• Home Slider01

Spanje vlagDe Spaanse regering heeft gisteren de waterstof-routekaart voor het land aangenomen. Hierin wordt op grote lijnen aangegeven hoe de Spaanse waterstofeconomie zich de komende tien jaar moet ontwikkelen. Een van de belangrijkste doelen is om over tien jaar te beschikken over een electrolyse-capaciteit van 4 gigawatt (GW). De Roadmap Waterstof bevat 60 maatregelen en stelt landelijke doelen voor 2030 vast, aldus de regeringswoordvoerders. De overheid investeert 8,9 miljard euro.

Met alleen al de 4 GW aan geïnstalleerd elektrolyse-vermogen wil Spanje voorzien in 10% van de totale waterstofdoelstelling van de heel Europa. Over vier jaar moet daarvan al tussen 300 en 600 MW zijn gerealiseerd. 25% van het waterstofverbruik door de industrie moet dan hernieuwbaar zijn. Momenteel gebruikt de Spaanse industrie bijna 500.000 ton waterstof per jaar, geproduceerd via stoomreforming uit aardgas. Voor elke kilo waterstof die verschuift van grijs naar groen wordt 9 kilogram CO2 in de atmosfeer vermeden.

Tegen 2030 moeten er minstens 150 bussen en 5.000 lichte en zware voertuigen op de Spaanse wegen rijden. Het streven is om dan ook twee commerciële treinlijnen te hebben op waterstof. De vijf grootste havens en luchthavens moeten met hun werkvoertuigen overschakelen op schone waterstof.

De Spaanse regering wil de bouw van waterstoffabrieken met een vermogen van 100 MW met financiële ondersteuning bevorderen. Tussen 2030 en 2050 moet de nieuwe waterstofeconomie volledig concurrerend zijn met andere technologieën.

De routekaart voorziet ook dat Spanje een exporteur van hernieuwbare waterstof naar de rest van Europa kan worden, en dat groene waterstof nieuwe kansen biedt voor werkgelegenheid en bedrijvigheid. Daarbij wordt gedacht aan de productie van brandstofcellen, druktanks, opslagsystemen en voertuigen. Spanje onderzoekt ook de mogelijkheden om groene waterstof grootschalig voor meerdere seizoenen op te slaan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl