• Home Slider01

De grootste vloot van de wereld van waterstof-taxi’s rijdt in Parijs

De grootste vloot van de wereld van waterstof-taxi’s rijdt in Parijs

ParijsHypeTaxiDe in Parijs gevestigde elektrische taxi start-up STEP (Société du Taxi Electrique Parisien) heeft de wind flink in de zeilen. Het bedrijf werd negen jaar geleden opgericht om het gebruik van taxi’s op schone waterstof te stimuleren. Dagelijks rijden meer dan 17-duizend vervuilende taxi’s door de Franse hoofdstad die voor een enorme uitstoot van gassen zorgen. STEP begon met enkele tientallen voertuigen van onder andere het merk Hyundai (foto) maar bestaat inmiddels uit 100 taxi’s, ieder met een opvallende blauwe kleur en een wolkenmotief. Uit een laatste persverklaring blijkt dat de Parijse waterstofvloot van taxi’s inmiddels grootste ter wereld is. Voor het einde van 2020 moeten er 600 H2-taxi’s in en om Parijs gaan rijden. Het initiatief wordt gefinancierd door het EU-project ZEFER (Zero Emission Fleet Vehicles for European Roll-out) Dit project heeft de afgelopen jaren al 180 waterstofvoertuigen in de drie Europese hoofdsteden Londen, Parijs en Brussel geplaatst en wordt gefinancierd met een subsidie ​​van 26 miljoen euro van de EU en nog eens 5 miljoen euro van het Europese initiatief H2 voor brandstofcellen en waterstof. Het project is gericht op het verzamelen van gegevens en het opzetten van een bedrijfsmodel voor wagenparken met brandstofcellen in Europa.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Nieuwe subsidieronde voor 300 nieuwe waterstof-tankstations in Duitsland

Nieuwe subsidieronde voor 300 nieuwe waterstof-tankstations in Duitsland

Wasser stoffDe uitrol van 100 waterstoftankstation in Duitsland vordert gestaag. 70 tankvoorzieningen zijn inmiddels gerealiseerd en 30 zitten er in de pijplijn. Onze oosterburen liggen op schema, maar er alweer een nieuw doel gesteld. De ontwikkeling van publieke tankstations voor voertuigen met waterstof- en brandstofceltechnologie gaat door, Duitsland is op weg naar 400 tankstations in 2025.

De subsidiepot van het Federale Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) is wederom goed gevuld om een verdere uitbouw van waterstoftankstations te ondersteunen. Dit jaar met een bedrag van 250 miljoen Euro. De bouw van een tankstation in Duitsland kan voor maximaal 50% worden betaald uit subsidie. Als de pomphouder ervoor kiest om de waterstof niet te laten aanvoeren, maar zelf te produceren draagt ook daar de overheid aan bij. De elektrolyser voor de productie van waterstof wordt voor maximaal 40% gesubsidieerd. Deze moet gaan draaien op 100% groene stroom. De subsidieaanvragen dienen voor 31 juli te worden ingediend. De nieuwe subsidieregeling maakt deel uit van het Nationale Innovatie Programma voor Waterstof en Fuel Cell Technology 2016-2026.

Voor onze volgers in Duitsland is dit de link naar de subsidieregeling. https://www.now-gmbh.de/de/bundesfoerderung-wasserstoff-und-brennstoffzelle/foerderrichtlinien

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Samenwerkingsproject Grove Hydrogen en Brazilië volgende week van start

Samenwerkingsproject Grove Hydrogen en Brazilië volgende week van start

BraziliaanseBondDe producent van de Chinese waterstofauto Grove en de Braziliaanse overheid hebben elkaar gevonden bij de ontwikkeling van mobiliteit op waterstof. Het doel is om een baanbekend partnerschap te creëren om CO2-vrije mobiliteit in Latijns-Amerika tot stand te brengen. In eerste instantie wordt gekeken naar de toekomstmogelijkheden in de zakelijke omgeving, de wetgeving en de Braziliaanse binnenlandse markt. Brazilië ziet de samenwerking met IGE, het moederbedrijf en Grove Hydrogen Automotive als een geweldige kans voor de vooruitgang van het land en een alomvattende strategie om het voortouw te nemen bij de transformatie naar een CO2-vrije mobiliteit.

Grove gaat de samenwerking aan met de regio Minas Gerais, omdat dit een provincie is die opvalt op het gebied van technologie en innovatie. Volgende week zullen de CEO en vertegenwoordigers van Grove naar Brazilië afreizen voor de officiële start van het onderzoek dat daarna onmiddellijk van start gaat. Eind dit jaar zullen de eerste testen uitgevoerd worden en een jaar later moet het operationele team aan de slag. De basis voor de Chinees/Braziliaanse samenwerking werd vorige maand nog maar gelegd tijdens de Automotive Fair in Changhai.

Help, ik wil een eigen waterstoftankstation, maar waar begin ik?

Help, ik wil een eigen waterstoftankstation, maar waar begin ik?

ResatoTankstationSteeds meer ondernemers in Nederland beginnen na te denken over de realisatie van een eigen waterstoftankstation. Er moet toch iemand de kip-ei situatie doorbreken? De verkoop van waterstofauto’s blijft laag als er geen tankstation op acceptabele afstand zit. En geen enkele ondernemer investeert een miljoen Euro of meer in een H2-tankstation als er geen waterstofauto’s rijden. Met subsidie proberen de landelijke en Europese overheid deze impasse te doorbreken. Het bedrijf Resato in Assen is bouwer van waterstoftankstations (afbeelding) en o.a. verantwoordelijk voor het eerste particuliere en publieke waterstoftankstation dat nu wordt gerealiseerd in Den Haag. Daarnaast plaatste het bedrijf voor verschillende bedrijven een H2-tankvoorziening op eigen terrein. Het Nederlandse bedrijf Resato kent de subsidie-mogelijkheden en kan inhoudelijke vragen direct en vakkundig beantwoorden.

De NWBA, BETA en Shell organiseren op donderdag 23 mei een informatiemiddag over waterstoftankstations en alle aspecten die hierbij aan de orde komen. Moet de waterstof op de tanklocatie geproduceerd worden of wordt het aangevoerd? Hoe ziet zo’n tankstation eruit en hoe zit het met de vergunningen? De workshop is gratis toegankelijk en wordt gehouden op circuit park Berchem bij Oss. Klik hier voor meer informatie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Californië: Aantal publieke tankstations voor waterstof nadert de 40

Californië: Aantal publieke tankstations voor waterstof nadert de 40

Sacramento ShellHet aantal waterstoftankstation in Californië neemt snel toe. In de sunny state staat het aantal tankstations inmiddels op 39 en er zitten er nog 15 in de planning. Het eerste publieke tankstation in Californië opende in juni 2015 in het westen van de hoofdstad Sacramento, vier maanden later kwam daar een tankstation in het noorden van Los Angeles bij. In datzelfde jaar reden er 122 waterstofauto’s in de staat. In 2017 kwamen er zes nieuwe tankstations en 1216 FCEV’s bij en in 2018 nog eens acht nieuwe tanklocaties. Dit jaar gaan er 14 tankstations bijkomen en volgend jaar 11.

Op 1 mei 2019 stonden er 6547 personenauto’s op waterstof geregistreerd die de beschikking hebben over 39 tankstations. De meesten in en rond Los Angeles. Foto: Het Shell tankstation aan de Fail Oaks Boulevard in het oosten van Sacramento wordt klaargemaakt voor de toekomst en verkoopt vanaf deze zomer waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Verkoop waterstofauto’s in Californië dramatisch omlaag

Verkoop waterstofauto’s in Californië dramatisch omlaag

California FCPSHet gaat niet goed met de verkoop auto’s op waterstof in Californië. Het afgelopen jaar, van mei 2018 tot mei 2019 zijn de verkopen met 31% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar blijkt uit cijfers van California Fuel Cell Partnership. Deze ontwikkeling zet zich nog steeds voort, in de eerste vier maanden van dit jaar zijn de verkopen wederom fors gedaald in vergelijking met de verkopen over de eerste vier maanden van 2018. Vorig jaar werden er in deze periode nog 1137 nieuwe personenauto’s op waterstof verkocht. Eind april 2019 stond de teller nog maar op 642, een daling van 44%.

De cijfers over de afgelopen acht jaar geven aan dat de eerste geregistreerde waterstofauto in april 2012 werd verkocht. Later dat jaar volgden er nog drie, waarmee het totaalaantal eind 2012 uit kwam op vier. In 2013 kwamen daar tien auto’s bij, in 2014 31 en in 2015 112. Daarna ging het een stuk sneller. In 2016 kochten 1082 mensen in Californië een auto op waterstof, in 2017 verdubbelde het aantal naar 2298 en daarna begon de groei af te vlakken. Het afgelopen jaar kwamen er 2368 auto’s bij, voor het eerst nauwelijks meer dan het jaar daarvoor. In totaal rijden er nu 6547 FCEV’s op de Californische wegen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Vijf miljoen Euro voor twee proefschepen op waterstof

Vijf miljoen Euro voor twee proefschepen op waterstof

Noorwegen NorledHet Europese innovatieproject FLAGSHIPS heeft 5 miljoen euro van de EU ontvangen voor het realiseren van twee commercieel geëxploiteerde zero-emission waterstofschepen in Frankrijk en Noorwegen. Binnen het project worden twee schepen die varen op waterstof gebouwd, één in het Franse Lyon en één in het Noorse Stavanger. In Lyon zal een duwboot op waterstof van Compagnie Fluvial de Transport (CFT) dienst gaan doen als binnenvaartschip schip op de Rhône. In Stavanger gaat een passagiers- en autoveerboot varen op waterstof (foto). Het schip wordt geëxploiteerd door Norled en vaart nu op biodiesel binnen het lokale openbaarvervoernetwerk ten noordoosten van Stavanger. Deze route bedient verschillende eilanden met veel verschillende haltes en korte stops, waardoor het moeilijk is om de effectief te varen op batterijen. 

Groene en duurzame scheepvaart is een voorwaarde voor het bereiken van nationale en internationale emissiereductie-doelstellingen. Met toenemende druk om schadelijke uitstoot te verminderen, zijn brandstofcellen en waterstof belangrijk bij het verduurzamen van de internationale scheepvaartindustrie. Zowel de EU als de scheepvaartindustrie zien waterstof als een belangrijke bijdrage om de klimaatverandering te matigen. Het FLAGSHIPS-project is van groot belang als het gaat om het demonstreren van de technologie, de economische levensvatbaarheid van varen op waterstof en de sociale aanvaardbaarheid van brandstofcellen. Een eerdere test met een veerboot in het Franse La Rochelle is succesvol verlopen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Treinenbouwer en brandstofcel-specialist werken samen aan waterstoftrein

Treinenbouwer en brandstofcel-specialist werken samen aan waterstoftrein

Trein ViarailTreinbouwer Vivarail en Arcola Energy hebben een langlopende overeenkomst gesloten voor de samenwerking bij de ontwikkeling van treinen op waterstof. Arcola is gespecialiseerd in toepassingen van brandstofcellen in mobiliteit en heeft veel ervaring met autobussen op waterstof. Vivarail heeft al enkele treinen op accu’s ontworpen voor baanvakken die niet geëlektrificeerd zijn. Dezelfde ontwerpen gaan nu ook als basis dienen voor de treinen op waterstof. Kenmerkend is dat de doorkijk in de trein niet wordt belemmerd. De elektromotoren, brandstofcellen, waterstoftanks en accu’s zijn onder de vloer tussen de wielen geplaatst.

De concepttrein zal bestaan ​​uit 2 rijtuigen en zal worden gebruikt om de systeemcapaciteit en testresultaten te kunnen onderzoeken. Brandstofcelspecialist Arcola heeft een track-record van 10 jaar op het gebied van R & D- en systeemtechnologie van brandstofcellen en heeft een ongeëvenaard wereldwijd netwerk van leveranciers en uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van emissie loze bedrijfsvoertuigen. Viarail en Arcola geloven dat zero-emission treinen van essentieel belang zijn om het VK te helpen zijn koolstofreductiedoelstellingen te halen. In het Verenigd Koninkrijk is -in tegenstelling tot Nederland- een groot deel van het spoorwegnetwerk niet geëlektrificeerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De eerste dubbeldekkers op waterstof gaan rijden in Londen

De eerste dubbeldekkers op waterstof gaan rijden in Londen

Londen busEen primeur voor de Engelse hoofdstad, het Londense openbaarvervoersbedrijf Transport for London (TfL) heeft een contact getekend voor twintig dubbeldekkers op waterstof. Met de aankoop van deze voertuigen en de realisatie van een eigen tankstation is een investering van 14 miljoen Euro gemoeid. TfL koopt de bussen in Noord-Ierland bij de firma Wrightbus. De elektromotor komt uit de fabriek van Siemens en de brandstofcel van Ballard. Wrightbus heeft ervaring opgedaan met waterstofbussen in het Schotse Aberdeen, waar het openbaar vervoer en enkele jaren gebruik maakt van waterstofbussen.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen is blij met het tekenen van de overeenkomst tussen de vervoerder en Wrightbus. Hij is van mening dat iedereen in de stad een bijdrage moet leveren aan een schone lucht. De komende jaren investeert de hoofdstad bijna 100 miljoen Euro in schoner busvervoer. Hij is er trots op dat Londen nu de grootste schone bus vloot van Europa heeft. De helft van de investering in de twintig waterbussen wordt gesubsidieerd door de EU en het Office of Low Emissions Verhicles, dat schoon vervoer in het Verenigd Koninkrijk stimuleert.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

‘biogas en waterstof zijn aan de klimaattafels onderbelicht gebleven’

‘biogas en waterstof zijn aan de klimaattafels onderbelicht gebleven’

Hoofdgasleiding1Om de klimaatdoelstellingen te halen moet Nederland veel meer inzetten op waterstof en biogas. Deze oproep doen 16 toeleveranciers van de Nederlandse gasinfrastructuur die zich verenigd hebben onder de naam Groen Gas Coalitie. En omdat betrouwbare informatie belangrijk is, wordt er direct een nieuwe online kennisbank gelanceerd: gasisgroener.nl

Het consortium beschouwt waterstof als een voor de meest veelbelovende oplossingen voor vervanging van aardgas. Het is schoon te produceren en makkelijk te transporteren via het bestaande aardgasnetwerk. Maar ook biogas wordt als uitstekend alternatief gezien. Biogas ontstaat door de vergisting van groente- en fruitresten, rioolslib en mest. Het is een klimaatneutraal proces.

‘De Groen Gas Coalitie is van mening dat deze alternatieve vormen van energie tijdens de klimaattafels onderbelicht zijn gebleven’, aldus woordvoerder Marcel Scusses op de site. ‘Daarmee laten we kansen liggen, het netwerk is er immers al. In de Nederlandse bodem liggen voor meer dan 20 miljard Euro aan gasleidingen die met kleine aanpassingen snel geschikt zijn voor de distributie van waterstof of biogas. De oplossing voor ons energievraagstuk ligt dichterbij dan we denken en het maakt voor woningbezitters de energietransitie stukken betaalbaarder.’

Voor de wetgever heeft het samenwerkingsverband ook nog wel enkele opdrachten. Op dit moment mogen netbeheerders wettelijk gezien nog geen waterstofgas transporteren. Dat moet snel veranderen. En er wordt een oproep gedaan om meer zonnepanelen en windmolens te plaatsen. Met de energie die hiermee wordt opgewekt en niet direct nodig is kan waterstof geproduceerd worden.

De nieuwe website van de Groen Gas Coalitie moet een eerlijke en gegarandeerd betrouwbare kennisbank worden over de mogelijkheden van waterstof en biogas. De komende maanden verschijnen er meer artikelen en meer interviews online.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

25 dubbeldekkers op waterstof voor de metropool Liverpool

25 dubbeldekkers op waterstof voor de metropool Liverpool

Liverpool busHet Engelse Liverpool krijgt volgend jaar 25 bussen voor openbaar vervoer op waterstof. Daarvoor hebben de initiatiefnemers van het H2-project een subsidie van 7,5 miljoen Euro ontvangen van het Office of Low Emission Verhicles en de regionale autoriteit. De Enviro400 modelbussen met twee verdiepingen zijn ontwikkeld door Alexander Dennis in samenwerking met Arcola Energy. Een van de partners in het project is Arriva, in Nederland bekend als openbaar vervoerder in bijna alle provincies. Hierbij wordt vervoer per bus en trein optimaal gecombineerd.

De regio Liverpool City is de eerste plaats zijn in het noorden van Engeland waar emissieloze bussen worden getest. In het Schotse Aberdeen rijden al enkele jaren bussen op waterstof. Het project rond Liverpool moet de economische levensvatbaarheid aantonen van een vloot van waterstofbussen met een eigen bevoorradingsstation. Dit model zou dan in de toekomst ook kunnen worden toegepast op privévoertuigen en andere soorten vervoer. Voor de regio Liverpool wordt een nieuw waterstoftankstation gebouwd in de Boc-fabriek in St Helens.  In eerste instantie zal het geproduceerde volume daar 500 kg waterstof per dag zijn.

Doorbraak: Canadese uitvinding maakt brandstofcellen tienmaal goedkoper

Doorbraak: Canadese uitvinding maakt brandstofcellen tienmaal goedkoper

Ontario LiOnderzoekers van de Universiteit van Waterloo in Canada hebben een nieuwe brandstofcel ontwikkeld die tien keer langer meegaat dan de huidige generatie brandstofcellen, meldt de universiteit vanmorgen op haar site. De vinding wordt beschouwd als een belangrijke doorbraak en moet de toepasbaarheid van brandstofcellen - door een lagere productieprijs- een stuk eenvoudiger maken. Volgens Xianguo Li (foto), directeur van het Fuel Cell en Green Lab van de universiteit zelfs goedkoper dan de huidige benzinemotoren.

De enorme vooruitgang ten opzichte van de huidige technologie is een belangrijke verbetering die de cellen een stuk aantrekkelijker gaat maken. Vooral als ze in massa worden geproduceerd om voertuigen met een eigen elektriciteitsproductie van stroom te voorzien. Het probleem is opgelost met een ontwerp dat brandstofcellen veel duurzamer maakt door een constante, in plaats van fluctuerende hoeveelheid, elektriciteit te leveren. Dat betekent dat de cellen, die elektriciteit produceren uit waterstof en zuurstof, veel eenvoudiger en dus veel goedkoper kunnen zijn. ‘We hebben een manier gevonden om de kosten te verlagen en toch te voldoen aan de duurzaamheids- en prestatieverwachtingen,’ zegt Li, een professor in mechanische en mechatronische engineering. ‘Dit is een goede eerste stap om de verbrandingsmotor, met zijn enorme schadelijke gevolgen voor het milieu, overbodig te maken.’

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Kwartaalcijfers Nel Hydrogen, sterke omzetstijging maar flinke verliezen

Kwartaalcijfers Nel Hydrogen, sterke omzetstijging maar flinke verliezen

Oslo Nel HotelHet Noorse beursgenoteerde bedrijf Nel Asa heeft het eerste kwartaal van 2019 met een flinke omzetstijging afgesloten. De omzet steeg met 9% naar 12,5 miljoen Euro, maar tegelijkertijd liepen de verliezen op naar 5 miljoen Euro. Dat liet het bedrijf vanmorgen weten bij de presentatie van de cijfers in hotel Continental in Oslo (foto). Na afloop steeg de beurskoers met 10%. Nel Asa is wereldmarktleider in veel waterstoftechnieken en bedient industrieën, energie- en gasbedrijven. Het bedrijf levert onder andere elektrolyse systemen om waterstof te produceren en waterstoftankstations. Bij de presentatie liet het bedrijf weten een goedgevulde ordeportefeuille te hebben met sterke marktvooruitzichten.

Verder meldt Nel Asa na afsluiting van het eerste kwartaal een bestelling ontvangen voor een 4,5 MW alkalische elektrolyse-oplossing van Hybrit Development AB, een joint venture in eigendom van SSAB, LKAB en Vattenfall. De staalindustrie is momenteel een van de industrieën met de grootste CO2-uitstoot, goed voor maximaal 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als het lukt, het Hybrit-systeem te implementeren dat kan leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot van een land als Zweden met 10%. Het koolstofvrij maken van de staalindustrie heeft in veel landen hoge prioriteit, het is een van de meest CO2-intensieve industrieën wereldwijd. Het marktpotentieel is enorm dus de vooruitzichten zijn goed, laat Nel Asa vanmorgen in Oslo weten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Abonneer u nu op de wekelijkse gratis nieuwsbrief

Abonneer u nu op de wekelijkse gratis nieuwsbrief

logo2Iedere week maakt de redactie een overzicht van het belangrijkste nieuws over waterstof. Waterstof Magazine volgt wereldwijd bedrijven en organisaties die zich bezighouden met de ontwikkelingen rond de productie van waterstof en toepassingen als stationair gebruik en in de mobiliteit. De wekelijkse nieuwsbrief van redactie krijgt u gratis in uw mailbox.
Schrijf u direct in. 
Ontwikkeling drones op waterstof gaat snel, regelgeving loopt achter

Ontwikkeling drones op waterstof gaat snel, regelgeving loopt achter

Korea MetaVista HydrDroneOntwerpers van drones op waterstof wachten met smart op toestemming om onbemande luchtvaartuigen (UVA’s) buiten het zichtveld te mogen laten vliegen. Door de toepassing van een brandstofcel stijgt het aantal vlieguren spectaculair. Nieuwe toepassingen dienen zich aan, maar regelgeving zit ontwerpers en producenten in de weg.

Hoe spectaculair de vooruitgang is meldt het Zuid-Koreaanse bedrijf MetaVista. Met een drone met een 800W brandstofcel die beschikte over 6 liter vloeibare waterstof en werd maar liefst 12 uur en 7 minuten gevlogen. Het vorige record stond op 2 uur en 6 minuten. ‘Het wezenlijke verschil in vliegtijd toont de impact aan van brandstofcellen op de UVA-industrie. De reikwijdte van traditionele batterijen wordt plotsklaps fors overschreden’, aldus een verklaring van de fabrikant. Daaraan werd nog toegevoegd dat de bouwers de grenzen zullen blijven verleggen. Daarvoor is het Koreaanse bedrijf een langdurig samenwerkingsverband aangegaan met Intelligent Energy uit Lougborough in het Verenigd Koninkrijk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en vercommercialisering van brandstofcelproducten in de automobielindustrie, stationair gebruik en de luchtvaart.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Groeiversnelling in mei voor waterstof-tankstations in Duitsland

Groeiversnelling in mei voor waterstof-tankstations in Duitsland

Duitsland mei 19In Duitsland wordt flink doorgewerkt aan de uitbreiding van het aantal waterstoftankstations. Afgelopen vrijdag is bij een tankstation van Shell in Fürth, ten noordwesten van Nürnberg, het 69e tankstation geopend. Daarmee beschikt de regio over twee waterstofpompen. De andere staat bij OMV in het zuidoosten van de stad.

H2 Mobility Deutschland meldt dat er gemiddeld over het jaar iedere twee weken een waterstoftankstation bijkomt. Mei is een drukke maand, naast de opening in Fürth komen er nog nieuwe tankstations aan de Rudolf-Dieselstrasse 1 in Schnelldorf van OMV, een Total station aan de Am Schlüterhof 27 in Duisburg en een Shell-station aan de Suderhofer Strasse 2 in Hagenow tussen Hamburg en Berlijn. Alle stations zijn dichtbij afritten van snelwegen gelegen. Eind dit jaar moeten er 100 tankstations voor waterstof in Duitsland zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Waterstofvrachtauto’s rijden voor supermarktketens in Europa

Waterstofvrachtauto’s rijden voor supermarktketens in Europa

Noorwegen Asko DCIn verschillende landen van Europa testen supermarktketens inmiddels vrachtauto’s op waterstof. In Noorwegen test groothandel Asko vier Scania vrachtauto’s die vanuit het distributiecentrum Midt-Norge een afstand van maximaal 500 km kunnen overbruggen. De vrachtauto’s hebben een eigen tankvoorziening bij het distributiecentrum waar ook personenauto’s kunnen tanken. De waterstof wordt ter plaatse geproduceerd (foto) en de daarvoor benodigde elektriciteit wordt geleverd door een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Asko is de grootste groothandel van het land, belevert met 600 vrachtwagens diverse winkelketens en is al jaren toonaangevend op het gebied van milieu.

In Zwitserland heeft supermarktbedrijf Coop de eerste vrachtauto met een brandstofcel in de categorie 34-tons op de weg. Het voertuig rijdt vanuit het logistiekcentrum van Coop Mineralöl en heeft een dusdanige laadcapaciteit dat deze zonder problemen in het reguliere logistieke proces is geïntegreerd. De vrachtauto kan waterstof tanken bij de zusterketen Coop Tankstations. In Zwitserland hebben de supermarktketens Coop en Migros plannen om binnen enkele jaren groots over te schakelen naar transport op waterstof. Daarbij hebben ze een voorsprong ten opzichte van veel andere supermarktketens in Europa. Zowel Coop als Migros hebben in Zwitserland een eigen landelijk netwerk van tankstations.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Noord-Duitse regeringsleiders en ondernemers willen aan de slag met waterstof

Noord-Duitse regeringsleiders en ondernemers willen aan de slag met waterstof

BremervördeDe regeringsleiders van vijf Noord-Duitse staten presenteerden afgelopen week een rapport vol plannen en voorwaarden dat moet dienen als basis voor een succesvolle waterstof-economie. Daarvoor werd een regionale topbijeenkomst belegd in het stadhuis van Hamburg. De bestuurders zien grote economische kansen voor de productie en het gebruik van waterstof in het gebied grenzend aan de Noordzee. Ze zijn van mening dat de uitstoot van broeigassen kan worden vermeden als er meer gebruik wordt gemaakt van elektriciteit, mits deze wel is opgewekt met groene energie. Bij veel aanbod van wind en zon kan de energie tijdelijk worden opgeslagen in waterstof, dat weer kan worden verbruikt op momenten dat de wind en zon het even laten afweten. De regio wekt veel energie op op zee in de vaak winderige Duitse Bocht. Diverse toepassingsmogelijkheden voor waterstof zijn ook al operationeel. Tussen Cuxhafen en Buxtehude, ten noordoosten van Bremen, rijdt al meer dan een half jaar een trein op waterstof (foto) en in de Hamburgse wijk HafenCity staat al sinds 2011 een waterstoftankstation waar onder andere streekbussen kunnen tanken. Het aantal openbare tankstations in de regio bedraagt inmiddels vijf.

Het negen pagina’s tellende waterstofplan is opgesteld in overleg met de Noord-Duitse bedrijfsverenigingen en zal worden aangeboden aan de landelijke overheid en de Europese Unie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste Mirai’s de weg op, hele taxivloot in Kopenhagen in 2025 emissievrij

Eerste Mirai’s de weg op, hele taxivloot in Kopenhagen in 2025 emissievrij

Kopenhagen taxiIn de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn deze week de eerste acht taxi’s op waterstof in gebruik genomen. Voor de Deense overheid is dit een eerste stap om de gehele taxivloot binnen zes jaar geheel emissie-vrij te krijgen. Ieder jaar worden er 500 nieuwe vergunningen voor taxi’s afgegeven in de hoofdstad. Dit jaar moeten er van deze 500 minimaal honderd voertuigen geen CO2 meer uitstoten. Volgend jaar gaat dat aantal naar 200. In 2025 is dan de gehele taxivloot emissievrij.

Bij de presentatie van de eerste taxi’s met een brandstofcel liet Tejs Jensen, CEO van Hydrogen Denmark, weten dat waterstof de perfecte brandstof voor taxi’s is. Veel voertuigen rijden 24 uur per dag en kunnen na een tankbeurt weer snel de weg op. Dit in tegenstelling tot auto’s met een accu, die urenlang bij een laadpaal stilstaan. Economisch gezien is dit niet aantrekkelijk.

De eerste acht Deense taxi’s geleverd door Toyota en zijn van het type Mirai. De kosten worden deels gedragen door Hydrogen Mobility Europe, een Europees samenwerkingsverband waar zowel Hydrogen Denmark als Toyota lid van zijn. Taxi’s op waterstof zijn niet nieuw. In bijvoorbeeld Parijs rijden er al honderd rond van de merken Toyota en Hyundai.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

‘Ongelofelijk veel belangstelling voor Waterstof Challenge 2019’

‘Ongelofelijk veel belangstelling voor Waterstof Challenge 2019’

Waddinxveen Waterstof Challenge‘Het loopt als een dolle’, zegt Arjan de Putter over de Waterstof Challenge 2019. ‘We hebben nog maar vijf plekken voor individuele deelnemers beschikbaar’. Een recordaantal van maar liefst 21 equipes verschijnen tijdens de vierde editie op donderdag 16 mei aan de start. De Waterstof Challenge kent dit voorjaar twee startplaatsen, Brussel en Waddinxveen.

‘Het lijkt wel of iedereen het rijden in een auto op waterstof wel eens wil meemaken’, zegt organisator Arjan de Putter. ‘Zojuist heb ik extra tankpassen voor de deelnemers moeten bestellen voor de Benelux, Frankrijk en Denemarken.  Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt.’

Tijdens de Waterstof Challenge gaan teams bestaande uit vier personen 24 uur met elkaar in een auto op waterstof op stap. De teams bepalen zelf de route en de tussenbestemmingen. Onderweg zijn punten te verdienen per gereden kilometer, per land en per landmark. ‘We hebben verdeeld over verschillende auto’s nog vijf plekken beschikbaar’, zegt Arjan de Putter. Wie de waterstofervaring zelf wil meemaken moet snel zijn. De deelnemers van de afgelopen jaren waren na afloop razend enthousiast.’

Belangstelling? Geeft u via deze link direct op.

Vlog: Gerard Taat over de ‘Kanskaart Waterstof Gelderland’

Vlog: Gerard Taat over de ‘Kanskaart Waterstof Gelderland’

Arnhem Gerard TaatDe provincie Gelderland heeft een ‘Kanskaart Waterstof Gelderland’ laten opstellen door de bureaus Qirion en Turquoise. Daarbij is vooral gekeken naar de toekomstmogelijkheden van de ondergrondse infrastructuur die door de provincie loopt en nu al tot op plaats-, wijk-, straat- en huis-niveau beschikbaar is. Binnen het Gelders Energieakkoord ziet Gerard Taat, werkzaam bij de provincie Gelderland afdeling Energietransitie goede mogelijkheden voor waterstof om de doelstellingen van de CO2-reductie te halen. Klik hier voor de vlog. Kijktijd twee en een halve minuut.

Interesse in waterstof-ontwikkelingen? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief  van Waterstof Magazine.

Test met waterstofboot in het Franse La Rochelle succesvol afgerond

Test met waterstofboot in het Franse La Rochelle succesvol afgerond

La Rochelle combiDe test met een waterstof passagiersboot in de haven van La Rochelle in het westen van Frankrijk is na tien maanden succesvol afgerond. Dat laat de initiatiefnemer van het project, Alternatives Energies, weten op haar site. De test werd uitgevoerd in 2017 en 2018, de afgelopen week werden de resultaten bekend gemaakt.

Op het dek van het zeewaardige elektrische passagiersschip met de naam Galileo werd een brandstofcel van 10 kW geïnstalleerd. Deze werd gevoed door vier naastliggende tanks (zie foto) die ieder een capaciteit hebben van 7 kilogram bij een druk van 350 bar. In de Port des Minimus, de jachthaven van La Rochelle met een capaciteit van 3500 ligplaatsen, is een waterstoftankstation geplaatst waar de boot kon tanken. Met het plaatsen van de brandstofcel verdubbelde de actieradius van de boot ten opzichte van een batterij-uitvoering, en kon de stuurhut worden verwarmd met warmte die vrijkomt uit de brandstofcel. De boot heeft een capaciteit van 75 passagiers. Samen met drie andere schepen op elektriciteit pendelde de naar waterstof omgebouwde boot Galileo dagelijks tussen de enorme jachthaven en het centrum van La Rochelle, de grootste Franse haven voor pleziervaartuigen aan de Atlantische Oceaan.

Na bijna een jaar experimenteren hebben de onderzoekers de conclusies getrokken dat het vaarschema op geen enkele manier is verstoord, dat de brandstofcel zonder problemen heeft gewerkt en het personeel geen problemen met de nieuwe techniek heeft gehad en deze moeiteloos accepteerde. Het passagiersschip heeft gedurende deze tien maanden zo’n 5000 km afgelegd op waterstof.
Interesse in waterstof-ontwikkelingen? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief  van Waterstof Magazine.

3,6 miljard voor waterstofproductie en transport in Zuid-Korea

3,6 miljard voor waterstofproductie en transport in Zuid-Korea

Korea GasHet beleid van de regering van Zuid-Korea om binnen enkele decennia een nationale waterstofeconomie te realiseren begint steeds meer vorm te krijgen. Korea Gas, een van de belangrijkste gasleveranciers van het land, wil de komende tien jaar 3,6 miljard Euro investeren in 25 nieuwe waterstoffabrieken en 700 km pijpleiding om het waterstofgas te transporteren.

Korea Gas verwacht rond 2030 1.73 miljoen ton waterstof te kunnen transporteren, dat is ongeveer 90% van de totale vraag in het land. De tien daaropvolgende jaren zal de vraag nog eens verdrievoudigen. Door het grote productievolume zal de prijs van waterstof bijna halveren. Korea Gas ziet ook een belangrijke groeimarkt in de export van waterstof.

In Korea zijn het afgelopen jaar 2000 voertuigen met een brandstofcel geproduceerd. Dit aantal zal de komende vijf jaar stijgen tot 100 duizend en tot 2040 naar 6,2 miljoen. Het aantal tankstations voor waterstof stijgt de komende jaren mee van 14 in 2018 tot 1200 in 2040.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Californië op weg naar duizend waterstof-tankstations in 2030

Californië op weg naar duizend waterstof-tankstations in 2030

California FCPS‘Ondanks dat de uitrol van Waterstoftankstations in Californië trager gaat dan verwacht, streeft California Fuel Cell Partnership (CFCP) toch naar 1000 waterstoftankstations in 2030.’ Dat zei Bell Elrick, uitvoerend directeur van het waterstofprogramma in de west-Amerikaanse staat de afgelopen week op een bijeenkomst in Sacramento. Californië is marktleider in de waterstoftechnologie voor voertuigen in de Verenigde Staten.

Momenteel rijden er 6300 voertuigen met een brandstofcel op de Californische wegen. Tezamen hebben zij de beschikking over 39 waterstoftankstations die inmiddels operationeel zijn. Daarnaast zitten er 25 nieuwe tankstations in de ontwikkelfase. Liefhebber van auto’s op waterstof hoeven niet meer intensief te worden gezocht. Mede door de goede tankinfrastructuur melden zich steeds meer nieuwe klanten en daarmee heeft de markt voor waterstofmobiliteit een volwassen stadium bereikt. Door versnelt nieuwe tanklocaties toe te voegen verwacht het CFCP dat de belangstelling voor vervoer en transport op H2 sterk zal groeien. Het doel is om tegen 2025 200 H2-tankstations te hebben en 1000 in 2030. De inschatting is dat er rond die tijd 1 miljoen voertuigen met een brandstofcel rondrijden. Waterstofrijders in Californië hebben de keuze uit drie verschillende personenauto’s, de Toyota Mirai, De Hyundai Nexo en de Honda Clairity.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Het vertrouwen in waterstof brengt het Duitse Bosch naar Arizona en Zweden

Het vertrouwen in waterstof brengt het Duitse Bosch naar Arizona en Zweden

Bosch brandstofcelHet Duitse Bosch stopt met de productie van batterijcellen voor elektrische wagens en richt zijn pijlen op waterstof. Daarvoor is een overeenkomst gesloten met het Zweedse bedrijf PowerCell Sweden voor het produceren van stacks. Vorige week maakte Bosch al bekend een belangrijke partner te zijn bij de ontwikkeling van de Nikola waterstof-vrachtauto’s.

Een stack is het onderdeel in de motor dat de waterstof uit de brandstoftanks en zuurstof uit de lucht in elektriciteit transformeert. Hiermee worden vervolgens de elektromotoren aangedreven. De bedrijven in Zweden en Duitsland willen samen de benodigde membranen doorontwikkelen voor productie, waarna Bosch de techniek onder licentie wil aanbieden aan de wereldwijde autofabrikanten

Bosch is niet bekend als automerk, maar is wel een gigant als onderaannemer voor de autofabrikanten. Het bedrijf verlaat het pad van batterijauto’s omdat dit voertuigen extra zwaar maakt en de oplaadtijd van accu’s te lang is. De techniek achter de brandstofcel is volgens de toeleverancier tien keer lichter en goedkoper en er kunnen moeiteloos langere afstanden mee afgelegd worden. Vooral voor vrachtverkeer en bedrijfswagens ziet Bosch goede toekomstmogelijkheden. Over tien jaar verwacht het Duitse bedrijf dat een op de vijf elektrische auto’s voorzien zal zijn van een brandstofcel. De afgelopen week maakte Bosch al bekend een belangrijke ontwikkelaar en toeleverancier van de nieuwe Nikola H2-trucks te zijn. Bosch ontwikkelde onder andere het nieuwe dubbel aangedreven tandemstel en het vergrendelingssysteem van de truck. Als de chauffeur het voertuig verlaat springt het automatisch op slot.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Uitgelicht: De Honda Clairity waterstofauto in Californië

Uitgelicht: De Honda Clairity waterstofauto in Californië

Californië HondaHij is weliswaar niet in Europa te koop, maar voor waterstofrijders is het toch interessant om eens naar de waterstofauto van Honda te kijken. Honderden exemplaren rijden inmiddels rond op de wegen van Californië en wellicht binnenkort in Europa. De Amerikaanse autorijder heeft de keuze uit 3 verschillende voertuigen van de merken Toyota, Hyundai en Honda.

Honda kiest voor een gestroomlijnd uiterlijk om zoveel mogelijk brandstof te besparen. Van binnen heeft de sedan dezelfde bekleding als auto’s uit de luxe lijn. Een mooie en indrukwekkende combinatie van hout en leer. Dan de technische gegevens. Onder de achterbank ligt een 24-liter tank en onder de bodem in de kofferbak een exemplaar van 117 liter. Honda claimt een rijbereik van 590 km. Dat valt in praktijk echter tegen, bij verschillende praktijktests is de tank al leeg bij ongeveer 470 km. Honda reageert daarop met de mededeling dat de meters op het dashboard weliswaar aangeven dat de brandstof bijna op is, maar dat de tanks in praktijk nog lang niet leeg zijn. Dit om te voorkomen dat waterstofrijders stil komen te staan zonder een H2-tankstation in de buurt. De Clairity rijdt soepel en stil, heeft vijf zitplaatsen en wordt geproduceerd in Japan.

De auto is alleen te leasen voor een prijs van 330 Euro per maand, met een minimale looptijd van drie jaar. Een zeer scherpe prijs in vergelijking met de concurrentie. Bij aanvang van het contract moet een bedrag van 2500 Euro worden voldaan. Voor Amerikaanse rijders die regelmatig buiten Californië moeten zijn heeft Honda een deal gemaakt met Avis. Tegen een gereduceerd tarief kan een auto op diesel of benzine worden gehuurd die overal moeiteloos kan tanken.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Voorjaar 2019: De nieuwste waterstoffiets komt eraan

Voorjaar 2019: De nieuwste waterstoffiets komt eraan

Biaritz bikerrrrLeverancier van waterstoftoepassingen NanoSUN uit het Verenigd Koninkrijk heeft een overeenkomst met Pragma Industries getekend voor de levering van een waterstoftanksysteem voor fietsen van het merk Pedelec. NanoSUN verwacht de ontwikkeling later dit voorjaar gereed te hebben waarna de levering aan klanten van Pragma Industries kan beginnen. De fietsen werken op een PEM-Brandstofcel van 150 Watt, halen een topsnelheid van 25 km per uur en hebben een opslagcapaciteit van 2 liter waterstof.

Pragma Industries werkt vanuit het zuid-Franse Biarritz en ontwikkelt naast fietsen ook waterstofproducten voor het leger, brandstofcellen en opslagsystemen en wil met de FC-Pedelec Alpha 2.0, een van de modernste waterstoffietsen ter wereld, in eerste instantie de Franse en Nederlandse markt veroveren. De fietsen worden in pakket-vorm aangeboden. In een pakket zitten meerdere fietsen inclusief een eigen tankstation. De eerste verkoop-inspanningen worden gericht op overheidsinstellingen en bedrijven die gezond vervoer willen stimuleren. Op een enkele lading moet de fietser 100 km kunnen afleggen, in tegenstelling tot de 50 km bij een volle accu. De laadtijd is 2 minuten terwijl een elektrische fiets 240 minuten aan de lader moet hangen. Daarnaast presteert de H2-fiets ook beter op het gebied van gelijke prestaties onder alle weersomstandigheden.

Interesse in waterstof-ontwikkelingen? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief  van Waterstof Magazine.

Drentse kolonie-woningen krijgen eigen opslagsysteem voor waterstof

Drentse kolonie-woningen krijgen eigen opslagsysteem voor waterstof

WilhelminaoordAan de Hooiweg in het Drentse Wilhelminaoord, ten noorden van Steenwijk, verrijzen twee koloniewoningen die niet op het gasnet, waternet en stroomnet worden aangesloten. De off grid-woningen krijgen een eigen waterstofopslag waarmee de energie-arme winterperiode kan worden overbrugd. Initiatiefnemer van dit project is bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek, begin maart uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf van de provincie Drenthe.

Het water voor het huishoudelijk gebruik is afkomstig van regenwater dat wordt gezuiverd tot grijs water voor huishoudelijk gebruik en via extra filtersystemen tot drinkwater. De riolering wordt aangesloten op een IBA-systeem (Individuele Behandeling van Afvalwater). De grootste uitdaging ligt echter bij de stroomvoorziening. De huizen krijgen zonnepanelen en een warmtepomp op aardwarmte, maar worden niet op het landelijke elektriciteitsnetwerk aangesloten en zullen 12 maanden per jaar zelfvoorzienend moeten zijn. Daarvoor is Solenco ingeschakeld, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslagsystemen voor warmte en elektriciteit via waterstofgas. Hiervoor is de Solenco Powerbox ontwikkeld, een apparaat zo groot als een koelkast. Solenco Power biedt het systeem aan in vermogens van 1 kW tot 10 kW. De hoeveelheid waterstofgas die daaruit voortkomt is 5 kWh tot 1800 kWh. Per huis zijn er 24 flessen nodig (40 centimeter bij 150 centimeter) om de waterstof op te kunnen slaan. Het bouwteam van Broekman werkt binnen dit project samen met Kennispoort Regio Zwolle en de hogeschool Windesheim.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Vrachtwagens op waterstof voor Zwitserse supermarktketens Coop en Migros

Vrachtwagens op waterstof voor Zwitserse supermarktketens Coop en Migros

Zwitserland CoopTwee van de grootste supermarkt-organisaties in Zwitserland, de Coop en Migros, gaan actief aan de slag om het transport naar de winkels emissievrij te laten verlopen. De retail-organisaties zijn ingestapt bij H2 Mobilität Schweitz, een club van voortrekkers die het transport op waterstof wil stimuleren. In 2023 moeten de trucks al rijden op de Zwitserse wegen.

Een eerste grote publieke bijeenkomst staat gepland op 1 juni in de Zwitserse plaats Hunzenschwil, het waterstofmekka van het Alpenland. Hier staat ook het eerste publieke waterstoftankstation van het land. Rond 2023 komen de eerste waterstoftrucks van Hyundai uit de fabriek. De eerste 1000 exemplaren zijn exclusief voor Zwitserland gereserveerd. Dit moeten minimaal 34-tonners zijn met aanhangwagens die geschikt zijn om moeiteloos de soms hoge bergpassen te trotseren. Door geen batterijen te gebruiken hebben de voertuigen meer laadvermogen. En ook belangrijk, de voertuigen kunnen binnen 15 minuten volgetankt worden. Inmiddels zijn verspreid over het land 21 tankstations voor waterstof gepland. Hierbij werken oliebedrijven als Shell en Avia samen met Coop en Migros die zelf ook een landelijk netwerk van tankstations hebben. Inmiddels zijn ook grote leasebedrijven voor vrachtauto’s in H2 Mobilität Schweitz gestapt. Zij gaan een uitgebreid servicepakket aanbieden dat de klanten compleet ontzorgt. Het hele waterstofsysteem wordt omgerekend in een vast bedrag per gereden kilometer.
Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Verenigd Koninkrijk: van niet recyclebare kunststof naar waterstof

Verenigd Koninkrijk: van niet recyclebare kunststof naar waterstof

Engeland plasticIn het het Verenigd Koninkrijk worden voorbereidingen getroffen voor de realisatie van een waterstoffabriek die moet gaan draaien op niet-recyclebare kunststoffen. Met een investeringsbedrag van ruim 8 miljoen Euro moet het bedrijf dagelijks 25 ton afvalplastic en oude autobanden verwerken. Daarmee wordt iedere dag 1000 kilo waterstof gemaakt en 28 MWh energie opgewekt dat via een privaat netwerk aan bedrijven in de omgeving wordt geleverd. De fabriek wordt gebouwd in het havengebied van de graafschap Cheshire in het noordwesten van Engeland. De initiatiefnemers richten zich op de 1,2 miljoen ton afvalplastic per jaar dat niet door de recyclebedrijven verwerkt kan worden en daarom wordt gestort.

Dit is het eerste project dat van plastic waterstof maakt op commerciële schaal in het Verenigd Koninkrijk. Bij het proces zal gemaakt worden van gedistribueerde modulaire vergassing, een geavanceerde thermische behandelingstechnologie die is ontwikkeld door WestHouse-gebaseerde PowerHouse Energy aan het University of Chester Energy Center. De waterstof zal in eerste instantie worden geleverd aan bussen en vrachtauto’s in noordwest Engeland. Nadien zullen ook personenauto’s het waterstofgas kunnen tanken. De bouw van de fabriek moet nog dit jaar beginnen.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Operatie ‘Milkrun’ bezorgt waterstof bij bedrijven in de regio Ede

Operatie ‘Milkrun’ bezorgt waterstof bij bedrijven in de regio Ede

Ede ToyotaMaterial HandlingWaterstof moet een grotere rol gaan spelen bij intern transport. Dat was de boodschap gistermiddag bij Toyota Material Handling in Ede, waar het Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland een informatie-bijeenkomst organiseerde. Zo’n 40 belangstellenden uit de regio en elders uit het land kregen tekst en uitleg over het bezorgproject voor waterstof, ‘zoals de melkboer vroeger melk aan huis bezorgde’.  Directeur Peter Tap van Toyota MH liet weten dat er enorm veel kosten verbonden zijn aan het opladen of wisselen van accu’s bij intern transport. Bij voornamelijk heftrucks die 24 uur per dag ingezet moeten worden zijn deze verborgen kosten groot. Deze kunnen dalen als zware accu’s worden vervangen door brandstofcellen op waterstof. De uitdaging is om een lege waterstoftank op een heftruck bij het bedrijf vol te tanken met waterstof onder 350 bar.

Diverse partijen en zes bedrijven in de regio Ede werken al geruime tijd aan een mobiele waterstoftankinstallatie op een elektrische vrachtauto. Deze komt meerdere keren per week bij de bedrijven langs om in enkele minuten de heftrucks met waterstof bij te vullen. Enkele problemen die de initiatiefnemers moeten overwinnen zijn de wettelijke regelgeving en de kosten van de mobiele tankinstallatie. Deze variëren bij verschillende systemen tussen de 500.000 Euro tot meer dan een miljoen. De initiatiefnemers zijn nog opzoek naar meer bedrijven in de regio Ede die van de waterstof bezorgdienst gebruik willen maken. Het Belgische supermarktbedrijf Colruyt rijdt in haar magazijnen al met voertuigen voor intern transport op waterstof. (foto: Naast een heftruck op waterstof plaatste Toyota ook nog even de waterstofauto Mirai in het magazijn bij TMH in Ede)

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl met iedere week het laatste nieuws.

Studententeam Universiteit Delft wil vliegen op vloeibaar waterstof

Studententeam Universiteit Delft wil vliegen op vloeibaar waterstof

Delft VliegtuigEen studententeam van de TU Delft met de naam AeroDelf, is bezig met het ontwikkelen van het allereerste bemande vliegtuig ter wereld waarvan de motor draait op vloeibaar waterstof. Gisteren heeft het team het ontwerp onthuld van een prototype van dit vliegtuig dat zonder motorgeluid vliegt en geen schadelijke uitstoot produceert.  

 Jaarlijks worden er wereldwijd ruim 38 miljoen vluchten gemaakt en daarmee is de industrie verantwoordelijk voor 2% van de totale CO2-uitstoot, voornamelijk door uitlaatgassen. De oplossing om te vliegen op waterstof staat echter nog volledig in de kinderschoenen en het studententeam hoopt een bijdrage te leveren aan een schone toekomst door een bemand vliegtuig op waterstof te laten vliegen. Momenteel wordt druk gewerkt aan het ontwerpen van het aandrijfsysteem, die de waterstof moet omzetten in voortstuwing van de Phoenix, zoals het vliegtuig van AeroDelft zal heten. Waterstof is het lichtste element dat we kennen en bevat 3 keer zoveel energie als benzine. De waterstof wordt in vloeibare vorm opgeslagen in het vliegtuig, omdat dit een aanzienlijk hogere energiedichtheid heeft dan waterstof in gasvorm. Hiervoor moet de waterstof op -253 graden gehouden worden om vloeibaar te blijven. De isolatiewanden van de tanks zijn daarom minimaal 20 cm dik.

Volgens Henri Werij van de faculteit Lucht en Ruimtevaart van de TU Delft wordt de luchtvaartindustrie geconfronteerd met een belangrijke uitdaging, namelijk het op korte termijn verduurzamen. Dit vereist samenwerking en out-of-the-box denken van een nieuwe generatie ingenieurs met het geloof dat we de wereld kunnen veranderen. Deze mindset en houding is wat de studenten van AeroDelft volgens hem bezitten.

Een van de aspecten die daarbij revolutionair zijn, is het ‘laminar boundary layer suction’ systeem, waarbij 14 miljoen minuscule gaten in de vleugels worden aangebracht. Deze technologie zorgt ervoor dat het dunne laagje lucht dat bij normale vliegtuigen aan de vleugel blijft ‘plakken’ wordt weggezogen. Hierdoor kan de luchtweerstand met 15% worden verminderd en heeft het vliegtuig dus minder brandstof nodig. Op 7 september vindt een eerste testvlucht plaats met een proefmodel.

Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl

PitPoint waterstoftankstation in Arnhem over acht weken open

PitPoint waterstoftankstation in Arnhem over acht weken open

Arnhem PitPointtAan de Westervoortsedijk in Arnhem wordt volop gewerkt aan het derde openbare waterstoftankstation van Nederland. De tanklocatie wordt gevestigd op het industrieterrein Kleefse Waard en zit naast de waterstofbedrijven Hygear en Hyet Hydrogen. Het waterstoftankstation komt naast een bestaand tankstation van Shell en wordt gerealiseerd door PitPoint.

Arnhem beschikt al enkele jaren over een vulpunt voor waterstof op het terrein van Hygear, maar deze is slechts toegankelijk voor bestuurders die de beschikking hebben over een speciale sleutel van het toegangshek. Hygear levert hier maximaal 350 bar aan autobussen en personenauto’s. Dit tankstation gaat sluiten zodra de nieuw tanklocatie gereed is. Het nieuwe openbare station kan zowel 350 bar voor vrachtauto’s en bussen als 700 bar voor personenauto’s leveren en gaat medio juni open.

PitPoint clean fuels is leverancier van schone brandstoffen als CNG, LNG en waterstof en bouwt in Arnhem zijn derde H2-tankstation. De eerste twee staan in Delfzijl en Antwerpen. Subsidie is beschikbaar gesteld via de Nederlandse DKTI-regeling en het Europese H2Nodes project. Deze laatste omvat een lint van waterstoftanklocaties van Nederland via Duitsland en Polen naar de Baltische staten. Schone brandstoffenleverancier PitPoint heeft nog drie waterstoftankstations concreet in ontwikkeling in Utrecht, Breda en Rotterdam.

Het laatste waterstofnieuws wekelijks in uw mailbox? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief

Japan en China werken samen aan de nieuwste bus op waterstof

Japan en China werken samen aan de nieuwste bus op waterstof

Beijing busss ToyotaDe Chinese plannen voor waterstoftechnologie tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 beginnen steeds concreter te worden. Gisteren heeft Toyota samen met de Chinese partners Beigi Fonton Motors en Yihuatong Technogoly een nieuwe bus op waterstof gepresenteerd die zal gaan rijden in de Olympische steden in februari 2022. De Japanners zijn de Chinezen echter voor. De Olympische zomerspelen in Tokio zijn inmiddels officieus omgedoopt in de Olympische Waterstof Spelen.

Tijdens de presentatie van de nieuwe bus in de Chinese hoofdstad Beijing werd bekendgemaakt dat het voertuig een brandstofcel krijgt van 60kW. Volgend jaar zal de nieuwe bus in productie worden genomen. De inbreng van Toyota is gericht op de brandstofcellen in het voertuig die zijn ontwikkeld vanuit de technische kennis die is opgedaan bij de productie van de waterstofauto de Mirai (foto). Yiuhaton uit Beijing is een Chinese pionier op het gebied van voertuigen die rijden op brandstofcellen. Partner Foton, eveneens uit de Chinese hoofdstad, richt zich al 13 jaar met een onderzoeks- en ontwikkelingsteam op waterstoftechnologie voor voertuigen. Het bedrijf is inmiddels toe aan de vierde generatie autobussen met een brandstofcel. Deze hebben een rijbereik van 450 km. De eerste serie van 25 voertuigen rijdt inmiddels op de Chinese wegen.

Het laatste waterstofnieuws eenmaal per week in uw mailbox? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief.

Tien nieuwe vrachtauto’s op waterstof voor Californië

Tien nieuwe vrachtauto’s op waterstof voor Californië

Loa Angeles Zero Emission WorldEen grote stap voorwaarts in de realisatie van een vloot van emissievrije vrachtauto’s in Californië. De bedrijven Toyota en Kenworth, de haven van Los Angeles en de California Air Resourses Board presenteerden de afgelopen nacht drie grote trucks aan het publiek, de overheid en het bedrijfsleven. De vrachtauto’s hebben een bereik van 500 km en dat is het dubbele van wat deze wagens dagelijks gemiddeld in het havengebied rijden. Het zijn de eerste trucks in een serie van tien die gaan rijden in het havengebied van Los Angeles en het naastgelegen Long Beach. Vier vrachtauto’s gaan rijden voor Toyota Logistics Service, drie voor pakjesvervoerder UPS, twee voor Total Transport Services en een voor Southern Country Express. Zoals Waterstof Magazine vorige week al berichtte realiseert Shell voor zwaar transport twee tankfaciliteiten in de plaatsen Wilmington en Ontario in Californië. Dit als aanvulling op drie al bestaande tankstations voor zwaar transport.

Het project wordt deels gefinancierd door California Climate Inverstments, een overheidsinstantie die miljarden subsidies verstrekt om de uitstoot van schadelijke broeigassen in de regio te verminderen. De haven van Los Angeles is wereldwijd marktleider in toepassingen om de uitstoot van broeikassen in het havengebied te verminderen.

Het laatste waterstofnieuws eenmaal per week in uw mailbox? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief.

Testen verlopen positief, Mercedes waterstofauto in de herfst breder beschikbaar

Testen verlopen positief, Mercedes waterstofauto in de herfst breder beschikbaar

Mercedesss GLC F CellDe GLCF-Cell de waterstofauto van Mercedes, is vanaf de herfst voor iedere liefhebber beschikbaar. Het voertuig wordt nu getest door enkele zakelijke rijders in plaatsen waar een waterstoftankinfrastructuur beschikbaar is en alleen in Duitsland. Bedrijven als Shell en spoorbedrijf Deutsche Bahn en de gemeenten Stuttgart en Hamburg rijden inmiddels met de H2-auto’s van Mercedes. De resultaten lijken uitstekend nu moederbedrijf Daimler plannen heeft om het voertuig voor een bredere groep autoliefhebbers beschikbaar te stellen. De research-afdeling van de zuid-Duitse autobouwer heeft de afgelopen jaren topprestaties geleverd. Zo is de hoeveelheid platina in het voertuig met 90% afgenomen ten opzichte van een eerste testvoertuig uit 2010. Er zit nu evenveel van dit dure edelmetaal in de GLC F-Cell dan in vergelijkbare dieselmotoren. De capaciteit van de waterstoftanks is echter aan de magere kant. De Mercedes kan maximaal 4,4 kg tanken en de actieradius blijft daarmee ver achter bij de concurrerende brandstofcelauto’s van Hyundai en Toyota die bijna 50% meer tankinhoud hebben. Veel ruimte in de Mercedes gaat verloren door de forse accu die moet worden meegezeuld en het voertuig tot 50 km kan verplaatsen alvorens deze leeg is. Een volle waterstoftank brengt de Mercedes bij een pittige rijstijl 300 km ver en bij een gematigde ruim 400 km.

De verkoopprijs voor de nieuwe waterstofauto van Mercedes is niet bekend. Het voertuig is enkel en alleen beschikbaar in de lease voor een bedrag van 799 Euro per maand, inclusief onderhoud en verzekering.

Abonneer u nu op de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl

Abonneer u nu op de wekelijkse GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

Abonneer u nu op de wekelijkse GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

NieuwsbriefffAan het einde van ieder weekend stelt de nieuwsredactie een overzicht samen van het belangrijkste waterstofnieuws van de afgelopen week. Alle nieuwsartikelen hebben direct met waterstof te maken en richten zich op de productie en het stationair en mobiel gebruik van waterstof. U ontvangt de nieuwsbrief één keer per week gratis in uw mailbox.  Neem nu gratis een abonnement
Noorwegen loopt voorop, vanaf 2026 alleen nog emissievrij cruisen in de fjorden

Noorwegen loopt voorop, vanaf 2026 alleen nog emissievrij cruisen in de fjorden

Noorwegen cruiseschipHet NCE, het Noorse Maritime CleanTech samenwerkingsverband, zet druk op de cruise-maatschappijen om snel te verduurzamen. Cruiseschepen die vanaf 2026 de Noorse fjorden binnenvaren moeten dat emissievrij doen. Zo niet, dan geen toegang.

De NCE realiseert zich dat het emissievrij varen zoals op waterstof in 2026 nog steeds een duurdere oplossing zal zijn dan het varen op conventionele brandstof. De prijzen voor een cruise langs de wereld-erfgoedlokaties zullen dan ook hoger worden. Maar dat hoeft volgens de Noorse organisatie geen probleem te zijn, het bezoeken van de fjorden-kust wordt in de toekomst alleen exclusiever. Het aantal bezoekers zit al jaren in de lift en zal rond het jaar 2040 oplopen tot een miljoen bezoekers per jaar.

Omdat cruiseschepen een lange levensduur hebben varen over zeven jaar nog veel schepen met dezelfde brandstoffen als nu. De motoren zijn nog niet afgeschreven. Ter overbrugging zullen er kleinere boten ontwikkeld worden boordevol accu’s die de cruiseschepen in de fjorden vooruit zullen helpen. (zie afbeelding) De maatregelen zijn genomen in overleg met ’s werelds grootste cruisemaatschappijen en het Noors Bureau voor Toerisme. Het Noorse CO2-reductieplan loopt voor op die van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Deze streeft naar een reductie van de emissies met 50 procent tegen 2050.

Noord-Holland: Eerste waterstof-tankstation ten zuiden van Alkmaar

Noord-Holland: Eerste waterstof-tankstation ten zuiden van Alkmaar

GLC F Cell mercedes carHet eerste waterstoftankstation in de provincie Noord-Holland komt in Alkmaar. De tanklocatie gaat deel uitmaken van het huidige NXT-tankstation van GP Groot dat is gevestigd op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar zuid. In eerste instantie lijkt dat een minder goede lokatie, maar binnen afzienbare tijd komt daar een nieuwe afslag van de snelweg A9, en kunnen passanten de tankvoorziening makkelijk bereiken.

De initiatiefnemers hebben voor de bouw van het waterstoftankstation gebruik gemaakt van de DKTI-subsidie die aangevraagd kan worden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De investeringen gaan richting de 1 miljoen Euro en zijn met zo’n 50 waterstofauto’s op de Nederlandse wegen zonder subsidie commercieel nog niet haalbaar. De gemeente Alkmaar is zeer content met het duurzame initiatief. Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de gemeente en waterstof draagt met nul CO2-uitstoot flink aan bij. De aanschaf van vuilniswagens op waterstof is een mogelijkheid voor de toekomst. Het tankstation ligt direct naast een huisvuilcentrale. In Noord-Holland zijn nog zes andere tanklocaties in ontwikkeling, een in Hoofddorp, een in Zaandam en vier in Amsterdam.

Abonneer u nu op de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl

Gezocht: 1 miljard Euro durfkapitaal voor vrachtauto's op waterstof

Gezocht: 1 miljard Euro durfkapitaal voor vrachtauto's op waterstof

Nikola Trevor topmanDe voor-investeringen in Niloka Motors bedragen meer dan 1 miljard Euro. Reden voor CEO en topman Trevor Milton om bij durf-investeerders aan te kloppen voor de financiering van een enorme productielokatie in Phoenix, Arizona en de uitrol van 700 waterstoftankstations, dwars door het land van coast-to-coast. Lees het hele verhaal en alle toekomsplannen op Waterstof Magazine onder het tabblad 'Internationaal actueel' .  
http://www.waterstofmagazine.nl/internationaal-actueel
Twee nieuwe Shell tankstations voor zware vrachtauto’s in Los Angeles

Twee nieuwe Shell tankstations voor zware vrachtauto’s in Los Angeles

Californië ShellNel Hydrogen, wereldwijd leverancier van waterstoftankstations, heeft eren bestelling ontvangen van Shell. Het betreft de levering van twee tankstations voor zware voertuigen in de regio groot Los Angeles. Deze regio heeft te kampen met ernstige luchtvervuiling en de overheid investeert via subsidies daarom fors in schonere brandstoffen. Shell heeft al diverse andere H2-tankstations in Los Angeles en elders in Californië. Met deze twee speciale tankvoorzieningen voor zwaar vervoer is een investering van ruim 6 miljoen Euro gemoeid.

Onderzoek naar enorme groene waterstoffabriek in Rotterdam

Onderzoek naar enorme groene waterstoffabriek in Rotterdam

Rotterdam BPDrie bedrijven in de regio Rotterdam onderzoeken de haalbaarheid van een enorme waterstoffabriek in het havengebied. Deze nieuwe fabriek maakt geen waterstof uit gas -waarbij veel CO2 vrijkomt- maar uit water via elektrolyse. De stroom die voor dit proces nodig is komt uit windparken voor de kust. Dat heeft Port of Rotterdam gisteren laten weten.

Binnen het project werken Nouryon, het Rotterdamse Havenbedrijf en BP samen. Deze laatste partij wil bij het raffinageproces dan overschakelen op naar groene waterstof. Uit de eerste persberichten valt op te maken dat voor het proces een elektrolyser nodig is van 250 megawatt die maximaal 45 duizend ton groene waterstof per jaar kan leveren. Hiermee wordt het een van de grootste groene waterstoffabrieken van Europa. De CO2--besparing moet jaarlijks 350 duizend ton bedragen. Ter vergelijking: de hele Nederlandse industrie moet 14 miljoen ton minderen in 2030. De nieuwe fabriek draagt daaraan 2,5% bij. Het bedrijf Nouryon -een afsplitsing van AKZO- gaat de installatie bouwen en exploiteren. Het Rotterdamse Havenbedrijf zal de infrastructuur gaan faciliteren. Een van de vragen waar het onderzoek zich op richt is of er wel voldoende groene energie voor de elektrolyser beschikbaar is. Als dat het geval blijkt te zijn kan het systeem ook nog worden opgeschaald. Alleen al voor de Rotterdamse haven is jaarlijks 800 duizend ton waterstof nodig, dat is aanzienlijk meer dan de 45 duizend ton die de nieuwe installatie kan produceren. (op de foto: het olieraffinage-terrein van BP in Rotterdam)

Abonneer u nu op de gratis nieuwsbrief van Waterstof Magazine.nl

Verkoop van batterij-auto’s schiet omhoog, groei van auto’s op waterstof versnelt

Verkoop van batterij-auto’s schiet omhoog, groei van auto’s op waterstof versnelt

hydrogen001De groei van het aantal auto’s op waterstof op de Nederlandse wegen groeit snel. Maar toch blijven de aantallen nog steeds marginaal. Begin 2017 waren er in Nederland 30 auto’s die reden op een brandstofcel geregistreerd, eind 2018 was dat aantal naar 41 opgelopen en op 1 januari waren dat er 50. Twee maanden later waren dat er 59 en vier weken later -op 1 april 2019- 65. Procentueel gezien een stijging van 50% in slechts een kwartaal. Afgelopen week zijn drie vuilniswagens, twee in de regio Eindhoven en een in Groningen,  op kenteken gezet. De wachttijd voor een personenauto van het type Hyundai Nexo is in Nederland inmiddels opgelopen naar 14 maanden. 

Met auto’s op batterijen gaat het inmiddels een stuk sneller. Reden er op 1 januari 2017 nog ruim 13.000 BEV’s op de wegen, op 1 april van dit jaar waren dat er al 53.459. Waterstofauto’s hebben een prijskaartje van meer dan 70 duizend Euro en zijn slechts voor een kleine groep bereikbaar.

China’s liefde voor waterstof begon nog geen jaar geleden in Japan

China’s liefde voor waterstof begon nog geen jaar geleden in Japan

JapanTotota fabriekWaar komt die plotselinge ommekeer van de Chinese regering vandaan met betrekking tot de subsidiëring van auto’s op batterijen? De journalisten van The Epoch Times, een wereldwijd onafhankelijk journalistiek netwerk, hebben het uitgezocht.

Nog geen jaar geleden, op 11 mei 2018 bezocht de Chinese premier Li Keqiang Japan. Onderdeel van het staatsbezoek was een bedrijfsbezoek aan de fabriek van Toyota Motor Corporation in Hokkaido waar onderdelen voor waterstofauto’s worden gemaakt. Speciaal voor het hoge bezoek werd daar de Toyota Mirai geshowd. De Chinese premier was diep onder de indruk van de 3 ‘s 4 minuten tanktijd, een rijbereik van 650 km en de nul-emissie. Volgens diverse Chinese media vormden verschillende ministeries direct na Li’s terugkomst in China een gezamenlijk team dat auto’s op brandstofcellen moest gaan ontwikkelen.

De plotselinge ommezwaai zorgt inmiddels voor grote problemen bij fabrikanten die zich hebben gespecialiseerd in auto’s op accu’s. De subsidie is binnen een jaar flink gekort en in 2020 is er helemaal geen subsidie meer te krijgen. Een van China’s grootste fabrikanten van elektrische auto’s, Shanghai Weilai Automobile beter bekend als NIO, ging nog maar een half jaar geleden naar de beurs. De beurskoers in één maand na het berichten over het stopzetten van de subsidies gehalveerd. De bouw van een nieuwe fabriek is afgeblazen. Ook andere grote fabrikanten van elektrische voertuigen worden hard geraakt.

Later deze maand zal de eerste Chinese waterstofauto met de naam ‘Brand Grove’ op de Shanghai Motor Show worden gepresenteerd en eind dit jaar zullen de eerste exemplaren op de Chinese wegen verschijnen. De grootschalige productie gaat in 2020 van start. Vanaf dan zal ook de auto buiten China te koop zijn.

Vuilniswagens op waterstof starten Europese tour in regio Eindhoven

Vuilniswagens op waterstof starten Europese tour in regio Eindhoven

VeldhovenGisteren zijn in Veldhoven bij Eindhoven twee vuilniswagens op waterstof officieel gepresenteerd. De ene wagen gaan de komende tijd vuilnis inzamelen in Eindhoven en de andere in Veldhoven, Best en Son. De elektrische aandrijflijn van de vrachtwagens is ontwikkeld door E-Trucks uit Westerhoven. Dat bedrijf haalde de oude motor uit de vrachtwagens en verving die door een waterstofsysteem en accupakket. De vuilnismannen kunnen hun voertuig binnen 10 minuten volgooien met waterstofgas bij het tankstation op de Automotive Campus in Helmond. Vervolgens kunnen ze twee of drie dagen vooruit. De energie die de brandstofcel moet opwekken gaat niet alleen naar de wielaandrijving. Ook het oppakken van containers en het samenpersen van afval kost energie, dus waterstof.

Het grote voordeel van de vuilniswagens op waterstof is dat ze aanzienlijk minder geluid produceren dan traditionele wagens met een dieselmotor. Uit de uitlaat komen geen schadelijke gassen, maar slecht schoon water dat zonder problemen drinkbaar is. De initiatiefnemers hebben voor de regio Eindhoven gekozen omdat het ombouwbedrijf direct in de buurt zit, zodat bij kinderziektes direct kan worden ingegrepen.

De proefperiode in de regio Eindhoven is de start van een Europese tour. De volgende steden waar de wagens daarna te bewonderen zijn zijn Rotterdam, Antwerpen, Keulen, Bolzano, Merano, Aberdeen en Parijs. De voorwaarde voor deelname door steden aan dit project is dat er een waterstoftankstation in de directe nabijheid moet liggen.

Nieuw: Fuel Cell Center of Excellence in Europa voor maritieme markt

Nieuw: Fuel Cell Center of Excellence in Europa voor maritieme markt

Noorwegen VikingHet Canadese Ballard Power Systems vestigt een nieuw onderzoekscentrum in Denemarken om de mogelijkheden voor waterstof in de scheepvaart te onderzoeken. Ballard is producent van brandstofcellen die veelvuldig gebruikt worden in bussen, auto’s en treinen, maar ziet nieuwe mogelijkheden voor de scheepvaart. In deze sector wordt nog hoofdzakelijk olie als brandstof gebruikt. De nieuwe maritieme tak heeft als opdracht zware brandstofcelmodules te ontwerpen en produceren die voldoen aan de zero-emission aandrijfvereisten waarmee de scheepvaart de komende decennia mee te maken krijgt. Viking Cruises (foto) uit Noorwegen kondigde een jaar geleden al een onderzoek aan naar varen op waterstof.

Eind 2019 moet de nieuwe productiehal van Ballard in Hobro, in het noorden van Denemarken, gereed zijn. Deze krijgt een productiecapaciteit van 15 megawatt brandstofcelmodules die voldoen aan de laatste Europese maritieme certificeringseisen. In 2018 kondigde de Internationale Maritieme Organisatie van de Verenigde Naties (IMO) een strategie aan om de uitstoot van broeikasgassen door schepen te verminderen met 50% tegen 2050 in vergelijking met het niveau van 2008. Volgens ramingen van de IMO is in 2008 1,135 miljard ton CO 2uitgestoten door schepen, wat overeenkomt met 3,5% van het totale totaal van dat jaar. 

Directe investeringsstop voor accu-fabriek van Tesla in Nevada

Directe investeringsstop voor accu-fabriek van Tesla in Nevada

 Nevada tesla fabriek batterijDe elektrische autofabrikant Tesla en het Japanse elektronicabedrijf Panasonic willen voorlopig niet doorgaan met hun investeringen in de gigafabriek voor accu’s in de Amerikaanse deelstaat Nevada in het westen van de VS. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review op basis van interne bronnen.

In de fabriek, waarvan de bouw in 2014 van start ging, hebben de betrokken partijen inmiddels bijna vijf miljard dollar geïnvesteerd. De productiefaciliteit zou lithium-ionbatterijen voor elektrische auto's en accu's voor stationaire energieopslagapparaten gaan produceren. Het is de grootse fabriek ter wereld op dit vlak.

De reden voor het in de ijskast zetten, zou de afzwakkende vraag naar auto’s van Tesla zijn. De partners zouden de capaciteit volgend jaar met 50 procent willen verhogen, maar recente tegenvallers dwingen Tesla en Panasonic terug te komen op hun oorspronkelijke plan.

Op Wall Street zijn er na de tegenvallende productiecijfers zorgen gerezen over de vraag naar de Model 3, de auto die ontworpen is als een massamarktmodel. Er wordt gesteld dat het management van Tesla die heeft overschat. In een rapport van vorige week stellen analisten van Goldman Sachs dat de volumeverwachtingen voor de producten van het bedrijf in 2019 te hoog zijn, omdat de vraag van consumenten waarschijnlijk lager zal uitvallen omdat de subsidies in de Verenigde Staten geleidelijk worden uitgefaseerd. Het plan van Panasonic was juist om zo’n een miljard Euro extra in de gigafabriek in Nevada te steken. Maar de batterijenbusiness van Panasonic kampt met een verlies, dat is opgelopen door de vertraging van de productie van Tesla's Model 3.

Duitsland: Minister en VW-baas botsen over batterij en waterstof

Duitsland: Minister en VW-baas botsen over batterij en waterstof

BerlijnDe mededeling van Volkswagen-topman Herbert Diess dat auto’s op batterij-elektrisch de enige juiste oplossing zijn voor het klimaatprobleem is niet overal met instemming ontvangen. De federale transportminister Andreas Scheuer in Duitsland gaat het verst en noemt het beleid van de CSU-Volkswagen Group op een mobiliteitsconferentie in Berlijn volledig fout. Het is bijzonder dat politiek en bedrijfsleven bij onze oosterburen zo lijnrecht tegenover elkaar staan.

Volkswagen wil met een radicale beleidswijziging een flinke bijdrage aan het klimaat leveren en de komende tien jaar bijna 70 nieuwe e-modellen lanceren. Binnen de hele Volkswagen Group gaat het in het totaal om 22 miljoen nieuwe batterij-auto’s op de weg. Bij de bekendmaking van deze plannen vroeg de topman om het vertrouwen van de medewerkers en de klanten. De politiek kreeg een veeg uit de pan en moet volgens de VW-topman ophouden met beweringen dat er gelijkwaardige alternatieven voor schone batterij-auto’s zijn. Hij noemt auto’s op batterijen de meest milieuvriendelijke en meest efficiënte optie voor de reductie van CO2 in het wegverkeer.

Transportminister Andreas Scheuer is het helemaal niet met de koerswijziging van Volkswagen eens. Hij waarschuwt dat er geen nieuwe technologieën moeten worden uitgesloten. De ontwikkelingen binnen de auto-industrie moeten volgens hem breed worden ingezet, omdat onmogelijk gezegd kan worden wat de aandrijftechniek in de toekomst gaat worden. Hij wil dat de auto-industrie de toekomstmogelijkheden van waterstof en brandstofcel-technologie niet onderschat en zich realiseert dat waterstof een belangrijke rol zal spelen in het toekomstig vervoer. (Foto:  In november 2014 presenteerde de Volkswagen Group de Golf HyMotion op de autoshow in Los Angeles.)

Terug naar 1998: Ballard levert zes moderne waterstofbussen voor openbaar vervoer

Terug naar 1998: Ballard levert zes moderne waterstofbussen voor openbaar vervoer

Ballard historyEen prachtige historische foto uit 1998. Het van oorsprong Canadese Ballard levert zes bussen voor het streekvervoer die rijden op waterstof aan vervoerders in Chicago en Vancouver. De bussen worden opgenomen in de reguliere dienstregeling en gebruikt voor een demonstratie- en testprogramma van twee jaar. Dit is een belangrijke levering in de beginperiode van openbaar vervoer op brandstofcellen. 20 jaar later levert Ballard brandstofcelbussen over de hele wereld. In het jaar 2005 hebben de waterstofbussen van Ballard gezamenlijk al een miljoen kilometer afgelegd, in 2017 al tien miljoen. De Ballard-bussen rijden overal op de wereld, onder andere in Canada, de Verenigde Staten, Europa, Australië en China.

Ballard is anno 2019 een toonaangevende wereldwijde leverancier van schone energie en brandstofcellen. Het bedrijf is gevestigd in Burnaby, direct ten oosten van Vancouver in het westen van Canada. Dochterondernemingen zitten in de Verenigde Staten, China en Denemarken. www.ballard.com

Koplopers in waterstof werken aan standaardisering tankstations

Koplopers in waterstof werken aan standaardisering tankstations

Vulspuit Nel HydrogenDe bedrijven Shell, Toyota, Hyundai, start-up Nikola Motor, de Noorse waterstofstationbouwer NEL Hydrogen Fueling en de Franse industriële gasmaker Air Liquide werken samen aan een standaardisering van onderdelen van waterstoftankstations. Het uiteindelijke doel is de uitrol van tanklocaties te versnellen en een snelle doorbraak te forceren bij het op de weg brengen van zware vrachtauto’s op waterstof. De bedrijven ondertekenden onlangs een overeenkomst om standaard tank-componenten te testen voor zware vrachtwagens van klasse 8. De intentie-overeenkomst wordt gezien als de eerste stap naar standaardisering van het brandstofvulsysteem en is nodig om een snelle wereldwijde acceptatie te krijgen.

Nikola plant een nationaal netwerk van 16 waterstof-tankstations ter ondersteuning van de lancering van zijn Nikola One heavy-duty fuel-cell truck in 2021. Het bedrijf is van plan om tegen 2020 eveneens waterstof-tankstations te exploiteren in de Verenigde Staten. De eerste grote truckklant is biergigant Anheuser- Busch, moederbedrijf van biermerk Budweiser, dat inmiddels 800 Nikola zware vrachtwagens heeft besteld die gaan rijden op waterstof. De brandstofcelvoertuigen kunnen in 10 minuten worden gevuld met waterstofgas. Dat is dezelfde tijd die nodig is om een ​​dieselauto te vullen. Tankstationbouwer Nel, dat het Nikola-stationsnetwerk bouwt, laat weten dat het gebruik van wereld-standaarden de sleutel is tot commercieel succes.

Miljoenen voor waterstof-projecten in Spaanse regio Aragón

Miljoenen voor waterstof-projecten in Spaanse regio Aragón

Aragon kaartHet Spaanse energiebedrijf Redenix onderzoekt de mogelijkheden voor het gebruikt van hernieuwbaar gas en waterstof. Daarvoor heeft de onderneming 60 miljoen Euro gereserveerd. In eerste instantie richt het bedrijf zich op de regio Aragón in het noorden van Spanje (foto). President Fernando Bergasa wil binnen twee jaar een project hebben gestart waarbij waterstof wordt getransporteerd door gaspijpleidingen richting de verbruikers. Hij ziet voor waterstof een belangrijke rol weggelegd omdat er een aanzienlijke CO2-reductie moet plaatsvinden. Het energiebedrijf Redexis zal de reeds aangekondigde investeringen in infrastructuur voor fossiele brandstof deels heroverwegen. Hierdoor komt extra geld vrij om nieuwe energieoplossingen te stimuleren. De minister van Economische Zaken Marta Gastón reageert enthousiast op de plannen en ziet voor de zelfstandige regio Aragon grote economische kansen in de toekomst.

Duitse MAN neemt belang in electrolyse-bedrijf H-Tec Systems

Duitse MAN neemt belang in electrolyse-bedrijf H-Tec Systems

Augsburg H TECHet toekomstdoel voor het Duitse bedrijf MAN begint steeds duidelijker te worden. De producent van vrachtauto’s, autobussen en motoren heeft zijn naam MAN Diesel & Turbo vorig jaar al veranderd in MAN Energy Solutions en recent heeft het bedrijf 40% van de aandelen van elektrolyse-bedrijf H-Tec Systems overgenomen. VW-dochter MAN zet volop in op toepassingen met waterstof. Opmerkelijk, want MAN geldt als uitvinder van de dieselmotor, bedacht door Rudolf Diesel, medewerker van de MAN-fabriek in Augsburg in 1897.

Man Energy Solutions is tevens aanbieder van Power-to-X-systemen waarbij elektriciteit via elektolyse wordt opgezet in groene waterstof. Vooral in Duitsland is veel vraag naar deze systemen omdat op winderige en zonnige dagen er zoveel stroom wordt geproduceerd dat het netwerk dit niet kan transporteren. Het omzetten naar waterstof is dan een logische oplossing. MAN is tevens producent van zware scheepsmotoren die draaien op olie, maar ziet in die markt ook het nodige veranderen. Ook hier kan waterstof een belangrijke rol vervullen. MAN Energy Solutions gebruikte tot nu toe elektrolysers van andere leveranciers in zijn bedrijven. In de toekomst is de groep van plan zich te ontwikkelen via zijn participatie in H-Tec. Ongeveer 10% van de omzet van MAN komt tegenwoordig uit duurzame energie.

Onderzoek: Viskotters op Lauwersoog over naar waterstof

Onderzoek: Viskotters op Lauwersoog over naar waterstof

LauwersoogLauwersoog, in het noordelijkste puntje van Nederland, wil enkele waterstofmolens op zee. Dat zegt Albert Keizer van Next Generation Shipyards en Shiplift namens de havenondernemers op RTV Noord. De plannen voor de waterstofwindmolens staan niet op zich maar maken deel uit van een groter initiatief om de haven van Lauwersoog te vergroenen. Precies een jaar geleden maakte Keizer al bekend dat er een onderzoek wordt uitgevoerd naar de haalbaarheid om de 55 kotters die vanuit Lauwersoog opereren van waterstof te voorzien. Voor de verschillende initiatieven hebben de havenondernemers veel waterstof nodig. Dit moet geproduceerd worden in twee windmolens die in een windpark ten noorden van Schiermonnikoog komen te staan. Via ondergrondse leidingen moet de waterstof naar het vaste land worden gepompt.

In het havengebied komen volgens de plannenmaker twee verschillende soorten vulpunten. Een fastfill-punt waar voertuigen snel kunnen tanken en meerdere slow-laders op de stijgers waar boten in een lager tempo, bijvoorbeeld ’s nachts, waterstof kunnen tanken. Keizer is ervan overtuigd dat we over vijf jaar allemaal met waterstof bezig zijn.

Bussen en treinen in Bulgarije gaan rijden op waterstof

Bussen en treinen in Bulgarije gaan rijden op waterstof

Ballard busOok Bulgarije gaat aan de waterstof. In een toespraak op de nationale televisie heeft vice-minister van Transport van het land aan de Zwarte Zee zich lovend uitgelaten over de toepassingsmogelijkheden voor waterstof. De volgende maand moet de eerste waterstofbus in Bulgarije gaan rijden in de plaats Plovdiv, met 350 duizend inwoners de tweede stad van het land.

Met openbare tankvoorzieningen gaat het allemaal wat langzamer. Eerst moet de wet worden gewijzigd om de uitrol van tankstations mogelijk te maken. Vice-minister van Transport heeft medio vorig jaar al gemeld dat Bulgarije zich ertoe verplicht om 10 waterstof tankstations te bouwen voor 2025. Daarnaast doet het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Bulgarije onderzoek naar de aankoop van treinen op waterstof.

Internationale Waterstof Challenge start in Waddinxveen en Brussel

Internationale Waterstof Challenge start in Waddinxveen en Brussel

Waddinxveen Waterstof ChallengeOp 16 mei 2019 gaat de 4e editie van 24-uurs Waterstof Challenge weer van start. Vanuit Waddinxveen en Brussel vertrekken om 14:00 uur een flink aantal waterstofauto’s voor een rit die 24 uur duurt. Onderdeel van de Challenge is een strategisch spel, waarbij punten verdiend kunnen worden voor gereden kilometers, gebruikte vulpunten, bezochte landen en landmarks. Deelnemers zijn vrij om hun route en strategie te bepalen. Slim rijden naar locaties waar punten zijn te verdienen loont meer dan snel rijden. Dat maakt het spel uitermate spannend. Mede omdat iedere auto online gevolgd kan worden.

Tijdens de Waterstof Challenge zijn de deelnemers 24 uur in touw. Voor een enkeling is dat een zware opgave, daarom bestaan teams uit minimaal drie personen die elkaar afwisselen: de chauffeur rijdt, de navigator waakt over de chauffeur en de achterbank rust. Deelname aan de 24-uur’s Waterstof Challenge is méér dan een bijzonder avontuur. Deelnemers ontdekken al rijdend hoe het netwerk van waterstofvulpunten zich in Europa ontwikkelt. Maar het is méér dan dat, grote organisaties gebruiken de Waterstof Challenge voor teambuilding en schrijven een groep trainees in. En bedrijven nodigen hun relaties uit voor deelname aan dit bijzondere evenement. Voor, tijdens en achteraf komen deelnemers in contact met personen die hun sporen in de waterstofwereld hebben verdiend. Op de foto de start van de Waterstof Challenge bij de Van der Linden Groep in april 2018 in Waddinxveen. Meer informatie?   www.waterstofchallenge.nl

China: Subsidie voor auto’s op een batterij gaat in 2020 naar nul

China: Subsidie voor auto’s op een batterij gaat in 2020 naar nul

Beijing VolkscongressChina komt met een belangrijk nieuws die de waterstofontwikkelingen flink gaan aanjagen. Tijdens de tweede zitting van het 13e Nationale Volkscongres in de Grote Hal van het Volk in Beijing waren de afgelopen maand 'waterstofenergie' en 'brandstofcelvoertuig' de belangrijkste onderwerpen voor veel leden van het CPPCC Nationaal Comité en het Nationale Volkscongres. De partijleden hebben uiteindelijk unaniem ingestemd met de versterking van de stedelijke infrastructuur voor waterstof.

Op dit moment heeft de staat China veel ondersteuningsprogramma’s voor de ontwikkeling van voertuigen met brandstofcellen. Tegen 2020 zullen de subsidies voor elektrische voertuigen op batterijen volledig worden ingetrokken, maar subsidies voor waterstof- en brandstofcelvoertuigen zullen worden voortgezet. Vorig jaar is binnen het strategische ontwikkelingsplan voor de opkomende industrie al voorgesteld om het onderzoek en de ontwikkeling van brandstofcelvoertuigen systematisch te ondersteunen om tegen 2020 massaproductie van waterstofvoertuigen te realiseren.

Uit de gegevens blijkt dat in China tussen 2016 en 2018 in drie jaar tijd 3.428 brandstofcelvoertuigen zijn verkocht. De bouw van waterstoftankstations ligt echter ver achter op de ontwikkeling van voertuigen op waterstof. Het China Hydrogen and Fuel Cell Annual Report 2018 laat zien dat er in november 2018 27 waterstoftankstations waren in China.

Gratis bezichtigen: Eerste waterstofboot ter wereld ligt nu in Amsterdam

Gratis bezichtigen: Eerste waterstofboot ter wereld ligt nu in Amsterdam

Energy ObserverDe Energie Observer, de eerste waterstofboot ter wereld, is gearriveerd in Amsterdam en ligt afgemeerd aan de NDSM-werf. De emissie-vrije boot kan dagelijks tussen 10 en 18 uur gratis worden bezichtigd. Het schip heeft als thuishaven Saint-Malo aan de Franse westkust en maakt een promotietocht langs de Europese westkust.

De Energie Observer heeft in zijn eerste jaar een rondje over de Middellandse Zee afgelegd. Daarbij zijn 33 havens aangedaan in 14 verschillende landen waaronder Spanje, Tunesië, Israël, Turkije en Italië. Het doel is aandacht te vragen voor nieuwe toekomstige vormen van energie. De energie van de boot wordt deels opgewekt met zonnepanelen. In de havens wordt de energie-opbrengst van de panelen gebruikt om via elektrolyse waterstof te produceren uit zeewater voor de momenten dat de panelen te weinig energie leveren. Er is opslagcapaciteit voor 62 kg waterstof onder 350 bar in verschillende tanks. Daarnaast beschikt het schip nog over twee windmolens met een verticale as. Het Franse vaartuig is 30 meter lang, twaalf meter breed. Het schip dat een geschatte 30 miljoen euro heeft gekost is in wezen een drijvend laboratorium voor de doelstelling om in 2050 de CO2-uitstoot van de internationale scheepvaart te hebben gehalveerd.

Vanaf maart is de tocht vanuit Frankrijk over de wereld voortgezet in noordelijke richting. Het waterstofschip vaart dan via Het Kanaal naar België, Nederland, Scandinavië en Rusland om via Spitsbergen, Engeland en Ierland terug te varen naar de Franse thuishaven. In het voorjaar van 2020 koerst het waterstofschip via de Middellandse Zeer naar Azië om de Olympische Waterstofspelen in Tokyo te bezoeken.

Air Liquide start met de bouw van een gigantische waterstoffabriek

Air Liquide start met de bouw van een gigantische waterstoffabriek

Californie Air LiquideDit voorjaar begint in het westen van de Verenigde Staten de bouw van een nieuwe fabriek voor vloeibare waterstof. Opdrachtgever is het bedrijf Air Liquide dat verwacht meer dan 135 miljoen Euro te investeren. De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 30 ton waterstof per dag, een hoeveelheid die 35 duizend brandstofcelauto’s kunnen tanken. Door deze investering maakt Air Liquide de grootschalige inzet van mobiliteit op waterstof mogelijk. Er ontstaat in de regio Californië een betrouwbare bevoorradingsoplossing voor bedrijven die in voertuigen op waterstof willen investeren, zoals vrachtauto’s en heftrucks. Wereldwijd heeft Air Liquide inmiddels meer dan 120 waterstoftankstations gebouwd.

Voor de verdere ontwikkeling van vervoer op waterstof heeft Air Liquide een overeenkomst getekend met First Element Fuel om hun tankstations in Californië te voorzien van waterstof. In 2022 verwachten de initiatiefnemers dat er 40 duizend waterstofvoertuigen in Californië rondrijden en in 2030 zouden dat er een miljoen moeten zijn. Liefhebbers van auto’s op brandstofcellen kunnen in het westen van de Verenigde Staten voorlopig kiezen uit de automerken Hyundai, Toyota of Honda.

Video: Voorbereidingen voor de race  van modelauto's op waterstof

Video: Voorbereidingen voor de race van modelauto's op waterstof

Assen 2 2Op vrijdag 5 april wordt in Assen het Nederlands kampioenschap racen op waterstof georganiseerd. Wij volgden het team van ROC Aventus uit Apeldoorn bij de voorbereidingen.
https://m.youtube.com/watch?v=YxCvZ_zpstQ
Onderzoek naar metaalproductie met waterstof bij ArcelorMittal

Onderzoek naar metaalproductie met waterstof bij ArcelorMittal

Hamburg AMArcelorMittal gaat onderzoeken of bij de metaalproductie waterstof het alternatief kan zijn voor aardgas. Bij de staalproductie zijn zeer hoge temperaturen nodig die met elektriciteit niet te verkrijgen zijn. Als onderdeel van de strategie van de staalproducent om de CO2-uitstoot te verminderen, zal waterstof worden gebruikt in de fabriek in Hamburg voor de directe reductie van ijzererts. De op waterstof gebaseerde methode om van ijzererts gietijzer te maken vindt in eerste instantie plaats op een demonstratieschaal met een jaarlijkse productie van 100.000 ton. In de komende jaren zal een proeffabriek worden gebouwd. Het gebruik van waterstof als reductiemiddel zal worden getest in een nieuwe schachtoven, laat het bedrijf weten.

In het proces zal de scheiding van H2 met een zuiverheid van meer dan 95% van het topgas van de bestaande installatie worden bereikt door zogenaamde drukschommelingsadsorptie. Het plan is om in eerste instantie grijze waterstof te gebruiken (gegenereerd bij gasscheiding), maar in de toekomst wil het bedrijf overschakelen op groene waterstof uit hernieuwbare bronnen. De inspanning is een van de wereldwijde initiatieven van het bedrijf uit India, om de CO2-uitstoot te verminderen. 

Project Rozenburg: Test met waterstofketels iets vertraagd

Project Rozenburg: Test met waterstofketels iets vertraagd

Rozenburg 1De test met waterstofketels voor de verwarming van een appartementencomplex is Rozenburg laat iets langer op zich wachten. Een van de belangrijke partijen, cv-ketelbouwer Remeha, heeft iets meer tijd nodig om de waterstofketel goed te testen. Als de ketel definitief gaat draaien in Rozenburg wil Remeha er volledig zeker van zijn dat het apparaat de test goed doorstaat. Aan gewoon beginnen en gedurende de looptijd wel zien waar de problemen ontstaan heeft de ketelfabrikant uit Apeldoorn weinig zin. Dat doet het onderzoeksteam liever op het bedrijf zelf, zodat makkelijker en eenvoudiger aanpassingen doorgevoerd kunnen worden

Inmiddels heeft de oude aardgasleiding waardoor de waterstof voor de verwarmingsketels wordt aangevoerd de test goed doorstaan, meldt netbeheerder Stedin. De leiding is eerst ‘gespoeld’ met stikstof en daarna 24 uur lang met waterstof onder druk gezet. Aan het begin en deze periode is een drukmeting gedaan en aan het einde opnieuw. Tussentijds is er geen waterstof ontsnapt en bleef de druk gelijk. De waterstof van het proefproject in de Rotterdamse wijk is afkomstig van een elektrolyser (blauwe containers op de foto) die op een nabijgelegen veldje is geplaatst. Via een ondergronds leiding wordt de waterstof naar het appartementencomplex (links in het midden op de foto) gepompt.

Waterstofschip Energy Observer legt aan in Amsterdam

Waterstofschip Energy Observer legt aan in Amsterdam

Amsterdam EOEnergy Observer, het eerste waterstofschip ter wereld, legt deze week aan in Amsterdam. Het schip ligt negen dagen in het hart van de hoofdstad aan de NDSM-werf aan de noordkant van het IJ. De tussenstop van de van oorsprong Franse Energy Observer heeft als doel de uitwisseling van milieuvriendelijke projecten te stimuleren. Er worden bijeenkomsten georganiseerd voor instellingen, bedrijven, startups, onderzoekscentra en het maatschappelijk middenveld.

Energy Observer wordt op 5 april verwelkomd door Philippe Lalliot, ambassadeur van Frankrijk in Nederland, en de vertegenwoordigers van de stad en de haven van Amsterdam. Op 12 april wordt de High Level Experts Meeting voor Waterstof Mobiliteit, georganiseerd door de Stad en de Haven van Amsterdam. Het bezoek aan Nederland is ook interessant voor de ingenieurs van Energy Observer omdat medio april een technologische doorbraak op het schip wordt geplaatst. Bij de windaandrijving worden twee Oceanwings® vleugels geplaatst die roterend, zelf aandrijvend en 100% geautomatiseerd zijn. Dit om de algehele energie-efficiëntie van het vaartuig te verhogen. Een systeem dat nog nooit op deze schaal bij zo’n grote boot is getest. De aandrijving kan de toekomst van de scheepvaart radicaal veranderen. 

De energy Observer heeft vorig jaar een reis rond de Middellandse Zee gemaakt en is dit jaar onderweg langs de westkust van Europa. Volgend jaar wil de waterstofboot aanleggen bij de Olympische (waterstof) Spelen in Japan.

Adres van de boot en het tentoonstellingsdorp: NDSM-Plein 104, 1033 WB Amsterdam. De toegang is gratis. Het dorp is dagelijks open van 10 tot 18 uur in de periode 5 tot 14 april 2019. Een gratis pont vertrekt van achter het centraal station naar de NDSM-werf. http://www.energy-observer.org

België: Grootste waterstofleiding-netwerk, maar nauwelijks tankstations

België: Grootste waterstofleiding-netwerk, maar nauwelijks tankstations

WaterstofnetwerkGeen enkel land in Europa heeft zoveel kilometers waterstofleiding in de grond liggen als België. Maar hoewel de waterstofdistributie bij onze zuiderburen relatief simpel is te regelen, is dat niet terug te zien in het aantal tankstations voor waterstof. Momenteel zijn er slechts twee en die zijn ook nog niet op het waterstofnetwerk aangesloten. Het waterstofleidingnetwerk is eigendom van Air Liquide, het beursgenoteerde Franse gasbedrijf die waterstof produceert in de Rotterdamse haven en transporteert via een pijpleiding met een doorsnede van 154mm en een druk van 100 Bar naar Vlaanderen, Wallonië en tenslotte het noorden van Frankrijk. Alleen in Nederland is één waterstoftankstation in Rhoon rechtstreeks op het netwerk aangesloten. Op het tankstation zelf hoeft de waterstof enkel op druk van 700 bar te worden gebracht. Een aanvraag van een aftakking naar een tankstation in het zuiden van Nederland is door Air Liquide afgewezen. In België en Frankrijk zijn geen waterstoftankstations aangesloten. In Nederland ligt ook een tweede waterstofnetwerk eigendom van Ar Products van 140 km lengte tussen Brielle en Zwijndrecht. Het waterstofnetwerk in België is 613 km, Duitsland heeft net over de grens met Nederland een netwerk van 375 km, Nederland 360 km, Frankrijk 300 en het Verenigd Koninkrijk 40.

China in 2025: 100 duizend waterstofvoertuigen op de weg

China in 2025: 100 duizend waterstofvoertuigen op de weg

China BusBChina verwacht binnen 5 tot 6 jaar 100 duizend waterstofvoertuigen op de weg te hebben, meldt Asia Times. Daarvoor investeert de Chinese overheid meer dan 10 miljard Euro. Ook voor auto’s met brandstofcellen uit Japan en Zuid-Korea zet China de deuren open. China verschuift investeringen van auto’s op batterijen naar auto’s op waterstof.

Als blauwdruk voor de introductie van waterstofauto’s grijpt de Chinese regering terug op het succesvolle marketingprogramma voor accu-auto’s. Tien jaar geleden werden er nog geen elektrische voertuigen verkocht en vorig jaar alleen al in China meer dan een miljoen. Dat is meer dan over de hele wereld samen. Dezelfde strategie wordt nu ook toegepast op waterstofvoertuigen. De uitrol begint met voertuigen in het openbaar vervoer (foto). Verschillende grote binnenlandse autofabrikanten hebben zich door de ruime subsidiemogelijkheden voor onderzoek en productiefaciliteiten al laten verleiden flink te investeren in waterstof. Great Wall Motor, Yutong Bus en Foton Motor zijn al in de booming-markt voor waterstofvoertuigen gestapt. Parallel aan de ontwikkeling van waterstofauto’s verstrekt de overheid ook ruime subsidiemogelijkheden voor bedrijven die willen investeren in de productie van waterstof en de bijbehorende tankinfrastructuur.

Alles kan op waterstof, zelfs een hogedrukspuit

Alles kan op waterstof, zelfs een hogedrukspuit

Aragon street cleaningOp het Walqa Technology Park in het Noord-Spaanse Huesca wordt al enkele jaren flink gepionierd op het gebied van toepassingen met waterstof. En daarbij komen de meest bijzondere projecten naar boven. Een heftruck op waterstof vinden we niet bijzonder genoeg, maar wat denk u van een kart op waterstof, of een camper? Er ook bijzonder, een paar jaar geleden werd zelfs een hogedrukspuit op waterstof ontwikkeld. Aan de voorkant van het bijzonder voertuig ligt de waterstof opgeslagen in cilinders bij een druk van 300 bar. De brandstofcel en de waterpomp bevinden zich aan de achterkant. In het midden van het voertuig ligt boven de wielen een watertank van 350 liter. In totaal mag het reinigingsvoertuig niet meer dan 750 kilo wegen om de wegenbelasting te omzeilen en om handmatig te mogen worden verplaatst. Het is niet bekend of er uiteindelijk meer dan een hogedrukspuit op wielen is geproduceerd. Het voertuig op de foto is het prototype uit 2015.   

Met project H2@Scale wil de Amerikaanse overheid waterstofbedrijven ondersteunen

Met project H2@Scale wil de Amerikaanse overheid waterstofbedrijven ondersteunen

h2 at scale logo 0Met het waterstofproject H2@Scale gaat het Amerikaanse ministerie van Energie nationale laboratoria, industrie, nutsbedrijven en andere belanghebbenden samenbrengen om grootschalige waterstofproductie, opslag en gebruik te bevorderen. De overheid richt zich hiermee op zowel de stationaire als de transportsector. Industriële gasbedrijven investeren zwaar in zowel nieuwe als in uitbreiding van bestaande waterstof-productiebedrijven in de VS, waaronder een fabriek voor de productie van vloeibare waterstof van 130 miljoen Euro door Air Liquide in het westen van de VS; twee nieuwe fabrieken voor de productie van vloeibare waterstof in Texas en Californië door Air Products en een nieuwe waterstofproductiefaciliteit in Delaware van de Linde Group;

Aan de hernieuwbare kant wordt groene zonne- en windenergie steeds vaker gebruikt voor de productie van waterstof via elektrolyse, evenals het gebruik van biogas om waterstof te produceren uit organisch afval. Onlangs hebben Toyota en Fuel Cell Energy de installatie aangekondigd van een brandstofcelcentrale met een vermogen van meerdere megawatts in de haven van Long Beach in Californië, die niet alleen elektriciteit zal produceren, maar ook 100% hernieuwbare waterstofbrandstof ter plaatse via biogas uit afval van veebedrijven. Toyota koopt de waterstof voor zijn auto's op brandstofcellen en zware vrachtwagens die in de haven worden ingezet.

Moeiteloos waterstof tanken bij -30 graden in Zweden

Moeiteloos waterstof tanken bij -30 graden in Zweden

Zweden 30 gradenIn de plaats Umeå in het noorden van Zweden is een kleinschalig mobiel tankstations gebouwd voor het tanken van waterstof. De tankvoorziening staat op het terrein van Svevia, een landelijk bedrijf gespecialiseerd in de bouw van infrastructuur en wegenonderhoud. De eerste klanten van het tankstation zijn twee auto’s van Svevia voor projectleiders en een demonstatie- en test-auto van tankstationbouwer Oazer. Deze laatste is een lokale start-up die zich heeft gespecialiseerd in de bouw van kleine tankstations met een eigen productie van groen waterstofgas.

Het ontwerp is gebasseert op modulaire, schaalbare en op containermaat ontworpen eenheden die bijna overal kunnen worden geplaatst. De tankvoorziening is tot in detail ontworpen voor gebieden waar de temperatuur ’s winters kan dalen top -30 graden. Alles is mobiel omdat de klantenbehoefte in de regio snel kunnen veranderen. De volgende stap voor Oazer is nu om financiering en partners te zoeken om eerst een groter station in Umeå op te zetten en vervolgens de technologie verder uit te breiden met meer stations in andere delen van Zweden.

Deze Chinese waterstofauto wordt anders dan alle anderen

Deze Chinese waterstofauto wordt anders dan alle anderen

China Grove1Een auto die op waterstof rijdt en op één tank 1000 km haalt? Het klinkt bijzonder, maar het Chinese autobedrijf Grove Hydrogen Automotive belooft het zonder blikken of blozen. Grove is tot nu toe het enige autobedrijf ter wereld dat zich volledig toelegt op de productie van auto’s met een brandstofcel. Het waterstofproject begon in 2016 en in 2025 wil de fabrikant wereldmarktleider zijn met de hoogste jaarlijkse verkoopaantallen van voertuigen op waterstof. Om dat doel te bereiken wordt potentiele kopers een enorme vooruitgang in technologie en een flinke energiebesparing toegezegd. Top-ingenieurs uit China en de rest van de wereld hebben drie jaar zeer intensief aan de nieuwe auto gewerkt. De koper krijgt een voertuig met een ongekende luxe en veiligheid. Niet alleen de auto is zeer milieuvriendelijk, ook in het productieproces wordt aanzienlijk minder CO2 uitgestoten in vergelijking met traditionele autofabrikanten. Het design van de auto is ontwikkeld in Grove’s Design Center in het Spaanse Barcelona, waar ontwerpers van ’s werelds beroemdste automerken werken.

Om de auto onder de aandacht te brengen wil de fabrikant in grote steden in China belevingscentra openen aangevuld met geavanceerde Grove Service Centers. Ook via internet zullen de auto’s te koop zijn en bij problemen komen de medewerkers van Grove bij de klanten thuis of op het werk. Later deze maand zal de eerste waterstofauto met de naam ‘Brand Grove’ op de Shanghai Motor Show worden gepresenteerd en eind dit jaar zullen de eerste exemplaren op de Chinese wegen verschijnen. De grootschalige productie gaat in 2020 van start. Vanaf dan zal ook de auto buiten China te koop zijn.

De Hydroville, de Antwerpse passagiersshuttle op waterstof

De Hydroville, de Antwerpse passagiersshuttle op waterstof

Antwerpen Hydroville1Al ruim een jaar vaart een passagiersshuttle op waterstof door de haven van Antwerpen in België. Officieel is dit de eerste waterstofboot ter wereld. Eigenaar Scheepvaartgroep Compagnie Maritime Belge (CMB) gelooft er heilig in dat waterstof de brandstof voor de toekomst is. En zij is niet de enige, begin dit jaar sleepte de Hydroville de tweede Port of Antwerp Sustainability Award in de wacht. Een prijs die bedrijven in de haven moet stimuleren om duurzame projecten te ontwikkelen. De Port of Antwerp wil alle bedrijven, die actief zijn in de haven, op deze wijze aanmoedigen om effectief bij te dragen aan de transitie naar een duurzamere haven. Op de oproep tot kandidaatstelling voor de editie van 2018 reageerden 16 bedrijven en organisaties. Uiteindelijk bepaalde het oordeel van de jury en een online publieksstemming dat Hydroville het meest beloftevolle project is. De jury is ervan overtuigd dat waterstof over alle troeven beschikt om uit te groeien tot dé energiebron van de toekomst. De Hydroville-catamaran is 14 meter lang en 4,2 meter breed en kan 16 passagiers en 2 bemanningsleden vervoeren. In de 12 waterstoftanks kan 205 liter waterstof worden opgeslagen onder een druk van 200 bar.

Nieuw: Waterstofauto delen bij auto-coöperatie Modo in Vancouver

Nieuw: Waterstofauto delen bij auto-coöperatie Modo in Vancouver

Vancouver ModoDe auto-cooperatie Modo in Vancouver voegt twee waterstofauto’s toe aan haar vloot. De organisatie met 20-duizend leden in de oost-Canadese metropool heeft zich tot doel gesteld overal in de stad deelauto’s neer te zetten en zo het autobezit te verminderen. Modo claimt dat iedere deelauto 9 tot 13 privé-auto’s bespaart. Leden pakken bij voorkeur de fiets of het openbaar vervoer en als het niet anders kan een deelauto. Iedereen kan kiezen uit een voertuig dat het beste bij de reis past en heeft keuze uit 700 auto’s, vrachtwagens, SUV’s, personenbusjes en bestelwagens. 

De twee waterstofauto’s die zijn toegevoegd aan de vloot zijn twee Hyundai Nexo’s. De voertuigen kunnen tanken bij het vorig jaar geopende H2-tankstation van Shell in de wijk Marpole. Daar staat ook een van de Nexo’s, de andere kan geleend worden in het centrum van de stad. Hyundai Canada is zeer content met de deal. Op deze manier kunnen grote groepen reizigers in de miljoenenstad kennismaken met het rijden op CO2-vrije waterstof. Ook het gemeentebestuur is blij met de deal. Vancouver groeit flink en de komende jaren worden er een miljoen nieuwe inwoners verwacht. Dit gaat gepaard met een toename van 700-duizend extra voertuigen op het toch al zeer drukke wegennet.

Nieuw hydrogen Center voor Toyota in Melbourne

Nieuw hydrogen Center voor Toyota in Melbourne

Melbourne ToyotaToyota Australië heeft met financiële steun van het Australian Renewable Energy Agency (ARENA), plannen onthuld voor een ​​Hydrogen Center van 4,5 miljoen Euro in Altona in het westen van Melbourne. Het Hydrogen Center maakt deel uit van een groter plan om het voormalige Altona-gebied om te vormen tot een Center of Excellence.

Als onderdeel van het Hydrogen Center-project zal er een waterstofproductiefabriek gebouwd worden met een elektrolyser. Daarnaast komt een commercieel waterstoftankstation en een educatief centrum met live demonstraties. ARENA zal 2 miljoen Euro bijdragen aan de ontwikkeling van Hydrogen Center en Toyota Australië investeert de resterende 2,5 miljoen.

President en CEO van Toyota, Matt Callachor, zei bij de presentatie van de plannen dat het Hydrogen Center een goede stap in de richting is van de bedrijfsdoelstelling van nul CO2-emissies van locaties en voertuigen tegen 2050. Hij liet verder weten dat waterstof de potentie heeft om in de toekomst een cruciale rol te spelen, omdat het kan worden gebruikt voor het opslaan en transporteren van energie uit wind, zon en andere hernieuwbare bronnen. Toyota verkoopt de Mirai die rijdt op waterstof op de Australische markt. Het realiseren van een goede tankinfrastructuur is de belangrijkste factor voor het succes van waterstof op grote schaal.

De bouw van het Waterstofcentrum start dit jaar, het onderwijscentrum zal naar verwachting tegen december 2019 open zijn. De waterstoffabriek en tankvoorziening is eind 2020 volledig operationeel. Toyota Australië heeft verschillende Mirai’s FCEV's ter beschikking gesteld aan lokale overheden en commerciële organisaties via het eigen waterstofprogramma.

Nexstep: Waterstoffabriek op platform is slechts tussenstap

Nexstep: Waterstoffabriek op platform is slechts tussenstap

NoordzeeVier van de tien operators die actief zijn met productieplatforms in de Noordzee hebben interesse in een pilot waterstoffabriek op zee. Dat meldt Jacqueline Vaessen van Nexstep, het nationale platform for re-use & decommissioning aan Waterstof Magazine. Uit verschillende calculatiemodellen blijkt dat het produceren van waterstof op zee, in de directe nabijheid van grote windmolenparken, efficiënter is dan productie op land. Het transport van opgewekte stroom naar het vaste land is tien keer duurder dan het transport van waterstofgas door bestaande gasleidingen. Tot op heden is er nog nooit waterstof geproduceerd offshore, zodat de olie- en gas industrie, vertegenwoordigd in Nexstep en TNO een aanvraag hebben ingediend voor een pilot voor offshore waterstofproductie. De RVO heeft deze aanvraag eind 2018 goedgekeurd.

Dit zou een eerste stap zijn in naar productie van waterstof op uitgeproduceerde platfors. Om de platformen geschikt te maken voor waterstofproductie zullen eerst de bronnen onder de zeebodem afgedicht moeten worden en subsea-installaties verwijderd worden . Daarnaast moet een deel van de topsite verwijderd worden om plaats te maken voor de elektrolyser waarmee de waterstof wordt geproduceerd. Als al deze werkzaamheden zijn uitgevoerd zijn al 75% van de uiteindelijke verwijderingskosten gemaakt.

Nexstep ziet de productie van waterstof op voormalige platforms in de Noordzee als tussenstap in de opschaling van waterstofproductie. Uiteindelijk verwacht de vereniging dat er ergens op zee een groot productie-eiland zal worden opgespoten waar ruimte is voor een waterstoffabriek met grote capaciteit.  Meer informatie www.nexstep.nl
Afbeelding: Nexstep Re-use-decommission-rapport 2018

Universiteit van Stanford maakt waterstof uit gewoon zeewater

Universiteit van Stanford maakt waterstof uit gewoon zeewater

Stanfort Wetenschappers in Amerika hebben een nieuwe manier gevonden om waterstof te maken met behulp van zeewater. De uitvinding kan een scala aan nieuwe mogelijkheden in de energieproductie inluiden.

Onderzoekers van de universiteit van Stanford hebben bekend gemaakt dat het gelukt is waterstof te genereren met behulp van zonne-energie, elektroden en zout water die ze uit baai van San Francisco haalden. Terwijl andere methoden afhankelijk zijn van het gebruik van gezuiverd water, biedt de uitvinding om waterstof uit zeewater te genereren een enorm potentieel, omdat het verspreid over de wereld veelvuldig voorkomt.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het artikel, getiteld "Door zonne-energie aangedreven, zeer duurzame opsplitsing van zeewater in waterstof en zuurstof", laat zien hoe onderzoekers hun doorbraak hebben bereikt.

Bij de huidige meest gebruikte methoden tast het zout in zeewater snel de anode aan die nodig is om de splitsing uit te voeren. De onderzoekers gebruikten echter negatief geladen lagen op de anode om chloride af te weren en een relatief hoge corrosieweerstand te ontwikkelen. Ze bereikten daarmee dat de elektrolyser bij lage spanningen en hoge stromen gewoon zijn werk doet en meer dan 1.000 uur meegaat. De onderzoekers hebben geen geheimen rond hun bevindingen en dagen fabrikanten uit om het ontwerp op te schalen en massaal in productie te nemen.

Meer technische uitleg op https://www.pnas.org/content/early/2019/03/12/1900556116

Inmiddels meer dan 100 tanklocaties voor waterstofrijder in Japan

Inmiddels meer dan 100 tanklocaties voor waterstofrijder in Japan

Japans WaterstoftankstationIn Japan kan inmiddels op meer dan 100 plekken waterstof worden getankt. Dat blijkt uit onderzoek van Waterstof Magazine naar tanklocaties in het land dat de Olympische Zomerspelen van 2020 wil uitroepen tot de waterstofspelen. De waterstoftankstations bevinden zich goed verspreid door nagenoeg het hele land. Zestig procent van de plaatsen waar getankt kan worden omvat een vast tankstation, geplaatst bij een bestaand tankstation of als zogenaamde standalone vestiging (foto). Veertig procent van de tanklocaties bestaat uit een mobiele tankinrichting geplaatst op een vrachtauto. Hier kan niet dagelijks worden getankt, de mobiele tankinstallaties doen gedurende de week meerdere locaties aan. Naast deze ruim 100 tanklocaties zitten er verspreid over het land nog 13 stations in de planningsfase. De hoofdstad Tokyo is goed voorzien en beschikt over 16 vaste tankstations, vier mobiele en er zitten nog twee waterstoftankstations in de ontwikkelfase. Ook in de regio’s Kanagawa, Aichi en Fukuoka beschikken waterstofrijders over een boven gemiddeld aantal H2-tankstations.

Project Hype: 600 waterstof-taxi’s voor Franse hoofdstad Parijs

Project Hype: 600 waterstof-taxi’s voor Franse hoofdstad Parijs

Parijs Taxi1Het gaat goed met het project Hype dat zich inzet om meer taxi’s op waterstof in Parijs te laten rijden. De taxivloot is begonnen met 75 voertuigen en is de afgelopen jaren uitgebreid met nog een 25 wagens. De ervaringen zijn zo positief dat er de komende 20 maanden nog eens 500 taxi’s van het type Toyota Mirai bijkomen. De waterstofontwikkelingen in de Franse hoofdstad worden aangejaagd door een joint venture met de naam HysetCo waarin gerenommeerde bedrijven als Air Liquide, Idex, Société du Taxi Électrique Parisien (STEP) en Toyota zitting hebben. HysetCo heeft twee specifieke doelstellingen: de levering van waterstof en de ontwikkeling van toepassingen voor brandstofcelvoertuigen. De joint venture heeft onder andere tot doel de introductie van verdere waterstofvoertuigen en de bijbehorende tankinfrastructuur te versnellen, zodat ook daadwerkelijk tegen het einde van 2020 het aantal H2-taxi's de 600 gaat halen. Deze ambities werden vorig jaar al uitgesproken en worden zonder vertraging gerealiseerd. De Hype-taxi’s beschikken over vier tanklocaties verspreid over de hoofdstad in de wijken Parijs-Orly, Les-Loges-en-Josas en Pont de l'Alma. Onlangs is er nog een waterstof-tankstation geopend in Roissy, nabij de voor taxi’s belangrijke luchthaven Charles-de-Gaulle.

Havenbedrijf van Valencia in de prijzen met waterstof-toepassingen

Havenbedrijf van Valencia in de prijzen met waterstof-toepassingen

Valencia havenDe haven van Valencia heeft de GREEN4SEA Port Award 2019 gewonnen voor het gebruik van waterstof om het milieu-impact van zijn activiteiten te verminderen. De zuid-Spaanse haven verslaat daarmee de havens van Helsinki, Montreal, San Diego en Amsterdam, die ook op de short-list stonden. Het havenbedrijf van Valencia heeft de prijs onder meer te danken aan de steun die zij gaf aan het H2Ports-project dat de bouw van een mobiel waterstof-afleveringsstation mogelijk heeft gemaakt. Bedrijven kunnen hierdoor gemakkelijker gebruik maken van waterstoftoepassingen en daardoor zal de milieubelasting verminderen. In Valencia gebruiken Grimaldi (Valencia Terminal Europe) en MSC Terminal Valencia al machines op waterstof. Andere projecten in het havengebied richten zich op de ombouw van een reach stacker – een heftruck die containers kan stapelen- en een terminaltrekker die containers kan vervoeren. Beiden worden omgebouwd en ingezet als testvoertuig op waterstof. Het H2Ports Project is een Europees pilotproject dat zich richt op de implantatie van brandstofcellen en waterstof technologieën in havens. De haven van Valencia ziet duurzaamheid als onderdeel van haar strategie en heeft drie hoofdprioriteiten vastgesteld: 1) de toename van energie-efficiëntie; 2) de vermindering van zijn ecologische voetafdruk en; 3) de vermindering van afval gegenereerd aan boord van schepen. De implementatie van alle 'groene' initiatieven heeft al geleid tot een reductie van 17% broeikasgasemissies, terwijl de behandelde lading met 24% is gegroeid.

Frankrijk: Acht bijzondere waterstof trambussen gaan rijden in Pau

Frankrijk: Acht bijzondere waterstof trambussen gaan rijden in Pau

Pau BusprojectIn het Zuid-Franse Pau zijn de werkzaamheden begonnen voor een nieuwe busterminal voor unieke waterstofbussen. Voor de zogenaamde trambussen zal er een H2-tankstation worden gebouwd, het terrein zal opnieuw worden ingericht en er komt een nieuwe onderhoudswerkplaats. De waterstof dat nodig is voor de acht trambussen - ook wel ExquiCities genoemd - van ruim 18 meter lengte, zal ter plaatse worden geproduceerd uit uitsluitend groene energie. De productielocatie krijg een capaciteit van 174 tot maximaal 268 kg waterstof per dag. De bussen hebben een minimaal bereik van 300 km en kunnen maximaal 125 passagiers vervoeren. Hiermee hebben de bussen dezelfde vervoerscapaciteit dan de trams, maar zijn vier keer goedkoper. In de nachtelijke uren worden de bussen bijgeladen (foto). De voertuigen worden geleverd door het Belgische bedrijf Van Hool en de brandstofcellen door het Canadese Ballard Power Systems. Deze leveren een vermogen van 100 kW. De Franse stad Pau aan de voet van de Pyreneeën heeft een naam hoog te houden in schoon openbaar vervoer. De stad won vorig jaar de energie transitie-trofee in de categorie Duurzaam Vervoer. De verbouwing van de busterminal zal eind 2019 gereed zijn. Rond die tijd zullen de 8 trambussen worden opgenomen in de dienstregeling.

Waterstof in mobiliteit groeit overal in de wereld razendsnel

Waterstof in mobiliteit groeit overal in de wereld razendsnel

Mobiel Japans tankstationDe komende zes jaar zal het gebruik van waterstofauto’s op de weg razendsnel groeien. Overal op de wereld wordt gewerkt aan de tankinfrastructuur en steeds meer grote automerken geven concrete invulling aan plannen voor waterstofauto’s. Wereldwijd rijden er in 2019 ongeveer 6500 waterstofauto’s rond, maar dat aantal zal in 2025 gegroeid zijn naar 300-duizend. Over de hele wereld zijn er nu nog maar een schamele 260 tankstations, maar over zes jaar zijn dat er al 3500 waarvan er naar schatting 600 komen in de Verenigde Staten, 830 in Azië en 2000 in Europa. Duitsland blijft koploper met 400 tankstations in 2025. In de Scandinavische landen, en verschillende Franse regio’s wordt al volop ingezet op een netwerk van waterstoftankstations. Japan versnelt de uitrol door tankstations op vrachtauto’s te plaatsen die per week meerdere locaties kunnen aandoen, zoals in de plaats Mie (foto). Tenslotte wil een tiental landen en regio’s waaronder Japan, Zuid-Korea en het Franse Rhône-Alpes, wereldleider worden in de waterstoftechnologie. Overal over de wereld worden de waterstof-initiatieven ruim gesubsidieerd omdat deze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de wereldwijde CO2-uitstoot.

Italiaanse netbeheerder en gasbedrijf bundelen de toekomstscenario’s

Italiaanse netbeheerder en gasbedrijf bundelen de toekomstscenario’s

Stazione italie 2De Italiaanse beheerders van de energie-infrastructuur Terna en Snam hebben een intentieovereenkomst getekend om gemeenschappelijke energieoplossingen gezamenlijk te onderzoeken. Terna is netbeheerder in Italië en beheert 98% van het Italiaans hoogspanningsnetwerk, Snam is de beheerder van de Italiaanse aardgasinfrastructuur. De ondertekening komt snel na de publicatie van Outlook 2050, het Nederlandse samenwerkingsverband voor toekomstige energiedistributie van het TenneT en de Gasunie. In diverse internationale perspublicaties wordt er dan ook over gesproken dat de Italianen de Nederlandse route nemen.

Bij het tekenen van de overeenkomst in Rome waren de beide topmannen van de bedrijven aanwezig. Ter plaatse werd door de twee partijen een workshop gegeven over toekomstige energiescenario’s in zowel Italië als elders in Europa. De samenwerking tussen de beide bedrijven richt zich in eerste instantie op het afstemmen van het investeringsplan voor de komende tien jaar, het onderzoek naar de conversie tussen de elektriciteits- en gas-infrastructuur en de inpassing in het netwerk van nieuwe bronnen van energie. Snam en Terna zien voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd op het gebied van duurzaamheid, innovatie en energiebesparing. Waterstof speelt daarbij in de toekomst een belangrijke rol, mede door het streven naar CO2-reductie. Ook op het gebied van duurzame mobiliteit willen de bedrijven in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen.

Elf nieuwe waterstofauto’s voor Belgische supermarktketen Colruyt

Elf nieuwe waterstofauto’s voor Belgische supermarktketen Colruyt

ColrytDe Belgische supermarktketen Colruyt blijft verbazen met de implantatie van waterstof in het bedrijf. Het bedrijf heeft een eigen publiek toegankelijk waterstoftankstation bij het distributiecentrum in Halle waar groene waterstof geproduceerd wordt vanuit eigen windmolens en zonnepanelen. Elf medewerkers besloten onlangs hun oude fossiele bedrijfswagen om te ruilen voor een auto op waterstof (foto) en sluiten daarbij aan op dertien collega’s die al op waterstof rijden. Ook 75 heftrucks in de magazijnen van Colruyt rijden al enkele jaren op waterstof.

Colruyt is een van de toonaangevende supermarktketens in België. Het bedrijf heeft 230 filialen bij onze zuiderburen, drie in Luxemburg en 70 in Frankrijk. De winkels zijn relatief sober ingericht. Op het gebied van innovatie is Colruyt al tientallenjaren toonaangevend. Het bedrijf werkte midden jaren ’60 al met computers aan de kassa en de jaren ’80 met de eerste digitale handscanners in de distributiecentra. De bedrijfsleiding verwacht dat waterstof een belangrijke bijdrage kan leveren bij de energietransitie en wil daarin opnieuw vooruitstrevend zijn. Daarvoor is een bedrag gereserveerd van 35-miljoen Euro.

Boek nu: Boeiende lezingen over de internationale waterstof-economie

Boek nu: Boeiende lezingen over de internationale waterstof-economie

PaullOverheden en bedrijfsleven zijn volop bezig met de energie transitie richting het jaar 2050. Er gaat veel veranderen, we moeten afscheid nemen van aardolie, aardgas en steenkool. Maar wat betekent dat voor overheidsinstellingen en het bedrijfsleven?
Paul Bombeld is hoofdredacteur van Waterstof Magazine en praat in boeiende lezingen u en uw relaties bij over de toepassingen van waterstof. Hierbij scheiden we vooral de zin van de onzin. Tenstotte gaan we in op tal van internationale ontwikkelingen die de komende jaren ook in Nederland gaan spelen.
http://www.waterstofmagazine.nl/lezingen
Het Nederlandse Resato verkoopt twee waterstoftankstations

Het Nederlandse Resato verkoopt twee waterstoftankstations

Het Drentse bedrijf Resato met een vestiging in Assen heeft twee complete waterstoftankstations verkocht aan ondernemers in Nederland en België. De Nederlandse waterstofpomp komt te staan bij BP Kerkhof & Zoon in Den Haag. Dit tankstation opent in het voorjaar van 2019 en is het eerste waterstoftankstation dat onderdeel wordt van een regulier tankstation. Het waterstoftankstation in België komt te staan in Antwerpen. Het zogenaamde H2Refuel Full Sized Station (FSS) is ontworpen als openbaar, groot waterstof tankstation. Met een standaardcapaciteit van 480 kg/dag, die al beschikbaar is bij lage toevoerdruk, hoort het ontwerp bij het topassortiment van commercieel verkrijgbare waterstof tankstations wereldwijd. Voldoende geïntegreerde buffercapaciteit maakt het mogelijk om drie auto's back-to-back (lege tank) bij te tanken.

Wereldprimeur: Fuel Cell range extender achter streekbus

Wereldprimeur: Fuel Cell range extender achter streekbus

Vervoersmaatschappij Connection test vier streekbussen met een brandstofcel range extender. De elektrische bus trekt een aanhangwagentje met een brandstofcel en de waterstofvoorraad achter zich aan. Daardoor wordt de actieradius van het voertuig met 400 km verlengd. De bussen moeten gaan rijden tussen Rotterdam en het eiland Goeree-Overflakkee. Tot zover bekend is de combinatie elektrische bus en brandstofcel in een aanhangwagentje uniek in de wereld. De bussen worden gebouwd door het Nederlandse bedrijf VDL.

Denemarken heeft Europa’s beste netwerk van H2-tankstations

Denemarken heeft Europa’s beste netwerk van H2-tankstations

Van alle Europese landen heeft Denemarken in verhouding het grootste aantal waterstoftankstations die ook nog een optimaal over het land zijn verdeeld. De 5,8 miljoen inwoners van Denemarken hebben de beschikking over 10 openbare H2-tankstations. In het Scandinavische land rijden 2,5 miljoen auto’s rond. Opvallend is dat de tankstation ook nog eens optimaal over het land zijn verspreid. Vanaf het laatste waterstoftankstation in Flensburg is het slechts 80 kilometer naar het eerste Deense H2-tankstation in Kolding (foto). Globetrotters die vanaf daar naar Zweden reizen over een afstand van 250 km komen onderweg nog eens vier waterstoftankstations tegen.

Uitbater H2 Logic voorziet de eerste van de tien stations vanuit een centrale waterstoffabriek. De stations die het verste van de elektrolyser afliggen produceren de waterstof lokaal uit uitsluitend groene energie. Ongeveer de helft van de Denen heeft binnen een straal van 15 kilometer een waterstoftankstation ter beschikking.

Zillertalbahn vanaf volgend jaar over naar waterstof

Zillertalbahn vanaf volgend jaar over naar waterstof

De Oostenrijkse Zillertalbahn rijdt vanaf 2020 op waterstof en wordt daarmee de eerste door waterstof aangedreven smalspoortrein ter wereld. De Zillertaler Verkehrsbetriebe (ZVB) en VERBUND hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de levering van waterstof. Volgend jaar gaat het eerste prototype van de waterstoftrein van Mayrhofen naar Jenbach rijden zonder uitstoot en vrijwel geluidloos.

De productie van groene waterstof vindt plaats via een elektrolyse-installatie in de nabijheid van het station Mayrhofen. De elektriciteit wordt geleverd door de nabijgelegen waterkrachtcentrales van VERBUND. Het investeringsbedrag voor de volledige waterstofinfrastructuur in Mayrhofen is 15 miljoen euro.

Momenteel rijdt de Zillertalbahn nog op diesel maar in de toekomst zal de fossiele brandstof worden vervangen door waterstof geproduceerd uit duurzame binnenlandse bronnen. De Zillertalbahn geeft hiermee de aftrap voor een tijdperk van schone mobiliteit in het Oostenrijkse vakantiedal.  Met de geplande inbedrijfstelling in 2022 zal de exploitant van de 32 km lange spoorlijn tussen Jenbach en Mayrhofen ongeveer 800.000 liter diesel besparen en 2160 ton CO2. In de brandstofcel van de treinen wordt de groene waterstof omgezet in elektriciteit, die de conventionele elektromotoren aandrijft. Om ervoor te zorgen dat de energievoorziening ook in het geval van een routeonderbreking is gewaarborgd, moet er een back-upvoorziening worden gerealiseerd op het station van Jenbach. Vanaf december 2022 zullen alleen waterstoftreinen over de rails in het Zillertal rijden. 

Hier komen de Nederlandse waterstoftankstations in 2019 en 2020

Hier komen de Nederlandse waterstoftankstations in 2019 en 2020

De groei van waterstoftankstations heeft grote invloed op de verkoop van waterstofauto’s. Geen tankvoorziening betekent vaak geen interesse bij kopers. Het aantal tankstations in Nederland gaat tussen nu en eind volgend jaar naar ongeveer 15. En dat is geen slecht resultaat als we de oppervlakte van Nederland vergelijken met Duitsland waar er momenteel 60 in bedrijf zijn. Waterstof Magazine ging op onderzoek uit en weet waar dit jaar én volgend jaar de H2-tankstations openen. Open in 2019: Den Haag BP Binckhorstlaan 100. Open in maart/april, Arnhem Shell Westervoortsedijk 71a. Open in de zomer van 2019 en het Drentse Pesse bij Shell Green Planet aan de Bultinge 2, snelweg A28 afslag Ruinen (foto).

Er is inmiddels subsidie verleend voor tankstations die uiterlijk 2020 moeten openen in de volgende plaatsen: Amsterdam (4x), Breda, Groningen, Oude Tonge, Rotterdam, Schiphol en Utrecht (2x). Elf van de bovenstaande locaties zijn gefinancierd via de subsidieregeling DKTI-transport en de overige twee via het Europese BENEFIC-project.

Veel belangstelling voor cv-ketel op waterstof

Veel belangstelling voor cv-ketel op waterstof

De Beursstand van apparatenbouwer Remeha uit Apeldoorn heeft de afgelopen week opvallend veel belangstellenden getrokken. De Bouwbeurs in Utrecht was de lokatie waar de eerste CV-ketel aan het publiek werd getoond. Aannemers en installateurs verdrongen zich bij de stand om een blik van deze wereldprimeur op te vangen, schrijft het regionale dagblad De Stentor. Ook minister Kajsa Ollongren kwam op bezoek en wilde Remeha’s visie op duurzaamheid horen. Die visie luidt: Vooral niet wedden op een paard. Volgens Remeha wordt het verwarmen in de toekomst een mix van cv-ketels op aardgas, een warmtenet, warmtepompen of waterstofketels. Deze laatsten komen het meest tot hun recht in oudere woningen die moeilijk zijn te isoleren.

De eerste echte praktijktest van de Remeha waterstofketel vindt over enkele maanden plaats in een appartementencomplex in Rozenburg, gemeente Rotterdam.

Eerste waterstoftrein doorstaat winterse testrit zonder problemen

Eerste waterstoftrein doorstaat winterse testrit zonder problemen

De Coradia iLint, 's werelds eerste brandstofceltrein van Alstom, maakte het afgelopen weekend zijn eerste testrit in het Duitse Schwarzwald. De reis ging van Offenburg naar Freudenstadt, deels door bergachtig gebied. Treinen met brandstofcel- of batterijtechnologie zijn een alternatief voor spoorwegen waarvan de elektrificatie te duur is.

De eerste brandstofceltrein voor regionaal vervoer heeft deze eerste testrit in de bergen met vlag en wimpel doorstaan. Met de rit door het Schwarzwald willen de bouwers laten zien dat het waterstofvoertuig niet alleen betrouwbaar in de laaglanden rijdt, maar ook zonder problemen grote hoogteverschillen aankan. De eerste reis ging van Offenburg door het Kinzigtal naar Freudenstadt met een te overwinnen hoogteverschil van meer dan 500 meter, direct gevolgd door het tweede deel van de route onder winterse omstandigheden. Aan boord waren meer dan 100 genodigden en journalisten die bij aankomst op de eindbestemming luid applaudisseerden.  De Coradia iLint van Alstom zorgt voor stille en volledig emissievrije mobiliteit, omdat deze alleen waterdamp uitstoot. Naast twee brandstofcellen die waterstof en zuurstof omzetten in elektriciteit, heeft de trein ook twee grote batterijen die de energie opslaan die tijdens het remmen wordt gegenereerd. Een volledig volgetankte Coradia iLint heeft een bereik van ongeveer 1000 kilometer.

Eerste Nederlandse waterstofketel als proefproject in Rozenburg

Eerste Nederlandse waterstofketel als proefproject in Rozenburg

Producenten van verwarmingsketels op aardgas over de hele wereld zijn opzoek naar mogelijkheden om de deze ketels om te bouwen naar waterstof. Dit om de CO2-uitstoot te reduceren tot nul. Oplossingen worden gezocht in de ombouw van ketels tot het vervangen van de totale ketel. In beide gevallen blijven het buizennetwerk en de radiatoren intact. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg gaat dit voorjaar een eerste Nederlandse proef met ketels op 100% waterstof van start.

Het proefproject omvat een appartementencomplex van woningstichting Ressort Wonen dat wordt voorzien van twee cv-ketels die 100% draaien op waterstof. De ketels worden geleverd door de bedrijven Remeha in Apeldoorn en Bekaert in Assen. Het waterstoftraject begint met een elektrolyser waarmee van groene stroom waterstof wordt geproduceerd. Via een eigen waterstofnet, aangelegd door de plaatselijke energieleverancier Stedin, wordt het waterstof naar de verwarmingsketels in het appartementencomplex geleid. De hoogrendementsketels in het ketelhuis zijn in basis gewone HR-ketels. Alleen onderdelen die met waterstof in aanraking komen zoals de gasklep, ventilator en brander zijn hierop aangepast.

Bekaert Heating levert de andere ketel. Deze markt is nieuw voor het bedrijf dat groot geworden is met het produceren van het technisch hart van de ketel in opdracht van andere ketelbouwers. Het gedeelte van de ketel waarin de brander zich bevindt is het meest gecompliceerd. Dit komt mede door de hogere verbrandingssnelheid van waterstof. Hierdoor moet de druk op het netwerk opgevoerd worden en wordt de brander erg warm.

De ketelbouwers vragen zich openlijk af of in de toekomst de bestaande verwarmingsketels bij de eindgebruikers thuis die op aardgas draaien omgebouwd gaan worden naar waterstof. Het ligt meer in de verwachting dat het plaatsen van een compleet nieuwe waterstofketel goedkoper is. Het elektrisch verwarmen van woningen die zijn gebouwd voor de jaren 80 is naar verwachting geen optie. Deze woningen zijn dusdanig geïsoleerd dat dit geen optie is.

De proef in Rozenburg moet in eerste instantie uitwijzen of de ketels probleemloos kunnen draaien op waterstof. Daarna bekijken de initiatiefnemers of dit de definitieve oplossing is voor een CO2-vrije verwarming voor woonhuizen.

logo2

Beurs van Berlage  |  Damrak 243  |  1012 ZJ  Amsterdam  |  redactie@waterstofmagazine.nl