• Home Slider01

Neumunster NettoDe Duitse discountketen Netto gaat rijden op waterstof. Binnen het logistieke apparaat wordt twee H2-vrachtauto’s ingezet om te kijken of waterstof een duurzaam alternatief is voor diesel. Samen met een aantal partners heeft Netto daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een eerste praktijktest. De vrachtauto’s gaan rijden in de regio Neumünster In Sleeswijk-Holstein, zo’n 40 km ten noorden van Hamburg.

Met de ondertekening voor de H2-veldtest sluit de Duitse supermarktketen zich aan bij de bedrijven die actief meewerken aan het doel van de landelijke overheid om de verkeersemissies in Duitsland tegen 2030 met minstens 40 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De groene waterstof die nodig is wordt geproduceerd in het gebied dat bekend staat om haar vele windmolens. “Als de proef slaagt betekent dit alleen  voor Netto, bij een verdere uitrol, al zo'n 1,5 miljoen kilogram CO2 per jaar”, zegt Christina Stylianou, hoofd Corporate Communications bij Netto Marken-Discount.

Naast Netto Marken-Discount nemen ook andere partners uit de regio deel aan het project. Gezamenlijk zorgen ze voor de oprichting van een allesomvattende waardeketen die waterstofproductie, logistiek en distributie omvat. Twintig voertuigen zullen worden vervangen door exemplaren op waterstof waarvan Netto er minimaal twee in gebruik zal nemen.  

Netto Marken-Discount is met meer dan 4.270 vestigingen en een omzet van 13,5 miljard euro een van de leidende bedrijven in de Duitse foodretail. Met zo'n 5.000 artikelen en een focus op verse producten heeft Netto Marken-Discount het grootste assortiment aan boodschappen binnen het segment discount. Het Duitse supermarktconcern Edeka heeft 85% van Netto in handen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl