• Home Slider01

Groningen treinDe testritten met een waterstoftrein in het noorden van Nederland zijn begin dit jaar zó positief verlopen dat de verschillende partijen over enkele jaren definitief een H2-trein willen laten rijden. Dat meldt de regionale krant het Dagblad van het Noorden vanochtend. Er hebben zich in de testperiode nauwelijks problemen voorgedaan, dus de schone trein lijkt geschikt voor dagelijks gebruik.

Op initiatief van de provincie Groningen en spoorwegbeheerder ProRail werd in het eerste kwartaal van dit jaar proefgedraaid met een waterstoftrein van Alstom. De trein, die op duurzaam geproduceerde waterstof rijdt, reed gedurende twee weken op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Er werd in die periode volgens de gebruikelijke dienstregeling gereden, alleen dan in de nachtelijke uren (foto) zonder passagiers met een topsnelheid van 140 km per uur. Ook het tanken bij het tijdelijke tankstation in Leeuwarden verliep zonder problemen en sneller dan verwacht. Ook op het gebied van veiligheid waren er geen problemen. Bijkomend voordeel van de waterstoftrein; het voertuig produceert bijna 50% minder geluid dan een dieseltrein. Reden genoeg voor alle betrokken partijen -de provincie Groningen, Prorail, treinbouwer Alstom, Arriva en energiebedrijf Engie- om de mogelijkheden te onderzoeken om de waterstoftrein definitief in het noorden van Nederland te laten rijden.

De geteste waterstoftrein, de Coradia iLint, kwam uit Duitsland. Daar rijdt de trein al meer dan een jaar op proef in het gebied ten noorden van de lijn Bremen – Hamburg. Dit is de eerste plek ter wereld waar de treinen in de normale dienstregeling zijn opgenomen. Na een lange testperiode mag geconcludeerd worden dat de treinen uiterst betrouwbaar zijn en weinig uitval kennen. In Duitsland wordt dan ook gesproken van een groot succes. Verschillende Duitse regio’s hebben inmiddels al tientallen treinen op waterstof besteld. Deze worden de komende jaren geleverd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl