• Home Slider01

Korea H2 station storingIrritatie onderwaterstofrijders in Zuid-Korea. De waterstoftankstations in het hele land kampen regelmatig met storingen. Als bestuurders niet nauwgezet de actuele beschikbaarheid van de H2 stations via de app H2 Care (HiCare) volgen, komen ze vaak voor onaangename verrassingen te staan. Het bijkomende probleem is dat een alternatieve tanklocatie regelmatig niet in de buurt zit en als er wel een is, is daar vaak niet voldoende waterstof op druk beschikbaar.  

Het aantal storingen bereikte in augustus het hoogtepunt toen in de stad Ulsan drie waterstoftankstations tegelijkertijd uitvielen. De wachttijden bij het laatst beschikbare tankstation liepen fors op. Ook in de hoofdstad Seoel waren er in de zomer problemen.

Bij tankstations in de omgeving van een uitgevallen H2-tankstation, wordt de uitgifte van waterstof dan vaak afgeblokt bij maximaal drie kilo. Een woordvoerder van een bedrijf dat waterstoftankstations levert verklaart in de Koreaanse media dat ieder H2-tankstation een stabilisatieperiode nodig heeft van minimaal enkele maanden tot een jaar, onafhankelijk van hoe vaak de installatie vooraf ook getest is. De tankstations in Korea zijn grotendeels afhankelijk van onderdelen die uit het buitenland moeten komen. Hierdoor lopen de reparatietijd en de kosten snel op.

De problemen worden verergerd door het snel toenemende aantal waterstofauto’s in Korea. Hierdoor raken de bestaande tankstations overbelast en neemt het aantal storingen toe. De storingen treden regelmatig op in de koelingen en hogedrukslangen, maar het meest kwetsbaar zijn de compressoren en dispensers. De leveranciers van H2-stations denken de uitval terug te kunnen brengen door de frequentie van periodiek onderhoud op te voeren.

In Zuid-Korea staan inmiddels 47 waterstoftankstations en er komen er in hoog tempo nieuwe bij. Vorig jaar zijn er 20 nieuwe H2-stations opgeleverd en voor het eind van dit jaar moet het totaalaantal op 100 staan. In 2022 moeten dat er 310 zijn en in 2030 kunnen waterstofrijders op 660 plekken tanken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl