• Home Slider01

Japan: projectpartners HySE bouwen motorfiets met waterstof verbrandingsmotor

Japan: projectpartners HySE bouwen motorfiets met waterstof verbrandingsmotor

Japan kawasaki motorfiets waterstofVier Japanse bedrijven werken samen bij de ontwikkeling van een motorfiets op waterstof. Kawasaki, Honda, Yamaha en Suzuki zijn partners binnen het project HySE en brengen allen hun eigen expertise in. Honda doet onderzoek naar waterstofmotoren voor de modellen, Suzuki verdiept zich in functionaliteit, efficiëntie en betrouwbaarheid, Yamaha beheert waterstoftanksystemen en H2-opslag voor motorfietsen en Kawasaki concentreert zich op de ontwikkeling van brandstof-toevoersystemen voor waterstofmotoren. Bovendien gaan Yamaha en Kawasaki de betrouwbaarheid van de huidige waterstofmotoren beoordelen. Het wordt geen voertuig met een brandstofcel, maar een motorfiets met een waterstofverbrandingsmotor.

De Ninja H2 SX heeft een motorblok dat loopt op waterstof in plaats van op de conventionele brandstoffen omdat het qua prestaties in de buurt wil komen van een benzinemotor met normale aanzuiging. Bij waterstof moet er veel meer lucht in de cilinder komen om de H2 goed te laten verbranden. Benzine heeft een lucht-brandstofverhouding nodig van ongeveer 14,7:1, terwijl waterstof minstens 34 delen lucht nodig heeft op één massadeel waterstof. Waterstofverbrandingsmotoren zullen gewoonlijk op nog armere mengsels draaien. De waterstofmotor van Kawasaki gebruikt de supercharger om de lucht te comprimeren voordat deze de cilinder binnengaat, waardoor er meer lucht in terechtkomt, en gebruikt vervolgens directe brandstofinjectie onder zeer hoge druk om de waterstof in de verbrandingskamer te krijgen nadat de kleppen zijn gesloten. 

Eerdere prototypes lieten zien dat er in de zijkoffers meerdere cilinders met waterstofgas zijn opgeslagen, maar bij de laatste update vallen de koffers nog groter uit. Of dat problemen oplevert bij het rijden wordt nog onderzocht. De vier fabrikanten weten inmiddels dat batterijen, door het enorme gewicht, geen oplossing is voor emissievrije motorfietsen.

Kijk zelf hoe de motorfiets is opgebouwd via deze link


Lees ook: bosch-investeert-in-deventer-en-tilburg-fors-in-waterstof-toepassingen

Nederland: Bosch investeert in Deventer en Tilburg fors in waterstof-toepassingen

Nederland: Bosch investeert in Deventer en Tilburg fors in waterstof-toepassingen

Deventer Nefit Bosch lab waterstofHet internationaal technologisch en dienstverlenend bedrijf Bosch investeert fors in waterstof bij twee Nederlandse vestigingen. In Deventer wordt volop gebouwd aan een internationaal ontwikkel- en testcentrum voor woningverwarming op waterstof en in het productiebedrijf in Tilburg wordt de focus gelegd op de ontwikkeling en bouw van componenten voor brandstofcellen en electrolysers. De internationale Bosch Groep bestaat uit "Robert Bosch GmbH" en ongeveer 470 dochter- en regionale maatschappijen verspreidt over ongeveer 60 landen.

Waterstof gaat een rol spelen binnen de energiemix van de toekomst. Ook voor het verwarmen van woningen. Daarvan is Nefit Bosch overtuigd. Maar voordat de waterstofketels in serie van de band rollen moet je eerst uitgebreid testen. Daarom bouwt Nefit Bosch komend jaar een nieuw, internationaal waterstoftestcentrum in Deventer. De werkzaamheden zijn in volle gang.

Het centrum zal worden gebruikt om onder meer waterstoftoepassingen te testen voor het verwarmen van gebouwen. Nefit Bosch heeft al een waterstofketel ontwikkeld die de huidige aardgasketels een-op-een kan vervangen. Voordat serieproductie aan de orde is, ondergaan de toestellen eerst uitgebreide duurtesten. Hierbij wordt de hele levensduur van de ketel gesimuleerd in zo'n twee jaar tijd. Dat is noodzakelijk om te garanderen dat de waterstoftoestellen net zo betrouwbaar en veilig zijn als de huidige generatie cv-ketels op aardgas. Naast waterstof kunnen in het nieuwe lab straks ook tests plaatsvinden met alle andere gassoorten, waaronder ook biogas.

Om het waterstoftestcentrum op de locatie van Nefit Bosch in Deventer te huisvesten, wordt een bestaande productiehal heringericht en verbouwd. "Dit is mogelijk omdat de productie van cv-ketels grotendeels wordt geclusterd in Bosch-fabrieken in het buitenland", liet Markus Baumeister, directeur engineering bij Nefit Bosch eerder weten. "Hierdoor komt er bijna 4000 m² vrij in de productiehal.’’ Een derde deel van de productiehal wordt ingericht als testcentrum, inclusief een goed uitgeruste werkplaats voor het bouwen van prototypes. Tweederde van deze ruimte zal worden gebruikt voor andere activiteiten, zoals een configuratiecentrum voor prefab oplossingen en de productie van (dak)warmtepompen.

Voor waterstoftests gelden andere regels en ze vereisen andere voorzieningen, met name op het gebied van veiligheid. "We deden altijd al veel onderzoek naar de verbrandingseigenschappen van aardgas en propaan. We breiden nu de laboratoriumcapaciteit aanzienlijk uit en voegen waterstof toe aan ons onderzoek", legt Baumeister uit. Voor de tests zal overwegend groene waterstof worden gebruikt. Aan de voorzijde van de huidige productiehal wordt hiertoe een waterstofstation gerealiseerd met tube trailers voor de aanvoer van waterstof. Mogelijk gaat Nefit Bosch in een later stadium zelf groene waterstof opwekken met een eigen elektrolyzer, die mede door een ander onderdeel van Bosch in Tilburg wordt ontwikkeld.

Hoewel installateurs niet direct met waterstof aan de slag hoeven, benadrukt Baumeister dat groene waterstof op termijn een component van de energiemix voor de gebouwde omgeving kan worden. "Nu hybride warmtepompen steeds populairder worden, kan de combinatie met een waterstofketel interessant zijn als CO2-vrije oplossing, omdat je dan profiteert van de voordelen van beide bronnen", zegt Baumeister. "Onze H2 Ready cv-ketel kan binnen een uur worden omgezet van aardgas naar waterstof. Met de investeringen die we nu doen in het testcentrum zijn we klaar voor het moment dat de Nederlandse of Europese politiek besluit dat waterstof een onderdeel van de energiemix zal zijn. Certificering zal daar ook bij horen.’’

Verschillende divisies van Bosch werken al jaren aan de verdere ontwikkeling van waterstof. Zo werken nu al meer dan 3.000 mensen aan waterstoftechnologieën en steekt het bedrijf internationaal  de komende drie jaar nog eens 2,5 miljard euro in waterstof. In Nederland gaat Bosch, naast waterstofketels, ook cruciale onderdelen ontwikkelen en produceren voor elektrolysers in de vestiging in Tilburg.

Lees ook: eerste-vijf-daimler-trucks-op-vloeibare-waterstof-gaan-deze-zomer-rijden

Duitsland: eerste vijf Daimler Trucks op vloeibare waterstof gaan deze zomer rijden

Duitsland: eerste vijf Daimler Trucks op vloeibare waterstof gaan deze zomer rijden

Benz Liquid HydrogenOver enkele maanden starten de eerste transportbedrijven in Duitsland met het testen van de Mercedes-Benz GenH2-truck op de weg. De vrachtauto’s worden ingezet op de normale langeafstandsroutes die traditionele dieseltrucks ook rijden. De voertuigen tanken vloeibare groene waterstof die in het waterstofsysteem wordt omgezet in gasvorm. Andreas Gorbach, verantwoordelijk voor Truck Technology bij Benz spreekt van een win-win situatie: “onze klanten maken kennis met brandstofceltechnologie in de dagelijkse praktijk en ons engineeringteam krijgt een beter inzicht in de behoeften van de klant en relevante gebruiksscenario's, waarbij rekening wordt gehouden met de serieontwikkeling."

Daimler Truck meldt dat na een uitvoerige testperiode op de testbaan en op de openbare weg de brandstofceltrucks nu in een vergevorderd ontwikkelingsstadium zijn beland voor gebruik in de eerste wagenparken van klanten. Daarom zet de grootste truckfabrikant ter wereld nu de volgende stap door een eerste testvloot van Mercedes-Benz GenH2 Trucks te bouwen. Als eerste gaan de bedrijven Amazon, Air Products, INEOS, Holcim en Wiedmann & Winz ervaring op doen met CO2 -vrij langeafstandstransport op waterstof.

De vijf trekkers met oplegger zullen worden ingezet in verschillende toepassingen, zoals het transport van bouwmaterialen, zeecontainers of cilindergassen. Tijdens deze eerste klantentests blijven de GenH2 Trucks onder direct toezicht en verantwoordelijkheid van Mercedes-Benz Trucks. De voertuigen worden afgetankt bij het openbare tankstations voor vloeibare waterstof (sLH2) in Wörth am Rhein en in de regio Duisburg. Daimler Truck en zijn partnerbedrijven willen aantonen dat koolstofvrij transport met vrachtwagens op waterstof nu al mogelijk is. Om de transformatie te laten slagen, zal het echter nodig zijn om de komende jaren te zorgen voor de opbouw van een internationale tankinfrastructuur en een voldoende aanbod van groene vloeibare waterstof.

Daimler Truck geeft de voorkeur aan vloeibare waterstof bij de ontwikkeling van aandrijvingen op basis van waterstof. In vloeibare vorm heeft waterstof een hogere energiedichtheid van 1,8 ten opzichte van waterstof onder 700 bar. Hierdoor kunnen de transportkosten aanzienlijk worden verlaagd, kan er meer waterstof worden vervoerd, wat de actieradius van trucks aanzienlijk vergroot en vergelijkbare prestaties van het voertuig mogelijk maakt als die van een conventionele dieseltruck. Tanks voor vloeibare waterstof bieden ook voordelen op het gebied van kosten en gewicht. Vloeibare waterstof maakt een hoger laadvermogen mogelijk.

Voor de transportbedrijven is de test van groot belang. Caroline Stancell, General Manager Hydrogen for Mobility, Europa en Afrika, Air Products, legt uit: "Air Products is van plan om zijn volledige wereldwijde vloot om te bouwen naar voertuigen op waterstof en is er trots op betrokken te zijn bij dit pilotproject met Daimler Truck. De Mercedes-Benz GenH2 Truck zal in ons bestaande wagenpark worden ingezet voor het transport van cilindergassen, waardoor we waardevolle ervaring kunnen opdoen op het gebied van industrieel gastransport. We zijn er ook trots op dat we Daimler Truck in het kader van de proeven kunnen voorzien van een deel van de benodigde tankinfrastructuur en waterstof. Ons nieuwste mobiele tankstation voor vloeibare waterstof zal voor het project in de regio Duisburg worden gebruikt. We zijn blij met deze praktijktest."

Hoe lang de test gaat duren heeft Daimler Truck niet bekend gemaakt.

Lees ook: singapore-air-liquide-en-vopak-werken-samen-bij-ontwikkelen-waterstof-economie

Singapore: Air Liquide en Vopak werken samen bij ontwikkelen waterstof-economie

Singapore: Air Liquide en Vopak werken samen bij ontwikkelen waterstof-economie

Singapore vopak waterstofDe internationale gasleverancier Air Liquide kondigt een samenwerking aan met de Nederlandse olieopslagbedrijf Vopak op het gebied van ammoniakimport, kraak- en waterstofdistributie-infrastructuur in Singapore. Ammoniak wordt beschouwd als een van de koolstofarme brandstoffen voor de energieopwekking en de maritieme industrie: het is een van de meest efficiënte manieren om waterstof op te slaan en te transporteren. Eenmaal getransporteerd kan ammoniak worden omgezet in waterstof om bij te dragen aan het koolstofarm maken van de industrie en de mobiliteit.

De twee partners zullen de gezamenlijke ontwikkeling onderzoeken van toeleveringsketens voor koolstofarme ammoniak in Singapore, inclusief de ontwikkeling van ammoniakkraakfaciliteiten, de bijbehorende infrastructuur voor de opslag en verwerking van ammoniak op de Banyan Terminal van Vopak (foto). De waterstof moet richting afnemers via een netwerk van ondergrondse waterstofleidingen.

Rob Boudestijn, president van Vopak Terminals Singapore liet eerder weten opzoek te zijn naar koolstofarme mogelijkheden:  “In lijn met de ambitie van Singapore op het gebied van netto-nul CO2-uitstoot, kan Vopak profiteren van onze bewezen expertise op het gebied van de veilige opslag van ammoniak in Banyan. Wij beschikken over de juiste expertise en zijn op de juiste locatie om nieuwe toeleveringsketens voor koolstofarme ammoniak te faciliteren. We zien een sterk potentieel in Singapore dat het momentum ondersteunt van het ontwikkelen van een infrastructuur die klaar is voor ammoniak, vóór andere locaties.”

Met een opslagcapaciteit van bijna 1,5 miljoen cbm is de Vopak Banyan terminal een geïntegreerde hybride opslagterminal voor olie, chemie en gas. De terminal is strategisch gelegen op Jurong Island en heeft ruime ervaring met het veilig omgaan met ammoniak, een product waarvoor extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Momenteel bezit en exploiteert het een gekoelde ammoniaktank met een capaciteit van 10.000 cbm, die de petrochemische activiteiten in Singapore ondersteunt. 

Lees ook: nederland-a-hak-werkt-in-bergen-op-zoom-met-bouwplaats-op-100-groene-waterstof

Nederland: A.Hak werkt in Bergen op Zoom met bouwplaats op 100% groene waterstof

Nederland: A.Hak werkt in Bergen op Zoom met bouwplaats op 100% groene waterstof

BOZoom voorpagina waterstof Een duurzame grondboring onder een spoorlijn over een afstand van meer dan 700 meter. Begin januari was dit de realiteit op een bouwplaats van TenneT in Bergen op Zoom. De netbeheerder vroeg aannemer A.Hak deze klus emissievrij uit te voeren. De aanloop ging met horten en stoten, maar uiteindelijk was het een groot succes. “Dit is absoluut pionieren.”

Het is stil op de bouwplaats als Waterstof Magazine een kijkje komt nemen. Er is geen gedender te horen van dieselmotoren achter het elektriciteitsstation van Tennet aan de zuidkant van Bergen op Zoom. Hier wordt belangrijke infrastructuur aangelegd in de onmiddellijke nabijheid van verschillende Natura2000-gebieden. Maar hier gelden ook zeer strenge stikstofregels. Aannemer A.Hak lost dat creatief op.
Lees het hele verhaal over de emissievrije bouwplaats van TenneT, A.Hak, Genpower en Kuster H2 Energy via deze link    

Lees ook: opening-van-het-eerste-waterstof-tankstation-op-goeree-overflakkee

Zweden: H2 Green Steel start bouw van emissiearme staalfabriek op groene waterstof

Zweden: H2 Green Steel start bouw van emissiearme staalfabriek op groene waterstof

Boden zweden green steel waterstofHelemaal bovenaan de Botnische Golf verrijst een bijzondere staalfabriek. Op nog geen 100 km van de poolcirkel, buiten de kleine Zweedse stad Boden en omgeven door een bos, is een enorme groene staalfabriek in aanbouw. Zoals de planning er nu uitziet zal de fabriek begin 2026 beginnen met het maken van staal voor klanten als Ikea en Mercedes-Benz. Een productieproces zonder schadelijke uitstoot, met waterstof gemaakt van hernieuwbare energie in plaats van steenkool. Tegen het einde van het decennium is de fabriek van plan om 5 miljoen ton groen staal per jaar te produceren.

5 miljoen klinkt veel, maar wereldwijd is het slechts een klein deel. De wereld maakt elk jaar bijna 2 miljard ton staal, voor gebruik in grote gebouwen, windturbines, auto's, wasmachines en strijkijzers. Op dit moment is de staalproductie nog een enorme bron van uitstoot. De staalindustrie is verantwoordelijk voor meer dan 2,6 miljard ton CO2-uitstoot per jaar, bijna drie keer zoveel als de luchtvaartindustrie. Bedrijven als de Zweedse startup H2 Green Steel willen bewijzen dat de industrie kan transformeren.

Geld mag bijna geen probleem zijn. De startup heeft inmiddels meer dan 5 miljard Euro aan nieuwe financiering opgehaald met als doel de oplossing zo snel mogelijk te bouwen. "Anderen hebben ervoor gekozen om te beginnen met operaties op pilotschaal", zegt Karin Hallstan, hoofd communicatie voor H2 Green Steel. "Wij zijn van mening dat snelheid van essentieel belang is en dat de wereld geen behoefte heeft aan nog een pilotfabriek. In plaats daarvan is het tijd voor actie op grote schaal. De technologie is bewezen en volwassen, en we hebben de business case en de vraag naar groen staal bewezen. Daarom gaan we meteen voor grootschalige productie."

Het grootste deel van de wereldwijde staalproductie begint met het gooien van ijzererts uit mijnen in enorme hoogovens. Aan dit proces wordt steenkool toegevoegd om een chemische reactie op gang te brengen en ijzer te maken. "Het is ongeveer net zo vies als je zou verwachten", zegt Hilary Lewis, staaldirecteur bij Industrious Labs, een non-profitorganisatie die zich richt op het helpen van de zware industrie om koolstofarm te worden.

"Elke hoogoven is ongeveer even vervuilend als een kolencentrale." Sommige staalfabrieken hebben meer dan één hoogoven. In de ovens maakt de chemische reactie CO2. De oven moet ook extreem heet zijn en die warmte komt meestal ook van het verbranden van fossiele brandstoffen. Het "ruwijzer" dat uit de oven komt, gaat vervolgens in een ander type oven om het tot staal te verwerken, waardoor er nog meer CO2-uitstoot ontstaat.

Een minder gebruikelijk proces maakt gebruik van een DRI-oven, die op een lagere temperatuur werkt en meestal op aardgas of steenkool werkt, maar ook op waterstof kan werken. H2 Green Steel gaat groene waterstof maken in zijn fabriek, wat betekent dat het hernieuwbare elektriciteit zal gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Nadat de fabriek ijzer heeft gemaakt met de DRI-oven op waterstof, zal het ijzer worden verwerkt tot staal in een andere oven die volledig op elektriciteit draait. In deze stap wordt een kleine hoeveelheid koolstof gebruikt, maar het totale proces vermindert de uitstoot van de staalproductie met 95%.

De eerste uitdaging: er is vandaag niet veel groene waterstof beschikbaar. Voor het maken van de groene waterstof zijn ook enorme hoeveelheden hernieuwbare elektriciteit nodig, dus er zullen meer hernieuwbare energiebronnen aan het net moeten worden toegevoegd. DRI-ovens hebben ook ijzererts met een hoge zuiverheid nodig, dat niet overal beschikbaar is.

De stad Boden is zeer geschikt voor de technologie: er is een overvloedige hoeveelheid betaalbare hernieuwbare energie in het gebied om waterstof mee te maken. Ook het juiste ijzererts is beschikbaar. Toch is het proces zelfs onder de meest ideale omstandigheden duur. H2 Green Steel rekent haar klanten 25% tot 30% meer aan voor haar staal.

Gelukkig zijn veel klanten voorlopig bereid om een groene premie te betalen. Verschillende grote autofabrikanten hebben contracten getekend waarin ze zich ertoe verbinden om van H2 Green Steel te kopen zodra de productie begint. Het verschil in kosten voor de consument is misschien niet merkbaar. "Het goede nieuws is dat de meeste mensen geen staal kopen", zeggen de initiatiefnemers. "Ze kopen producten die een bepaalde hoeveelheid staal bevatten, zoals een auto." Een auto gebruikt ongeveer een ton staal, maar het gebruik van de groene versie kan betekenen dat consumenten slechts 100 euro meer betalen voor het voertuig. Dat vinden kopers zeker nog acceptabel.”

Afbeelding: artist impression van de nieuwe fabriek bij Boden in Zweden

Lees ook: nederland-a-hak-werkt-in-bergen-op-zoom-met-bouwplaats-op-100-groene-waterstof

Nederland: opening van het eerste waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

Nederland: opening van het eerste waterstof tankstation op Goeree-Overflakkee

Oude tonge opening greenpoint waterstofEnergiebedrijf Van Kessel opent vanmorgen, woensdag 13 maart 2024, officieel het eerste waterstoftankstation op Goeree-Overflakkee. De openingshandelingen worden verricht door wethouder Jaap Willem Eijkenduijn, gedeputeerde Berend Potjer en Tonnie van Peperstraten. Officieus kan er op de locatie al enkele maanden H2 getankt worden.

Greenpoint Oude-Tonge is het eerste waterstof tankstation in de gemeente Goeree-Overflakkee. De komst van dit nieuwe waterstof maakt het mogelijk voor lokale en passerende organisaties, ondernemers en particulieren om te kiezen voor deze vorm van emissieloze mobiliteit.

Het waterstoftankstation is gevestigd aan de doorgaande provinciale wegen N215 – N59  bij Oude-Tonge. Adresgegevens: Greenpoint Van Kessel, Tonisseweg 3, 3255 LT Oude-Tonge. 

Lees ook: bobcat-presenteert-reeks-machines-voor-intern-transport-op-waterstof

USA: Bobcat presenteert reeks machines voor intern transport op waterstof

USA: Bobcat presenteert reeks machines voor intern transport op waterstof

Atlanta vorkheftruckFabrikant Bobcat presenteert deze week een nieuwe heftruck op waterstof voor de Noord-Amerikaanse markt. Het voertuig was gisteren voor het eerst te zien tijdens de ‘MODEX 2024’ in het World Congress Center in Atlanta. De heftruck heeft een capaciteit van 3 ton, is zeer snel op te laden en daardoor moeiteloos 24 uur per etmaal inzetbaar.

'MODEX 2024' is 's werelds grootste beurs voor de logistieke sector en is een evenement dat het hele spectrum van productie-, supply chain- en logistieke oplossingen laat zien. Bobcat presenteert hier de de B35X-7, een prototype van een waterstofvorkheftruck van 3 ton. De vorkheftruck werkt op dezelfde manier als de momenteel in de handel verkrijgbare B35X-7 batterij-elektrische vorkheftruck, maar gebruikt een waterstofbrandstofcel van 20 kW in plaats van batterijen. 

Tegelijkertijd heeft Bobcat plannen aangekondigd om later dit jaar 30 waterstofvorkheftrucks te leveren aan een aantal bedrijven in Korea en is het van plan om nog dit jaar de certificering van een tweede model van 3 ton, uitgerust met brandstofcellen van 10 kW, te af te ronden. Tenslotte zal dit jaar een Ryder-palletheftruck met waterstofaandrijving van 2,7 ton worden gepresenteerd. Deze vorkheftrucks voeren taken uit zoals het transporteren van pallets en het klaarzetten en verzamelen van orders.

Het voordeel van voertuigen op waterstof is het grootst bij bedrijven die 24 uur per dag operationeel zijn. Door de korte vultijd zijn waterstofvoertuigen bijna het hele etmaal inzetbaar. Bobcat is onderdeel van het Koreanse bedrijf Doosan, een concern dat veel investeert in waterstof.

Lees ook: parijs-is-bijna-klaar-voor-de-olympische-zomerspelen-op-waterstof

Frankrijk: Parijs is bijna klaar voor de Olympische Zomerspelen op waterstof

Frankrijk: Parijs is bijna klaar voor de Olympische Zomerspelen op waterstof

Hysetco Parijs waterstofHet klimaat- en energieagentschap van de regio Île de France (Parijs) heeft een update gegeven van de plannen om waterstof een belangrijke impuls te geven tijdens de Olympische Zomerspelen deze zomer in Parijs. Op een kaart worden alle productie, en distributieprojecten getoond en staat een overzicht van de waterstoftankstations in de regio. De nadruk ligt op mobiliteit, maar dan niet alleen over de wegen maar ook in de lucht.

Begin 2024 waren er 9 waterstoftankstations in de regio Parijs operationeel. Bij een van die tankstations, Porte de Saint-Cloud, wordt ook waterstof geproduceerd (foto). De gezamenlijke capaciteit van de tanklokaties is 2.500 kilo per dag. In 2023 zijn twee kleine H2-stations aan Les Ulis en MIN de Gungis gesloten. Het waterstoftankstation aan Place de l’Alma is tijdelijk niet operationeel. Exploitant Air Liquide is met een uitbreiding bezig. Taxibedrijf Hype heeft twee stations geopend in Issy-les-Moulineaux en Porte de Bercy, met elk een capaciteit van 200 kg per dag. Het bedrijf meldt dat er voor de zomer nog nieuwe tanklokaties bijkomen.

Op 1 januari waren er in de regio Parijs ongeveer 700 voertuigen op waterstof geregistreerd. Het overgrote deel betreft de 600 opvallende taxi’s van Hype die momenteel in de Franse hoofdstad rijden. Rond Parijs rijden ook nog 50 bedrijfsvoertuigen. Dat zijn voornamelijk bestelwagens van Stellantis en Hyvia. Ook rijden er 7 stadsbussen op waterstof van busfabrikanten Solaris en Van Hool en er rijden 25 fietsen en driewielers op waterstof. De driewielers worden gebruikt voor emissievrije stadsdistributie. Tenslotte hebben Hylight en H3Dynamics nog enkele drones op waterstof geregistreerd.

De komende vier maanden zal het aantal voertuigen op waterstof nog flink worden uitgebreid. Taxibedrijf Hype heeft aangekondigd nog 500 extra taxi’s op waterstof te laten rijden. Er komen minstens 150 lichte bedrijfsvoertuigen, meer dan 50 bussen, 10 touringcars, vuilniswagens, vorkheftrucks en zelfs enkele schepen bij.

Om alle voertuigen van waterstof te voorzien zijn er drie productielokaties voor waterstof in bedrijf in Porte de Saint-Cloud, de Hyvia-site in Flins en een EDF-testplatform in Seine-et-Marne. Er zijn ook verschillende projecten in ontwikkeling om tussen de 30 en 50 MW aan elektrolysecapaciteit in te zetten. 

De organisatie van de Olympische Spelen wil, samen met de sponsoren Air Liquide en Toyota, van waterstof een groot succes maken.

Foto: in het voorjaar van 2021 zorgde een stroomaggregaat op waterstof van EODev de Eiffeltoren in Parijs

Lees ook: usa-chevron-ontwikkelt-2-mw-waterstoffabriek-in-kern-county-californie

USA: Chevron ontwikkelt 2 MW waterstoffabriek in Kern County, Californië

USA: Chevron ontwikkelt 2 MW waterstoffabriek in Kern County, Californië

 Kern County Chevron waterstofChevron New Energies, een divisie van oliebedrijf Chevron USA Inc., meldt de plannen voor een nieuwe waterstoffabriek in Californië. De productielocatie komt in het zuiden van Central Valley tussen Los Angeles en San Francisco en krijgt een vermogen van 5 MW. De groene waterstof die wordt geproduceerd is bestemd voor waterstoftankstations in het westen van de Verenigde Staten.

De electrolyzer moet gaan draaien op zonne-energie. Het water in de kurkdroge Kern County-regio is afkomstig van bestaande activiteiten van Chevron in het gebied. Het oliebedrijf laat weten geen drinkwater te gebruiken. De faciliteit is ontworpen om 2.000 kilo groene waterstof per dag te produceren.

“Waterstof kan een cruciale rol spelen op onze weg naar een toekomst met een lager koolstofuitstoot”, zegt Austin Knight, vice-president voor waterstof bij Chevron New Energies. “Chevron biedt al brandstoffen met een lager koolstofgehalte, zoals duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel. Ik ben dan ook enthousiast over de schaalbaarheid van deze oplossing. Ons vermogen om aan de groeiende vraag naar waterstof te voldoen en de waterstofinfrastructuur in Californië te helpen bouwen op commerciële schaal met een bredere acceptatie zal echter sterk worden bepaald door staats- en federaal energiebeleid dat nieuwe energieoplossingen met een lagere CO2-uitstoot bevordert.” Chevron wil snel beginnen met bouwen, maar is daarbij sterk afhankelijk van de wetgeving en vergunningverlening.

Richard Chapman, president en CEO van Kern Economic Development Corporation is tevreden over de locatie van de waterstoffabriek. “Door de verwachte productie in de Central Valley te vestigen, denken we dat het project goed gepositioneerd zal zijn om te voldoen aan de vraag van klanten langs een belangrijke transportcorridor, en ook dichtbij de belangrijkste stedelijke markten in Californië.”
De strategie van Chevron New Energies is om de sterke punten te benutten om op een veilige manier energie met een lagere CO2-uitstoot te leveren in een groeiende markt. Het bedrijf gelooft in de waarde van het leveren van grootschalige waterstofoplossingen die een wereld met een lagere koolstofuitstoot ondersteunen. 

Afbeelding: Chevron pompt nog volop olie op in Kern County, Californië.

Lees ook: hyundai-showt-vrachtauto-op-waterstof-aan-beleidsmakers-in-californie

USA: Hyundai showt vrachtauto op waterstof aan beleidsmakers in Californië

USA: Hyundai showt vrachtauto op waterstof aan beleidsmakers in Californië

Sacramento Hyundai waterstofTijdens de jaarlijkse Hydrogen Village 2024 in het State Capitol in Sacramento showt Hyundai de nieuwste zware vrachtauto op waterstof.  Hyundai meldt dat de XCIENT truck op waterstof inmiddels beschikbaar is voor de commerciële markt. Beleidsmakers en het publiek hebben in Sacramento een dag lang onder de stalende zon kennis kunnen maken met verschillende toekomstige technieken op basis van waterstof.

  Het jaarlijkse event Hydrogen Village 2024 laat de stappen zien die nodig zijn om het energiesysteem om te bouwen naar emissievrij. Tientallen exposanten showden de nieuwste uitvindingen die allemaal een bijdrage moeten leveren aan een toekomst zonder schadelijke uitstoot. Een van de doelen is het werken aan energiezekerheid en het creëren van een veerkrachtig energiesysteem. Dat vereist het gebruik van alternatieve brandstoffen uit verschillende bronnen. Waterstof speelt daarbij een belangrijke rol. Door in te zetten op lokale waterstofproductie wil Californië minder afhankelijk worden van externe energiebronnen, wat bijdraagt aan de energiezekerheid.

Lees ook: nederland-eerste-hybride-fabriek-voor-groene-waterstof-en-zuurstof-bijna-klaar

Nederland: eerste hybride fabriek voor groene waterstof en zuurstof bijna klaar

Nederland: eerste hybride fabriek voor groene waterstof en zuurstof bijna klaar

Zwolle Fabriek waterstofEquans Belux is volop bezig met de bouw van een eerste Hybride E-Hub, voor de productie van groene waterstof en groene zuurstof in Nederland. De installatie staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van Waterschap Drents Overijsselse Delta op industrieterrein Hessenpoort in Zwolle-Noord. Hier wordt vanaf dit voorjaar bijna 500 kilo groene waterstof per dag geproduceerd voor H2-Go B.V. en ca 3,5 ton groene zuurstof voor WDOD.

Initiatiefnemer en opdrachtgever voor de bouw is H2-Go B.V. uit Hattemerbroek. Voor eigenaar Jan Bastiaan is deze locatie slechts de start. “De eerste productielocatie komt op het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Steinfurtstraat te Zwolle”, laat hij weten aan de redactie van Waterstof Magazine. “Het belangrijkste voordeel is dat in deze hybride setup het rendement van de fabriek sterk wordt verbeterd. De waterstof die zal worden geproduceerd komt in de verkoop; de zuurstof die als restproduct vrijkomt wordt via pijpleiding toegevoegd aan het zuiveringsproces van rioolwater. Het waterschap hoeft dan geen buitenlucht meer in het reinigingssysteem van rioolwater te pompen, maar doet dit dan met zuivere zuurstof. Dit brengt het proces op een aanzienlijk hoger rendement omdat buitenlucht slechts 21% zuurstof bevat.” Hoeveel het waterschap uiteindelijk zal besparen zal de komende jaren in praktijk worden aangetoond. De initiatiefnemers spreken over een “prove of concept project”.

Belangstellenden voor groene waterstof kunnen zich nog melden. “H2-Go B.V. is de producent van waterstof”, zegt Bastiaan. “Aangezien we zelf maar een waterstoftrailer hebben, hebben we voor de verkoop en distributie een overeenkomst gesloten met Kuster H2 Energy. Zij hebben ervaring met waterstoftransport en -ook heel belangrijk- meerdere tankauto’s waarmee waterstof getransporteerd kan worden naar iedere locatie in Nederland. Als H2-Go B.V. richten wij ons op verdere opschaling van waterstofproductie. Hier in de regio zijn nog verschillende zonneparken en windmolens in ontwikkeling.  Deze eerste productielocatie bij de rioolwaterzuivering is slechts de start, er liggen nog tal van nieuwe kansen in het verschiet in binnen- en buitenland.”

Lees ook: nederland-remeha-presenteert-eerste-waterstofoplossing-voor-de-utiliteitsmarkt

Nederland: Remeha presenteert eerste waterstofoplossing voor de utiliteitsmarkt

Nederland: Remeha presenteert eerste waterstofoplossing voor de utiliteitsmarkt

Apeldoorn Hollander waterstofDe eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt hangt in Apeldoorn. De vestiging van Hollander Techniek wordt sinds kort op unieke duurzame wijze verwarmd met de eerste 100% waterstofketel voor grotere ruimtes. Niet eerder werd in Nederland een groot gebouw verwarmd op groene waterstof. Het hoofdkantoor van Hollander Techniek is gebouwd in 1991, heeft een totale oppervlakte van 5.500 m² en biedt ruimte aan 400 werknemers. De verwarming via waterstof is bedoeld als pilotproject voor de toepassing van waterstof in grotere gebouwen en heeft een duur van minimaal 2 jaar.

Hollander Techniek neemt vanwege een uitbreidingsbehoefte, naast het huidige pand, naar verwachting in 2025 een nieuw pand in gebruik van in totaal 3.000 m² op hetzelfde perceel. Omdat beide gebouwen aardgasloos worden opgeleverd, wordt naast de ketel die draait op 100% groene waterstof, gebruik gemaakt van verwarming via een hybride warmtepomp en een ketel op groen propaangas. Deze laatstgenoemde toepassing wordt alleen als aanvulling toegepast op hele koude dagen.

De waterstofketel is geproduceerd door Remeha die hiermee een waterstofketel met een hoger vermogen introduceert. Bij Hollander Techniek wordt gebruik gemaakt van een Quinta Ace H2 100%, waterstofketel met een vermogen tot 40kW. Aangevuld met een Effenca MT40-warmtepomp, twee Quinta Ace 45-ketels - in zogenoemde cascade-opstelling – die worden aangestuurd door een miTera Plus systeem-regelaar. Het totale systeem is energieneutraal.  

Bij Hollander Techniek is men al jaren bezig om op natuurlijke vervangingsmomenten te verduurzamen. Erik Hollander, algemeen directeur licht de situatie toe:  “Wij willen graag vooroplopen in de energietransitie, daarom is het voor ons van groot belang om veel kennis op te doen over waterstof: wat komt erbij kijken, hoe leiden we onze mensen op en hoe trainen we hen om op een veilige manier met waterstof te werken? Daarom kiezen we er juist voor om ons eigen bedrijfspand te verduurzamen en waterstof toe te passen.’’

Remeha, producent van verwarmingstoestellen  heeft al sinds 2017 ervaring opgedaan met de ontwikkeling van de eerste waterstofketel voor woningen. Sinds 2019 heeft Remeha ruime ervaring opgedaan in het verwarmen van woonhuizen en appartementen op waterstof. Zo was Remeha in 2019 betrokken bij de verwarming van een appartementencomplex in Rozenburg op waterstof. Dit was destijds de eerste waterstoftoepassing ter wereld in een woongebouw. Daarna volgden succesvolle waterstofprojecten in bestaande en nieuwe woningen, waaronder een innovatief waterstofproject in Lochem. Waterstofprojecten voor utiliteitsgebouwen zijn de logische volgende stap. 

Maurice Meulenbrugge, productmanager renewable gas bij Remeha is blij met dit nieuwe project: ‘’Bij Remeha geloven we in meerdere wegen naar duurzaam. Waterstof is daarbij een van de veelbelovende energiedragers. Juist bij toepassingen in de utiliteit, waar de gevraagde vermogens vaak groot zijn, hebben we de kans met waterstof de CO2-uitstoot sterk te reduceren. Daarom zijn wij verheugd om samen met Hollander Techniek dit pilot-project te kunnen draaien, zeker omdat het gaat om waterstof die is geproduceerd met energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie.’’

Lees ook: port-of-amsterdam-zoekt-over-de-hele-wereld-groene-waterstof

Nederland: Port of Amsterdam zoekt over de hele wereld naar groene waterstof

Nederland: Port of Amsterdam zoekt over de hele wereld naar groene waterstof

Amsterdam Port waterstofVerschillende zeehavens in Europa zijn volop bezig met de voorbereiding op de internationale waterstofeconomie. De havenbedrijven zien een belangrijke kans bij de import van groene waterstof uit verre oorden. Missie H2 spreekt met Mark Hoolwerf, adjunct directeur bij de internationale afdeling van Port of Amsterdam. Hij reist de wereld over om relaties op te bouwen met toekomstige producenten, commerciële partijen en publieke spelers in de waterstofsector. Zijn werk draagt bij aan de ambitie van Port of Amsterdam om een belangrijke importhub van groene waterstof te worden.

“Gaat het lukken? Gaat het niet lukken? Gaat het lukken? Gaat het niet lukken? Mijn werk is af en toe een emotionele achtbaan. Sinds anderhalf jaar zijn mijn collega’s en ik betrokken bij de waterstofactiviteiten van Port of Amsterdam. We willen als haven relaties opbouwen met productielanden. We koppelen buitenlandse waterstofproducenten aan op- en overslagbedrijven in de Amsterdamse haven en Nederlandse en Europese afnemers. We werken daarvoor vaak samen met Nederlandse ambassades en de overheid. Hun support is voor ons cruciaal.

Momenteel zijn we in een fase gekomen waarin financiering de grootste uitdaging is. Producenten moeten flink investeren om waterstof te kunnen maken en transporteren. In ruil hiervoor zoeken ze zekerheid in de vorm van contracten van 20 tot 30 jaar tegen een vaste prijs. Maar de kostprijs van waterstof ligt voor veel afnemers nog te hoog. Nederlandse en Europese overheden zoeken momenteel mogelijkheden om de impasse te doorbreken. Er is nog geen passende optie voor de haven van Amsterdam, maar ik heb goede hoop dat die er dit jaar komt. Als die er is, kunnen bedrijven commerciële overeenkomsten sluiten en investeren in de productie, het overzees transport en de distributie van waterstof. De wil om samen te werken is er in ieder geval wel. Dat merk ik aan de interesse bij ons in de haven. Maar ook aan de twee studieovereenkomsten die we onlangs tekenden op de Klimaattop in Dubai: met de overheid van Oman en het energiebedrijf Masdar van Abu Dhabi.

Ik vind het cool dat ik iedere dag bezig ben met een hernieuwbare, groene energiebron. Bovendien mag ik werken met slimme mensen uit verschillende culturen en achtergronden. In landen als Saudi-Arabië, de Emiraten en Oman gaan de ontwikkelingen snel. Vanuit de traditionele energie hebben ze investeringscapaciteit en de ervaring om internationaal samen te werken. In Algerije is dat weer anders. Het potentieel van het land is groot. Ze hebben de ruimte voor de waterstofproductie en de ligging is gunstig: de transportkosten naar Nederland zijn lager dan vanuit het Midden-Oosten. Maar waar ze in die landen doorpakken, is het proces in Algerije een stuk langzamer. Het is vaak een kwestie van geduld hebben. Ik vind die culturele verschillen interessant. Het is een van de dingen die mijn werk zo leuk maken.”

Tekst: Missie H2 / Waterstof Magazine

Lees ook: succesvolle-proefritten-met-unieke-trein-op-waterstof-in-de-regio-madrid

Spanje: succesvolle proefritten met unieke trein op waterstof in de regio Madrid

Spanje: succesvolle proefritten met unieke trein op waterstof in de regio Madrid

Talavera Madrid trein waterstofDe demonstratietrein van het waterstofproject FCH2RAIL heeft de testperiode in de omgeving van Madrid afgerond en daarmee een belangrijke mijlpaal aan het project toegevoegd. Tijdens de proefperiode simuleerde de trein verschillende commerciële diensten van Madrid naar Talavera, Monfragüe en Caceres. Daarnaast is een maximale autonomietest uitgevoerd waarbij de demonstratietrein Merida, de hoofdstad van Extremadura, bereikte en een afstand van 804 km aflegde zonder tussentijds bij te tanken. Er bleef zelfs nog een respectabele hoeveelheid H2 in de tanks over. De trein rijdt met 6 Toyota Fuel Cell Modules met technologie van de tweede generatie.

Het hoofddoel van het FCH2RAIL-project is het ontwikkelen, bouwen, testen en demonstreren van een schaalbaar, modulair en multifunctioneel Fuel Cell Hybrid PowerPack. Het systeem moet uiteindelijk universeel toepasbaar zijn in verschillende voertuigen op het spoor, van regionale en nationale treinen tot locomotieven. Dat kunnen nieuwe voertuigen zijn of bestaande die van diesel naar waterstof worden omgebouwd. Op geëlektrificeerde spoorlijnen maakt de trein gebruik van de bovenleiding en als deze ontbreekt wordt overgeschakeld op waterstof.

Om de brandstofcelsystemen goed te kunnen testen rijdt de trein sinds medio 2023 op verschillende spoorlijnen in Spanje, van het bergachtige Pyreneeën in het noorden tot het zeer warme heuvelachtige binnenland. Tot op heden alleen nog in Spanje maar later dit jaar ook in Portugal. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met internationale standaardkaders zodat de trein in heel Europa kan worden ingezet.

De waterstoftrein maakt deel uit van het FCH2Rail Consortium, een project dat begin 2021 van start is gegaan en eind dit jaar zal worden afgerond. Tot het consortium behoren de Spaanse bedrijven Renfe Operadora, Adif, CAF en Centro Nacional de Hidrógeno, het Portugese IP (Infrastructuren van Portugal), het Duitse DLR en STT en Toyota Motor Europe, die integratieondersteuning bieden voor de brandstofcelmodules.

Lees ook: open-sollicitatie-avond-bij-resato-fabrikant-van-waterstof-tankstations

Nederland: ‘Open Sollicitatie Avond’ bij Resato, fabrikant van waterstof-tankstations

Nederland: ‘Open Sollicitatie Avond’ bij Resato, fabrikant van waterstof-tankstations

Assen resato waterstoffResato, een van de grootste fabrikanten van waterstoftankstations in Europa, zoekt dringend nieuwe medewerkers. Het Nederlandse bedrijf gevestigd in de Drentse hoofdstad Assen is uiterst succesvol met de verkoop van waterstoftankstations die zeer betrouwbaar grote volumes waterstof kunnen leveren. De tankstations staan inmiddels in Frankrijk, Duitsland, Nederland en in Scandinavië. De komende jaren komen er nog tientallen nieuwe H2-stations bij.

“Wegens enorme groei zijn we op korte termijn opzoek naar nieuwe collega’s”, zegt Rob Castien, CEO van Resato Hydrogen Technology tegen Waterstof Magazine. “We zijn enorm trots op ons bedrijf en laten belangstellenden graag zien in welke innovatieve omgeving ze komen te werken. Daarom zetten we op 14 maart de deuren letterlijk en figuurlijk de deuren open onder de naam ‘Open Sollicitatie Avond’. Dit evenement biedt een unieke kans voor geïnteresseerden om een kijkje te nemen binnen de muren van Resato en kennis te maken met gepassioneerde medewerkers.”

Resato Hydrogen Technology staat bekend om haar expertise in de ontwikkeling van geavanceerde oplossingen voor de waterstofindustrie. Als wereldwijde leider in hogedruktechnologieën en waterstofsystemen, speelt het Drentse bedrijf een cruciale rol in de transitie naar een schone, duurzame energietoekomst.Resato High Pressure Technology is toonaangevend in hogedruk technologie. Met meer dan 30 jaar ervaring heeft het bedrijf kennis en ervaring om wereldwijd betrouwbare en veilige oplossingen te bieden. Met een groenere toekomst in het vizier maken ze ook testsystemen voor waterstoftanks die worden gebruikt in waterstof-voertuigen.

Evenement details: donderdag 14 maart van 16:30 - 19:30 uur bij de hoofdvestiging van Resato aan de Duitslandlaan 1 in Assen. Voor de deur is voldoende parkeergelegenheid.

Meer informatie en opgave via deze link

 

Nederland: regering reserveert ruimte voor nieuwe waterstoffabrieken langs de kust

Nederland: regering reserveert ruimte voor nieuwe waterstoffabrieken langs de kust

Rotterdam Shell Maasvlakte waterstofDe komende 25 jaar werkt Nederland aan de klimaatneutrale energievoorziening van de toekomst. De Nederlandse regering presenteert nu een ruimteplan om plekken te reserveren voor de productie van groene waterstof en voor elektriciteitscentrales die straks kunnen bijspringen als er even geen groene stroom uit zon of wind beschikbaar is. Om die reden is het Programma Energiehoofdstructuur (PEH) gemaakt. Met dit programma is voor het eerst de totale benodigde ruimte en de effecten hiervan op de samenleving in kaart gebracht.

Het Programma Energiehoofdstructuur richt zich op nationale infrastructuur, zoals waterstoffabrieken, ondergrondse waterstofopslag en hoogspanningslijnen. Minister Jetten, Klimaat en Energie vindt dat er in een vroeg stadium ruimte moet worden gereserveerd voor groene energiesystemen. Deze nemen meer plaats in dan de huidige fossiele.

“Nederland staat aan het begin van een grote verbouwing van de infrastructuur, zeker waar het gaat om het energiesysteem”, zegt Jetten. “We kunnen niet meer project-voor-project over elkaar heen plannen zonder dat hier systematisch over is nagedacht. Door vooruit te denken en tijdig ruimte vrij te maken zijn er meer mogelijkheden om locaties te vinden die vanuit maatschappelijk oogpunt wenselijk zijn. We plaatsen fabrieken voor de productie van waterstof dichtbij plekken waar windenergie van zee op land komt. Hierdoor zijn er minder kabels en buizen nodig en is de waterstofproductie dichtbij de industrie, die de waterstof gaat gebruiken.”

Een waterstoffabriek is een grote installatie, waar waterstof en zuurstof als restproduct wordt geproduceerd. Om 4 gigawatt capaciteit in 2030 te hebben, zijn zo’n 80 voetbalvelden aan ruimte nodig, heeft het ministerie berekend. Er zijn scenario’s waar in 2050 50 gigawatt elektrolyse wordt voorspeld, dus 1000 voetbalvelden. Deze oppervlakte moet vroegtijdig worden gereserveerd. Daarnaast wordt er zo’n 350  kilometer aan hoogspanningsverbindingen 380/220KV aangelegd, inclusief tientallen elektriciteitsstations. Ook deze vragen ruimte.

Op basis van deze inzichten zijn de benodigde ruimte, kansen en knelpunten vroegtijdig in kaart gebracht. Ook is al bijeengebracht hoe die ruimte voor toekomstige projecten alvast kan worden voorbereid. Ruimte voor energie wordt sturend voor andere ruimtelijke ambities, niet meer als sluitstuk zoals nu vaak het geval is. Het Programma Energiehoofdstructuur zal vierjaarlijks worden geactualiseerd.

Afbeelding: Shell bouwt op de Masvlakte bij Rotterdam inmiddels een fabriek voor groene waterstof

Lees ook: eneco-vraag-vergunning-aan-voor-bouw-van-giga-waterstoffabriek

Nederland: Eneco vraag vergunning aan voor bouw van giga-waterstoffabriek

Nederland: Eneco vraag vergunning aan voor bouw van giga-waterstoffabriek

Eneco rotterdam waterstofEnergiebedrijf Eneco heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een waterstoffabriek op de Maasvlakte in Rotterdam. De capaciteit van de gezamenlijke electrolysers bedraagt 800 MW, qua omvang een van de grootste waterstofprojecten van Europa.  Met deze groene waterstoffabriek komt de doelstelling van het havenbedrijf, een 2,5 GW productie van groene waterstof in 2030, een flinke stap dichterbij.

De Eneco Electrolyzer wil in Rotterdam uit groene stroom uit zonne- en windparken grootschalig waterstof gaan produceren. Met deze waterstof kunnen industri”le processen worden verduurzaamd. Momenteel wordt op het conversiepark op de Maasvlakte de grootste Europese waterstoffabriek Holland Hydrogen 1 van Shell gebouwd, met een capaciteit van 200 MW. Er staan nog drie vergelijkbare projecten gepland op de Maasvlakte.

Op de Maasvlakte is inmiddels ruimte gereserveerd voor de winnaar van de tender van windpark IJmuiden-ver. Hier wordt in de toekomst zoveel stroom opgewekt dat deze niet kan worden aangesloten op het Nederlandse electriciteitsnet. De stroom van windpark IJmuiden-ver gaat rechtstreeks naar een waterstoffabriek van 1.000 MW. Op de eigen locatie heeft elektriciteitscentrale Uniper een waterstoffabriek gepland die kan opschalen naar 500 MW. 

De Eneco Electrolyzer wordt gebouwd naast de Enecogen-elektriciteitscentrale in de Europoort waarmee de waterstoffabriek aansluitingen kan delen. De fabriek krijgt een vermogen van 800 MW. Daarmee wordt jaarlijks tot 80 kiloton waterstof geproduceerd, afhankelijk van de hoeveelheid groene stroom die beschikbaar is en de vraag naar groene waterstof uit de industrie. Eneco verwacht met bouw van de Eneco Electrolyzer te kunnen starten in vanaf 2026. De ingebruikname van de waterstoffabriek staat gepland voor 2029.

Lees ook: nieuwe-waterstoftrein-van-alstom-wordt-getest-in-salzigitter-duitsland

Italië: nieuwe waterstoftrein van Alstom wordt getest in Salzigitter, Duitsland

Italië: nieuwe waterstoftrein van Alstom wordt getest in Salzigitter, Duitsland

Italië Iseo Alstom waterstofTreinenfabrikant Alstom meldt dat een nieuwe passagierstrein die rijdt op waterstof de fabriek in Savigliano in het noordwesten van Italië heeft verlaten. De trein van het type Coradia Stream H is op weg naar een andere treinenfabriek van Alstom in Salzigitter in Duitsland om aan verschillende testen bij lage snelheid te worden onderworpen. Tijdens de testen is het Coradia Stream treinstel voorzien van blauwe opvallende stickers die duidelijk maakt dat het een op dit moment nog een testtrein is. Als de testperiode succesvol wordt afgerond gaat de trein terug naar Italië waar het voertuig uiteindelijk zal gaan rijden voor Trenord.

Het Italiaanse spoorbedrijf Trenord heeft bij Alstom 6 treinen op waterstof besteld om emissievrij personenvervoer te kunnen gaan verzorgen op de lijn Brescia-Iseo-Edolo. De nieuwe Coradia Stream H-trein heeft een capaciteit van 260 zitplaatsen en een actieradius van ruim 600 km. Een onderdeel van de waterstoftrein is een wagon met een 'powerpack' waarin de waterstof wordt opgeslagen en waar in de aandrijving zit (foto links). Dit voertuig is in het midden voorzien van een gangpad waardoor passagiers zich van de ene naar de andere wagon kunnen verplaatsen.

Het waterstofproject, ontwikkeld dankzij IPCEI-financiering van de Europese Unie, is een belangrijke stap om de schadelijke uitstoot van het treinvervoer tegen 2050 met 100% te verminderen. De H2-treinen gaan ouder dieseltreinen vervangen. Trenord heeft nog een optie op 8 extra waterstoftreinen. De treinen gaan vanaf begin 2025 rijden langs het toeristische Iseo meer en door het aansluitende Val Camonica in het noorden van Italië.

Lees ook: noordenveld-start-deze-week-met-huisvuilinzameling-op-waterstof

Nederland: Noordenveld start deze week met huisvuilinzameling op waterstof

Nederland: Noordenveld start deze week met huisvuilinzameling op waterstof

Noordenveld vuilniswagen waterstofDe gemeente Noordenveld, in het noorden van Nederland, neemt deze week een eerste vuilniswagen op waterstof in gebruik. Afgelopen woensdag is het voertuig officieel overgedragen en vanaf deze week gaan de eerste testritten beginnen. De emissievrije en zeer stille vuilniswagen zal de oudste van de huidige drie vuilniswagens op diesel gaan vervangen. Wethouder Alex Wekema nam afgelopen woensdag de sleutel van de wagen in ontvangst. Die kreeg hij uit handen van directeur Wim van Nispen van ESA Trucks, het bedrijf dat de wagen afleverde.

Wethouder Wekema van de gemeente Noordenveld is verheugd met de nieuwe aanwinst: “Deze nieuwe vuilniswagen oogt niet alleen schoon, maar is ook echt schoon. Hij stoot geen CO2 uit en rijdt bovendien bijna geruisloos door de straten. De groene kleur van de opzetcontainer zorgt ervoor dat de wagen wel degelijk opvalt en sluit mooi aan bij het groene karakter van de vrachtwagen.”

De vuilnisauto op waterstof maakt onderdeel uit van het project REVIVE-project, dat wordt medegefinancierd door de Europese Unie. Naast Noordenveld doen zeven andere Europese gemeenten mee, waaronder Amsterdam, Breda, Groningen en Helmond  in Nederland, Antwerpen in België, Bolzano en Merano in de regio Zuid-Tirol in Italië en Göteborg in Zweden. Deze gemeente zetten zich in om de uitstoot bij het inzamelen van huisvuil terug te dringen.

Het mede door de EU gefinancierde REVIVE-project is Europa’s grootste demonstratie van vuilniswagens op waterstof met brandstofcellen tot nu toe. Binnen het project gaan elf voertuigen rijden op waterstof op zes locaties in Europa. Het project toont het potentieel voor het CO2-vrij maken van zware voertuigen aan, met het behoud van de operationele flexibiliteit nodig voor stedelijke afvalinzameling.
REVIVE staat voor ‘Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe’. Het project is begin 2018 van start gegaan en loopt tot en met juni 2024.

Lees ook: forse-groei-in-waterstof-gerelateerde-producten-bij-parker-hannifin

 

Zwitserland: rondvaartboot op de Vierwaldstättersee gaat varen op waterstof

Zwitserland: rondvaartboot op de Vierwaldstättersee gaat varen op waterstof

Saphir vierwaltstattesee waterstofOpvallend waterstofnieuws uit Zwitserland. De rondvaartboot MS Saphir van rederij Vierwaldstättersee (SGV) wordt omgebouwd om op waterstof te kunnen varen. Volgend jaar moet de ombouw beginnen. De groene waterstof voor het schip komt uit de regio en wordt geproduceerd in een nieuwe fabriek in Bürglen, waarbij het energiebedrijf Axpo betrokken is.

Het motorschip MS Saphir vaart al twaalf jaar op het Vierwoudstedenmeer. Het schip is 49 meter lang en biedt plaats aan 300 passagiers. De Saphir werd gebouwd op de SGV-scheepswerf in Luzern, die werkt onder de bedrijfsnaam Shiptec AG. Shiptec staat bekend als een Zwitserse pionier voor waterstofmobiliteit op de binnenwateren.

De waterstof zal door H2Uri AG worden geproduceerd in de waterkrachtcentrale in Bürglen. De fabriek met een productiecapaciteit van maximaal 260 ton waterstof per jaar moet in 2025 operationeel zijn. Er komt ook een waterstoftankstation in het kanton Uri, bij het Vierwoudstedenmeer. Waar het tankstation komt te staan is nog niet bekend.

Lees ook: goerlitz-wordt-eerste-europese-stad-met-tram-op-waterstof

Duitsland: Görlitz wordt eerste Europese stad met tram op waterstof

Duitsland: Görlitz wordt eerste Europese stad met tram op waterstof

Gorlitz tram op waterstofDe eerste waterstoftram van Europa gaat vanaf eind 2026 rijden in de Duitse stad Görlitz. Dat maakte de afgelopen week de Technische Universiteit Chemnitz bekend. Het waterstofproject in de stad met ruim 50-duizend inwoners op de grens met Polen gaat ongeveer 8 miljoen euro kosten en verschillende bedrijven in de deelstaat Saksen zijn erbij betrokken.

“In de toekomst heeft vervoer op waterstof vooral voordelen bij personenvervoer over grotere afstanden”, zegt Thomas von Unwerth, houder van het lectoraat voor alternatieve voertuigaandrijvingen van de Universiteit. “Het voordeel van een waterstoftram is dat er geen bovenleidingen nodig zijn, het is dus geen concurrentie voor bestaande trams, maar eerder een alternatieve oplossing voor nieuwe routes. Dit zou het veel gemakkelijker maken om openbaar vervoer in nieuwe wijken en voorstedelijke gebieden te ontwikkelen.”

Het praktische gebruik van de waterstoftram is uiteindelijk afhankelijk van veel parameters, met name de beschikbaarheid van waterstoftankstations. Daarnaast mogen H2-trams niet veel zwaarder zijn dan conventionele trams. Het onderzoeksteam van de Technische Universiteit Chemnitz zal in het project onder meer zorgdragen voor de ‘ontwikkeling van een tankstrategie’. Over ruim tweeëneenhalf jaar moet Europa’s eerst waterstoftram gaan rijden.

Afbeelding: Zo zou de waterstoftram in Görlitz er uit kunnen zien volgens Hörmann Voertuigtechniek GmbH

Lees ook: roadtrip-met-waterstof-pickup-met-trailer-van-oslo-naar-istanbul-in-100-dagen

Europa: roadtrip met waterstof pickup met trailer van Oslo naar Istanbul in 100 dagen

Europa: roadtrip met waterstof pickup met trailer van Oslo naar Istanbul in 100 dagen

Houten H2roadtripEen roadtrip op waterstof in 100 dagen door 14 Europese landen. Dat is wat de Nederlanders Els en André Molengraaf uit Houten het komende voorjaar gaan proberen. Met de avontuurlijke reis wil het stel aantonen dat het nu al mogelijk is om met de juiste hoeveelheden waterstofopslag en een slimme planning grenzen te verleggen. Volgens André Molengraaf, eigenaar van waterstofbedrijf H2Storage, zijn er geen grenzen meer om de transitie naar waterstof echt op gang te brengen.

Els en André Molengraaf reizen in een aangepaste Ford 150 Lightning. Het batterij-elektrische voertuig wordt geladen door een waterstof generator en er zijn twee hogedruk tanks gemonteerd om circa 28 kg waterstof in op te slaan. Door deze waterstof range-extender wordt een gecombineerde actieradius behaald van ongeveer 1200 kilometer met een terrein gewicht van rond de 6.500 kg.

Begin januari is de volledig elektrische Ford F-150 Lightning afgeleverd door Bos V8 Supercars, een autobedrijf uit Gouderak gespecialiseerd in Amerikaanse auto's, met in het bijzonder Ford Pick-Up Trucks.  De Ford F-150 Lightning is gekozen omdat deze batterij-elektrisch aangedreven is en een trekvermogen heeft van 3.500 kg. In het tinyhouse aan de trekhaak zitten ook de waterstoftanks en een generator met een gewicht van 2.900 kg.

Het echtpaar kiest voor een avontuurlijke route die eind april begint in de Noorse hoofdstad Olso en langst de Europese kust richting het zuiden en oosten gaat. In ruim drie maanden tijd worden 14 Europese landen bezocht en wordt er 12.000 kilometer afgelegd. De eindbestemming is Istanbul in Turkije, op de grens van Europa en Azië. In alle landen die worden aangedaan wil het echtpaar aandacht vragen voor waterstoftoepassingen.

Voor het vertrek uit Nederland wordt er eerst een kick-off event georganiseerd met de titel ‘Wat kan het MKB vandaag al met waterstof?’ Het event wordt op maandag 22 april georganiseerd op het terrein van KWR Water Research Instituut in Nieuwegein tussen 15.00 en 18.00 uur. Meer informatie over het programma, de deelnemers en een opgaveformulier vindt u via deze link.  

De voorbereidingen en de roadtrip zijn te volgen op https://h2roadtrip.com/    

Afbeelding: de eerste foto van de de combinatie H2-Pick-Up en tinyhouse. De komende maanden worden de voertuigen nog met waterstofuitingen gewrapt.

Lees ook: beyond-aero-test-vliegtuig-op-waterstof-in-de-franse-alpen


Frankrijk: Beyond Aero test vliegtuig op waterstof in de Franse Alpen

Frankrijk: Beyond Aero test vliegtuig op waterstof in de Franse Alpen

Frankrijk Vliegtuig Beyond Aero waterstofDe Franse startup Beyond Aero meldt dat het een eerste serie proefvluchten met een vliegtuig op waterstof succesvol heeft afgerond. Vanaf januari werd de vliegtesten uitgevoerd vanaf het vliegveld Gap-Tallard boven de Franse Alpen. Het Beyond Aero-team voltooide er 10 starts, inclusief 2 volledige vluchten, die een hoogte van 700 meter (2.300 voet) bereikten. De klimsnelheid bedroeg 110 km/u.

Het voortstuwingssysteem van het vliegtuig is 100% waterstof-elektrisch en drijft één propeller aan. Twee derde van het vermogen komt vanuit de brandstofcel en een derde wordt geleverd door batterijen. Het prototype werkt op 1,2 kg gasvormige waterstof, opgeslagen in drie tanks van 340 bar.

De luchtvaartpionier wil de komende jaren opschalen naar een zakenvliegtuig met ruimte voor acht personen. Dat vliegtuig moet in 2030 te koop zijn.

Lees ook: schrijf-u-nu-in-voor-de-wekelijkse-gratis-nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de wekelijkse gratis nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor de wekelijkse gratis nieuwsbrief

Flyer nieuwsbrief blauwIedere werkdag brengt Waterstof Magazine het laatste nieuws over waterstof-ontwikkelingen wereldwijd en iedere week publiceren we het actuele nieuws in de gratis nieuwsbrief. Bent u die professional die de actualiteit niet wil missen? Schrijft u dan direct in. De nieuwsbrief ontvangt u iedere zondagmorgen om 10 uur (Europese tijd) automatisch in uw mailbox.


Een boeiende lezing over waterstof? De redactie van Waterstof Magazine neemt u mee naar waterstof-hotspots over de hele wereld. Welke initiatieven worden er genomen in Azië, Californië of tal van Europese landen? En zijn ze een flop of juist zeer succesvol? We praten u bij over de nieuwste ontwikkelingen en er is ruim de tijd voor vragen. Heeft uw bedrijf, organisatie, belangenvereniging of opleidingsinstituut interesse in een overzicht van de nieuwste waterstof-ontwikkelingen?
Check onze beschikbaarheid en boekt direct via Showbird 

L
ees ook: siemens-test-trein-op-waterstof-in-het-winterse-zwarte-woud
Duitsland: Siemens test trein op waterstof in het winterse Zwarte Woud

Duitsland: Siemens test trein op waterstof in het winterse Zwarte Woud

Titisee trein waterstofDe nieuwe trein op waterstof van Siemens Mobility wordt de komende weken getest in het Zwarte Woud. Het voertuig dat samen met Deutsche Bahn wordt ontwikkeld wordt in praktijk getest op het traject tussen Titisee en Schluchsee en nabij Tübingen. Vanaf maart gaat de trein ook rijden tussen Tübingen en Sigmaringen.  De waterstoftreinen vervangen op termijn de dieseltreinen op trajecten die niet beschikken over een bovenleiding, maar waar wel emissievrij moet worden gereden.

Siemens kiest voor het Zwarte Woud vanwege de winterse omstandigheden. “Door de lage temperaturen in de winter en de hoge ligging is het zuidelijk deel van het Zwarte Woud ideaal voor deze testritten. Want ook onder winterse omstandigheden moet de ‘Mireo Plus H’ betrouwbaar kunnen rijden”, meldt een woordvoerster van het bedrijf.  “Hetzelfde geldt voor de naderende zomermaanden. In de zomer moet duidelijk worden hoe efficiënt de voertuigen zijn, ook bij hoge temperaturen. Het is ook interessant om te zien hoe hoog het waterstofverbruik is onder verschillende omstandigheden.” De waterstoftrein wordt de komende negen maanden in praktijk getest, de ritten vinden plaats zonder passagiers.

Siemens Mobility ontwikkelt samen met Deutsche Bahn een waterstoftrein genaamd “Mireo Plus H”. Eerder is gemeld dat het voertuig een actieradius heeft van 800 km en snelheden kan halen tot 160 km/u. Opvallend is het voertuig niet. De trein lijkt veel op de huidige treinen, maar heeft wel een groot blauw logo met ‘H2’.  

De in Tübingen opgezette tankinfrastructuur van DB Energie zal de benodigde waterstof leveren voor de periode van de testfase.

Lees ook: nieuwe-hybride-van-honda-cr-v-krijgt-batterijpakket-en-brandstofcel

USA: nieuwe hybride van Honda CR-V krijgt batterijpakket én brandstofcel

USA: nieuwe hybride van Honda CR-V krijgt batterijpakket én brandstofcel

Honda USA a waterstofAutofabrikant Honda komt met een uniek waterstofvoertuig op de Amerikaanse markt. Het van oorsprong Japanse merk komt dit najaar met een elektrische hybride. De auto heeft een batterijpakket dat wordt aangevuld met een brandstofcel. De eerste 47 km kan worden gereden op de accu en vervolgens nog bijna 400 km op waterstof. De plug-in hybride verschijnt in de herfst van 2024 op de Amerikaanse markt.

Deze CR-V heeft een andere configuratie dan de meeste FCEV’s doordat hij ook een stekker heeft. Alle brandstofcelvoertuigen die eerder door Honda, Toyota, Hyundai, Mercedes-Benz en GM zijn geproduceerd, kunnen als hybrides worden beschouwd. Ze hebben allemaal kleinere batterijen van doorgaans ongeveer 1,5 kWh. Deze batterij wordt gebruikt voor regeneratief remmen, waarbij kinetische energie wordt opgevangen wanneer het voertuig vertraagt ​​om de batterij op te laden en deze vrijkomt tijdens het accelereren om de tijdelijke belasting op de brandstofcel te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Maar er kan niet op worden gereden als de waterstoftank leeg is.

De CR-V e:FCEV heeft in plaats daarvan een batterijpakket van 17,7 kWh dat kan worden opgeladen via een stekker, wat een rijbereik van 47 km oplevert. De brandstofcel wordt vervolgens gebruikt om de accu verder op te laden en het rijbereik uit te breiden tot 434 km. Het hebben van een grotere batterij als deze om de tijdelijke aandrijfbelastingen aan te kunnen, maakt het gebruik van een kleinere brandstofcel mogelijk die meestal in een stabiele toestand werkt, waardoor de kosten van het systeem worden verlaagd. Meer dan 15 jaar geleden hebben Ford en Audi vergelijkbare hybrides getest, maar de aantallen zijn nooit verder gekomen dan enkele testvoertuigen.

Naast de batterij die onder de vloer is gemonteerd, heeft de CR-V twee cilindrische waterstoftanks, één onder de achterbank en een tweede grotere achter de stoel en boven de achteras. Omdat Californië momenteel de enige staat is met waterstofstations, zal het voorlopig de enige plaats zijn waar de waterstof-hybride CR-V e:FCEV verkrijgbaar is. 

Lees ook: proef-in-wales-toont-aan-dat-prestaties-h2-bestelwagens-niet-afnemen-in-de-winter

VK: proef in Wales toont aan dat prestaties H2-bestelwagens niet afnemen in de winter

VK: proef in Wales toont aan dat prestaties H2-bestelwagens niet afnemen in de winter

Wales test van waterstofEen nieuwe test in het Verenigd Koninkrijk met een bestelwagen op waterstof toont aan dat de prestaties niet afnemen bij koudere temperaturen. Dat blijkt na analyse van de data van het voertuig, die over een afstand van 1.029 km laten zien dat het eerste waterstof-brandstofcel-elektrische voertuig tussen de zes en zeven uur per dag is ingezet bij temperaturen tussen 2°C en 17°C, zonder dat lage temperaturen de prestaties hebben beïnvloed. De testen zijn uitgevoerd met een bestelwagen van fabrikant MAN.

Stephen Offley is transportmanager bij Wales en West Utilities, het bedrijf dat met de bestelauto rijdt. “We zijn onder de indruk van de prestaties van de FCEV van First Hydrogen. De testresultaten geven ons goed inzicht in de voordelen en het potentiële gebruik van waterstofvoertuigen in ons wagenpark. Voor wagenparkbeheerders is het belangrijk om een betrouwbare actieradius te hebben, zodat we de dagelijkse activiteiten kunnen plannen zonder ons aan te hoeven passen aan kouder weer of meer tijd in te bouwen voor het tanken”.

De test is begin februari uitgevoerd. Het waterstofaangedreven voertuig (FCEV) opereert vanuit het depot van de energieleverancier in Swansea, als onderdeel van een vloot van 1.300 voertuigen, die worden ingezet in Wales en het zuidwesten van Engeland. “Februari is een van de koudste maanden in Zuid-Wales en een van de drukste maanden van WWU wat betreft noodoproepen. Toch hebben de lagere temperaturen geen invloed gehad op de inzetbaarheid van het voertuig bij alle monteursbezoeken die daarvoor nodig zijn”, aldus Offley.

De proefresultaten geven ook aan dat de bestelwagen op waterstof zonder problemen zwaardere taken voor het bedrijfsleven kan uitvoeren, zoals het vervoeren van zwaardere ladingen, het rijden over heuvelachtig terrein of het aandrijven van hulpapparatuur met een stroomvoorziening aan boord.

Transportmanager Offley is niet onder de indruk van BEV’s. “De huidige batterij-elektrische voertuigen bieden niet de actieradius, de snelle oplaadtijd, het laadvermogen en het trekvermogen die we nodig hebben. Ze zijn ook niet geschikt voor de installatie van 'on board power' om pneumatische apparatuur en elektrisch gereedschap met hoge stroomvraag ter plaatse aan te drijven, wat van cruciaal belang is voor de werking van ons netwerk. Het gebrek aan geschikte oplaadinfrastructuur vormt ook een uitdaging.”

Steve Gill, uitvoerend directeur automotive bij First Hydrogen, is zeer tevreden over de prestaties. “De proefperiode levert interessante inzichten op die we kunnen gebruiken om onze totale bedrijfskosten te verlagen, wat van cruciaal belang is voor klanten die de aankoop van een bestelwagen op waterstof overwegen. Het feit dat ons prototypevoertuig presteert zoals verwacht tijdens de echte werkzaamheden is een sterk verkoopargument voor wagenparkbeheerders en schept vertrouwen in FCEV’s.”

De proef, die vorige maand van start ging , loopt door tot het einde van deze maand.

Lees ook: studententeam-van-roc-aventus-bouwt-trekker-om-naar-waterstof

Nederland: studententeam van ROC Aventus bouwt trekker om naar waterstof

Nederland: studententeam van ROC Aventus bouwt trekker om naar waterstof

Apeldoort trekker op waterstofEen uniek experiment in Apeldoorn. Een groep van zes studenten van de afdeling landbouwtechniek van het ROC Aventus in Apeldoorn bouwen een trekker op diesel om naar waterstof. Het idee is ruim een jaar geleden ontstaan en trekt inmiddels de aandacht van de trekker-fabrikant in India.

Voor de studenten was de vraag van de school om een grasmaaier om te bouwen naar batterij-elektrisch niet uitdagend genoeg. Over waterstof hadden ze tot dat moment slechts zijdelinks iets gehoord, maar het was voldoende om de uitdaging aan te gaan. Gedurende het project kwamen ze erachter dat het ombouwen wel zeer ingewikkeld is en is ondersteuning gevraagd van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen waar al de nodige ervaring met waterstof is opgedaan. Weliswaar in auto’s, maar daar kunnen de Apeldoornse studenten wel van profiteren.

Bij de fabrikant van de trekker in India kijken ze zeer geïnteresseerd mee. Een trekker op batterijen kunnen ze inmiddels wel bouwen, maar een voertuig op waterstof nog niet. De Indiërs sturen een team naar Nederland om het ombouwproces te aanschouwen. Even later komt een uitnodiging voor een tegenbezoek aan India. “We kregen een uniek inkijkje in de bouw van dit merk. Ze waren enorm gastvrij en super geïnteresseerd. De Indiërs toonden vooral interesse in onze elektromotor. Die zit bij ons in het wiel, om zo min mogelijk rendement te verliezen. Daar wilden ze wel meer over weten”, meldt het team op de regionale omroep Gld.

De komende maanden wordt nog volop gesleuteld aan de trekker. Naar verwachting rijdt de machine nog voor de zomer op waterstof. “Op dit moment is de trekker elektrisch aangedreven. Tot aan de zomervakantie gaan we er een brandstofcel bijplaatsen. Daardoor krijgt de trekker een hogere actieradius, door een hogere capaciteit aan elektriciteit.”

Na de zomer is het zestal afgestudeerd. Een nieuw team heeft het project inmiddels overgenomen want docent Henrie van Ee ziet nog volop kansen. “We kunnen nog wel vijf of zes fases verder. Door de trekker autonoom te laten rijden en door hydrauliek erop te maken. Er zijn nog veel dingen te bedenken om de waterstoftrekker verder uit te bouwen.”

Lees ook: kawasaki-levert-waterstof-reduceerventielen-aan-duitse-fabrikant-van-stadsbussen

Japan: Kawasaki levert waterstof-reduceerventielen aan Duitse fabrikant van stadsbussen

Japan: Kawasaki levert waterstof-reduceerventielen aan Duitse fabrikant van stadsbussen

Japan Kawasaki ventiel waterstofHet Japanse bedrijf Kawasaki meldt dat het een order uit Duitsland heeft ontvangen voor waterstofreduceerventielen. De klant is de grootste fabrikant van bedrijfsvoertuigen ter wereld. Zonder dat Kawasaki de naam noemt is het waarschijnlijk dat het Mercedes-Benz betreft. De reduceerventielen worden geplaatst in een nieuwe serie stadsbussen op waterstof.

Een reduceerventiel speelt een belangrijke rol bij het verlagen van de druk van waterstof. Deze zit onder 350 bar in de tanks en moet terug worden gebracht naar de invoerdruk van de brandstofcel. Dit is het onderdeel waarin van waterstof elektriciteit gemaakt wordt.
‘Uiterst nauwkeurige gascontroletechnologie zorgt voor een efficiënte drukverlaging en een stabiele waterstofgasdruk tijdens de energieopwekking, waardoor het actieradius van brandstofcel-stadsbussen wordt vergroot en de efficiëntie van het energieverbruik wordt verbetert’, melde Kawasaki in een persbericht. ‘De bestelde hogedrukventielen kennen een hoge betrouwbaarheid en hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar.’

Lees ook: aanleg-van-het-waterstofnetwerk-van-de-gasunie-is-een-megaklus

Nederland: aanleg van het waterstofnetwerk van de Gasunie is een megaklus

Nederland: aanleg van het waterstofnetwerk van de Gasunie is een megaklus

Gasunie waterstof netwerk Joost Hooghiem is directeur Waterstofnetwerk Nederland bij Gasunie. Samen met zijn projectmanagement team regelt hij de uitrol van het waterstofnetwerk in Nederland en stoomt hij Gasunie intern klaar voor waterstof. “We kunnen niet zeggen: sorry we lopen uit”.
 
“Als ik vroeger vanuit Groningen naar de Randstad ging en vertelde waar ik werkte, had niemand een idee wat Gasunie deed. Dat is nu anders. We spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Tot 2030 leggen we bijvoorbeeld ons waterstofnetwerk aan: we verbinden vijf industriële clusters met elkaar, met grenspunten in Duitsland en België, en met opslagplaatsen voor waterstof.
 
Maandelijks starten bij Gasunie zo’n honderd nieuwe medewerkers. Al die nieuwelingen willen bijdragen aan de energietransitie. Ze zijn hard nodig. Voor ons project alleen al werken we samen met driehonderd collega’s. Ik verwacht dat er de komende jaren nog zo’n honderd bijkomen. Het zijn engineers, business developers, maar ook omgevingsmanagers, juristen en ICT’ers. Soms werken ze tijdelijk fulltime voor ons, de andere keer maar een paar uur per week.
 
Als management team zoeken we naar een gezonde mix van ervaren en nieuwe mensen. Waarom? Innoveren is belangrijk, maar we willen ook behouden wat goed gaat. Voor ons netwerk leggen we leidingen aan rondom dorpen en steden, en in agrarisch gebied. Die ervaring hebben we al, met aardgas. We staan erom bekend dat we dit zonder al te veel reuring doen. Dat moet vooral zo blijven.
 
Neem een boer. Voordat we op zijn land aan de slag gaan, moeten we een zakelijke overeenkomst tekenen. We sturen dan liever geen jurist, maar een ervaren omgevingsmanager grondzaken. Veel van die collega’s komen zelf van een boerderij en weten wat een boer doormaakt. We starten bijvoorbeeld nooit zomaar met graven. We schrapen eerst de teelaarde af en we leggen die apart. En als we klaar zijn, laten we alles opgeruimd achter en zorgen we voor een passende compensatie. Het is een werkwijze die bij ons hoort, maar die de nieuwe medewerkers niet altijd kennen. Daarom zijn onze ervaren collega’s zo belangrijk, zodat ze nieuwe collega’s onze best practices leren.
 
De aanleg van ons netwerk door het land is een megaklus. Ik denk dat weinig mensen kunnen voorstellen hoe groot het project is. Het is moeilijk om het met een ander project te vergelijken, al geven de aanleg van de Afsluitdijk of de bouw van de Deltawerken enigszins een indicatie. Er staat ook veel tijdsdruk op. We kunnen niet zeggen: ‘sorry, we lopen uit.’ Andere partijen rekenen op de komst van het netwerk: ze bouwen fabrieken om of ze investeren in waterstofproductieprojecten. De komende jaren zijn dus spannend. Gelukkig ervaar ik geen stress. Ik vind het fantastisch om leiding te geven aan het team. Samen bouwen we aan de Gasunie van de toekomst.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met MissieH2
Lees ook: versnelling-in-zoektocht-naar-witte-waterstof-op-verschillende-continenten

Wereld: versnelling in zoektocht naar witte waterstof op verschillende continenten

Wereld: versnelling in zoektocht naar witte waterstof op verschillende continenten

Turkeije waterstof vlamUit onderzoek van het Amerikaanse US Geological Survey (USGS) blijkt dat er vijfduizend miljard ton natuurlijke waterstof in de aardbodem is te vinden. De uitlatingen werden gedaan door USGS-onderzoeker Geoffrey Ellis op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Denver. Ellis is een van de onderzoekers die heeft meegewerkt aan een rapport over de potentie van witte waterstof wereldwijd.

 Het nog niet officieel gepresenteerde rapport van de US Geological Survey onthult dat er miljarden tonnen natuurlijke waterstof op voorraad liggen diep in de aarde. Geologen denken dat ondergrondse waterstof in grote hoeveelheden ontstaat wanneer ijzerrijke mineralen reageren met water.

Gezien de diepte waarop deze reactie plaatsvindt zijn er de nodige uitdagingen om de waterstof aan te boren en efficiënt naar boven te halen. Maar specialisten verwachten dat het uiteindelijk mogelijk zal zijn de waterstof tegen geringe kosten te delven.

Onderzoeker Geoffrey Ellis is positief over de vondsten.  “Zelfs als het grootste deel van de witte waterstof moeilijk toegankelijk is, of zelfs nooit toegankelijk zal zijn, zou het kleine percentage dat we zouden kunnen terugwinnen nog steeds voldoende zijn om aan de vraag te voldoen.”

In diverse landen over de wereld, met de juiste mineralen in de bodem, zijn inmiddels zoektochten gestart naar de natuurlijke waterstof.  In slechts een paar maanden tijd hebben onderzoekers spectaculaire vooruitgang geboekt in landen als Frankrijk, Albanië, Australië en  de Verenigde Staten. Maar ook bedrijven specialiseren zich in razend tempo in witte waterstof. Onder hen startup Koloma waarin Bill Gates 91 miljoen dollar had geïnvesteerd. Het bedrijf heeft zojuist ook nog eens 245 miljoen dollar opgehaald. De overheden in de Verenigde Staten en Frankrijk hebben inmiddels toegezegd financiële ondersteuning te verlenen in de zoektocht naar witte waterstof.

Foto: De eeuwige vuren van Chimera in Lycië,een bergachtig en bosrijk gebied gelegen langs de zuidkust van het huidige Turkije.

Lees ook: 132-waterstofproducenten-lonken-naar-800-miljoen-euro-subsidie

Europa: 132 waterstofproducenten lonken naar 800 miljoen euro subsidie

Europa: 132 waterstofproducenten lonken naar 800 miljoen euro subsidie

Europa Productie waterstofDe Europese Waterstofbank heeft 132 biedingen uit 17 Europese landen ontvangen voor de productie van groene waterstof. De waterstofproducenten kunnen subsidie krijgen op elke kilo waterstof die wordt geproduceerd. Dit bedrag kan oplopen tot 4,50 euro. De totale aangevraagde steun overschrijdt ruimschoots het Europese budget van 800 miljoen euro.

De subsidie die de producenten van groene waterstof kunnen krijgen overbrugt de kloof tussen de productiekosten en de prijs die kopers momenteel bereid zijn te betalen voor hernieuwbare waterstof in plaats van fossiele waterstof.

Alle biedingen samen zorgen voor een totaal gepland elektrolysevermogen van 8,5 gigawatt. Over een periode van tien jaar zou dit leiden tot een totaal productievolume van 8,8 miljoen ton hernieuwbare waterstof. Op jaarbasis zou dit bijna 10% van de REPowerEU-ambitie van de EU voor de binnenlandse productie van hernieuwbare waterstof in 2030 dekken.

Kurt Vandenberghe, directeur-generaal Klimaatactie, is positief over de grote belangstelling. “De aanvragen zijn binnen en de enthousiaste reacties uit de markt op de pilotveiling laten zien dat de Europese waterstofindustrie klaar is om op te schalen! Hernieuwbare waterstof is een belangrijke oplossing in het Europese streven om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.”

Het  Europees Uitvoerend Agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu (CINEA) gaat de biedingen rangschikken op basis van hun prijs. Aanvragers worden in april/mei 2024 geïnformeerd over de evaluatieresultaten en succesvolle aanvragers worden uitgenodigd om de subsidieovereenkomsten voor te bereiden en uiterlijk november 2024 te ondertekenen. Zij ontvangen de toegekende vaste premiesubsidie ​​voor maximaal 10 jaar en alleen bij gecertificeerde en geverifieerde duurzame waterstofproductie.

Lees ook: met-een-waterstoftruck-van-nederland-naar-borlaenge-in-zweden

Europa: met een waterstoftruck van Nederland naar Borlänge in Zweden

Europa: met een waterstoftruck van Nederland naar Borlänge in Zweden

Zweden holthausen reisIn de werkplaats van Holthausen in Hoogezand worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd aan een zware vrachtwagen op waterstof die gaat rijden in Zweden. De 6x2 waterstoftruck wordt voorzien van een oranje wrap zodat de volgende week volgens afspraak afgeleverd kan worden bij Maserfrakt in Zweden. De H2-brandstofceltruck zal op eigen kracht naar Scandinavië rijden en daarbij vertrekken uit Nederland en via Duitsland en de veerboot naar Denemarken uiteindelijk Zweden bereiken. Tijdens de overtocht is de waterstofvrachtwagen geladen met 50 kilo waterstof.

Eigenaar Carl Holthausen vertrekt op zondag 25 februari met de truck naar Zweden. Er reist een monteur mee die bij klant Maserfrakt direct trainingen gaat geven aan het personeel. Technische problemen tijdens de reis verwacht Holthausen niet, maar de grote uitdaging blijven de tankstations onderweg. "De eerste stop is in Neumunster waar een tankstation van Resato staat", laat Holthausen deze vrijdagochtend aan Waterstof Magazine weten. "Maar daarna passeren we veel H2-stations waarvan niet helemaal duidelijk is hoeveel kilo waterstof ze onder 350 bar kunnen leveren. Soms zal het vlot gaan en een andere keer moeten we even wachten en het voor een tweede keer proberen. We lopen met ons bedrijf voorop in de ontwikkelingen en dan kun je dit soort uitdagingen verwachten." Het plan is om waterstof te tanken in Hamburg, Duitsland en Göteborg, Zweden en vervolgens de truck af te leveren in Borlänge.

Door het voertuig daar het komende weekend al rijdend naar toe te brengen, wil de Nederlandse fabrikant direct  een statement maken en aantonen dat lange afstanden rijden mogelijk is met waterstof. Sales manager Joost van de Laar en vader en zoon Carl en Max Holthausen leveren de truck persoonlijk af.
Dit is de eerste van drie bestelde vrachtauto’s. Later dit jaar levert Holthausen nog een grote waterstofvrachtwagen met 100 kilo waterstof voor een extra grote actieradius en nog een vuilniswagen op waterstof. 

Lees ook: europa-aantal-bussen-op-waterstof-binnen-het-openbaar-vervoer-stijgt-explosief

Europa: aantal bussen op waterstof binnen het openbaar vervoer stijgt explosief

Europa: aantal bussen op waterstof binnen het openbaar vervoer stijgt explosief

Europa solaris waterstof busDe stads- of regio-bus op waterstof is in Europa steeds vaker te zien. Steeds meer steden schakelen over op emissievrij personenvervoer. En deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. De Europese Commissie heeft bepaalt dat iedere nieuwe bus binnen het openbaar vervoer vanaf 2035 volledig emissievrij moet zijn. Waterstof-elektrisch of batterij-elektrisch zijn dan de enige oplossing

Europees marktleider in bussen met een brandstofcel is de Poolse fabrikant Solaris. Het bedrijf heeft inmiddels honderden bussen op waterstof geleverd aan klanten in binnen- en buitenland. In 10 Europese landen rijden inmiddels 40 vervoersbedrijven met bussen van Solaris. En de orderportefeuille voor de komende jaren is goed gevuld. Er zijn inmiddels bestellingen geplaatst voor 500 bussen in heel Europa. De Poolse busfabrikant verkoopt twee uitvoeringen. Een bus met een lengte van 12 meter en een gelede bus met een lengte van 18 meter.  

Om succesvol te kunnen blijven is Solaris afhankelijk van de tankinfrastructuur. In Europa zijn inmiddels 230 waterstoftankstations in gebruik die overigens niet allemaal voldoende capaciteit hebben om bussen te kunnen tanken. Nieuwe waterstoftankstations, waarvan er momenteel 120 in aanbouw zijn, hebben vaak wel een grotere capaciteit.

De meeste waterstofbussen rijden momenteel in Nederland en Duitsland, maar de komende jaren maakt Italië een flinke sprong voorwaarts. Eind vorig jaar tekende Solaris het grootste contract in Europa ooit. Het gemeentelijk openbaar vervoerbedrijf TPER, in de Italiaanse stad Bologna, heeft maar liefst 130 Urbino 12 waterstofbussen aangeschaft. Daarnaast heeft het vervoersbedrijf een optie op nog eens 140 voertuigen.

Een andere Italiaanse openbaarvervoermaatschappij, Azienda Veneziana della Mobilita, heeft een indrukwekkend aantal van 90 Urbino-waterstofvoertuigen besteld, waaronder 75 12-meter-voertuigen en 15 gelede eenheden. Deze emissievrije waterstofbussen zullen zowel op het vasteland als op de eilanden van Venetië in gebruik worden genomen. Dit contract voorziet ook in een optie om de bestelling met nog eens 23 voertuigen uit te breiden.

Een even grote order heeft Solaris op de Duitse markt binnengehaald. De Duitse vervoerder RVK Kolonia heeft wederom voor de waterstofbussen van de Poolse fabrikant gekozen, om precies te zijn voor de derde keer. De indrukwekkende vloot van 35 Solaris-waterstofbussen zal worden aangevuld met 18 gelede voertuigen die beschikken over waterstof-brandstofceltechnologie. Tenslotte heeft de Stad Barcelona in Spanje 38 bussen op waterstof besteld.

In Europa zijn er nog maar weinig fabrikanten die zich op waterstofbussen richten. Het Belgische Van Hool heeft tien futuristische trambussen rijden in de Franse stad Pau en de Portugese fabrikant Caetano verkoopt sinds vorig jaar waterstofbussen met een brandstofcel van Toyota.   

Lees ook: thailand-toyota-presenteert-hilux-op-waterstof-met-dubbele-cabine

Thailand: Toyota presenteert HiLux op waterstof met dubbele cabine

Thailand: Toyota presenteert HiLux op waterstof met dubbele cabine

Thailand HiLux waterstofDe Japanse autofabrikant Toyota heeft in Thailand is een Toyota HiLux-concept met dubbele cabine onthuld. Thailand is daarmee het tweede land ter wereld waar een H2 HiLux gaat rijden. Vorig jaar is een kleine vergelijkbare serie, met een enkele cabine, gebouwd en gepresenteerd in het Verenigd Koninkrijk. De waterstoftechnologie in het voertuig is grotendeels gebaseerd op de techniek uit de Toyota Mirai.  

Toyota heeft de proef in Thailand nog niet officieel aangekondigd. Daarom is het nog onduidelijk of het voertuig in serieproductie zal worden gebouwd, of dat het voorlopig om enkele testmodellen gaat.

De FCEV HiLux is gebaseerd op de facelift uit 2024 van de HiLux-dieselserie, maar voegt een grill in carrosseriekleur, 'FCEV'-emblemen en blauwe accenten op de lichtmetalen velgen en spiegelkappen toe. Wat interieur betreft lijkt het HiLux-concept met dubbele cabine sterk op het standaard ontwerp, afgezien van het 'FCEV'-opschrift op het dashboard en de versnellingspook. Deze lijkt veel op het type dat wordt gebruikt in de Mirai. Het proefmodel bevat ook een automatische elektrische handrem, iets dat niet beschikbaar is in Toyota's huidige HiLux-assortiment. 

Drie waterstofcilinders met een gezamenlijke inhoud van zeven liter drijven de HiLux aan, waardoor hij een opvallend groot rijbereik van maximaal 600 km heeft. De tanks zitten onder het voertuig tussen de wielen. Onder de motorkap bevindt zich de waterstof-brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit, die vervolgens naar de elektromotor op de achteras wordt gestuurd. Omdat Toyota inhoudelijk nog niets heeft gepubliceerd over de HiLux op H2 is niet bekend of het voertuig hetzelfde vermogen van 134 kW/300 Nm heeft als de Mirai. 

Lees ook: quantron-en-ballard-leveren-eerste-7-5-tons-vrachtauto-op-waterstof

Duitsland: Quantron en Ballard leveren eerste 7,5 tons vrachtauto op waterstof

Duitsland: Quantron en Ballard leveren eerste 7,5 tons vrachtauto op waterstof

Quantron Ballard waterstofHet Duitse waterstofbedrijf Quantron heeft de eerste kleine vrachtwagens op H2 afgeleverd aan de eerste klanten. De Quantron QLI FCEV van 7,5 ton is ontwikkeld en gelanceerd in een recordtijd van slechts 18 maanden, van het begin van het project tot de overdracht aan de klant. In het voertuig zit een 45 kW brandstofcelsysteem van het Canadese bedrijf Ballard Power Systems. Met een tanktijd van slechts 10 minuten heeft de Quantron QLI FCEV een actieradius tot 400 km.


De kern van het Canadees-Duitse partnerschap is de integratie van Ballard's FCmove™-brandstofcelmodules in Quantron-voertuigen. Daartoe behoren de 44 ton wegende Quantron QHM FCEV zware vrachtwagen – de huidige Europese kampioen in de serie met een tankinhoud van 54 KG waterstof bij 700 bar – en de Quantron QLI FCEV lichte vrachtwagen. Beide emissievrije voertuigen hebben een aanzienlijk groter bereik en een korte tanktijd in vergelijking met batterij-elektrische modellen.

Een opvallend kenmerk van het intelligente ontwerp van Quantron is de volledige integratie van alle brandstofcelcomponenten in de framestructuur van de QHM FCEV en de QLI FCEV, wat betekent dat er geen compromissen hoeven te worden gesloten op het gebied van trailerlengte en laadvermogen. Deze zijn dan ook gelijk aan voertuigen op fossiele brandstoffen.

Lees ook: treinfabrikant-stadler-rail-verkoopt-opnieuw-waterstoftreinen-aan-californie

USA: treinfabrikant Stadler Rail verkoopt opnieuw waterstoftreinen aan Californië

USA: treinfabrikant Stadler Rail verkoopt opnieuw waterstoftreinen aan Californië

Californie Zwitserland trein waterstofHet Amerikaanse spoorbedrijf Caltrans heeft opnieuw een serie treinen op waterstof besteld bij de Zwitserse fabrikant Stadler Rail. De bestelling is de tweede order in een half jaar tijd. In oktober bestelde Caltrans vier waterstoftreinen, nu komen er zes bij. De tien treinen kosten gezamenlijk 185 miljoen euro en gaan een belangrijke bijdrage leveren aan emissievrij personenvervoer op het spoor in Californië. De eerste treinen zullen gaan rijden tussen Merced en Sacramento in het noorden van Californië.

De eerste treinen zullen naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen. Het ontwerp van het treinstel zal ze efficiënter, lichter en betaalbaarder maken dan traditionele door locomotieven getrokken personenwagons. De aankoop wordt gefinancierd via het historische meerjarige emissievrije voertuigpakket van gouverneur Gavin Newsom ter waarde van 10 miljard dollar.. Het vervoersbedrijf heeft nog een optie op 19 voertuigen van Stadler. De voertuigen worden gekocht door de California State Transportation Agency, samen met openbaar vervoersbedrijf Caltrans.

“Californië blijft het voortouw nemen op weg naar een emissievrij transportsysteem. Door onze vloot van passagierstreinstellen op waterstof uit te breiden, laten we zien dat we serieus bezig zijn met het inzetten van innovatieve en duurzame transportmogelijkheden voor de inwoners van onze staat”, zegt Toks Omishakin, minister van Transport in Californië in de regionale media.

Ook Tonu Tavares, directeur van Caltrans is tevreden. “Deze treinen op schone energie zijn de toekomst van het personenvervoer op de rails. Californië bouwt aan een klimaatbestendig transportsysteem dat iedereen zal helpen zich op een veilige en duurzame manier door de staat te verplaatsen.”

"Met deze onderscheiding en de verdere successen in de VS, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Litouwen bevestigt Stadler Rail opnieuw zijn leidende positie op het gebied van alternatieve en grondstofbesparende aandrijvingen met batterijen en waterstof", meldt het bedrijf uit het Zwitserse Thurgau trots. Stadler heeft al meer dan 150 batterij- en waterstofvoertuigen verkocht.

Lees ook: uniper-start-proefproject-voor-grootschalige-opslag-van-waterstof

Duitsland: Uniper start proefproject voor grootschalige opslag van waterstof

Duitsland: Uniper start proefproject voor grootschalige opslag van waterstof

Krummhorn Uniper waterstofHet Duitse energiebedrijf Uniper werkt in het noorden van Duitsland aan een proefproject voor de grootschalige ondergrondse opslag van waterstof. De proefopstelling moet in praktijk aantonen of het haalbaar is waterstof in zoutcavernes diep onder het aardoppervlak op te slaan. Uniper meldt dat het in de beginfase gaat om een opslagvolume van 3.000m3 in een oude zoutcaverne nabij de plaats Krummhörn. De zoutcaverne werd in het verleden gebruikt voor de opslag van aardgas, maar is sinds 2017 buiten gebruik.

Tijdens de proefoperatie wordt onderzocht of de gebruikte apparatuur, materialen en stoffen geschikt zijn om te gebruikt worden bij waterstof-toepassingen en doen de initiatiefnemers ervaring op met betrekking tot techniek en werking bij de opslag van waterstof. Uniper investeert circa 10 miljoen euro in dit groene toekomstproject met waterstof. Het Nedersaksische ministerie van Milieu, Energie en Klimaatbescherming geeft 2,4 miljoen euro subsidie.

Voor de bouw van de pilotcaverne H2 maakt Uniper gebruik van de bestaande opslagput K6. De toegang tot de caverne wordt hersteld en er vindt een tweetraps gasdichtheidstest plaats met behulp van stikstof en waterstof.

In de daaropvolgende pekelfase (afbeelding links) wordt in het onderste deel van de put een pilotcaverne met een geometrisch leeg volume van ongeveer 3.000 m3 gecreëerd. Deze configuratie maakt een mogelijke latere oplossing mogelijk om de caverne te vergroten. Als dit onderdeel is afgerond vindt er een nieuwe waterstoflektest plaats.

Als de caverne vervolgens van de nodige meetapparatuur is voorzien wordt de caverne voor de eerste keer gevuld met waterstof (afbeelding rechts). De pekel die zich nu nog in de caverne bevindt, wordt door de waterstof verdrongen en via een pekeldrainageleiding naar de oppervlakte gebracht. Na volledige vulling wordt de pekeldrainageleiding onder druk uit de caverne verwijderd met behulp van een zogenaamd snubbersysteem. Dan begint de exploitatiefase van de waterstofproefcaverne.

De in Krummhörn opgedane ervaringen zullen vervolgens de basis vormen voor grootschaliger projecten en voor de bouw van verdere commerciële waterstofcavernes van Uniper op andere locaties. 

Lees ook: haakkraanwagen-op-h2-voor-de-emissievrije-binnenstad-van-groningen

Nederland: haakkraanwagen op H2 voor de emissievrije binnenstad van Groningen

Nederland: haakkraanwagen op H2 voor de emissievrije binnenstad van Groningen

Groningen Kuster Holthausen waterstof truckEen uniek waterstofvoertuig maakte de afgelopen weken enkele proefritten door Nederland. De rode 6x2 haak kraanwagen is aan verschillende testen onderworpen alvorens het emissievrije voertuig aan de eindklant, de gemeente Groningen, wordt geleverd. De vrachtwagen wordt ingezet in de binnenstad van Groningen, waar vanaf 1 januari 2025 alleen nog emissievrije voertuigen welkom zijn. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld.

Bij de meeste vrachtauto’s wordt de waterstof opgeslagen in horizontaal gestapelde gasflessen achter de cabine. Bij dit voertuig heeft Holthausen Clean Technologie er voor gekozen de cilinders te plaatsen in de RVS kasten langs het chassis. De brandstofcel is geplaatst onder de cabine.

De electric driveline is voorzien van een 250kW electromotor van 340 pk. De truck springt zeer zuinig om met energie. Om de rem energie terug te winnen zijn er buffer-accubanken geplaatst zo dat regeneratief remmen mogelijk is. Hiermee wordt de accu van een elektrische vrachtwagen opgeladen tijdens het remmen. Zodra de voet het pedaal wordt losgelaten, werkt de elektromotor als een dynamo. Tijdens het uitrollen wordt de bewegingsenergie van de auto opgevangen in de accu en kan opnieuw gebruikt worden.+

De opdrachtgever voor de bouw is ESA Trucks Nederland die de truck gaat leveren aan Gemeente Groningen. De opbouw bestaande uit een haak en een kraan is verzorgd door Rondaan.

Afbeelding: tijdens een van de proefritten proefritten door Nederland wordt waterstof getankt bij het grote waterstoftankstation van Kuster Energy in Doetinchem.

Lees ook: autodealer-nedey-produceert-groene-waterstof-via-thermolyse
Frankrijk: autodealer Nedey produceert groene waterstof via thermolyse

Frankrijk: autodealer Nedey produceert groene waterstof via thermolyse

Nedey Jura waterstofDe Nedey auto-groep, actief in het noordoosten van Frankrijk, start met de productie van groene waterstof. Het bedrijf kiest daarbij niet voor de gebruikelijke electrolyse, maar kiest voor de relatief nieuwe techniek thermolyse, een chemische reactie waarbij een stof door verhitting gaat ontleden. Thermolyse is een reactie die ervoor zorgt dat chemische bindingen van een product uiteen vallen. Als basis wordt gebruik gemaakt van afval van verschillende zagerijen in de Zwitserse Jura.

Autoberijf Nedey distribueert voornamelijk automerken van de Stellantis Group. Dit bedrijf verschuift de komende jaren de productie van voertuigen met een fossiele verbrandingsmotor naar batterij-elektrisch en waterstof. Als reactie daarop begint de dealer-keten met de productie van waterstof.

Het project met de naam NedE4hy, gaat 25 miljoen euro investeren om een ​​eerste productie-eenheid in Etupes, nabij de Zwitserse grens, op te zetten. De techniek van de fabriek is ontwikkeld door Haffner Energy. Bij volle capaciteit gaat de fabriek bijna 2 ton CO2-vrije waterstof per dag produceren. Eind 2026, begin 2027 moet het bedrijf operationeel zijn.

De innovatieve waterstoffabriek komt te staan nabij de stad Belfort, midden in een van de belangrijkste ontwikkel-regio’s van groene waterstof in Frankrijk.

Lees ook: hysetco-lanceert-all-in-verhuurmodel-voor-bestelwagens-op-waterstof
Frankrijk: HysetCo lanceert all-in verhuurmodel voor bestelwagens op waterstof

Frankrijk: HysetCo lanceert all-in verhuurmodel voor bestelwagens op waterstof

Hysetco bestelwagens waterstofHet Franse waterstofbedrijf HysetCo breidt haar aanbod uit met bestelwagens op waterstof. Deze worden in de lease aangeboden. Het pakket omvat niet alleen de huur, maar ook het complete servicepakket inclusief waterstof. Vreemd is het aanbod niet, HysetCo is ook eigenaar van meerdere waterstoftankstations in de metropool Parijs en kan op deze wijze de vraag naar waterstof bij haar stations vergroten.

Het verhuuraanbod van HysetCo omvat een reeks lichte bedrijfsvoertuigen, waaronder de Peugeot e-Expert of de Renault Master van Hyvia, beiden met een brandstofcel. Het bedrijf meldt dat het de transitie naar emissievrije mobiliteit wil versnellen voor professionals die betrokken zijn bij een proces om hun wagenpark groener te maken. 

HysetCo biedt bedrijven daarom een ​​complete verhuur- en beheerservice voor een wagenpark op waterstof. De start-up zorgt voor de terbeschikkingstelling van het voertuig, het onderhoud en de reparatie ervan, de verzekering en het beheer van de administratieve formaliteiten. Al deze diensten zijn worden centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Saint-Denis, aan de noordkant van Parijs. Hier heeft HysetCo ook de grootste garage van Europa die is goedgekeurd voor het onderhoud van waterstofvoertuigen.

 Het nog jonge bedrijf HysetCo groeit sterk en distribueert meer dan 23 ton waterstof per maand aan zijn klanten en beheert een vloot van meer dan 550 waterstofvoertuigen. 

Lees ook: cellcentric-meldt-vertraging-bij-bouw-van-brandstofcellen-fabriek

Duitsland: Cellcentric meldt vertraging bij bouw van brandstofcellen-fabriek

Duitsland: Cellcentric meldt vertraging bij bouw van brandstofcellen-fabriek

Weilheim Benz Volvo waterstof De brandstofcelfabriek “Klimawerk” van de Cellcentric, de  joint venture tussen Daimler Truck en Volvo, in de Duitse stad Weilheim an der Teck loopt volgens het magazine Automobilwoche aanzienlijke vertraging op. De reden hiervoor zijn onverwacht lange onderhandelingen met individuele grondeigenaren, die pas medio januari konden worden afgerond. “Door vertraging bij de aankoop van de grond lopen we anderhalf jaar achter op de oorspronkelijke planning met de bouw van onze productielocatie”, zegt Matthias Jurytko, CEO van Cellcentric tegen Automobilwoche. 

De ontwerptekeningen zien er spectaculair uit. Het terrein is zeer ecologisch verantwoord ontworpen met veel groene ruimten (afbeelding).  De restwarmte wordt geleverd aan het industriegebied Rosenloh en aangrenzende gebieden. Bij het nieuwe bedrijf gaan 450 mensen werken. Daimler Truck en Volvo investeren meer dan 100-miljoen in de fabriek die grootschalig brandstofcelstacks voor waterstoftrucks gaat produceren.

De belangstelling voor de stacks waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit is enorm, niet alleen bij Daimler Truck en Volvo. De brandstofcellen zullen ook aan andere voertuigfabrikanten worden geleverd. Ondanks de vertraging wil Cellcentric vasthouden aan de oorspronkelijke planning. Vanaf 2027/2028 moeten de eerste eenheden de fabriek verlaten.

Vrachtautofabrikant Daimler Truck houdt vast aan zijn schema voor de introductie van waterstoftrucks. Over een paar maanden gaat een pilotvloot van de Mercedes GenH2-truck van start bij klanten als Amazon, Air Products, Holcim, Ineos en Wiedmann & Winz. Daimler Truck opent ook het eerste tankstation voor vloeibare waterstof op zijn fabriekslocatie in Wörth.

“Voor emissievrij transport zijn vrachtwagens met een brandstofcel onmisbaar als aanvulling op batterij-aangedreven elektrische vrachtwagens”, zegt Jurytko. “Vooral met het oog op langeafstandstransport met zware en bederfelijke ladingen. Als we de EU-doelstellingen van 45 procent minder CO2-uitstoot in 2030 en 65 procent in 2035 voor zware bedrijfsvoertuigen willen bereiken, dan kan dat alleen met grootschalige productie van brandstofcellen ”, aldus de CEO van Cellcentric in het Duitse blad Automobilwoche.

Lees ook: honda-lanceert-de-cr-v-op-waterstof-op-de-amerikaanse-markt

Japan: Honda lanceert de CR-V op waterstof op de Amerikaanse markt

Japan: Honda lanceert de CR-V op waterstof op de Amerikaanse markt

Honda USA waterstofAutofabrikant Honda maakt bekend dat bedrijf later dit jaar een nieuwe personenauto op waterstof lanceert op de Amerikaanse markt. Het voertuig van het type CR-V is wereldwijd te koop als fossiele brandstofvariant, maar komt nu ook in elektrische versie, aangedreven door een brandstofcel. Afgelopen jaar hebben de eerste auto’s al op proef gereden in Japan. De CR-V is daarmee de opvolger van de Clarity Fuel Cell , die eerder in de VS, en dan met name in Californië, te koop was.

De personenwagen wijkt in details af van de Europese variant en heeft een in tweeën geknipte grille, waarbij het onderste deel is bedeeld met horizontale lamellen. Opvallend is dat de waterstof-CR-V, het best verkochte model van Honda ter wereld, een totaal andere motorkap heeft dan de bestaande versies van de SUV. De kap sluit niet aan op de grille, maar stopt net even eerder. Meer optische verschillen: de waterstofversie van de Honda CR-V heeft heldere, kleurloze achterlichten.

De auto wordt geproduceerd in de Verenigde Staten bij het Performans Manufacturing Center in Marysville, Ohio. De brandstofcel wordt in Michigan vervaardigd als onderdeel van een joint venture tussen Honda en General Motors. De productie is inmiddels gestart en er wordt verwacht dat de CR-V-brandstofcel later dit jaar met de verkoop zal beginnen. 

De waterstofauto zal waarschijnlijk alleen beschikbaar zijn in Californië, de enige staat met een dekkende H2-tankinfrastructuur. Of het voertuig uiteindelijk ook in Europa wordt aangeboden is nog niet bekend.

Lees ook: het-verschil-in-cijfers-tussen-vloeibare-en-gasvormige-waterstof

Wereld: het verschil in cijfers tussen vloeibare en gasvormige waterstof

Wereld: het verschil in cijfers tussen vloeibare en gasvormige waterstof

Vvloeibare waterstof Mercedes Gen H2Projecten met waterstof zijn volop in ontwikkeling. In de zomer van 2023 presenteerde Benz een zware vrachtauto op vloeibare waterstof met een actieradius van meer dan 1000 kilometer. In januari 2024 heeft het bedrijf Plug in de Amerikaanse staat Georgia de grootste fabriek voor vloeibare waterstof ter wereld in gebruik genomen (foto) en twee weken later maakte gasleverancier Air Liquide bekend op haar fabrieksterrein in Bergen, België een pilot te gaan draaien om op grote schaal waterstof van gasvorm om te zetten in vloeibaar. Doordat waterstof in vloeibare vorm aanzienlijk meer energie kan opslaan in de zelfde ruimte dan waterstof in gasvorm, zijn hogere prestaties mogelijk. Maar hebben we die voordelen altijd nodig? Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine duikt in de wereld van liquid H2. 

Het hele achtergrondverhaal over vloeibare én gasvormige waterstof leest u via deze link.
-------

Lees ook: wie-en-wat-bepaalt-de-prijs-van-grijze-blauwe-roze-en-groene-waterstof

Europa: wie en wat bepaalt de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof

Europa: wie en wat bepaalt de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof

Kostprijs voor waterstofGroene waterstof is duurder dan grijze waterstof, maar hoe lang nog? Naarmate de technologie en de markt zich ontwikkelen, wordt groene waterstof goedkoper en krijgt de industrie een alternatief om de productie te verduurzamen. De snelheid waarmee dat gebeurt is afhankelijk van veel factoren en daarom onzeker.  Gevraagd naar de prijsontwikkeling van groene waterstof, reageren experts terughoudend. Niemand weet het, of kan het voorspellen. Onze partner MissieH2 ging op onderzoek uit.

De kostprijs van grijze waterstof wordt bepaald door de prijs van aardgas, de afschrijving en operationele kosten van de SMR, de opslag en het transport van de waterstof, en de kosten van de rechten om CO2 uit te stoten. Een vuistregel in de industrie was lange tijd dat de productiekosten van 1 kilo grijze waterstof op ongeveer 1 euro liggen. Maar door de hoge aardgasprijs is het bedrag de laatste jaren waarschijnlijk meer dan verdubbeld.

Voor de verduurzaming van de chemie, de industrie en het zwaar transport zal de komende jaren eerst naar blauwe waterstof worden gekeken. Net als grijze waterstof wordt blauwe waterstof van aardgas gemaakt. Alleen wordt de CO2 afgevangen en ondergronds opgeslagen.

De productie van groene waterstof een compleet ander procedé, en daarbij hoort ook een ander kostprijsplaatje. Groene waterstof wordt gemaakt door met groene stroom watermoleculen (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Voor de grootschalige productie van groene waterstof worden windparken op zee gepland, inclusief stroomkabels die de windstroom transporteren naar de elektrolysers op land of op zee. Een kostbare aangelegenheid.

Wilt u weten hoe de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof is opgebouwd en zich de komende jaren gaat ontwikkelen?

Klik dan hier voor het hele verhaal op de website van onze partner MissieH2.
----------------
Lees ook: nederland-nipv-publiceert-twee-rapporten-over-de-veiligheid-rond-waterstof
Nederland: NIPV publiceert twee rapporten over de veiligheid rond waterstof

Nederland: NIPV publiceert twee rapporten over de veiligheid rond waterstof

Vrasene Belgie accident waterstof 36Het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) heeft twee rapporten gepubliceerd over veiligheid rond waterstof. Hulpverleners in Nederland zullen in de toekomst in de gebouwde omgeving vaker waterstof tegenkomen. Waterstofaggregaten zijn hier een voorbeeld van: ze worden op bouwterreinen en festivals gebruikt om op een duurzame manier stroom te leveren. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is het publiek kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg.

Het eerste rapport gaat over waterstofaggregaten en beschrijft de wet- en regelgeving, de risico’s en de mogelijke maatregelen. Het tweede rapport gaat over waterstofincidenten en beschrijft de lessen die hulpverleningsdiensten hieruit kunnen leren.

Bij de inzet van waterstofaggregaten is ook sprake van de opslag van waterstof. En deze opslag brengt risico’s met zich mee. Het NIPV heeft beschreven waaraan waterstofaggregaten moeten voldoen en welke risico’s hieraan verbonden zijn. Zo geeft het rapport aan wanneer een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt en zijn verkennende berekeningen gedaan aan waterstofexplosies in een 20 ft. container. Veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten kunnen het rapport gebruiken bij hun advisering aan het bevoegd gezag over vergunningaanvragen.

Het tweede rapport gaat over leren van ongelukken. Als een waterstofincident zich voordoet, is een belangrijke vraag hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Met die kennis kunnen in de toekomst risico’s beperkt worden en mogelijk andere incidenten voorkomen worden. Maar een aspect dat vaak onderbelicht blijft, is welke lessen hulpdiensten kunnen leren van de inzet bij waterstofincidenten. Een belangrijke les is bijvoorbeeld dat een waterstofincident uit meerdere fasen bestaat en dat de inzet in iedere fase anders is. Het rapport beschrijft de resultaten van het onderzoek dat het NIPV heeft gedaan naar de ervaringen van hulpdiensten bij verschillende waterstofincidenten.

De rapporten kunt u lezen en downloaden via de onderstaande linken:

Foto: op donderdag 25 april 2013 raken op de N49 bij Vrasene (België) twee vrachtwagens bij een ongeval betrokken. Een van de vrachtauto’s vervoerde tubes met waterstof.  

Lees ook: waterstofschip-h2barge-vervoert-containers-naar-duitsland

Nederland: waterstofschip H2Barge vervoert containers naar Duitsland

Nederland: waterstofschip H2Barge vervoert containers naar Duitsland

Werkendam H2Barge2 waterstofNederland heeft er weer een nieuw emissievrij binnenvaartschip bij. In Werkendam is afgelopen week de H2Barge2 in gebruik genomen. Het schip voer de afgelopen decennia onder de naam ‘FPS Waal’ met een dieselmotor over de Nederlandse wateren. Na een ombouwperiode van een half jaar, op de werf van Holland Shipyards Group in Werkendam, wordt het schip nu voortgestuwd door elektromotoren die de stroom krijgen uit brandstofcellen en waterstof.

De zes brandstofcellen van het type Ballard FCwave leveren het schip een capaciteit van 1,2 MW. De H2Barge2 van 110 meter lengte gaat daarmee varen op de rivier de Rijn tussen de Nederlandse havenstad Rotterdam en Duisburg in Duitsland. Dat het schip veel CO2-uitstoot gaat besparen staat vast. Eigenaar Future Proof Shipping verwacht ergens tussen de 2000 en 3000 ton CO2 per jaar.

Lees ook: voor-parker-hannifin-wordt-de-waterstof-productlijn-steeds-belangrijker

Duitsland: Benz en Linde presenteren innovatief tankstation voor vloeibare H2 (video)

Duitsland: Benz en Linde presenteren innovatief tankstation voor vloeibare H2 (video)

Duitsland Worth am Rhein waterstofVrachtautofabrikant Daimler Truck en gasbedrijf Linde, hebben een belangrijke doorbraak bereikt op weg naar het koolstofvrij maken van transport met vloeibare waterstof. De afgelopen jaren hebben beide bedrijven gezamenlijk sLH2 ontwikkeld, een nieuw proces voor het verwerken van de vloeibare waterstof van -256 graden Celsius. In vergelijking met gasvormige waterstof zorgt deze innovatieve aanpak voor een hogere opslagdichtheid, een groter bereik en sneller tanken.

Het tankproces van vloeibare waterstof duurt ongeveer tien tot vijftien minuten voor een zware vrachtwagen van 40 ton. Er wordt in die tijd 80 kg vloeibare waterstof getankt, goed voor een bereik van 1.000 kilometer en meer. Tegelijkertijd verlaagt de nieuwe sLH2-technologie de benodigde investering voor een waterstoftankstation met een factor twee tot drie, en zijn de operationele kosten vijf tot zes keer lager.

Vergeleken met de reguliere tanktechnologie voor vloeibare waterstof (LH2), maakt het nieuwe proces gebruik van een innovatieve sLH2-pomp om de druk van de vloeibare waterstof enigszins te verhogen. Waterstof in deze vorm maakt een zeer robuust tankproces mogelijk, waardoor ook het energieverlies tijdens het tanken tot een minimum wordt beperkt, melden Benz en Linde in een persbericht. Bij dit proces is geen data-overdracht tussen het tankstation en het voertuig nodig, wat de complexiteit van het tankproces verder vermindert. Tegelijkertijd wordt de tankcapaciteit naar een nieuw niveau gebracht. Het proeftankstation heeft een capaciteit van 400 kg vloeibare waterstof per uur.

Het nieuwe openbare sLH2-tankstation in Wörth am Rhein, Duitsland, zet een maatstaf op het gebied van energie-efficiëntie en prestaties. Met een energieverbruik van slechts 0,05 KWh/kg is er ongeveer 30 keer minder energie nodig vergeleken met het conventionele tanken van gasvormige waterstof. De opslagtank voor vloeibare waterstof heeft een inhoud van vier ton, voldoende voor ongeveer tien uur non-stop tanken. Ondertussen kan de capaciteit van het sLH2-tankstation door bijvullen worden vergroot tot ruim acht ton per dag.

Vanaf medio 2024 zullen naar verwachting vijf bedrijven deelnemen aan de eerste klantproeven om de eerste ervaringen op te doen met CO2 -vrij langeafstandstransport met Mercedes-Benz GenH2 Trucks. De trekkers met oplegger zullen worden ingezet in verschillende langeafstandstoepassingen op specifieke routes binnen Duitsland, en ze zullen worden bijgetankt bij het openbare sLH2-tankstation in Wörth am Rhein en bij een tankstation in de omgeving van Duisburg.

Zelf zien hoe het tankproces in zijn werk gaat?  Klik dan hier

Lees ook: fedex-test-renault-master-op-h2-bij-het-bezorgen-van-pakjes-in-utrecht

Nederland: FedEx test Renault Master op H2 bij het bezorgen van pakjes in Utrecht

Nederland: FedEx test Renault Master op H2 bij het bezorgen van pakjes in Utrecht

utrecht FedEx waterstofLogistiekbedrijf FedEx is in Nederland gestart met het bezorgen en ophalen van pakjes op waterstof. Voor de proef die loopt in de stad Utrecht wordt de Renault Master Van H2-TECH gebruikt. Deze wordt in Frankrijk geproduceerd door het bedrijf HYVIA, een joint venture is tussen de Renault Group en Plug. De test in Utrecht duurt twee weken.

Met een volle tank van 6 kilo kan FedEx 400 kilometer rijden. Deze hoeveelheid waterstof wordt onder een druk van 700 bar binnen vijf minuten getankt. De waterstof-electrische auto heeft een elektromotor van 33 kW aan boord en een accu van 33 kWh om snel extra stroom te kunnen leveren. Hierdoor kan de brandstofcel egaler en daarmee efficiënter stroom produceren.

Marius Penninks van FedEx Express Europe is zeer geïnteresseerd in de uiteindelijke resultaten. “Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar oplossingen die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nu al kunnen verminderen. Waterstof wordt vaak getipt als een toekomstige oplossing, zowel binnen als buiten de transportsector. Deze test biedt ons de kans om uit eerste hand ervaring op te doen met een voertuig van dit type, om feedback van onze chauffeurs te horen over de rijervaring, en om eventuele voordelen of beperkingen van de technologie te ontdekken in de context van een logistieke omgeving.”

Als onderdeel van de ambitie om tegen 2040 emissieneutraal te werken is FedEx Express begonnen met het elektrificeren van haar ophaal- en bezorgvloot in Europa en elders, waarbij oude dieselvoertuigen worden vervangen door batterij-elektrische. Of deze uitrol de komende jaren verder gaat is sterk afhankelijk van netcongestie in het gebied.

Lees ook: nederland-onbekendheid-bij-vergunningverleners-remt-de-ontwikkeling-van-waterstof

Nederland: onbekendheid bij vergunningverleners remt de ontwikkeling van waterstof

Nederland: onbekendheid bij vergunningverleners remt de ontwikkeling van waterstof

Maarn waterstof Voor veel toepassingen waarbij grote hoeveelheden energie nodig zijn om aan de vraag te voldoen is waterstof een van de oplossingen. Toch kiezen organisatoren van festivals en aannemers op bouwplaatsen regelmatig voor veel transportbewegingen met batterijen. “Waterstof is voor de vergunningverlener vaak nog een onbekend terrein”.

Wim Peels, waterstofspecialist bij Twinning Energy in Maarn kent de problematiek. “Bouwers willen aan de slag en organisatoren van festivals willen een leuk feest. Wat ze vooral niet willen is stagnatie in de aanloop. Alles moet voortvarend verlopen. Dat scheelt veel kosten. De vergunningverlening rond waterstof kan dan voor stagnering zorgen”.

Twinning Energy is gespecialiseerd in waterstoftoepassingen. Het bedrijf biedt een totaaloplossing aan de klant van idee tot en met realisatie, dus behalve advies kunnen zij ook daadwerkelijk de benodigde apparatuur leveren en alle facetten van een project faciliteren. Door de vele jaren ervaring kunnen de specialisten uit Maarn de vergunningsaanvrager én de vergunningverlener snel tot elkaar laten komen. 

“Waterstof is ook voor de behandelend ambtenaren vaak nog onbekend terrein”, zegt Peels. “En dan ontstaat er toch nog vaak een mate van vrees. Er worden aan het begin van het traject vragen gesteld en ieder antwoord levert weer nieuwe vragen op. Dit duurt onnodig maanden extra. Hier ontbreekt de nodige kennis over waterstof.”

Twinning Energy heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met vergunningaanvragen voor waterstoftankstations en zeer recent voor Europa’s grootste infrastructuur-project op waterstof in Bergen op Zoom. Daar heeft aannemer A.Hak een enorme grondboring uitgevoerd in opdracht van Tennet. De elektrische machines werden gevoed door drie stroomaggregaten op waterstof.

“De elektrische machines binnen dit project waren niet het probleem”, zegt Peels. “De uitdaging lag bij de drie aggregaten op waterstof en de aanvoer, opslag en afstandsnormen van H2 op het bouwterrein. In opdracht van A.Hak hebben wij de vergunning in een recordtijd verkregen, zodat het project snel en emissievrij van start kon. Ik durf te stellen dat alle partners binnen dit project de ‘emissievrije bouwplaats van de toekomst’ een enorme dienst hebben bewezen, door te laten zien dat het kan.”

Peels is niet tegen batterijcontainers, maar ziet wel de beperkingen. “Vooral bij grote bouwprojecten wordt er door meerdere chauffeurs de hele dag gereden om de containers aan- en af te voeren. Deze transportbewegingen vormen ook een risico en zorgen ook nog eens voor veel uitstoot. In Bergen op Zoom arriveerde in één transportbeweging ongeveer 10 MW bruikbaar vermogen. Dat maakt de bouwplaats een stuk veiliger.”  

Lees ook: brandstofcelfabrikant-nedstack-uit-arnhem-failliet-verklaard

Nederland: brandstofcelfabrikant Nedstack uit Arnhem failliet verklaard

Nederland: brandstofcelfabrikant Nedstack uit Arnhem failliet verklaard

Arnhem NedstackWaterstofpionier Nedstack uit Arnhem is failliet. Het bedrijf op Industriepark Kleefse Waard IPKW in Arnhem, dat in de herfst 2022 nog bewondering oogstte bij koning Willem Alexander tijdens een werkbezoek, is niet meer in staat om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Het faillissement kan grote gevolgen hebben voor verschillende langlopende waterstofprojecten in Nederland.

,,In overleg met de curator richten we ons op een doorstart”, reageert directeur Arnoud van de Bree van Nedstack in de regionale krant de Gelderlander. Op verdere vragen gaat het hij niet in, hij zegt ‘het zorgvuldige proces van afwikkeling van het faillissement’ niet te willen verstoren. Curator Coen Houtman reageert om die reden ook summier. Hij richt zijn volle aandacht nu op wat hij omschrijft als ‘inventarisatie van belangstellenden’ voor overname en doorstart’. ,,Met daarbij de vraag wat hebben jullie daar dan voor over.”

Het faillissement kan grote gevolgen hebben voor verschillende waterstofprojecten in Nederland waarin Nedstack participeert. Zo vaart het eerste nieuwe binnenvaartschip van Nederland, de Antonie, met een brandstofcel van Nedstack, zit Nedstack in een havencluster voor walstroom op waterstof en wordt in Arnhem een gigafactory ontwikkeld voor de grootschalige productie van grote brandstofcellen. Deze projecten kunnen gewoon doorgang vinden als het de curatoren lukt een nieuwe geldschieter te vinden.

Lees ook: voor-parker-hannifin-wordt-de-waterstof-productlijn-steeds-belangrijker

Frankrijk: Hydrogen Intelligence SA presenteert tuk-tuk op waterstof in Parijs

Frankrijk: Hydrogen Intelligence SA presenteert tuk-tuk op waterstof in Parijs

India tuktuk waterstofHydrogen Intelligence SA, een in Parijs gevestigd bedrijf, is van plan volgend jaar groene driewielers op waterstof commercieel te gaan produceren in India. De Indiase dochteronderneming Omega Seiki Mobility zal een serie van 100 driewielers maken voor een proefritten in de provincie Gurajadten de miljoenenstad Mumbai.  Als deze een succes worden zal de commerciële productie in de stad Chennai worden opgestart. De eerste tuk-tuk op H2 is gepresenteerd tijdens de waterstofbeurs Hyvolution in Parijs.

Volgens de eerste berekeningen zullen de driewielers op waterstof een actieradius krijgen van 500 kilometer.  Of deze afstand ook echt behaald kan worden moet binnenkort blijken, dan zal ’s werelds eerste tuk-tuk uitvoerig worden getest op het circuit van Le Mans in Frankrijk.

Lees ook: australie-arcc-ontwikkelt-zuinige-h2-bus-op-lichtgewicht-aluminium-frame

Australië: ARCC ontwikkelt zuinige H2-bus op lichtgewicht aluminium frame

Australië: ARCC ontwikkelt zuinige H2-bus op lichtgewicht aluminium frame

Victoria Merbourne ARCC bus waterstof Mooie cijfers en beelden uit Australië. De Aluminium Revolutionairy Chassis Company, kortweg ARCC, test in de straten van Melbourne twee nieuwe bussen op waterstof. De voertuigen zijn voorzien van een uniek lichtgewicht aluminium frame en daardoor veel lichter in gewicht dan traditionele bussen. Dat zien de ontwikkelaars terug in de verbruikscijfers. Het brandstofverbruik is slechts 6,25 kilogram per 100 kilometer. De brandstofcel voor de bussen is geleverd door Ballard.

In de Australische staat Victoria neemt de spanning toe om emissievrij te rijden. Als eerste en belangrijke stap heeft de regering aangekondigd dat het na 2025 niet meer is toegestaan bussen op diesel aan te schaffen. Reden voor ARCC om de focus te leggen op waterstof.

ARCC is een relatief jong bedrijf dat dat zes jaar geleden door de huidige ARCC-directeur Peter Murley is opgericht. Hij had op dat moment tientallen jaren ervaring in de busindustrie in Australië en daarbuiten. “Dit is een verhaal van David en Goliath”, zegt Murley. “Ons kleine team heeft lef en vastberadenheid getoond om te bereiken wat veel multinationals met enorme hoeveelheden kapitaal nog steeds proberen te bereiken. We zijn niet afhankelijk te zijn van aanbod, arbeid of internationale productie. We kunnen een volledig Australische industrie in stand houden, banen creëren en onze eigen economie stimuleren, terwijl we onze ecologische voetafdruk als natie verkleinen.” De directeur zegt dat het creëren van verandering in de Australische transportsector een gezamenlijke aanpak vereist tussen technologie- en engineeringbedrijven en de overheid.

Op het gebied van waterstoftankinfrastructuur is ARCC een samenwerking aangegaan met H2H Energy, waarbij het Australische bedrijf de eerste elektrische touringcar met waterstofbrandstofcellen in Australië heeft bijgetankt en waterstoftankoplossingen heeft geleverd voor nog eens vier proefgebieden. CEO en oprichter van H2H, Cranston Polson, meldt dat ARCC's voltooiing van zijn brandstofcelbus een game-changer was voor de Australische transportindustrie. “Het feit dat we dit technologieniveau binnen Australië kunnen ontwikkelen, betekent dat we de controle kunnen krijgen over onze doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en nul-emissies. Het markeert eveneens de eerste van vele grote sprongen in deze sector.”

Video: De eerste bussen van ARCC rijden inmiddels in Melbourne
 
Lees ook: vattenvall-werkt-aan-waterstofinfrastructuur-op-luchthavens

Noorwegen / Zweden: Vattenfall werkt aan waterstofinfrastructuur op luchthavens

Noorwegen / Zweden: Vattenfall werkt aan waterstofinfrastructuur op luchthavens

Sscandinavie airbus waterstofEen nieuwe stap voor vliegen op waterstof wordt gezet in Scandinavië. Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een Momorandum of Understanding getekend met de luchtvaartbedrijven Swedavia, Avinor en SAS om het emissievrij vliegen sneller te kunnen ontwikkelen. Voor de uitrol van de tankinfrastructuur is energieleverancier Vattenfall als partner toegetreden. Het uiteindelijke doel is om de H2-infrastructuur voor vliegtuigen in te zetten op luchthavens in Zweden en Noorwegen.

Bij het project in Noord-Europa zijn 50 luchthavens betrokken. “Noorwegen en Zweden behoren tot de meest veeleisende regio’s op het gebied van de luchtvaart en hebben een groot potentieel voor de productie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen”, zegt Guillaume Faury, CEO van Airbus in het Franse Toulouse. “Dit partnerschap past perfect in de strategie om waterstof-luchtvaartecosystemen in de meest innovatieve regio’s van de wereld in te zetten.”

De coalitiepartners zijn relevante bedrijven. Swedavia is eigenaar van de 10 belangrijkste luchthavens van Zweden, Avinor eigenaar van 43 luchthavens in Noorwegen en SAS (Scandinavian Arlines) hebben al succesvolle samenwerkingen tot stand gebracht op het gebied van fossielvrije luchtvaart. De Scandinavische pioniers zijn enthousiast over de komst van Vattenfall, een energieproducent die investeert in hernieuwbare energiebronnen waaronder waterstof. Airbus, is belast met de ontwikkeling van de vliegtuigen op waterstof die in 2035 uit de fabriek moeten rollen.

Via het ‘Hydrogen Hub at Airports’-programma heeft Airbus overeenkomsten getekend met partners en luchthavens in tien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zuid-Korea, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: ruim-5-7-miljoen-euro-europese-subsidie-voor-h2hub-twente

Nederland: ruim 5,7 miljoen euro Europese subsidie voor H2Hub Twente

Nederland: ruim 5,7 miljoen euro Europese subsidie voor H2Hub Twente

Almelo H2HubGoed nieuws voor de Nederlandse grensregio Twente. De regionale H2Hub heeft 5,7 miljoen subsidie ontvangen uit het Horizon programma van de Europese Commissie. Met het geld gaat de H2Hub Twente de regionale opwek en opslag van groene waterstof verder ontwikkelen, wordt de efficiëntie binnen de productie geoptimaliseerd, wordt gekeken of de huidige aardgasinfrastructuur gebruikt kan worden voor waterstof en gaan een crematorium en vijf  woningen de toepassing van waterstof onderzoeken.

Ton Beune, manager van de H2Hub in Almelo kan met het geld volop aan de slag. “Twente heeft alle potentie om waterstof veilig, duurzaam en rendementsvol toe te passen. Daarmee willen we een business case op tafel leggen voor de ondersteuning van de energietransitie in Twente, ook als blauwdruk voor andere regio’s. Deze maatschappelijke uitdaging benutten we met de EU-subsidie maximaal.”                                                                                                                                                        Uit alle mogelijke scenario’s voor de energietransitie en een circulaire economie koos Twente bewust ook voor waterstof. Beune: “De regio Twente en het Twentse bedrijfsleven zijn doeners. Kijk maar naar onze stevige maakindustrie. Met die mentaliteit hebben we waterstof omarmd. Natuurlijk, de mogelijkheden van waterstof zijn nog niet volledig uitgekristalliseerd. Daarom is onze insteek in het Twents Waterstof initiatief die van al lerend ontwikkelen. Kortom, de ondernemende en onderzoekende aanpak.”

De H2Hub Twente ziet de EU-subsidie als absolute erkenning voor dit kennis- en expertisecentrum voor waterstof. Ton Beune: “Deze subsidie geeft daar een extra boost aan. Een groot compliment voor de 30 bedrijven en kennisinstellingen die de afgelopen 3 jaar met ons samenwerkten in diverse onderzoek- en ontwikkelingsprojecten”. De H2Hub Twente is niet de enige partner in het Twents Waterstof initiatief. “We zijn in sterk gezelschap van de Universiteit Twente, zij zijn ook de coördinator van dit Horizon programma. De derde partner is energiecoöperatie Almelo Energie. Denken én doen zijn met dit driekoppige partnerschap volledig in balans. We brengen de wetenschap rondom waterstof naar de werkelijkheid en vice versa”, aldus Beune.

Het Programma Horizon-Europe beleeft haar EU-kick off op 15 en 16 februari. Deels vindt dit plaats op de Universiteit Twente vanuit haar rol als coördinator Horizon-Europe. Op donderdagmiddag 15 februari opent de H2Hub Twente haar deuren voor deze kick off. Een ideale kans voor geïnteresseerden om uit de eerste hand het waterstofwerk van de H2Hub Twente te zien én alle details te vernemen over de Europese subsidie voor het Twents Waterstof partnerschap.

Lees ook nieuwe-blog-over-vergunningstraject-voor-productie-van-groene-waterstof

Nederland: nieuwe blog over vergunningstraject voor productie van groene waterstof

Nederland: nieuwe blog over vergunningstraject voor productie van groene waterstof

Wijchen Blog waterstofAlhoewel groene waterstof als een belofte geldt voor een succesvolle energietransitie, springen de waterstoffabrieken nog niet als paddenstoelen uit de grond, schrijft Caren Schipperus van Alex Advocaten in Wijchen. Bij het onderzoek voor haar nieuwe blog over de realisatie van waterstoffabrieken is de auteur enkele (onder de Wabo verleende) vergunningen tegengekomen. De vraag is welke rol kleine waterstoffabrieken kunnen spelen in het oplossen van netcongestie of de opslag van groene stroom. Het rendement is niet hoog, maar de opslagduur wel lang en de vermogens groot, in vergelijking met batterij-opslag.

Schipperus van Alex Advicaten heeft de afgelopen jaren de initiatiefnemers van GldH2, de waterstoffabriek in Zutphen, bijgestaan in het doolhof van vergunningen en instanties. Daarbij is een veel ervaring opgedaan. Dit is waardevolle kennis waarmee toekomstige vergunningsprocessen een stuk efficiënter kunnen verlopen. Met haar blog helpt Schipperus initiatiefnemers die een waterstoffabriek, groot of klein, willen bouwen met informatie over waar zij op moeten letten en welke vergunningen zij nodig hebben.

De blog van Alex Advocaten leest u via deze link

 Foto ter illustratie: waterstoffabriek van Siemens en Linde bij de Duitse stad Mainz

Lees ook: duitsland-nieuwe-traject-energietransitie-loopt-via-aardgas-naar-waterstof

Duitsland: nieuwe traject energietransitie loopt via aardgas naar waterstof

Duitsland: nieuwe traject energietransitie loopt via aardgas naar waterstof

Lelystad Maxima kopieDe Duitse regering heeft nieuw beleid aangekondigd voor de energietransitie. Nu de emissievrije kerncentrales zijn gesloten wordt het komende decennium overgeschakeld op nieuw te bouwen gascentrales. In eerste instantie gaan deze draaien op aardgas, om later te worden overgezet naar waterstof.

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD), minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) zijn het eens geworden over de essentiële elementen van de energiestrategie.

De nieuwe energiecentrales zijn bedoeld om ook in tijden met weinig zon en wind de levering van klimaatvriendelijke elektriciteit te garanderen . Volgens de informatie is het de bedoeling dat de centrales in eerste instantie op aardgas gaan draaien en later zullen worden omgebouwd naar klimaatvriendelijke waterstof. Daarbij wordt rekening gehouden dat deze H2 waarschijnlijk nog lange tijd aanzienlijk duurder is dan aardgas. 

Er is ook een zogenaamd capaciteitsmechanisme gepland. Daarin wordt bepaald dat exploitanten over een paar jaar beloond kunnen worden voor het op peil houden van de capaciteit van de elektriciteitscentrale, bijvoorbeeld op momenten dat er geen elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is.

De financiering moet worden betaald uit het Climate and Transformation Fund, een speciaal landelijk energiefonds. Volgens informatie uit coalitiekringen bedragen de kosten de komende twintig jaar zo'n 16 miljard euro. Volgens informatie van opinieblad Der Spiegel zullen de aanbestedingen ter ondersteuning van de nieuwe energiecentrales in de komende drie tot vier maanden worden opgesteld.

Over de gepresenteerde strategie is de energiesector tevreden. “De Gordiaanse knoop in de energiecentralestrategie is nu doorgesneden”, zegt Stefan Kapferer, hoofd van de transmissienetbeheerder 50Hertz . De netbeheerder is een van de vier bedrijven in Duitsland die elektriciteit transporteren via het zogenaamde hoogspanningsnet. Kapferer noemde het akkoord ‘goed nieuws voor de energietransitie en voor een betrouwbare stroomvoorziening voor de toekomst’. De netbeheerder wil wel inspraak bij de locatie-toewijzing van de nieuwe energiecentrales. Door ze op de juiste plekken te plaatsen hoeft het hoogspanningsnet niet overal drastisch te worden uitgebreid.

Het genationaliseerde energiebedrijf Uniper zal naar verwachting deelnemen aan de bouw van de nieuwe energiecentrales. CEO Michael Lewis meldt dat ze “zeer opgelucht” zijn over de overeenkomst. Snelle actie is dringend nodig omdat het goedkeuringsproces en de daadwerkelijke bouw van energiecentrales en opslagfaciliteiten meerdere jaren zullen duren. Uniper gaat ervan uit dat zij een deel van de nieuwe capaciteit voor Duitsland gaat bouwen, aldus Lewis. "Zodra we de details hebben kunnen onderzoeken, beslissen we of en met welke investeringen we meedoen."

De Duitse regering heeft maandenlang moeizaam onderhandeld om tot een akkoord te komen. De FDP, SPD en de Groenen konden het niet eens worden over de strategie richting emissievrij.

Foto: een van de twee turbines van de Maxima Centrale in Lelystad (Nederland) is inmiddels geschikt voor een mengsel van 50% aardgas en 50% waterstof.

Lees ook: toyota-test-waterstofverbrandingsmotor-in-australie-en-japan

Japan: Toyota test waterstofverbrandingsmotor in Australië en Japan

Japan: Toyota test waterstofverbrandingsmotor in Australië en Japan

Japan Toyota ICE motor waterstofDe Japanse autofabrikant Toyota blijft rotsvast vertrouwen in 100% schone voertuigen met een brandstofcel, maar blijft ook doorgaan met de ontwikkeling van waterstofverbrandingsmotoren. Eerst op het racecircuit, maar inmiddels in verschillende landen ook op de openbare weg. De bewezen technologie van een verbrandingsmotor maakt het rijden op waterstof een stuk betaalbaarder. Tankstationhouders die recent hebben geïnvesteerd in een kostbare waterstofpomp hebben niets te vrezen. Ook de voertuigen met een waterstof-ICE komen waterstof tanken in gasvorm onder hoge druk. Alleen mag de waterstof wel iets minder zuiver zijn.

Toyota is momenteel bezig met de ontwikkeling van een waterstofverbrandingsmotor en lijkt daar groot op in te zetten. De ontwikkeling is in volle gang, met een levensvatbaar prototype dat al op de weg rijdt in het winterse Japan en in het zomerse Australië. Maar niet nadat de waterstofverbrandingsmotor uitvoerig is getest op de internationale racecircuits in Japan en Europa, onder andere op het circuit van Le Mans.

Toyota heeft de waterstofverbrandingsmotor al in meerdere verschillende carrosserieën geplaatst om te racen. Zoals Waterstof Magazine eerder meldde heeft Toyota ook een bestelwagen getest met een eigen versie van de waterstofverbrandingsmotor. Terwijl de HiAce-bestelwagen een twin-turbo V-6 heeft, heeft de Corolla Cross Concept een veel bescheidener krachtpatser met de helft van het aantal cilinders, maar nog steeds een turbocompressor.

Voor het geval de kleine driecilinder de kopers niet aanspreekt, is Toyota al op zoek naar een grotere en krachtigere waterstofverbrandingsmotor. Toyota werkt daarbij samen met Yamaha om een grotere, krachtigere versie te ontwikkelen. De V-8 zal met 5,0 liter meer dan drie keer zo groot zijn als het huidige prototype. Het systeem is ingesteld om 444 pk te genereren.

In Europa zijn het vooral de fabrikanten van vrachtauto’s die waterstofverbrandingsmotoren ontwikkelen. Deze techniek is een stuk minder complex  dan de brandstofcel en de helft goedkoper.

Welke techniek op termijn de overhand gaat krijgen is voor pompstationhouders niet relevant. De voertuigen met verbrandingsmotoren hebben de bekende hogedruktanks voor waterstof aan boord waarin waterstof kan worden opgeslagen onder 700 bar. De uitrol van waterstoftankstations kan dus gewoon doorgaan.

Lees ook: plug-opent-s-werelds-grootste-fabriek-voor-vloeibare-waterstof-in-georgia

USA: Plug opent ’s werelds grootste fabriek voor vloeibare waterstof in Georgia

USA: Plug opent ’s werelds grootste fabriek voor vloeibare waterstof in Georgia

Een prachtige Georgia Plug USA waterstofopsteker voor het Amerikaanse waterstofbedrijf Plug. In de staat Georgia is de grootste fabriek ter wereld voor vloeibare waterstof klaar voor gebruik. In de fabriek wordt met PEM electrolysers, met een gezamenlijk vermogen van 40 MW, waterstof geproduceerd. Het gas wordt vervolgens afgekoeld tot 253 graden onder nul en in vloeibare vorm in enorme tankauto’s gepompt. De klanten voor vloeibare waterstof zijn de retailers Walmart, Amazon en Home Depot. Door waterstof in vloeibare vorm te transporteren kan er meer schone energie met één vrachtbeweging worden geleverd.

De fabriek, gelegen in Woodbine, Georgia, is ontworpen om 15 ton vloeibare elektrolytische waterstof per dag (TPD) te produceren – genoeg om ongeveer 15.000 vorkheftrucks per dag van energie te voorzien. Via acht PEM-elektrolysatoren van 5 megawatt (MW) wordt water gescheiden in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas wordt vervolgens bij -253 graden Celsius  gecondenseerd tot vloeibare vorm om via Plug's logistieke netwerk met behulp van Plug-cryogene trailers te worden afgeleverd bij de waterstoftankstations van klanten.

Plug voltooide de fabriek in een snel tempo van 18 maanden, ruim twee keer sneller dan de driejarige industrienorm voor waterstofcentrales. De locatie van de fabriek nabij de Interstate-95 (op anderhalve kilometer afstand) en de interstate-10 (op dertig kilometer afstand) maakt gemakkelijke toegang mogelijk tot commerciële en industriële centra, waaronder de vaste klanten van Plug in de VS.

De productie van vloeibare waterstof zal, naast de aanhoudende productie van gasvormige waterstof, naar verwachting een positieve impact hebben op het bedrijfsresultaat van Plug en zorgen voor een extra stapsgewijze verandering in de uitbreiding van de brandstofmarge.

“We hebben een historische mijlpaal bereikt voor Plug en het hele waterstofecosysteem”, zegt Andy Marsh, CEO van Plug Power. “Het online brengen van deze groene waterstoffabriek laat zien dat we de toonaangevende bouwer zijn van de wereldwijde waterstofinfrastructuur voor het ondersteunen van de vraag van klanten bij het koolstofvrij maken van hun activiteiten.”

Lees ook: greenpoint-opent-derde-waterstoftankstation-in-oude-tonge-zuid-holland

Nederland: Greenpoint opent derde waterstoftankstation in Oude-Tonge, Zuid-Holland

Nederland: Greenpoint opent derde waterstoftankstation in Oude-Tonge, Zuid-Holland

Oude Tonge Greenpoint waterstofGoed nieuws voor waterstofrijders in zuidwest Nederland. In Oude-Tonge op het eiland Goeree-Overflakkee heeft Greenpoint een nieuw waterstoftankstation geopend. De tanklokatie bevindt zich aan het knooppunt van de N59 en N215 en is het derde waterstoftankstation Greenpoint. Andere H2 lokaties staan in Dordrecht en Nieuwegein.

Het tankstation is geleverd door de Nederlandse fabrikant Resato. Er kan waterstof getankt worden onder 350 en 700 bar. De technische ondersteuning is verzorgd door Hystream.

Waterstoftankstation Greenpoint is gevestigd bij een bestaand tankstation van Van Kessel aan de Tonisseweg 3 in Oude-Tonge direct aan het knooppunt N59 en N215.

Lees ook: h2-bike-uit-marbach-rijdt-op-zelf-geproduceerde-groene-waterstof

Duitsland: H2-bike uit Marbach rijdt op zelf geproduceerde groene waterstof

Duitsland: H2-bike uit Marbach rijdt op zelf geproduceerde groene waterstof

Marbach waterstof fietsE-bikes hebben doorgaans een accu, maar een nieuwe elektrische fiets van een ondernemer uit de Duitse stad Marbach rijdt op waterstof. Het voertuig hoeft niet getankt te worden. Met een electrolyser, zo groot als een oude desktop-computer, produceert de eigenaar de nodige waterstof zelf. Hoge druk is niet nodig, het gas wordt opgeslagen in metaalhydride.

“De productie van batterijen voor fietsen is energie-intensief en daardoor schadelijk voor het klimaat. En er zijn zeldzame grondstoffen als lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen nodig. Een e-bike op waterstof zou een alternatief kunnen zijn”, zegt David Wang, directeur van het bedrijf Wandaa uit Marbach (foto).  Hij verkoopt een e-bike waarbij de waterstof niet getankt hoeft te worden maar thuis kan worden opgewekt.

“Fietsen naar het benzinestation zou onpraktisch zijn”, zegt Wang op de regionale omroep SWR. “Zeker als je waterstof wilt tanken. Daarom bied ik de waterstoffietsen aan, samen met een apparaat ter grootte van een computer, om zelf waterstof op te wekken.” Om het systeem aan te tonen giet hij 200 milliliter gedestilleerd water in een bekerglas en drukt vervolgens op een knop. Vijf uur later heeft de machine het water afgebroken tot waterstof en zuurstof via elektrolyse. Vervolgens haalt Wang het volledig gevulde waterstofpatroon uit het achterste deel van de waterstofgenerator en bevestigt deze aan de fiets - op een plek waar normaal gesproken een fietsflessenhouder staat. Van daaruit wordt de brandstofcel gevoed met waterstof, die op zijn beurt de elektriciteit voor de elektromotor levert.

Volgens de fabrikant is de inhoud voldoende voor een afstand van zo'n 50 kilometer, elke extra waterstoffles voegt nog eens 50 kilometer toe. Eén fles weegt ongeveer twee kilogram, waarin waterstof gebonden is aan metaal. Dit betekent dat de fles veilig is en niet kan ontploffen. “Voor de productie van waterstof is elektrische energie nodig, net als voor een fietsaccu. 1,3 kilowattuur per fles”, zegt David Wang, die adviseert om de elektriciteit zelf te produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

De waterstoffiets komt uit China. "Hij wordt daar al twee tot drie jaar in serie geproduceerd, honderdduizenden fietsen per jaar", beweert de ondernemer. 

Inmiddels heeft de Universiteit van Esslingen de eerste waterstoffiets besteld. Walter Czarnetzki is hoogleraar aan de Universiteit van Esslingen. Als hoofd van het Instituut voor Duurzame Energietechnologie en Mobiliteit heeft hij veel ervaring met voertuigen op waterstof. De waterstoffiets fascineert de waterstofexpert. “We hebben inmiddels een fiets besteld, voornamelijk voor onderzoeksdoeleinden.” Hij vindt de huidige verkoopprijs van bijna 4.000 euro voor een e-bike plus waterstofgenerator redelijk. 

De eerste retailer die de fiets gaat leveren is inmiddels gestrikt. Het is geen fietsenwinkel, maar een leverancier van terrasoverkappingen.  Eigenaar Heinz-Jürgen Sahm zag de waterstofaangedreven e-bike voor het eerst op de vakbeurs Solar Solutions in Düsseldorf. Hij was meteen onder de indruk en vindt het concept vernieuwend. Daarom wil hij de waterstof-e-bike samen met zijn terrasoverkappingen aan het begin van het seizoen in het voorjaar aanbieden. “Klanten kopen steeds vaker daken met geïntegreerde zonnecellen en kunnen de zonne-energie die ze zelf opwekken vervolgens gebruiken om waterstof voor hun fietsen te produceren. Dat lijkt mij een mooie combinatie.”

Lees ook: bouw-van-nieuwe-fabriek-voor-groene-waterstof-in-zwolle-gestart

Nederland: bouw van nieuwe fabriek voor groene waterstof in Zwolle gestart

Nederland: bouw van nieuwe fabriek voor groene waterstof in Zwolle gestart

Zwolle Hessenpoort bouw waterstofOp het industrieterrein Hessenpoort in Zwolle-Noord wordt volop gewerkt aan de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof. Opdrachtgever H2Go ontwikkelt op het terrein van de het Waterschap Drents Overijsselse Delta op de hoek Beinheimstraat / Steinfurtstraat een elektrolyseer waar dagelijks bijna 500 kilo waterstof wordt geproduceerd. Naast de fabriek komen meerdere laaddoks waar waterstof door tankauto’s afgehaald kan worden.

Initiatiefnemer Jan Bastiaan levert waterstof voor mobiliteit, bouwplaatsen, festivals en bedrijfsprocessen. Tankauto’s kunnen gevuld worden tot 500 bar. De elektrolyseer werkt met een hoog rendement. Ook de zuurstof, een bijproduct van de productie van waterstof via elektrolyse, krijgt ook en bestemming. Deze gaat per pijpleiding naar de naastgelegen rioolwaterzuivering en wordt gebruikt binnen het reinigingsproces.

In samenwerking met STOWA en het kenniscentrum van regionale waterbeheerders deed het waterschap de afgelopen tijd onderzoek naar een andere manier van zuiveren van afvalwater. In het hart van de rioolwaterzuivering, de zogeheten beluchtingsstraat, is pure zuurstof ingebracht in plaats van de traditionele beluchting. Traditionele beluchting uit de buitenlucht kost erg veel elektriciteit. De verwachting is dat het energieverbruik van een rioolwaterzuivering op deze wijze met de helft afneemt.

Jan Bastiaan van H2-Go onderzoekt nog of hij het derde afvalproduct, warmte, aan een bedrijf in de directe omgeving kan leveren. Dit zou het productieproces nog efficiënter maken.

Kuster H2 Energy in het Gelderse Babberich is de exclusieve partner voor de verkoop van waterstof. “H2-Go richt zich volledig op het zo efficiënt mogelijk produceren van groene waterstof”, zegt Jan Bastiaan, directeur van H2-Go. “Kuster zorgt voor het sales- en distributietraject. Ze kunnen de waterstof met een eigen vloot tankauto’s overal in Nederland leveren en gaan overeenkomsten aan met andere bedrijven met een eigen tankwagenvloot die waterstof willen vermarkten. We lopen hier in Zwolle voorop bij de ontwikkeling van de waterstofproductie en hopen dat zich meer initiatieven gaan ontwikkelen”.

Over dit voorjaar is de waterstoffabriek in Zwolle operationeel.  

Lees ook: europa-stellantis-group-komt-met-serie-nieuwe-bestelwagens-op-waterstof

Europa: Stellantis Group komt met serie nieuwe bestelwagens op waterstof

Europa: Stellantis Group komt met serie nieuwe bestelwagens op waterstof

Stellantis bestelwagens waterstofStellantis Bedrijfsvoertuigen breidt zijn productiecapaciteiten van bestelwagens met een brandstofcel uit. Twee fabrieken starten met de productie van de grote- en middelgrote voertuigen. Deze staan in Hordain, in het noorden van Frankrijk en Gliwice in Polen. Door op industriële schaal te gaan produceren hoopt het bedrijf de onbetwiste marktleider te worden op het gebied van emissievrije voortstuwing van bedrijfsvoertuigen in Europa.

De brandstofcelversies van de bedrijfswagens zijn gericht op het ondersteunen van intensief klantengebruik en bouwen voort op de technologie die wordt gebruikt in de emissievrije batterij-varianten. Waterstof heeft als extra voordelen een korte tanktijden en geen concessies aan het laadvermogen. Voor de middelgrote bestelwagens levert een tweede generatie van het brandstofcelsysteem een ​​segmentrecordbereik van maximaal 400 km en een tanktijd van minder dan vier minuten op. Voor de grote bestelwagens zorgt de toevoeging van brandstofceltechnologie voor een bereik van maximaal 500 km en een tanktijd van slechts vijf minuten.

Stellantis zal acht brandstofcel-waterstofversies van middelgrote en grote bestelwagens in eigen beheer produceren. Dat zijn de Citroën ë-Jumpy en ë-Jumper, Fiat Professional E-Scudo en E-Ducato, Opel/Vauxhall Vivaro en Movano, en Peugeot E- Expert en E-Boxer.

Waterstofbrandstofceltechnologie speelt een belangrijke rol in de routekaart voor emissievrije voortstuwing van Stellantis. De autogroep is de eerste fabrikant ter wereld die dit type voertuig op de markt brengt. In 2023 werd Stellantis een belangrijke aandeelhouder van Symbio, een toonaangevend waterstoftechnologiebedrijf met activiteiten in Europa en de Verenigde Staten.

Stellantis is een van 's werelds toonaangevende autofabrikanten met merken, waaronder Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia , Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move en Leasys. Het bedrijf voert het Dare Forward 2030 uit, een gedurfd strategisch plan dat de weg vrijmaakt voor het bereiken van de ambitieuze doelstelling om tegen 2038 een CO2-neutraal mobiliteitstechnologiebedrijf te worden.

Lees ook: walmart-bouwt-magazijnwagens-op-batterijen-razendsnel-om-naar-waterstof

Duitsland: Airbus test succesvol een brandstofcelsysteem voor grote vliegtuigen

Duitsland: Airbus test succesvol een brandstofcelsysteem voor grote vliegtuigen

Airbus Munchen waterstofEen belangrijke stap voor vliegtuigfabrikant Airbus. Het bedrijf heeft succesvol een waterstofsysteem getest dat ontwikkelt is voor vliegtuigen. Als het de fabrikant lukt om een betrouwbaar technisch systeem te ontwikkelen en goedgekeurd te krijgen, betekent dat een enorme stap voor het vliegen in de toekomst. Argumenten dat vliegen vervuilend is en lawaaioverlast veroorzaakt zijn dan niet meer relevant. Waterstof stoot geen emissies uit en de elektromotoren maken nauwelijks geluid.

In 2020 maakte Airbus al duidelijk dat het bedrijf zoekt naar toepassingen met waterstof. Vier jaar geleden deelde Airbus vier concepten voor vliegtuigen op waterstof met het publiek. Drie gebruikten waterstofverbrandings- en hybride motoren voor de aandrijving, en de vierde was volledig elektrisch, met behulp van waterstofbrandstofcellen en een propellervoortstuwingssysteem. Deze brandstofcellen werken door de waterstof via een chemische reactie om te zetten in elektriciteit. Het bijproduct van de reactie is eenvoudig H2O, wat resulteert in bijna geen uitstoot.

Het enorme potentieel van waterstofbrandstofcellen om de luchtvaart koolstofvrij te maken, maakte het een van de belangrijkste technologieën die werden gekozen om verder te worden onderzocht voor de ZEROe-demonstrator - maar er was een uitdaging. Hoewel er al waterstofbrandstofcellen op de markt waren toen het project begon, leverde geen enkele de hoeveelheid energie die nodig was om een vliegtuig voort te stuwen en tegelijkertijd op een aanvaardbaar gewichtsniveau te blijven. Dus richtte Airbus in oktober 2020 Aerostack op, een joint venture met ElringKlinger, om waterstof-brandstofcelstacks te ontwikkelen die het hart zouden vormen van het elektrische voortstuwingssysteem op een ZEROe-vliegtuig.

Uitgebreide tests van het brandstofcelsysteem vonden enkele weken geleden plaats in Ottobrunn, Duitsland, op13 kilometer van München, in het E-Aircraft System House (EAS). De Airbus-faciliteit is het grootste testhuis voor alternatieve voortstuwingssystemen en brandstoffen in Europa, en het is de plaats waar de belangrijkste componenten van het voortstuwingssysteem dat de propellers van de demonstrator zal aandrijven, worden getest.

"Het was een enorm belangrijk moment voor ons omdat de architectuur- en ontwerpprincipes van het systeem dezelfde zijn als die we in het uiteindelijke ontwerp zullen zien", zegt Mathias Andriamisaina, hoofd testen en demonstratie van het ZEROe-project. "Het volledige stroomkanaal draaide op 1,2 megawatt, het vermogen dat we willen testen op onze A380-demonstratiemodel."

Observeren hoe de vele systemen tijdens deze tests op elkaar inwerken, is essentieel om de volgende stappen van het project mogelijk te maken. "Dit proces is hoe we leren welke veranderingen moeten worden aangebracht om de technologie vliegwaardig te maken", zegt Hauke Peer-Luedders, hoofd van het brandstofcelvoortstuwingssysteem voor ZEROe. "We meten hoe het voortstuwingssysteem als geheel werkt door het vermogen te testen dat nodig is voor verschillende vluchtfasen, zoals het opstijgen, waar we het maximale vermogen bereiken, en cruisen, wanneer we minder stroom verbruiken, maar over een langere periode. Het is drie jaar geleden dat we een vliegtuigconcept onthulden dat 100% wordt aangedreven door waterstofbrandstofcellen. Sindsdien hebben we ons aan onze oorspronkelijke tijdlijn gehouden en enorme vooruitgang geboekt.”

Het recente succes van het inschakelen van het iron pod-systeem met 1,2 megawatt is een cruciale stap in de richting van het doel om tegen 2035 een vliegtuig op waterstof in de lucht te brengen. Volgens de planning moet in 2026 een eerste Airbus A380 op waterstof het luchtruim kiezen. Dit is nog een test-vliegtuig.

Lees ook: een-actuele-en-dynamische-lezing-over-waterstof-boekt-u-op-showbird

Een actuele en dynamische lezing over waterstof boekt u direct op ShowBird

Een actuele en dynamische lezing over waterstof boekt u direct op ShowBird

SB Banner ShowBird met logo4De redactie van Waterstof Magazine gaat weer van start met een serie zeer inspirerende lezingen voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, gemeenten, ondernemersbelangenorganisaties en het onderwijs.
Een boeiende lezing van twee keer 30 minuten boekt u via SHOWBIRD.
Hier kunt u ook direct de beschikbare data checken.



Lees ook: nederland-primeur-voor-tennet-en-hak-met-enorme-grondboring-op-waterstof
Nederland: primeur voor Tennet en Hak met enorme grondboring op waterstof  

Nederland: primeur voor Tennet en Hak met enorme grondboring op waterstof  

Bergen op Zoom Hak TennetTenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet en aannemer A.Hak hebben deze week in Bergen op Zoom een primeur met een boring op waterstof voor een hoogspanningskabel. De kabel de loopt van elektriciteitsstation Woensdrecht naar Bergen op Zoom versterkt het elektriciteitsnet in de regio. Met deze pilot op waterstof, waarbij de focus ligt op 100% emissievrij, zet TenneT een volgende belangrijke stap in het verduurzamen van haar bouwprojecten, ook in gebieden met de nodige stikstofuitdagingen. 

De bouwlokatie ligt direct naast een Natura 2000 gebied. Ter plaatse mag nagenoeg geen emissie worden uitgestoten. Op of direct bij de bouwplaats is ook geen zware stroomaansluiting beschikbaar voor de zeer moderne, stille en energiezuinige elektrische boor van A.Hak.  

“We hebben het energie- en uitstootprobleem van A.Hak opgelost door drie waterstofaggregaten die parallel geschakeld zijn op het bouwterrein te plaatsen”, zegt Marcel Kwakkel van Genpower in Groot-Ammers. "Voor de piekvraag hebben we er een extra batterijcontainer bijgeplaatst." 

De groene waterstof, voor het tot nu toe grootste infrastructuurproject op waterstof in Europa, is geleverd door Kuster H2 Energie in Babberich.  “Samen met de andere projectpartners hebben we een berekening gemaakt hoeveel waterstof er in twee tot drie weken nodig is”, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy. “Gezien de omvang van het project hebben we vier nieuwe hogedrukcontainers ingezet die maximaal 484 kilo waterstof kunnen bevatten onder 381 bar. De containers hebben we laten vullen met groene waterstof bij Holthausen in Groningen. Dichterbij hebben we dit volume groene waterstof niet kunnen laden. Op verzoek van A.Hak en TenneT hebben we het transport verzorgt met vrachtauto’s die rijden op emissie-neutrale HVO100.” 

Business unit directeur Electron bij A.Hak, Richard van Beers is zeer tevreden met het emissievrije project. “Bij A.Hak zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om duurzame verbindingen aan te leggen. Belangrijk hierbij is zo min mogelijk belasting van het milieu en de omgeving. Met deze pilot zetten we een belangrijke stap in die richting.” 

Netbeheerder TenneT speelt een essentiële rol in de Nederlandse energietransitie en wil projecten zo duurzaam en schoon mogelijk uitvoeren. Om die reden heeft CEO Manon van Beek, haar handtekening gezet onder het convenant ‘Schoon en Emissieloos bouwen’. Dit convenant gaat over de verduurzaming van onze bouwprojecten, en dat kan via de inzet van emissieloos materieel, zoals een elektrische boring, aangestuurd door waterstofaggregaten.  

Leverancier Genpower heeft de aggregaten wel eens eerder ingezet, maar het project in Bergen op Zoom is de eerste opdracht met een grote vermogensbehoefte. “We hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in de stroomvoorziening op bouwplaatsen of festivals waar nagenoeg geen of zelfs helemaal geen emissies mogen worden uitgestoten”, zegt directeur Marcel Kwakkel van Genpower. Kuster H2 Energy heeft inmiddels vier transportcontainers voor waterstof die perfect aansluiten op onze aggregaten. De kinderziektes zijn eruit, de stroomlevering in Bergen op Zoom is zeer stabiel verlopen. Kortom, laat de volgende opdrachten maar komen.” 

Lees ook: holthausen-ontwikkelt-h2-truck-die-werkt-bij-arctische-temperaturen
Nederland: Reedyk presenteert Liebherr LR1200 210-tons kraan op waterstof

Nederland: Reedyk presenteert Liebherr LR1200 210-tons kraan op waterstof

Reedijk waterstof kraanReedyk B.V. heeft een kraan van het type Liebherr LR1200 omgebouwd van diesel naar 100% waterstof. De ombouw heeft een jaar geduurd en is uitgevoerd in samenwerking met de Adrighem Group, wereldleider op het gebied van verhuur en verkoop van zwaar en mobiel materieel. De crawler crane van ca. 210 ton, heeft al een aantal jaren ervaring en is in perfecte staat. Maar de dieselmotor voldeed niet meer aan de huidige uitstootnormen.

De partners hebben de oude verbrandingsmotor in zijn geheel verwijderd en een brandstofcel met alle toebehoren ingebouwd. Eigen software-engineers hebben vervolgens de software ontwikkeld waardoor deze naadloos aansluit op de besturing van de kraan. De crawler crane wordt nu volledig aangedreven met waterstof zonder ook maar enige concessie te doen aan kracht, snelheid of veiligheid. Met 200 ton hefvermogen, markeert dit project een krachtige stap voorwaarts. Met de transitie van deze kraan bewijzen Reedyk en Adrighem dat duurzaamheid hand in hand kan gaan met kracht, efficiëntie en betrouwbaarheid.

De benodigde waterstof kan op iedere locatie geleverd worden in bundels van 16 cilinders. Deze kan de machinist zelf eenvoudig wisselen. Na de ombouw werkt de kraan 100% zero emissie. Er is geen sprake van uitstoot van CO2, fijnstof of stikstof. Er is geen stroom nodig op locatie en de machine werkt zeer stil.

De innovatieve en schaalbare ombouw-technologie is toepasbaar op een grote verscheidenheid zware en mobiele machines.

Lees ook: dats-24-opent-twee-nieuwe-waterstoftankstations-aantal-staat-nu-op-vijf

België: DATS 24 opent twee nieuwe waterstoftankstations, aantal staat nu op vijf

België: DATS 24 opent twee nieuwe waterstoftankstations, aantal staat nu op vijf

België Dats24Met de nodige trots en feestelijkheden heeft de Belgische keten van tankstations DATS 24 twee nieuwe waterstofstations in Erpe-Mere en Herve geopend. Met de twee nieuwkomers staat de teller nu op vijf publieke waterstoftankstations en baat de keten het grootste netwerk van België uit.

Het waterstoftankstation Erpe-Mere ligt op een strategische locatie tussen Brussel en Gent en H2-station Herve ligt vlakbij de snelweg tussen Luik en Aken. De tanklocaties vallen binnen het @H2Benelux-project van WaterstofNet, onderdeel van het Connecting Europe Facility-programma dat als doel heeft  om de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof en het waterstofvoertuigenpark in de Benelux aanzienlijk uit te breiden.

DATS 24 is een Belgisch bedrijf uit de Colruyt Group, met een onbemand tankstationsnetwerk van 129 stations verspreid over België en zevenendertig in Frankrijk. De naam DATS is een afkorting voor Discount Automatic Tanking Service

  • Adres waterstoftankstation Erpe-Mere: Gentsesteenweg 239
  • Adres waterstoftankstation Herve: Outre-Cour 37
Lees ook: rijden-op-waterstof-verschuift-van-brandstofcel-naar-h2-verbrandingsmotor
Wereld: rijden op waterstof verschuift van brandstofcel naar H2-verbrandingsmotor

Wereld: rijden op waterstof verschuift van brandstofcel naar H2-verbrandingsmotor

Keyou MotorEen opmerkelijke verschuiving binnen het rijden op waterstof. Het dure en gecompliceerde brandstofcelsysteem krijgt er een gedegen concurrent bij. Het afgelopen jaar maakten een flink aantal vrachtautofabrikanten bekend dat ze zich niet alleen maar concentreren op een brandstofcel, de waterstofverbrandingsmotor is een goed alternatief, schrijft Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstof Magazine.

Bij de Duitse fabrikant Keyou, gevestigd in de omgeving van München, kijken ze waarschijnlijk met volle tevredenheid naar deze ontwikkeling. Als een van de weinige bedrijven ter wereld is Keyou al jaren bezig met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren op waterstof. De technologie van verbrandingsmotoren is...

Lees meer op de pagina 'achtergronden' of direct via deze link
Japan: Toyota Corolla raceauto op vloeibare waterstof steeds verder doorontwikkeld

Japan: Toyota Corolla raceauto op vloeibare waterstof steeds verder doorontwikkeld

Fuji Corolla toyota waterstofDe Toyota Corolla-raceauto die momenteel wordt getest tijdens de  Super Taikyu Race evalueert snel, meldt de Japanse autofabrikant. De Corolla is een van de eerste personenauto’s ter wereld die rijdt op vloeibare waterstof en de eerste die meedoet met autoraces. Het afgelopen weekend kwam de nieuwste versie in actie tijdens Round 7 S Endurance Final Fuji 4 Hour Race, de afsluitende race van het seizoen 2023. Toyota gebruikt de zeer populaire race als proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen en om waterstof onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

De unieke Corolla werd in mei voor het eerst gepresenteerd. Sindsdien is het rendement van het voertuig flink verhoogd. Om een ​​hoog rendement te bereiken moet de vloeibare waterstofpomp een stabiele en hoge brandstofdruk genereren. Door de drukprestaties en de duurzaamheid van de pomp voor vloeibare waterstof te verbeteren heeft Toyota inmiddels hetzelfde niveau bereikt als wanneer de auto was uitgerust met een benzinemotor of met gasvormige waterstof.

Tijdens de eerste Fuji 24 Hour Race die in mei werd gehouden, bedroeg het maximale aantal ronden dat kon worden afgelegd op één tankbeurt nog 16 ronden. Tussentijds zijn er verbeteringen aangebracht, zoals het verbeteren van de nauwkeurigheid waarmee wordt bepaald wanneer de tank vol is tijdens het tanken, is de de warmte-inbreng bij het tanken verminderd en is het verbruik van de hoeveelheid brandstofinjectie wanneer het gaspedaal niet wordt ingedrukt verminderd. Hierbij is 25% efficiëntie behaald en hoeft er minder vaak te worden getankt. Niet meer om de 16 rondes, maar om de 20.

Zonder de focus op veiligheid en beveiliging te veranderen is het gelukt om verschillende onderdelen lichter uit te voeren. Door het gewicht van de tank, veiligheidsklep/boil-off gasklep, rolkooi en hogedrukwaterstofonderdelen te verminderen, is het voertuig 50 kilo lichter geworden en weegt nu 1860 kilo.

Toyota richt zich niet alleen op zero-emissie, maar wil ook koolstof uit de atmosfeer halen. De waterstofmotor van de Corolla maakt daarbij gebruik van de eigenschappen van de verbrandingsmotor, namelijk dat deze een grote hoeveelheid lucht aanzuigt en warmte die wordt gegenereerd door de verbranding. In het motorblok is een CO2-terugwinningsapparaat geïnstalleerd. Concreet wordt er bij de inlaat van het luchtfilter een apparaat geïnstalleerd dat CO2 absorbeert. Deze wordt opgevangen in een kleine tank gevuld met adsorptieoplossing.

Toyota verwacht de komende jaren het waterstofverbrandingssysteem verder te optimaliseren.

Lees ook: acht-woningen-in-wolfheze-krijgen-eigen-energiesysteem-met-waterstof

Nederland: drie nieuwe Renault Masters van H2-TECH op waterstof in de regio Alkmaar

Nederland: drie nieuwe Renault Masters van H2-TECH op waterstof in de regio Alkmaar

Alkmaar Groot Masters waterstofEr gaan drie nieuwe bestelwagens op waterstof van Renault rijden in Noord-Holland. GP Groot groep, eigenaar van het plaatselijke waterstoftankstation, kondigt aan dat GP Groot inzameling, HB Adviesbureau en NXT Mobility elk een innovatieve Renault Master in gebruik gaan nemen. Deze drie voertuigen markeren een belangrijke stap in de energietransitie van de regio Alkmaar.

De Renault Master Van H2-TECH is een grote bedrijfswagen met een laadvolume van 12 m³ die is uitgerust met een 30 kW brandstofcel, een 33 kWh-batterij en vier tanks voor in totaal 6 kg waterstof. GP Groot behoort tot de eerste groep Nederlandse ondernemingen die de innovatieve voertuigen inzet.

Een waterstofvoertuig is een elektrisch voertuig dat waterstof gebruikt als energiebron in combinatie met een batterij en stoot geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. Waterstofvoertuigen hebben een grotere actieradius dan batterij-elektrische voertuigen en kunnen binnen enkele minuten worden volgetankt.

De auto’s worden voor verschillende doeleinden ingezet. GP Groot inzameling zet het voertuig in voor de doorontwikkeling van een bijzondere dienstverlening: het sorteren van chemisch afval bij en voor klanten. Gonny Schoonhoven, bedrijfsleider Gevaarlijk afval van GP Groot inzameling: “Er bellen regelmatig klanten met de vraag: “Wij hebben chemisch afval, kunnen jullie het ophalen?”. Veel mensen hebben geen idee aan welke wet- en regelgeving het transport en verpakken ervan moet voldoen. Wij sturen dan een ADR-chauffeur naar de klant om het specifieke afval te sorteren en te verpakken. Soms kan het gelijk meegenomen worden en in andere gevallen moet een andere wagen het  komen ophalen. De nieuwe Renault is uitermate geschikt voor dit werk.”

NXT Mobility gebruikt het voertuig als servicebus van haar technische dienst en HB Adviesbureau zet de waterstofbus in bij werkzaamheden in de openbare ruimte zoals veldwerkzaamheden voor (water-)bodemonderzoek en saneringen, het uitvoeren van inspecties en landmeetkundige werkzaamheden. Martijn Burgers, commercieel manager bij HB Adviesbureau: “De specialisten van HB Adviesbureau voegen waarde toe aan elk project op het gebied van biodiversiteit, leefbaarheid, beeldkwaliteit, circulariteit en klimaatbestendigheid. De inzet van een waterstofbus sluit hierbij perfect aan.”

De voertuigen tanken bij de nieuwe waterstof tankinstallatie van de NXT Energy Hub op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar. De tankinstallatie  is gerealiseerd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Renaults maken deel uit van een pilot om ervaring op te doen met het rijden op waterstof, de pilot vormt de laatste fase voor de publieke openstelling van het nieuwe waterstoftankstation.

Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility, licht toe: “Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen.” Metselaar vervolgt: “Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht. En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Door de ontwikkeling van ons eerste waterstoftankstation geven we bedrijven in de regio Alkmaar de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Binnenkort kunnen zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens (350 bar) waterstof tanken bij de NXT Energy Hub in Alkmaar. De tanklokatie zal binnenkort ook worden uitgebreid met hoogvermogen snelladers voor elektrische vrachtwagens.

Foto: Erik Boschman Fotografie

Lees ook: australie-toyota-en-hyundai-gaan-gezamenlijk-de-waterstofmarkt-ontwikkelen

Nederland: feestelijke uitreiking van waterstofmedaille aan waterstofprofessor Ad van Wijk

Nederland: feestelijke uitreiking van waterstofmedaille aan waterstofprofessor Ad van Wijk

Delftt Ad van WijkHet was te verwachten en het is geheel terecht. Professor Ad van Wijk is tijdens zijn afscheidssymposium van de Technische Universiteit van Delft beloond met een waterstofmedaille. Zijn afscheidsrede als professor van het toekomstige energiesysteem legt hij er de nadruk op dat het voor iedereen vooral betaalbaar moet zijn. Van Wijk heeft zich vele jaren ingezet voor de belangrijke rol die waterstof in de toekomst gaat innemen.


In het volle besef dat hij zeer terecht al menig ondernemers- én wetenschapsprijs in ontvangst mocht nemen, is de jury volmondig van mening dat waterstofprofessor Ad van Wijk de Missie H2 Waterstofmedaille ten volle verdient. Van Wijk nam afgelopen vrijdag welliswaar afscheid van de universiteit, maar dat betekent nog niet dat hij de waterstofontwikkelingen aan zich voorbij laat gaan. Missie H2, de organisatie achter de waterstofmedaille ziet de medaille vooral als aanmoediging om door te gaan met het waterstoftraject naar een emissievrije waterstof-samenleving.

Tijdens zijn afscheid werd ook het boek ‘Groene energie voor iedereen’ gepresenteerd. Het boek geeft een nieuw perspectief op een duurzame energievoorziening en is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels via de website profadvanwijk.com

Lees ook: ms-antonie-het-binnenvaartschip-op-waterstof-maakt-proefvaart-op-het-haringvliet

Frankrijk: dieselvoertuigen worden emissievrij met waterstofverbrandingsmotor van EHM

Frankrijk: dieselvoertuigen worden emissievrij met waterstofverbrandingsmotor van EHM

Bretagne EHM waterstofEfficient Hydrogen Motors (EHM) kondigt aan dat het de eerste bus gaat ombouwen van diesel naar waterstof. Het bedrijf heeft een zeer efficiënte waterstofverbrandingsmotor ontwikkeld die gebouwd is met innovatieve technische systemen die deels gepatenteerd zijn. De eerste EHM-motor met een gewicht van 860 kg en een vermogen van 265KW is gepresenteerd op de eerste editie van het BrittanHy Day-forum, gehouden in de Franse regio Bretagne. EHM zegt dat het eerste omgebouwde voertuig nog 15 jaar meegaat.

De ombouw bestaat uit het vervangen van de dieselmotor door een hoogrendementsmotor op waterstof. Deze verbrandingsmotor op H2 maakt het busvervoer emissievrij. Door over te schakelen naar waterstof-elektrisch  heeft het voertuig een actieradius die 30% hoger is dan die van een vergelijkbare batterij-elektrische bus. Het voertuig is dan uitgerust met een 5-takt motor en is in 15 minuten volledig opgeladen.

De innovatieve waterstofverbrandingsmotoren worden ontworpen, geproduceerd en gedistribueerd door het Franse bedrijf Efficient Hydrogen Motors (EHM) uit de stad Châteaulin. Het bedrijf spreekt over gepatenteerde EHM-technologie met nul procent uitstoot, een lage aanschafprijs en een robuust, duurzaam systeem. 5-takt verbrandingsmotoren bieden meer dan 50% brandstofefficiëntie. Er worden geen zeldzame metalen gebruikt. De eerste EHM-motoren zullen worden getest op verschillende voertuigen, zoals touringcars, vrachtwagens, bussen, schepen en generatoren. In Frankrijk wordt samengewerkt met Alliance Automotive Group, zodat er snel een servicenetwerk kan worden opgebouwd door het hele land.

De eerste EHM-waterstofverbrandingsmotor wordt gemonteerd op een IVECO Euro 6 Crossway-touringcar van het transportbedrijf Transdev. Voor openbaarvervoerbedrijf Transdev is het een van de eerste bussen die wordt omgebouwd naar waterstof. Het potentieel is echter enorm, het bedrijf heeft 30.000 bussen en touringcars die dagelijks 11 miljoen passagiers vervoeren in 18 landen over de hele wereld. Bij Transdev werken 82.000 personen.

Het doel is dat de eerste bus in 2025 in gebruik wordt genomen in het departement Morbihan in het westen van Frankrijk. Het voertuig wordt getankt bij het waterstofstation van Vannes, het eerste H2-station in Bretagne. Het project wordt deels gefinancierd uit de Europese EFRO-subsidie.

Lees ook: waterstof-investeerder-bamford-wordt-100-eigenaar-van-motive-fuels

Duitsland: Lhyfe start met de bouw van eerste fabriek voor groene waterstof in Duitsland

Duitsland: Lhyfe start met de bouw van eerste fabriek voor groene waterstof in Duitsland

Baden Lhyfe waterstofIn de stad Schwäbisch Gmünd in Baden-Württemberg is het Franse bedrijf Lhyfe begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof. De productiefaciliteit kan maximaal 4000 kilo waterstof per dag produceren en 1000 ton per jaar, op basis van een geïnstalleerd vermogen van 10 MW. De fabriek wordt de grootste productie-eenheid van Lhyfe buiten Frankrijk en volgens het bedrijf de eerste echte groene waterstoffabriek van Duitsland.

De initiatiefnemers spreken over een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de groene waterstofmarkt in Duitsland en demonstreert de toenemende integratie van dit hernieuwbare gas in lokale ecosystemen. De installatie, die zal worden aangedreven door hernieuwbare energie uit waterkracht, wind en zon, moet over een jaar in gebruik moeten worden genomen. De waterstof zal met name bestemd zijn voor industriële afnemers en waterstoftankstations in de regio.  Begin dit jaar tekenden Lhyfe en de joint venture JET H2 een overeenkomst voor de bouw van een nieuw waterstoftankstation in Schwäbisch Gmünd. 

Het waterstofproject in project in Schwäbisch Gmünd wordt gefinancierd door de deelstaat Baden-Württemberg en de Europese Unie en moet een duurzame oplossing bieden voor de industrie. Het groene initiatief krijgt 6,4 miljoen euro subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

“We zijn erg blij dat de deelstaat en de gemeente Schwäbisch Gmünd een start hebben gemaakt met de ambitieuze doelstellingen voor een waterstofeconomie op basis van hernieuwbare energiebronnen en dat Lhyfe hen in deze dynamiek mag ondersteunen” zegt Luc Graré, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. “Met de bouw van deze waterstofproductie-installatie leveren we een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Duitse federale overheid.”

“Met dit soort samenwerking wordt Schwäbisch Gmünd een voorbeeldstad voor de landelijke uitrol van een waterstofnetwerk en tankstations via een regionale waterstofproductiefaciliteit die in staat is om meerdere spelers te bevoorraden”, vult Richard Arnold, burgemeester van Schwäbisch Gmünd aan . “Onze stad maakt al deel uit van de modelregio van de deelstaat Baden-Württemberg en met de voltooiing van deze locatie zal de stad ook de grootste waterstofproducent in de deelstaat zijn. We creëren zo een positieve dynamiek voor de commercialisering van het Aspen-land, waardoor bedrijven kunnen blijven produceren, terwijl ze hun uitstoot en hun impact op het klimaat beperken”.

In 2021 opende Lhyfe de eerste industriële site voor de productie van groene waterstof ter wereld in directe verbinding met een windpark in Frankrijk. In 2022 werd in de haven van de Franse stad Saint-Nazaire het eerste offshore proefplatform ter wereld voor de productie van groene waterstof ingehuldigd. Lhyfe is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat al is begonnen met de productie van waterstof op zee, op basis van een productiecapaciteit tot 400 kg/dag. Het bedrijf heeft in verschillende landen inmiddels meerdere projecten in portefeuille, met een totale opwekcapaciteit van 10,3 GW.

Lees ook: australie-afvalinzamelaar-remondis-presenteert-eerste-vuilniswagen-op-waterstof

Nederland: olympisch zwemkampioen overhandigt waterstof-medaille aan Pierre Devillers van Engie

Nederland: olympisch zwemkampioen overhandigt waterstof-medaille aan Pierre Devillers van Engie

Groningen engie medaille MissieH2 waterstofDe Nederlandse organisatie MissieH2 heeft donderdagmiddag een waterstofmedaille uitgereikt aan Pierre Devillers CEO Engie Nederland. Devillers wordt geëerd voor zijn enorme inzet voor versnelling van de energietransitie. Als voorloper heeft Engie inmiddels een van de twee terminals van de Maxima-centrale in Lelystad omgebouwd naar geschiktheid voor waterstof. Engie ontwikkelt in Eemshaven in Groningen een grote elektrolyser voor de productie van groene waterstof en het bedrijf is met tal van andere projecten koploper binnen de energietransitie. Pierre Devillers ontving de prijs uit handen van drievoudig olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo.

Pierre Devillers’ loopbaan is een internationale Engie-loopbaan, die nadrukkelijk in het teken staat van energie en energietransitie. Het mag dan ook niet verbazen dat Pierre als Country Manager Engie Nederland tevens Vicepresident Group Transformation Office werd bij Engie Group. Waar menig “fossiel bedrijf” zich graag tooit met groene veren, durft Engie het aan de transitiekar vlot te trekken en met lef voorop te gaan in de transitiestrijd. Hierbij bewijst Pierre dat een succesvolle energietransitie alleen slaagt als ambitieuze woorden gepaard gaan met dito daden. De ambitieuze corporate claim ‘Zero Carbon Champion’ past daarmee zowel Pierre, Engie Nederland als ook Engie Group als een jas.

Het eremetaal werd gistermiddag uitgereikt in een bomvolle Martinikerk in de stad Groningen tijdens het internationale waterstofevent Wind meets Gas.

Lees ook: twee-fabrikanten-presenteren-bussen-op-waterstof-met-een-rijbereik-van-1000-km

Nederland: Roto-Art in Tilburg wil rotatiegieten met machines op waterstof

Nederland: Roto-Art in Tilburg wil rotatiegieten met machines op waterstof

Tilburg Roto Art waterstofPlannen voor de bouw van groene waterstoffabrieken volgen elkaar in hoog tempo op. Daarnaast sluit het ministerie van Economische Zaken & Klimaat de ene na de andere deal voor de toekomstige import van groene waterstof. Maar wie gaat die klimaatneutrale brandstof en grondstof straks gebruiken? Welke kansen biedt groene waterstof voor ondernemers om te verduurzamen? In een rondgang zoomen we in op de plannen van drie bedrijven. Welke ideeën en plannen hebben ze met groene waterstof? Welke dilemma’s spelen er en welke obstakels moeten nog overwonnen worden?

Lampen, korfbalmandjes, bakfietsbakken en pizzabezorgkoffers. Het zijn allemaal producten die bij Roto-Art in Tilburg worden gemaakt door middel van ‘rotatiegieten’. Dit leggen we even nader uit. Een holle matrijs wordt gevuld met kunststofpoeder, die in een oven ronddraait totdat het product in de juiste vorm gesmolten is. Na afkoeling buiten de oven is het grote voordeel van rotatiegieten zichtbaar: een product kan in één keer gegoten worden en er zijn dus geen naden zichtbaar. Zo rollen er ieder jaar tegen de 200.000 producten uit de fabriek van Roto-Art, waar 45 mensen werken.

Het productieproces heeft ook een nadeel, namelijk dat de elf ovens warm gestookt worden met aardgas. Cas Oerlemans, eigenaar en directeur van Roto-Art, vertelt dat hij jaarlijks ettelijke honderdduizenden kubieke meters gas nodig heeft. Nog wel, want hij is actief bezig om een duurzaam alternatief te ontwikkelen. Oerlemans heeft 1.600 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand liggen. “Als de zon lekker schijnt leveren die 4 tot 5 megawattuur per dag”, vertelt hij.

In theorie zou Roto-Art de ovens, die tot 250 tot 300 graden worden gestookt, ook elektrisch kunnen verwarmen. “Maar dan voldoet mijn huidige aansluiting van 700 kilowatt niet. De ovens moeten snel regelbaar zijn en dat vraagt om hele grote vermogens. Dan heb ik een aansluiting van 4 miljoen kilowatt nodig. Als ik het netwerkbedrijf om zo’n aansluiting vraag, dan ben ik over 5 of 10 jaar aan de beurt, dus dat schiet niet op.”

De chronische filevorming op het elektriciteitsnet, waardoor bedrijven nauwelijks nieuwe of grotere aansluiting kunnen krijgen, is volgens de netwerkbedrijven niet voor 2030 opgelost. Het klimaatdoel om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten is wettelijk vastgelegd, maar er moet nog veel gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Veel bedrijven kunnen niet wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid, en kijken naar groene waterstof in plaats van elektriciteit als alternatief om te verduurzamen.

Oerlemans gebruikt de zonnestroom daarom op een andere manier: hij maakt er groene waterstof van. Roto-Art is nu in het bezit van een eigen elektrolyser, geleverd door het Nederlandse bedrijf Adsensys, met een vermogen van een kleine 20 kilowatt, die water met behulp van de eigen zonnestroom splitst in groene waterstof en zuurstof. Dat stelt het bedrijf in staat om bij één oven 20 procent waterstof bij te mengen.

Dat levert een bescheiden besparing op aardgas en dus CO2-uitstoot op. Investering: 200-duizend euro. “Dat is volgens geen enkele maatstaf rendabel”, zegt Oerlemans. “Als dat het criterium was, had ik er vorige week mee moeten stoppen. Maar ik ga ermee door, want ik wil met de toekomst bezig zijn.”

Nu is het nog behelpen, ook omdat Roto-Art zelf geen waterstof mag opslaan. “Als ik tegen de omgevingsdienst zeg dat ik mijn eigen waterstof maak én het wil opslaan, dan zien ze mij als producent, en dan gelden er strengere eisen.” Dus de zonnestroom die Roto-Art in het weekend opwekt, als de fabriek stilligt, gaat niet naar de productie van waterstof.
In de toekomst, die Oerlemans voor ogen heeft, worden al zijn ovens gevoed met 100 procent waterstof. Maar daarvoor heeft hij elektrolysecapaciteit nodig van meer dan 1 megawatt. Zulke schaalvergroting vereist dan wel een lagere prijs dan wat hij voor de eerste elektrolyser heeft betaald. “Over 3 à 4 jaar zijn de prijzen met 80 procent gedaald, zeggen ze nu. Dan wordt het interessant.”

Een alternatief is dat Roto-Art op termijn een aansluiting krijgt op het waterstofnetwerk dat Gasunie in Nederland gaat aanleggen. “Maar de grootverbruikers zullen eerst een aansluiting krijgen”, verwacht de ondernemer. “Misschien dat we hier op het bedrijventerrein de vraag naar waterstof kunnen bundelen, zodat we eerder aan de beurt komen”, filosofeert hij.

Wat Oerlemans zou helpen is meer duidelijkheid vanuit de overheid en advies over wat wel en niet is toegestaan. “Waar moet je precies aan voldoen als je waterstof wil opslaan? De regelgeving is onduidelijk. De omgevingsdienst weet ook niet hoe ze daar mee om moeten gaan. Die zeggen alleen ja of nee tegen een uiteindelijk voorstel. Ik zou graag aan de voorkant helderheid willen hebben.”

Tekst: Roy op 't veld  |   MissieH2 / Waterstof Magazine

Foto links: Het Nederlandse bedrijf Adsensys heeft het waterstofsysteem geleverd waarmee Roto-Art zelf waterstof produceert

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond

Alkmaar NXT waterstoftankstation in aanbouwDe provincie Noord-Holland heeft er weer een nieuw waterstoftankstation bij. Op het bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar is het bestaande tankstation van NXT uitgebreid met een waterstoftankinstallatie. Daarmee is dit het tweede waterstoftankstation in de provincie boven het Noorzeekanaal. Eerder opende Avia Marees in de gemeente Kolhorn een klein waterstoftankstation.

De komende maanden wordt de nieuwe tankinstallatie uitvoerig met eigen voertuigen getest. Na de zomer staat de officiële opening op het programma. Vanaf dan kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen onder 350 bar als personenauto’s  onder 700 bar waterstof tanken.

De opening van het eerste waterstoftankstation is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat  onderdeel is van GP Groot, meldt directeur Erik Metselaar. “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof getankt kan worden nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is dan ook een belangrijke stap, niet alleen voor ons eigen NXT-concept, maar ook voor de hele regio. Ons doel is om op onze tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. In die mix speelt waterstof een belangrijke rol.”

Uit recente cijfers van BOVAG (Tankstation in Cijfers 2023) blijkt dat er in Nederland slechts 15 waterstoflocaties operationeel zijn. Het doel van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is om in 2025 minimaal 50 waterstoftankstations in Nederland te hebben. Vooral voor zwaar transport – waaronder voor trucks en bussen – is waterstof een interessante optie. Waterstofvoertuigen stoten geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. De actieradius van de trucks en bussen is bovendien aanzienlijk groter dan van batterij-elektrische alternatieven. En het tanken neemt niet meer dan een paar minuten in beslag, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het opladen van batterijen.

Bij NXT Energy Hub Alkmaar wordt op termijn in de regio geproduceerde waterstof verkocht. Daarvoor heeft NXT Mobility de handen ineengeslagen met HYGRO, dat in de Wieringermeer met behulp van een windturbine groene waterstof gaat produceren.

“Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht”, zegt directeur Erik Metselaar. “En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Daarom ontwikkelen wij ons eigen waterstofnetwerk. Zo geven we bedrijven de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Op de tanklocatie zijn naast waterstof onder meer (bio-)LNG en het CO2-arme dieselalternatief Neste MY Renewable Diesel verkrijgbaar. Er komen binnenkort ook snelladers voor elektrische trucks, waarmee het aanbod verder wordt uitgebreid. Het waterstoftankstation is gevestigd op het adres Diamantweg 32, 1812 RC Alkmaar

Foto: de koel- en compressiecontainers worden op hun plek getakeld in Alkmaar

Lees ook: nieuwe-europese-afspraken-over-verduurzaming-luchtvaart-met-waterstof

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start

Toulouse LhifeDe Franse producent van groene waterstof Lhyfe begint vandaag met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof in zuidwest Frankrijk. In de plaats Bessières, 20 kilometer ten noorden van Toulouse, wordt een fabriek van 5 MW gebouwd. Via het naastgelegen distributieplein wordt waterstof per vrachtauto de regio ingebracht. De fabriek en het distributieplein komen op een terrein van 8000m2. De waterstofhub moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verduurzamen van de mobiliteit.

De nieuwe waterstoffabriek is een belangrijk onderdeel van het H2-Corridor-project van de Franse regio Occitanië, dat is gericht op het verduurzamen van het goederen- en personenvervoer. Occitanië stelt € 5,9 miljoen ter beschikking om de oprichting van de site te ondersteunen, waarvan € 4,1 miljoen als lening en € 1,89 miljoen in de vorm van subsidies. De locatie van Lhyfe Occitanië krijgt een capaciteit van twee ton groene en hernieuwbare waterstof per dag. Dit is gelijk aan een opwekkingscapaciteit van 5 MW. De productielocatie is modulair opschaalbaar.

De Occitanië H2 Corridor maakt deel uit van een groter Noord-Zuid-Europees waterstofproject, dat tot doel heeft het goederen- en personenvervoer op de as tussen de Middellandse Zee en de Noordzee koolstofarm te maken.

Het doel van de regio voor de Occitanië H2 Corridor is om tegen eind 2024 twee installaties voor de productie van hernieuwbare waterstof te hebben, goed voor een totale productie van zes ton per dag. Er moeten zeven waterstoftankstations gebouwd worden die tussen de 600 en 1 200 kg per dag kunnen leveren aan 40 vrachtwagens op waterstof, 62 koelopleggers/-units en 15 regionale streekbussen.  

Carole Delga, President, Region of Occitanië is blij met de start van de werkzaamheden: “Groene waterstof tot een van de energieën van de toekomst. Vandaag de dag is zware mobiliteit een van de grootste uitdagingen van de energietransitie. Daarom heeft het gewest het project Occitanië H2 Corridor opgestart, waarbij industrie en mobiliteit op Europees niveau worden geïntegreerd. Ik ben er trots op dat dit project hier in Occitanië wordt ontwikkeld en dat Lhyfe bijdraagt ​​aan decarbonisatie van onze streek.”

De nieuwe fabriek van Lhyfe in zuidwest Frankrijk moet eind 2023 operationeel zijn.

Lees ook: siemens-heeft-veel-vertrouwen-in-waterstoftreinen-maar-starten-is-moeilijk

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

Volle zalenDe afgelopen maand waren we weer bijna dagelijks onderweg in België en Nederland met boeiende lezingen over ontwikkelingen binnen de internationale waterstofeconomie. U kunt ons nu weer boeken voor een bijzonder inspirerend verhaal. Speciaal voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, het onderwijs en organisaties binnen de energietransitie.

KLIK HIER voor een boeiend en inspirerend verhaal over de weg naar emissievrij.
Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan AmbulanceOnder de nieuwe Toyota-baas Koji Sato gaat de Japanse autofabrikant Toyota zich steeds meer op batterij-elektrische auto's richten, maar ook waterstoftechnologie blijft een van de speerpunten. Sato wil op het gebied van waterstof vooral breed gaan samenwerken met partners die waterstof produceren, transporteren en verbruiken. De focus ligt op het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur en het uitbreiden van industrieën die de brandstof gebruiken. "We willen ervoor zorgen dat waterstof een haalbare optie blijft", aldus Sato.

Koij Sato zal vanaf april de grootste autofabrikant ter wereld leiden. Hij wil de groep meer focussen op batterij-elektrische auto's, maar houdt met meerdere technologieën vast aan Toyota's eerdere strategie. Het bedrijf blijft op grote schaal inzetten op hybride auto's, vergezeld van een offensief met puur elektrische voertuigen en de uitbreiding van de waterstofactiviteiten.

Sato wilde niet in detail ingaan op de doelen met waterstof. "We hebben op dit moment geen specifiek zakelijk doel". Van de waterstofauto Toyota Mirai heeft het bedrijf tot nu toe 22.000 exemplaren verkocht.

Foto: Het Japanse Kumamoto Ziekenhuis en Toyota Motor Corporation hebben de afgelopen jaren succesvol een ambulance op waterstof ontwikkeld. De brandstofcel in het voertuig kan ook stroom leveren aan apparaten in de omgeving.

Lees ook: transporteur-samskip-koopt-eerste-twee-containerschepen-op-waterstof

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Den Haag waterstof taxiDe gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond (donderdagavond) een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof opnieuw toe te laten bij het vervoer van doelgroepen. De afgelopen jaren werd daarvoor de grootste waterstofvloot van Nederland ingezet. In en rond de hofstad reden meer dan vijftig taxi’s op waterstof. Bij de nieuwe aanbesteding kwam het college met de mededeling dat waterstof niet emissievrij is, omdat er veelvuldig grijze waterstof gebruikt wordt. Batterij-elektrisch was volgens de toenmalige wethouder milieuvriendelijker.

Na hevige protesten en een lobby-campagne van het H2Platform, OR (Orange Gas), waterstofpompstationhouder Kerkhof en de Stichting Bevordering Waterstofinfrastructuur (i.o.) wordt er opnieuw naar de keuze gekeken. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof wederom in de aanbesteding doelgroepenvervoer te overwegen.

De inzet van waterstof bij de CO2-vrije energievoorziening in Nederland is zeer actueel nu deze week is gebleken dat de stroomvoorziening in steeds groteren delen van het land tegen zijn grenzen aanloopt. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele oplaadpalen voor elektrische voertuigen die veel stroom vragen. Grote tankstations langs de snelweg die in de toekomst de complete fossiele energiestroom willen vervangen door elektriciteit hebben straks een 25MW elektriciteitsaansluiting nodig.

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Londen EnapterHet Duits, Thais en Italiaanse waterstofbedrijf Enapter heeft gisteravond in Londen de Earthshot Prize gewonnen. De milieuprijs, een initiatief van ZKH Prins William en The Royal Foundation, heeft tot doel de wereldwijde zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve oplossingen voor de grootste milieu-uitdagingen te stimuleren. In totaal vijf projecten over de hele wereld vielen in de prijzen. Prins William en zijn vrouw Catherine waren aanwezig, net als tal van beroemdheden als voetballer Mo Salah van Liverpool, actrice Emma Thompson en David Oyelowo. Er waren optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran. De ceremonie vond plaats in het Alexandra Palace. Enapter ging naar huis met 1,2 miljoen Euro.

Enapter Mede-oprichter Vaitea Cowan (foto rechts) was bij het bekendmaken van de shortlist, medio september, al zeer verrast. "We zijn dolgelukkig om erkend te worden door de EarthShot-prijs. De steun die we krijgen bij het opschalen van de productie van onze AEM-elektrolysers voor groene waterstof zal ons in staat stellen een nog grotere rol te spelen in het groene proces. Onze missie  is om groene waterstof voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken door de kosten van AEM-waterelektrolyse te verlagen zodat waterstof kan concurreren met fossiele brandstoffen.”

“Onze elektrolysers zijn compacte modules die probleemloos geschakeld kunnen worden om op elke schaal groene waterstof te produceren. Ze zijn eenvoudig te installeren en, belangrijker nog, ze zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie maakt ze perfect geschikt voor massaproductie, wat schaalvoordelen zal creëren om de kosten van elektrolysers enorm te verlagen en zijn daarmee toegankelijk voor iedere investeerder.”

Enapter bouwt momenteel een campus bij de Duitse stad Münster waar over twee jaar 10-duizend compacte elektrolysers per maand kunnen worden geproduceerd, schreef Waterstof Magazine eerder.

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Waterstoftank9Deze week is HyDelta, een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op het veilig inpassen van waterstof in de bestaande infrastructuur voor gastransport en distributie, officieel van start gegaan. De verschillende partners willen barrières voor innovatieve waterstofprojecten wegnemen. Het project loopt tot januari 2022 met een eventuele uitloop naar april. Innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn worden als eerste aangepakt.

Veel partijen lopen bij de ontwikkeling in praktijk aan tegen obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. Hierdoor komen innovatieve projecten niet van de grond of er treedt vertraging op. Het HyDelta-programma wil deze obstakels inventariseren en bezwaren wegnemen door vraagstukken te onderzoeken. De verschillende partijen binnen HyDelta richten zich op de financiering, het onderzoek en de uitvoering. De financiering wordt geregeld door de Gasunie, Netbeheer NL en TKI Nieuw Gas. Voor onderzoek en uitvoering zijn DNV GL, Kiwa, TNO en de New Energy Coalition aangesloten. Deze laatste partij zal ook als coördinator optreden.

Geselecteerde onderwerpen zijn: technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen. Voor al deze onderwerpen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij, of voortgeborduurd op, lopende en geplande internationale onderzoeken en initiatieven.

‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie.

Ondanks de vele initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofeconomie zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan. HyDelta wil deze vraagstukken oplossen.

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

sines foto initiatiefnemersIn Brussel hebben politieke leiders en hoge ambtenaren uit Portugal en Nederland verder gesproken over de realisatie van een enorme waterstoffabriek in Sines. Nabij deze Portugese havenplaats moeten grote zonnevelden komen met miljoenen zonnepanelen voor de productie van groene waterstof. Onder andere de Nederlandse Waterstofgezant Noé van Hulst en Bart Biebuyck, executive director van Fuel Cells and Hydrogen joint undertaking, zitten aan de overlegtafel. ‘We doen echter geen mededelingen over welke bedrijven bij dit initiatief betrokken zijn, dat laten we aan de bedrijven zelf over,’ meldt Van Hulst aan Waterstof Magazine

‘Het doel van de gesprekken in Brussel was om te praten over de vervolgstappen en de wijze waarop dit plan zou kunnen passen binnen de regels van de Europese Unie. Maar het is op dit moment te vroeg om daarover meer te zeggen,' aldus Van Hulst, die daar nog wel aan toevoegt dat een groep bedrijven in Portugal en Nederland al geruime tijd samengewerkt aan het creëren van een waardeketen en handelsroute. De beide regeringen hebben het initiatief verwelkomd.

‘Nederland beschouwt groene waterstof als een noodzakelijke aanvulling op elektrificatie en energie-efficiëntie met het oog op het bereiken van de afgesproken klimaatdoelen voor 2050,’ zegt van Hulst. ‘Onze berekeningen tonen echter aan dat we enorme hoeveelheden waterstof nodig hebben om te verduurzamen. En dan hebben we het over hoeveelheden die onze eigen binnenlandse productiecapaciteit de komende 10 jaar zullen overtreffen, vandaar onze belangstelling voor import,’ laat Van Hulst aan onze redactie weten. De Portugese Minister van Milieu João Matos Fernandes zegt in de media in Portugal dat het plan voor de waterstoffabriek in Sines in april zal worden ingediend. Hij garandeert dat het Portugese bedrijven het project zullen ontwerpen en bouwen.

Na afloop van de gesprekken in Brussel plaatste de Portugese staatssecretaris van Energie João Galamba de bovenstaande foto op social media. Hij staat voor de banier, met rechts naast hem Noé van Hulst en links Bart Biebuyck.

 

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Stad 6Onder grote belangstelling is woensdagmorgen in Stad aan ’t Haringvliet de eerste waterstofwoning van Nederland officieel geopend. Het hart van het waterstofsysteem is een Solenco Powerbox met een Italiaans design die is opgesteld in de garage. In de Powerbox zit een brandstofcel gecombineerd met een elektrolyser. Deze wordt gebruikt om van stroom -uit de 30 zonnepanelen op het dak- waterstof te maken en op een later tijdstip van dit waterstof weer stroom. De waterstofopslag bevindt zich in de tuin. In een grijze metalen kast ligt in 24 cilinders onder 30 bar maximaal 1200 liter waterstof opgeslagen. Waterstof Magazine was ter plaatse. Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen