• Home Slider01

Koln Rheinland Raffinerie ShellDuitsland wordt de testcase voor energiebedrijf Shell. Hier moet de herstructurering van het wereldwijde miljardenbedrijf als eerste beginnen. De focus ligt daarbij op waterstof, wind en elektrische mobiliteit. De focus wordt snel verlegd, met name op lange termijn zijn fossiele olie en gas als energiebron niet meer houdbaar.

De komende tien jaar wil Shell in Duitsland, de leidende economie van Europa, de belangrijkste leverancier worden van groene waterstof voor de industriële- en transportsector. Opschaling van de huidige fabrieken voor groene waterstof zis noodzakelijk. Bij de Rheinland-raffinaderij is de bouw van de 10 megawatt (MW) nog bezig, maar Shell denkt al te moeten opschalen naar 100 MW, om ook in de toekomst een energieleverancier van betekenis te kunnen zijn. Uit de fabriek komt in eerste instantie 1300 ton groene waterstof en na opschaling het tienvoudige. Het systeem is al ontwikkeld om eenvoudig modulair te kunnen groeien. Daarmee krijgt Duitsland de grootste groene waterstoffabriek ter wereld. En dat is slechts het eerste project. Shell wil ook nog twee andere waterstoffabrieken ontwikkelen bij Hamburg en in de deelstaat Beieren, ook deze twee krijgen een electrolyser van 100 MW.

In de rol van leverancier van waterstof krijgt Shell te maken met concurrentie uit andere sectoren. Siemens Smart Infrastructure en WUN H2 GmbH hebben eind september een contract getekend voor de bouw van een grote waterstofcentrales in het oosten van Duitsland. Deze wordt gebouwd in de stad Wunsiedel in het Fichtelgebergte aan de grens met Tsjechië. De elektrolyse-installatie van 6 MW van Siemens Energy zal uitsluitend op hernieuwbare energiebronnen draaien en in de eerste opzet voorzien in een waterstofbehoefte van meer dan 900 ton per jaar. Uitbreiding tot 2000 ton behoort tot de mogelijkheden. De ingebruikname staat gepland voor eind 2021.

De nadruk van de omschakeling van Shell komt te liggen in Keulen, waar de grootste olieraffinaderij van het energiebedrijf in Duitsland de komende decennia moet omschakelen van 100% fossiel naar 100% duurzaam. Niet alles zal in 2050 op waterstof draaien. Shell denkt dat de raffinaderij zal bestaan uit een derde waterstof, een derde biobrandstoffen en een derde synthetische brandstoffen.

Ook op andere terreinen ziet het voormalige oliebedrijf kansen in duurzame energie. Shell wil investeren in windparken langs de Noord-Duitse kust en in 1000 snellaadstations voor elektrische auto’s bij bestaande tankstations. Via dochteronderneming Shell Energy verkoopt het bedrijf nu al zuivere groene stoom aan klanten in Duisland. Deze stroom komt nu nog uit Noorwegen, maar zal in de toekomst met eigen windparken worden geproduceerd. Windenergie is niet nieuw voor het energiebedrijf. In Nederland is Shell al begonnen met de ontwikkeling van een groot windpark voor de kust in de Noordzee. Dit park heeft een capaciteit van 750 MW.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl