• Home Slider01

Luzern H2tanksttationVandaag begint in het Zwitsere Rothenburg de bouw van het eerste waterstoftankstation in de regio Luzern. Exploitant AGROLA, eigenaar van vier tankstations in dit gebied, bouwt het H2-station bij haar bestaande tanklocatie bij de snelweg 2, afslag Rothenburg. Begin 2021 kan er daadwerkelijk waterstof getankt worden.

De bouw van de tanklocatie is een antwoord op de groeiende vraag naar hernieuwbare energiebronnen. Direct naast het tankstation staat de Auto AG Truck, die de nieuwe Hyundai-waterstofvrachtwagens op de markt gaat brengen en onderhouden. Een tanklocatie dichtbij is dan een voorwaarde. De waterstof die in Rothenburg wordt aangeboden, is 100% CO 2 -neutraal en wordt in Zwitserland geproduceerd uit waterkracht. De opening van het tankstation is gepland januari 2021. AGROLA heeft voor de bouw een subsidie ontvangen van de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) in het kader van het H2Haul-project. 

AGROLA is een van de oprichters van H2 Mobility Switzerland, opgericht in 2018, dat tot doel heeft de mobiliteit van waterstof te bevorderen. Alle leden van de vereniging hebben zich gecommitteerd aan het gebruik van duurzaam geproduceerde en dus CO2-vrije, groene waterstof. Samen exploiteren de leden meer dan 2.000 tankstations en hebben ze in totaal 5.000 bedrijfsvoertuigen. De leden investeren in de infrastructuur van het tankstation en hebben de eerste Hyundai-waterstofvrachtwagens op Zwitserse wegen gebracht. Later deze maand gaan de eerste vrachtauto’s op waterstof daadwerkelijk rijden in Zwitserland. Bijna 50 voortuigen voor het einde van dit jaar en 1600 vrachtauto’s zullen de komende jaren volgen. Voor deze vrachtauto’s is een landelijke tankinfrastructuur in ontwikkeling.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl