• Home Slider01

VendeeIn Frankrijk is het afgelopen weekend de eerste steen gelegd voor he eerste groene waterstoffabriek van het land. De fabriek die waterstof gaat produceren uit windenergie en zeewater wordt gebouwd in de Vendeé, aan de Atlantische kust. Dit is het eerste concrete project van de waterstof startup Lhyfe. De komende jaren moeten er in de regio meer projecten volgen.

De fabriek voor groene waterstof komt te staan bij de plaats Bouin, 40 km ten zuidwesten van Nantes. Sinds 2003 staan hier acht windturbines met een geïnstalleerd vermogen van 19,5 MW. Drie van deze turbines worden rechtstreeks op de fabriek aangesloten. Het pilotproject omvat bijna 1000m2 aan bedrijfsgebouwen, kantoorruimtes, een R&D-centrum en vijftien parkeerplaatsen en vraagt een investering van 6 miljoen euro. Vanaf het voorjaar 2021 moet de H2-fabriek operationeel zijn en een productiecapaciteit bereiken van 300 kilo waterstof per dag, genoeg voor het verbruik van 700 waterstofauto's. Vanaf de zomer moet de capaciteit zijn verdubbeld en in een volgende stap verdrievoudigd.

De eerste klanten voor groene waterstof zijn de H2-tankstations in de regio, waaronder die van Challans, La Roche-sur-Yon, Le Mans en Les Sables-d'Olonne. Dit laatste tankstation is nog in ontwikkeling en moet in juni 2021 gereed zijn. Diverse gemeenten in het gebied werken samen om een serie vuilnisauto’s op waterstof te kopen. In Le Mans gaan waterstofbussen rijden.

Lhife doet zelf onderzoek naar de meest optimale inzet van de electrolyser, waarmee de waterstof wordt geproduceerd. Daarvoor heeft de startup nu al 20 mensen in dienst, tegen het einde van het jaar moeten dat er 30 zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl