• Home Slider01

Zuidwending HyStockDe Nederlandse Gasunie is begonnen met de voorbereiding voor grootschalige opslag van waterstof in Zuidwending. Op deze plek in het noorden van Nederland wordt al door dochteronderneming EnergyStock, grootschalig aardgas opgeslagen om aan de energievraag in de winter te voldoen. Nu wil het bedrijf nieuwe cavernes in de ondergrondse zoutlaag creëren voor de opslag van waterstof.

In Zuidwending wordt al grootschalig aardgas onder hoge druk opgeslagen in zes zoutcavernes op een diepte van een kilometer. Deze holtes in de zoutlaag zijn 70 meter breed en 300 meter hoog en hebben een gezamenlijke opslagcapaciteit van 350 miljoen m3. Energieleveranciers huren deze opslagcapaciteit van EnergyStock om tijdelijk aardgas in op te slaan. De Gasunie is momenteel aan het onderzoeken wat de marktbehoefte is om grootschalig waterstof op te slaan. De opslagcapaciteit gaat in eerste instantie niet ten koste van de gasopslag, Gasunie heeft toestemming om vier nieuwe zoutholtes te gaan aanleggen.

Allereerst zullen er testen met waterstof uitgevoerd worden in een al bestaand boorgat. Dit is enkele jaren geleden gecreëerd omdat energiebedrijf NUON zelf gas wilde opslaan. Daar zag het bedrijf in een later stadium vanaf. De toekomstige opslagruimtes worden in de zoutlaag uitgespoeld door Nouryon, het voormalige AkzoNobel. Het bedrijf gebruikt het zout voor haar producten. De zoutcavernes krijgen twee toegangspijpen. Een voor de aanvoer- en een voor de afvoer van waterstof.

Mede door steeds meer zonneparken en windmolens neemt de vraag naar energieopslag toe. “Precies zoveel energie opwekken als waar op dat moment vraag naar is, zal moeilijker worden.” laat Antwa Munnik, Product development & Sales manager bij EnergyStock weten. “Ook als de zon niet schijnt of de wind niet waait, is er vraag naar energie. Op zo’n moment zal onze energie uit een opslag moeten komen.” Maar kan waterstof ook zonder problemen worden opgeslagen in zoutcavernes? Munnik: “We hebben niet voor niets voor de naam EnergyStock gekozen in plaats van GasStock. Tot nu toe slaan we aardgas op, maar we gaan nu onderzoeken of we ook waterstof kunnen gaan opslaan. We hebben al een waterstof conversie installatie bij EnergyStock in gebruik. Deze installatie gebruiken we ook om ervaring op te doen met waterstof. En als alles goed gaat, dan zullen de volgende te ontwikkelen cavernes voor de opslag van waterstof gebruikt gaan worden.” Naar verwachting is de eerste grootschalige waterstofopslag in 2026 gereed.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl