• Home Slider01

Zero Avia1De duim van de testpiloot van het grootste waterstofvliegtuig ter wereld gaat omhoog. De afgelopen week werd de eerste testvlucht met het innovatieve vliegtuig naar volle tevredenheid afgerond. Het signaal van de testpiloot ging naar het topmanagement van ZeroAvia dat met veel belangstelling naar de belangrijke nieuwe stap in koolstofvrij vliegen kwam kijken.

De vlucht vond afgelopen week plaats bij de R&D-faciliteit van ZeroAvia in Cranfield, Engeland, waarbij het Piper M-klasse vliegtuig, met ruimte voor zes personen, rustig opsteeg, rondvloog en tenslotte weer landde. De proefvlucht van de Piper is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar emissievrije waterstof als de primaire energiebron voor de commerciële luchtvaart. Het uiteindelijke doel is om de hele wereldwijde luchtvaart met waterstof koolstofvrij te maken, ongeacht de grootte van het vliegtuig.

De testvlucht in Cranfield is een belangrijke mijlpaal en maakt deel uit van het HyFlyer-project, een opeenvolgend R & D-programma dat wordt ondersteund door de Britse regering. ZeroAvia zal nu zijn aandacht richten op de volgende en laatste fase van zijn ontwikkelingsprogramma, een emissievrije vlucht van zo’n 400 km vanuit een vliegveld in Orkney in het noorden van het land. Deze moet eind 2020 plaatsvinden. Als deze vlucht opnieuw een succes wordt betekent dat dat belangrijke luchthavens in de VS en Europa via waterstofvliegtuigen met elkaar kunnen worden verbonden.

Val Miftakhov, CEO van ZeroAvia liet na afloop van de succesvolle vlucht weten dat het moeilijk onder woorden te brengen wat dit betekent voor het hele team, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in emissievrije vluchten. De ontwikkelfase wordt mede mogelijk gemaakt door investeerders en de Britse regering.

Minister van Luchtvaart Robert Courts zei: "Luchtvaart is een broeinest van innovatie en de fantastische technologie van ZeroAvia brengt ons allemaal een stap dichter bij een duurzame toekomst voor vliegreizen. We kijken ernaar uit om de sector steeds sterker te zien worden."

Onlangs werd ZeroAvia ook uitgenodigd door premier Boris Johnson om lid te worden van de JetZero Council van het VK en het land te helpen bij het bereiken van het ambitieuze doel om de allereerste emissievrije langeafstandsvlucht voor passagiers te realiseren. Het bedrijf richt zich op waterstof-elektrische luchtvaartoplossingen voor een verscheidenheid aan markten met toestellen die ruimte bieden aan 10 tot 20 passagiers of worden gebruikt voor pakketbezorging of landbouw. ZeroAvia is gevestigd in Londen en Californië. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl