• Home Slider01

Praag OrlenTsjechië krijgt het komende jaar de eerste drie waterstoftankstations. Daarvoor hebben de bedrijven Unipetrol en Bonet een overeenkomst getekend. De drie openbare H2-tankstations zullen worden geplaatst bij bestaande tanklocaties van de Benzina Orlengroup in de hoofdstad Praag, in Litvínov in het noordwesten van het land en Brno in het zuidoosten. Eind 2021 zullen de tankstations in gebruik worden genomen.

Sinds 2009 staat er al een waterstoftankstation in de Tsjechische plaats Neratovice. Dit is geen openbaar tankstation en speciaal gebouwd voor de bussen van het openbaar vervoer in de stad. Maar de initiatiefnemers van de drie nieuwe openbare tankstations zijn er van overtuigd dat er meer mogelijk is met waterstof. Daarbij wordt gedacht aan personenauto’s en vrachtvervoer. Er wordt inmiddels onderhandeld over het gebruik van waterstof in het openbaar vervoersnet in de stad Praag, Midden-Bohemen en de regio Ústí. H2-stations bij de stad Pilsen, in het zuidwesten, en een tweede tankstation in Praag, bij de afrit van de snelweg D10, gaan de komende jaren volgen. De bouw wordt grotendeels bekostigd met subsidies van het Ministerie van Transport. Voorlopig kunnen voertuigen alleen nog grijze waterstof tanken, afkomstig uit de Unipetrol-raffinaderijen in Litvínov en Kralupy nad Vltavou.

De Benzina Orlengroup die de waterstof bij haar tankstations in Tsjechië gaat verkopen, is niet onbekend met het product. In Polen is het energiebedrijf Orlen een van de grootste waterstofproducenten ter wereld. Het bedrijf produceert daar momenteel al 45 ton grijze waterstof per uur. In Duitsland biedt het oliebedrijf, bij enkele van haar 500 tankstations, ook waterstof aan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl