• Home Slider01

Antwerpen H2 stationEen wereldprimeur in Antwerpen, daar is gisteren officieel gestart met de bouw van een waterstoftankstation dat auto’s, bussen, vrachtauto’s én schepen van waterstof kan voorzien. Het tankstation wordt zeer strategisch geplaatst tussen een doorgaande weg en het water, waar in de toekomst grote vrachtschepen kunnen aanmeren om waterstof te tanken. De tankvoorziening is een initiatief van CMB.TECH, een gespecialiseerd bedrijf in technische ontwikkelingen binnen de scheepvaart, automobiel- en spoorwegindustrie.

CMB.TECH, onderdeel van CMB (Compagnie Maritime Belge), zet sterk in op waterstof. De lancering enkele jaren geleden van de Hydroville, het eerste passagiersschip op waterstof ter wereld, gaf hierbij het startsein. Tot op heden wordt de Hydroville, die vaart in de haven van Antwerpen, van waterstof voorzien met een flessentrailer. Voor grotere schepen is het volume van waterstof in flessen niet voldoende en is een waterstoftankstation nodig. CMB.TECH wil dé referentie te worden op het gebied van waterstoftechnologie voor de grootindustrie met de focus op de maritieme -en transportsector. Het bedrijf beschouwt het beschikken over een eigen waterstoftankstation als essentieel. CMB.TECH wil aantonen dat de technologie klaar is om op te schalen en binnen de maritieme sector een voortrekkersrol kan spelen in de energietransitie.

Naast het tankstation voor mobiliteit op de weg en de scheepvaart bevat de lokatie ook twee trailerdokken waarmee geproduceerde groene waterstof kan worden afgevoerd naar andere locaties. Het waterstoftankstation wordt gebouwd aan het Havenhuis. Er is bewust gekozen voor deze plek op de grens tussen de stad en de haven om enerzijds de vele industriële toepassingen in de haven van waterstof te voorzien, en het anderzijds toch gemakkelijk bereikbaar te houden voor het grote publiek. De locatie maakt deel uit van de Innovatieve Stadshaven, die AG VESPA en het havenbedrijf Antwerpen aan het ontwikkelen zijn. Bij de bouw van het multifunctionele tankstation werkt CMB.TECH samen met gespecialiseerde partners als Ekinetix, Ballast Nedam Industriebouw B.V. en Alpha Engineering.

CMB (Compagnie Maritime Belge) werd opgericht in 1895 en is een gediversifieerde redersgroep uit Antwerpen, België. CMB is eigenaar van meer dan 90 zeeschepen in droge bulk (Bocimar), containertransport (Delphis) en chemicaliëntankers (Bochem).

Een vituele kijk op het unieke project vindt u via deze link

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl