• Home Slider01

Uithoorn waterstof sloopwoningenIn de plaats Uithoorn, iets ten zuiden van Amsterdam, start dit jaar een proef met 14 woningen op waterstof. Netbeheerder Stedin onderzoekt met verschillende partners hoe straten en wijken, met een zo’n kort mogelijk onderbreking in de gas-toevoer, kunnen overschakelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een serie woningen die uiteindelijk worden gesloopt. De onderzoek partners willen inzicht krijgen in de kosten, de complexiteit van het installatiewerk, het tijdspad, welke gereedschappen zijn nodig en waar is het noodzakelijk de wet- en regelgeving aan te passen? “De beste manier om deze vragen te beantwoorden, is eenvoudigweg gewoon te beginnen.”

Frank van Alphen van Stedin is projectleider van dit onderzoek. “Samen met woningbouwvereniging Eigen Haard en de gemeente hebben we een blok van oude woningen gekozen. Zodra de laatste bewoner vertrokken is gaan we van start. We maken gebruik van de aardgasleidingen die daar al jaren inzitten, maar we maken ook gebruik van het bestaande leidingnetwerk in de straat.”

Samen met haar partners gaat Stedin eerst een tweede tijdelijk aardgasnetwerk in de straat aanleggen. Daarop worden de woningen aangesloten. Vervolgens wordt de oude gasleiding in de straat gereinigd en voorzien van waterstof. Voor de woningen volgt dan de omschakeling. De aansluiting voor iedere woning wordt opgegraven en de leiding naar de woning wordt aangesloten op de oude gasleiding met waterstof. Installatiebedrijf Feenstra zorgt voor het onderzoek in de woning. Het gasfornuis verdwijnt en het tientallen jaren oude leidingsysteem wordt onderzocht op lekkage. In twee woningen wordt daadwerkelijk een waterstof CV-ketel geplaatst van twee verschillende leveranciers. Hiervoor zijn Nefit/Bosch en Remeha geselecteerd. 

Stedin heeft voor oude verlaten woningen gekozen om bewoners niet langdurig lastig te vallen. “We zitten in een onderzoeksfase en hebben nog geen idee wat we allemaal tegenkomen,” zegt van Alphen tegen Waterstof Magazine. “Dat kunnen we bewoners niet aandoen. Door in verlaten woningen aan het werk te gaan kunnen we de processen rustig in kaart brengen en onvoorziene problemen oplossen.”

Als de ombouw gereed is zullen de woningen ongeveer twee weken draaien op waterstof. Daarna zal het rijtje van 14 woningen worden gesloopt. Netbeheerder Stedin hoopt dan samen met haar partners zoveel informatie te hebben verzameld om in de toekomst een vlotte en probleemloze omschakeling naar waterstof te kunnen garanderen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl