• Home Slider01

Beieren MunchenHet aantal waterstoftankstations in Duitsland neemt de komende jaren snel toe. Vijf jaar geleden kondigde H2 Mobility aan 100 waterstoftankstations in het hele land te willen bouwen en nu geeft de deelstaat Beieren aan dat aantal alleen al in haar eigen regio te willen hebben. De regionale overheid zal dat plan gaan ondersteunen. De aankondiging van Beieren geeft waterstof een nieuwe impuls. In de Zuid-Duitse regio wonen ongeveer 13 miljoen inwoners, ongeveer 16% van de totale Duitse bevolking. 

Tijdens de openbaarmaking van de plannen legt het Beierse Ministerie van Bedrijven, Regionale Ontwikkeling en Energie een duidelijke focus op het ondersteunen van vrachtwagens, bussen en andere logistieke voertuigen op waterstof. De deelstaat is van mening dat er binnen deze transportcategorieën het grootste potentieel ligt voor waterstofmobiliteit. De nieuwe waterstoftankstations voor bussen en vrachtwagens moeten dan wel grote hoeveelheden waterstof snel kunnen leveren om de tanktijd kort te houden.

Deze kenmerken onderscheiden waterstof van elektrische voertuigen, waar de oplaadtijden relatief lang zijn en de actieradius wordt beperkt door de energieopslagcapaciteit van de accu. Voor langeafstandstransporten zouden de afmetingen en het gewicht van de batterij te groot zijn vanwege de relatief lage energiedichtheid. De oplaadtijd duurt ook nog eens erg lang.

Geheel in lijn met de Europese visie zet ook Beieren in op groene waterstof. Het regionale ontwikkelprogramma voorziet dan ook in grootschalige electrolyste-installaties om waterstof uit duurzame energie te kunnen produceren.

Momenteel zijn er 85 openbare waterstoftankstations in Duitsland geopend en komt de eerste nationale doelstelling in zicht. Er wordt inmiddels gespeculeerd dat het nieuwe einddoel ongeveer 3000 waterstoftankstations in heel Duitsland zal zijn. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl