• Home Slider01

Europa: toestaan van verbrandingsmotoren na 2035 goed voor waterstof-economie

Europa: toestaan van verbrandingsmotoren na 2035 goed voor waterstof-economie

Mazda e fuelNu de Europese Unie heeft toegestaan dat auto’s met verbrandingsmotoren na 2035 nog gewoon verkocht mogen worden, analyseren we wat er nu precies is afgesproken. De conclusie mag zijn dat de verbrandingsmotor van de toekomst niet veel gaan verschillen van de huidige motoren. In feite zijn toekomstige e-brandstoffen synthetische brandstoffen nagenoeg vergelijkbaar met de huidige brandstoffen van fossiele oorsprong. Synthetische brandstoffen worden geproduceerd met voornamelijk waterstof.

De uitdaging zit de komende jaren dan ook niet in de ontwikkeling van nieuwe motoren zijn die geschikt zijn voor het gebruik van kunstmatige brandstof. De uitdaging zit wel in het produceren van motoren die alleen geschikt zijn voor e-fuels en niet werken op traditionele brandstoffen. Gezien de gelijkenis tussen de twee soorten brandstof, kan normaal gesproken elke motor die toekomstige synthetische brandstoffen kan gebruiken, ook draaien op hun traditionele tegenhangers. En daar wil Europa juist vanaf.

Het groene licht voor e-brandstoffen voor de motoren van de toekomst geeft nieuwe kansen, wat ook de ontwikkeling van groene waterstof ten goede zal komen. Er zijn verschillende mogelijke processen voor de productie van e-brandstoffen, maar degene die het dichtst bij een echte grootschalige toepassing komt, is de productie van groene waterstof via elektrolyse. Daarna volgt de productie van synthetische brandstof via het Fischer-Tropsch-proces, ongeveer honderd jaar geleden ontwikkeld in Duitsland, en een raffinageproces om de gewenste brandstof te verkrijgen. Dankzij dit type proces kunnen synthetische alternatieven worden geproduceerd van alle gangbare fossiele brandstoffen, van benzine tot diesel,

Een grote uitdaging is het verminderen van het brandstofverbruik, aangezien brandstoffen die zijn geproduceerd met groene waterstof na verwachting niet goedkoop zullen zijn. Een tweede nadeel is de uitstoot van vervuilende emissies, bestaande uit stikstofoxiden en fijnstof. Nieuwe technische oplossingen moeten dit in de toekomst voorkomen.

De verwachting is dat de auto van de toekomst een hybride voertuig zal zijn, dat rijdt op een combinatie van batterijen en een waterstofverbrandingsmotor. Op deze wijze wordt het meest efficiënt met energie omgesprongen.

Lees ook: doorbraak-op-universiteit-twente-productie-groene-h2-wordt-goedkoper

Nederland: doorbraak op Universiteit Twente, productie groene H2 wordt goedkoper

Nederland: doorbraak op Universiteit Twente, productie groene H2 wordt goedkoper

Nano OnderzoekWetenschappers van de Universiteit Twente hebben een grote doorbraak bereikt bij de omschakeling naar schone energie. Een nieuwe mix van metalen maakt het makkelijker en efficiënter om waterstof te produceren via electrolyse uit water. De onderzoekers van de universiteiten in Twente, Berkeley en Karlsruhe publiceerden de afgelopen week hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Elektrolyse van water is een van de meest duurzame productiemethoden van groene waterstof. Maar met de huidige elektrolysemethoden gebruiken worden veel zeldzame en dure materialen gebruik. Ook kan het proces nog veel efficiënter.

“Nu bevatten de meest efficiënte elektrolysers platina en iridium. Dat is nodig voor de elektroden waarop het waterstof- en zuurstofgas wordt geproduceerd uit water. Maar platina en vooral iridium zijn erg zeldzaam. Daarom zoeken we constant naar elektrodematerialen gemaakt van meer voorkomende grondstoffen die we ook kunnen gebruiken als efficiënte en stabiele elektrokatalysatoren”, zegt Chris Baeumer van de Universiteit Twente in Enschede.

Baeumer en zijn team vonden een nieuw materiaal, dat een verbinding bevat van vijf verschillende overgangsmetalen. Elk van deze is op eigen kracht nauwelijks effectief voor dit proces, maar in de juiste samenstelling worden deze vijf gecombineerde materialen 680 keer effectiever en daarmee een uitstekend alternatief. Het materiaal levert mogelijk een hogere opbrengst op dan platinum en is naar verwachting tussen de tienduizend en een miljoen keer goedkoper dan dit edelmetaal. Dat kost gemiddeld 45.000 euro per kilo. Iridium zelfs 150.000 euro. De componenten van het UT-composiet zijn kobalt, nikkel, mangaan, ijzererts en chroom en kosten respectievelijk 30, 18, 27, 0,10 en 4,95 euro per kilo.

Het combineren van de vijf materialen is complex en is tot op heden alleen op laboratoriumschaal gelukt. Om het op grote schaal toe te passen moet het proces worden geoptimaliseerd en daarna industrieel worden getest. Dat onderzoek zal nog jaren in beslag nemen.

Het vervolgonderzoek is de komende jaren gericht op twee aspecten. Zo wordt gekeken of het materiaal in industriële productie de concurrentie daadwerkelijk aankan met platinum en iridium. En er wordt onderzocht of het composiet in andere verhoudingen mogelijk nog efficiënter wordt. De vooruitzichten zijn zo veelbelovend dat de onderzoekers hun resultaten mochten publiceren in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ACS Nano.

Het hele artikel in ACS Nano leest u via deze link (engelstalig)

Lees ook: luchtvaartpionier-avions-mauboussin-presenteert-eerste-vliegtuig-op-waterstof

Frankrijk: luchtvaartpionier Avions Mauboussin presenteert eerste vliegtuig op waterstof

Frankrijk: luchtvaartpionier Avions Mauboussin presenteert eerste vliegtuig op waterstof

Belfort vliegtuig waterstofHet Franse bedrijf Avions Mauboussin heeft de eerste vlucht uitgevoerd met een kleinschalig model van zijn Alerion M1h op waterstof. De testvlucht is uitgevoerd vanaf het vliegveld van Montbéliard-Courcelles in het oosten van Frankrijk. De proefvlucht is de officiële start van een testfase in die de aerodynamische keuzes en berekeningen, prestaties en vluchtkwaliteiten moet gaan bepalen.

Het eerste vliegtuig van de Avions Mauboussin-reeks, de Alerion M1h, is een snel en slank 'jachtvliegtuig'. De fabrikant omschrijft het toestel als een innovatief vliegtuig met een natuurlijke composietstructuur en waterstofaandrijving, het kan de piloot en een passagier -met bagage-  vervoeren voor een weekendje weg of een professionele bijeenkomst.

Het tweede model dat is gepresenteerd is de Alcyon M3c. Deze heeft een capaciteit van vijf passagiers, een bereik van 1.500 km en een kruissnelheid van 370 km/u. Die vliegtuig moet vanaf volgend jaar gaan vliegen.

Foto: de Alerion M1h stijgt voor een eerste proefvlucht op van het vliegveld Montbéliard-Courcelles in Frankrijk

Lees ook: growh-deventer-presenteert-eerste-groene-waterstofnetwerk-ter-wereld

Nederland: GROWH Deventer presenteert eerste groene waterstofnetwerk ter wereld

Nederland: GROWH Deventer presenteert eerste groene waterstofnetwerk ter wereld

Deventer GrowhxOp 30 maart aanstaande zal het GROHW Groene Waterstofnetwerk in gebruik genomen worden tijdens het Regionaal Waterstof Congres in Deventer. De initiatiefnemers melden dat dit het eerste lokale groene waterstofnetwerk ter wereld is. Het event vindt plaats op het bedrijventerrein van de voormalige Gasfabriek aan de Zutphenseweg. Het congres is publiekelijk toegankelijk, maar vooraf aanmelden is wenselijk in verband met de zaalcapaciteit.

Tijdens het congres zullen sprekers als professor Ad van Wijk van de Universiteit Delft, Gebiedsregisseur Geerte van der Steen van netbeheerder Liander en Business Unit Manager Energy Systems Raphaël van der Velde van ingenieursbureau Witteveen+Bos ingaan op de ontstaansgedachte en de rol van GROHW in de energietransitie.

GROHW staat voor Green Oxygen Hydrogen and Wasteheat. Het kernprincipe is lokale opwek van groene stroom, gevolgd door lokale waterstofproductie én lokaal verbruik in waterstoftoepassingen. Hiermee lost GROHW het probleem op van de oplopende verstopping van het elektriciteitsnetwerk, ironisch genoeg veroorzaakt door het op stoom komen van de energietransitie. GROWH draagt bij aan lokale autonomie in de energiemix van morgen. De kracht van het concept is dat het als een energie-ecosysteem de volledige keten tot aan de eindgebruiker beslaat.

Na ruim 3 jaar van ontwerpen en technisch ontwikkelen is initiatiefnemer Witteveen+Bos, erin geslaagd om met een consortium van regionale bedrijven en kennisinstellingen een werkend systeem op te leveren. Bij De Gasfabriek zal de pilot-opstelling ruim een jaar getest worden met groene stroom uit eigen zonnepanelen, een elektrolyser die waterstof en warmte produceert voor de verwarming van het apparatengebouw door middel van SuperHybride Warmtepompen die zowel op gas als waterstof werken. Alle verbruiksgegevens en data worden gemeten en gemonitord via een digitaal platform op basis van eigen blockchain technologie.

Tijdens het Regionaal Waterstof Congres zullen groepsgewijze rondleidingen langs de installatie gegeven worden. De middag wordt afgerond met  de officiële start van de ingebruikname van het systeem. Gedurende het evenement  is er ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en van gedachten wisselen. De bezoekers zijn kennishouders in de energietransitie, beleidsvoorbereiders en –makers, technologiebedrijven en belangrijke spelers in de publiek-private sector.

  • Datum: 30 maart 2023
  • Tijdstip: vanaf 14.30 uur
  • Locatie:  De Gasfabriek Business Innovation Campus
  • Adres: Zutphenseweg 6, 7418 AJ, Deventer
  • Parkeren: gratis parkeren op terrein van de event locatie
Aanmelden voor het congres kan via deze link

L
ees ook: samenwerking-met-denemarken-bij-energiebeleid-focus-vooral-op-waterstof
Duitsland: samenwerking met Denemarken bij energiebeleid, focus vooral op waterstof

Duitsland: samenwerking met Denemarken bij energiebeleid, focus vooral op waterstof

Denemarken windmolenDuitsland en Denemarken hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het verduurzamen van de energievoorziening van de twee landen. De focus komt daarbij te liggen op de ontwikkeling van windparken, grootschalige waterstoffabrieken op land en zee en waterstoftransport via een pijpleiding naar het noorden van Duitsland.    

De afgelopen week hebben de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) en Deense minister van Klimaat Lars Aagaard in Kopenhagen een overeenkomst ondertekend. Het doel is om tegen 2028 een waterstofpijpleiding aan te leggen van West-Denemarken naar de Duitse regio Sleeswijk-Holstein.

Groene waterstof, die wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare energieën uit wind en zon, moet een sleutelrol spelen bij de klimaatvriendelijke omschakeling van productieprocessen in de industrie. Duitsland wil zelf veel groene waterstof produceren, maar moet ook grote hoeveelheden importeren, zo maakte Habeck duidelijk.

Aagaard zei dat Denemarken een groot potentieel heeft om veel waterstof te produceren en gaat daarom graag een strategische samenwerking aan. Het akkoord over waterstof is een belangrijke stap op weg naar het verbinden van de energiesystemen. Duitsland heeft een industrie die veel energie vraagt. Ook verwees de Groene-politicus naar nauwe samenwerking bij de uitbreiding van windturbines op zee.

In Denemarken wordt een enorm energiepark gebouwd, waaronder meer met behulp van zonne- en windenergie jaarlijks een miljoen ton waterstof en op waterstof gebaseerde stoffen zoals ammoniak worden geproduceerd. Waterstof en ammoniak worden beschouwd als energiedragers van de toekomst die fossiel aardgas zouden kunnen vervangen.

Naast Denemarken wil ook Duitsland nauw samenwerken met andere landen. Minister Habeck heeft eerder met de Noorse regering in Oslo afgesproken dat de infrastructuur voor de grootschalige import van waterstof uit Noorwegen naar Duitsland in 2030 klaar moet zijn.

Lees ook: veel-waterstof-primeurs-bij-lwv-limburg-tijdens-mobiliteit-event-in-sittard-geleen

Nederland: veel waterstof-primeurs bij LWV Limburg tijdens mobiliteit-event in Sittard-Geleen

Nederland: veel waterstof-primeurs bij LWV Limburg tijdens mobiliteit-event in Sittard-Geleen

Sittard DAF XF H2 Innovation truckDe Limburgse Werkgevers Vereniging, kortweg de LWV, organiseert het event ‘Op weg naar zero emissie binnen de mobiliteit’. De vereniging wil een voortrekkersrol vervullen bij de omschakeling van mobiliteit met de bijbehorende Co2 en NOx-uitstoot naar schone emissievrije brandstoffen als waterstof en batterij-elektrisch. Ter inspiratie wordt op het terrein van Chemelot in Sittard-Geleen op 4 april een mobiliteits-event georganiseerd. Er worden 200 gasten verwacht uit de sectoren logistiek, transport, tankstations, ondernemers, kennisinstellingen, overheid en het Europese Interreg.

Tijdens deze middag zullen er een 30-tal voertuigen tentoongesteld worden waaronder 13 waterstof voertuigen en zero emissie aggregaten. De absolute blikvanger is de DAF XF Hydrogen, de vrachtauto op waterstof die afgelopen jaar de Truck Innovation Award 2022 heeft gewonnen. E-trucks uit het Belgische Lommel komt met een vuilniswagen op waterstof en Toyota met de nieuwe Caetano H2-E City Gold stadsbus. De Gasunie showt een Volkswagen bestelwagen op waterstof, de ANWB een servicewagen op H2 en aannemer Jos Scholman een tractor op waterstof. Resato, fabrikant van waterstoftankstations, toont het modernste waterstoftankstation van Europa.

Het event ‘Op weg naar zero emissie binnen de mobiliteit’ wordt op dinsdag 4 april van 11.30 uur tot 18.00 uur gehouden op het Chemelot terrein in Sittard-Geleen. De toegang is gratis, inschrijven kan via de site. Het hele programma met alle exposanten vindt u via deze link

Lees ook: nieuw-ondergronds-waterstoftankstation-in-dordrecht-wordt-in-juni-geopend

Nederland: nieuw ondergronds waterstoftankstation in Dordrecht wordt in juni geopend  

Nederland: nieuw ondergronds waterstoftankstation in Dordrecht wordt in juni geopend  

Dordrecht van KesselNog enkele maanden en dan gaat het nieuwe waterstoftankstation van Greenpoint open. De bouw van het waterstof tankstation in Dordrecht vordert gestaag. De dispensers zijn inmiddels geplaatst en de bestrating is aangelegd. De compressoren en koelunit zijn geïnstalleerd. Een blikvanger, een grote opslagtank voor waterstof, wordt binnenkort geleverd. Daarna kan de hele installatie worden aangesloten, gekalibreerd en opgestart.


Het waterstoftankstation in Dordrecht is uniek. De volledige waterstofinstallatie is in een betonnen kelder weggewerkt en is daarmee Europa’s eerste ondergrondse waterstof tankstation. Greenpoint Dordrecht bevindt zich naast het BP tankstation aan de Laan der Verenigde Naties 113 in Dordrecht. Het ligt naast de snelweg A16, aan de voet van afrit 21 Dordrecht-Centrum. De opening staat momenteel gepland voor medio juni 2023.

De komende maanden gaan er in Nederland vier nieuwe waterstoftankstations open. Naast de bovenstaande locatie in Dordrecht zijn dat H2-stations in Roosendaal, Alkmaar en Amersfoort.

Greenpoint van het Brabantse bedrijf Van Kessel, heeft eerder deze maand opnieuw subsidie ontvangen voor nieuwe waterstoftankstations. Het bedrijf heeft 3,6 miljoen euro toegezegd gekregen voor de realisatie van drie nieuwe waterstoftankstations, zogenaamde Clean Energy Hubs, langs de belangrijkste transportcorridors van Nederland. Een van de stations komt in het stadsknooppunt Amsterdam.

Lees ook: nederland-regering-presenteert-plannen-voor-mega-waterstoffabriek-op-de-noordzee

Nederland: regering presenteert plannen voor mega-waterstoffabriek op de Noordzee

Nederland: regering presenteert plannen voor mega-waterstoffabriek op de Noordzee

Waddenzee energieeilandHet kabinet heeft een gebied ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden aangewezen als voorkeurslocatie voor de eerste offshore waterstoffabriek op zee. Hier zal op termijn op grote schaal groene waterstof geproduceerd gaan worden. De plek is gekozen omdat in dit gebied in grootschalige vorm windenergie opgewekt gaat worden, waarvoor geen capaciteit op het landelijke stroomnet beschikbaar is. Via bestaande pijpleidingen zal de waterstof naar land worden getransporteerd.

De plannen voor de fabriek voor groene waterstof zijn deze week door minister Rob Jetten van Klimaat & Energie bekendgemaakt. Volgens de bewindsman is het nog aan te leggen windpark goed voor een capaciteit van 500 megawatt. In 2031 moet de waterstoffabriek gaan draaien. De capaciteit moet zeven jaar later op 4 gigawatt liggen. Dit is een van de grootste waterstoffabrieken in Europa die momenteel in ontwikkeling zijn.

„Het gebied hebben we nu al als voorkeurslocatie aangewezen zodat de voorbereidingen snel kunnen beginnen en we de sector duidelijkheid geven zodat zij investeringsplannen kunnen gaan maken”, zegt Jetten bij de presentatie van de plannen. De plannen voor de productie van waterstof op zee zijn niet nieuw. Het bedrijfsleven is echter terughoudend met investeringen vanwege een onduidelijke visie van de Nederlandse regering op waterstof op lange termijn.

Foto: enkele jaren geleden werden in Denemarken plannen gepresenteerd voor een energie-eiland op zee waar grote hoeveelheden stroom uit windmolens kunnen worden omgezet in waterstof.

Lees ook: eerste-waterstoftrein-van-noord-amerika-gaat-rijden-op-langs-de-saint-lawrence

Canada: eerste waterstoftrein van Noord-Amerika gaat rijden op langs de Saint Lawrence

Canada: eerste waterstoftrein van Noord-Amerika gaat rijden op langs de Saint Lawrence

Canada treinNog enkele maanden en de eerste waterstoftrein van Noord-Amerika is een feit. Deze zomer gaat de eerste emissievrije trein van Noord-Amerika rijden in de provincie Québec, in het oosten van Canada. De Train de Charlevoix, die rijdt op groene waterstof, overbrugt de afstand tussen Parc de la Chute-Montmorency en de stad Baie-Saint-Paul in 90 minuten. De waterstoftrein gaat de hele zomer rijden, vanaf 17 juni tot 30 september.

Met de waterstoftrein zal de hele zomer ook een eco-agrotoerisme-tour worden georganiseerd, waarbij passagiers worden vergezeld door een gids. Bij drie halteplaatsen kunnen lokale brouwerijen en duurzame initiatieven worden bezocht.

De route start vanaf de 83 meter hoge Montmorency-waterval, net buiten de stad Québec, en komt aan in de stad Baie-Saint-Paul, bekend om de omliggende bergen en kunstgalerijen. Het traject loopt deels over de oevers van de rivier de Saint Lawrence, dat door treinkenners wordt beschouwd als een van de mooiste routes in het oosten van Canada (foto). Tijdens de ritten wordt alleen waterdamp uitgestoten. De topsnelheid bedraagt 135 km per uur.

"Omdat slechts 1 procent van de netwerken in de regio is geëlektrificeerd, kan de waterstoftechnologie een alternatief zijn voor diesel", zegt Michael Keroullé, president van Alstom Americas, in een verklaring. “Met dit project gaan we duurzamere mobiliteitsoplossingen demonstreren en aanbieden aan onze klanten, maar ook aan passagiers. Het zal ook een buitengewone showcase zijn voor het zich ontwikkelende groene waterstofecosysteem van Quebec.”

Volgens een verklaring van treinfabrikant Alstom, die de waterstoftrein levert, hebben de waterstoftreinen in Europa sinds 2018 meer dan 160.000 kilometer afgelegd in acht landen. Nu wil het bedrijf uitbreiden naar het Amerikaanse continent.

Goedkoop is een ritje met de waterstoftrein in Canada niet. Het traject is ongeveer 75 kilometer lang en deze afstand wordt overbrugd in anderhalf uur. De ticketprijs begint bij 67 euro.

Lees ook: zeven-landen-willen-beperkingen-op-waterstof-uit-nucleaire-energie

Europa: zeven landen willen beperkingen op waterstof uit nucleaire energie

Europa: zeven landen willen beperkingen op waterstof uit nucleaire energie

European HydrogenEen groep van zeven lidstaten, geleid door Duitsland, heeft oproepen afgewezen om nucleair opgewekte waterstof op te nemen in de EU-doelstellingen voor groen transport. De zeven landen komen daarmee lijnrecht tegenover een groep van negen lidstaten te staan die kerncentrales wil inzetten om emissievrije waterstof te maken. De ene groep praat over groene waterstof, de andere over emissievrije -zogenaamde rose- waterstof.

In een brief aan de Europese Commissie herhalen de zeven landen hun verzet tegen het opnemen van kernenergie in de berekening van doelstellingen voor groene transportbrandstoffen. Deze brief is ondertekend door Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Spanje. Al deze landen hebben al fors geïnvesteerd in energie uit wind en zon of denken daar de komende jaren flink van te kunnen profiteren. Concurrentie van goedkope stroom uit kerncentrales om goedkoop emissievrije waterstof te maken wordt als bedreigend ervaren.

Frankrijk en acht andere lidstaten hebben opgeroepen om nucleaire brandstoffen vrij te stellen van de groene transportdoelstellingen. Parijs zegt dat de stap niet bedoeld is om het potentieel van hernieuwbare waterstof te beperken, maar om ervoor te zorgen dat in Europa geïnstalleerde elektrolysers op maximale capaciteit kunnen werken met behulp van zowel hernieuwbare als nucleaire elektriciteitsbronnen. Deze pro-nucleaire coalitie omvat Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije en Slovenië.

Maar de zeven lidstaten onder leiding van Duitsland zijn het daar niet mee eens en vinden dat koolstofarme brandstoffen moeten worden uitgesloten van de richtlijn hernieuwbare energie. "Het meetellen van koolstofarme energie voor doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie zou onze klimaatinspanningen verminderen en investeringen in de broodnodige extra hernieuwbare capaciteit vertragen", stellen ze. De ondertekenaars voegen er ook aan toe dat de richtlijn hernieuwbare energie "lidstaten niet belet of verbiedt om andere koolstofarme brandstoffen en koolstofarme waterstof te gebruiken".

Frankrijk voert binnen de EU een stevige lobby om kernenergie te laten erkennen als een koolstofarme energiebron, naast hernieuwbare energiebronnen.

Lees ook: nieuwe-topman-van-toyota-blijft-investeren-in-waterstof-technologie

Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan AmbulanceOnder de nieuwe Toyota-baas Koji Sato gaat de Japanse autofabrikant Toyota zich steeds meer op batterij-elektrische auto's richten, maar ook waterstoftechnologie blijft een van de speerpunten. Sato wil op het gebied van waterstof vooral breed gaan samenwerken met partners die waterstof produceren, transporteren en verbruiken. De focus ligt op het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur en het uitbreiden van industrieën die de brandstof gebruiken. "We willen ervoor zorgen dat waterstof een haalbare optie blijft", aldus Sato.

Koij Sato zal vanaf april de grootste autofabrikant ter wereld leiden. Hij wil de groep meer focussen op batterij-elektrische auto's, maar houdt met meerdere technologieën vast aan Toyota's eerdere strategie. Het bedrijf blijft op grote schaal inzetten op hybride auto's, vergezeld van een offensief met puur elektrische voertuigen en de uitbreiding van de waterstofactiviteiten.

Sato wilde niet in detail ingaan op de doelen met waterstof. "We hebben op dit moment geen specifiek zakelijk doel". Van de waterstofauto Toyota Mirai heeft het bedrijf tot nu toe 22.000 exemplaren verkocht.

Foto: Het Japanse Kumamoto Ziekenhuis en Toyota Motor Corporation hebben de afgelopen jaren succesvol een ambulance op waterstof ontwikkeld. De brandstofcel in het voertuig kan ook stroom leveren aan apparaten in de omgeving.

Lees ook: transporteur-samskip-koopt-eerste-twee-containerschepen-op-waterstof

Nederland: transporteur Samskip koopt eerste twee containerschepen op waterstof

Nederland: transporteur Samskip koopt eerste twee containerschepen op waterstof

Rotterdam SamskipHet Nederlandse bedrijf Samskip, actief in de logistieke sector, gaat emissievrije shipping services aanbieden. Het bedrijf heeft een scheepsbouwcontract getekend met de toonaangevende Indiase scheepswerf Cochin Shipyard Ltd. voor de levering van twee schepen op waterstof. Deze worden in eerste instantie ingezet op Europese routes.

Samskip mag zich hiermee waterstof-pionier noemen. De schepen gaan tot de eerste emissievrije shortsea-containerschepen ter wereld behoren die groene waterstof als brandstof gebruiken. De schepen worden betaald uit het groene financieringsprogramma van de Noorse overheid, dat gericht is op emissievrije transportoplossingen door gebruik te maken van duurzame, innovatieve toekomstige technologieën.

Ieder schip zal jaarlijks ongeveer 25.000 ton aan CO2-uitstoot besparen. In havens worden de schepen aangesloten op groene walstroom.

Samskip is een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Rotterdam. Het bedrijf is in 1990 in IJsland opgericht en is actief in 35 landen over de hele wereld. Via eigen kantoren in 24 landen in Europa, Noord-Amerika, Afrika, Azië en Australië bieden Samskip transport en aanverwante diensten over land, zee, spoor en lucht over de hele wereld, waarbij de focus ligt op kostenefficiënte, betrouwbare en milieuvriendelijke oplossingen. Jaarlijks vervoert Samskip 850.000 containers.

Lees ook: youon-technology-start-deze-maand-met-serieproductie-van-waterstoffiets

China: Youon Technology start deze maand met serieproductie van waterstoffiets

China: Youon Technology start deze maand met serieproductie van waterstoffiets

China Fiets op waterstofHet Chinese bedrijf Youon Technology Co.Ltd begint met de productie van waterstoffietsen. De eerste innovatieve vouwfiets op waterstof is inmiddels officieel van de productielijn gerold in Changzhou City, in het oosten van China. Over twee weken begint het bedrijf met het seriematig produceren van de fiets.

De fiets is qua vorm vergelijkbaar met conventionele fietsen, maar is uitgerust met een brandstofcel en een systeem waarmee waterstof wordt opgeslagen onder lage druk. In de brandstofcel reageert waterstof met zuurstof en genereert daarbij stroom. De fiets is voorzien van een elektromotor.

Vergeleken met conventionele elektrische fietsen die lithiumbatterijen gebruiken, heeft de waterstof-brandstofcel verschillende voordelen meldt de Chinese fabrikant. Het voertuig heeft een lange levensduur en is milieuvriendelijk omdat er alleen water wordt produceerd tijdens het gebruik.

De nieuwe fiets op waterstof levert energie op basis van de snelheid waarmee de fietser trapt. De tweewieler stopt met het leveren van extra vermogen bij een snelheid van 24 kilometer per uur, aldus Youon Technology Co.Ltd.

De fietsenfabrikant heeft aangekondigd dat de eerste batch nieuwe fietsen eind maart in massaproductie zal gaan. Rond 2025 moet een jaarlijkse productiecapaciteit van 200.000 worden bereikt.

Lees ook: waterstofnet-en-cluster-tweed-lanceren-nieuw-belgian-hydrogen-council

België: WaterstofNet en Cluster Tweed lanceren nieuw Belgian Hydrogen Council

België: WaterstofNet en Cluster Tweed lanceren nieuw Belgian Hydrogen Council

Belgie Hydrogen CouncilWaterstofNet en Cluster Tweed hebben in België de Belgian Hydrogen Council (BHC) opgericht. De BHC moet de positie van België in Europa en op het wereldtoneel als pioniersregio voor schone waterstof consolideren en versterken. De eerste boardmeeting heeft afgelopen week plaatsgevonden.

De BHC zal belangrijke taken op zich nemen zoals de promotie van de Belgische waterstofindustrie in binnen- en buitenland en het adviseren van beleidsmakers bij de uitrol van hun regionale en federale waterstofstrategieën. De BHC is een effectief partnerschap en verenigt de bestaande industriële waterstofecosystemen in Vlaanderen Wallonië en Brussel die de volledige Belgische waterstofsector vertegenwoordigen. Het zijn deze bedrijven die de drijvende kracht van de BHC zullen zijn.

Alle Belgische leden van de Waterstof Industrie Cluster die sinds 2015 door WaterstofNet wordt gecoördineerd en de  leden van de H2Hub Wallonië die sinds 2020 door Cluster Tweed wordt gecoördineerd, zijn automatisch ook lid van de Belgian Hydrogen Council.

Het bestuur van de Belgian Hydrogen Council wordt gevormd door acht bedrijven die de hele waterstofwaardeketen bestrijken. Deze bedrijven zijn gekozen door alle clusterleden en zullen de Raad de komende twee jaar vertegenwoordigen: ENGIE (productie), John Cockerill (technologie), Fluxys (infrastructuur), Port of Antwerp-Bruges (havens & import), ArcelorMittal (industrie), INEOS (industrie) Virya Energy (mobiliteit) en Sirris (onderzoek).

De Belgische waterstofindustrie vraagt al lange tijd om de oprichting van een nationaal forum waar bedrijven aan het roer staan en tastbare resultaten het hoofddoel zijn. Met deze Belgian Hydrogen Council volgt België het voorbeeld van andere landen zoals Duitsland en Frankrijk.

Lees ook: definitieve-subsidie-voor-63-nieuwe-waterstoftankstations-in-10-landen

Europa: definitieve subsidie voor 63 nieuwe waterstoftankstations in 10 landen

Europa: definitieve subsidie voor 63 nieuwe waterstoftankstations in 10 landen

Europa waterstoftankstations CEFDe komende jaren komen er in Europa 63 nieuwe waterstoftankstations bij die deels worden gefinancierd uit de Europese CEF-subsidie. Deze week is de lijst met nieuwe waterstoftankstations in 10 Europese landen bekendgemaakt. Europa investeert bijna 100 miljoen Euro in de uitrol van H2-stations, de initiatiefnemers ruim twee keer zoveel.  

In Nederland krijgt het bedrijf Van Kessel Olie 3,6 miljoen euro subsidie voor de realisatie van drie nieuwe waterstoftankstations, zogenaamde Clean Energy Hubs, langs de belangrijkste transportcorridors van Nederland. Een van de stations komt in het stadsknooppunt Amsterdam.

H2Accelerate Expansion Network, waarin meerdere internationale partijen zijn vertegenwoordigd, krijgt 26 miljoen euro subsidie voor 15 nieuwe waterstoftankstations in 5 landen. Een van de tankstations krijgt een eigen elektrolyser. De 15 tankstations komen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

In Frankrijk krijgen ArcHypel en Verso Energy ruim 4 miljoen euro subsidie voor de uitrol van drie waterstoftankstations met electrolysers langs de belangrijkste verkeersaders van het land.

In de plaats Creteil bij de Franse hoofdstad Parijs kan het project H2 Creteil de volgende fase in met een subsidie van 3,5 miljoen euro. Uit verbanding van huishoudelijk afval wordt hier elektriciteit gegenereerd waarmee waterstof wordt gemaakt via elektrolyse. Daarnaast komt er een waterstoftankstation voor bussen binnen het openbaar vervoer, vuilnisauto’s en zo snel mogelijk vrachtauto’s die het stedelijk gebied van Parijs gaan bedienen.

Mob'HyZEE Hydrogen krijgt 11 miljoen euro subsidie voor vier waterstoftankstations langs het Europese TEN-T netwerk. Drie stations krijgen een elektrolyser. De stations bevinden zich op 10 km rijafstand van het TEN-T-wegennet, inclusief het stadsknooppunt van Parijs.

Ruim 2 miljoen euro stelt Europa beschikbaar voor een waterstof-initiatief in Rouen in het noordwesten van Frankrijk. Hier komt een waterstoftankstation voor het openbaar vervoer op het stadsknooppunt Rouen langs de Atlantic Core Network Corridor in Frankrijk. Het station wordt gevoed door groene waterstof geproduceerd door een elektrolyser.

In het westen van Griekenland heeft het oliebedrijf El Avinoil 1,7 miljoen subsidie gekregen voor de bouw van een waterstoftankstation voor personenauto’s en lichte- en zware vrachtauto’s bij de stad Akrata. Deze locatie ligt aan de snelweg tussen Athene en de havenstad Patras. Van hieruit vertrekken de meeste veerboten naar Italië.

In Spanje heeft oliebedrijf Repsol 12 miljoen euro subsidie gekregen voor de bouw van zes waterstoftankstations langs de belangrijkste transportwegen voor zwaar transport, het zogenaamde Europese TEN-T-netwerk. Het bedrijf ES Molgas Energia krijgt 1,2 miljoen subsidie voor de bouw van twee waterstoftankstations in de hoofdstad Madrid

Het internationale consortium Hype European Hydrogen Network krijgt met 18 miljoen euro een van de hoogste subsidiebedragen, maar moet daarvoor ook veel H2-stationsbouwen. Het consortium plaatst de komende jaren 18 waterstoftankstations bij belangrijke stedelijke knooppunten in België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Drie van de 18 waterstoftankstations krijgen een elektrolyser waarmee ter plaatse groene waterstof wordt geproduceerd.

It Edison Spa in Italië krijgt 5,7 miljoen euro subsidie voor drie waterstoftankstations die zich richten op het zwaar transport in het noorden van Italië. De nieuwe H2-stations -allen voorzien van een elektrolyser- komen langs drukke verkeersaders.

In het noorden van Europa gaat ruim 8 miljoen euro subsidie naar H2 Norr AB, The Bothnia Heavy Duty Hydrogen Corridor. Binnen dit project worden 6 waterstoftankstations en 2 elektrolysers gebouwd. De stroom voor de electrolysers komt uit duurzame bronnen in de directe omgeving. De waterstoftankstations komen in het noordelijk deel van Zweden.

Lees ook: toyota-gr-corolla-raceauto-op-vloeibare-waterstof-beschadigd-door-brand


Japan: Toyota GR Corolla raceauto op vloeibare waterstof beschadigd door brand  

Japan: Toyota GR Corolla raceauto op vloeibare waterstof beschadigd door brand  

Japan toyota Corolla brandDe innovatieve raceauto op waterstof van Toyota komt dit weekend niet in actie tijdens een race-event in Japan. Tijdens het testen is er brand uitgebroken die de racewagen ernstig heeft beschadigd. De testcoureur heeft het voertuig ongedeerd kunnen verlaten.

De door waterstof aangedreven Toyota GR Corolla zou dit weekend deelnemen aan een ronde van de Japanse Super Taikyu-raceserie, maar 's nachts kondigde de autofabrikant aan dat de deelname was ingetrokken vanwege een brand die is ontstaan op het moment dat er testen werden uitgevoerd.  In een mediaverklaring zei Toyota dat "er een voertuigbrand is ontstaan ​​als gevolg van een waterstoflek uit een gasvormige waterstofleiding in het motorcompartiment. De schade aan de GR Corolla is zo groot dat deze niet voor de eerstvolgende race kan worden gerepareerd." De GR Corolla rijdt met een waterstofverbrandingsmotor. Waterstof wordt in dit voertuig getankt in vloeibare vorm bij een temperatuur van -253 graden Celcius.

Ondanks het incident zegt Toyota dat het de auto zal blijven ontwikkelen met als doel 's werelds eerste voertuig te ontwikkelen dat racet met vloeibare waterstof als brandstof.

Lees ook: haven-van-rotterdam-start-in-2024-met-de-import-van-groene-waterstof

Nederland: haven van Rotterdam start in 2024 met de import van groene waterstof

Nederland: haven van Rotterdam start in 2024 met de import van groene waterstof

Rotterdam tanker waterstofVanaf volgend jaar zal de haven van Rotterdam de eerste waterstof uit het buitenland gaan importeren. Rotterdam is nu de grootste energie-importhaven van Europa en wil het leiderschap tijdens de energietransitie niet verliezen. In 2030 moet er al minimaal 4,6 miljoen ton waterstof geïmporteerd worden en getransporteerd naar het achterland. In 2050 moet het importvolume stijgen naar 18 miljoen ton.

"We willen het grootste waterstofcentrum van Europa worden en dé haven voor de import van waterstof", laat Nico van Dooren, Director New Business Development & Portfolio bij het Havenbedrijf Rotterdam, weten aan het havenvakblad THB. Om de importdoelstellingen te halen reizen afgevaardigden van de haven van Rotterdam de hele wereld over om intenties af te sluiten en waar mogelijk contracten te tekenen. Potentiële exportlanden zijn IJsland, Noorwegen, Schotland, Portugal, Marokko, Oman, Zuid-Afrika, Uruguay, Chili, Brazilië, de VS, Australië en Canada.

“Er zijn twee wegen die leiden naar de emissievrije toekomst van de Rotterdamse haven: ten eerste wordt waterstof direct in het havengebied geproduceerd met electrolysers gevoed met windenergie vanaf de Noordzee en ten tweede wordt de import van vloeibare waterstof voorbereid. Zowel de import als de productie staan gepland om al in 2024 te starten”, meldt van Dooren. 

Met de eerste elektrolyser midden in het havengebied moet vanaf 2025 zo'n twee miljoen ton waterstof worden geproduceerd. Het energiebedrijf Shell heeft Rotterdam gekozen voor zijn 200 megawatt elektrolyser “Holland Hydrogen I”, de grootste installatie voor de productie van groene waterstof in Europa. Inmiddels zijn de eerste bouw werkzaamheden voor de elektrolyser gestart. De stroom komt van het offshore windpark Hollandse Kust Noord, dat ook deels eigendom is van Shell.

“Rotterdam speelt al een belangrijke rol in het energietransport. De haven is bijvoorbeeld belangrijk voor import en verder transport naar de industrie in de Duitse regio’s Noordrijn-Westfalen en Ludwigshafen”, legt Van Dooren uit. Zo stroomt er dagelijks ruwe olie per pijpleiding van Rotterdam naar Noordrijn-Westfalen, waar anders 1.500 tankwagens voor nodig zouden zijn. “Bedrijven zijn al bekend met alle regelgeving en bereiden zich voor op de overstap van fossiele brandstoffen naar waterstof. Daar moeten we als haven de infrastructuur voor bieden”, zegt de manager die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen bij Rotterdamse havenbedrijf. 

Lees ook: europees-corona-herstelfonds-financiert-36-grootschalige-waterstoftankstations

Italië: Europees Corona Herstelfonds financiert 36 grootschalige waterstoftankstations

Italië: Europees Corona Herstelfonds financiert 36 grootschalige waterstoftankstations

Italie tankstationsDe komende jaren komen er in heel Italië 36 waterstoftankstations bij. Voor iets meer dan 100-miljoen euro worden tankstations gebouwd langs de belangrijkste transportcorridors van het land zoals de Brenner autosnelweg en de belangrijkste oost-west verbinding tussen Turijn en Venetië.

De tankstations langs de Brenner moeten de vervuiling in de omgeving sterk verminderen. De snelwegverbinding tussen Innsbruck in Oostenrijk en Verona in Italië is een van de drukste vrachtwagenroutes van Europa. "De bouw van nieuwe tankstations langs de Brenner is een belangrijke stap in de totstandkoming van de Groene Brenner Corridor", zegt provincieraadslid voor mobiliteit Daniel Alfreider. "Ons eerste doel is om het verkeer naar het spoor te verplaatsen. Het resterende verkeer moet echter zo snel mogelijk emissievrij worden, daarom willen we het 'Green Corridor'-concept zo snel mogelijk implementeren. Dit betekent het creëren van een solide waterstofketen op basis van concrete vraag en gericht op het gebruik van waterstof als energiedrager. De auto-industrie, de Zuid-Tiroolse transportbedrijven en de Brenner Autosnelweg hebben al belangrijk voorbereidend werk verricht. Alleen met gezamenlijke initiatieven en inspanningen kan de uitstoot op middellange termijn worden verminderd." 

Medio 2026 moeten de 36 waterstoftankstations operationeel zijn. De totale investering bedraagt 103-miljoen euro. De tankstations in Italië komen in het hele land, met de nadruk op het noorden. Volgens de subsidieregels mag er alleen groene waterstof verkocht worden. Momenteel zijn er twee waterstoftankstations in het land. Een langs de Brenner autosnelweg bij de afslag Bolzano-Sud en een in Venetië.

Lees ook: stroom-uit-kernenergie-kan-gebruikt-worden-voor-de-productie-van-waterstof

Japan: Winkelketen AEON heeft wereldprimeur met rijdende winkel op waterstof

Japan: Winkelketen AEON heeft wereldprimeur met rijdende winkel op waterstof

Namie rijdende winkelEen rijdende winkel op waterstof in de Japanse steden Namie en Futaba Town  is een half jaar na de start een groot succes. De winkelketen AEON ontwikkelde de verkoopwagen samen met Toyota. Het voertuig rijdt geheel emissievrij op waterstof, dat wordt geproduceerd door het nabijgelegen Fukushima Hydrgen Energy Research Field in de stad Namie. De mobiele verkoopwagens wordt eens in de twee dagen bijgetankt bij een eenvoudig waterstofstation bij het gemeentehuis van Namie. Binnen drie minuten zit de tank weer vol.  Manager Nitta van AEON noemt de rijdende winkel ‘stil en krachtig’.

De komst van een rijdende winkel moet de terugkeer in de regio van bewoners stimuleren. De lokale bevolking is gevlucht na de tsunami in 2010, die de nabijgelegen kerncentrale van Fukushima Daiichi trof. Vlak voor de tsunami woonden er nog bijna 21.000 mensen in de gemeente Namie, tien jaar later zijn er slechts 1.300 teruggekeerd. Winkels bevinden zich er nauwelijks, de rijdende winkel op waterstof moet het leeggelopen gebied weer aantrekkelijke maken en een terugkeer van bewoners versnellen.

Vanuit de verkoopwagen worden ongeveer 500 artikelen worden verkocht, waaronder etenswaren zoals groenten, bijgerechten en diepvriesproducten , evenals dagelijkse benodigdheden zoals toiletpapier en tissues. De mobiele winkel is uitgerust met vriezers en koelkasten. Het assortiment is afgestemd op de vraag van de klanten. Lunchproducten, brood en noedels zijn zeer populair, maar diepvriesproducten, kruiden, wraps, wasmiddelen, tandenborstels en corona-maskers zitten ook in het assortiment. Er kan worden betaald met contant geld, bankpas of creditcard. De winkel staat een deel van iedere werkdag op een vaste plek. Wekelijks worden er tien verkoopplekken aangedaan.

Namie is een Japanse gemeente, gelegen in het district Futaba (prefectuur Fukushima). De gemeente heeft een oppervlakte van 223 km² en had in 2010 een bevolking van 20.905. Door de kernramp van Fukushima op 11 maart 2011 moest de gemeente ontruimd worden omdat het gebied binnen de evacuatiezone van 20 km rond de centrale lag. Bovendien sloeg bij een zware regenbui op 15 maart de radioactieve gifwolk neer op de plaatsen ten noordwesten van de kerncentrale, waaronder Namie. Inmiddels mag het grootste deel van het grondgebied weer bewoond worden. In 2020 telde de gemeente 1.239 inwoners.

Foto: De bestelwagen van Toyota is voorzien van uitschuifbare schappen aan de achterkant en met vriezers en koelkasten aan de voorkant in de laadruimte. 

Lees ook: na-treinen-en-bussen-nu-ook-vuilnisauto-s-op-waterstof-in-regio-barnim

Nederland: stroom uit kernenergie kan gebruikt worden voor de productie van waterstof 

Nederland: stroom uit kernenergie kan gebruikt worden voor de productie van waterstof 

Borssele Kerncentrale waterstofDe Nederlandse regering verandert haar standpunt over de productie van waterstof uit kernenergie. Dat blijkt uit het antwoord van minister Jetten van Klimaat en Energie op vragen van kamerleden Bontebal (CDA) en Erkens (VVD). De vragen zijn gesteld omdat binnen de Europese Unie een standpunt is ingenomen dat waterstof uit kernenergie, zogenaamde roze waterstof, beschouwd kan worden als CO2-vrije waterstof. Roze waterstof krijgt daarmee nagenoeg dezelfde waarde als waterstof opgewekt uit duurzame energie als zon en wind.  

Minister Jetten laat weten dat de Nederlandse regering momenteel werkt aan de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales en de mogelijke relatie met waterstofproductie. Mogelijk kan de elektriciteit die in nieuwe kerncentrales zal worden opgewekt, ook voor waterstofproductie worden ingezet. Dit zal in een later stadium duidelijker worden. De minister verwacht dat een deel van de waterstof die Nederland in de toekomst gaat importeren geproduceerd wordt met stroom uit kerncentrales. De minister verwacht dat zowel hernieuwbare als koolstofarme waterstof een belangrijke rol gaat spelen bij het behalen van de Nederlandse CO2- reductiedoelen. De regering hecht er waarde aan dat het gelijke speelveld voor waterstofproducenten en -gebruikers behouden blijft. 

Op dit moment zitten Duitsland, dat momenteel kerncentrales sluit, en Frankrijk, dat juist kerncentrales opent, niet op één lijn. Nederland probeert een brug te slaan tussen beide landen met oog op een snel akkoord over de richtlijnen waaraan CO2-vrije waterstof in de toekomst moet voldoen. Binnen het huidige compromis draagt koolstofarme waterstof niet bij aan die doelstelling. 

Minister Jetten verwacht dat in Nederland de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales na 2030 zal bijdragen het behalen van de klimaatdoelen en eventuele waterstofproductie. Dat betekent dat in de toekomst niet alleen de opwek van energie uit wind en zon wordt gesubsidieerd, maar dat ook ontwikkelaars van kerncentrales van subsidie kunnen profiteren. De voorwaarde is dan wel dat projecten die voltijds waterstof produceren bijdragen aan het behalen van de Europese waterstofdoelen. De subsidie wordt beschikbaar gesteld om de EU-waterstofdoelen te realiseren en moet voldoen aan de relevante EU-eisen. 

Lees ook: winkelketen-aeon-heeft-wereldprimeur-met-rijdende-winkel-op-waterstof

Duitsland: na treinen en bussen nu ook vuilnisauto’s op waterstof in regio Barnim

Duitsland: na treinen en bussen nu ook vuilnisauto’s op waterstof in regio Barnim

Bernim vuilnisautoDe Duitse regio Barnim, ten noorden Berlijn, zet een volgende stap richting emissievrij. Bij de lokale vuilophaaldienst van de stad Bernau is een vuilnisauto op waterstof in gebruik genomen om het grofvuil in te zamelen. Er volgen er later dit jaar nog minimaal vijf.

In de regio Barnim wordt het wagenpark van de vuilniswagens stapsgewijs omgebouwd naar waterstofaandrijving. Afgelopen donderdag het eerste voertuig officieel overgedragen aan het servicebedrijf Barnimer, een dochteronderneming van Kreiswerke. Volgens Tino Pompetzki, operations manager van servicebedrijf Barnimer, zullen er nog meer waterstoftrucks volgen. "De volgende drie voertuigen komen eind deze maand en de laatste twee volgens planning in 2024.”

Het project wordt gefinancierd door het landelijke ministerie van Verkeer met 2,15 miljoen euro. Het geld is ook hard nodig, zegt operations manager Pompetzki. "De voertuigen zijn drie keer zo duur al een gelijkwaardig voertuig op diesel. Door de subsidies zijn er voor de klanten geen tariefverhogingen voor de inwoners nodig.”

In Barnim worden ook andere projecten uitgevoerd als onderdeel van de waterstofstrategie. Zoals Waterstof Magazine eerder meldde gaat het regionale spoorbedrijf Heidekrautbahn RB met 27 treinen op waterstof rijden. Ook bussen in het streekvervoer schakelen over op waterstof. De totale investering voor de projecten bedraagt ​​circa 110 miljoen euro. Dit worden gedeeltelijk gefinancierd door regionale en landelijke subsidies.

Lees ook: hyundai-start-snelle-ontwikkeling-van-waterstof-verbrandingsmotor

Zuid-Korea: Hyundai start snelle ontwikkeling van waterstof-verbrandingsmotor

Zuid-Korea: Hyundai start snelle ontwikkeling van waterstof-verbrandingsmotor

Hyundai waterstofmotorHyundai Doosan Infracore, een bedrijfsonderdeel van Hyundai in Zuid-Korea, maakt bekend dat het de komende jaren volop zal inzetten op verbrandingsmotoren op waterstof. Het bedrijf wil over twee jaar al grootschalig een motor gaan produceren die werkt op H2. Deze maand is het eerste prototype gepresenteerd, volgend jaar zal beginnen de eerste praktijktesten en en jaar later komt de motor op de markt.

De waterstofmotoren van Hyundai stellen geen hoge eisen aan de zuiverheid van waterstof, in tegenstelling tot de tot nu toe veelgebruikte brandstofcellen. Hyundai spreekt over het meest geschikte motorsysteem voor middelgrote tot grote voertuigen en voertuigen voor lange afstanden. Een tankbeurt van 10 minuten zorgt voor een actieradius van maximaal 500 km. Hyundai Doosan Infracore claimt dat de motoren 25-30% zuiniger zijn dan brandstofcellen of batterijpakketten wanneer rekening wordt gehouden met de prijs van het voertuig en de onderhoudskosten.

Hyundai presenteert een motor uit de 11-literklasse met een vermogen van 300 kW en een koppel van 1700 Nm bij 2000 tpm. De motor voldoet aan de Tier 5/Stage 5/Euro 7-voorschriften die vereisen dat de uitstoot met 90% wordt verlaagd ten opzichte van het huidige niveau, om te voldoen aan Zero CO2 (minder dan 1g/kwh) en Zero Impact Emission (Zero Emission in EU).

De nieuwe waterstofmotoren zullen tegen 2024 als eerste worden geïnstalleerd op bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens, bussen en bouwmachines.

Lees ook: toyota-start-test-met-vloeibare-waterstof-voor-raceauto-gr-corolla

Japan: Toyota start test met vloeibare waterstof voor raceauto GR Corolla

Japan: Toyota start test met vloeibare waterstof voor raceauto GR Corolla

Totota H2 verbrandingsmotorDe website ToyotaTimes in Japan meldt dat een GR Corolla op vloeibare waterstof een eerste testrit heeft gemaakt. Het voertuig was op 23 februari te zien op de Fuji Speedway in Oyama, Shizuoka. Dit is de eerste keer dat het voertuig in het openbaar is verschenen.

De deelname van GR Corolla’s op gasvormige waterstof aan eerdere Super Taikyu-evenementen is niet nieuw. Een GR Corolla die vloeibare brandstof gebruikt om te tanken is wel een geheel nieuwe ontwikkeling. De auto heeft deelgenomen aan drie sessies op dezelfde dag. Hierbij zijn de echte raceomstandigheden optimaal gesimuleerd, inclusief het delen van de baan met andere auto's en tanken binnen een bepaalde tijd. Toyota gebuikt de onderzoeksgegevens om de haalbaarheid van wegvoertuigen op vloeibare waterstof te onderzoeken. De Corolla reed met een waterstofverbrandingsmotor. Het testteam streeft ernaar om met de nieuwe auto deel te nemen aan het Super Taikyu-seizoen 2023 dat deze maand van start gaat. 

In maart 2022, tijdens de openingsronde van Super Taikyu op het circuit van Suzuka, maakte Toyota voor het eerst bekend  dat het bedrijf was begonnen met de ontwikkeling van een voertuig op vloeibare waterstof. Drie maanden later, werd het eerste systeem aan boord van een voertuig gepresenteerd. Onderdeel van de test is een mobiel station voor vloeibare waterstof. Eind oktober zijn de bijbehorende testen succesvol afgerond. Aansluitend is een eerste proefrit gemaakt. Vanaf november is zijn de eerste geheime proefritten op het circuit gemaakt om eventuele problemen met het vloeibare waterstofsysteem op te lossen en de auto raceklaar te maken. Dit jaar ligt de focus op het aanscherpen van technologie en personeel.

Bij gasvormige waterstof worden tanks onder hoge druk gevuld en moeten daarom cilindrisch zijn. Wanneer de brandstof vloeibaar is, hoeven de tanks niet onder druk te worden gezet en kunnen daarom een slimmere vormgeving krijgen, voor bijvoorbeeld montage onder de vloer. Het omschakelen van de brandstof van gas naar vloeibaar maakt ook compactere mobiele waterstofstations mogelijk.

Een grote uitdaging blijft voorlopig het vloeibaar houden van waterstof bij een temperatuur van -253 °C in de tanks. Als de temperatuur in de tank oploopt zal waterstof overgaan van vloeibare vorm naar gasvorm. Daardoor neemt de druk in de tank toe en moet waterstof direct worden verbruikt of eventueel afgeblazen. Als een voertuig lange tijd stilstaat betekent dat dat de tank leeg is, zonder dat er een kilometer is gereden.

Lees ook: tien-boeren-onderzoeken-de-haalbaarheid-van-waterstofproductie-video

Nederland: tien boeren onderzoeken de haalbaarheid van waterstofproductie (video)

Nederland: tien boeren onderzoeken de haalbaarheid van waterstofproductie (video)

Boerderij h2 zonnepanelenIn de wereld van waterstof komt de vraag regelmatig voorbij: kun je zelf waterstof produceren en in de tank van een voertuig stoppen? Voor boerderijen kan dat een milieuvriendelijke oplossing zijn. Door groene stroom om te zetten naar waterstof heb je geen last van pieken in het elektriciteitsnet en gaat er geen stroom verloren. En  mogelijk ontstaat er zelfs een nieuw verdienmodel.

Melkveehouder Wouter Beukeboom uit Hazerswoude-Rijndijk, in het westen van Nederland, is samen met negen andere boerenbedrijven het project Growth2Green gestart. Zes maanden lang is onderzocht wat de voorwaarden zijn om tot een rendabele case te komen. Het vakblad ‘Boerderij’ gaat een half jaar later met een camera op bezoek om de eerste bevindingen te horen.

Kijk via deze link naar de video met initiatiefnemer Wouter Beukeboom.

Lees ook: eerste-zes-hyundai-vrachtauto-s-op-waterstof-gaan-rijden-in-groningen

Nederland: eerste zes Hyundai vrachtauto’s op waterstof gaan rijden in Groningen

Nederland: eerste zes Hyundai vrachtauto’s op waterstof gaan rijden in Groningen

Delfzijl XcientDe provincie Groningen trekt 1,2 miljoen euro uit om de komst van zes Hyundai vrachtauto’s op waterstof te stimuleren. Het geld is bedoeld om het prijsverschil tussen traditionele vrachtauto’s op diesel en vergelijkbare voertuigen op waterstof deels te compenseren. De voertuigen blijven minimaal vijf jaar in de regio rijden.

Transporteurs zijn nu nog terughoudend met de aankoop van vrachtauto’s op waterstof omdat de aankoopprijs aanzienlijk hoger ligt dan vergelijkbare voertuigen op diesel. “Dat gat proberen wij te dempen door de aanschaf van deze zes auto’s te subsidiëren”, zegt Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol op de regionale omroep RTV Noord. “Op deze manier kunnen bedrijven uit de omgeving van Delfzijl deze trucks aanschaffen, zonder dat zij er financieel helemaal bij in schieten.” De provincie hoopt dat met het stimuleren van de vergroening van de vrachtwagenvloot in Groningen, er in de toekomst meer vrachtauto’s op waterstof gaan rijden.

De innovatieve vrachtauto’s op H2 worden seriematig gebouwd bij Hyundai in Zuid-Korea en rijden al zeer succesvol in Zwitserland, Nieuw Zeeland, Israël, Duitsland en Zuid-Korea. Voor Nederland worden de voertuigen geïmporteerd door Hyundai-dealer Groenewold van Dijkhuizen in Delfzijn. Dit bedrijf is de belangrijkste leverancier van de waterstofauto Hyundai Nexo in Noord Nederland.

Groenewold van Dijkhuizen gaat de Hyundai Xcient waterstof truck importeren. Dit is een bakwagen met een actieradius van meer dan 400 km. In de 7 tanks voor waterstof kan 31 kilo worden opgeslagen onder 350 bar. De brandstofcel heeft een vermogen van 180 kW en wordt ondersteund door een batterij van 72 kWh. In Delfzijl wordt een werkplaats ingericht om de voertuigen te kunnen onderhouden. Een deel van de inrichtingskosten wordt betaald uit deze subsidie.

Lees ook: lezingen-van-waterstof-magazine-op-tientallen-plaatsen

Nederland / België : lezingen van Waterstof Magazine op tientallen plaatsen

Nederland / België : lezingen van Waterstof Magazine op tientallen plaatsen

Enschede ArrivaHet was afgelopen woensdagmiddag een gezellige maar vooral leerzame middag in Enschede. In de oude Polaroidfabriek aan de rand van het centrum kwamen de vervoersontwikkelaars van Arriva uit heel Nederland samen om te luisteren naar de nieuwste wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van waterstof. De lezing werd gegeven door Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstof Magazine. Vanaf 2025 mogen streekvervoerders geen bussen meer kopen die emissies uitstoten en vanaf 2030 mogen voertuigen op fossiele brandstoffen zelfs helemaal niet meer gebruikt worden binnen het openbaar vervoer. Hier hebben de mannen dus een flinke uitdaging. Maar zoals die middag bleek, niets is onmogelijk.

Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine is veelvuldig onderweg. De afgelopen maanden werden lezingen gegeven in Eerbeek, Arnhem, Hengelo, Vorden, Druten, Apeldoorn en Schoonhoven. Later deze maand zijn we in Bergen op Zoom, Rosmalen, Tiel, Brasschaat en in Zeeland.

Ook geïnteresseerd in de nieuwe waterstofeconomie? U kunt zelf ook een lezing organiseren.   Kijk op www.waterstofmagazine.nl/lezingen

L
ees ook: einde-aan-fossiele-brandstoffen-twee-veerboten-over-naar-waterstof

Noorwegen: einde aan fossiele brandstoffen, twee veerboten over naar waterstof

Noorwegen: einde aan fossiele brandstoffen, twee veerboten over naar waterstof

Noorwegen Torghatten NordIn Noorwegen schakelen twee grote veerboten van fossiele brandstoffen over op waterstof. De twee nieuwe schepen gaan varen over de Vestfjorden tussen de Lofoten en Bodø. Dit is de langste route voor veerboten in het noorden van het land. Als eerste stap richting emissievrij heeft de Noorse veerbootmaatschappij Torghatten Nord twee brandstofcellen besteld bij het Zweedse bedrijf PowerCell.

PowerCell zal nauw samenwerken met het Noorse bedrijf SEAM, een systeemontwikkelaar en integrator van emissiearme en emissievrije systemen in de scheepvaart. De brandstofcellen moeten per schip ongeveer 6 MW aan stroom produceren om de boot aan te kunnen drijven en de elektrische systemen van voldoende energie te voorzien. Dankzij het gebruik van waterstof kunnen de twee schepen de uitstoot van kooldioxide met 26.500 ton per jaar verminderen, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 13.000 auto's die op diesel rijden.

De nieuwe veerboten, die voornamelijk op groene waterstof zullen varen en een capaciteit hebben van 120 auto's en 599 passagiers, zullen in oktober 2025 in gebruik worden genomen.  De schone en stille schepen maken deel uit van een plan van de Noorse regering om alle veerboten op de veeleisende vier uur durende overtocht emissievrij te maken.

Richard Berkling, CEO van PowerCell, is enthousiast over het project. "Dit is een baanbrekend project, niet alleen voor PowerCell en het land Noorwegen, maar voor de hele maritieme industrie. We zijn erg blij en trots om er deel van uit te maken. Noorwegen leidde de ontwikkeling van de introductie van vloeibaar aardgas in de maritieme industrie en nu zet het land een belangrijke stap om groene waterstof te promoten als een schone energiebron voor deze veeleisende sector. Onze oplossingen zijn perfect geschikt voor toepassingen waar operationele betrouwbaarheid erg belangrijk is.”

PowerCell merkt dat de transitie naar elektrificatie en emissievrije energie versnelt. Topman Berkling, " Alleen al in Noorwegen zijn er ongeveer 800 veerdiensten en veerboten die in aanmerking komen voor waterstof-elektrische oplossingen. Vanaf volgend jaar zal de maritieme sector worden opgenomen in het EU-emissiehandelssysteem en gaan de ontwikkelingen nog sneller.”

Lees ook: ombouwbedrijf-voor-vrachtauto-s-en-bussen-clean-logistics-se-failliet

Duitsland: ombouwbedrijf voor vrachtauto’s en bussen Clean Logistics SE failliet

Duitsland: ombouwbedrijf voor vrachtauto’s en bussen Clean Logistics SE failliet

Winsen TrickHet Duitse bedrijf Clean Logistics is failliet. De onderneming uit Winsen in de regio Hamburg is gespecialiseerd in het ombouwen van vrachtauto’s en bussen van fossiele brandstoffen naar schone waterstof. Volgens het bedrijf gaan de activiteiten door, de onderneming is op zoek naar nieuwe investeerders.

Clean Logistics SE is beursgenoteerd. Tot mei 2021 leidden het bedrijf een kwakkelend bestaan, daarna schoot de beurskoers in ruim een jaar tijd van 2,38 euro naar 17,40 euro. Het afgelopen half jaar kwam het ombouwbedrijf in een vrije val, nu is het aandeel Clean Logistics, genoteerd aan de beurs van Frankfurt, nog 30 cent waard. Op 20 februari is het faillissement aangevraagd, maar gaan de werkzaamheden onverminderd door. De salarissen van de bijna 40 werknemers moeten worden veiliggesteld.

De groep van bedrijven omvat vier dochterondernemingen met de namen E-Cap Mobility GmbH, Clean Logistics Assets GmbH, Clean Logistics SE en Xpanse Powertrain GmbH. In totaal werken circa 100 medewerkers. Afgelopen zomer werd nog met veel spektakel de waterstoftruck "fyuriant" aangekondigd (foto). Daarnaast sloot GP Joule, een systeemaanbieder voor geïntegreerde energieoplossingen uit hernieuwbare energiebronnen, afgelopen augustus een miljardenraamovereenkomst met Clean Logistics voor de levering van 5.000 vrachtwagens tegen 2027

De curator probeert momenteel potentiële investeerders te vinden. Volgens een woordvoerster van het bedrijf zijn het er zo'n honderd. Florian Brandau, Managing Director van Clean Logistics SE blijft geloven in emissievrij vervoer. "Er is momenteel veel vraag naar batterij- en brandstofcel-elektrische aandrijfoplossingen voor bedrijfsvoertuigen. Na de aanvraag van het faillissement horen we veel bemoedigende en veelbelovende signalen uit de markt. We kijken dan ook met vertrouwen uit naar de zoektocht naar investeerders.”

Lees ook: volth2-krijgt-exploitatie-subsidie-voor-twee-waterstoffabrieken-zeeland

Nederland: VoltH2 krijgt exploitatie-subsidie voor twee waterstoffabrieken Zeeland

Nederland: VoltH2 krijgt exploitatie-subsidie voor twee waterstoffabrieken Zeeland

Terneuzen VoltH2Waterstofproducent VoltH2 krijgt een exploitatiesubsidie voor twee grootschalige waterstoffabrieken in de steden Vlissingen en Terneuzen in Nederland. Bijna een jaar geleden heeft het bedrijf voor de fabrieken al een omgevingsvergunning gekregen. Als de uiteindelijke investeringsbeslissing is genomen, wordt verwacht dat de bouw uiterlijk begin 2024 kan starten.

Beide projecten in beide steden zijn nagenoeg identiek en betreffen een fabriek voor groene waterstof met een capaciteit van rond de 25 MW. Jaarlijks kan daarmee 2.000 ton groene waterstof worden geproduceerd door middel van elektrolyse. In een tweede fase zal de capaciteit van beide fabrieken kunnen groeien naar 100 MW, waarmee jaarlijks 8.500 ton groene waterstof kan worden geproduceerd. Geschat wordt dat groene waterstof al vanaf 2025 een uitstootreductie van 9 kg CO2 per kg waterstof gerealiseerd kan worden, ten opzichte van het gangbare productieproces voor grijze waterstof uit aardgas.

De nu verkregen SDE++ is het primaire subsidie-instrument waarmee de Nederlandse overheid de productie van hernieuwbare energie en CO2-verlaging wil stimuleren. De subsidie wordt nu voor het eerst voor fabrieken met productie op industriële schaal toegekend aan VoltH2. Het subsidiebedrag hangt af van de hoeveelheid geproduceerde groene waterstof en de daarmee gepaard gaande verminderde CO2-uitstoot. De subsidie wordt uitgekeerd over de eerste 15 jaar waarin de groenewaterstoffabriek operationeel is en vormt een belangrijke ondersteuning van de omzet.

André Jurres, Managing Director van VoltH2, over de SDE++ toewijzing: “VoltH2 bouwt een keten van waterstoffabrieken. We ontwikkelen momenteel drie productielocaties in Nederland en zijn onlangs ook gestart in Wilhelmshaven in het noorden van Duitsland. De ontwikkeling van de huidige portfolio, met een gezamenlijk potentieel van 500 MW, gaat uiteraard gepaard met forse investeringen. Wij zijn zeer verheugd met deze substantiële subsidie van de RVO.”

VoltH2 kreeg in 2021 als eerste de nodige vergunningen. Ook voor de SDE++ is het bedrijf opnieuw als eerste geselecteerd. André Jurres: “Ik denk dat deze prestaties aantonen dat VoltH2 een voorloper is. Ons team is al volop bezig met de volgende fase, maar tegelijk willen we zo snel mogelijk een goed werkende markt voor groene waterstof creëren. Door individuele projecten zoals die in Vlissingen en Terneuzen te ondersteunen, zal deze subsidie de marktwerking stimuleren en dat is broodnodig om de klimaatdoelen te halen. VoltH2 speelt hierin graag een belangrijke rol.”

Lees ook: hollandse-kroon-claimt-grond-voor-het-aanlanden-van-waterstof


Nederland: Hollandse Kroon claimt grond voor het aanlanden van waterstof

Nederland: Hollandse Kroon claimt grond voor het aanlanden van waterstof

Den Helder KooypuntHet college van de gemeente Hollands Kroon heeft voorkeursrecht gevestigd op gronden bij het industrieterrein Kooypunt, twee kilometer ten zuiden van Den Helder. Wie daar grond wil verkopen, zal het als eerste moeten aanbieden aan de gemeente. 

Met de maatregel wil de gemeente voorkomen dat de grond in handen komt van projectontwikkelaars. De locatie is namelijk in beeld als mogelijke aanlandingsplek voor waterstof. De waterstofplannen zijn afkomstig uit een verkenning van het Ministerie van Economische zaken en Klimaat. Mochten deze doorgaan, dan is een planologische wijziging nodig. 

De belanghebbenden zijn inmiddels door de gemeente op de hoogte gesteld van het besluit. De gemeenteraad moet nog definitieve goedkeuring geven. Dit moet binnen drie maanden gebeuren.

De ligging van Kooypunt is van groot belang. Hel gebied is namelijk centraal gelegen ten opzichte van de te bouwen windparken op de Noordzee waar in de toekomst ook waterstof kan worden opgewekt. De gemeente Hollandse Kroon kan als uitvalsbasis dienen voor de bouw en het onderhoud van die windparken en het vervoer van waterstof dat daar in de toekomst uit voort kan komen.

Lees ook: honda-test-generator-op-waterstof-voor-backup-stroom-in-torrance-californie

USA: Honda test generator op waterstof voor backup-stroom in Torrance, Californië

USA: Honda test generator op waterstof voor backup-stroom in Torrance, Californië

Californië HondaIn alle stilte is op een bedrijventerrein in de stad Torrance in Californië een test begonnen met een stroomaggregaat op waterstof. Het systeem dat back-up stroom moet leveren als het stroomnet uitvalt is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Honda, dat daarvoor gebruik maakt van de brandstofcel uit de personenauto Clarity. Het demonstratieproject is inmiddels volledig operationeel. De brandstofcellen zorgen voor schone noodstroom voor het datacenter op de bedrijfscampus.

De stationaire brandstofceleenheid heeft een vermogen van 500 kW. In de aggregaat zitten tweedehands brandstofcellen afkomstig uit auto’s van Honda die eerder in Californië rondreden. Door het ontwerpproces kan het vermogen van de eenheid met 250 kW toenemen voor elke vier toegevoegde brandstofcellen. 

"We geloven dat er een grote belofte is in waterstofbrandstofcellen voor back-upvermogen en het compenseren van potentiële piekmomenten in de stroomvraag", zegt Honda's projectleider van de stationaire brandstofcel Koji Moriyama. "Door onze kerntechnologie, het brandstofcelsysteem, te installeren en te gebruiken voor verschillende toepassingen, zoals stationaire stroomopwekking, wil Honda het gebruik van waterstof stimuleren en schone energie leveren aan milieubewuste klanten."

Het demonstratieproject sluit aan bij de belangrijkste duurzaamheidsdoelen van Honda. Naast het doel om tegen 2050 koolstofneutraal te worden, streeft de autofabrikant er ook naar om volledig circulair te zijn.

Het bedrijf is marktleider op het gebied van waterstoftechnologieën en ontwikkelt al meer dan 30 jaar brandstofcelvoertuigen. Vanaf 2024 zal Honda een geheel nieuwe waterstof-brandstofcelauto op de markt brengen die wordt ontwikkeld in het productiecentrum in Marysville, Ohio. Wereldwijd heeft Honda zich ertoe verbonden ervoor te zorgen dat elektrische voertuigen (EV's) en brandstofceltechnologieën tegen 2040 100% van zijn wereldwijde verkoop vertegenwoordigen.

Brandstofcellen als backup voor datacenters is niet nieuw. Honda volgt hiermee Microsoft bij het testen van brandstofceltechnologie voor datacenters. Microsoft werkte onlangs samen met de ontwikkelaars van het brandstofcelsysteem Plug om waterstofbrandstofcellen te installeren in twee zeecontainers in Latham, New York. Het doel was om te testen of ze een praktisch alternatief kunnen zijn voor dieselaangedreven back-upgeneratoren voor datacenters. Deze hebben een hoge energiebehoefte omdat ze meer dan 99,99% van de tijd operationeel moeten zijn.

Lees ook: succesvolle-testvlucht-voor-grootste-vliegtuig-voor-personenvervoer

USA: succesvolle testvlucht voor grootste vliegtuig voor personenvervoer

USA: succesvolle testvlucht voor grootste vliegtuig voor personenvervoer

Washington vliegtuigEen belangrijke stap voor luchtvaartbedrijf Universal Hydrogen in Californië. De startup onder leiding van voormalig Airbus CTO Paul Eremenko, meldt dat het onderzoeksvliegtuig Dash 8-300 een eerste succesvolle vlucht op waterstof heeft gemaakt. In het vliegtuig is plaats voor 40 passagiers en het is daarmee het grootste passagiersvliegtuig op H2 tot nu toe. De eerste testvlucht heeft afgelopen week plaatsgevonden vanaf Moses Lake Airport in het noordoosten van de Verenigde Staten in de staat Washington. De proefvlucht duurde 25 minuten en het toestel haalde een hoogte van 3.500 voet (1.067 meter).

Tijdens de vlucht werd een van de twee propellers van het vliegtuig aangedreven door een waterstofbrandstofcel die vloeibare waterstof als brandstof gebruikt. De andere motor draaide nog op conventionele vliegtuigbrandstof.  

De Dash 8-300 met 40 zitplaatsen is uitgerust met een tank voor vloeibare waterstof, die een deel van de ruimte in beslag neemt die gewoonlijk voor passagiers beschikbaar is. De vloeibare waterstof wordt in het toestel omgezet in gasvorm en  gaat naar een brandstofcel waar stroom wordt opgewekt. Deze elektriciteit drijft een magniX elektromotor aan. Tijdens de vlucht verminderden piloten het vermogen van de conventionele Pratt & Whitney-motor zodat het vliegtuig een deel van de kruisfase bijna volledig kon afleggen met behulp van waterstof-elektrische voortstuwing.  

Dit is niet alleen de eerste vlucht van Universal Hydrogen, maar ook het grootste waterstof-elektrische passagiersvliegtuig dat tot nu toe heeft gevlogen. Concurrent ZeroAvia, met een 11-persoons hybride-elektrische Do228, wordt daarmee overtroffen. Het is overigens niet het grootste vliegtuig dat ooit op waterstof vloog. In de jaren tachtig vloog de Sovjet-Unie met een experimenteel Tupolev Tu-155-vliegtuig. 

Zoals Waterstof Magazine eerder meldde werkt Universal Hydrogen met een uniek verwisselbaar systeem met waterstofcapsules die zijn ontworpen om gevuld in vliegtuigen te schuiven. Een vliegtuig tankt dan niet op het vliegveld, maar de  lege tanks worden gewisseld voor volle. Hiermee wordt de toeleveringsketen vereenvoudigd.

De luchtvaartindustrie volgt de ontwikkelingen op het gebied van waterstofaandrijving op de voet, aangezien het gebruik van dit element als brandstof wordt aangeprezen als een van de meest veelbelovende manieren om de sector koolstofarm te maken.

Lees ook: haulotte-heeft-wereldprimeur-met-emissievrije-schaarlift-op-waterstof

Nederland: casco van eerste binnenvaartschip op waterstof arriveert in Rotterdam

Nederland: casco van eerste binnenvaartschip op waterstof arriveert in Rotterdam

Rotterdam Antonie H2Spectaculaire beelden uit Rotterdam. In de waalhaven is het casco van het binnenvaarschip Antonie gearriveerd. De Antonie wordt het eerste binnenvaartvrachtschip dat gaat varen op 100% waterstof. Vanaf deze zomer gaat het schip in de vaart en gaat dan zout transporteren in opdracht van Nobian en NPRC. Het schip peddelt dan tussen Delfzijl en het botlekgebied bij Rotterdam. Het schip is eigendom van binnenvaartondernemer Harm Lenten.

De afgelopen acht weken was de Antonie op het zware zeeschip ‘Sun Shine’, met tal van andere rompen onderweg van China, via Singapore, naar Rotterdam. Daar is het schip gelost door Bonn & Mees drijvende bokken die daarvoor de Jan Leenheer heeft ingezet (foto). Bij Concordia Dame Shipbuilding wordt de 135 meter lange boot de komende maanden verder afgebouwd. De brandstofcel die aan boord wordt geplaatst is van Nederlands fabrikaat en wordt geleverd door Nedstack Fuel Cell Technologie in Arnhem. De brandstofcel heeft een vermogen van 400 kW en wordt ondersteund door een accupakket van 1000 kWh. Waterstof wordt aan boord meegenomen in zeecontainers met een druk van 300 bar. Per pendel wordt er 1,2 ton waterstof verbruikt. De waterstofinstallatie, de brandstofcel en het accupakket worden voorin het schip geplaatst.

Met groene waterstof wordt aan boord elektriciteit gemaakt, direct gebruikt voor de aandrijving van de elektromotoren of in accu's opgeslagen. Het schip is daarmee emissievrij en vaart geruisloos. Voor de Nederlandse binnenvaart is dit een uniek project.

Per afvaart kan de Antonie 3.700 ton zout vervoeren, een hoeveelheid die gelijk staat aan 120 vrachtwagens. Van dit zout maakt Nobian chloor met als bijproduct waterstof. Als in het productieproces groene stroom wordt gebruikt vaart de Antonie op groene waterstof. De initiatiefnemers  spreken dan ook van een geheel circulaire keten.

De Antonie in cijfers: Maximale transport capaciteit: 3850 ton zout, jaarlijkse vracht 240.000 ton zout,  CO2 besparing: 880 ton per jaar, NOx besparing: 8 ton per jaar.

Lees ook: einde-aan-fossiele-brandstoffen-twee-veerboten-over-naar-waterstof

Frankrijk: Haulotte heeft wereldprimeur met emissievrije schaarlift op waterstof

Frankrijk: Haulotte heeft wereldprimeur met emissievrije schaarlift op waterstof

SchaarliftEen absolute primeur op de waterstofbeurs Hyvolution in Parijs. Het Franse bedrijf Haulotte, gespecialiseerd in het ontwerpen, fabriceren en verkopen van hoogwerkers en verreikers, presenteerde daar begin deze week een schaarlift op waterstof. Het apparaat zit nog in de ontwikkelfase en is samen met Bouygues Energies & Services ontwikkeld.

Negen maanden geleden kondigden de twee Franse bedrijven aan een onderzoek te starten naar emissievrije machines op waterstof. Het tentoongestelde apparaat (op de linker foto) is een Pulseo HS 18 Pro volledig elektrische schaarlift uitgerust met een afneembare en vervangbare range extender-generator en aangedreven door een Bouygues Hyvision waterstof-brandstofcelsysteem. Over wanneer het apparaat beschikbaar is voor de commerciële markt en wat de prijs zal zijn is nog niet bekend.

De Franse Haulotte Group is sinds 1985 actief met het ontwerpen, fabriceren en verkopen van hoogwerkers en verreikers. Wereldwijd neemt het bedrijf de derde plaats in op het gebied van hoogwerker systemen. Haulotte is op alle continenten vertegenwoordigd.

Lees ook: startup-hyliko-onthult-haar-eerste-waterstoftruck-op-hyvolution-parijs

Frankrijk: startup Hyliko onthult haar eerste waterstoftruck op Hyvolution Parijs

Frankrijk: startup Hyliko onthult haar eerste waterstoftruck op Hyvolution Parijs

Parijs HylikoOp de waterstofbeurs Hyvolution in Parijs heeft Hyliko haar eerste serie waterstofbakwagens en -trekkers voor gebruik voor het wegvervoer gepresenteerd. De eerste trekker van 44 ton werd getoond door Ovarith Troeung, de CEO van Hyliko. De waterstofvrachtauto is ontworpen op een Renault Trucks-chassis, waarbij de volledige dieselaandrijving is vervangen door een waterstof-brandstofcelsysteem.

De voertuigen bevatten de waterstoftechnologie van GreenGT, bestaande uit twee brandstofcellen met een totaal vermogen van 160 kW, een kunststof Omnium-waterstoftank met een opslagcapaciteit van 40 kg en Forsee Power-batterijen met een capaciteit van 60 kWh. Deze technologieën creëren een motorvermogen van 350 kW en een geschatte actieradius tot 400 km bij 350 bar. Als er wordt getankt onder 700 bar verwacht Hyliko een actieradius van 900 km.

Door waterstof als brandstof te kiezen, zijn de Hyliko-vrachtwagens geschikt voor vele toepassingen vanwege de grote actieradius en een tanktijd van ongeveer 20 minuten, vergelijkbaar met die van diesel. De losse trekker biedt voldoende autonomie om regionaal of langeafstandstransport te rijden.

Een flinke dosis chauvinisme is het nieuwe bedrijf niet vreemd. Hyliko streeft ernaar de Franse industrie zoveel mogelijk te promoten in alle fabricagestappen van zijn voertuigen. Daarom werd het ontwerp en de montage van het op de tentoonstelling gepresenteerde voertuig uitgevoerd op het Franse grondgebied en vindt de toekomstige serieontwikkeling en productie van het voertuig, dat vanaf 2024 leverbaar is, overwegend in Frankrijk plaats.

Hyliko is van plan om tegen 2030 in heel Europa 6.000 waterstofvrachtwagens in te zetten en 60 waterstoftankstations te ontwikkelen. 

Lees ook: eerste-fabriek-voor-waterstof-poeder-komt-in-de-haven-van-amsterdam

Nederland: eerste fabriek voor waterstof-poeder komt in de haven van Amsterdam

Nederland: eerste fabriek voor waterstof-poeder komt in de haven van Amsterdam

Hydrogen powderElectriq, een leverancier van end-to-end veilige waterstofoplossingen, en Zenith Energy Terminals, een wereldwijd energieopslag- en -verwerkingsbedrijf, gaan samen een fabriek voor waterstof in poedervorm ontwikkelen in het Amsterdamse havengebied. Door waterstof in poedervorm te transporteren worden opslag en transport sterk vereenvoudigd en neemt de veiligheid toe. De zogenaamde Electriq Powder biedt superieure veiligheid en energiedichtheid in vergelijking met gecomprimeerde en vloeibare waterstof, melden de initiatiefnemers. De omzetting van waterstof uit het poeder naar elektriciteit gebeurt via een eigen compact systeem.

De partners hebben deze week een Memorandum of Understanding getekend voor de bouw van de eerste poederfabriek van Electriq op de terminal van Zenith Energy in Amsterdam. De overeenkomst omvat de productie van groene waterstof met behulp van hernieuwbare energie die wordt opgewekt door de on-site windturbines van Zenith.

“Deze fabriek is de eerste in zijn soort ter wereld en zal onze klanten in de Benelux bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq. "Nederland is een early adopter van waterstof als de brandstof van de 21e eeuw. We zien deze Electriq Powder-fabriek als een belangrijke factor om dit op een innovatieve, veilige en industriële manier te benutten". Electriq werkt momenteel aan een verdere uitbreiding van haar poederproductiecapaciteit om de geplande uitbreiding naar wereldwijde markten te stimuleren.

“De Electriq Powder-fabriek is een mooi voorbeeld van de voortgaande energietransitie in onze haven naar een duurzame brandstofhub”, zegt Koen Overtoom, CEO Port ofAmsterdam. “We zijn erg blij met nieuwe activiteiten zoals deze fabriek en willen dit soort geïntensiveerd grondgebruik en samenwerking tussen partijen in het havengebied graag faciliteren”.

‍Electriq, opgericht in Australië, opereert in de EU vanuit Nederland, met het R&D-centrum in Israël. De gepatenteerde technologie van Electriq omspant het gehele energie-ecosysteem, inclusief opslag, transport en vrijgave met waterstof als kern. Partner Zenith Energy Terminals, is groot geworden met fossiele brandstoffen en kijkt nu naar nieuwe vormen van schone energie.

Lees ook: richter-group-gaat-met-160-trucks-over-van-diesel-naar-waterstof

Duitsland: Richter Group gaat met 160 trucks over van diesel naar waterstof

Duitsland: Richter Group gaat met 160 trucks over van diesel naar waterstof

Wesel RichterEen flinke impuls voor waterstofinitiatieven in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Transportbedrijf Richter Group wil de komende 5 jaar haar 160 vrachtauto’s op diesel vervangen door vrachtauto’s op waterstof. Daarvoor heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse vrachtautofabrikant Nikola, die samen met Iveco in het Duitse Ulm waterstoftrucks gaat bouwen. Energiebedrijf EON gaat de levering van groene waterstof verzorgen.

Volgens de laatste informatie zal de Richter Group in eerste instantie 20 voertuigen van klasse 8 (vanaf 15 ton) bestellen. De actieradius is 800 kilometer. De eerste vrachtauto’s worden vanaf volgend jaar geleverd. De Richter Group kan de voertuigen huren via Iveco's "all-inclusive" model (GATE, Green & Advanced Transport Ecosystem). Iveco zal dan alle essentiële onderhoud en diensten leveren.

Zowel de waterstofvoorziening als de waterstofaanvoer wordt verzorgd door een joint venture tussen Nikola en Eon. Eon wordt verantwoordelijk voor de levering van groene waterstof. Daarvoor moet een compleet nieuw waterstoftankstation worden ontwikkeld die de vrachtauto’s kan vullen met waterstof onder 700 bar. Als er 20 vrachtauto’s gaan tanken moet het tankstation 1400 kilo waterstof onder 700 bar per dag leveren. Het tankstation voor de trucks wordt niet openbaar en komt te staan op het terrein van de Richter Group in Wesel, 40 kilometer over de Grens bij Arnhem.

Vertegenwoordigers van de Richter Group en Nikola presenteerden de plannen dinsdagmiddag bij de regionale bijeenkomst van H2 Niederrhein in Kreis Wesel. 70 bedrijven die in de regio actief met waterstof aan de slag willen waren te gast in het gemeentehuis. Waterstof Magazine was erbij en luisterde naar een aantal interessante plannen.

Districtsbestuurder Ingo Brohl: "We zijn duidelijk op een punt in het district Wesel waar we van 'praten' naar 'doen' gaan door de diverse en brede inzet van bedrijven voor het thema waterstof. Het Richter Group-project maakt duidelijk dat naast alle technische expertise ook ondernemersmoed, overtuiging en pionierswerk belangrijk zijn. Ik ben erg blij met de brede en diverse ondernemersgeest en de geest van optimisme, die ook tot uiting komt in het waterstofnetwerk. Ik ben er nog steeds vast van overtuigd dat het thema waterstof een enorm economisch potentieel heeft voor ons district Niederrhein in Wesel en de hele regio.” 

Lees ook: waterstofbedrijf-everfuel-en-hy24-investeren-200-miljoen-in-scandinavie

Denemarken: waterstofbedrijf Everfuel en Hy24 investeren 200-miljoen in Scandinavië

Denemarken: waterstofbedrijf Everfuel en Hy24 investeren 200-miljoen in Scandinavië

Denemarken raffinaderijHet beursgenoteerde Deense waterstofbedrijf Everfuel is een samenwerking aangegaan met Hy24 voor de financiering van nieuwe waterstofprojecten in Scandinavië. De partners gaan 200 miljoen euro investeren in voornamelijk nieuwe elektrolyse-capaciteit in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.  Financieringspartner Hy24, dat 's werelds grootste infrastructuurfonds voor schone waterstof beheert, krijgt 49% van de aandelen van de nieuwe joint venture, Everfuel krijgt 51% van de aandelen in bezit. De twee partners willen met het geld tot 1 GW aan groene waterstofprojecten financieren, bouwen, bezitten en exploiteren.

Het eerste project dat gerealiseerd gaat worden is de eerste fase van HySynergy-project met een 20 MW elektrolyser, die in het tweede kwartaal van 2023 commercieel operationeel zal worden bij Fredericia in Denemarken. De elektrolyser zal bijdragen aan een aanzienlijke decarbonisatie van industriële processen in de aangrenzende Crossbridge Energy Refinery (foto). HySynergy zal ook een concurrerend aanbod van groene waterstof bieden als emissievrije brandstof voor schone mobiliteit. In december 2022 kreeg HySynergy Fase 2, een Europese IPCEI-financiering van 33,1 miljoen euro om de bouw van de eerste van drie 100 MW elektrolysers te ondersteunen.

Hy24, dat 's werelds grootste infrastructuurfonds voor schone waterstof beheert, helpt het wereldwijde potentieel van waterstof als de koolstofarme energiedrager van de toekomst te realiseren door te investeren in de gehele waardeketen van schone waterstof. De joint venture sluit aan bij de ambitie van Hy24 om de opschaling van waterstofmarkten in Europa, Amerika en Azië-Pacific te versnellen. Hy24 investeert via zijn EUR 2 miljard impactfonds 'Clean H2 Infra Fund' dat in oktober 2022 werd gesloten.

Jacob Krogsgaard, de oprichter en CEO van Everfuel, is zeer tevreden met de samenwerking. “Dit is een belangrijke stap in de richting van het commercieel beschikbaar maken van groene waterstof door een versnelde uitrol van onze waterstofhubs. Hy24 is een toonaangevende wereldwijde investeerder in waterstofinfrastructuur en de ideale partner en mede-investeerder voor ons als de nummer één ontwikkelaar van elektrolysercapaciteit in Europa. Samen kunnen we de groene waterstofinfrastructuur ontwikkelen die nodig is om te voldoen aan de snelgroeiende vraag van de industrie en mobiliteit in onze Scandinavische kernmarkten.”

Pierre-Etienne Franc, mede-oprichter en CEO van Hy24 , voegde toe: “We hebben Hy24 en het Clean Hydrogen Infrastructure Fund gelanceerd om leiders en ondernemers op het gebied van waterstof te helpen de opschaling van hun projecten te versnellen en het potentieel voor het koolstofvrij maken van harde sectoren te verminderen. Everfuel is een van de meest geavanceerde projectontwikkelaars met een brede kennis van waterstoftechnologieën, markten en bedrijfsmodellen in Scandinavië. Het is daarom de natuurlijke partner voor snelle en verstandige ontwikkelingen.”

Lees ook: eerste-woonwijk-op-waterstof-komt-in-de-stad-edmonton-alberta

Canada: eerste woonwijk op waterstof komt in de stad Edmonton, Alberta

Canada: eerste woonwijk op waterstof komt in de stad Edmonton, Alberta

Bremner Alberta HydrogenIn de provincie Alberta komt de eerste waterstofwoonwijk van Canada. Het plaatselijke nutsbedrijf ATCO en vastgoedontwikkelaar Qualico ontwikkelen ten oosten van de stad Edmonton een nieuwe wijk met de naam Bremner. Er wordt wel een gaspijp aangelegd, maar hierdoor wordt niet het gebruikelijke aardgas, maar waterstofgas getransporteerd. De eerste werkzaamheden beginnen later dit jaar, in 2025 kunnen de eerste bewoners hun waterstofhuis betrekken.

"De bedoeling is dat met een 100% waterstofwoning alles ongeveer hetzelfde zal zijn in vergelijking met het het bouwen van traditionele woningen”, zegt regionaal bestuurder Brad Armstrong in de lokale media. “Het enige dat we echt veranderen is de energiebron, we gaan van fossiele aardgas naar 100% emissievrije waterstof. Hiervoor worden gasregelaars, drukmeters en de kookvoorziening in de keuken aangepast. De bouwkosten van de woningen op waterstof zullen niet veel verschillen van woningen op aardgas.”

Voor de regionale netbeheerder ATCO betekent de verandering dat er officieel nog het nodige moet worden geregeld. President Jason Sharpe van de gas-divisie van ATCO: “De bestaande wetgeving is alleen geschreven voor aardgas, dus daar zal nog het nodige moeten worden geregeld. En dan de energiekosten, hier bestaat nog onduidelijkheid over. We verwachten dat waterstof tegen 2030 dezelfde kost is als aardgas met CO2-taks.”

ATCO en Qualico streven ernaar om de nieuwe huizen vanaf het begin volledig op waterstof te laten werken. Een belangrijk aandachtspunt zijn daarbij alle benodigde goedkeuringen en de beschikbaarheid van apparaten die op waterstof kunnen werken. De waterstof voor dit project wordt in de regio opgewekt.

De nieuwe woonwijk zal de eerste jaren worden gebouwd in twee fases. In elk van de ontwikkelfasen worden honderdvijftig woningen van verschillende typen gebouwd. In de eerste fase wordt ook een demonstratiewoning gebouwd. In totaal komen er uiteindelijk tussen de 80.000 en 85.000 mensen te wonen.

In de Nederlandse plaats Lochem loopt sinds begin december een proef met 12 historische woningen die door de voormalige gaspijp 100% waterstof geleverd krijgen

Lees ook: hamburg-draagt-financieel-bij-aan-25-nieuwe-taxi-s-op-waterstof

Duitsland: Hamburg draagt financieel bij aan 25 nieuwe taxi’s op waterstof

Duitsland: Hamburg draagt financieel bij aan 25 nieuwe taxi’s op waterstof

Hamburg Taxis MiraiDe Duitse Hanzestad Hamburg zet een belangrijke stap binnen het emissievrije personenvervoer. In één keer zijn 25 taxi’s op waterstof in gebruik genomen en is afscheid genomen van exemplaren op fossiele brandstoffen. De afgelopen week hebben de voertuigen een vergunning gekregen. Het project wordt gefinancierd door ‘Taxi van de Toekomst’. Hiermee ondersteunt de stad Hamburg samen met projectpartners uit de handel en andere bedrijven de taxibranche bij de omschakeling naar lokaal emissievrije taxi's. 

Bij het begin van het project in april 2021 reden er vijf emissievrije taxi’s in Hamburg, allen op batterijen. In minder dan twee jaar tijd is dat aantal gegroeid naar 350. Nu komen daar de eerst 25 taxi’s op waterstof van het type Toyota Mirai bij.

Voor Anjes Tjarks, senator Transitie Transport en Mobiliteit, maakt het geen verschil of de emissievrije taxi’s op batterijen of waterstof rijden. “In beide gevallen is het belangrijk dat de voertuigen bij gebruik in Hamburg geen uitstoot meer uitstoten. Dit is een belangrijk onderdeel van ons klimaatbeschermingsbeleid en toont aan dat de taxihandel absoluut duurzaam is. Samen met de industrie gaan we consequent verder op deze weg.”

Bülent Aktas en MR Safar Nejad, Managing Partners van Best Taxi GmbH zijn eigenaar van de voertuigen. “We hebben 150 taxi's in bezit, verdeeld over drie bedrijven. We ondersteunen het project Future Taxi Hamburg al met 40 emissievrije taxi's. Dat breiden we nu uit uit met de ingebruikname van de 25 taxi's op waterstof naar in totaal 65 taxi's. Ons doel is om tegen het einde van het jaar ons gehele wagenpark emissievrij te maken. 

Als onderdeel van de Climate Protection Act heeft de Hamburgse senaat deze week besloten dat vanaf 1 januari 2025 alleen lokaal emissievrije taxi's zijn toegestaan ​​in de Hanzestad. De omschakeling wordt sinds april 2021 ondersteund door het project ‘Taxi van de Toekomst’ en in nauwe samenwerking met de branche. Naast federale financiering is de stad Hamburg begonnen met twee financieringsrondes om de extra kosten te compenseren die momenteel worden gemaakt met emissievrij vervoer.

Lees ook: eerste-tractor-op-waterstof-voor-aannemersbedrijf-otten-infra-uit-wapse

Frankrijk: H2V koopt bedrijfsterrein in de Tarn voor grootschalige waterstofproductie

Frankrijk: H2V koopt bedrijfsterrein in de Tarn voor grootschalige waterstofproductie

Tarn H2V artist impressionHet Franse bedrijf H2V, dat op verschillende locaties door heel Frankrijk grootschalig groene waterstof wil produceren, heeft een terrein gekocht in de regio Tarn. In de plaats Saint-Sulpice-la-Pointe, 20 km ten noordoosten van Toulouse, is een bedrijfslocatie gekocht van 90.000 m2, waar een elektrolyser moet komen van 100 MW. De totale investering bedraagt 160 miljoen euro. Over zes jaar moet er de eerste waterstof worden geproduceerd.

H2V is een dochteronderneming van de Normandische groep Samfi-Invest gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van industriële productiesites voor groene waterstof. In de toekomstige fabriek op het bedrijventerrein Portes du Tarn moet 14 miljoen kilo waterstof per jaar worden geproduceerd via elektrolyse. De fabriek levert werkgelegenheid aan 40 personen.

Alexis Martinez, directeur van H2V liet bij de ondertekening van het koopcontract weten dat de waterstof uit de fabriek de uitstoot van 140.000 ton CO2 per jaar zal besparen. Dit is gelijk aan de uitstoot van 80.000 auto's.

“Wij heten het nieuwe bedrijf  H2V van harte welkom in Les Portes du Tarn. De bedrijfsactiviteit, het produceren van groene waterstof, past precies in de  langetermijnstrategie van de staat, de regio en ons bedrijventerrein voor deze sector van de toekomst. ” , verklaart Christophe Ramond namens de regio. De productiesite voor groene waterstof wordt gezien als een belangrijke stap in de regionale energietransitie.

De nabijheid van de luchthavens van Toulouse Blagnac, Castres, Carcassonne en Perpignan vormt voor H2V een extra afzetmogelijkheid voor waterstof.

Afbeelding: Artist Impression van de toekomstige waterstoffabriek in zuidwest Frankrijk

Lees ook: eerste-tractor-op-waterstof-voor-aannemersbedrijf-otten-infra-uit-wapse

Nederland: eerste tractor op waterstof voor aannemersbedrijf Otten Infra uit Wapse

Nederland: eerste tractor op waterstof voor aannemersbedrijf Otten Infra uit Wapse

Westerveld tracktor waterstofAannemersbedrijf Otten Infra BV uit Wapse heeft de eerste tractor op waterstof in gebruik genomen. Het bedrijf uit de gemeente Westerveld in de provincie Drenthe is gespecialiseerd in onder meer grond- en bestratingswerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van groot materieel. Afgelopen week is de tractor onthuld.

“Wij zien dat batterij-elektrische ontwikkelingen nog niet zover zijn dat machines acht uur per dag achter elkaar full power kunnen meedraaien”, zegt Renate Otten, mede-eigenaar van Otten Infra in de regionale media. “De tractor op waterstof kan dat wel. Deze ontwikkeling zien wij helemaal zitten en daarom hebben we gekozen voor een waterstoftractor. We zijn er super trots op.”

Wethouder Henk Doeven is enthousiast over deze milieuvriendelijke keuze. “Deze ondernemer zet een grote en belangrijke stap om van fossiele brandstof af te komen. Schonere en emissieloze auto’s zien we steeds meer, maar vergroening van grootmaterieel zoals bouwmachines, bouwwerktuigen en trekkers nog niet. Dat is begrijpelijk, want er is een forse investering mee gemoeid. Ik hoop dat meer ondernemers kennis mogen nemen van de ervaring van Otten. Een volgende stap is dat meer bedrijven in de provincie een stap durven zetten richting minder CO2-uitstoot en dus schoner materieel.”

Vanuit de landelijke overheid is er voor bedrijven onder andere een subsidieregeling om te verduurzamen. Aanvullend op de stimulering van het Rijk, is de gemeente Westerveld aan het onderzoeken of een wederkerend fonds van betekenis kan zijn voor bedrijven om de stap naar emissievrij grootmaterieel te zetten.

“Wij denken hierbij onder andere aan zware vrachtauto's en grondverzetmachines”, zegt Doeven. “Hierbij is een uitrol nodig van meerdere waterstofstations in de regio. We gaan de vraag en behoefte inventariseren om daar een lokaal maatwerkprogramma van te maken.”

Lees ook: zeven-nieuwe-waterstoftankstations-in-grensgebied-met-nederland

Duitsland: zeven nieuwe waterstoftankstations in grensgebied met Nederland

Duitsland: zeven nieuwe waterstoftankstations in grensgebied met Nederland

Grensovergang OldenzaalDe districten Grafschaft Bentheim en Emsland dienen samen met vier districten uit Noordrijn-Westfalen een aanvraag in voor nieuwe waterstoftankstations in het westen van Duitsland. De regionale overheden willen 15 miljoen euro subsidie van de landelijke overheid om daarmee 7 nieuwe waterstoftankstations te bouwen. ​​Een daarvan staat gepland bij afrit 2 van de snelweg A30 in Gildehaus in de provincie Bentheim. Deze plek ligt twee kilometer over de Nederlandse grens bij Oldenzaal (foto). Een ander H2-station staat gepland bij Emsbüren in Emsland, 20 kilometer oostelijker.

De belangrijkste reden is om zwaar transport langs de oost-westroute de mogelijkheid moet krijgen om waterstof te tanken, aldus de initiatiefnemers. Als de subsidie-aanvraag van de zes districten succesvol is en ze het geld ontvangen, kunnen de eerste waterstoftankstations al in 2025 operationeel kunnen zijn.

Lees ook: onderzoek-naar-grootschalige-export-van-h2-naar-noord-europa

Nederland-Spanje: onderzoek naar grootschalige export van H2 naar Noord-Europa

Nederland-Spanje: onderzoek naar grootschalige export van H2 naar Noord-Europa

Spanje havenOmdat de toekomstige energiestromen de komende decennia drastisch gaan veranderen, zoeken het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid naarstig naar koolstofvrije alternatieven. Met landen op verschillende continenten worden overeenkomsten gesloten om de aanvoer van groene waterstof naar de Nederlandse havens vast te leggen. Deze week hebben de Nederlandse minister Jetten, van Klimaat en Energie, en de Spaanse vicepremier en minister Ribera van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging een akkoord getekend om meer samen te werken op het gebied van groene waterstof. Jetten bezoekt Spanje samen met Nederlandse bedrijven die met Spaanse bedrijven concrete projecten willen ontwikkelen voor de totstandkoming van waterstof-corridors.

Om de waterstofmarkt binnen Europa op gang te brengen, zijn import- en exportverbindingen en de bijbehorende infrastructuur cruciaal. Spanje zal een belangrijke en stabiele leverancier van hernieuwbare waterstof in Europa worden. Via Spaanse en Nederlandse havens kan die waterstof naar Noordwest-Europa worden geëxporteerd. Deze import- en exportcorridors binnen Europa zorgen ervoor dat het continent minder afhankelijk wordt van import uit niet-EU-landen.

Rob Jetten: “Om zowel de klimaatcrisis als de energiecrisis aan te pakken moeten we de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie versnellen. Een Europese samenwerking op het gebied van waterstof helpt daar enorm bij. Ik zie in Spanje, met haar enorme potentieel voor hernieuwbare waterstof, één van onze belangrijkste toekomstige waterstofpartners binnen de EU.”

Er bestaan al intentieverklaringen tussen Spaanse en Nederlandse havens voor de ontwikkeling van concrete waterstof corridors. Met het tekenen van deze Memorandum of Understanding (MoU) tussen Spanje en Nederland wordt de samenwerking verder verstevigd.

Om ervoor te zorgen dat Nederland in de toekomst niet afhankelijk is van één land voor de import van waterstof, tekent Nederland overeenkomsten met meerdere landen. Wereldwijd zijn er meer landen met veel zon, wind en ruimte dan er landen zijn die olie of gas exporteren. Dit heeft in de toekomst een prijsdrukkend effect op groene waterstof.

Afbeelding: het Spaanse oliebedrijf Cepsa gaat in de Zuid-Spaanse havenplaats Algeciras groene waterstof produceren en exporteren naar Rotterdam.

Lees ook: aantal-vloertuigen-op-waterstof-groeit-dit-jaar-naar-47-duizend

Zuid-Korea: aantal voertuigen op waterstof groeit dit jaar naar 47-duizend

Zuid-Korea: aantal voertuigen op waterstof groeit dit jaar naar 47-duizend

South Korea Hydrogen stationZuid-Korea is van plan de mobiliteit op waterstof de komende jaren flink uit te breiden. Om de doelen te halen is deze week een speciale organisatie opgericht met de naam: 'overlegorgaan voor vraag en aanbod van waterstof voor mobiliteit'. Het bedrijfsleven en de overheid werken hierin samen. Het doel is om het aantal voertuigen op waterstof de komende jaren versnelt te laten groeien, de distributie van waterstof te intensiveren en het aantal waterstoftankstations fors uit te breiden.

Tot en met vorig jaar zijn er in Zuid-Korea bijna 30-duizend personenauto’s op waterstof op kenteken gezet en nog eens 283 bussen. Ook dit jaar gaat het snel. Volgens planning moeten er bijna 17-duizend voertuigen op waterstof bijkomen, waaronder 16-duizend personenauto’s, 700 bussen, 100 vrachtauto’s en 120 vuilniswagens. Daarmee komt het aantal voertuigen op waterstof in Zuid-Korea op 47-duizend eenheden.

De belangrijkste fabrikant van deze voertuigen is de Koreaanse fabrikant Hyundai die nieuwe voertuigen aan het assortiment gaat toevoegen, waaronder bussen met en hoge vloer.

Het aantal waterstoftankstations wordt uitgebreid met nieuwe stations en nieuwe stations met een hoge capaciteit, speciaal voor vrachtauto’s en bussen. Momenteel staat het aantal H2-stations op 229, daar komen er dit jaar nog 91 bij. 11 van deze waterstoftankstations gaan vloeibare waterstof leveren. Drie fabrieken voor vloeibare waterstof zijn inmiddels in aanbouw. De eerste gaat opent over drie maanden in de plaats Changwon en de andere twee in november en december in respectievelijk Incheom en Ulsan.

De Koreaanse overheid en bedrijfsleven zijn ervan overtuigd dat waterstof de komende decennia een belangrijke rol gaat vervullen binnen de mobiliteit.

Lees ook: nieuwste-bmw-op-waterstof-wordt-volgende-week-officieel-gepresenteerd

Duitsland: nieuwste BMW op waterstof wordt volgende week officieel gepresenteerd

Duitsland: nieuwste BMW op waterstof wordt volgende week officieel gepresenteerd

BMW wasserstoffEr zijn foto’s opgedoken van de officieuze lancering van de eerste BMW’s op waterstof. De officiële lancering zou de komende week moeten plaatsvinden. BMW is daarmee het eerste Europese automerk dat vertrouwen uitspreekt in waterstof, naast de al beschikbare emissievrije voertuigen op batterijen.

Bij de vooraankondiging zijn een aantal technische specificaties uitgelekt. Het voertuig heeft een actieradius van 500 km en de vultijd ligt tussen de 3 tot 5 minuten. BMW claimt slechts 10% van de zeldzame grondstoffen die nodig zijn voor een batterij-auto te gebruiken voor voertuigen op waterstof. Gezien de moeizame aanvoer van deze kritische grondstoffen is het volgens de autofabrikant uit Beieren verstandiger vooral naar waterstofvoertuigen te kijken. Als er naar de gehele energieketen van batterij-elektrisch en waterstof wordt gekeken is waterstof zeker efficiënt.

BMW heeft veel vertrouwen in emissievrije voertuigen op waterstof. De EU bereidt de zogenaamde Alternative Fuels Infrastructure Regulation voor met maximaal 2000 waterstoftankstations in heel Europa. Dit is een goede basis om deze auto op de Europese wegen te laten rijden.

Het BMW iX5 Hydrogen-model is geproduceerd in de proeffabriek van het München Research and Innovation Center (FIZ). Het allereerste model heeft tijdens de ontwikkelingsfase al een intensief testprogramma onder veeleisende omstandigheden doorlopen en zal vanaf volgende week worden gebruikt als demonstratiemodel voor lokaal koolstofvrije mobiliteit. Waar de eerste voertuigen gaan rijden is nog niet bekendgemaakt.

"Waterstof is een veelzijdige energiebron die een sleutelrol speelt bij het streven naar klimaatneutraliteit", zegt Frank Weber, lid van de raad van bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor ontwikkeling. “We zijn er zeker van dat waterstof aanzienlijk aan belang gaat innemen bij de individuele mobiliteit en daarom beschouwen we een combinatie van batterij- en brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen op de lange termijn als een verstandige aanpak. Brandstofcellen hebben ook geen kritieke grondstoffen zoals kobalt, lithium of nikkel nodig, dus door te investeren in dit type aandrijfsysteem versterken we ook de geopolitieke veerkracht van de BMW Group. Met onze BMW iX5 Hydrogen-testvloot kunnen we nieuwe en waardevolle inzichten opdoen, waardoor we klanten een aantrekkelijk productaanbod kunnen bieden zodra de waterstofeconomie een wijdverspreide realiteit wordt.”

De BMW iX5 Hydrogen wordt gebouwd in de proeffabriek van de BMW Group in het Research and Innovation Center in München. Dit is de interface tussen ontwikkeling en productie waar elk nieuw model van een van de merken van het bedrijf voor het eerst wordt gemaakt. Er werken zo'n 900 mensen in de carrosseriebouw, assemblage, modelbouw, conceptvoertuigbouw en additive manufacturing. Ze werken elk aan maximaal zes voertuigprojecten tegelijk en hebben tot taak ervoor te zorgen dat zowel het product als het productieproces klaar zijn voor serieproductie. In het geval van de BMW iX5 Hydrogen hebben specialisten op het gebied van waterstoftechnologie, voertuigontwikkeling en eerste montage van nieuwe modellen nauw samengewerkt om de allernieuwste aandrijf- en energieopslagtechnologie te integreren.

De BMW-fabriek in Spartanburg in de VS levert de basisvoertuigen voor het waterstofmodel, dat is ontwikkeld op het platform van de BMW X5. De elektromotor, die samen met de krachtige batterij in het gebied van de achteras is geplaatst, is een product van de huidige BMW eDrive-technologie van de vijfde generatie, die ook wordt gebruikt in batterij-elektrische en plug-in hybride modellen van BMW. De brandstofcellen zijn  geproduceerd in het eigen onderzoekscentrum voor waterstof in Garching, ten noorden van München.

Lees ook: eerste-waterstoftankstation-voor-vrachtauto-s-wordt-dit-voorjaar-geopend
Frankrijk: eerste waterstoftankstation voor vrachtauto’s wordt dit voorjaar geopend

Frankrijk: eerste waterstoftankstation voor vrachtauto’s wordt dit voorjaar geopend

Frankrijk H2In het zuiden van Frankrijk wordt over twee maanden het eerste waterstoftankstation van Frankrijk geopend dat zich richt op zwaar transport. Het station valt onder het HyAMMED-project, waarin CapEnergies en AirLiquide gezamenlijk optrekken. Het doel is waterstof in deze regio te produceren en te distribueren. De komst van het H2-station heeft lang geduurd, drie jaar geleden heeft Waterstof Magazine al de eerste keer over dit initiatief geschreven.

Het innovatieve gedeelte van het nieuwe waterstoftankstation is de realisatie van een groot tankvolume in korte tijd onder een druk van 700 bar. Zware voertuigen van 40 ton kunnen hier in ongeveer 30 minuten 80 kilo waterstof tanken, goed voor een actieradius van 800 kilometer.

Deze volumes betekenen dat er goed moet worden nagedacht over de logistiek van het bevoorraden van toekomstige tankstations. Daar waar mogelijk wil waterstofleverancier AirLiquide maximaal gebruik maken van pijpleidingen of tubetrailers met een hoog volume. Voorlopig vindt de waterstofaanvoer nog in gasvorm plaats, er loopt een onderzoek of vloeibare waterstof bij min 253 graden niet efficiënter is.  

Thierry Carbonnel, Marketing en Business Support Director bij Air Liquide, houdt alle opties open. “Als het om waterstof gaat, moet je groot denken. Er rijden elke dag meer dan 600.000 vrachtwagens in Frankrijk en meer dan 6 miljoen in Europa. Als bedrijf moeten we meegroeien met het aantal vrachtwagens dat overschakelt van fossiel naar emissievrij. De waterstofproductie moet groeien evenals het aantal waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors.”

Voor transporteurs moet voor een succesvolle introductie van waterstof in Europa aan een drietal punten worden voldaan. Ten eerste moet waterstof overal waar het nodig is beschikbaar zijn. Daarvoor moet het aantal waterstoftankstations fors worden uitgebreid. Ten tweede moet er een dekkend netwerk van goed opgeleide chauffeurs beschikbaar zijn met verstand van waterstoftechnologie. En als laatste moet waterstof betaalbaar zijn en in prijs stabiel. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan staat niets een snelle uitrol van emissievrij zwaar-transport in de weg.

Lees ook: transhydrogen-alliance-onderzoekt-waterstofcorridor-met-brazilie

Nederland: Transhydrogen Alliance onderzoekt waterstofcorridor met Brazilië

Nederland: Transhydrogen Alliance onderzoekt waterstofcorridor met Brazilië

Brazilië waterstofHet Nederlandse consortium Transhydrogen Alliance en haar Braziliaanse partners Casa dos Ventos Energias Renováveis ​​en Comerc starten een onderzoek naar de export van waterstof vanuit Brazilië naar de haven van Rotterdam. De waterstof zal in de vorm van ammoniak getransporteerd worden. De afgelopen week is een eerste onderzoek naar deze intercontinentale transportcorridor officieel gestart. Bij het ondertekenen van de overeenkomst was de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, aanwezig.

De overeenkomst is een eerste stap voor de export van groene ammoniak geproduceerd in het industrie- en havencomplex van Pecém. De fabriek moet worden gebouwd op een terrein van 60 hectare en heeft een capaciteit tot 2,4 GW aan elektrolyse, dat staat gelijk aan een productie van 960 ton waterstof per dag. Met alle fasen geïmplementeerd, zal het de productie van 2,2 miljoen ton ammoniak per jaar mogelijk maken. De regio beschikt over een overvloed aan hernieuwbare energie.

De Nederlandse Transhydrogen Alliance is een samenwerking van de bedrijven Proton Ventures, Trammo, Varo Energy, GES en de haven van Rotterdam. De initiatiefnemers willen vanuit Porto do  Pecém in de Braziliaanse regio Ceará, waterstof exporteren naar Europa.

De Braziliaanse partner Casa dos Ventos is een van de grootste producenten van hernieuwbare elektrische energie, voornamelijk uit wind- en zonne-energie op land. Het bedrijf breidt zijn portfolio momenteel actief uit met offshore wind en waterstof. Comerc Energia maakt deel uit van de Comerc Group, een bedrijf dat actief is op het gebied van stroomproductie, transmissie, distributie en efficiëntieverbetering in Brazilië en Comerc is de distributiepartner voor elektriciteit. Gezamenlijk zijn deze bedrijven actief in de hele waterstofketen.

Vanaf 2026 moet de eerste groene waterstof vanuit Brazilië naar Europa verscheept worden.

Lees ook: grootste-waterstofcentrale-ter-wereld-zorgt-voor-netbalancering-in-whyalla

Australië: grootste waterstofcentrale ter wereld zorgt voor netbalancering in Whyalla

Australië: grootste waterstofcentrale ter wereld zorgt voor netbalancering in Whyalla

Australie Whyalla sunEen doorbraak bij grootschalige waterstofproductie in Australië. In het zuiden van het land, in de regio Whyalla, wordt over twee jaar de grootste waterstofcentrale ter wereld geopend. De H2-centrale krijgt een elektrolyser van 250 megawatt die overtollige stroom kan omzetten in waterstof. Een enorme stroomgenerator van 200 megawatt kan deze waterstof op een later tijdstip weer omzetten in stroom. Omdat geen enkel commercieel bedrijf deze uitdaging aandurft, stopt de regionale overheid bijna 400 miljoen euro in het project.

De waterstoffabriek zal overtollige hernieuwbare energie van het elektriciteitsnet halen en omzetten in waterstof. Wanneer de hernieuwbare energie 's nachts of in de winter niet beschikbaar is wordt het proces omgekeerd en ontstaat er weer stroom. In de regio staan bij zonnevelden ook grote batterij-pakketten (foto), maar deze kunnen het gebied onvoldoende van stroom voorzien.

Het H2-project is de eerste stap naar een nieuwe waterstofeconomie. De H2 die over is kan worden geleverd aan bedrijven die waterstof kunnen gebruiken in productieprocessen of aan de mobiliteit. Over twee jaar, in 2025, moet de waterstofcentrale volledig operationeel zijn. De overheid heeft het bedrijfsleven uitgenodigd de komende maand met voorstellen te komen.

De waterstofcentrale heeft tot doel vraag en aanbod in het net in evenwicht te brengen. Momenteel haalt 69 procent van de inwoners van Zuid-Australië de energie uit zon en wind, tegen 2030 wordt verwacht dat de regio 100 procent van de energiebehoefte uit hernieuwbare bronnen haalt.

In het zuiden van Australië waar zon en wind in overvloed aanwezig zijn is inmiddels een bizarre situatie ontstaan. De regio wekt meer zonne-energie op dan het verbruikt. De overheid moet consumenten nu vragen om zoveel mogelijk elektrische apparaten aan te zetten om overbelasting van elektriciteitsnet te voorkomen. 

Lees ook: mercedes-genh2truck-rijdt-momenteel-een-testtour-door-nederland

Nederland: Mercedes GenH2Truck rijdt momenteel een testtour door Nederland

Nederland: Mercedes GenH2Truck rijdt momenteel een testtour door Nederland

Doetinchen GenH2 truckDOETINCHEM, dinsdag 21 februari 2023 - De Mercedes Benz GenH2Truck is vanmorgen bij Babberich de Nederlandse grens over gestoken om te beginnen met een meerdaagse testrit door Nederland. De zware vrachtauto is voor deze veldtest geladen met ballast in de vorm van stenen. De eerste stop op Nederlandse bodem was het grote waterstoftankstation van Kuster in Doetinchem.

De testtruck van Mercedes beschikt over vier tanks van ieder 4,5 kilo die tussen de wielen zijn geplaatst. Dit zijn dezelfde tanks als in de Caetano bussen worden gebruikt. Hierin kan waterstof onder 350 bar worden opgeslagen. Het voertuig verbruikt met deze ballast ongeveer 8 kilo waterstof op honderd kilometer. De tanks aan weerszijden van het testvoertuig zijn niet met elkaar gekoppeld. Om de volledige 18 kilo te kunnen tanken moet het voertuig draaien bij de pomp.

Meer informatie en meer foto's ziet u via deze link

Portugal: busbedrijf van Deutsche Bahn koopt 60 waterstofbussen bij Caetano

Portugal: busbedrijf van Deutsche Bahn koopt 60 waterstofbussen bij Caetano

Sleeswijk Holstein CaetanoDB Regio Bus, een dochteronderneming van Deutsche Bahn, heeft een overeenkomst getekend met de Portugese busfabrikant Caetano. Tussen volgend jaar en 2026 worden er 60 H2-bussen geleverd aan de regionale busbedrijven in Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. Dit is een belangrijke stap om alle bussen op diesel uiterlijk in 2038 vervangen te hebben door emissievrije voertuigen.

De brandstofcellen in de bussen van Caetano zijn afkomstig uit de fabrieken van Toyota en zijn van uitstekende kwaliteit. De voertuigen met de naam H2 CityGold zijn 12 meter lang en hebben 34 zitplaatsen en 47 staanplaatsen. Het passagierscompartiment heeft geen treden en biedt een twee meter brede ruimte voor rolstoelen. 

Evelyn Palla, lid van de raad van bestuur van Regional Transport DB AG is zeer tevreden met de aankoop. “Waterstofbussen rijden klimaatvriendelijk en hebben het voordeel van snel tanken. In ieder geval veel sneller dan een vergelijkbaar voertuig op batterijen. Met hun grote actieradius zijn waterstofbussen bijzonder geschikt om dieselvoertuigen op het platteland te vervangen. Met de bestelling van 60 waterstofbussen zetten we weer een stap richting het afscheid van diesel.”

De 60 bussen zijn in één koop aangeschaft. De ordergrootte bedraagt bijna 40 miljoen euro.

Lees ook: onderzoek-naar-emissievrij-rangeren-in-haven-van-hamburg-en-bremen

Duitsland: onderzoek naar emissievrij rangeren in haven van Hamburg en Bremen

Duitsland: onderzoek naar emissievrij rangeren in haven van Hamburg en Bremen

Rangeerterrein havenIn de havens van de Duitse steden Bremen en Hamburg is het project SH2UnterPorts van start gegaan. Verschillende instanties gaan de komende jaren onderzoeken hoe de rangeerlocomotieven hun werkzaamheden emissievrij kunnen uitvoeren. Het onderzoek duurt 15 maanden en moet in mei 2024 worden afgerond. Het Duitse ministerie van Digitale Zaken en Transport heeft meer dan 1,2 miljoen euro in het project gestoken als onderdeel van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie.

Rangeerterreinen in havengebieden hebben niet de beschikking over een bovenleiding en gezien het zware en langdurige werk is een batterij geen oplossing. De energievraag gedurende een gemiddelde werkdag is te hoog. Het onderzoek zal zich richten op de voorwaarden voor het ombouwen naar waterstofaandrijving, het protocol rond het tanken en het verhelderen van veiligheids- en juridische kwesties. Als het onderzoek succesvol wordt afgerond, kunnen de treinen in de toekomst op groene waterstof rijden en klimaatneutraal worden door over te schakelen van diesel naar elektriciteit maar dan zonder bovenleidingen. De initiatiefnemers willen dat de rangeerterreinen rond 2035 emissievrij zijn. Verschjillende fabrikanten van rangeerlokomotieven zijn al voertuigen op waterstof aan het ontwikkelen.

De onderzoeksresultaten, opgedaan in de havens van Hamburg en Bremen, worden verwerkt in een plan en dit komt vervolgens beschikbaar voor andere havens.

Lees ook: vrolijke-fleurige-waterstofbussen-voor-het-openbaar-vervoer-in-oldenburg

Duitsland: vrolijke fleurige waterstofbussen voor het openbaar vervoer in Oldenburg

Duitsland: vrolijke fleurige waterstofbussen voor het openbaar vervoer in Oldenburg

Oldenburg waterstof busEen vrolijke primeur voor de Duitse stad Oldenburg. Het plaatselijke busbedrijf VWG rijdt sinds deze maand met vier fleurige waterstofbussen door de stad. De opvallende beschildering bestaat uit bloemen uit de jaren 70 en teksten als ‘Luft en Leben’ en ‘Stay Clean’. Tijdens de ritten door Oldenburg, gelegen in het noordwesten van Duitsland, trekken de voertuigen veel bekijks.  

De vier bussen zijn uitgerust met blauwe LED-verlichting, roestvrijstalen stangen om aan vast te houden, blauwe stoelen en parketvloeren. De voertuigen zijn gekocht bij de Portugese busfabrikant CaetanoBus, waarin het Japanse bedrijf Toyota een belangrijk aandeel heeft. De brandstofcelaandrijving is dan ook gebaseerd op het brandstofcelsysteem van de Toyota Mirai en is op het dak geïnstalleerd. Evenals de waterstoftanks.  

Een voordeel van de waterstofbussen is de grotere actieradius dan vergelijkbare bussen met batterij-elektrische aandrijving. De waterstofbus kan zo'n 400 kilometer afleggen op één tank. Een ander pluspunt is de tanktijd van ongeveer 10 minuten, aanzienlijk korter dan volladen bij een laadpaal voor elektriciteit. De bussen tanken bij het openbare waterstoftankstation in de stad.

De nieuwe emissievrije bussen hebben één nadeel: de prijs. De voertuigen kosten 610-duizend euro per stuk en zijn mede gefinancierd  De bussen werden door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de deelstaat Nedersaksen. 

Desondanks is Oldenburgs burgemeester Jürgen Kroogmann tevreden met de nieuwe voertuigen: “De waterstofbussen zijn een belangrijk onderdeel in ons klimaatbeleid, maar ook in de modernisering van ons openbaar vervoer. Als dat lukt, dan kan ik me voorstellen dat we ons H2-wagenpark blijven uitbreiden, maar we hopen ook dat de waterstofbussen in de toekomst nog goedkoper worden.”

Mogelijk gaat de prijs van waterstof in de toekomst wel omlaag. Energieleverancier EWE plant een elektrolyse-installatie van 320 megawatt in het nabijgelegen Emden. Deze moet eind 2026 gebouwd zijn en gaat ongeveer 600 miljoen euro kosten.

Lees ook: smakelijke-winter-barbecue-op-waterstof-bij-holthauzen-in-groningen

Nederland: smakelijke winter-barbecue op waterstof bij Holthauzen in Groningen

Nederland: smakelijke winter-barbecue op waterstof bij Holthauzen in Groningen

BBQ hydrogenEen verrassing aangeboden door docent Cor Scholte van ROC Friese Poort in Leeuwarden. De medewerkers van Holthausen Clean Technologie in Hoogezand werden door hem getrakteerd op gerechten van een barbecue die werkt op waterstof. En daarmee was de traktatie emissievrij.
Bij Holthausen Clean Technologie worden uiteenlopende voertuigen omgebouwd naar waterstof, zoals vrachtauto's, vuilniswagens en veegmachines. 
Docent Cor Scholte loopt stage bij de waterstofpioniers van Holthausen om de kennis straks door te kunnen geven aan zijn studenten. ‘Die barbecue was een bedankje en vooral lekerrrrr’, wordt geschreven op social media. Het ziet er in ieder geval gezellig uit. 

Lees ook: hevendrones-komt-met-drie-nieuwe-emissievrije-drones-op-waterstof

Israël: HevenDrones komt met drie nieuwe emissievrije drones op waterstof

Israël: HevenDrones komt met drie nieuwe emissievrije drones op waterstof

HevenDrones waterstofHevenDrones, een bedrijf gevestigd in Tel Aviv, Israël, heeft deze week een drone op waterstof gepresenteerd. Dit is de eerste uit een serie van drie nieuwe drones op H2 die dit jaar op de markt moeten komen. De H2D55 kan op 100 minuten in de lucht blijven en pakketten vervoeren tot een gewicht van 7 kilo. Later dit jaar verwacht HevenDrones te komen met drones die langer in de lucht kunnen vliegen en grotere gewichten kunnen verplaatsen.

De nieuwe drone met typeaanduiding H2D55 is een lichtgewicht, aanpasbare drone voor verschillende luchttoepassingen en ontworpen voor zakelijke en defensieklanten. De drone kan in verschillend bedrijfsprocessen worden toegepast, zoals bij het meten van voedingsstoffen in de bodem, het bespuiten van landbouwgewassen, dataverzameling voor bouwbedrijven, herbebossingsprojecten, het helpen van reddingswerkers en het leveren van voedsel en munitie.

Volgens Bentzion Levinson, CEO van HevenDrones, is de H2D55 de eerste stap op weg naar drones met een hoge economische waarde in combinatie met een lage ecologische voetafdruk en energie-efficiëntie. "We zijn verheugd om waterstofaangedreven drones op de wereldmarkt te brengen en zijn verheugd om het groeiende gebruiksbereik in meerdere industrieën te zien." 

HevenDrones zal de drone H2D55 eind februari tentoonstellen tijdens de  International Defence Exhibition and Conference, die plaatsvindt in Abu Dhabi. Potentiële klanten krijgen de kans om meer te weten te komen over de op waterstof aangedreven drone en zijn zakelijke en beveiligingstoepassingen. 

Het Israëlische HevenDrones heeft twee weken geleden de Monaco Hydrogen Alliance gewonnen als bedrijf met het meest disruptieve potentieel op het gebied van waterstofmobiliteit. Het bedrijf werd geselecteerd uit tien waterstofprojecten als de meest waarschijnlijke om de markt met waterstofmobiliteit grondig te veranderen.

Van autonome bezorging op de laatste kilometer tot noodhulp, slimme steden en infrastructuurherstel, HevenDrones ontwikkelt en produceert bruikbare drones, ontworpen om energie-efficiëntie en duurzaamheid te stimuleren in een reeks commerciële ecosystemen en zorgt voor de vereiste balans tussen laadvermogen en uithoudingsvermogen.

Lees ook: tevva-test-gloednieuwe-truck-op-waterstof-in-het-winterse-schotland

Verenigd Koninkrijk: Tevva test gloednieuwe truck op waterstof in het winterse Schotland

Verenigd Koninkrijk: Tevva test gloednieuwe truck op waterstof in het winterse Schotland

Schotland Tevva vrachtautoDe Britse fabrikant van emissievrije vrachtauto’s Tevva, test zijn nieuwste waterstofvoertuig in het winterse Schotland. De vrachtwagen van 7,5 ton met een brandstofcel, is gedurende een lange proefrit onderworpen aan meerdere testen. Ondanks het koude winterse weer haalde de truck een afstand van ongeveer 560 kilometer zonder te tanken. Dat is in praktijk aanzienlijk meer dat dat de fabrikant in de brochure opgeeft.

De Schotse fabrikant zet volop in op de ontwikkeling van emissievrij transport. Daarbij spelen zowel batterij-elektrische voertuigen als wagens met een brandstofcel een belangrijke rol. Voor de lange proefrit met de waterstoftruck zijn vier  ingenieurs ingeschakeld, die het dual-energy prototype een route hebben laten rijden van het hoofdkantoor in Londen naar de Brits-Schotse grens bij Berwick-on-Tweed en weer terug. In totaal werd er meer dan 1.000 kilometer afgelegd. 

Volgens het bedrijf heeft de vrachtwagen op de terugreis ongeveer 563 kilometer afgelegd, zonder tussendoor te hoeven stoppen om op te tanken.

De futuristisch ogende truck zorgde onderweg voor veel verbaasde blikken en vragen. De aanblik van waterstof-elektrische vrachtwagens zijn mensen nog niet gewend. Nu nog niet, maar de ingenieurs zijn ervan overtuigd dat daar verandering in komt.

De Tevva 7.5T waterstof-elektrische truck heeft een capaciteit van 15 europallets, een laadvermogen van 2718 kilo en kan in 10 minuten worden volgetankt. Vanaf deze zomer wordt het voertuig aan klanten geleverd.

Lees ook: omgebouwde-tractor-op-diesel-rijdt-voortaan-emissievrij-op-waterstof

Frankrijk: omgebouwde tractor op diesel rijdt voortaan emissievrij op waterstof

Frankrijk: omgebouwde tractor op diesel rijdt voortaan emissievrij op waterstof

Charier tractor waterstof

In de plaats La Turballe, in het westen van Frankrijk, is een tractor op waterstof in gebruik genomen. Een oude landbouwtrekker is de afgelopen twee jaar omgebouwd door het aannemersbedrijf Charier. De volledig vernieuwde machine wordt voor het eerst ingezet voor de uitbreiding van de haven van het schiereiland Guérande.

Voor het loonbedrijf Charier is het belangrijk om de werkzaamheden in de toekomst emissievrij te kunnen aanbieden. In eerste instantie is onderzocht om een batterij-elektrisch voertuig te ontwikkelen, maar daar is door de grote energievraag gedurende de werkdag vanaf gezien. Waterstof is volgens de onderzoekers een betere optie.

Bij de voormalige tractor op diesel is de verbrandingsmotor vervangen door een elektromotor, die wordt aangedreven door een batterij, die zelf wordt opgeladen door een brandstofcel. De gehele ombouw heeft 450.000 euro gekost, waarvan 140.000 euro gefinancierd door de regio Pays de la Loire. Charier heeft de ontwikkeling van het voertuig zelf gedaan, geen enkel bedrijf in de regio heeft daar nog ervaring mee. In de regio wordt waterstof geproduceerd uit groene energie, is een transportsysteem ingericht en wordt waterstof opgeslagen op de site. Iedere stap bracht de nodige uitdagingen met zich mee.
Op de site van de haven van Turballe gebruikt het bedrijf Charier een veertigtal machines, dit op een totale vloot van 650 voertuigen. De aanwezigheid van de waterstoftrekker zou symbolisch kunnen lijken, maar daar is Paul Bazireau, voorzitter van de raad van bestuur van Charier het niet mee eens. "Wat we willen is een complete seruie krachtige voertuigen op waterstof. Maar we zijn geen fabrikanten van voertuigen, we verwachten van motorfabrikanten dat ze een reeks H2-voertuigen lanceren met grote vermogens en deze aanbieden."

De groep Charier, 125 jaar geleden opgericht, wil aantonen dat openbare werken bedrijven hun impact op het milieu kunnen beperken. Hun doel: hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50% verminderen.

Uiteindelijk heeft Charier nog twee partners bij het project in Tutballe kunnen betrekken.  Het uit Nantes afkomstige bedrijf Lhyfe is betrokken bij het omzetten van groene stroom in waterstof, terwijl het bedrijf Europe Technologies zorgt voor het transport van de waterstof naar een experimenteel tankstation dat in de buurt van de bouwplaats was geïnstalleerd. 

Lees ook: nieuwe-intercontinentale-waterstofpijpleiding-tussen-europa-en-afrika

Video: de eerste beelden van de tractor op H2 ziet u via deze link    

Italië: nieuwe intercontinentale waterstofpijpleiding tussen Europa en Afrika

Italië: nieuwe intercontinentale waterstofpijpleiding tussen Europa en Afrika

Gasleiding zeeschip waterstofHet Italiaanse energiebedrijf Eni en het Algerijnse bedrijf Sanatrach hebben een overeenkomst gesloten voor een nieuwe waterstofleiding onder de Middellandse zee. Het contract hiervoor is getekend in de Algerijnse hoofdstad Algiers, de Italiaanse premier Giorgia Meloni was daarbij aanwezig. Daarbij gaf ze aan dat Algerije een van de belangrijkste waterstofleveranciers kan worden van Afrika en dat Italië de poort is van energielevering aan Europa.

De nieuwe pijpleiding met de naam Galsi-Project is kleurenblind. Er is ruimte voor meerdere kleuren waterststof, waaronder groen en blauw. De leiding is in totaal 837 kilometer lang waarvan 272 kilometer op land en 565 offshore. Per jaar kan hiermee 8 tot 10 miljard kubieke meter waterstofgas getransporteerd worden. Het project kost 2,3 miljard euro.

De president van Algerije, Abdelmadjid Tebboune, laat weten dat het project in hoog tempo zal worden gerealiseerd. “Dit is een geweldige kans voor ons land, dat net als andere Arabische landen een producent van alternatieve energie wil worden, met name groene waterstof dankzij een overvloedige zon.” Algerije maakte eerder bekend een partnerschap aan te zijn gegaan met Duitsland, dat in hoog tempo probeert zijn energiebronnen te diversifiëren. Vanaf 2030 moet er Algerijnse waterstof aan Duitsland worden geleverd. De twee landen onderhandelen ook over de bouw in Algerije van een kleinere groene waterstoffabriek met een productiecapaciteit tot 20 MW. Deze moet volgend jaar al operationeel zijn.

Lees ook: innovatieve-tankauto-op-waterstof-haalt-melk-op-bij-boeren-bedrijven

Nederland: innovatieve tankauto op waterstof haalt melk op bij boeren bedrijven

Nederland: innovatieve tankauto op waterstof haalt melk op bij boeren bedrijven

Friesland Campint HyzontruckEen tankauto op waterstof, die melk ophaalt bij de boeren in het noorden van Nederland, wordt momenteel uitvoerig getest. Tien verschillende chauffeurs besturen beurtelings het voertuig dat maar liefst 22 uur in een etmaal actief is. De wagen is eigendom van Transport Groep Noord Baas Blijham B.V. Deze week rijdt het waterstofvoertuig in het midden van Nederland in de regio Utrecht.

Op een tank met een inhoud van 39 liter haalt de truck een actieradius van 400 kilometer, ook bij vriezend weer. De vrachtauto is zeer stil en stoot geen emissies uit. Fabrikant Holthausen Clean Mobility in Hoogezand meldt op social media dat de chauffeurs en eigenaar na een eerste periode intensief testen dik tevreden zijn.

Foto: De melktankauto tankt binnen 15 minuten een volle waterstoftank bij het waterstoftankstation van Holthausen in Groningen

Lees ook: calvera-hydrogen-ontwikkelt-de-grootste-waterstof-buizentrailer-ter-wereld



Spanje: Calvera Hydrogen ontwikkelt de grootste waterstof-buizentrailer ter wereld

Spanje: Calvera Hydrogen ontwikkelt de grootste waterstof-buizentrailer ter wereld

Zaragoza Calvera tubtrailerHet Spaanse bedrijf Calvera Hydrogen, gevestigd in Zaragoza, claimt de grootste vrachtauto te wereld te hebben ontwikkeld voor het transport van waterstof over de weg. In de trailer van 45ft. kan meer dan 1000 kilo waterstof worden opgeslagen onder 517 bar. Dat maakt het vervoer van H2 naar tankstations het meest efficiënt.

De buizentraler geschikt voor waterstof is ontwikkeld voor Shell, die hiermee zijn waterstoftankstations in Europa en Amerika van H2 wil voorzien. In Amerika kan de trailer 1000 kilo gasvormige waterstof vervoeren onder 517 bar, in Europa ligt de transportcapaciteit op 1.300 kilo. Het verschil wordt verklaard door de verschillende asdrukken de in de landen zijn toegestaan. Shell kiest voor 517 bar om waterstof met een geringe energiedichtheid zo kostenefficiënt mogelijk te kunnen transporteren. Daarbij wordt rekening gehouden met een mix van transportvolume, transportkosten en compressiekosten. De cilinders op de tubetrailer zijn gemaakt van koolstofvezel.

Ricardo Calvera , technisch directeur van Calvera Hydrogen, is zeer tevreden over de nieuwe transportvoertuig. “Het is een eer voor ons om nauw samen te werken met zo'n hoogwaardig team als Shell Hydrogen om dit uitdagende project uit te voeren. We willen Shell bedanken voor hun vertrouwen in onze technische capaciteit, ervaring en rigoureuze benadering van veiligheid.”

Shell wil op termijn wereldleider worden in waterstof.

Lee ook: waarschuwing-voor-hyzon-motors-mogelijk-binnenkort-van-de-nasdaq

USA: waarschuwing voor Hyzon Motors, mogelijk binnenkort van de Nasdaq

USA: waarschuwing voor Hyzon Motors, mogelijk binnenkort van de Nasdaq

Hyzon nasdaqqDe Amerikaanse fabrikant Hyzon wordt bedreigd met het schrappen van de beursnotering aan de Nasdaq. Het bedrijf houdt zich niet aan de regels die gelden voor beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Nadat dit eind vorige week bekend is geworden is de koers direct met 20% gedaald. De reden van de waarschuwing? Hyzon heeft geen kwartaalrapporten ingediend voor de kwartalen die eindigden op 30 juni en 30 september. Het stipt uitvoeren van de basisregels van de Nasdaq-beurs is essentieel voor een notering. 

Hyzon Motors gaat in beroep, waardoor het aandeel nog zeker een tijdje op de Nasdaq-beurs blijft staan. Het indienen van een verzoek om een ​​hoorzitting stopt het proces automatisch gedurende 15 dagen vanaf de datum van het verzoek. De hoorzitting wordt dan gepland tussen 30 en 45 dagen na de aanvraagdatum. Dat weerhoudt aandeelhouders er echter niet van om snel aandelen te verkopen. Rapporteurs melden dat het normale handelsvolume voor Hyzon ongeveer 820.000 aandelen bedraagt. Afgelopen vrijdag wisselden er bijna 3,5 miljoen aandelen van eigenaar, meer dan vier keer zoveel als normaal.

Hyzon ging ruim twee jaar geleden feestelijk naar de beurs (foto). Op het hoogtepunt stond het aandeel op 16,60 dollar. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op 1,55 dollar.

Lees ook: graafmachine-op-waterstof-van-jcb-mag-in-het-vk-de-weg-op

Duitsland: Gasunie onderzoekt waterstofnetwerk ontwikkeling in de Noordzee

Duitsland: Gasunie onderzoekt waterstofnetwerk ontwikkeling in de Noordzee

Gasunie offshore netwerk 3Gasunie wil een waterstofnetwerk realiseren in het Duitse deel van de Noordzee. Dit Duitse waterstofnetwerk moet een belangrijke rol gaan spelen bij de grootschalige import van waterstof uit Noorwegen en het toenemende aanbod van groene waterstof geproduceerd door toekomstige windparken op zee. Het Duitse offshore netwerk zal worden verbonden met het Nederlandse offshore netwerk, zodat ook  Nederland  waterstof kan importeren en op termijn zelfs exporteren. Voor het ontwikkelen van het offshore waterstof netwerk heeft het bedrijf bij de Europese Commissie  de status van Project of Common Interest (PCI) aangevraagd.

De aanvraag van Gasunie maakt onderdeel uit van het internationale samenwerkingsverband Clean Hydrogen for Europe waarin wordt samengewerkt om de gehele waterstofketen van productie, transport en opslag tot met het aansluiten van eindgebruikers in Noordwest Europa te realiseren. Naast Gasunie hebben bedrijven uit Duitsland, België, Frankrijk en Noorwegen hun PCI projecten ondergebracht in het samenwerkingsverband. De bedoeling is om het waterstofnetwerk in de Duitse Noordzee vanaf 2030 in gebruik te nemen. De verbinding naar Nederland zal in de jaren daarna volgen.

In de waterstofstrategie van de Duitse overheid speelt de Noordzee, naast een Duitslandwijd waterstofnetwerk en grootschalige opslagmogelijkheden, een cruciale rol om de Duitse samenleving te verduurzamen en bij te dragen aan het vergroten van de Europese energieonafhankelijkheid. Bovendien ziet Duitsland zichzelf als een sleutelregio bij de realisatie van de Europese waterstofmarkt. Vanaf 2030 zal de hoeveelheid waterstof die bij de windparken op zee wordt geproduceerd evenals de geïmporteerde waterstof uit buurlanden snel toenemen. Er is een waterstoftransportnetwerk op zee nodig om het naar land te kunnen vervoeren.

In 2022 ondertekenden Nederland, Denemarken, Duitsland en België de Esbjerg-verklaring waarin zij afspraken de Noordzee als ‘groene energiecentrale’ te ontwikkelen. Naast de gigantische elektrische vermogens die naar land getransporteerd moeten worden, zal een aanzienlijk deel van de windenergie al op zee worden omgezet in waterstof, die via internationale waterstofverbindingen vanaf de Noordzee aan land wordt gebracht. Netbeheerders en  regeringen uit de diverse landen werken waar mogelijk samen om de groene energiecentrale te realiseren. 

Lees ook: eerste-passagiersvluchten-op-h2-starten-in-2025-vanuit-rotterdam

Nederland: eerste passagiersvluchten op H2 starten in 2025 vanuit Rotterdam

Nederland: eerste passagiersvluchten op H2 starten in 2025 vanuit Rotterdam

Rotterdam ZeroAviaDe Britse-Amerikaanse waterstofpionier ZeroAvia gaat vanaf 2025 starten met passagiersvluchten binnen Europa op waterstof. Het bedrijf heeft al meerdere succesvolle korte vluchten uitgevoerd op H2. Deze week is een onderzoekstraject aangekondigd waarin Rotterdam Den Haag Airport en Shell participeren. De eerste demonstratie vluchten moeten volgend jaar al plaatsvinden.

Deze samenwerking gaat zich richten op het ontwikkelen van de infrastructuur en het testen van de procedures op de grond voor de distributie, opslag en het tanken van waterstof. Dit kan leiden tot het koolstofvrij maken van het hele ecosysteem van een luchthaven. Het project richt zich ook op de ontwikkeling van normen en protocollen rond veiligheid, tanken en beheer van waterstof in de luchtvaart, waardoor de veelbelovende energiedrager kan worden uitgerold.

De samenwerking volgt op een belangrijke doorbraak. Het Brits-Amerikaanse bedrijf ZeroAvia heeft de afgelopen maand het grootste vliegtuig tot nu toe op waterstof een proefvlucht laten maken. Het Dornier 228-testvliegtuig met 19 zitplaatsen steeg vorige maand op in het Verenigd-Koninkrijk en maakte op een waterstofmotor een testvlucht van tien minuten. ZeroAvia beschouwd deze vlucht als een belangrijke stap richting zero-emissie personenvervoer door de lucht. De vlucht vond plaats vanaf de R&D-faciliteit van het bedrijf op Cotswold Airport in Gloucestershire, in het Verenigd Koninkrijk.

De waterstofmotor voor deze testvlucht was gemonteerd onder de linker vleugel. Aan de rechterkant zat nog een traditionele Honeywell TPE-331 motor Het waterstofsysteem bestond uit twee brandstofcellen, een lithium-ion-batterijpakket zorgt voor extra piekvermogen tijdens het opstijgen. Tijdens de eerste testvlucht waren de waterstoftanks en energieopwekkingssystemen met brandstofcellen in de cabine ondergebracht. Alle systemen presteerden zoals verwacht. Dit is de grootste ZeroAvia-motor die tot nu toe is getest. In een volgende stap wil het bedrijf naar een aandrijflijn met een vermogen van 2 tot 5 MW, genoeg om een passagiersvliegtuig met maximaal 90 zitplaatsen van energie te voorzien.

Val Miftakhov, oprichter en CEO van ZeroAvia is zeer tevreden over de resultaten die zijn geboekt tijdens deze testlucht. “Onze aanpak is de beste oplossing om schone luchtvaart op grote schaal te versnellen.”

Lees ook: succesvolle-proeven-met-waterstof-door-bestaande-aardgasleidingen

Nederland: succesvolle proeven met waterstof door bestaande aardgasleidingen

Nederland: succesvolle proeven met waterstof door bestaande aardgasleidingen

WaterstofpijpHet uitgebreide en goed onderhouden aardgasnetwerk in Nederland blijkt zeer waardevol bij de overgang naar schone energie. Nu uit verschillende testen is gebleken dat zowel het hoofdnetwerk van de Gasunie als de netwerken van de regionale netbeheerders zonder al te veel aanpassingen kunnen worden gebruikt, kunnen beleidsmakers aan het werk. Waakhond Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) signaleert dat de overgang van aardgaspijp naar waterstofpijp geen noemenswaardige problemen oplevert.

De afgelopen jaren zijn op meerdere plekken in Nederland voormalige aardgaspijpen overgegaan naar waterstof. In de provincie Zeeland heeft de Gasunie in 2018 op deze wijze de bedrijven Dow en Yara met elkaar verbonden met een 12 kilometer lange pijp. Het ene bedrijf heeft waterstof uit het productieproces over en het andere bedrijf heeft waterstof nodig. Via de leiding wordt waterstof voor industriële toepassing uitgewisseld via een niet meer in gebruik zijnde gastransportleiding. Het ondergronds transport via het gasnetwerk zorgt voor een efficiënt en veilig vervoer van waterstof, meldt de Gasunie.

In Uithoorn heeft netbeheerder Stedin twee jaar geleden succesvol een project met woonhuizen uitgevoerd. Vlak voordat de woningen zijn gesloopt heeft de netbeheerder waterstofgas in de oude aardgasleidingen ingevoerd. Hierbij is gebleken dat de tientallen jaren oude leidingen prima geschikt zijn voor waterstof. De woningen in Uithoorn werden tijdens deze test niet meer bewoond.

In het Gelderse Lochem is in december een test van start gegaan in vrijstaande monumentale woningen die nog wel bewoond worden. Inmiddels worden 12 woningen via de oude aardgaspijp van waterstof voorzien en is de cv-ketel vervangen door een exemplaar dat werkt op waterstof. De eerste testen zijn zeer positief. Bij ongeveer 20 procent van de deelnemende huizen werden wel lekken gemeten, maar volgens installateur Kimenai waren deze lekken ook gesignaleerd als er een aardgastest was uitgevoerd. “Dit lekpercentage is al jarenlang een landelijk gemiddelde, dus waterstofgas lijkt niet op meer problemen te stuiten dan aardgas”, meldt directeur Ruud Kimenai op een waterstofsymposium in Lochem.

Nederland beschikt over 135.000 kilometer aardgasleidingen. Dit varieert van hogedrukleidingen met een doorsnede van meer dan 1 meter van de Gasunie tot kunststofpijpen van enkele centimeters doorsnee van de regionale netbeheerders. Nagenoeg alle woonhuizen in Nederland zijn aangesloten op het aardgasnetwerk.

Foto: In Lochem stroomt waterstofgas vanuit de voormalige aardgasleiding in de straat naar een van de deelnemende woningen.

Lees ook: eerste-waterstoftrucks-van-zepp-solutions-gaan-eind-dit-jaar-rijden

Duitsland: supermarktketen REWE start test met eerste Hyundai waterstoftruck

Duitsland: supermarktketen REWE start test met eerste Hyundai waterstoftruck

Rewe wasserstof truckEen van de grootste supermarktconcerns van Duitsland stapt over op waterstof. REWE zet een nieuwe stap in de richting van klimaatneutraliteit, met zijn eerste vrachtwagen op waterstof, een Hyundai Xcient Fuel Cell. Het voertuig maakt deel uit van een bedrijfsproject met emissievrije ritten in het bezorgverkeer. De REWE Group heeft zich tot doel gesteld om in 2040 op bedrijfsniveau klimaatneutraal te zijn.  

Eind januari rolde de nieuwe waterstof-brandstofceltruck Hyundai Xcient Fuel Cell voor het eerst van het terrein van het logistieke centrum REWE Region West in Keulen-Langel. Hiermee zet het bedrijf een volgende stap naar emissiearm goederenvervoer. Volgens de prognoses van het bedrijf kan alleen al het gebruik van de nieuwe vrachtwagen ongeveer 58.000 kg co2 per jaar besparen in vergelijking met een conventionele dieselvrachtwagen.  

Het voertuig heeft een toegestaan ​​totaalgewicht van 27 ton, 18 europalletplaatsen en een actieradius van zo'n 400 km. Met de bijbehorende koelcel kan hij als een conventionele vrachtwagen worden ingezet en ook producten leveren die gekoeld of diepgevroren moeten worden. De H2-truck wordt getankt met groen geproduceerde waterstof en gaat daarmee 100 procent emissievrij de weg op. Het verbruik ligt rond de 8 kg waterstof per 100 km, het tanken vindt plaats bij de nabij gelegen H2-tankstations. Een volle tankbeurt, waarin 32 kg waterstof wordt getankt, duurt ongeveer 11 minuten.      

"We kijken uit naar het nieuwe voertuig en zijn erg trots dat we onze ervaring kunnen bijdragen aan het hele REWE Group-project", zegt Eric Berendonk, technisch manager bij REWE Logistics Region West. "Dit is een nieuwe stap in ons toekomstgerichte bedrijfsbeleid", voegt hij eraan toe. De waterstoftruck wordt meegenomen in een grote test van emissievrije voertuigen. De resultaten vormen de basis voor de toekomstige vrachtvloot.

Met een omzet van 26,5 miljard euro, 161.000 medewerkers in het hele land en 3.700 winkels is REWE Markt GmbH een van de toonaangevende bedrijven in de Duitse levensmiddelendetailhandel. De REWE-winkels worden geëxploiteerd als filialen of door onafhankelijke REWE-dealers.

Lees ook: aantal-waterstoftankstations-wereldwijd-stijgt-in-2022-met-20-procent

 

Wereld: aantal waterstoftankstations wereldwijd stijgt in 2022 met 20 procent

Wereld: aantal waterstoftankstations wereldwijd stijgt in 2022 met 20 procent

Hydrogen station DoetinchemHet afgelopen jaar zijn er wereldwijd 130 waterstoftankstations bijgekomen. Dat is een stijging van 20%, meldt de website H2stations.org. Bijna de helft van het aantal H2-locaties is geopend in Azië, Europa staat op de tweede plaats met 45 nieuwe tankstations en in Noord-Amerika kwamen er 11 bij. Er kan inmiddels waterstof getankt worden in 37 landen ter wereld. Nieuwe landen die er het afgelopen jaar bijkwamen zijn Colombia, Cyprus en Israël. De gegevens zijn geïnventariseerd door het Duitse  Ludwig-Bölkow-Systemtechnik.

Eind 2022 waren er wereldwijd 814 waterstoftankstations in gebruik. Er zijn al concrete plannen voor 315 nieuwe tanklocaties. Europa telde aan het einde van vorig jaar 254 waterstofstations, waarvan 105 in Duitsland. Frankrijk staat nog steeds op de tweede plaats in Europa met 44 operationele stations, gevolgd door het VK en Nederland met elk 17 stations en Zwitserland met 14 stations.

Eind 2022 registreerden de onderzoekers 455 waterstofstations in Azië, waarvan 165 in Japan en 149 in Zuid-Korea. Het aantal waterstofstations in China wordt geschat op 138. Zuid-Korea was opnieuw wereldwijd toonaangevend met 45 nieuwe tankstations en breidt de infrastructuur voor alle brandstofcel-elektrische voertuigen steeds verder uit. Noord-Amerika heeft vorig jaar 11 nieuwe tankstations toegevoegd. Van de 89 waterstoftankstations in Noord-Amerika staan er 70 in Californië.

Onderzoeksbureau Ludwig-Bölkow-Systemtechnik GmbH , een dochteronderneming van TÜV SÜD AG, is een internationaal deskundig adviesbureau voor duurzame energie en mobiliteit. Het bedrijf ondersteunt internationale klanten uit de industrie en de politiek met vragen over technologie, markten, strategie en duurzaamheid. 

Foto: de Hyundai Nexo van de redactie van Waterstof Magazine tankt bij het waterstoftankstation in Doetinchem in het oosten van Nederland.

Lees ook: gasleverancier-socalgas-opent-innovatief-waterstofhuis-in-metropool-los-angeles

België: Hyoffwind krijgt vergunning voor eerste grootschalige waterstoffabriek in Zeebrugge

België: Hyoffwind krijgt vergunning voor eerste grootschalige waterstoffabriek in Zeebrugge

Zeebrugge colruytDe Belgische Colruyt Groep en netbeheerder Fluxys hebben een omgevingsvergunning gekregen voor de bouw van de eerste grote waterstoffabriek van België. De industriële waterstof-opwekinstallatie met de naam Hoffwind komt te staan in de oostelijke achterhaven van Zeebrugge. De vergunning is al eind vorig jaar verstrekt, maar daar heeft de provincie West-Vlaanderen geen ruchtbaarheid aan gegeven wegens ‘auteursrechtelijk beschermde plannen’.

De goedkeuring wordt gezien als een mijlpaal voor de Belgische energietransitie. Hyoffwind wordt de allereerste waterstofcentrale (power-to-gas) op industriële schaal van het land. De omgevingsvergunning is gevraagd door producent van windenergie Virya Energy (onderdeel van de Groep Colruyt) en gasnetbeheerder Fluxys. De installatie moet elektriciteit van partners Parkwind en Eoly Energy omzetten in groene waterstofgas voor het aardgasnet. Deze waterstof komt uiteindelijke beschikbaar voor industriële gebruikers in binnen- buitenland en wordt gebruikt voor het balanceren van het elektriciteitsnet van Elia.

Hyoffwind gaat in 2024 beginnen te produceren met een capaciteit van 25 megawatt. Dat kan, als de vraag stijgt, doorgroeien naar 100 megawatt. Er wordt gemikt op een productie van jaarlijks 3.500 tot 4.000 ton waterstof dat aan de hoogste normen voor de transportsector voldoet.

De Belgische Colruyt Groep mag gezien worden als absolute waterstofpionier in België. Het bedrijf is eigenaar van de supermarktketen Colruyt. In de magazijnen rijden heftrucks op waterstof. Ook een deel van de medewerkers rijdt op waterstof en de groep heeft een eigen keten van tankstations waarvan een deel waterstof verkoopt.

Lees ook: eerste-amerikaanse-waterstofvliegtuig-tankt-vloeibare-h2-video

Verenigde Staten: eerste Amerikaanse waterstofvliegtuig tankt vloeibare H2 (video)

Verenigde Staten: eerste Amerikaanse waterstofvliegtuig tankt vloeibare H2 (video)

True Zero Airplane waterstofEen belangrijke stap voor drie bedrijven uit de USA die werken aan de ontwikkeling van een vliegtuig op waterstof. Het eerste prototype is afgetankt met waterstof in vloeibare vorm. Het toestel dat wordt ontwikkeld op Grant County International Airport in Moses Lake, in het noordwesten van de Verenigde Staten, is inmiddels met de eerste grondtesten begonnen. Als alles zeer positief verloopt is het zelfs mogelijk dat deze zomer de eerste testvluchten beginnen. Het vliegtuig tankt waterstof in vloeibare vorm dat in gevulde containers aan boord wordt genomen.

Het initiatief om een vliegtuig op waterstof te ontwikkelen is genomen door een groep veteranen uit de vliegtuigindustrie die zich ergerden aan het tempo waarop grote vliegtuigbouwers omschakelen richting emissievrij of emissiearm. In 2020 werd in Californië het bedrijf Universal Hydrogen opgericht. Inmiddels wordt samengewerkt met de bedrijven AeroTEC uit Seattle en MagniX uit Everett, beiden uit de staat Washington.

"Decarbonisatie van de luchtvaart is erg moeilijk", zegt Mark Cousin, een van de initiatiefnemers. “We geloven niet dat het met batterijen zal gebeuren. De belangrijkste markt binnen de luchtvaartindustrie, die bijna 60% van de luchtvaartemissies produceert, zijn vliegtuigen met één gangpad. Wat we willen doen, is aan klanten van de vliegtuigfabrikanten laten zien dat waterstof de enige echt levensvatbare emissievrije brandstof is voor de volgende generatie vliegtuigen voor de korte en middellange afstand.”

Universal Hydrogen richt zich op tanksystemen met modulaire capsules, waarin waterstof onder extreme temperaturen vloeibaar kan worden gehouden. Op deze wijze kan twee keer zoveel energie worden meegenomen dan in gasvorm onder 700 bar. Het vliegtuig gaat niet tanken, maar de lege tanks worden verwisseld door volle tanks. De modulaire methode is bedoeld om de kans op lekken te minimaliseren bij het laden van de brandstof in het vliegtuig.

Het hoofdkantoor van Universal Hydrogen bevindt zich in Hawthorne, Californië, en het heeft een wereldomvattende lijst van strategische investeerders, waaronder American Airlines, Airbus Ventures, JetBlue, GE Aviation, Mitsubishi HC Capital en Toyota Ventures. Het technische ontwikkelingscentrum van het bedrijf bevindt zich in Toulouse, Frankrijk, nabij het hoofdkantoor van Airbus. 

Bekijk het vliegtuig en het tanksysteem via deze link

 Lees ook: frankrijk-spanje-onrust-over-roze-waterstof-door-toekomstige-h2med-corridor

Oostenrijk: Prinoth heeft wereldprimeur met pistenbully op waterstof

Oostenrijk: Prinoth heeft wereldprimeur met pistenbully op waterstof

PistenBully waterstoffEen wereldprimeur op de skipiste. Tijdens het wereldkampioenschap skiën in het Oostenrijkse Flachau is een pistenbully op waterstof gepresenteerd. Het voertuig is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf Prinoth, wereldwijd leverancier van sneeuwschuivers, pistenbully’s en rupsvoertuigen.

Het werkvoertuig met de naam Leitwolf H2Motion heeft een speciaal ontworpen XC13 waterstofverbrandingsmotor die is geleverd door FPT Industrial, een van de merken van de Iveco-groep, gespecialiseerd in aandrijflijnen voor on- en off-road voertuigen. De 13 liter zescilindermotor levert 460 pk (338 kW) en een koppel van 2.000 Nm. Dit is vergelijkbaar is met een soortgelijk voertuig op diesel. De vier waterstoftanks liggen op het dak van de cabine. De waterstofverbrandingsmotor brengt de CO2-uitstoot terug naar nul, maar er is door het verbrandingsproces nog wel sprake van uitstoot van NOx.

Op de website van Prinoth wordt het voertuig echter niet gepresenteerd als pistenbully met een verbrandingsmotor, maar met een brandstofcel en een elektromotor van 544 PK. Dat is gelijk aan 400kW. Mogelijk levert Prinoth het voertuig met twee waterstof energie-systemen.

Lees ook: brand-in-waterstofvoertuig-5-gewonden-op-universiteit-belfort-montbeliard

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Den Haag waterstof taxiDe gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond (donderdagavond) een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof opnieuw toe te laten bij het vervoer van doelgroepen. De afgelopen jaren werd daarvoor de grootste waterstofvloot van Nederland ingezet. In en rond de hofstad reden meer dan vijftig taxi’s op waterstof. Bij de nieuwe aanbesteding kwam het college met de mededeling dat waterstof niet emissievrij is, omdat er veelvuldig grijze waterstof gebruikt wordt. Batterij-elektrisch was volgens de toenmalige wethouder milieuvriendelijker.

Na hevige protesten en een lobby-campagne van het H2Platform, OR (Orange Gas), waterstofpompstationhouder Kerkhof en de Stichting Bevordering Waterstofinfrastructuur (i.o.) wordt er opnieuw naar de keuze gekeken. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof wederom in de aanbesteding doelgroepenvervoer te overwegen.

De inzet van waterstof bij de CO2-vrije energievoorziening in Nederland is zeer actueel nu deze week is gebleken dat de stroomvoorziening in steeds groteren delen van het land tegen zijn grenzen aanloopt. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele oplaadpalen voor elektrische voertuigen die veel stroom vragen. Grote tankstations langs de snelweg die in de toekomst de complete fossiele energiestroom willen vervangen door elektriciteit hebben straks een 25MW elektriciteitsaansluiting nodig.

Duitsland: energieprijzen stijgen, ook waterstof aan de pomp wordt duurder

Duitsland: energieprijzen stijgen, ook waterstof aan de pomp wordt duurder

Duitsland Waterstof ShellVoor het eerst in tien jaar gaat in Duitsland de prijs aan de pomp voor waterstof omhoog. De flinke stijging van energieprijzen heeft ook invloed op de prijs van waterstof. Vanaf 7 juni kost één kilogram waterstof 12,85 euro bij alle waterstoftankstations van H2 Mobility. Ondanks de prijsstijging zijn de kosten van het rijden met een waterstofauto over een afstand van 100 km nog steeds lager dan vergelijkbare ritten met conventionele brandstoffen of met een batterij-elektrische auto met een openbaar toegankelijk snellaadstation.  

Bij een gemiddeld verbruik van 0,8 kilogram waterstof (WLTP) kost de rit € 10,28 per 100 km. Een overeenkomstige rit met benzine of diesel en een verondersteld gemiddeld verbruik van 6,6 liter bij een brandstofprijs van € 1,90 kost € 12,54 . Het opladen van 19 kWh (gemiddelde behoefte voor 100 km) aan een openbare laadpaal kost gemiddeld € 11,21, meld de ADAC, de Duitse belangenorganisatie voor automobilisten.

Nederland: minister Jetten debatteert vandaag over Nationale Waterstofstrategie

Nederland: minister Jetten debatteert vandaag over Nationale Waterstofstrategie

Tweede kamer waterstofDe commissie Economische Zaken en Klimaat debatteert vandaag, woensdag 13 april van 17.00 tot 22.00 uur, over de waterstofstrategie van Nederland. Hiervoor komt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie naar de Kamer. In het commissiedebat komen verschillende onderwerpen omtrent waterstof aan bod komen. De regeringspartijen CDA en VVD hebben inmiddels laten weten de ambities met waterstof te willen verdubbelen. Belangstellenden die het debat over waterstof willen volgen kunnen live meekijken via de link onderaan dit artikel.

Een belangrijk onderdeel van de Nationale Waterstofstrategie is de uitrol van de 'waterstof Backbone', een ringleiding door Nederland waardoor de Gasunie waterstof gaat transporteren. Over enkele weken houdt de Gasunie een informatiesessie over deze backbone. Er wordt technische uitleg gegeven en op welke wijze ondernemers een contract met Hynetwork kunnen sluiten. Inschrijven kan via deze link 

In het Nationaal Waterstof Programma staan drie punten centraal als het gaat om de waterstofketen. Ten eerste kan waterstof een belangrijke rol spelen voor de industriesector omdat hiervoor vaak hoge temperaturen nodig zijn. Hoge temperaturen worden nu nog met fossiele brandstoffen bereikt, waterstof kan hiervoor een alternatief zijn. Het produceren van waterstof vergt veel stroom, daarom zal er een grote hoeveelheid duurzame elektriciteit nodig zijn, zoals wind op zee. Ten tweede kan waterstof ook een rol gaan spelen in de transport- en mobiliteitssector. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens die grote afstanden moeten overbruggen en dit niet op stroom kunnen, hiervoor is waterstof een alternatief. Ten derde gaat het programma in op de randvoorwaarden die nodig zijn voor het ontwikkelen van een waterstofketen. Hierbij gaat het om thema’s als beleid, wet- en regelgeving, en veiligheid.

De waterstofmarkt is momenteel nog in ontwikkeling en heeft ook een internationaal karakter. Er wordt gekeken naar de rol van de overheid bij bijvoorbeeld de opslag en transport van groene waterstof.

Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via de onerstaande link kunt u live meekijken.

Livestream: Groen van Prinstererzaal | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Nederland: Koning Willem Alexander bezoekt waterstofprojecten in Rotterdam

Nederland: Koning Willem Alexander bezoekt waterstofprojecten in Rotterdam

Rotterdam Koning waterstofZijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmorgen 12 april een werkbezoek gebracht aan de Rotterdamse haven. Het bezoek stond in het teken van waterstof. In Rotterdam komt op jaarbasis bijna drie keer het totale energieverbruik van Nederland binnen. Dat staat gelijk aan dertien procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie.

Als energiehaven van Noordwest-Europa heeft Rotterdam een ambitieuze verduurzamingsstrategie waarin elektrificatie en waterstof een belangrijke rol spelen. Er wordt ingezet op productie van groene waterstof, waterstof op basis van restgassen, infrastructuur voor transport van waterstof via buisleidingen en import en toepassing in industrie en transport. Koning Willem-Alexander kreeg tijdens zijn bezoek een toelichting op de waterstofambities van de Rotterdamse haven.


Tijdens een vaartocht langs de Maasvlakte sprak de Koning onder meer met Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, Randolf Weterings, programmamanager Electrification & Hydrogen, en Alice Krekt, directeur klimaatprogramma bij Deltalinqs over de waterstofontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Aan de hand van ontwikkelingen op diverse projecten, werd door verschillende bedrijven de waterstofwaardeketen toegelicht: van import en export tot waterstofproductie in de haven, de vraagontwikkeling in industrie en transport van waterstof, tot de aanleg van waterstofleidingen (de zogenoemde ‘H₂-backbone’ door de haven en de ‘Deltacorridor’ verder richting Noordrijn-Westfalen via Chemelot). Het bedrijf ThyssenKrupp Staal belichtte de vraag naar waterstof in Duitsland.
Na de vaartocht volgde een bezoek aan Neste, waar Bart Leenders, vice-president Global Production, een toelichting gaf over hoe Neste werkt aan verduurzaming en welke rol waterstof daarin speelt. Tenslotte deelden vertegenwoordigers van verschillende bedrijven in de haven hun uitdagingen op het gebied van waterstof met de Koning.

Grote foto: Havenbedrijf Rotterdam / Danny Cornelissen  Inzet: foto website Koninklijk Huis

Nederland: opening eerste waterstoffabriek bij zonnepark in Oosterwolde

Nederland: opening eerste waterstoffabriek bij zonnepark in Oosterwolde

Oosterwolde Alliander GroenGasVandaag openen netwerkbedrijf Alliander en hernieuwbare energieontwikkelaar GroenLeven in Oosterwolde (Friesland) de allereerste binnenlandse waterstoffabriek naast een zonnepark in Nederland. Op deze locatie wordt met zonnepanelen opgewekte elektriciteit omgezet naar waterstof. Alliander en GroenLeven gaan hier onderzoeken op welke manier waterstof een rol kan spelen in gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren. gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren.

In Oosterwolde onderzoeken Alliander en GroenLeven de komende vijf jaar gezamenlijk op welke manier waterstof kan bijdragen aan het efficiënt gebruiken van het elektriciteitsnet. In het onderzoek kijkt Alliander of filevorming op het elektriciteitsnet kan worden verminderd of voorkomen en of waterstof een oplossing is om uitbreiding van het net te voorkomen. Voor de pilot heeft Alliander direct naast een zonnepark van GroenLeven een waterstofinstallatie gebouwd. Met deze installatie gaat GroenLeven met de elektriciteit uit haar zonnepark water omzetten naar waterstof. Deze 100% groene waterstof wordt vervolgens afgenomen door het lokale taxibedrijf Kort en brandstofleverancier OrangeGas uit Heerenveen. Naar verwachting kan jaarlijks 100.000 kilogram waterstof worden geproduceerd. Goed voor ongeveer 10 miljoen schone kilometer aan autoritten met een personenauto.
Foto: de waterstoffabriek in aanbouw, direct naast het zonnepark

Nederland: eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet over op waterstof

Nederland: eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet over op waterstof

Stad inspiratiehuis waterstofHet is een gewoon rijtjeshuis in een gewone straat in een dorpje in Zuid-Holland. Miljoenen Nederlanders wonen in een soortgelijke woning. Toch is hier iets bijzonders aan de hand. Dit is het ‘inspiratiehuis’ van netbeheerder Stedin. De woning is afgesloten van het aardgas, sinds deze week stroomt er waterstof door de leidingen. In één klap is deze woning geheel CO2-vrij.

Het inspiratiehuis staat niet geheel toevallig in Stad aan ’t Haringvliet op het eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp met 600 woningen maakt zich al jaren op om de eerste plaats te worden die volledig overschakelt naar waterstof. Niet in een paar proefwoningen en niet alleen in een nieuwbouwwijk, het hele dorp gaat om. Van woningen uit begin vorige eeuw tot goed geïsoleerde woningen van na het jaar 2000.  Het waterstofproject heeft de afgelopen jaren miljoenen euro’s subsidie ontvangen om deze test uit te voeren. Als het project slaagt, gaan grote delen van Nederland volgen. Over drie jaar moet dat duidelijk zijn. De gemeente Goeree-Overflakkee, Netbeheerder Stedin en een grote groep inwoners werkt samen binnen dit zeer innovatieve project.

De eerste woning gebruikt nog maar een beperkte hoeveelheid waterstof. Dat wordt overigens niet van ver aangevoerd, maar vlakbij via elektrolyse geproduceerd. De volgende stap is een ‘draagvlakmeting’ in de zomer van 2022. Als daaruit blijkt dat minimaal 70 procent van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het dorp achter het waterstofproject staan, moet in 2025 ieder gebouw op de waterstofleiding aangesloten zijn.

“Dat wordt nog behoorlijk spannend’’, laat inwoner Koos van Rijn (66) in de regionale media weten. Hij is sinds 2019 betrokken is bij Stad Aardgasvrij. “Het valt of staat met de kosten van waterstof. Nu hebben we nog geen beeld van wat de maandlasten zouden zijn voor iemand die van aardgas overstapt op waterstof. Als het duurder uitvalt, dan kun je het antwoord wel raden.’’ Heel spectaculair is de overstap van aardgas naar woningen niet. De waterstof stoomt door dezelfde leidingen en de waterstof cv-ketel ziet er precies zo uit als een ketel op aardgas. Heel veel bijzonders valt er niet te zien, maar de techniek in de nieuwe cv-ketel is een stuk gecompliceerder.

Stad Aardgasvrij heeft een bijdrage ontvangen van 5,6 miljoen euro van het Programma Aardgasvrije Wijken om het project te bekostigen. 

Europa: met een octrooi bepaalt u zelf wie er van uw waterstofuitvinding mag profiteren

Europa: met een octrooi bepaalt u zelf wie er van uw waterstofuitvinding mag profiteren

Octrooi febr 22Waterstof en open innovatie. Een termen die vaak langskomen en die aantrekkelijk klinken; wie wil nou niet putten uit de expertise van vele innovatieve partijen om zo snel baanbrekende technologieën te ontwikkelen? Het past ook in een ideëel beeld van een wereldwijde deeleconomie, waar technologische vooruitgang wordt gedeeld zodat we er allemaal beter van worden. In dat licht zien sommigen bescherming van intellectueel eigendom d.m.v. bijvoorbeeld octrooien als een obstakel, een barrière voor samenwerking. Klopt dat beeld wel? In deze blog gaan Nyske Blokhuis en Anne de Blécourt van octrooibureau EP&C hier dieper op in.

De waterstofindustrie is er een met vele spelers op diverse vakgebieden als productie, opslag, transport en verbruik. Dit vereist expertise uit verschillende hoeken, over bijvoorbeeld elektrode-materialen, koelinstallaties, pompsystemen en brandstofcelontwerpen. Daarnaast is standaardisatie van bijvoorbeeld vulslangen, opslagvormen en transportdrukken wenselijk. Het ligt daarom voor de hand om samenwerkingen op te zoeken met partijen die samen de benodigde expertise voor de gehele waterstofketen bezitten. Hoe u dit regelt leest u op Waterstof Magazine in deze blog.

Schrijf u nu in voor de GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

Schrijf u nu in voor de GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

Flyer nieuwsbrief blauwDe redactie van Waterstof Magazine geeft ieder weekend een overzicht van het actuele waterstofnieuws wereldwijd.

Interesse?

Schrijf u direct in voor deze gratis nieuwsbrief via deze link.
Wereld: investeren in blauwe waterstof commercieel gezien oninteressant

Wereld: investeren in blauwe waterstof commercieel gezien oninteressant

Blauwe waterstofInvesteren in de productie van blauwe waterstof kan voor bedrijven de komende tien jaar al snel uitlopen op een financieel drama. Een kilo blauwe waterstof geproduceerd uit fossiele brandstoffen waarbij de koolstof wordt afgevangen, is momenteel goedkoper dan een kilo groene waterstof. Maar dat gaat tussen nu en 2030 veranderen, schrijft hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine.
Het hele achtergrondverhaal leest u op het tabblad 'achtergronden' of via deze link. 

Nederland: Hydrogen Port Equipment Day voor een duurzaam havengebied

Nederland: Hydrogen Port Equipment Day voor een duurzaam havengebied

Rotterdam air liquide terbergAir Liquide neemt het initiatief om het havengebied van Rotterdam weer een stukje schoner te maken. Tijdens de Hydrogen Port Equipment Day kunnen belangstellen kennismaken met de nieuwste schone transportmiddelen die worden aangedreven met waterstof. Leveranciers van havenmateriaal en de Haven van Rotterdam participeren in het evenement dat een bijdrage moet leveren om van een van de grootste havengebieden ter wereld een duurzaam gebied te maken.

Interesse? De Waterstofhaven Equipment Day is gratis en gericht op iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe technische ontwikkelingen, mobiliteit en duurzaamheid in de haven.

Datum & tijd: vrijdag 10 december 2021 van 9.30 tot 12.00 uur

Opgeven via deze link

 

Zweden: in Luleå wordt emissievrij met groene waterstof staal geproduceerd

Zweden: in Luleå wordt emissievrij met groene waterstof staal geproduceerd

Fossiel vrij staalThorsten Herbert, directeur bij Nel Hydrogen, geeft een inkijkje in de fabriek voor groen staal in Zweden. De fabriek in Luleå, onderdeel van het Hybrit-project, werd vorig jaar zomer in gebruik genomen en produceert geheel fossielvrij staal met waterstof. De groene waterstof wordt geproduceerd via een grote elektrolyser met een capaciteit van 4,5 MW van Nel Hydrogen (foto). Niet alleen de waterstof, maar ook de benodigde elektriciteit wordt groen opgewekt. Naast de fabriek is momenteel een ondergrondse waterstofopslag in aanbouw van 100m3.

Het belangrijkste doel van het Hybrit-project is om de uitstoot van CO2 te minimaliseren bij de productie van staal. De staalindustrie is verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde  CO2-uitstoot. In Zweden, een land met veel staalindustrie, is dat 10%.

De fabriek in Luleå, dicht bij de Finse grens, maakt deel uit van het bredere gezamenlijke Hybrit-initiatief van staalproducent SSAB, ijzerertsproducent LKAB en Vattenfall met financiële steun van het Zweedse Energieagentschap. Tijdens de testfase, die duurt tot 2024, zal zowel aardgas als waterstof worden gebruikt, zodat de twee brandstoffen kunnen worden vergeleken. Staalproducenten van over de hele wereld kijken met veel belangstelling naar dit project.

Hybrit Development is een joint venture tussen de staalproducent SSAB, het mijnbouwbedrijf LKAB en het energiebedrijf Vattenfall. Het doel van de joint venture is om 's werelds eerste fossielvrije, op erts gebaseerde staalproductieproces te ontwikkelen. Het project ging in het voorjaar van 2016 van start en het doel is om in 2035 een industrieel proces te hebben. Het bijproduct van het gebruik van fossielvrije elektriciteit en waterstof in de staalproductie, in plaats van cokes en kolen, zal water zijn in plaats van koolstofdioxide. Het initiatief heeft het potentieel om de totale CO2-uitstoot van heel Zweden met 10 procent te verminderen. 

België: binnenvaartschip op waterstof voor vervoer van vloeibare chemicaliën

België: binnenvaartschip op waterstof voor vervoer van vloeibare chemicaliën

België VolendamInovyn, een producent van vinylproducten en dochterbedrijf van chemiereus INEOS, gaat samen met het Nederlandse VT Group een bulkschip voor vloeibare chemicaliën ontwikkelen dat op waterstof vaart. Het schip gaat varen in België tussen Antwerpen in Vlaanderen en Jemeppe in Wallonië. De waterstof die het schip verbruikt is als restproduct afkomstig uit een chemische fabriek.

De VT Group zal het bestaand binnenschip ‘Volendam’ uitrusten met waterstoftechnologie en daarbij de traditionele dieselmotor vervangen. Dit zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 1.000 ton verminderen. VT zal ook eigenaar en exploitant zijn van dit nieuwe binnenvaartschip.

Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij Inovyn: "Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen binnen het Europese traject naar nul procent CO2-uitstoot. Inovyn ziet zichzelf als belangrijke partner om de uitstoot in de transportsector te verlagen. We zijn reeds een producent van koolstofarme waterstof en hebben een aanzienlijke vraag naar transport."

Niels Groenewold, CEO van VT Group: "Onze sterke relatie met Inovyn heeft ons altijd in staat gesteld om te innoveren. De mogelijkheid om bij te dragen aan een net zero operatie is erg waardevol voor ons en sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van ons bedrijf."

Keller ontwikkelt de meest innovatieve waterstof-druksensoren | advertorial

Keller ontwikkelt de meest innovatieve waterstof-druksensoren | advertorial

Advertorial KellerADVERTORIAL |  Wereldwijd neemt het aantal voertuigen dat rijdt op waterstof in hoog tempo toe. In Europa, Azië en de Verenigde Staten rijden inmiddels duizenden auto’s, bussen en vrachtwagens op waterstof en er komen er steeds meer bij. Al deze voertuigen worden onder hoge druk getankt, de zware onder 350 bar en de personenauto’s onder 700. Keller heeft druksensoren die zorgen dat dit proces veilig verloopt.

Keller heeft speciale druksensoren voor waterstof. De piëzo-resistieve sensoren hebben een RVS-scheidingsmembraan om de feitelijke chip, die de druk meet, te isoleren van het medium. De ruimte waarin de drukmeetchip zich bevindt is gevuld met olie. De druk op het RVS-scheidingsmembraan wordt daarmee 1 op 1 op de chip overgebracht. Zonder mitigerende aanpassing zou de toepassing van dit type druksensor kunnen leiden tot problemen door het fenomeen “permeatie”.

Bij permeatie dringen waterstof H+ ionen door de poriën van het rvs heen, waardoor ze zich in de oliegevulde ruimte van de druksensor kunnen ophopen. Hier binden ze zich weer tot H2 moleculen. Bij uitzetting leidt tot een valse drukwaarde.  Als de uitzetting groot genoeg is zou een druksensor zelfs defect kunnen gaan.

Om permeatie te voorkomen wordt het membraan van Keller verguld. De extra goudlaag op het membraan vertraagd het permeatie proces, lang genoeg om geen problemen te veroorzaken. Bij non-corrosieve toepassingen is het vergulden van een RVS316L membraan voldoende voor een levensduur van 10 jaar. Bij corrosieve toepassingen is dezelfde combinatie slechts 3 jaar, maar als een verguld Hastelloy C276 membraan wordt gebruikt is de levensduur ook 10 jaar.

Meer informatie over de innovatieve druksensoren van Keller vindt u via deze link

Duitsland: Proton ontwikkelt stroomvoorziening voor mobiel H2-tankstation

Duitsland: Proton ontwikkelt stroomvoorziening voor mobiel H2-tankstation

Proton BeierenDe Duitse bedrijf Proton heeft een stroomvoorziening ontwikkeld voor een mobiel waterstoftankstation van Shell New Energies. Het systeem bevat een batterij van de Oostenrijkse provider Xelectrix Power, gecombineerd met drie brandstofcellen die gezamenlijk 240 kW kunnen leveren. De ‘HyShelter240’ levert de stroom die nodig is om de waterstof op lokatie te kunnen comprimeren naar hoge druk. Het mobiele tankstation van Shell staat op verschillende locaties waar niet altijd voldoende netstroom beschikbaar is.

De Beierse waterstofbrandstofcelexpert Proton Motor Fuel Cell levert noodstroomvoorzieningen op basis van waterstof voor datacenters, gemeentelijke nutsbedrijven, ziekenhuizen en andere kritieke openbare voorzieningen tot netwerkonafhankelijke oplaadinfrastructuur voor batterij-elektrische voertuigen. De kerncomponenten van de ‘HyShelter 240’brandstofcelcentrale zijn drie PM Frame S43 Proton Motor-brandstofcelsystemen.

Eerder dit jaar leverde Proton al een stroomvoorziening aan de wijk Weitmar in de Duitse stad Bochum. Hier wordt de komende drie jaar onderzoek uitgevoerd naar manieren om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Voor de stroomopwekking en verwarming in de toekomst, gaan de initiatiefnemers onder meer waterstof gebruiken als opslag, zonne-energie, brandstofcellen en warmtepompen. Met een 36kW brandstofcel, worden 81 appartementen van CO2-vrije energie voorzien.

Parijs: wereldberoemde voetballers nemen kijkje in Dakar-truck op waterstof

Parijs: wereldberoemde voetballers nemen kijkje in Dakar-truck op waterstof

Paris MessiAan de truckrally van Dakar in 2022, die zal worden verreden in Saudi-Arabië, zal voor het eerst een vrachtwagen op waterstof deelnemen. Het Franse bedrijf Gaussin komt met een truck op waterstof. In Parijs werd het voertuig in het voetbalstadion van Paris Saint-Germain gepresenteerd.

Over een maand zal het voertuig arriveren in de havenstad Jaddah, aan de Rode Zee. Vanaf daar vertrekken de teams en hun vervolg naar Ha’il, midden in de woestijn. Daar gaat de krachtmeting op nieuwjaarsdag van start. In twee weken tijd rijden de teams via Riyadh terug naar Jeddah aan de kust.  Het parcours leent zich vooral voor twee dingen: zand en mysterie.

Deelname zal in eerste instantie bedoeld zijn als testrit om te zien of de hedendaagse techniek extreme omstandigheden wel of niet kan weerstaan. Het is voor Gaussin een uitgelezen kans om te zien hoe betrouwbaar waterstoftoepassingen inmiddels zijn. In totaal rijden de voertuigen 8000 kilometer. De waterstoftruck heeft een maximale snelheid van 140 km/u en op een volle tank kan 250 kilometer worden gereden.

Het Franse beursgenoteerde Gaussin is al enkele jaren bezig met waterstoftoepassingen. Het bedrijf werkt aan vrachtauto’s met opleggers op waterstof, autonome containertrekkers die worden ingezet op haventerreinen en voertuigen voor emissievrij goederentransport op luchthavens.

De truck die wordt ingezet bij Dakar is niet alleen krachtig, maar ziet er ook indrukwekkend uit. Daarvoor is Gaussin een samenwerking aangegaan met de Italiaanse ontwerpstudio Pininfarina. Eerder deze maand werd het voertuig gepresenteerd in het voetbalstadion van Paris Saint-Germain waar verschillende wereldberoemde voetballers persoonlijk een kijkje kwamen nemen.

De H2-truck is overigens niet het enige emissievrije voertuig dat deelneemt aan de woestijnrally. Ook een batterij-elektrische wagen zal zijn opwachting maken. De zero-emissie voertuigen passen in het beleid van de organisatie van Dakar, in 2030 wil de race emissievrij zijn.

Voor beelden van de H2-truck in het voetbalstation van Paris Saint-Germain klikt u hier

 

Zwitserland: Nederlandse bloemen voor bijdrage aan uniek waterstofnetwerk

Zwitserland: Nederlandse bloemen voor bijdrage aan uniek waterstofnetwerk

HydrospiderDe typisch Nederlandse ‘Dag van de Ondernemer’ is doorgedrongen tot in Zwitserland. InnovaTrain AG, een Nederlands bedrijf in Zwitserland  is door Rick Slettenhaar (rechts op de foto) van de Nederlandse Ambassade in het zonnetje gezet. Het bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de logistiek van waterstof in containers en dus aan emissievrije mobiliteit. Vanmorgen kregen Kristin Kranenberg en Pieter van den Bold, in een prachtig zonnig Zwitserland, een boeket Nederlandse bloemen, als dank voor de bijdrage die zij internationaal leveren aan innovatie, duurzaamheid en welzijn.

Het bedrijf InnovaTrain AG levert laad- en losdocks waarin de 20-voets containers met waterstof kunnen worden geplaatst. Deze docks staan door het hele Alpenland, bij zowel de vullokaties als bij afnemers, zoals de waterstoftankstations.

Via deze link kunt u zien hoe deze docks eruitzien en werken.

 

Nederland: Den Haag stopt met taxi’s op waterstof en kiest batterij-elektrisch

Nederland: Den Haag stopt met taxi’s op waterstof en kiest batterij-elektrisch

Den Haag kerkhofDe gemeente Den Haag heeft besloten afscheid te nemen van de waterstoftaxi’s in de Hofstad. Voor de komende zes jaar is gekozen voor een bedrijf dat het personenvervoer batterij-elektrisch (BEV) zal uitvoeren. De huidige contracten lopen volgend jaar af, de nieuwe overeenkomst met BEV’s gaat op 1 augustus 2022 in en loopt tot 21 juli 2028. De gemeente houdt de optie open om het contract daarna nog met twee jaar te verlengen.

De bedrijven die inschreven op de vervoersconcessie konden in totaal 30 punten verdienen, waarvan 8 voor duurzaamheid. Waterstof is voor de gemeente niet duurzaam genoeg, rijden op (grijze) stroom wel. In Nederland rijden er momenteel ongeveer 70 taxi’s op waterstof, bijna allemaal in Den Haag. Het voordeel van het rijden op waterstof ten opzichte van elektrisch is een grotere actieradius, snel tanken en het niet hoeven realiseren van eigen laadpleinen.

De taxi’s in Den Haag zijn van het type Toyota Mirai. Erwin Jongh van Toyota Nederland reageert ontstemd op het nieuws. “De kennis over energie-efficiency en kosten-efficiency is nogal verschillend. Juist in Amsterdam starten we met taxi’s op waterstof. En steden als Oslo, Kopenhagen en Parijs zetten er massaal op in. Laten we Den Haag als koploper overeind houden. Het elektriciteitsnet van Den Haag is te zwak om taxi’s met batterijen in deze mate te kunnen opladen.”

Jan Paul Kerkhof van BP Kerkhof levert nagenoeg alle waterstof aan de taxivloot. “De gemeente komt met het argument dat er niet voldoende groene waterstof zou zijn. Maar wij leveren hier gewoon 100% groene waterstof waar we de taxi’s mee kunnen bedienen. Sterker nog, dit doen we al twee jaar lang. Het is vreemd dat grijze stroom wel duurzaam is. Dat een schoon en beginnend product als waterstof, op deze manier in ontwikkeling wordt geremd kan ik niet bevatten. Andere gemeenten stimuleren wel waterstofvoertuigen en de komst van tankstations”, aldus Kerkhof.

OG, het vroegere OrangeGas, is retailpartner van BP Kerkhof in Den Haag. Joyce van Os de Man, directeur Benelux is zeer ontevreden over de invulling van deze aanbesteding. Zo geeft van Os de Man aan dat biobrandstoffen ook steeds vaker geweerd worden uit aanbestedingen omdat er in Nederland tank-to-wheel gemeten wordt (wat komt er uit je uitlaat) in plaats van well-to-wheel (de hele keten). Waterstof is zero-emissie én als het uit groene bronnen wordt opgewekt is het in de keten ook schoon. Zo beschikt OG over een groen waterstofproject in Oosterwolde waar er door middel van een groot zonnepanelenveld met het teveel aan groene stroom, groene waterstof wordt geproduceerd. “We moeten er mijns inziens voor waken dat we geen stekker-elektrisch oogkleppen beleid krijgen door een hele sterke lobby. We hebben alle schone brandstoffen keihard nodig om onze duurzaamheidsdoelstellingen zo snel mogelijk te halen. We zijn overigens niet tegen batterij-elektrisch. Ons bedrijf verkoopt ook gewoon laadpalen.”

Nederland: waterstof-ambassadeur Nienke Homan in bestuur Green Hydrogen

Nederland: waterstof-ambassadeur Nienke Homan in bestuur Green Hydrogen

Nienke HomanNienke Homan uit Groningen treedt toe tot het bestuur van de Green Hydrogen (GH2). GH2 is een Zwitserse stichting zonder winstoogmerk en krijgt steun van het Australische bedrijf Fortescue Future Industries dat wereldwijd actief is met uiteenlopende waterstofprojecten. De organisatie is gevestigd in Geneve. Homan is een van de grote voorstanders van groene waterstof in Nederland, eind deze maand legt ze haar functie als gedeputeerde in de provincie Groningen voor GroenLinks neer. GH2 omschrijft Homan als duurzaamheidsexpert.

Homan is voorzitter van de Sustainable Hydrogen Club en medeoprichter van SDGproof.org. en pleitbezorger voor waterstof als alternatief voor fossiel gas in de regio, staat in de persverklaring

Nienke Homan: "Ik ben verheugd om toe te treden tot het bestuur van de Green Hydrogen Organization, omdat groene waterstof de ontbrekende schakel is in de energietransitie, en omdat we ervoor moeten zorgen dat de groene waterstofeconomie er komt”.

 GH2 is in september 2021 opgericht en wordt voorgezeten door de voormalige premier van Australië, Malcolm Turnbull.

Het bestuur bestaat verder uit

  • Youngcho Chi, President & Chief Innovation Officer van Hyundai Motor Group, Zuid-Korea
  • Yun Choi, CEO van Korea Zinc Company, Ltd., Zuid-Korea
  • Mevrouw Maria Paz de la Cruz, CEO van H2 Chile, Chili
  • Andrew Forrest AO, oprichter van Fortescue Future Industries, voorzitter van FortescueMetals Group & de Minderoo Foundation, Australië
  • Frannie Léautier, CEO van Southbridge Capital, Rwanda
  • Lord Adair Turner, voorzitter van de Energy Transitions Commission en voormalig voorzitter van de Autoriteit voor financiële diensten, Verenigd Koninkrijk
Nederland: grootste waterstoftankstation van Europa onderweg naar Doetinchem

Nederland: grootste waterstoftankstation van Europa onderweg naar Doetinchem

Assen transportVanuit Assen is dit weekend het transport begonnen van een van de grootste waterstoftankstations van Europa. Het tankstation is geproduceerd bij het bedrijf Resato International voor Kuster H2 Energy in Doetinchem. Tien bussen van vervoersbedrijf Arriva gaan gebruik maken van de tankvoorziening.

“Het tankstation behoort bij de grootste openbare tankstations van Europa waar zowel 350 als 750 bar getankt kan worden”, zegt commercieel directeur Jan-Pieter de Wilde van Kuster. “Arriva zal jaarlijks ongeveer 100.000 kilo komen tanken, maar het tankstation is gekocht op groei. Bij een toevoerdruk van 50 bar levert het tankstation 1080 kilo per 24 uur. Maar dit getal gaat in praktijk omhoog omdat de toevoerdruk meestal hoger ligt. De compressoren hoeven dan minder te comprimeren en de hogedrukvaten zijn dan sneller gevuld.”

Het waterstofvulpunt komt bij het bestaande tankstation van Kuster aan de Braamtseweg op industrieterrein Wijnbergen in Doetinchem. Het tankstation is 24 uur per dag beschikbaar, voertuigen kunnen gevuld worden met 350 en 700 bar en er kan betaald worden met alle algemene betaalmiddelen.

Resato heeft ongeveer 4 weken nodig om de installatie operationeel op te leveren en te testen. Half december kan er waterstof getankt worden.

Nieuw-Zeeland: binnen 5 jaar landelijk netwerk van H2-stations voor zwaar transport 

Nieuw-Zeeland: binnen 5 jaar landelijk netwerk van H2-stations voor zwaar transport 

New Sealand IringaHiringa Refueling in Nieuw-Zeeland maakt bekend te starten met de uitrol van een landelijk netwerk van waterstoftankstations met een hoge capaciteit. De stations richten zich primair op het zwaar transport. Het bedrijf uit Nieuw-Zeeland heeft daarvoor een overeenkomst getekend met Haskel's Hydrogen Systems Group, een wereldspeler in compressietechniek en waterstoftankstations.

De eerste order omvat vier tankstations die op strategische plekken worden geplaatst op het Noordereiland (afbeelding rechts). De steden Auckland, Hamilton, Tauranga en Palmerston North krijgen als eerste een H2-station.  Deze moeten het komende jaar worden geleverd en in gebruik genomen en vragen een investering van 30 miljoen euro. De volgende leveringen moeten binnen vijf jaar plaatsvinden. Hiringa hoopt dan 24 tankstations, geschikt voor zwaar transport, op het Noorder- en Zuidereiland in gebruik te hebben. Nieuw-Zeeland behoort dan tot de eerste landen ter wereld met een dekkend netwerk dat kan voorzien in groene waterstof voor de transportsector. In 2030 verwacht het bedrijf 100 waterstoftankstations in heel Nieuw-Zeeland te exploiteren.

De TR Group, eigenaar van een van de grootste wagenparken voor zware voertuigen in Nieuw-Zeeland, gaat investeren in 20 trucks op waterstof. Daarvoor krijgt het bedrijf bijna 4 miljoen euro subsidie van de regering.  De TR Group zal de vrachtwagens leasen aan verschillende toonaangevende logistieke bedrijven.

De initiatiefnemers verwachten duizenden nieuwe banen in de nieuwe waterstofeconomie, niet alleen bij de initiatiefnemer zelf, maar ook bij andere bedrijven door het hele land.

Hiringa Refueling is een dochteronderneming van Hiringa Energy in Nieuw-Zeeland. Haskel's Hydrogen Systems Group is een dochteronderneming van Ingersoll Rand, beursgenoteerd in New York.

Nederland: zesde Air Liquide Waterstof Callenge start vrijdag in Waddinxveen

Nederland: zesde Air Liquide Waterstof Callenge start vrijdag in Waddinxveen

Waddinxveen zesdeOp vrijdag 12 november gaat in Nederland de zesde 24-uurs Waterstof Challenge van start. Ongeveer twintig equipes uit Nederland en België starten ’s middags om 13 uur bij de Van der Linden Groep in Waddinxveen. Waterstofliefhebbers kunnen tijdens de start niet alleen veel gewone waterstofauito’s bewonderen maar ook de snelste ter wereld, de waterstofracewagen van Team Forze van de Technische Universiteit Delft. Maar ook de zuinigste waterstofauto, de Eco-runner is te zien in Waddinxveen.

Tijdens de 24 uur in de waterstofauto kunnen de deelnemende teams punten krijgen per gereden kilometer, per tankstop en per bezocht land. Daarnaast verdienen ze punten door specifieke opdrachten op specifieke locaties te verrichten. Tijdens de rit zijn de voertuigen online te volgen: zowel via een portal met een real time puntenstand als via de social media-kanalen.

Het evenement begon ooit als een leuk idee met zes waterstofauto’s in 2017. Al vrij snel kwam er een Duitse editie en afgelopen jaar vond ook de eerste Scandinavische variant plaats.

De groei van het evenement zit daarnaast in de contacten tussen de deelnemers en de partners van dit evenement. “We zijn uitgegroeid tot een groot Europees netwerkevent”, aldus Arjan de Putter, directeur Fast Concepts en initiatiefnemer van de 24 uur Waterstof Challenge. “En juist die verbinding vinden we heel belangrijk,” vult Wim Peels, General Manager Twinning Energy en medeorganisator, aan: “Waterstofmobiliteit realiseren kun je niet in je eentje, je moet elkaar weten te vinden en elkaar helpen.”

De groei van dit evenement heeft ook geleid dat Air Liquide de naamgevende partner is geworden. Air Liquide is de grootste speler in waterstof voor mobiliteit ter wereld. Diederik Luijten is vice-president Hydrogen Energy Air Liquide Europa. “Air Liquide heeft zich verbonden als hoofdsponsor van de 24u Hydrogen Challenge, die reeds voor het 5e achtereenvolgende jaar zal doorgaan. Het doet ons enorm veel plezier om zoveel enthousiaste teams te zien die bereid zijn om 24 uur lang in waterstofauto's te rijden. Belangrijk is dat die helemaal geen schadelijke stoffen uitstoten! “

“Het samenwerken is cruciaal in de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge,” zegt De Putter. “En juist doordat je 24 uur met elkaar in de auto doorbrengt heb je alle tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Een van onze deelnemers zei na afloop dat hij het ‘the best teambuilding ever’ vond.”

Door een samenwerking met een tuinfestival en een kwekerij krijgen de deelnemers bij de start een boom en een bijzondere opdracht mee: als ze deze boom planten kunnen ze een fors aantal punten verdienen. “Natuurlijk zit daar een mooie symboliek in,” zegt Peels, “maar ook een stukje trots: als deelnemer kun je daarna volgen hoe jouw boom groeit.”

De organisatie van de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge bestaat sinds 2020 uit een samenwerking tussen Fast Concepts en Twinning Energy. Al eerder organiseerden zij meerdere keren de German 24 hour Hydrogen Rally  vanuit Stuttgart en dit jaar voor het eerst de Nordic 24 hour Hydrogen Challenge die van start ging in Kopenhagen.

Nederland: DREAMH2AUL test twee vrachtauto’s van 44 ton op waterstof

Nederland: DREAMH2AUL test twee vrachtauto’s van 44 ton op waterstof

Deventer TotalVijf Nederlandse partijen werken vanaf vandaag samen binnen het project DREAMH2AUL om twee vrachtauto’s op waterstof te laten rijden. De trucks worden gebouwd door Zepp.Solutions uit Delft, de transportbedrijven Vos Transport Group en de BCTN Group willen de twee voertuigen binnen de vrachtwagenvloot gaan inzetten en TotalEnergies wil hiervoor een waterstofvulpunt realiseren in Deventer. TNO onderzoekt de praktijkgegevens om deze te kunnen vergelijken met soortgelijke voertuigen.

Zepp.solutions is de komende jaren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee waterstof-elektrische vrachtwagens. Dit zullen 's werelds eerste waterstof aangedreven emissievrije trekkers voor opleggers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving. De trucks zullen een actieradius van meer dan 600 km hebben. Hiervoor zal Zepp brandstofcelsystemen met hoog rendement en een extreem hoge vermogensdichtheid ontwikkelen en inzetten.

De waterstof-aandrijflijn zal worden ingebouwd in twee N3 trekkers, die zullen worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) lange afstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn hard op weg om als één van de eerste logistieke bedrijven binnen Europa de 4e Lean & Green Star te behalen. Dit door de diverse CO2 reducerende maatregelen en grote besparingen die de afgelopen jaren al zijn gerealiseerd.

Aan het assortiment van het reeds bestaande tankstation (foto) op industrieterrein A1 in Deventer zal waterstof worden toegevoegd. TotalEnergies is van plan hier uitsluitend groene waterstof aan te bieden.  

Zowel de vrachtwagens als het tankstation zullen naar verwachting halverwege 2023 operationeel zijn. Het DREAMH2AUL-project wordt ondersteund door de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in transport (DKTI) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Londen EnapterHet Duits, Thais en Italiaanse waterstofbedrijf Enapter heeft gisteravond in Londen de Earthshot Prize gewonnen. De milieuprijs, een initiatief van ZKH Prins William en The Royal Foundation, heeft tot doel de wereldwijde zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve oplossingen voor de grootste milieu-uitdagingen te stimuleren. In totaal vijf projecten over de hele wereld vielen in de prijzen. Prins William en zijn vrouw Catherine waren aanwezig, net als tal van beroemdheden als voetballer Mo Salah van Liverpool, actrice Emma Thompson en David Oyelowo. Er waren optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran. De ceremonie vond plaats in het Alexandra Palace. Enapter ging naar huis met 1,2 miljoen Euro.

Enapter Mede-oprichter Vaitea Cowan (foto rechts) was bij het bekendmaken van de shortlist, medio september, al zeer verrast. "We zijn dolgelukkig om erkend te worden door de EarthShot-prijs. De steun die we krijgen bij het opschalen van de productie van onze AEM-elektrolysers voor groene waterstof zal ons in staat stellen een nog grotere rol te spelen in het groene proces. Onze missie  is om groene waterstof voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken door de kosten van AEM-waterelektrolyse te verlagen zodat waterstof kan concurreren met fossiele brandstoffen.”

“Onze elektrolysers zijn compacte modules die probleemloos geschakeld kunnen worden om op elke schaal groene waterstof te produceren. Ze zijn eenvoudig te installeren en, belangrijker nog, ze zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie maakt ze perfect geschikt voor massaproductie, wat schaalvoordelen zal creëren om de kosten van elektrolysers enorm te verlagen en zijn daarmee toegankelijk voor iedere investeerder.”

Enapter bouwt momenteel een campus bij de Duitse stad Münster waar over twee jaar 10-duizend compacte elektrolysers per maand kunnen worden geproduceerd, schreef Waterstof Magazine eerder.

Nederland: waterstof dual power trekker op de Achterhoekse Waterstofdagen

Nederland: waterstof dual power trekker op de Achterhoekse Waterstofdagen

Doetinchem New HollandDe eerste waterstof dual power trekker ter wereld komt het komende weekend naar de Achterhoekse Waterstofdagen. Het voertuig kan geheel emissievrij rijden op waterstof en kan -indien gewenst- overschakelen op diesel. De uitstoot van CO2 en NOX is aanzienlijk lager terwijl koppel en vermogen volledig behouden blijft. De tractor is een van de tienallen voertuigen op waterstof die vrijdag en zaterdag te zien zijn bij het voetbalstadion van De Graafschap.

Tijdens de Achterhoekse Waterstofdagen in Doetinchem worden ieder uur lezingen gegeven over waterstof binnen de mobiliteit, de techniek achter waterstofvoertuigen en het waterstofnetwerk van de toekomst. Remeha is aanwezig met de eerste cv-ketel op waterstof ter wereld. Op de parkeerplaats voor het stadion staan tientallen voertuigen op waterstof opgesteld, van auto tot quad en van tractor tot heftruck. Er vliegt een drone op waterstof, er is een kooktoestel op waterstof te zien en de eerste waterstofbakfiets ter wereld.

vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021. De toegang is gratis, coronacheck verplicht.

Op de website www.waterstofindeachterhoek.nl staat het hele programma.

Frankrijk: Hopium meldt 1000 pre-orders voor waterstofauto Machina

Frankrijk: Hopium meldt 1000 pre-orders voor waterstofauto Machina

Frankrijk Hopium MachinaaDe startup Hopium meldt in een persbericht de eerste doelstelling te hebben bereikt. Het Franse bedrijf, opgericht door coureur Olivier Lombard, zegt de eerste 1.000 bestellingen binnen te hebben voor haar waterstof auto Machina. De intekenaars hebben inmiddels de eerste 430 euro als aanbetaling overgemaakt. De liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben, pas volgend jaar is het eerste prototype klaar, de uiteindelijke productie wordt rond 2026 verwacht.

Hopium is een nieuw Frans bedrijf opgericht door coureur Olivier Lombard, die in 2011 op 21-jarige leeftijd de jongste klassewinnaar werd op het circuit van Le Mans. De Machina op waterstof werd in oktober vorig jaar voor het eerst aangekondigd en in juni van dit jaar gepresenteerd tijdens de autoshow van Parijs. Het voertuig gaat minstens 120.000 euro gaan kosten.

Kopers krijgen daarvoor een emissievrije waterstofauto met een actieradius van 1000 kilometer, 500 PK  en een topsnelheid van meer dan 200 km/h. Volgens de autobedrijf zit de tank tussen de twee en drie minuten weer vol.

“Door als eerste onze auto te reserveren, hebben de toekomstige gebruikers van de Hopium Machina hun betrokkenheid bij ons project en hun steun voor waterstoftechnologie als aandrijfbron voor de toekomst getoond. We hopen de nieuwe leden van onze gemeenschap een nog nooit vertoonde ervaringen te bieden,’’ zegt oprichter en CEO Olivier Lombard.

Verenigd Koninkrijk: Ford komt volgend jaar met Transit op waterstof

Verenigd Koninkrijk: Ford komt volgend jaar met Transit op waterstof

ford op waterstofDe Amerikaanse autofabrikant Ford is bezig met de ontwikkeling van een bestelwagen op waterstof. Het wereldwijde succesnummer Ford Transit krijgt een brandstofcel. Samen met AVL, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in voortstuwingstests, gaat Ford gezamenlijk een prototype te bouwen. Het project, deels gefinancierd door het Britse Advanced Propulsion Center en de overheid, heeft tot doel de integratie van kennis, techniek en technologie te verbeteren. 

De nieuwe Transit BEV zal in het voorjaar van 2022 in het Verenigd Koninkrijk op de markt komen en heeft een actieradius van 350 km. De aandrijflijn maakt gebruik van een modulair brandstofcelsysteem en vervangt de batterij van de Transit BEV, het model waarop het waterstofvoertuig op is gebaseerd.

Met de Transit op waterstof wil Ford onderzoeken of het voertuig in praktijk voldoet aan de wensen van de klanten op het gebied van rijbereik, snelladen en laadvermogen. Daarbij wordt de H2-wagen vergeleken met de Transit op batterijen.

ACTUEEL: schrijf u nu in voor de Waterstof Magazine Nieuwsbrief

ACTUEEL: schrijf u nu in voor de Waterstof Magazine Nieuwsbrief

Banner nieuwsbrief2Duizenden waterstofprofessionals op vijf continenten ontvangen één keer per week de Waterstof Magazine Nieuwsbrief. Ieder weekend, geheel gratis, de actuele waterstof-ontwikkelingen in uw mailbox.

Schrijf u direct in via deze link.
Nederland: Hydrozine wordt gemakkelijke CO2-vrije stroombron op bouwplaats

Nederland: Hydrozine wordt gemakkelijke CO2-vrije stroombron op bouwplaats

Helmond DensOp de Automotive Campus in Helmond werkt DENS (Dutch Energy Solutions) aan een oplossing om grote hoeveelheden waterstof te verplaatsen zonder hoge druk of exotische temperaturen. DENS zoekt de oplossing in Hydrozine, ook wel bekend als mierenzuur, een vloeistof waar een grote hoeveelheid waterstof in zit. Op de bouwplaats wordt deze vloeistof gescheiden in waterstof en CO2. Er blijft geen restproduct achter.

Hydrozine is een vloeibare waterstofdrager. Als Waterstof Magazine een kijkje neemt bij DENS in Helmond staan er enkele grote vaten achter het bedrijfspand. Buitenstaanders zouden kunnen denken dat er gewoon water in de vaten zit. Zware compressoren en hogedruktanks zijn voor het aanvoeren en opslaan van waterstof niet meer nodig.

“Het geheim van DENS is de omzetting van Hydrozine naar waterstof”, zegt Max Aerts, een van de oprichters van het bedrijf. “Hydrozine bevat 53 gram waterstof per liter. Het door DENS ontwikkelde apparaat reformt de vloeistof in waterstof en CO2. Toch is het proces CO2-neutraal, omdat de CO2 er bij het productieproces is ingestopt. De waterstof die vrijkomt wordt vervolgens omgezet in stroom in een generator die werkt op waterstof.”

Bouwbedrijf Heijmans heeft inmiddels de schone stroomvoorziening getest op een bouwterrein bij de Technische Universiteit Eindhoven. Een grootschaligere test vindt plaats op een bouwplaats van de snelweg A16 met een ander bouwbedrijf. Daar worden met de schone stroomgenerator een midigraver, een ankerboormachine, een machine voor hogesnelheidspalen en een shovel van 20 ton opgeladen. 

Het tanken van Hydrozine is eenvoudig. Mierenzuur is een vloeibare brandstof die gewoon in plastic tanks op de bouwplaats aankomt. Je hoeft hem alleen maar in de tank van 6000 liter te pompen, die in de 10 voets container zit waar ook de generator in zit. Het apparaat van DENS levert een nominaal vermogen van 20kW en heeft een 60 kWh accu. Door de grote tank heeft het aggregaat een capaciteit van 3.2MWh waarmee je ongeveer 60 Tesla’s kunt opladen.  

Omdat Hydrozine slecht een vijfde van de energiedichtheid van diesel heeft, zijn er heel wat liters van nodig. Elke minuut gaat er bijna een liter mierenzuur doorheen. Van de uitstoot van stikstof, zwaveloxide en fijnstof is geen sprake. Het reformingssproces en de stroomgenerator met een brandstofcel zijn fluisterstil. Een beperking is nog wel. De systemen van DENS kunnen nu 4 kg waterstof per uur produceren en dit moet nog fors omhoog om aan de totale energievraag van de bouwplaats te kunnen voldoen.

Voor de mobiliteit onderzoekt DENS of zware voertuigen ook direct met een Hydrozine-systeem kunnen worden ingericht. Het grote gemak is dat ze dan op traditionele wijze kunnen tanken.

Nederland: zuivelgigant heeft wereldprimeur met tankauto op waterstof

Nederland: zuivelgigant heeft wereldprimeur met tankauto op waterstof

Groningen Friesland CampinaZuivelcoöperatie FrieslandCampina haalt in de provincie Groningen melk op bij boerenbedrijven met een vrachtauto op waterstof. Een wereldprimeur die te danken is aan Transport Groep Noordwolde, een van de transporteurs die voor de coöperatie werkt. De trekker is gekocht bij Hyzon Europe die in de regio de eerste Europese fabriek voor waterstoftrucks exploiteert. De bedrijven hebben besloten voor Groningen te kiezen omdat daar een tankvoorziening voor waterstof aanwezig is, maar de zuivelgigant wil het emissievrije transport uitbreiden naar andere regio’s als daar de tankvoorziening gegarandeerd is.

De melkwagens van FrieslandCampina worden steeds duurzamer. Zo heeft het zuivelbedrijf de CO2-uitstoot per kilometer van het transport tussen boerderijen en productielocaties het afgelopen decennium al met 18,1 procent verlaagd. Gisteren is een volgende belangrijke stap gezet in de verdere verduurzaming van het melktransport, door de eerste 50-tons melkwagen rijdend op waterstof in gebruik te nemen.  Hans Wieleman, Manager Milk Logistics bij FrieslandCampina: “We blijven onszelf uitdagen en verbeteren, stap voor stap. Ruim vijf jaar geleden is FrieslandCampina gestart met het gebruik van liquid natural gas (LNG) als schonere brandstof voor de melkwagens en hebben we pompstations in heel Nederland – met succes - gestimuleerd om deze brandstof te leveren. Nu proberen we hetzelfde met waterstof mogelijk te maken in nauwe samenwerking met producent Hyzon en vervoerder Transport Groep Noord. Transport is en blijft belangrijk voor de verdere verduurzaming bij FrieslandCampina. Samen met deze betrokken partijen willen we de klimaatimpact van onze melkwagens tot een minimum beperken.”

Het zuivelbedrijf laat met de aanschaf van de waterstoftruck zien dat het bedrijf daadwerkelijk stappen durft te nemen in de verduurzaming, ondanks dat de prijs van een H2-truk nog aanzienlijk hoger is dan de prijs van een vergelijkbare wagen op diesel. FrieslandCampina adviseert andere transportbedrijven om deze mogelijkheid voor CO2-neutraal transport snel uit te breiden en daarmee samen het gebruik van waterstof in het transport te versnellen en daarmee de klimaatverandering tegen te gaan.

Nederland: ombouw woningen van aardgas naar waterstof is geen probleem

Nederland: ombouw woningen van aardgas naar waterstof is geen probleem

Uithoorn Stedin rapportNetbeheerder Stedin heeft eind vorig jaar in Uithoorn 14 bestaande woningen succesvol omgezet van aardgas naar waterstof. Uit de test moest blijken of de theoretische berekingingen ook in praktijk realiteit zijn. Stedin voerde dit project samen uit met energie-expert DNV, gemeente Uithoorn, woningbouwvereniging Eigen Haard, installateur Feenstra en ketelleveranciers Nefit-Bosch en Remeha. Vrij snel na de proefperiode kwamen er al positieve reacties naar buiten. Nu ligt er een officieel rapport met de titel ‘Technisch eindrapport ombouwproject Uithoorn’. Waterstofmagazine zet de belangrijkste conclusies op een rij.

De praktijktest kwam tot stand omdat uit diverse studies is gebleken dat het huidige aardgasnetwerk geschikt is om waterstof in te transporteren. Lopende projecten als ‘Rozenburg’, ‘The Green Planet’ en de test in het Schotse Leeds worden uitgevoerd met nieuwe netwerken. Netbeheerder Stedin, met 2 miljoen aansluitingen in het westen van Nederland, wil juist weten wat de mogelijkheden met een bestaand netwerk in huizen van voor de eeuwwisseling zijn. Vandaar dat de test is uitgevoerd in woningen die rijp zijn voor de sloop, aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn. De bewoners hebben de woningen voor aanvang van de test verlaten.

Het doel van het project is inzicht te krijgen in de wijze waarop straks miljoenen woningen in Nederland moeten worden omgebouwd van aardgas naar waterstof met zo min mogelijk aanpassingen. Binnen de scope viel het 8 bar druk-reduceerstation, het 100 mbar distributienetwerk en de gasleidingen binnen de woningen. Onderdeel van de proef was het testen van de dichtheid van leidingen met stikstof. Het project moet inzage geven in de ombouwwerkzaamheden per woning in tijd, geld, mensen en middelen.

Tijdens de proef is duidelijk geworden dat alle gebruikte materialen op het gebied van functionaliteit en lekdichtheid geschikt zijn voor waterstof. Vrijwel alle koppelingen, op drie na, waren lekdicht voor aardgas, stikstof, helium en waterstof. De drie koppelingen die lekten zijn nagetrokken en bleven daarna lekdicht. De twee geteste cv-ketels op waterstof van Nefit-Bosch en Remeha functioneerden uitstekend en hebben niet gehaperd.

Het hele gasleidingsysteem is geschikt voor waterstof, slechts de knelkoppelingen vragen aandacht. De ombouwwerkzaamheden wijken nauwelijks af van de aardgaswerkzaamheden die nu al in woningen worden uitgevoerd. Op het gebied van veiligheid zijn er geen onoverkomelijke uitdagingen. Gedurende de hele testperiode heeft zich geen enkele onveilige situatie voorgedaan.

De praktijktest laat zien hoeveel tijd het kost om een woning om te bouwen van aardgas naar waterstof. Gemiddeld is dat één dag. Omdat de ombouw maatwerk is, is het niet te verwachten dat dit -als er meer ervaring is opgedaan- sneller kan. Tijdwinst is nog wel te behalen als niet de totale ketel wordt vervangen, maar alleen het gasblok, de brander en de warmtewisselaar.

In een rapport dat Stedin heeft uitgebracht staat de conclusie dat de ombouw van woningen op aardgas naar woningen op waterstof technisch mogelijk is. Er zijn geen onoverkomelijke technische uitdagingen. De test was echter te kleinschalig, om definitieve conclusies te kunnen trekken zijn aanvullende, grootschalige pilotprojecten nodig. De wet- en regelgeving moet ook worden aangepast.

Voordat de proef in Uithoorn van start ging zijn de omwonenden uitvoerig geïnformeerd. Er zijn dan ook geen negatieve signalen uit de omgeving binnengekomen.

Het hele rapport kunt u hier downloaden:
https://www.stedin.net/-/media/project/online/files/duurzaamheid-en-innovatie/technisch-eindrapport-uithoorn.pdf

 

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Waterstoftank9Deze week is HyDelta, een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op het veilig inpassen van waterstof in de bestaande infrastructuur voor gastransport en distributie, officieel van start gegaan. De verschillende partners willen barrières voor innovatieve waterstofprojecten wegnemen. Het project loopt tot januari 2022 met een eventuele uitloop naar april. Innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn worden als eerste aangepakt.

Veel partijen lopen bij de ontwikkeling in praktijk aan tegen obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. Hierdoor komen innovatieve projecten niet van de grond of er treedt vertraging op. Het HyDelta-programma wil deze obstakels inventariseren en bezwaren wegnemen door vraagstukken te onderzoeken. De verschillende partijen binnen HyDelta richten zich op de financiering, het onderzoek en de uitvoering. De financiering wordt geregeld door de Gasunie, Netbeheer NL en TKI Nieuw Gas. Voor onderzoek en uitvoering zijn DNV GL, Kiwa, TNO en de New Energy Coalition aangesloten. Deze laatste partij zal ook als coördinator optreden.

Geselecteerde onderwerpen zijn: technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen. Voor al deze onderwerpen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij, of voortgeborduurd op, lopende en geplande internationale onderzoeken en initiatieven.

‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie.

Ondanks de vele initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofeconomie zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan. HyDelta wil deze vraagstukken oplossen.

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

sines foto initiatiefnemersIn Brussel hebben politieke leiders en hoge ambtenaren uit Portugal en Nederland verder gesproken over de realisatie van een enorme waterstoffabriek in Sines. Nabij deze Portugese havenplaats moeten grote zonnevelden komen met miljoenen zonnepanelen voor de productie van groene waterstof. Onder andere de Nederlandse Waterstofgezant Noé van Hulst en Bart Biebuyck, executive director van Fuel Cells and Hydrogen joint undertaking, zitten aan de overlegtafel. ‘We doen echter geen mededelingen over welke bedrijven bij dit initiatief betrokken zijn, dat laten we aan de bedrijven zelf over,’ meldt Van Hulst aan Waterstof Magazine

‘Het doel van de gesprekken in Brussel was om te praten over de vervolgstappen en de wijze waarop dit plan zou kunnen passen binnen de regels van de Europese Unie. Maar het is op dit moment te vroeg om daarover meer te zeggen,' aldus Van Hulst, die daar nog wel aan toevoegt dat een groep bedrijven in Portugal en Nederland al geruime tijd samengewerkt aan het creëren van een waardeketen en handelsroute. De beide regeringen hebben het initiatief verwelkomd.

‘Nederland beschouwt groene waterstof als een noodzakelijke aanvulling op elektrificatie en energie-efficiëntie met het oog op het bereiken van de afgesproken klimaatdoelen voor 2050,’ zegt van Hulst. ‘Onze berekeningen tonen echter aan dat we enorme hoeveelheden waterstof nodig hebben om te verduurzamen. En dan hebben we het over hoeveelheden die onze eigen binnenlandse productiecapaciteit de komende 10 jaar zullen overtreffen, vandaar onze belangstelling voor import,’ laat Van Hulst aan onze redactie weten. De Portugese Minister van Milieu João Matos Fernandes zegt in de media in Portugal dat het plan voor de waterstoffabriek in Sines in april zal worden ingediend. Hij garandeert dat het Portugese bedrijven het project zullen ontwerpen en bouwen.

Na afloop van de gesprekken in Brussel plaatste de Portugese staatssecretaris van Energie João Galamba de bovenstaande foto op social media. Hij staat voor de banier, met rechts naast hem Noé van Hulst en links Bart Biebuyck.

 

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Stad 6Onder grote belangstelling is woensdagmorgen in Stad aan ’t Haringvliet de eerste waterstofwoning van Nederland officieel geopend. Het hart van het waterstofsysteem is een Solenco Powerbox met een Italiaans design die is opgesteld in de garage. In de Powerbox zit een brandstofcel gecombineerd met een elektrolyser. Deze wordt gebruikt om van stroom -uit de 30 zonnepanelen op het dak- waterstof te maken en op een later tijdstip van dit waterstof weer stroom. De waterstofopslag bevindt zich in de tuin. In een grijze metalen kast ligt in 24 cilinders onder 30 bar maximaal 1200 liter waterstof opgeslagen. Waterstof Magazine was ter plaatse. Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen