• Home Slider01

Nieuw waterstofstation pal naast regeringsgebouw in Zuid-Korea

Nieuw waterstofstation pal naast regeringsgebouw in Zuid-Korea

 

Seoel H2 stationDe bouw van een groot waterstoftankstation naast het National Assemblee in Seoel vordert gestaag. Het voor publiek toegankelijke tankstation moet gezien worden als een krachtig signaal van de regering om mobiliteit op waterstof te ondersteunen en wordt gerealiseerd door Hyundai Motors. De opvallende lokatie, pas naast het regeringsgebouw (foto), moet gezien worden als een signaal richting de Koreaanse bevolking dat waterstof absoluut een veilig product is.

Het waterstoftankstation krijgt een oppervlakte van ruim 1230 m2. Normaal duurt het bouwen van een dergelijke tankfaciliteit acht tot tien maanden, maar dit voorbeeld-tankstation is al eind augustus gereed voor gebruik. Hyundai krijgt bij de realisering van dit prestigeproject de volle ondersteuning van de regering, het Nationaal Assemblee en het Ministerie van Handel, Industrie en Energie. De regelgeving voor de bouw is op belangrijke punten versoepeld. Het H2-tankstation krijgt een capaciteit van vijf FCEV’s per uur tot een maximum van 70 voertuigen per dag. Vorig jaar stond het aantal waterstoftankstations in Zuid-Korea nog op 14, in 2022 moet dat aantal gegroeid zijn tot 310. In Seoel zijn het afgelopen jaar 84 waterstofauto’s verkocht. Voor dit jaar staat de teller op 307. Sinds de introductie van de Nexo FCEV in maart 2018 heeft Hyundai in totaal 9057 auto’s verkocht.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hydrogen Mobility France: inkoop waterstofbussen clusteren

Hydrogen Mobility France: inkoop waterstofbussen clusteren

Frankrijk bussenHydrogen Mobility France (HMF) wil samen met de UGAP de inkoop van bussen voor het openbaarvervoer landelijk clusteren. De belangenvereniging voor vervoer op waterstof merkt dat nu nog te veel steden en regio’s individueel bezig zijn. Door kennis en inkoopkracht te bundelen moet de overstap naar schoon openbaar vervoer sneller worden gemaakt.

‘Frankrijk is niet een van de voorlopers met waterstoftoepassingen, maar moet snel de achterstand inhalen,’ zei Valérie Delporte Bouillon, vertegenwoordiger van HMF de afgelopen week in het Palais du Pharo in Marseille. ‘De H2-ontwikkelingen begonnen tien jaar geleden in Europa, maar nog niet in Frankrijk. Op dit moment rijden er ongeveer 80 waterstofbussen in Europa en zitten er 300 bussen in het besteltraject. De markt kantelt van kleinschalige proeven naar professioneel gebruik op grote schaal.’

Als Hydrogen Mobility France alle plannen in Frankrijk inventariseert worden er de komende twee jaren 100 waterstofbussen besteld. Als de versnelling zich doorzet zijn dat er over vier jaar 1000. HMF wil samen met duurzaamheidsclub UGAP de vraag uit het land bundelen om fabrikanten van waterstofbussen grotere afnamevolumes te kunnen bieden. ‘Hierdoor kunnen de prijzen omlaag en komen ontwikkelingen beter op gang.’

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Fraunhofer-Institut: Waterstof en batterijen vullen elkaar prima aan

Fraunhofer-Institut: Waterstof en batterijen vullen elkaar prima aan

Freiburg FraunhoferEen nieuw Duits onderzoek toont onomstotelijk aan dat er toekomst is voor auto’s op batterijen en auto’s op waterstof. Dus geen of-of maar en-en. De uitkomsten uit eerdere onderzoeken werden nog eens bevestigd: auto’s die een geringe afstand afleggen zijn beter af met batterijen en auto’s waarvoor een actieradius nodig is van meer dan 250 km zijn beter af met waterstof. Het onderzoek werd uitgevoerd door het gerenommeerde Fraunhofer-Institut ISE in Freiburg, met 1200 werknemers het grootste onderzoeksbureau voor zonne-energie in Europa.

In het onderzoek is de gehele CO2-belasting meegenomen en hoeveel materiaal nodig is voor de productie van batterijen, brandstofcellen en waterstoftanks. Het resultaat: de broeikasgasafdruk van de productie en recycling van een brandstofcelsysteem met een tank is ongeveer gelijk aan die van een elektrische aandrijving met een opslagcapaciteit van 45-50 kWh. Voor auto's met grotere batterijen wordt meer broeikasgassen uitgestoten dan voor het brandstofcelsysteem in een vergelijkbare prestatieklasse. De studie is een bewijs dat voertuigen op batterijen en waterstofauto’s elkaar prima aanvullen. Auto’s met middelgrote tot kleinere batterijen (<50 kWh opslagcapaciteit) en een actieradius tot 250 kilometer verminderen de uitstoot in het verkeer in belangrijke mate. Voor grotere afstanden hebben brandstofcel-voertuigen steeds meer voordelen vanuit het oogpunt van milieubelasting. Voor zowel de batterij als waterstof geldt: hoe groener de energiebron, hoe beter de milieubalans. Klik hier voor het complete onderzoek.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wereldprimeur: Deux Chevaux op waterstof rijdt in Noord-Nederland

Wereldprimeur: Deux Chevaux op waterstof rijdt in Noord-Nederland

Eendjenr2Wereldnieuws uit Groningen. Kunstenaar Rob Mulder rijdt in een 2CV op waterstof. Voor zijn YouTubekanaal ‘In mijn Eendje’ bezoekt hij samen met zijn hond Wim bijzondere mensen of bijzondere gebeurtenissen in de regio. De filmpjes die ongeveer 15 minuten duren worden door duizenden fans bekeken. In het noorden van Nederland is Mulder razend populair.

Tijdens een bezoek aan waterstofbedrijf Holthausen Clean Technologie kreeg de Groningse kunstenaar van Carl Holthausen het aanbod om zijn Deux Chevaux om te bouwen naar een voertuig waterstof. Er was echter een probleem, de lelijke eend waarmee Mulder door de regio toert is een gehuurd exemplaar. Vorig jaar geleden plaatse het duo Mulder en Holthausen een oproep op internet voor een tweedehands 2CV. ‘Desgewenst krijgt de gulle gever de motor terug, deze hebben we na de ombouw toch niet meer nodig.’

Het afgelopen weekend werd het voertuig voor het eerst afgetankt bij het waterstoftankstation van Holthausen (foto). De komende week moet de auto voor een tweede keuring naar het RDW, het Nederlandse instituut dat voertuigen onderzoekt voordat ze de weg opmogen. Als deze keuring positief verloopt rijdt de eerste Deux Chevaux op waterstof ter wereld over de Groningse wegen. De eerste beelden van deze 2CV is hier te zien vanaf 11 minuut 40.  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Südtirol: Bolzano op weg naar 22 bussen op waterstof

Südtirol: Bolzano op weg naar 22 bussen op waterstof

Bolzano busDe Italiaanse stad Bolzano koopt opnieuw een serie bussen voor het openbaar vervoer die rijden op waterstof. Over een jaar zullen er maar liefst 22 H2-bussen in en rond de stad rijden. Er komen tien waterstofbussen bij, terwijl twaalf oudere bussen worden vervangen door exemplaren op waterstof. De vervangings-aankoop is mogelijk gemaakt door geld vanuit het Europese JIVE-project en omvat de levering van twaalf bussen van het Poolse bedrijf Solaris, inclusief een acht jaar durend service- en onderhoudspakket. De overeenkomst is gesloten voor een bedrag van 12,8 miljoen Euro.

De nieuwe bussen worden uitgerust met een 60 kW brandstofcelsysteem aangevuld met Solaris High Power batterijen. Deze kunnen worden opgeladen via een plug-in-systeem, maar worden ook gebruikt om energie op te slaan die vrijkomt bij het remmen. De as is voorzien van geïntegreerde elektromotoren met een vermogen van 2 X 125 kW. Om het energieverbruik tot een maximum te beperken, wordt het voertuig uitgerust met een klimaatregelingssysteem met een CO₂-warmtepomp, waarmee afvalwarmte uit de brandstofcel kan worden gebruikt. Waterstof wordt opgeslagen in samengestelde tanks geplaatst op het dak. Volgens de fabrikant hebben de bussen een actieradius van 350 km met een enkele navulling. Een onderdeel van het contract omvat een speciale opleiding voor chauffeurs en werkplaatspersoneel die de nadruk legt op de veiligheidsaspecten van het gebruik en onderhoud van waterstofvoertuigen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Eerste waterstoftankstation van Oost-Nederland nadert voltooiing

Eerste waterstoftankstation van Oost-Nederland nadert voltooiing

Arnhem Pitpoint1De bouw van het eerste voor publiek toegankelijke waterstoftankstation van Oost-Nederland in Arnhem vordert gestaag. De afgelopen weken zijn de twee dispensers geplaatst en het station zit nu in de testfase. “De exacte datum van de opening is nog niet precies bekend, maar dat zal deze zomer gebeuren”, laat woordvoerder Kim Bentum van PitPoint aan Waterstof Magazine weten.

De bouw loopt iets achter op schema. In een eerdere persverklaring werd gemeld dat het tankstation medio juni wordt geopend. Dat is niet helemaal gelukt, de testfase vraagt iets meer tijd blijkt nu. Het tankstation is straks geschikt voor de levering van waterstof op 350 bar voor bussen en vrachtauto’s en 700 bar voor personenauto’s. De waterstof wordt gemaakt bij naastgelegen gassenleverancier HyGear uit groengas en krijgt daardoor het stempel ‘groene waterstof’. Na de opening van het publieke tankstation wordt de tijdelijke tankvoorziening van HyGear, die iets verderop achter een hek staat, gesloten. Hiervan maakten waterstofrijders de afgelopen jaren gebruik. Ideaal was deze tankvoorziening niet, omdat er maximaal 350 bar getankt kon worden.

Het PitPoint tankstation voor waterstof komt aan de Westervoortsedijk in Arnhem ter hoogte van IPKW waar PitPoint nu al een CNG-tankstation exploiteert. Dit is het eerste openbare tankstation voor PitPoint. Het bedrijf heeft nog drie andere voor publiek toegankelijke H2-tankstations in Nederland ontwikkeling. Op de foto: De bestrating is gelegd en alle apparatuur geplaatst. Nu zit het tankstation in de testfase.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Nieuw: Megadrone op waterstof voor personenvervoer in VS

Nieuw: Megadrone op waterstof voor personenvervoer in VS

SkaiHet Amerikaanse bedrijf Alaka’i Technologies kondigt een nieuw taxivoertuig aan op waterstof. De megadrone kan naast de piloot vijf passagiers vervoeren. ‘Als het voertuig is doorontwikkeld zal de ritprijs nauwelijks hoger zijn dan een taxirit met Uber op de grond.’

De moderne helikopter heeft de naam Skai meegekregen en de ontwikkelaars hopen de markt voor personenvervoer flink op z’n kop te zetten. ‘De Skai is snel, flexibel en geruisloos en heeft alles in zich om een groot succes te worden. Vooral in de drukke straten en snelwegen in zuid Californië’, laat het bedrijf in een persverklaring weten.

Alaka’i Technologies is een opkomend ontwerp en productiebedrijf gevestigd in Massachusetts in het noordoosten van de Verenigde Staten. Voor de Skai is een gerenommeerd teams samengesteld met tientallen jaren ervaring in de lucht- en ruimtevaartontwikkeling. De ontwerpers van BMW tekenen voor het design. De megadrone heeft de beschikking over drie brandstofcellen die zich onder de vloer bevinden. De daar opgewekte elektriciteit drijft zes elektromotoren aan. Het verticaal stijgende start- en landingsvoertuig kan maximaal vier uur in de lucht blijven en heeft een bereik van 650 km. Alaka'i Technologies verwacht in het derde kwartaal van 2020 een officiële certificering van de Federal Aviation Administration voor Skai te ontvangen. Het voornemen is om de voertuigen direct daarna in productie te nemen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

830-duizend Euro voor ontwikkeling waterstofauto van RiverSimple

830-duizend Euro voor ontwikkeling waterstofauto van RiverSimple

RasaHydro0Het autobedrijf RiverSimple in Wales heeft een crowdfunding-actie met succes afgerond. Om de ontwikkeling van de nieuwe waterstof-elektrische auto met de naam Rasa verder te kunnen financieren, is ruim 830.000 Euro bij in totaal 550 investeerders opgehaald. 

Zoals Waterstof Magazine eerder liet weten kan de nieuwe Rasa worden gezien als kleine 2-persoons auto op waterstof. Na een tankbeurt van 3 minuten kan het voertuig bijna 500 km rijden. De Rasa is een elektrische auto met nulemissie, aangedreven door waterstof in plaats van batterijen. De eerste productierun is momenteel in volle gang. De eerste serie auto’s zijn bedoeld voor een proefperiode van 12 maanden, getest door geïnteresseerde klanten. Snel daarna wil de fabrikant komen met een lichte bestelwagen en een 5-persoons gezinsvoertuig. De ontwikkelingen zijn afhankelijk van het netwerk van waterstoftankstations. In plaats van de voertuigen te verkopen, zal Riversimple ze als vervoersoplossing leveren, voor een vast maandelijks bedrag waarin de auto, het onderhoud, de verzekering en alle brandstof bij zijn inbegrepen. ​Meer informatie over dit bijzondere autootje: http://www.waterstofmagazine.nl/12-interviews/139-riversimple-ontwikkelt-de-nieuwe-rasa-hydrogen-car

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste openbare waterstoftankstation van Spanje komt in Madrid

Eerste openbare waterstoftankstation van Spanje komt in Madrid

Madrid eerste h2 stationIn Madrid wordt volop gewekt aan het eerste openbare waterstoftankstation van het land. De tanklocatie vloeit voort uit een overeenkomst die Toyota Spain heeft gesloten met het Spaanse gasbedrijf Enagás en Urbaser, wereldspeler voor een beter milieu. De drie bedrijven zullen samen 12 waterstof-auto’s van het type Toyota Mirai aanschaffen.

Het eerste voor publiek toegankelijke waterstoftankstation komt bij het tanklocatie van San Antonio aan de Avenida de Manoteras 34 in het noorden van Madrid (foto). Op dit moment zijn er al zes stations waar waterstof kan worden bijgetankt verspreid bij bedrijven over het land, maar geen enkele is toegankelijk het publiek. Voor de Spaanse overheid is het eerste openbare station een belangrijke stap naar verduurzaming. In de uitgestrekte binnenlanden schijnt veel zon, maar er wordt weinig gedaan met de gratis beschikbare energie. Door omzetting naar waterstof kan zonne-energie worden opgeslagen om in de nachten of op latere tijdstippen te worden gebruikt.

De Toyota Mirai is een 100% elektrisch voertuig, maar het haalt zijn elektriciteit uit een brandstofcel. Daarin wordt elektriciteit geproduceerd door de chemische reactie tussen de zuurstof uit de buitenlucht en waterstof uit zijn tanks. De elektromotor ontwikkelt een vermogen van 155 pk met een bereik van meer dan 500 kilometer. De Mirai kan in minder dan vijf minuten volledig worden volgetankt. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Toyota sluit deal over verkoop waterstofsystemen in China

Toyota sluit deal over verkoop waterstofsystemen in China

Toyota chinaToyota heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met twee Chinese autobedrijven. Het doel van de overeenkomst is om het gebruik van brandstofcellen te versnellen en zo de uitstoot van CO2 en fijnstof te beperken. De Chinese markt is de grootste automarkt ter wereld. De regering in China heeft onlangs miljarden aan subsidie toegezegd aan bedrijven die zich bezighouden met waterstofontwikkelingen.

Toyota gaat onderdelen leveren voor waterstofbussen die in China worden gebouwd door de bedrijven FAW en Higer Bus. De fabrikanten van bussen gaan gebruik maken van de Toyota brandstofcellen en brandstofcelsystemen van de Chinese partner Shanghai Re-Fire Technology. De nieuwste overeenkomst verbreedt Toyota's samenwerking met FAW, waarmee het al langer een joint venture runt. Higer Bus, een van de grootste busfabrikanten van het land, is de grootste bus- en touringcar exporteur. Het bedrijf is van plan om dit jaar 20 brandstofcelbussen te bouwen voor een vervoersbedrijf in Changshu, een stad in de provincie Jiangsu, waar de automaker is gevestigd.

Door technische kennis op waterstofgebied te delen hoopt Toyota dat de markt voor voertuigen op waterstof zich sneller ontwikkelt. Hierdoor zal ook het aanbod van tankstations versnelt toenemen. Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Drie prijzen voor waterstofstudenten van Green Team Twente

Drie prijzen voor waterstofstudenten van Green Team Twente

Greenteam2Studenten van het Green Team Twente hebben maar liefst drie prijzen behaald bij de Shell Eco-Marathon die de afgelopen week in Londen is verreden. Met een bijzonder voertuig op waterstof won het de Eco-Marathon, de Drivers World Championship en de Communicatie Award. De totaal ge-update auto met de naam ‘Aurora 2’ noteerde een brandstofverbruik van 1 op 760, omgerekend 242 km op een m3 waterstofgas.

De ‘Aurora 2’ reed in Londen in de Urban-Concept-klasse. Hierbij draait veel op efficiëntie, maar moet het voertuig ook geschikt zijn voor normaal gebruik in de stad. En dat betekent geen bandjes van een racefiets maar stevige wielen, een ruitenwisser en bagageruimte.

In de Drivers World Championship reden de teams tegen elkaar op snelheid. Het team Twente accelereerde snel, bleef vervolgens op de maximale snelheid van 40 km per uur hangen en kon niet meer door andere deelnemers worden ingehaald. Tenslotte werd de eerste prijs behaald voor de communicatie. Het team presenteerde zich in de aanloop naar de race uitvoerig op sociale en in traditionele media. Met drie prijzen op zak keerde het team het afgelopen weekend zeer tevreden terug in Enschede.  Zie ook ons bezoek aan het Green Team: http://www.waterstofmagazine.nl/internationaal-actueel/12-interviews/78-de-zuinigste-waterstofauto-van-europa-komt-uit-oost-nederland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Denemarken: Onderzoek afgerond, alle waterstoftankstations zijn weer open

Denemarken: Onderzoek afgerond, alle waterstoftankstations zijn weer open

Kolding H2 TankstationGoed nieuws voor Deense automobilisten die rijden op waterstof. Alle acht waterstoftankstations zijn inmiddels weer geopend, meldt H2Live op haar site. De tankstations waren tijdelijk gesloten na de ontploffing bij een waterstoftanklocatie iets ten oosten van de Noorse hoofdstad Oslo. Daar brak op 10 juni brand uit in een opslag voor waterstof. Tankstationbouwer Nel Hydrogen besloot daarop direct al haar tankstations die met hetzelfde systeem werken te sluiten voor nader onderzoek. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en in Denemarken is niets aangetroffen dat gevaar zou kunnen opleveren.

De eerste drie tankstations in Denemarken die weer geopend zijn liggen bij de plaatsen Kolding (foto), Esbjerg en Arhus. De laatste vijf tankstations die de afgelopen dagen weer zijn geopend liggen bij de plaatsen Aalborg, Halsskov en drie in de metropool Kopenhagen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Oostenrijk: Half miljard extra investeren in waterstoftechnologie

Oostenrijk: Half miljard extra investeren in waterstoftechnologie

OostenrijkSebastian Kurz, leider van de Oostenrijkse ÖVP-partij, wil 500 miljoen euro investeren in nieuwe technologie om het klimaat te beschermen. Dat heeft de ex-premier de afgelopen week gezegd in de aanloop naar de Nationale Raadsverkiezingen. De ÖVP komt met een eigen klimaatprogramma waarin de partijleider zich primair op waterstof als alternatieve brandstof richt. Hij wil bedrijven die aan waterstof-technologieën werken steunen en de komende tien jaar nog eens 500 miljoen euro extra investeren. Oostenrijk zou volgens Kurz de ‘waterstofnatie nummer één’ moeten worden in Europa. Een van de doelen is om de CO2-uitstoot van het verkeer op middellange termijn te verminderen. Tegen 2025 zouden er door het hele land waterstoftankstations moeten zijn en er moet een Nationaal Waterstofcentrum zijn opgericht waar innovatieve bedrijven in een cluster samenwerken. Een paar minuten later kondigden de energiebedrijven Verbund en OMV aan dat ze hun strategische samenwerking op energiegebied willen intensiveren en de mogelijkheden die waterstof biedt nader te onderzoeken.

Het onderwerp waterstof werd afgelopen weekend nader toegelicht door voormalig milieu-minister en partijgenoot Elisabeth Köstinger. Zij wil volledig duurzaam geproduceerde waterstof of biogas volledig vrijstellen van belasting. De productie van waterstof via elektrolyse wordt in het Alpenland nog steeds als duur ervaren, hoewel er veel groene stroom uit waterverval in de bergen beschikbaar is. In Oostenrijk zijn er momenteel vijf tankstations, waar waterstof kan worden getankt. Volgens Statistik Austria stonden er eind mei 32 waterstofauto’s geregistreerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste koelsysteem voor vrachtwagens op waterstof

Eerste koelsysteem voor vrachtwagens op waterstof

Koelwagen1Een wereldprimeur in Frankrijk. Na drie jaar onderzoek heeft het bedrijf Chéreau, met de hulp van partners, deze week een prototype van een gekoelde semi-trailer op waterstof uitgebracht. De voor de koeleenheid gewoonlijk gebruikte dieselmotor is verwijderd. De bakken onderin, die meestal gebruikt worden voor lege pallet-opslag, zijn nu gevuld met drie brandstofcellen (foto) die het mogelijk maken om de elektriciteit te produceren die nodig is voor koeling en batterijen. Afgelopen woensdag werden de sleutels van het eerste prototype overhandigd aan Transports Malherbe. Ze zullen het systeem in praktijk testen. De vrachtwagenbouwer volgt het voertuig op afstand en zal het elk weekend onderzoeken of er mogelijke aanpassingen nodig zijn. 

Chéreau is Europa's eerste volledig gespecialiseerde fabrikant in het ontwerpen en fabriceren van gekoelde truckcarrosserieën. Het bedrijf staat bekend om hoge kwaliteit, duurzaamheid en eersteklas prestaties van haar producten. Chéreau voert een beleid van permanente innovatie en voertuigen op maat, ten dienste van de meest uiteenlopende vervoerders. De totaalprijs van de nieuwe op waterstof gekoelde truck bedraagt ​​5,5 miljoen euro.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Waterstofnetwerk moet Noord-Holland redden bij energievraag

Waterstofnetwerk moet Noord-Holland redden bij energievraag

Waterstof Noord HollandVolgend jaar loopt de capaciteit van het elektriciteitsnet in de provincie Noord-Holland al op tegen de eerste capaciteitsproblemen. Door de flink stijgende vraag naar stroom door nieuwe datacenters en elektrisch rijden ontstaan grote problemen. Er moet snel geïnvesteerd worden in waterstof en warmtenetten om problemen met het stroomnet te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam in samenwerking met netbeheerders Gasunie, TenneT en Alliander.

Het onderzoek is uitgevoerd door CE Delft, TNO/ECN en Studio Marco Vermeulen en laat zien hoe de vraag en het aanbod van energie zich tussen 2020 en 2050 ontwikkelt en wat dit betekent voor de energie-infrastructuur in Noord-Holland. Bij het onderzoek zijn uiteenlopende belanghebbenden betrokken. In de studie zijn 4 toekomstscenario’s onderzocht. Alle scenario’s laten een vraag naar waterstof zien als alternatief voor gas in industriële productieprocessen, brandstof voor transport en om duurzaam opgewekte energie op te slaan.

In het huidige energiesysteem speelt waterstof nog maar een kleine rol. Maar dit moet volgens de onderzoekers snel veranderen. Door grootschalig op te schalen kan de prijs van waterstof snel dalen. Grijze waterstof wordt in de regio op dit moment op relatief kleine schaal geproduceerd en gebruikt op het terrein van Tata Steel in Velsen. Daarnaast vindt waterstofproductie plaats bij IGES in het Amsterdamse havengebied t.b.v. brandstofproductie uit niet-recyclebaar plastic. Download hier het hele onderzoek.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Vier nieuwe waterstoftankstations in Noord-Italië in ontwikkeling.

Vier nieuwe waterstoftankstations in Noord-Italië in ontwikkeling.

BolzanoWie met de waterstofauto op vakantie wil naar het Gardameer in Italië moet nog even geduld hebben. H2 Süd-Tirol hoopt binnen drie jaar vijf tanklocaties in de regio klaar te hebben. Het laatste waterstoftankstation richting het zuiden staat inmiddels al acht jaar bij de afslag Bolzano Süd (foto).

Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd voor het tankstation in Bolzano. Tussentijds heeft lobbyclub H2 Süd-Tirol niet stilgezeten. Vier nieuwe locaties zijn momenteel in ontwikkeling, waarvan drie in het gebied tussen de grensovergang Brenner Autobahn tot vlak voor Trento. Iets zuidelijke bij de afslag Affi in de provincie Verona staat het laatste H2-tankstation gepland. Het ligt in de bedoeling om in de toekomst op iedere 40 km een tankvoorziening voor waterstof te hebben.

De prijs per kg in Bolzano is momenteel 13,70 Euro, maar een Europese richtlijn zegt dat deze moet dalen naar rond de 9 Euro. De waterstof wordt op de tanklocatie geproduceerd via drie grote elektrolysers. De capaciteit is 400 kg per dag. De benodigde elektriciteit wordt van het net gehaald. Het gevolg is dat 90% van de kosten elektriciteitskosten zijn. Inmiddels ontwikkeld H2 Süd-Tirol een nieuwe waterstoffabriek vlakbij een waterkrachtinstallatie om zo de belangrijkste uitgaven sterk te drukken. Daarnaast heeft de organisatie aardig in beeld hoe de prijs van het produceren van waterstof in de loop der jaren is gedaald. In 2009 werd nog 5,2 miljoen Euro uitgegeven. Een installatie met dezelfde capaciteit kost tegenwoordig 3,2 miljoen Euro.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

H-vision: Via blauwe waterstof op weg naar een CO2-vrije toekomst

H-vision: Via blauwe waterstof op weg naar een CO2-vrije toekomst

HvisionDe CO2-emissies van de Rotterdamse haven kunnen al vóór 2030 flink omlaag als er wordt overgeschakeld op de productie en het gebruik van blauwe waterstof. Dat blijkt uit een rapport van H-vision dat vandaag aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wordt aangeboden. H-vision is een samenwerkingsverband van zestien bedrijven en organisaties in de regio Rotterdam, de grootste havenstad van Europa.

Bij blauwe waterstof wordt in het productieproces de CO2 afgevangen en opgeslagen in oude gasvelden onder de Noordzee. De hoeveelheid waterstof die op korte termijn nodig is om te verduurzamen kan nog niet via elektrolyse worden verkregen omdat er te weinig duurzame stroom beschikbaar is. Waterstof maken uit fossiele brandstoffen -lees aardgas- wordt gezien als een belangrijke tussenstap richting een CO2-vrije toekomst. Uit het rapport blijkt dat Rotterdam zich kan ontwikkelen tot een belangrijke speler in de waterstofeconomie en in de toekomst in belangrijke mate kan bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ontvangt vandaag het H-vision rapport uit handen van Cis Marring, lid Raad van Bestuur van TNO, en Deltalinqs-voorzitter Steven Lak. ‘Enkele jaren geleden heeft TNO het initiatief genomen voor H-vision’, aldus Marring. ‘Ik ben blij om te zien dat er door dit project nu een groot aantal bedrijven enthousiast is over de toepassing van waterstof in Rotterdam.’

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

BMW wacht met waterstof tot de prijzen dalen

BMW wacht met waterstof tot de prijzen dalen

BMW Klaus FrölichBMW kan vandaag al een waterstofauto in productie nemen, maar commercieel gezien is dat niet verantwoord’, dat zei Klaus Frölich (foto) de afgelopen week. Frölich is verantwoordelijk voor de nieuwe ontwikkelingen bij de Duitse autobouwer.

BMW verwacht over enkele jaren de eerste prototypes met een brandstofcel op de markt te kunnen brengen. Een serieus aanbod van H2-voertuigen is niet voor 2025 te verwachten, daarvoor vindt de Duitse automaker de brandstofcellen te duur. Frölich laat weten dat het niet veel zin heeft de productie op te schalen als een brandstofcel 80.000 Euro bedraagt. ‘Wij wachten op prijsdalingen tot rond de 10.000 Euro.’ BMW heeft in 2015 ook al eens aangekondigd met auto’s op waterstof te beginnen. Toen werd aangekondigd dat 2019 het jaar van de introductie zou zijn. Inmiddels is duidelijk dat dit een paar jaar is opgeschoven.

BMW heeft het in een ver verleden al eens eerder geprobeerd met waterstofauto’s. Deze reden indertijd op vloeibare waterstof, een methode die het bedrijf nooit goed onder de knie heeft gekregen. De huidige waterstofauto’s van Honda, Toyota en Hyundai rijden op H2 in gasvorm dat wordt opgeslagen in tanks onder hoge druk. Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer: Prachtige kansen voor waterstof

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer: Prachtige kansen voor waterstof

Hans de Boer‘De enige echte wereldmarkt voor duurzame energie die gaat ontstaan heet waterstof.’ Dat zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. In de aanloop naar het klimaatoverleg dat vandaag in de Tweede Kamer wordt gehouden, nam hij gisteren het onderzoeksrapport “The Dutch Hydrogen Economy in 2050’ in ontvangst. Het onderzoek is uitgevoerd door de New Energy Coalition en concentreert zich op de effecten van de introductie van groene waterstof in het energiesysteem.

In eerste instantie zullen de kosten van groene waterstof de prijzen van fossiele brandstof overstijgen. Maar door energieheffingen en andere maatregelen zullen deze kosten langzaam naar elkaar groeien. Daarnaast zien de opstellers een belangrijke functie voor de huidige Nederlandse gasinfrastructuur. De gasleidingen kunnen met relatief weinig inspanningen worden omgebouwd tot waterstofleidingen. Dat geeft Nederland ten opzichte van andere landen een enorme voorsprong. De Boer ziet in dat Nederland voor de grootschalige opwekking van waterstof over de landsgrenzen moet kijken. ‘In Noord-Afrika kan goedkoop zon- en windenergie worden opgewekt en daarna per schip of pijpleiding naar Europa worden vervoerd. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economie van Afrika, maar ook voor ons. Nederland moet gebruik maken van haar innovatieve karakter.’ Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Henk & Fred: Trends in waterstof bij 26-duizend abonnees in de bus

Henk & Fred: Trends in waterstof bij 26-duizend abonnees in de bus

Henk en Ed kopieHoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine heeft op verzoek van het technisch vakblad Henk & Fred de actuele ontwikkelingen rond waterstof op een rij gezet. De opdracht luidt: Geef een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen rond waterstof in heldere toegankelijke taal. Besteed aandacht aan zowel toepassingen binnen mobiliteit als in gebouwen. Schrijf daarnaast een apart kader van ongeveer 100 woorden over de nieuwe waterstofketel van Remeha.

Het technisch vakblad Henk & Fred richt zich primair op vakmensen die werkzaam zijn in de technische branche. Het magazine verschijnt vijf keer per jaar in een oplage van 26.000 exemplaren, wordt zeer hoog gewaardeerd, en brengt nieuws, achtergronden, interviews en opvallende vaste rubrieken. Neem hier een kijkje in de laatste Henk & Fred. Het artikel over waterstof staat op de pagina’s 6 en 7.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Noors onderzoek: Waterstof veilig voor veerboten

Noors onderzoek: Waterstof veilig voor veerboten

VeerbootMoZEES, een Noors onderzoekscentrum voor milieuvriendelijke technologie en zero-emission transport, heeft een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van het gebruik van waterstof bij snelle veerboten. De conclusie is dat het H2-risico relatief laag is en waterstof een prima en veilige brandstof is voor het gebruik op deze schepen.

Het onderzoek richtte zich op de risico’s die passagiers lopen bij incidenten en de kans op dodelijke afloop, gerelateerd aan het gebruik van waterstof. Daarbij is een vergelijking gemaakt met de risico’s die passagiers lopen op schepen die worden aangedreven met fossiele brandstoffen. Tijdens het onderzoek is gekeken naar aanvaardbare risico’s volgens de IGF-code. Dit is de internationale veiligheidscode die in de scheepvaart wordt gehanteerd. Aangezien waterstof zich anders gedraagt ​​dan andere brandbare gassen, zijn enkele aanpassingen aan bestaande modellen en kwetsbaarheidscriteria voorgesteld, evenals enkele risicobeperkende maatregelen. De conclusie van de studie is dat de risico's die samenhangen met de waterstofsystemen op de veerboot ruim binnen de verwachte tolerantiecriteria vallen en waterstof de stempel van ‘veilig’ krijgt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klimaatakkoord goed voor de ontwikkeling van waterstof

Klimaatakkoord goed voor de ontwikkeling van waterstof

trein AlstomHet kabinet wil meer toepassingen van waterstof in de mobiliteit. Dat staat in het Klimaatakkoord dat afgelopen vrijdag is gepresenteerd. Vooral bij zwaar transport ziet het kabinet goede toepassingsmogelijkheden voor waterstof, blijkt uit de plannen van minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu.

Om de milieudoestellingen te behalen moet er een versnelde omschakeling komen naar waterstof. Vrachtauto’s, bussen en treinen zijn het meest vervuilend en zouden daarom als eerste moeten overschakelen. Langs doorgaande wegen moet een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations komen, maar ook op knooppunten waar veel niet geëlektrificeerde spoorlijnen samenkomen en veelvuldig wordt gewerkt met locomotieven op diesel. Nederland heeft 860 km niet geëlektrificeerde spoorlijn, 25% van het totaal. Het kabinet wil dat de mogelijkheden met waterstof bij het verstrekken van nieuwe concessies in het openbaar vervoer zwaar worden meegewogen. De gemeente Den Haag heeft onlangs de voortrekkersrol inmiddels met glans vervuld. Door CO2-vrij vervoer te eisen bij het verkrijgen van een nieuwe licentie voor het WMO-vervoer heeft Noot Personenvervoer 35 Toyota Mirai’s besteld.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Waterstofbedrijf Hydrogenics verkocht aan motorfabrikant Cummings

Waterstofbedrijf Hydrogenics verkocht aan motorfabrikant Cummings

HydrogenicsHet Amerikaanse Cummings, een van de grootste producenten van traditionele diesel- en gasmotoren ter wereld, neemt Hydrogenics over. Hydrogenics is ontwikkelaar en producent van elektrolysers en brandstofcellen voor waterstof en werkt onder de namen OnSite Generation vanuit België en Power Systems vanuit Canada.

"We zijn verheugd dat Cummins een overeenkomst heeft bereikt met Hydrogenics om de werknemers en innovaties van een van 's werelds toonaangevende leveranciers van brandstofcellen en waterstofgeneratoren aan ons bedrijf te binden", laat Tom Linebarger, Chairman en CEO van Cummins Inc in een persverklaring weten. "We gaan de komende weken nauw samenwerken met het team van Hydrogenics. Na de afronding van de overname zullen we meer informatie geven over onze strategie om een ​​breed portfolio van energieoplossingen te bieden om aan de toekomstige behoeften van onze klanten te voldoen. "

Cummings heeft al langere tijd te maken met dalende beurskoersen. Het aandeel heeft sinds begin dit jaar al bijna 40% van de waarde verloren. Met waterstofbedrijf Hydrogenics gaat het aanzienlijk beter op de beurs. Het aandeel -genoteerd aan de Nasdaq in New York-  is sinds begin januari al verdrievoudigd in waarde. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Oorzaak ontploffing waterstoftankstation Oslo bekend

Oorzaak ontploffing waterstoftankstation Oslo bekend

Oslo brandweerNel Hydrogen heeft vanmorgen in een persconferentie nieuwe bevindingen bekendgemaakt over de ontploffing bij een waterstoftankstation ten westen van Oslo. Op 10 juni brak er na een ontploffing brand uit. De oorzaak van de ontploffing is bekend. Het adviesbureau voor veiligheidszaken Gexcon, heeft onderzocht dat de oorzaak van het incident kan worden toegeschreven aan lek door een fout bij een specifieke aansluiting van een waterstoftank onder hoge druk. Door dit lek ontstond een mengsel van waterstof en lucht dat in brand vloog. Het onderzoek naar de specifieke ontstekingsbron gaat verder. Na de identificatie van de hoofdoorzaak heeft Nel een inspectieprogramma voor de hogedrukopslagunit met vergelijkbare aansluitingen ingesteld.

Samen met de autoriteiten hebben Nel en Gexcon het eerste onderzoek naar de hogedrukopslagunit uitgevoerd. Nu de onderliggende oorzaak is geïdentificeerd, kondigt Nel een inspectie- en integriteitsverificatieprogramma aan voor de hogedrukopslagunit met vergelijkbare aansluitingen. Tankstations van de vorige generatie, evenals stations in de VS en Korea, hebben een ander ontwerp dan Oslo. Een soortgelijke lekkage als bij het Noorse Kjørbo kan dan ook niet op deze stations voorkomen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Acht nieuwe trambussen gaan rijden in de zuid-Franse stad Pau

Acht nieuwe trambussen gaan rijden in de zuid-Franse stad Pau

Pau trambusDe Belgische fabrikant van autobussen Van Hool heeft een nieuwe waterstof trambus gepresenteerd. Het voertuig is de eerste van een serie van acht die worden geleverd aan de zuid-Franse stad Pau. De trambussen met de officiële naam Exqui Cities zijn 18,6 meter lang en hebben een capaciteit van 125 passagiers. Op één tankbeurt kunnen de voertuigen ongeveer 300 km rijden en daarna in ongeveer 7 minuten weer worden volgetankt. De nieuwe trambussen worden gekenmerkt door een hoog passagierscomfort en grote mate van veiligheid en informatievoorziening. Omdat de voertuigen overwegend op eigen rijstroken rijden, is de commerciële snelheid geoptimaliseerd. De tram-bus is een effectief en minder duur alternatief voor tram, waarvoor meer investeringen nodig zijn in materieel en railinfrastructuur en bovenleidingen. Begin deze maand heeft een officiële delegatie van de Franse stad onder leiding van de burgemeester al een eerste proefrit bij de Belgische fabriek gemaakt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Magnetisch veld zorgt voor efficiëntere productie van waterstof

Magnetisch veld zorgt voor efficiëntere productie van waterstof

waterstof123Een doorbraak bij de productie van waterstof via elektrolyse. Onderzoekers van het Institute of Chemical Research van Catalonië in het noorden van Spanje hebben ontdekt dat er een efficiënter proces ontstaat wanneer er een batterij wordt bijgeplaatst. Het externe magnetische veld zorgt voor meer waterstof met minder energie. Het magnetische veld beïnvloedt de magnetische (spin) oriëntatie van de katalysator die weer de oriëntatie van de zuurstofatomen tijdens de reactie allemaal dezelfde kant op richt. Hierdoor verloopt de reactie efficiënter. De eenvoud van de ontdekking opent nieuwe mogelijkheden om magnetische verbetering in watersplitsing te implementeren. Bovendien maakt de lage kostprijs van de technologie hem geschikt voor industriële toepassingen.
Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de 
wekelijkse nieuwsbrief.

Burger-initiatief voor waterstoffabriek in Wageningen

Burger-initiatief voor waterstoffabriek in Wageningen

Wageningen H2h.nuDe eerste informatieavond van het burgerinitiatief H2H.nu in Wageningen is een onverwachts groot succes geworden. Vier inwoners van de stad spannen zich al enkele maanden in om te komen tot een waterstoffabriek waar waterstof wordt geproduceerd uit groene stroom via een elektrolyser. De geproduceerde waterstof moet vervolgens worden gebruikt voor ruimteverwarming in bedrijfspanden, kantoren en woonhuizen. Woensdagavond werd in de bibliotheek in Wageningen een eerste informatieavond gehouden om de bewoners voor te lichten en de eerste reacties te horen.

Om half acht bij de start van de info-avond waren alle stoelen op de tribune al bezet, maar bleven er belangstellenden binnenkomen. Nadat de vier initiatiefnemers de plannen hadden gepresenteerd, volgden presentaties van netbeheerder Alliander en CV-ketelbouwer Remeha die inmiddels in Nederland de eerste waterstofketels heeft draaien. De reacties uit het Wageningse publiek waren unaniem positief. De initiatiefnemers van het project hadden hun huiswerk goed gedaan en konden alle vragen moeiteloos beantwoorden. De gemeente Wageningen staat positief tegenover het project. Meer informatie over dit burgerinitiatief vindt u op www.h2h.nu  

Nederlandse koning bij opening groene waterstoffabriek HyStock.

Nederlandse koning bij opening groene waterstoffabriek HyStock.

Veendam HystockKoning Willem Alexander heeft zojuist de groene waterstofinstallatie in Zuidwending officieel geopend. Het is een compacte waterstoffabriek, bestaande uit twee zeecontainers op het terrein van EnergyStock bij Veendam in de provincie Groningen. In de fabriek met de naam HyStock wordt groene waterstof geproduceerd uit duurzame energie, afkomstig uit zonneparken en windmolens. De zonnepanelen op het terrein kunnen per uur 14 kg waterstof produceren, goed voor 1400 emissievrije autokilometers.

Hoewel bescheiden van omvang is dit het eerste grootschalige project in Nederland voor de productie van 100% groene waterstof met een vermogen van 1 Megawatt. Een van de participanten is Gasunie New Energy, die in de toekomst het aardgas in de leidingen wil vervangen door groene waterstof om op termijn Nederland CO2-neutraal te maken. Om aan de piekvraag in de winter te voldoen is grootschalige opslag van waterstof in zoutcavernes, zoals onder het terrein van Zuidwending, noodzakelijk. Deze liggen diep onder de grond in zoutlagen en worden nu nog gebruikt voor de opslag van aardgas. Met HyStock hoopt de Gasunie een belangrijke aanzet te geven richting een nieuwe -geheel CO2-vrije- waterstofeconomie. Tijdens de opening kreeg de koning verschillende waterstoftoepassingen te zien voor de industrie en de mobiliteitssector. (foto: Willem Hazenberg)

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bouw grootste groene waterstoffabriek ter wereld van start

Bouw grootste groene waterstoffabriek ter wereld van start

KeulenBij de Shell Rheinland Rafinery in het Duitse Wesseling is de bouw van ’s werelds grootste waterstoffabriek van start gegaan. Met een PEM-elektrolyser kan de fabriek straks 1300 ton waterstof per jaar produceren uit hernieuwbare energiebronnen. De bouwtijd van de fabriek bedraagt ongeveer anderhalf jaar.

Hoewel Shell verwacht dat we nog decennialang olie-producten zullen blijven gebruiken als brandstof en bij de productie van kunststof, wil het bedrijf toch vast investeren in grootschalige nieuwe energie. Shell ziet goede mogelijkheden voor waterstof in de mobiliteit en industrie, mede omdat er geen CO2 wordt uitgestoten. Speciaal voor schone brandstoffen heeft Shell een nieuw bedrijfsonderdeel opgetuigd onder de naam “New Energies’.

De verwachting is dat door het toekomstige grote aanbod van waterstof de regio Keulen sneller zal overschakelen op voertuigen op brandstofcellen als auto’s, bussen en vrachtvervoer.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wereldprimeur: Drie CV-ketels op waterstof draaien in Rozenburg

Wereldprimeur: Drie CV-ketels op waterstof draaien in Rozenburg

Rozenburg tekstIn Rozenburg bij Rotterdam zijn gistermiddag drie verwarmingsketels die draaien op waterstof officieel in gebruik genomen. De ketels verwarmen een nabijgelegen appartementencomplex met 40 woningen. De benodigde waterstof wordt via elektrolyse ter plaatse gemaakt.

Initiatiefnemer van het project is de regionale netbeheerder Stedin, die met verschillende fabrikanten de werking van CV-ketels op waterstof in praktijk onderzoekt. De drie verschillende ketels zijn afkomstig van de Apeldoornse ketelbouwer Remeha (rechts), toeleverancier voor de ketelbouw Bekaert uit Assen (midden) en het samenwerkingsverband DNV GL/GasTerra. De ingebruikname van de H2-ketels is een belangrijke stap in het verwarmen van woningen met CO2-vrije waterstof dat door de huidige gasleidingen kan worden aangevoerd. Voor meer achtergrond-informatie over dit project klik hier.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Feestelijke opening in Rozenburg, waterstofketels officieel in gebruik

Feestelijke opening in Rozenburg, waterstofketels officieel in gebruik

In RotterRozenburgxx1dam neemt netbeheerder Stedin vanmiddag de eerste verwarmingsinstallatie op waterstof officieel in gebruik. In een bescheiden waterstoffabriek aan de Laan van Nieuw Blankenburg in de wijk Rozenburg wordt waterstof gemaakt van hernieuwbare energie en naar een appartementencomplex in de directe nabijheid gepompt. Daar hangen in de kelderruimte drie waterstofketels van Remeha, Bekaert  en DNV GL / GasTerra die de aangesloten woningen moeten verwarmen. Aan het demonstratieproject werken daarnaast de gemeente Rotterdam en woningstichting Ressort Wonen mee. Dit is het eerste Nederlandse project waarbij woningen met waterstof worden verwarmd. ook is het voor het eerst dat een bestaande aardgasleiding wordt gebruikt voor 100% waterstof. In de testfase is de leiding eerst met stikstof ‘gespoeld’ en op druk gezet. Daarna is de leiding gevuld met 100% waterstof. Na een test van 24 uur was de druk in de leiding ongewijzigd en is de gasleiding akkoord bevonden voor het transport van waterstof. De officiële opening gaat gepaard met een klein feestje voor genodigden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Een bijzondere bus op waterstof met twee extra wielen

Een bijzondere bus op waterstof met twee extra wielen

Frankrijk dusHet afgelopen weekend is de eerste ‘waterstofbuslijn’ van Noord-Frankrijk geopend. Tussen de plaatsen Auchel en Bruay-la-Buissiére rijden over een traject van 13 km zes bussen op een brandstofcel. De bussen zijn geleverd door het bedrijf Safra in Albi. Naast de vier wielen op de gebruikelijke plekken, zitten er helemaal achteraan het voertuig nog twee extra wielen verscholen onder het chassis.

Iedere bus heeft vier voorraadtanks voor ieder 30 kilo waterstof op het dak, genoeg om een afstand van ruim 300 km te overbruggen. De waterstof voor het project wordt ter plaatse via elektrolyse geproduceerd. Echter met een productiecapaciteit van 210 kg waterstof per dag is dat niet genoeg op de gehele busvloot te voorzien. De initiatiefnemers lopen tegen de hoge kosten van vervoer op en productie van waterstof aan. Het totale project heeft 12,9 miljoen Euro gekost. Jaarlijks wordt hiermee een uitstoot van 530 ton CO2 bespaart. De verwachting is dat als de brandstofceltechnologie evolueert en de kosten dalen, er steeds meer waterstofprojecten zullen ontstaan. Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

35 waterstofauto’s met dank aan de gemeente Den Haag

35 waterstofauto’s met dank aan de gemeente Den Haag

Den Haag MiraisDe gemeente Den Haag heeft een belangrijke rol gespeeld bij de uitrol van het eerste Nederlandse taxibedrijf dat massaal gaat rijden op waterstof. Door in de aanbestedingsregels voor een nieuw contract voor WMO-vervoer expliciet te vermelden dat het vervoer CO2-neutraal moet worden uitgevoerd, wordt het voor tankstationhouders interessant om in een waterstofinfrastructuur te investeren. Daarmee is het kip/ei-probleem, zonder tankstations geen auto’s en zonder auto’s geen tankstations, doorbroken. Den Haag is met deze opstelling voorloper in Nederland.

Jan-Christiaan Koenders, Managing Director van Toyota importeur Louwman & Parqui: ‘We zijn trots dat Den Haag de allereerste Nederlandse gemeente is met een taxivloot op waterstof met de inzet van 35 Toyota’s Mirai. We prijzen Noot Personenvervoer voor hun drive om het WMO-vervoer met onze waterstoftechnologie te realiseren. Dit is een belangrijke mijlpaal in de energietransitie.’

Martijn Kersing, directeur Noot Personenvervoer: ‘Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxivloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al 100 Toyota’s Mirai rijden. Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden.’ Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Aantal waterstofauto’s in de regio Den Haag neemt snel toe

Aantal waterstofauto’s in de regio Den Haag neemt snel toe

Den Haag NootNoot Personenvervoer uit Ede heeft 35 waterstofauto’s in gebruik genomen. Deze gaan rijden in de regio Den Haag waar Noot de aanbesteding heeft gewonnen voor taxiritten voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, schrijft het AD. (foto) Een van de vereisten was om de ritten CO2-vrij uit te voeren. Daarvoor is Noot een samenwerkingsverband aangegaan met Toyota die 35 auto’s van het type Mirai heeft geleverd.

In de aanloopfase moeten de taxi’s nog tanken in het 30 kilometer verderop gelegen Rhoon, bij het enige waterstofstation in de regio. Direct na de zomervakantie gaat dat veranderen. Zoals Waterstof Magazine reeds eerder meldde opent ondernemer Kerkhof bij zijn BP-tankstation in Den Haag ook een waterstoftankstation. Dit tankstation ligt dicht bij het Prins Clausplein. Aan klandizie heeft Kerkhof de komende jaren geen gebrek. Alleen al in de regio Den Haag heeft Hyundai al 125 waterstofauto’s van het type Nexo in bestelling staan. Deze worden begin 2020 geleverd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Onderzoek naar gebruik vloeibare waterstof in vliegtuigen

Onderzoek naar gebruik vloeibare waterstof in vliegtuigen

Vliegtuigh2Er komt een nieuw groots onderzoek naar de toepasbaarheid van waterstof als brandstof voor vliegtuigen. De Nasa heeft een bedrag van ruim 5 miljoen Euro uitgetrokken voor een luchtvaartonderzoek dat wordt geleid vanuit de University of Illinois in het noordoosten van de Verenigde Staten.

In de luchtvaartsector is de afgelopen jaren al veel geld gestoken in efficiëntie, door verbetering in vliegtuigconfiguraties en motorsystemen. Maar toch blijft de branche vliegen op kerosine met een hoge CO2-uitstoot. De Nasa wil een onderzoek om deze uitstoot fors terug te brengen. Het belasten van de CO2-uitstoot van vliegmaatschappijen is nagenoeg onmogelijk. De vliegtuigen worden getankt op luchthavens, maar stoten een groot deel van de CO2 uit boven andere landen of oceanen. Daarom wordt er naarstig naar oplossingen gezocht om de uitstoot te reduceren. De onderzoekers richten zich hierbij op het gebruik van vloeibare waterstof in combinatie met nieuwe aandrijfsystemen. De energie uit waterstof moet in een reeks brandstofcellen worden omgezet om het nieuw te ontwikkelen ultraefficiënte elektrische voortstuwingssysteem aan te drijven. Het onderzoek naar deze toepassing gaat drie jaar duren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste Duitse waterstoftankstation aan de permanente waterstof-transportleiding

Eerste Duitse waterstoftankstation aan de permanente waterstof-transportleiding

Dusseldorf tankstationIn Duitsland is gistermiddag het 71 waterstoftankstation van Duitsland geopend. Bijzonder is dat op de tanklocatie zelf geen waterstof wordt gemaakt of aangevoerd via de weg. Het tankstation is rechtstreeks aangesloten op de waterstoftransportleiding die door grote delen van het Rührgebied loopt. Het tankstation ligt in Düsseldorf Süd in de buurt van de Ikea-vestiging.

In het Rührgebied in Duitsland ligt een permanente waterstofleiding die bedrijven die waterstof produceren verbindt met bedrijven die grote volumes waterstof nodig hebben voor hun productie. De leiding loopt van Dortmund naar Marl en vandaar naar het zuiden naar Essen, Dusseldorf en Leverkusen, met verschillende aftakkingen naar het westen en oosten. De druk op de leiding is niet genoeg om direct waterstof te kunnen tanken. Op het tankstation moet de druk in de voorraadtanks nog wel worden opgevoerd naar meer dan 700 Bar. Het tankstation in het Nederlandse Rhoon is ook rechtstreeks op een waterstoftransportleiding aangesloten. Automobilisten in Duitsland hoeven niet bang te zijn in een rij te moeten wachten bij de waterstoftankstations. Bij iedere tankvoorziening komen gemiddeld 5,5 auto’s.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Nieuwe film: De visie van Mark Pecqueur over het gebruik van waterstof

Nieuwe film: De visie van Mark Pecqueur over het gebruik van waterstof

Antwerpen 1 Voor Mark Pecqueur uit Antwerpen is de benaming waterstof-pionier absoluut op z’n plaats. Hij werkt al 20 jaar aan toepassingen van waterstof en heeft daarvoor al twee bedrijven opgericht. ‘Eigenlijk was ik veel te vroeg, maar het heeft mij wel heel veel gebracht.’

Mark Pecqueur is Bachelor in de Autotechnologie aan het Hoger Instituut Kardinaal Mercier en Master in Electronics aan de Katholieke Industriële Hogeschool Antwerpen. Inzake voertuigen-technologie is hij een gewaardeerd gastspreker in televisie- en radioprogramma's. Bekijk hier het nieuwe filmpje over zijn visie op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Alliander: Subsidie moet van zonneparken naar waterstof

Alliander: Subsidie moet van zonneparken naar waterstof

Zonnepanelen weilandIngrid Thijssen, CEO van netbeheerder Alliander vindt dat de overheid kritisch moet zijn bij het verstrekken van subsidie voor zonneparken. De topvrouw wil dat er alleen nog subsidie komt voor parken die worden aangelegd op plaatsen waar het electriciteitsnet daarvoor geschikt is. De subsidie die overblijft moet dan gaan naar investeringen in opslag van groene stroom en het omzetten naar waterstof.

De herziening van de subsidiestromen kan veel invloed hebben op het electriciteitsnet, merkt de netbeheerder op. 80% van de capaciteitsproblemen ontstaan bij zonneparken die in gebieden liggen waar kabels het dunste zijn. Door de ruimhartige subsidie komen daar de komende jaren nog honderden zonneparken bij. De vraag naar de zwaarste aansluitingen -nodig voor grote zonneparken- is in twee jaar tijd met 750% gestegen. Op zonnige dagen moet het elektriciteitsnet plotseling grote vermogens verwerken. De capaciteit van het net, inclusief grotere transformatoren in steeds meer elektriciteitsstations, moeten worden aangepast. De netbeheerder komt in de problemen door een gebrek aan technici en tijdrovende procedures.

Alliander ziet een oplossing door energie uit zonneparken direct op lokatie te gebruiken voor de omzetting in waterstof. Het bedrijf ziet zonneparken en waterstof als essentiële onderdelen van de energietransitie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Handelsmissies over waterstof dit najaar naar Japan en China

Handelsmissies over waterstof dit najaar naar Japan en China

Rugao ChinaOndernemer en overheidsfunctionarissen die actief zijn op het gebied van waterstof kunnen in september kiezen uit twee handelsmissies naar Azië. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert van 22 tm 28 september 2019 een handelsmissie naar Japan, de provincie Gelderland vertrekt met een handelsdelegatie van 23 tm 29 september naar China.

Japan doet z’n uiterste best om zich te ontwikkelen tot wereldmarktleider op het gebied van waterstof. Toyota is momenteel volop aan het bouwen aan een fabriek waar jaarlijks tienduizenden waterstofauto’s van de band moeten rollen. Op het gebied van stationaire energievoorziening is Panasonic actief met speciale brandstofcellen ontwikkeld voor de bebouwde omgeving. En dan staan de Olympische Spelen 2020 nog op het programma. Deze spelen zijn informeel uitgeroepen tot de ‘waterstofspelen’.

De provincie Gelderland nodigt ondernemers in de waterstofsector uit om mee te gaan naar het International Hydrogen Fuel Cell Vehicle Congress (FCVC) dat op 26, 27 en 28 september wordt gehouden in de Chinese stad Rugao, 180 kilometer ten noordwesten van Shanghai. Hier ontmoeten ontwikkelaars, investeerders, autofabrikanten en beleidsmakers in de waterstofsector. Het doel van deze bijeenkomst is om ontwikkelingen op waterstofgebied wereldwijd te versnellen.

Belangstellenden worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst in Den Haag over deze twee handelsmissies op 25 juni 2019. Klik hier voor meer informatie. (foto: Waterstof brandstofcelvoertuigen worden getoond tijdens een tentoonstelling in Rugao)

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

G20-top: Tien jaar lang ieder jaar 250-duizend waterstofauto’s erbij

G20-top: Tien jaar lang ieder jaar 250-duizend waterstofauto’s erbij

Hamburg CleverShuttleWereldwijd rijden er momenteel 11.200 waterstofauto’s op de weg. Dat blijkt uit het rapport ‘De toekomst van waterstof, de kansen van vandaag’ uitgegeven door het International Energy Agency (IEA), dat het afgelopen weekend op de G20-top in Japan werd gepresenteerd. Het beleid van de landelijke overheden in erop gericht dat het aantal van ruim 11-duizend nu, in 2030 is gestegen naar 2,5 miljoen. Gemiddeld moeten er de komende tien jaar 250-duizend voertuigen per jaar bijkomen. In het rapport worden beleidsmakers aangespoord om ervoor te zorgen dat de regelgeving is aangepast om dergelijke ambitieuze doelen te bereiken. De recente successen van zon-pv, wind, batterijen en elektrische voertuigen hebben aangetoond dat overheidsbeleid en technologische innovatie doorslaggevend zijn om wereldwijde schone-energiesectoren op te bouwen. Er liggen de komende jaren voor veel bedrijven nog prachtige kansen in de nieuwe waterstof-economie. Zo is het project CleverShuttle zeer succesvol in Duitsland. 45 voertuigen op waterstof van het type Toyota Mirai worden gebruikt in Hamburg, München en Stuttgart als deeltaxi. (foto) De steden blijven schoner en honderdduizenden passagiers maken op deze wijze kennis met het rijden op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste waterstofstation in Saoedi-Arabië geopend

Eerste waterstofstation in Saoedi-Arabië geopend

Saudi Arabie eerste h2stationSaudi Aramco en Air Products hebben het eerste waterstoftankstation van het Midden-Oosten geopend in Saoedi-Arabië. Het waterstoftankstation is gevestigd bij het nieuwe Technology Center van Air Products in de plaats Dammam aan de Perzische Golf. Het tankstation luidt een testfase van mobiliteit op waterstof in in de woestijnstaat. Daarvoor zal de Japanse auto-gigant Toyota, een vloot van zes waterstofauto’s van het type Mirai leveren. ‘Dit proefproject biedt Saudi Aramco en Air Products een geweldige kans om het potentieel van waterstof in de transportsector en de levensvatbaarheid ervan als duurzame brandstof voor de toekomst te demonstreren’, zei Amin H. Nasser, President en Chief Executive Officer van Saudi Aramco. ‘De mijlpaal van vandaag is een belangrijke stap in de realisatie van olie-naar-waterstof, terwijl Saudi Aramco zich blijft richten op het creëren van baanbrekende technologieën en oplossingen als onderdeel van onze lange termijninspanningen om de koolstofemissies te verminderen en klimaatkwesties aan te pakken.’ Het waterstofproject werd in januari al aangekondigd en is keurig volgens planning in het tweede kwartaal 2019 gereed. Op de Foto: Amin H. Nasser van Saudi Aramco (links) en Seifi Ghasemi van Air Products (midden), gisteren bij de officiële ingebruikname van het eerste tankstation voor waterstof in Saoedi-Arabië.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hyundai biedt eigen brandstofcel-systeem aan aan concurrentie

Hyundai biedt eigen brandstofcel-systeem aan aan concurrentie

Hyundai Brandstofcel1Om de doorbraak van waterstofauto’s te versnellen biedt Hyundai zijn brandstofcellensystemen te koop aan aan concurrenten. Dit is een voor de Koreanen hoogst ongebruikelijke stap, tot nu toe werd deze technologie angstvallig geheimgehouden om concurrenten niet wijzer te maken. Maar de vijfde autobouwer ter wereld ziet in, dat de totale markt zich daardoor onvoldoende snel ontwikkeld.

De komende jaren investeert de Hyundai-Kia Groep vele miljarden Euro’s in de ontwikkeling van waterstofauto’s. Maar de fabrikant ziet tegelijkertijd in dat meer automerken met brandstofcellen moeten komen om de kosten te delen en de markt definitief open te kunnen breken. Daarom wordt de kennis nu verkocht aan concurrenten. Naar verwachting zal het ontwikkelen van de markt voor waterstofauto’s in 2030 meer dan 250 miljard Euro kosten. Een derde van dit bedrag gaat naar het produceren van waterstof. Een proces dat nog veel efficiënter en milieuvriendelijke moet worden dan via de huidige systemen. Hyundai verwacht dat de gezamenlijke wereldmarktleiders in de auto-industrie de kostbare markt voor brandstofcellen gemakkelijker kunnen openbreken dat de huidige twee, Hyundai in Korea en Toyota in Japan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

G20-top: Rapport met aanbevelingen voor de waterstofeconomie

G20-top: Rapport met aanbevelingen voor de waterstofeconomie

Japan TFOHIn een nieuw rapport beschrijft het International Energy Agency (IEA) de stand van zaken rond waterstof op dit moment en geeft ze richtlijnen voor toekomstige ontwikkeling. Het rapport werd het afgelopen weekend op de G20-top in Japan gepresenteerd. Hier komen de 19 industriële landen en de Europese Unie jaarlijks bijeen.

In het rapport met de titel ‘De toekomst van waterstof, de kansen van vandaag’ wordt een pleidooi gehouden voor krachtige ondersteuning vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Steeds meer landen nemen waterstof mee in de beleidsvorming en het aantal H2-projecten groeit snel. De schrijvers benadrukken de rol van waterstof bij energie-uitdagingen zoals de sterk variabele output van hernieuwbare energiebronnen als zon en wind. Waterstof kan overdadige energie op eenvoudige wijze opslaan. Door waterstof kan ook de CO2-uitstoot verminderen en daardoor zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit.

De opstellers geven een aantal belangrijke aanbevelingen. Zo moeten belangrijke industriehavens worden omgeturnd tot zenuwcentra voor het opschalen van het gebruik van schone waterstof. Er moet maximaal gebruik gemaakt worden van de bestaande energie infrastructuur zoals gasleidingen en aan de belangrijkste doorgaande routes voor auto’s, vrachtauto’s en bussen moet een goede tankvoorziening komen. Tenslotte moeten er internationale scheepvaartroutes gerealiseerd worden waar waterstofhanden gemakkelijk kan plaatsvinden. Er zijn veel ontwikkelingen in de waterstofeconomie, maar het gaat de opstellers wereldwijd nog veel te langzaam. Download hier het hele rapport

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

GRHYD-project pompt 20% waterstof in het aardgasnetwerk

GRHYD-project pompt 20% waterstof in het aardgasnetwerk

Chapelle la grandeHet Franse energiebedrijf ENGIE test in Chapelle-la-Grande, bij het Franse Duinkerke, de toevoeging van waterstof aan het aardgasnetwerk. Na eerdere tussenstappen van 6, 10 en 15% is de afgelopen week het maximale percentage van 20% bijmenging bereikt. In de ecowijk Le Petit Village stroomt Hythane door het netwerk. Dit gas bestaat uit waterstof en aardgas. De mix van deze twee moet leiden tot milieuvriendelijke energieoplossingen en een daling van de CO2-uitstoot. De Franse overheid subsidieert het onderzoek van ENGIE en een consortium van industriële partners om de doelstelling, 23% van het bruto energieverbruik uit hernieuwbare bronnen, in 2020 te halen. De nodige waterstof wordt geproduceerd uit overtollige energie uit hernieuwbare bronnen als wind- en zonne-energie.

Aan het project doen in eerste instantie 100 nieuwbouwhuizen mee. Uit het veldonderzoek moet blijken welke waterstofinstallaties nodig zijn voor het produceren van waterstof via elektrolyse, wat de beste opslagmethode is en op welke wijze het beste kan worden geïnjecteerd. Het elektrolyseapparaat heeft een productiecapaciteit van 10m3 per uur en er is een opslagcapaciteit van 5 kg. De waterstof wordt opgeslagen in metaalhydriden, een nieuwe technologische innovatie. Het gasmengsel Hythane dekt de energiebehoefte voor verwarming, koken en warm water voor de 100 woningen en het gezondheidscentrum in de buurt. In een tweede fase worden nog eens 20 woningen en 80 appartementen aangesloten. De CO2-uitstoot zal na verwachting afnemen met 7 á 8%.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Prototype van waterstofraceauto LMPH2G opent Le Mans

Prototype van waterstofraceauto LMPH2G opent Le Mans

Le Mans H2carEen bijzonder gastoptreden afgelopen zaterdagmiddag in Le Mans. Vlak voor de opening van de 87e editie van de wereldberoemde ’24 uur van Le Mans’, waar 62 auto’s aan deelnamen, verscheen de waterstofraceauto LMPH2G op het circuit. 260-duizend toeschouwers en 2500 journalisten konden in de Franse stad kennismaken met het prototype van deze raceauto die volledig rijdt op waterstof. Daarmee werd een belangrijk tussentijds doel van het MissionH24-project bereikt, de waterstofmogelijkheden in de autosport positief en groots onder de aandacht te brengen. De raceauto met een brandstofcel legde het volledige circuit van ruim 13 kilometer af. Het uiteindelijke doel is om over een aantal jaren een eigen waterstofrace in Le Mans te organiseren.  Bekijk hier de beelden van de LMPH2G.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Explosie bij waterstoftankstation in Noorwegen

Explosie bij waterstoftankstation in Noorwegen

Oslo explosieNel Hydrogen sluit tijdelijk tien waterstoftankstations na een explosie maandagavond in Sandvika, zo’n tien kilometer ten westen van Oslo. Daar vond rond half zes in de middag een explosie plaats bij een Uno-X-tankstation. Twee inzittenden van toevallig passerende auto’s raakten lichtgewond. Niet door de explosie zelf, maar door het uitklappen van de airbags als gevolg van de sterk veranderende luchtdruk. Twee belangrijke doorgaande wegen de E18 en E16 werden na de ontploffing in beide richtingen afgesloten.

CEO Jon André Lokke van Nel, fabrikant van de tankstations, maakte de tijdelijke sluiting vanochtend na een telefonisch spoedvergadering bekend. ‘Het is te vroeg om te speculeren over wat is misgegaan, maar onze topprioriteit ligt bij het afleveren van veilige tankvoorzieningen. Uit voorzorg zijn tien tanklocaties die werken met gelijke systemen tijdelijk gesloten.’

Binnen enkele uren na de explosie stuurde Nel vanuit Denemarken per vliegtuig twee experts naar Noorwegen om te helpen bij het zoeken naar de oorzaak van de explosie. Daarvoor is de hele nacht doorgewerkt. Bij het tankstation wordt waterstof produceert, op druk gebracht en aan voertuigen geleverd. Van de tien stations die gesloten zijn, bevinden zich in ieder geval een aantal in Noorwegen en Denemarken. In een persbericht zegt Uno-X, explotant van het waterstofstation, dat ze na de ontploffing hun twee andere stations van dit type in Noorwegen sluiten. Deze stations bevinden zich in Åsane in Bergen en bij Hvam in Skedsmo.

Het ontplofte Uno-X-station heeft een productiecapaciteit om ongeveer 50 auto's per dag met waterstof te vullen. Het was het eerste station van zijn soort toen het in november 2016 werd geopend, met een nieuwe generatie krachtigere compressoren en koelinstallaties dan op dat moment in de markt gebruikt werden. Het hele station heeft een oppervlakte van tien vierkante meter, vergeleken met 30 vierkante meter van de vorige generatie. Nadere info volgt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hyundai Motor en Hyundai Rotem samen in tram-vervoer

Hyundai Motor en Hyundai Rotem samen in tram-vervoer

Korea hyunday RotumHyundai Motor, Korea’s grootste autofabrikant, stapt samen met dochteronderneming Hyundai Rotem in de ontwikkeling van trams op waterstof. Dat maakt het bedrijf deze week bekend. Hyundai Motors wordt verantwoordelijk voor de brandstofcel waarmee de trams gaan rijden, Hyundai Rotem tekent voor de ontwikkeling en productie van de voertuigen. Een eerste prototype moet volgend jaar in Zuid-Korea gaan rijden. De voertuigen kunnen op een lading waterstof 200 kilometer rijden met een maximale snelheid van 70 km/h. De voertuigen stoten geen schadelijke stoffen uit en de bestaande infrastructuur hoeft niet te worden aangepast. Ook zal het onderhoud van de voertuigen aanzienlijk goedkoper zijn dan bij voorgaande modellen.

De ontwikkeling van de nieuwe trams is een grote wens van de Koreaanse overheid. President Moon Jae-in heeft meermaals laten weten dat hij zijn land wereldleider wil maken op het gebied van waterstofauto’s en brandstofcellen. Daarbij voelt hij de hete adem in de nek van landen als Frankrijk, China, Japan en het Verenigd Koninkrijk waar ook volop wordt gewerkt aan trams en treinen op waterstof. In 2015 lanceerde China wereldwijd de eerste tram op waterstof. Volgens verwachting van de Koreaanse overheid moeten in 2050 ongeveer 30 miljoen mensen een baan hebben gevonden in de nieuwe waterstofeconomie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Korea: Presidentiële belangstelling voor stadsbus op waterstof

Korea: Presidentiële belangstelling voor stadsbus op waterstof

Korea busPresident Moon Jae-in van Zuid-Korea heeft de afgelopen week een proefrit gemaakt in de eerste stadsbus van het land die wordt aangedreven door een brandstofcel. De president staat bekend om zijn grote inzet om vervoer op waterstof te stimuleren. De bus, geproduceerd door Hyundai, werd ingezet om bezoekers aan de Wereldmilieu-dag in Changwon te vervoeren. Vanaf deze week wordt de bus opgenomen in de reguliere dienstregeling in de stad. Dit is het eerste voertuig in een serie van 35 die dit jaar moet gaan rijden in zeven steden. De voertuigen hebben en actieradius van 450 kilometer en halen een maximumsnelheid van 92 km/h. Hyundai verwacht minimaal 300 bussen per jaar te kunnen leveren.

Deze week is de Koreaanse president Moon Jae-in in Scandinavië. In acht dagen tijd bezoekt hij respectievelijk Finland, Noorwegen en Zweden om de handelsbetrekkingen aan te halen en waterstofprojecten te stimuleren. Het bezoek aan Noorwegen begon op een ongelukkig moment. Een dag voordat de Zuid-Koreaanse president de vliegtuigtrap afdaalde vond er een ontploffing plaats bij een waterstoftankstation in Oslo. Foto: President Moon Jea-in bij de testrit van Korea’s eerste ov-bus op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Alle waterstoftankstations in Denemarken gesloten

Alle waterstoftankstations in Denemarken gesloten

Denemarken geslotenAcht van de negen waterstoftankstations in Denemarken zijn met onmiddellijke ingang gesloten. Fabrikant Nel Hydrogen, leverancier van de tankstations wil eerst wachten op de resultaten van een politieonderzoek in Oslo. In de Noorse hoofdstad vond maandagavond een ontploffing plaats in een waterstoftankstation gebouwd door Nel. Het bedrijf neemt het zekere voor het onzekere en heeft ook de exploitanten in Denemarken gevraagd de levering van waterstof per direct stop te zetten. Slechts één tankstation in Heming is nog open.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Nieuwe Solaris waterstofbussen voor Bolzano en Parijs

Nieuwe Solaris waterstofbussen voor Bolzano en Parijs

Polen SolarisHet Poolse bedrijf Solaris heeft twee nieuwe bussen op waterstof aan het assortiment toegevoegd. De voertuigen werden deze week gepresenteerd op de beurs Global Public Transport Summit in Stockholm. De bussen zijn uitgerust met een 60 kW brandstofcel en speciale accu’s die op drie verschillende manieren kunnen worden opgeladen. Deels door recuperatie tijdens het remmen, via de brandstofcel of via een stekker. Waterstof kan worden getankt bij een tankstation. De bussen worden aangedreven door twee elektromotoren, geïntegreerd in een as, ieder met een vermogen van 125 kW. De actieradius bedraagt maximaal 350 km.

Tot nu toe heeft de fabrikant uit het Poolse Bolechowo alleen ervaring met brandstofcellen in range-extenders. Daarvoor leverde het bedrijf de afgelopen jaren twee elektrische bussen van bijna 19 meter aan de stad Hamburg en 10 trolleybussen aan de Letse hoofdstad Riga. De in Stockholm gepresenteerde bussen worden in serie gebouwd. De eerste klanten zijn inmiddels gevonden. Het openbaarvervoersbedrijf van de Italiaanse stad Bolzano heeft inmiddels 12 bussen besteld aangevuld met een 8-jarig onderhouds- en servicepakket. In Parijs gaat in de maanden april, mei en juni 2020 een waterstofbus van Solaris als test rijden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Onderzoek ontploffing bij H2-station nog lang niet klaar

Onderzoek ontploffing bij H2-station nog lang niet klaar

Oslo onderzoeHet onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing bij een waterstoftankstations in Oslo kan nog maanden gaan duren. Dat heeft het onderzoeksteam van de politie in de Noorse hoofdstad bekend gemaakt. Het onderzoeksteam zal niet ingaan op tussentijdse speculaties en zich beperken tot de feiten.

Gedurende het onderzoek zal de politie samenwerken met specialisten die de technische kennis rond dit soort tankinstallaties hebben. De politiewoordvoerder verklaart in de Noorse media dat dit soort onderzoeken veel tijd kosten om enerzijds te rapporteren en vervolgens te concluderen.

Het aandeel van Nel Hydrogen dat genoteerd is op de beurs van Oslo is in twee dagen tijd met zo’n 25% in waarde gedaald. De dag na de explosie ging er 18,3% van de waarde af, een dag later nog eens 7,6%.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

160 waterstofauto’s in Noorwegen zonder brandstof 

160 waterstofauto’s in Noorwegen zonder brandstof 

Oslo ongelukParticuliere rijders van waterstofauto’s in Noorwegen kunnen hun auto voorlopig laten staan als de tank leeg is. Alle publieke tankstations voor waterstof in het land zijn dicht na een explosie bij een tankvoorziening in Sandvika, tien kilometer ten westen van Oslo. Nel Hydrogen, producent van tankstations, heeft opgeroepen alle stations tot nader bericht te sluiten. Het wachten is op de onderzoeksresultaten die moeten aangeven wat er misging en of de overige stations veilig zijn, meldt het bedrijf in een persbericht.

Een jaar geleden hadden waterstofrijders in Noorwegen nog de beschikking over zeven tankstations. Dat aantal nam sterk af nadat aanbieder Hyop zich besloot terug te trekken uit de waterstofmarkt. De enige concurrent Uno-X heeft na de explosie Sandvika in overleg met Nel Hydrogen al zijn tankstations gesloten.

In Trondheim heeft retailorganisatie Asko zijn eigen waterstoftankstation van hetzelfde type als in Sandvika inmiddels ook gesloten. Zoals Waterstof Magazine vorige maand berichtte zet Asko flink in op waterstof. De eerste vrachtauto die de aangesloten winkels moet bevoorraden is inmiddels in bedrijf, maar kan moeiteloos worden vervangen door voertuigen op fossiele brandstof. In de magazijnen van Asko in Trondheim staan de vorkheftrucks die rijden op waterstof inmiddels ook stil. Deze worden vervangen door batterij-elektrische heftrucks.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Queensland investeert fors in het meerjarenplan voor waterstof

Queensland investeert fors in het meerjarenplan voor waterstof

Brisbane investDe regering van de provincie Queensland, in het westen van Australië, trekt bijna 12 miljoen Euro uit ter ondersteuning van de waterstof-strategie 2019-2024. Dat heeft premier Annastacia Palaszczuk de afgelopen week bekend gemaakt. ‘We zijn ervan overtuigd dat alles deze eeuw draait om energie. Queensland loopt met de waterstof-ontwikkelingen voorop en dat willen we zo houden. Waterstof gaat onze regio een flink aantal hooggekwalificeerde banen opleveren.’

Met het geld wil de regionale overheid vijf strategische kernpunten ondersteunen. Zo gaat er geld naar ondersteuning van innovatie, bevordering van particuliere investeringen en voorlichting om het vertrouwen in de waterstofeconomie te stimuleren. Maar er wordt ook nadrukkelijk over de landsgrenzen gekeken. Queensland is inmiddels in gesprek met Japan en Zuid-Korea om in Australië geproduceerde groene waterstof naar beide landen te exporteren. Beide landen hebben aangegeven dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen bij de toekomstige energiebehoefte, maar hebben niet de mogelijkheden op grote schaal groene waterstof te produceren. In Queensland is voldoende ruimte, wind en zon beschikbaar voor de grootschalig productie van groene waterstof. In maart is al een eerste schip met waterstof uit Australië aangekomen in Japan. Dit waterstof werd geproduceerd met behulp van zonne-energie in de Redlands Research Facility, onderdeel van de Universiteit van Queensland in Brisbane. De investeringen in Queensland sluiten naadloos aan op de landelijke toekomstplannen voor waterstof van de nationale regering van Australië.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De zwaarste waterstoftrucks ter wereld gaan rijden in Canada

De zwaarste waterstoftrucks ter wereld gaan rijden in Canada

Calgary TrimacDe Canadese overheid steek 10 miljoen Euro in een onderzoeksproject om de toepassingsmogelijkheden van zwaar vrachtvervoer op waterstof te onderzoeken. Onderdeel van het onderzoek is een praktijktest met twee zware vrachtwagens met een brandstofcel in de provincie Alberta.

In samenwerking met brandstofcellenleverancier Ballard worden twee hybride vrachtwagens ontworpen met een actieradius van minimaal 700 km. Deze gaan dagelijks goederen vervoeren tussen de steden Edmonton en Calgary over een vlak terrein over een afstand van bijna 300 km. De 64-tons trekker-opleggers zijn de eerste voertuigen ter wereld van deze omvang en met deze capaciteit die worden gebouwd en getest. De elektrische trucks met een brandstofcel zijn in staat om een ​​hoger koppel te leveren dan op diesel aangedreven trucks, wat handig is voor het trekken van zware lasten, het accelereren en bedwingen van steile hellingen. De elektrische motor gecombineerd met een brandstofcelsysteem heeft een efficiëntere aandrijflijn dan een diesel-gestookte verbrandingsmotor. Verwacht wordt dat elektrische hybride voertuigen met brandstofcellen ook aanzienlijk lagere onderhoudskosten zullen hebben dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Aan het einde van de proefperiode van 18 maanden is ongeveer een half miljoen kilometer afgelegd.

Het waterstofproject met de naam Alberta Zero-Emissions Truck Electrification Collaboration (AZETEC), moet een eerste stap zijn naar een mogelijke waterstofeconomie in Alberta die de uitstoot van broeikasgassen sterk moet verminderen. Vrachtvervoer is goed voor bijna 70% van de vraag naar dieselbrandstof in Canadese provincie en draagt jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton broeikasgasemissies bij. (Foto: Trimac in Calgary is een van de transportbedrijven die met een zware waterstoftruck gaat rijden).

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Australië krijgt de eerste drie waterstoftankstations

Australië krijgt de eerste drie waterstoftankstations

Canberra H2stationEerste openbaar toegankelijke waterstoftankstation van Australië komt in de hoofdstad Canberra. Dat meldt Hydrogen Mobility Australia op haar site. Het tankstation wordt gebouwd en geëxploiteerd door ActewAGL, met steun van het Franse duurzame energiebedrijf Neoen en de Koreaanse autofabrikant Hyundai. Het project wordt mogelijk gemaakt door de lokale overheid, die direct 20 waterstofauto’s van het type Hyundai Nexo aan haar vloot zal toevoegen. Bij dit eerste waterstoftankstation zal het niet blijven. Energieleverancier Jemena heeft inmiddels laten weten een H2-tankstation in Sydney te willen bouwen en Waterstof Magazine kondigde begin dit jaar al aan dat Toyota een compleet waterstofcenter gaat bouwen in Melbourne. Via de Australische Nationale Waterstofstrategie die momenteel wordt ontwikkeld, worden de mogelijkheden onderzocht om waterstoftankstations in alle grote plaatsen in het land te realiseren en langs de belangrijkste doorgaande routes. De afstand tussen de twee grootste steden, Melbourne en Sydney bedraagt 850 km, meer dan de grootste actieradius van een waterstofauto.

Het eerste openbare waterstoftankstation van Australië komt in de wijk Fyshwick in het zuidoosten van Canberra. De opening staat gepland voor december 2019.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Mallorca: van oude cementfabriek naar hypermoderne waterstoffabriek

Mallorca: van oude cementfabriek naar hypermoderne waterstoffabriek

MallorcaOp Mallorca zijn deze maand plannen gepresenteerd voor een moderne waterstoffabriek. Volgende de initiatiefnemers wordt dit een van de belangrijkste waterstofproductielocaties in Europa. Het project gaat in 2021 van start en vraag een investering van 50 miljoen Euro.

Deze week werden de waterstofplannen voor het grootste eiland van de Ballearen gepresenteerd. De installatie wordt aangedreven door zonne- en windenergie, iets waar op de eilanden meestal geen gebrek aan is. Opmerkelijk is dat de plannen pas bedacht zijn na berichtgeving dat Cemex, de Mexicaanse eigenaar van de cementfabriek, een half jaar geleden met het bericht naar buiten kwam de productielocatie te gaan sluiten. Het hele personeelsbestand, bestaande uit 100 man, zou daarbij worden ontslagen. Het eilandbestuur, het ministerie van Energie en ondernemers hebben vervolgens in hoog tempo een oplossing gezocht om de werkgelegenheid en de fabriek te behouden. Het resultaat was het project met de naam ‘Power to green hydrogen Mallorca’. De tweede stap zal zijn om waterstof via verschillende systemen op te slaan en bussen van de EMT en huurauto’s van via H2-tankstations van groene waterstof te voorzien. Ook kan waterstof worden gebruikt in bedrijven en hotels op het eiland. Met het productievolume van deze fabriek moet ruim aan de totale vraag op het eiland worden voldaan. Het is dan ook niet uitgesloten dat bij overproductie ook kan worden gedistribueerd naar het vaste land van Spanje.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Ballard ruikt kansen, ook de scheepvaart moet aan de waterstof

Ballard ruikt kansen, ook de scheepvaart moet aan de waterstof

Orkney 2Het van oorsprong Canadese bedrijf Ballard, fabrikant van brandstofcellen, ziet in Europa goede mogelijkheden voor schepen op waterstof. Overal waar de maritieme sector serieuze mogelijkheden voor aandrijving op waterstof onderzoekt schuift Ballard aan. Vooral in de grote scheepvaart ziet Ballard geen toekomst voor batterijen.

Een van de projecten waar Ballard een belangrijke partner is, is de bouw van ’s werelds eerste zeewaardige veerboot - de HySeas III - voor auto’s en voetgangers. Deze moet gaan varen tussen de Orkney-eilanden (foto), ten noorden van het Verenigd Koninkrijk, een gebied waar de zee vaak flink te keer gaat. Ballard is ook partner in het H2PORTS-project dat de Europese havens moet verduurzamen. De haven van Valencia heeft hiervoor onlangs een prijs gewonnen. Tenslotte is Ballard met verschillende partners actief bij het omzetten van een veerboot naar waterstof in Noorwegen en een binnenvaartschip in Frankrijk. Brandstofcel-fabrikant Ballard heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in markten waarin grote vermogens moeten worden opgewekt met brandstofcellen. Het bedrijf produceert onder andere waterstoftoepassingen voor bussen, vrachtauto’s en treinen. Nu komt daar de maritieme sector bij.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Resato: eigen productielocatie voor waterstoftankstations in Assen

Resato: eigen productielocatie voor waterstoftankstations in Assen

Assen Resato machineResato in Assen heeft een nieuwe productielocatie op het Stadsbedrijvenpark in Assen Noord in gebruik genomen. De locatie bevindt zich tegenover de hoofdvestiging aan de Duitslandlaan en gaat zich uitsluitend toeleggen op de productie van waterstoftankstations. Deze divisie vraagt veel productieruimte door de snel stijgende vraag en omdat Resato containermodules gebruikt.

De nieuwe productiehal heeft de beschikking over twee 10-tons bovenloopkranen die de verschillende modules moeiteloos kunnen verplaatsen. Daardoor is het bedrijf in staat meerdere tankstations parallel te bouwen. Momenteel wordt in Assen gewerkt aan het eerste publieke en particuliere tankstation dat komt te staan bij BP Kerkhof & Zn aan de Binckhorstlaan in Den Haag en aan een H2-station die gaat draaien in Antwerpen.

Het bedrijf Resato is groot geworden met de productie van hogedruk systemen die opereren tot 14.000 bar om onder andere druktesten met gassen en vloeistoffen uit te voeren. Daarnaast ontwikkelt en produceert het bedrijf waterstraalsnijmachines waarbij met een zeer fijne straal water onder hoge druk verschillende materialen kunnen worden gesneden. De productie van waterstoftankstations, waarvoor de druk tot boven de 1000 bar moet worden opgevoerd, is de derde -sterk groeiende- tak van het bedrijf.

ZATERDAG OPEN DAG: Op zaterdag 25 mei 2019 tijdens de Dutch Technology Week zet Resato de deuren open voor het publiek. Iedereen die meer wil weten over waterstof en de onderliggende technieken is welkom in Assen. Meer info op https://www.icdrachten.nl/dtw

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Duitse megaorder voor waterstoftreinen van Alstom

Duitse megaorder voor waterstoftreinen van Alstom

Frankfurt AlstomDe Franse spoorwegproducent Alstom heeft een contract ter waarde van 360 miljoen euro getekend voor de levering van 27 regionale waterstoftreinen voor de regio Frankfurt. De treinen zonder schadelijke uitstoot gaan de bestaande oude dieseltreinen vervangen. Het wordt "de grootste vloot van treinen ter wereld die wordt aangedreven door een brandstofcel", zegt Alstom in een persverklaring. De treinen gaan rijden vanaf 2022, op regionale baanvakken. Opdrachtgever is Fahma, een dochteronderneming van de regionale transportautoriteit van de regio Frankfurt, Rhein-Main Verkehrsverbund (RMV), verantwoordelijk voor het beheer van het rollend materieel. De totale kosten over 25 jaar bedragen 500 miljoen euro, inclusief de levering van waterstof, onderhoud en het beschikbaar stellen van reservecapaciteit, volgens Alstom.

De federale overheid ondersteunt deze investering door de extra kosten van 40% ten opzichte van dieselvoertuigen te accepteren. Ook een extra investering in het waterstoftankstation kan op financiële ondersteuning van de overheid rekenen. Dit wordt niet het eerste trein-project op waterstof in Duitsland. Sinds september rijden de eerste twee waterstoftreinen ter wereld in de regio Nedersaksen, ten noorden van de lijn Bremen-Hamburg. Over twee jaar moeten dat er 14 zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor dewekelijkse nieuwsbrief.

Waterstofauto Hyundai Nexo breekt wereldwijde verkooprecords

Waterstofauto Hyundai Nexo breekt wereldwijde verkooprecords

HyundaiNEXOHyundai Motors uit Zuid-Korea heeft in de eerste twintig weken van 2019 een recordaantal Nexo’s verkocht. De verkoopaantallen stegen naar 1075 exemplaren, een stijging van ruin 13%. Het is voor het eerst dat de autofabrikant meer dan 1000 exemplaren weet te slijten in een periode van twintig weken. 

De dubbele cijfers dank Hyundai aan de stimulerende maatregelen van de Koreaanse overheid om auto’s zonder uitstoot te ondersteunen. Daarnaast kreeg de Hyundai Nexo de hoogste beoordeling bij de Euro NCAP-test, een Europees onderzoek naar de veiligheid van auto’s. Tenslotte viel de uitgekiende aandrijflijn in de prijzen bij Ward’s Auto, een groot Amerikaans mediabedrijf gespecialiseerd in auto’s. Deze gebeurtenissen hebben het vertrouwen in waterstofauto’s sterk beïnvloed.

Van de 1075 verkochte auto’s tot nu toe in 2019 werden er 767 op de thuismarkt verkocht. De andere 308 exemplaren waren voor de export. In april werd een binnenlands verkooprecord gebroken met 363 exemplaren. Aan het einde van het jaar denkt Hyundai ongeveer 5000 Nexo’s verkocht te hebben. In Nederland is het emissievrije voertuig ook populair. De wachttijd is inmiddels opgelopen naar ruim een jaar.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Koning Willem Alexander opent groene waterstoffabriek

Koning Willem Alexander opent groene waterstoffabriek

Zuidwending HystockZijne Majesteit de Koning opent op woensdagochtend 26 juni de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie in Veendam, Groningen, zo maakt het Koninklijk Huis vandaag op haar website bekend.

De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal kan toepassen. Doelstelling van Gasunie is waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn. HyStock vormt het begin van een toekomstige waterstofmarkt en levert daarmee een bijdrage aan de doelstelling Nederland en Europa CO2-neutraal te maken. 

Tijdens de opening van HyStock gaan organisaties uit het internationale bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen met elkaar in gesprek over de vervolgstappen die nodig zijn om tot een echt duurzame economie te komen. De Koning krijgt tijdens zijn bezoek verschillende waterstoftoepassingen te zien, bijvoorbeeld voor de industrie en de mobiliteitssector.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Verenigde Staten: meer dan 60 waterstofbussen op de weg

Verenigde Staten: meer dan 60 waterstofbussen op de weg

Oakland AC transitDe absolute aantallen zijn nog niet groot, maar inmiddels rijden er meer dan 60 waterstofbussen binnen het openbaar vervoer in de VS. Dat aantal gaat snel omhoog, mede door een intensieve lobby en zeer tevreden gebruikers. De afgelopen week deed de ‘Hydrogen Road Show’ Washington aan. Regeringsleiders waren diep onder de indruk van de voertuigen zonder geluid en zonder vervuilende uitstoot.

Een van de busbedrijven die inmiddels meer dan tien waterstofbussen op de weg heeft is SARTA. Dit bedrijf verzorgt het openbaarvervoer in het noordoosten van Ohio. Passagiers zijn zeer tevreden over de geruisloze voertuigen. Eind dit jaar zal de vloot groeien naar 18 voertuigen. In het westen van het land in de staat Californië zit Sunline Transit Agency . Dit busbedrijf heeft inmiddels 23 waterstofbussen op de weg. Tanken in Californië is geen probleem. Iets meer naar het noorden ligt aan de baai van San Francisco de plaats Oakland. Het lokale busbedrijf AC Transit experimenteert hier al sinds 1999 met busvervoer met een brandstofcel (foto). Nu rijdt het bedrijf met 12 waterstofbussen, in de loop van dit jaar komen er 11 bij.

De Amerikaanse overheid is enthousiast over de schone waterstofoplossing voor het openbaarvervoer en zet de subsidiekraan open. Dat is ook wel nodig, een bus op waterstof is met ruim 1 miljoen Euro twee keer zo duur als een soortgelijk voertuig met een dieselmotor.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Frankrijk: Engie koopt 200 fietsen op waterstof van Pragma Industries

Frankrijk: Engie koopt 200 fietsen op waterstof van Pragma Industries

Biaritz bikerrrrTijdens de Viva Technology 2019 in Parijs heeft Pragma Industries de eerste 200 waterstoffietsen verkocht. Koper is het Franse bedrijf Engie dat zich heeft gespecialiseerd in duurzame en technologische oplossingen voor energie en milieu. De Alpha-bikes zijn uitgerust met een brandstofcel, hebben een bereik van meer dan 100 km en kunnen in minder dan 3 minuten worden opgeladen bij een eigen tankstation.

Pragma Industries is gevestigd in Biarritz in het zuidwesten van Frankrijk aan de Golf van Biskaje. Daar wordt eind augustus de internationale bijeenkomst van de G7 gehouden. Als onderdeel van het Engie-sponsorschap voor dit evenement, zullen de nieuw geproduceerde waterstoffietsen beschikbaar worden gesteld aan de aanwezige journalisten om naar verschillende locaties van de top te reizen. Het waterstofproject wordt gesteund door de Franse regio New Aquitaine, die nu al naar gebruiksmogelijkheden voor de waterstoffietsen zoekt als de G7-top achter de rug is. In dit verband werken PRAGMA Industries en ENGIE Cofely al samen met de economische en publieke belanghebbenden van de Baskische gemeenschap om ervoor te zorgen dat deze fietsen daar na de top kunnen blijven.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Hyundai wil met Nexo brandstofcellen gebouwen van stroom voorzien

Hyundai wil met Nexo brandstofcellen gebouwen van stroom voorzien

Hyundai BrandstofcelHet Koreaanse bedrijf Hyundai gaat een test beginnen om met brandstofcellen van auto’s, gebouwen van stroom te voorzien. Het bedrijf wil ervaring opdoen om de schaalbaarheid van de brandstofcellen te verbeteren, schrijft The Korea Times dit weekend op haar pagina’s.

Hyundai wil met verschillende gemeentes overeenkomsten afsluiten om woningen en kantoren van een eigen elektriciteitscentrale te voorzien. In eigen huis is de fabrikant inmiddels aan het testen. Er is een stroomopwekkingssysteem op waterstof opgezet in de productiefabriek van brandstofcellen. Hiervoor zijn vijf brandstofcellen die gebruikt worden voor de waterstofauto Nexo, parallel aan elkaar gezet. Het resultaat is een stroomcentrale die 450 kilowatt aan elektriciteit levert. Met deze veelbelovende resultaten wil Hyundai de markt op om het product te vercommercialiseren. Het bedrijf verwacht met dit vermogen een compleet appartementencomplex van duurzame stroom te kunnen voorzien. Dit is pas het begin van de waterstoftoepassingen van het bedrijf. Hyundai ziet nog veel meer toepassingsmogelijkheden van brandstofcellen bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van schepen, drones, vliegtuigen, gebouwen en fabrieks- en industriële faciliteiten. Het bedrijf wil de kosten van brandstofcellen proberen te drukken door de hoeveelheid platina te verlagen. Dat is een schaars en duur metaal dat wordt gebruikt als de kernkatalysator in brandstofcellen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

IJsland: 340-duizend inwoners, drie waterstof tankstations

IJsland: 340-duizend inwoners, drie waterstof tankstations

IJslandHet derde waterstoftankstation van IJsland is een feit. De afgelopen week werd het benzinestation van Orkunnar als multi-tankstation heropend. Naast de traditionele brandstoffen als benzine en diesel beschikt het tankstation ook over bio methaangas, afkomstig van de stortplaats van Sorpa, en waterstof dat uit duurzame energie wordt geproduceerd via elektrolyse in de Hellisheidi geothermische energiecentrale. Tenslotte kunnen accurijders snel elektriciteit laden, opgewekt uit natuurlijke bronnen. Het project is gerealiseerd door Nel Hydrogen en mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 2 miljoen Euro door de Europese Unie. Op IJsland rijden momenteel 17 auto’s op waterstof die de beschikking hebben over drie H2-tankstations, twee in Reykjavik en een op de internationale luchthaven. 80 procent van de inwoners van IJsland woont in de buurt van een waterstoftankstation. Dit is het hoogste percentage ter wereld.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De grootste vloot van de wereld van waterstof-taxi’s rijdt in Parijs

De grootste vloot van de wereld van waterstof-taxi’s rijdt in Parijs

ParijsHypeTaxiDe in Parijs gevestigde elektrische taxi start-up STEP (Société du Taxi Electrique Parisien) heeft de wind flink in de zeilen. Het bedrijf werd negen jaar geleden opgericht om het gebruik van taxi’s op schone waterstof te stimuleren. Dagelijks rijden meer dan 17-duizend vervuilende taxi’s door de Franse hoofdstad die voor een enorme uitstoot van gassen zorgen. STEP begon met enkele tientallen voertuigen van onder andere het merk Hyundai (foto) maar bestaat inmiddels uit 100 taxi’s, ieder met een opvallende blauwe kleur en een wolkenmotief. Uit een laatste persverklaring blijkt dat de Parijse waterstofvloot van taxi’s inmiddels grootste ter wereld is. Voor het einde van 2020 moeten er 600 H2-taxi’s in en om Parijs gaan rijden. Het initiatief wordt gefinancierd door het EU-project ZEFER (Zero Emission Fleet Vehicles for European Roll-out) Dit project heeft de afgelopen jaren al 180 waterstofvoertuigen in de drie Europese hoofdsteden Londen, Parijs en Brussel geplaatst en wordt gefinancierd met een subsidie ​​van 26 miljoen euro van de EU en nog eens 5 miljoen euro van het Europese initiatief H2 voor brandstofcellen en waterstof. Het project is gericht op het verzamelen van gegevens en het opzetten van een bedrijfsmodel voor wagenparken met brandstofcellen in Europa.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Nieuwe subsidieronde voor 300 nieuwe waterstof-tankstations in Duitsland

Nieuwe subsidieronde voor 300 nieuwe waterstof-tankstations in Duitsland

Wasser stoffDe uitrol van 100 waterstoftankstation in Duitsland vordert gestaag. 70 tankvoorzieningen zijn inmiddels gerealiseerd en 30 zitten er in de pijplijn. Onze oosterburen liggen op schema, maar er alweer een nieuw doel gesteld. De ontwikkeling van publieke tankstations voor voertuigen met waterstof- en brandstofceltechnologie gaat door, Duitsland is op weg naar 400 tankstations in 2025.

De subsidiepot van het Federale Ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur (BMVI) is wederom goed gevuld om een verdere uitbouw van waterstoftankstations te ondersteunen. Dit jaar met een bedrag van 250 miljoen Euro. De bouw van een tankstation in Duitsland kan voor maximaal 50% worden betaald uit subsidie. Als de pomphouder ervoor kiest om de waterstof niet te laten aanvoeren, maar zelf te produceren draagt ook daar de overheid aan bij. De elektrolyser voor de productie van waterstof wordt voor maximaal 40% gesubsidieerd. Deze moet gaan draaien op 100% groene stroom. De subsidieaanvragen dienen voor 31 juli te worden ingediend. De nieuwe subsidieregeling maakt deel uit van het Nationale Innovatie Programma voor Waterstof en Fuel Cell Technology 2016-2026.

Voor onze volgers in Duitsland is dit de link naar de subsidieregeling. https://www.now-gmbh.de/de/bundesfoerderung-wasserstoff-und-brennstoffzelle/foerderrichtlinien

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Samenwerkingsproject Grove Hydrogen en Brazilië volgende week van start

Samenwerkingsproject Grove Hydrogen en Brazilië volgende week van start

BraziliaanseBondDe producent van de Chinese waterstofauto Grove en de Braziliaanse overheid hebben elkaar gevonden bij de ontwikkeling van mobiliteit op waterstof. Het doel is om een baanbekend partnerschap te creëren om CO2-vrije mobiliteit in Latijns-Amerika tot stand te brengen. In eerste instantie wordt gekeken naar de toekomstmogelijkheden in de zakelijke omgeving, de wetgeving en de Braziliaanse binnenlandse markt. Brazilië ziet de samenwerking met IGE, het moederbedrijf en Grove Hydrogen Automotive als een geweldige kans voor de vooruitgang van het land en een alomvattende strategie om het voortouw te nemen bij de transformatie naar een CO2-vrije mobiliteit.

Grove gaat de samenwerking aan met de regio Minas Gerais, omdat dit een provincie is die opvalt op het gebied van technologie en innovatie. Volgende week zullen de CEO en vertegenwoordigers van Grove naar Brazilië afreizen voor de officiële start van het onderzoek dat daarna onmiddellijk van start gaat. Eind dit jaar zullen de eerste testen uitgevoerd worden en een jaar later moet het operationele team aan de slag. De basis voor de Chinees/Braziliaanse samenwerking werd vorige maand nog maar gelegd tijdens de Automotive Fair in Changhai.

Help, ik wil een eigen waterstoftankstation, maar waar begin ik?

Help, ik wil een eigen waterstoftankstation, maar waar begin ik?

ResatoTankstationSteeds meer ondernemers in Nederland beginnen na te denken over de realisatie van een eigen waterstoftankstation. Er moet toch iemand de kip-ei situatie doorbreken? De verkoop van waterstofauto’s blijft laag als er geen tankstation op acceptabele afstand zit. En geen enkele ondernemer investeert een miljoen Euro of meer in een H2-tankstation als er geen waterstofauto’s rijden. Met subsidie proberen de landelijke en Europese overheid deze impasse te doorbreken. Het bedrijf Resato in Assen is bouwer van waterstoftankstations (afbeelding) en o.a. verantwoordelijk voor het eerste particuliere en publieke waterstoftankstation dat nu wordt gerealiseerd in Den Haag. Daarnaast plaatste het bedrijf voor verschillende bedrijven een H2-tankvoorziening op eigen terrein. Het Nederlandse bedrijf Resato kent de subsidie-mogelijkheden en kan inhoudelijke vragen direct en vakkundig beantwoorden.

De NWBA, BETA en Shell organiseren op donderdag 23 mei een informatiemiddag over waterstoftankstations en alle aspecten die hierbij aan de orde komen. Moet de waterstof op de tanklocatie geproduceerd worden of wordt het aangevoerd? Hoe ziet zo’n tankstation eruit en hoe zit het met de vergunningen? De workshop is gratis toegankelijk en wordt gehouden op circuit park Berchem bij Oss. Klik hier voor meer informatie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Californië: Aantal publieke tankstations voor waterstof nadert de 40

Californië: Aantal publieke tankstations voor waterstof nadert de 40

Sacramento ShellHet aantal waterstoftankstation in Californië neemt snel toe. In de sunny state staat het aantal tankstations inmiddels op 39 en er zitten er nog 15 in de planning. Het eerste publieke tankstation in Californië opende in juni 2015 in het westen van de hoofdstad Sacramento, vier maanden later kwam daar een tankstation in het noorden van Los Angeles bij. In datzelfde jaar reden er 122 waterstofauto’s in de staat. In 2017 kwamen er zes nieuwe tankstations en 1216 FCEV’s bij en in 2018 nog eens acht nieuwe tanklocaties. Dit jaar gaan er 14 tankstations bijkomen en volgend jaar 11.

Op 1 mei 2019 stonden er 6547 personenauto’s op waterstof geregistreerd die de beschikking hebben over 39 tankstations. De meesten in en rond Los Angeles. Foto: Het Shell tankstation aan de Fail Oaks Boulevard in het oosten van Sacramento wordt klaargemaakt voor de toekomst en verkoopt vanaf deze zomer waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Verkoop waterstofauto’s in Californië dramatisch omlaag

Verkoop waterstofauto’s in Californië dramatisch omlaag

California FCPSHet gaat niet goed met de verkoop auto’s op waterstof in Californië. Het afgelopen jaar, van mei 2018 tot mei 2019 zijn de verkopen met 31% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar blijkt uit cijfers van California Fuel Cell Partnership. Deze ontwikkeling zet zich nog steeds voort, in de eerste vier maanden van dit jaar zijn de verkopen wederom fors gedaald in vergelijking met de verkopen over de eerste vier maanden van 2018. Vorig jaar werden er in deze periode nog 1137 nieuwe personenauto’s op waterstof verkocht. Eind april 2019 stond de teller nog maar op 642, een daling van 44%.

De cijfers over de afgelopen acht jaar geven aan dat de eerste geregistreerde waterstofauto in april 2012 werd verkocht. Later dat jaar volgden er nog drie, waarmee het totaalaantal eind 2012 uit kwam op vier. In 2013 kwamen daar tien auto’s bij, in 2014 31 en in 2015 112. Daarna ging het een stuk sneller. In 2016 kochten 1082 mensen in Californië een auto op waterstof, in 2017 verdubbelde het aantal naar 2298 en daarna begon de groei af te vlakken. Het afgelopen jaar kwamen er 2368 auto’s bij, voor het eerst nauwelijks meer dan het jaar daarvoor. In totaal rijden er nu 6547 FCEV’s op de Californische wegen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Vijf miljoen Euro voor twee proefschepen op waterstof

Vijf miljoen Euro voor twee proefschepen op waterstof

Noorwegen NorledHet Europese innovatieproject FLAGSHIPS heeft 5 miljoen euro van de EU ontvangen voor het realiseren van twee commercieel geëxploiteerde zero-emission waterstofschepen in Frankrijk en Noorwegen. Binnen het project worden twee schepen die varen op waterstof gebouwd, één in het Franse Lyon en één in het Noorse Stavanger. In Lyon zal een duwboot op waterstof van Compagnie Fluvial de Transport (CFT) dienst gaan doen als binnenvaartschip schip op de Rhône. In Stavanger gaat een passagiers- en autoveerboot varen op waterstof (foto). Het schip wordt geëxploiteerd door Norled en vaart nu op biodiesel binnen het lokale openbaarvervoernetwerk ten noordoosten van Stavanger. Deze route bedient verschillende eilanden met veel verschillende haltes en korte stops, waardoor het moeilijk is om de effectief te varen op batterijen. 

Groene en duurzame scheepvaart is een voorwaarde voor het bereiken van nationale en internationale emissiereductie-doelstellingen. Met toenemende druk om schadelijke uitstoot te verminderen, zijn brandstofcellen en waterstof belangrijk bij het verduurzamen van de internationale scheepvaartindustrie. Zowel de EU als de scheepvaartindustrie zien waterstof als een belangrijke bijdrage om de klimaatverandering te matigen. Het FLAGSHIPS-project is van groot belang als het gaat om het demonstreren van de technologie, de economische levensvatbaarheid van varen op waterstof en de sociale aanvaardbaarheid van brandstofcellen. Een eerdere test met een veerboot in het Franse La Rochelle is succesvol verlopen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Treinenbouwer en brandstofcel-specialist werken samen aan waterstoftrein

Treinenbouwer en brandstofcel-specialist werken samen aan waterstoftrein

Trein ViarailTreinbouwer Vivarail en Arcola Energy hebben een langlopende overeenkomst gesloten voor de samenwerking bij de ontwikkeling van treinen op waterstof. Arcola is gespecialiseerd in toepassingen van brandstofcellen in mobiliteit en heeft veel ervaring met autobussen op waterstof. Vivarail heeft al enkele treinen op accu’s ontworpen voor baanvakken die niet geëlektrificeerd zijn. Dezelfde ontwerpen gaan nu ook als basis dienen voor de treinen op waterstof. Kenmerkend is dat de doorkijk in de trein niet wordt belemmerd. De elektromotoren, brandstofcellen, waterstoftanks en accu’s zijn onder de vloer tussen de wielen geplaatst.

De concepttrein zal bestaan ​​uit 2 rijtuigen en zal worden gebruikt om de systeemcapaciteit en testresultaten te kunnen onderzoeken. Brandstofcelspecialist Arcola heeft een track-record van 10 jaar op het gebied van R & D- en systeemtechnologie van brandstofcellen en heeft een ongeëvenaard wereldwijd netwerk van leveranciers en uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van emissie loze bedrijfsvoertuigen. Viarail en Arcola geloven dat zero-emission treinen van essentieel belang zijn om het VK te helpen zijn koolstofreductiedoelstellingen te halen. In het Verenigd Koninkrijk is -in tegenstelling tot Nederland- een groot deel van het spoorwegnetwerk niet geëlektrificeerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De eerste dubbeldekkers op waterstof gaan rijden in Londen

De eerste dubbeldekkers op waterstof gaan rijden in Londen

Londen busEen primeur voor de Engelse hoofdstad, het Londense openbaarvervoersbedrijf Transport for London (TfL) heeft een contact getekend voor twintig dubbeldekkers op waterstof. Met de aankoop van deze voertuigen en de realisatie van een eigen tankstation is een investering van 14 miljoen Euro gemoeid. TfL koopt de bussen in Noord-Ierland bij de firma Wrightbus. De elektromotor komt uit de fabriek van Siemens en de brandstofcel van Ballard. Wrightbus heeft ervaring opgedaan met waterstofbussen in het Schotse Aberdeen, waar het openbaar vervoer en enkele jaren gebruik maakt van waterstofbussen.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen is blij met het tekenen van de overeenkomst tussen de vervoerder en Wrightbus. Hij is van mening dat iedereen in de stad een bijdrage moet leveren aan een schone lucht. De komende jaren investeert de hoofdstad bijna 100 miljoen Euro in schoner busvervoer. Hij is er trots op dat Londen nu de grootste schone bus vloot van Europa heeft. De helft van de investering in de twintig waterbussen wordt gesubsidieerd door de EU en het Office of Low Emissions Verhicles, dat schoon vervoer in het Verenigd Koninkrijk stimuleert.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

‘biogas en waterstof zijn aan de klimaattafels onderbelicht gebleven’

‘biogas en waterstof zijn aan de klimaattafels onderbelicht gebleven’

Hoofdgasleiding1Om de klimaatdoelstellingen te halen moet Nederland veel meer inzetten op waterstof en biogas. Deze oproep doen 16 toeleveranciers van de Nederlandse gasinfrastructuur die zich verenigd hebben onder de naam Groen Gas Coalitie. En omdat betrouwbare informatie belangrijk is, wordt er direct een nieuwe online kennisbank gelanceerd: gasisgroener.nl

Het consortium beschouwt waterstof als een voor de meest veelbelovende oplossingen voor vervanging van aardgas. Het is schoon te produceren en makkelijk te transporteren via het bestaande aardgasnetwerk. Maar ook biogas wordt als uitstekend alternatief gezien. Biogas ontstaat door de vergisting van groente- en fruitresten, rioolslib en mest. Het is een klimaatneutraal proces.

‘De Groen Gas Coalitie is van mening dat deze alternatieve vormen van energie tijdens de klimaattafels onderbelicht zijn gebleven’, aldus woordvoerder Marcel Scusses op de site. ‘Daarmee laten we kansen liggen, het netwerk is er immers al. In de Nederlandse bodem liggen voor meer dan 20 miljard Euro aan gasleidingen die met kleine aanpassingen snel geschikt zijn voor de distributie van waterstof of biogas. De oplossing voor ons energievraagstuk ligt dichterbij dan we denken en het maakt voor woningbezitters de energietransitie stukken betaalbaarder.’

Voor de wetgever heeft het samenwerkingsverband ook nog wel enkele opdrachten. Op dit moment mogen netbeheerders wettelijk gezien nog geen waterstofgas transporteren. Dat moet snel veranderen. En er wordt een oproep gedaan om meer zonnepanelen en windmolens te plaatsen. Met de energie die hiermee wordt opgewekt en niet direct nodig is kan waterstof geproduceerd worden.

De nieuwe website van de Groen Gas Coalitie moet een eerlijke en gegarandeerd betrouwbare kennisbank worden over de mogelijkheden van waterstof en biogas. De komende maanden verschijnen er meer artikelen en meer interviews online.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

25 dubbeldekkers op waterstof voor de metropool Liverpool

25 dubbeldekkers op waterstof voor de metropool Liverpool

Liverpool busHet Engelse Liverpool krijgt volgend jaar 25 bussen voor openbaar vervoer op waterstof. Daarvoor hebben de initiatiefnemers van het H2-project een subsidie van 7,5 miljoen Euro ontvangen van het Office of Low Emission Verhicles en de regionale autoriteit. De Enviro400 modelbussen met twee verdiepingen zijn ontwikkeld door Alexander Dennis in samenwerking met Arcola Energy. Een van de partners in het project is Arriva, in Nederland bekend als openbaar vervoerder in bijna alle provincies. Hierbij wordt vervoer per bus en trein optimaal gecombineerd.

De regio Liverpool City is de eerste plaats zijn in het noorden van Engeland waar emissieloze bussen worden getest. In het Schotse Aberdeen rijden al enkele jaren bussen op waterstof. Het project rond Liverpool moet de economische levensvatbaarheid aantonen van een vloot van waterstofbussen met een eigen bevoorradingsstation. Dit model zou dan in de toekomst ook kunnen worden toegepast op privévoertuigen en andere soorten vervoer. Voor de regio Liverpool wordt een nieuw waterstoftankstation gebouwd in de Boc-fabriek in St Helens.  In eerste instantie zal het geproduceerde volume daar 500 kg waterstof per dag zijn.

Doorbraak: Canadese uitvinding maakt brandstofcellen tienmaal goedkoper

Doorbraak: Canadese uitvinding maakt brandstofcellen tienmaal goedkoper

Ontario LiOnderzoekers van de Universiteit van Waterloo in Canada hebben een nieuwe brandstofcel ontwikkeld die tien keer langer meegaat dan de huidige generatie brandstofcellen, meldt de universiteit vanmorgen op haar site. De vinding wordt beschouwd als een belangrijke doorbraak en moet de toepasbaarheid van brandstofcellen - door een lagere productieprijs- een stuk eenvoudiger maken. Volgens Xianguo Li (foto), directeur van het Fuel Cell en Green Lab van de universiteit zelfs goedkoper dan de huidige benzinemotoren.

De enorme vooruitgang ten opzichte van de huidige technologie is een belangrijke verbetering die de cellen een stuk aantrekkelijker gaat maken. Vooral als ze in massa worden geproduceerd om voertuigen met een eigen elektriciteitsproductie van stroom te voorzien. Het probleem is opgelost met een ontwerp dat brandstofcellen veel duurzamer maakt door een constante, in plaats van fluctuerende hoeveelheid, elektriciteit te leveren. Dat betekent dat de cellen, die elektriciteit produceren uit waterstof en zuurstof, veel eenvoudiger en dus veel goedkoper kunnen zijn. ‘We hebben een manier gevonden om de kosten te verlagen en toch te voldoen aan de duurzaamheids- en prestatieverwachtingen,’ zegt Li, een professor in mechanische en mechatronische engineering. ‘Dit is een goede eerste stap om de verbrandingsmotor, met zijn enorme schadelijke gevolgen voor het milieu, overbodig te maken.’

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Kwartaalcijfers Nel Hydrogen, sterke omzetstijging maar flinke verliezen

Kwartaalcijfers Nel Hydrogen, sterke omzetstijging maar flinke verliezen

Oslo Nel HotelHet Noorse beursgenoteerde bedrijf Nel Asa heeft het eerste kwartaal van 2019 met een flinke omzetstijging afgesloten. De omzet steeg met 9% naar 12,5 miljoen Euro, maar tegelijkertijd liepen de verliezen op naar 5 miljoen Euro. Dat liet het bedrijf vanmorgen weten bij de presentatie van de cijfers in hotel Continental in Oslo (foto). Na afloop steeg de beurskoers met 10%. Nel Asa is wereldmarktleider in veel waterstoftechnieken en bedient industrieën, energie- en gasbedrijven. Het bedrijf levert onder andere elektrolyse systemen om waterstof te produceren en waterstoftankstations. Bij de presentatie liet het bedrijf weten een goedgevulde ordeportefeuille te hebben met sterke marktvooruitzichten.

Verder meldt Nel Asa na afsluiting van het eerste kwartaal een bestelling ontvangen voor een 4,5 MW alkalische elektrolyse-oplossing van Hybrit Development AB, een joint venture in eigendom van SSAB, LKAB en Vattenfall. De staalindustrie is momenteel een van de industrieën met de grootste CO2-uitstoot, goed voor maximaal 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als het lukt, het Hybrit-systeem te implementeren dat kan leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot van een land als Zweden met 10%. Het koolstofvrij maken van de staalindustrie heeft in veel landen hoge prioriteit, het is een van de meest CO2-intensieve industrieën wereldwijd. Het marktpotentieel is enorm dus de vooruitzichten zijn goed, laat Nel Asa vanmorgen in Oslo weten.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Abonneer u nu op de wekelijkse gratis nieuwsbrief

Abonneer u nu op de wekelijkse gratis nieuwsbrief

logo2Iedere week maakt de redactie een overzicht van het belangrijkste nieuws over waterstof. Waterstof Magazine volgt wereldwijd bedrijven en organisaties die zich bezighouden met de ontwikkelingen rond de productie van waterstof en toepassingen als stationair gebruik en in de mobiliteit. De wekelijkse nieuwsbrief van redactie krijgt u gratis in uw mailbox.
Schrijf u direct in. 
Ontwikkeling drones op waterstof gaat snel, regelgeving loopt achter

Ontwikkeling drones op waterstof gaat snel, regelgeving loopt achter

Korea MetaVista HydrDroneOntwerpers van drones op waterstof wachten met smart op toestemming om onbemande luchtvaartuigen (UVA’s) buiten het zichtveld te mogen laten vliegen. Door de toepassing van een brandstofcel stijgt het aantal vlieguren spectaculair. Nieuwe toepassingen dienen zich aan, maar regelgeving zit ontwerpers en producenten in de weg.

Hoe spectaculair de vooruitgang is meldt het Zuid-Koreaanse bedrijf MetaVista. Met een drone met een 800W brandstofcel die beschikte over 6 liter vloeibare waterstof en werd maar liefst 12 uur en 7 minuten gevlogen. Het vorige record stond op 2 uur en 6 minuten. ‘Het wezenlijke verschil in vliegtijd toont de impact aan van brandstofcellen op de UVA-industrie. De reikwijdte van traditionele batterijen wordt plotsklaps fors overschreden’, aldus een verklaring van de fabrikant. Daaraan werd nog toegevoegd dat de bouwers de grenzen zullen blijven verleggen. Daarvoor is het Koreaanse bedrijf een langdurig samenwerkingsverband aangegaan met Intelligent Energy uit Lougborough in het Verenigd Koninkrijk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en vercommercialisering van brandstofcelproducten in de automobielindustrie, stationair gebruik en de luchtvaart.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Groeiversnelling in mei voor waterstof-tankstations in Duitsland

Groeiversnelling in mei voor waterstof-tankstations in Duitsland

Duitsland mei 19In Duitsland wordt flink doorgewerkt aan de uitbreiding van het aantal waterstoftankstations. Afgelopen vrijdag is bij een tankstation van Shell in Fürth, ten noordwesten van Nürnberg, het 69e tankstation geopend. Daarmee beschikt de regio over twee waterstofpompen. De andere staat bij OMV in het zuidoosten van de stad.

H2 Mobility Deutschland meldt dat er gemiddeld over het jaar iedere twee weken een waterstoftankstation bijkomt. Mei is een drukke maand, naast de opening in Fürth komen er nog nieuwe tankstations aan de Rudolf-Dieselstrasse 1 in Schnelldorf van OMV, een Total station aan de Am Schlüterhof 27 in Duisburg en een Shell-station aan de Suderhofer Strasse 2 in Hagenow tussen Hamburg en Berlijn. Alle stations zijn dichtbij afritten van snelwegen gelegen. Eind dit jaar moeten er 100 tankstations voor waterstof in Duitsland zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Waterstofvrachtauto’s rijden voor supermarktketens in Europa

Waterstofvrachtauto’s rijden voor supermarktketens in Europa

Noorwegen Asko DCIn verschillende landen van Europa testen supermarktketens inmiddels vrachtauto’s op waterstof. In Noorwegen test groothandel Asko vier Scania vrachtauto’s die vanuit het distributiecentrum Midt-Norge een afstand van maximaal 500 km kunnen overbruggen. De vrachtauto’s hebben een eigen tankvoorziening bij het distributiecentrum waar ook personenauto’s kunnen tanken. De waterstof wordt ter plaatse geproduceerd (foto) en de daarvoor benodigde elektriciteit wordt geleverd door een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Asko is de grootste groothandel van het land, belevert met 600 vrachtwagens diverse winkelketens en is al jaren toonaangevend op het gebied van milieu.

In Zwitserland heeft supermarktbedrijf Coop de eerste vrachtauto met een brandstofcel in de categorie 34-tons op de weg. Het voertuig rijdt vanuit het logistiekcentrum van Coop Mineralöl en heeft een dusdanige laadcapaciteit dat deze zonder problemen in het reguliere logistieke proces is geïntegreerd. De vrachtauto kan waterstof tanken bij de zusterketen Coop Tankstations. In Zwitserland hebben de supermarktketens Coop en Migros plannen om binnen enkele jaren groots over te schakelen naar transport op waterstof. Daarbij hebben ze een voorsprong ten opzichte van veel andere supermarktketens in Europa. Zowel Coop als Migros hebben in Zwitserland een eigen landelijk netwerk van tankstations.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Eerste Mirai’s de weg op, hele taxivloot in Kopenhagen in 2025 emissievrij

Eerste Mirai’s de weg op, hele taxivloot in Kopenhagen in 2025 emissievrij

Kopenhagen taxiIn de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn deze week de eerste acht taxi’s op waterstof in gebruik genomen. Voor de Deense overheid is dit een eerste stap om de gehele taxivloot binnen zes jaar geheel emissie-vrij te krijgen. Ieder jaar worden er 500 nieuwe vergunningen voor taxi’s afgegeven in de hoofdstad. Dit jaar moeten er van deze 500 minimaal honderd voertuigen geen CO2 meer uitstoten. Volgend jaar gaat dat aantal naar 200. In 2025 is dan de gehele taxivloot emissievrij.

Bij de presentatie van de eerste taxi’s met een brandstofcel liet Tejs Jensen, CEO van Hydrogen Denmark, weten dat waterstof de perfecte brandstof voor taxi’s is. Veel voertuigen rijden 24 uur per dag en kunnen na een tankbeurt weer snel de weg op. Dit in tegenstelling tot auto’s met een accu, die urenlang bij een laadpaal stilstaan. Economisch gezien is dit niet aantrekkelijk.

De eerste acht Deense taxi’s geleverd door Toyota en zijn van het type Mirai. De kosten worden deels gedragen door Hydrogen Mobility Europe, een Europees samenwerkingsverband waar zowel Hydrogen Denmark als Toyota lid van zijn. Taxi’s op waterstof zijn niet nieuw. In bijvoorbeeld Parijs rijden er al honderd rond van de merken Toyota en Hyundai.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Test met waterstofboot in het Franse La Rochelle succesvol afgerond

Test met waterstofboot in het Franse La Rochelle succesvol afgerond

La Rochelle combiDe test met een waterstof passagiersboot in de haven van La Rochelle in het westen van Frankrijk is na tien maanden succesvol afgerond. Dat laat de initiatiefnemer van het project, Alternatives Energies, weten op haar site. De test werd uitgevoerd in 2017 en 2018, de afgelopen week werden de resultaten bekend gemaakt.

Op het dek van het zeewaardige elektrische passagiersschip met de naam Galileo werd een brandstofcel van 10 kW geïnstalleerd. Deze werd gevoed door vier naastliggende tanks (zie foto) die ieder een capaciteit hebben van 7 kilogram bij een druk van 350 bar. In de Port des Minimus, de jachthaven van La Rochelle met een capaciteit van 3500 ligplaatsen, is een waterstoftankstation geplaatst waar de boot kon tanken. Met het plaatsen van de brandstofcel verdubbelde de actieradius van de boot ten opzichte van een batterij-uitvoering, en kon de stuurhut worden verwarmd met warmte die vrijkomt uit de brandstofcel. De boot heeft een capaciteit van 75 passagiers. Samen met drie andere schepen op elektriciteit pendelde de naar waterstof omgebouwde boot Galileo dagelijks tussen de enorme jachthaven en het centrum van La Rochelle, de grootste Franse haven voor pleziervaartuigen aan de Atlantische Oceaan.

Na bijna een jaar experimenteren hebben de onderzoekers de conclusies getrokken dat het vaarschema op geen enkele manier is verstoord, dat de brandstofcel zonder problemen heeft gewerkt en het personeel geen problemen met de nieuwe techniek heeft gehad en deze moeiteloos accepteerde. Het passagiersschip heeft gedurende deze tien maanden zo’n 5000 km afgelegd op waterstof.
Interesse in waterstof-ontwikkelingen? Schrijf u direct in voor de gratis nieuwsbrief  van Waterstof Magazine.

logo2

Beurs van Berlage  |  Damrak 243  |  1012 ZJ  Amsterdam  |  redactie@waterstofmagazine.nl