• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

België: onderzoek op boerenbedrijf in Wallonië naar waterstof uit urine van varkens

varkens urine waterstofEen bijzonder onderzoek binnen de wereldwijde zoektocht naar waterstof. Op een boerderij in Flobecq, in de Belgische provincie Henegouwen, is een proefopstelling gebouwd om urine van varkens via elektrokatalyse om te zetten in waterstof. Aan grondstof is voorlopig geen gebrek, de varkens op het boerenbedrijf produceren jaarlijks 650-duizend liter urine. Dat hebben de gemeente Flobecq en het onderzoekscentrum Materia Nova aangekondigd. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de expertise van de universiteit van Bergen.

Het doel van het project 'Urgent' ('URine to GrEen hydrogeN and ferTilizers') is om groene energie op te wekken op basis van vloeibaar organisch afval dat in boerderijen wordt verzameld. Het proces werd al in het laboratorium getest met synthetische urine, en wordt nu in reële omstandigheden onderzocht.

Concreet wordt de urine uit de mest gehaald en door middel van elektrokatalyse gescheiden in waterstof en andere bruikbare producten, zoals gezuiverd, niet-drinkbaar water en natuurlijke meststoffen. Elektrokatalyse gebruikt minder energie dan de klassieke elektrolyse en er komt geen CO2 bij vrij, zeggen de onderzoekers. Het vaste gedeelte van de mest kan gebruikt worden om biomethaan van te maken.

De varkens op de Henegouwse boerderij produceren jaarlijks 650-duizend liter urine. Daarmee zou elk jaar bijna 30 ton groene waterstof geproduceerd kunnen worden, voldoende om de CO2-uitstoot van de boerderij met een vijfde te verminderen.

Gelijkaardige installaties zouden op ongeveer 500 boerderijen in Wallonië kunnen komen. De varkenssector in Wallonië is maar een fractie van de varkenshouderij in Vlaanderen, die ongeveer 95 procent van de totale varkensproductie in België voor zijn rekening neemt.

In Nederland is eerder onderzoek gedaan naar de productie van waterstof uit urine van koeien. Dat heeft enkele jaren geleden geen positief resultaat opgeleverd.

Lees ook: met-10-waterstofauto-s-racen-over-het-circuit-in-assen-tijdens-de-resato-days

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen