• Home Slider01

Nieuw-Zeeland: waterstoftrucks onderweg naar Duitsland en Nederland

Nieuw-Zeeland: waterstoftrucks onderweg naar Duitsland en Nederland

Auckland NZ Post waterstofDe pers in Nieuw-Zeeland meldt dat Duitsland en Nederland de volgende markten zijn waar Hyundai waterstoftrucks gaan rijden. De informatie verscheen de afgelopen week in de Nieuw-Zeelandse pers bij publicaties rond de eerste vrachtauto op waterstof die daar in gebruik is genomen door NZ Post (foto). Nieuw-Zeeland is daarmee de derde markt ter wereld, na Korea en Zwitserland, die de waterstofvrachtauto Hyundai XCIENT laat rijden.

Wereldwijd was Zwitserland in 2020 de eerste, daar rijden nu 25 bedrijven met in totaal 47 trucks op waterstof op de weg. Aanjagers zijn de supermarktketens Migros, Coop en Spar, maar ook bedrijven als McDonalds en Swiss Post rijden met waterstofwagens.

Bij de presentatie van de eerste waterstoftruck in Nieuw-Zeeland meldt Hyundai NZ dat er ook grote belangstelling is van andere transportbedrijven voor het testen van waterstof als een emissievrij alternatief voor dieselvrachtwagens. “De prestaties van het voertuig in Zwitserland geeft de transporteurs op de eilanden vertrouwen. In Europa hebben de waterstoftrucks van Hyundai inmiddels meer dan 4 miljoen kilometer probleemloos afgelegd.”

De bron van de meldingen in de Nieuw-Zeelandse pers waarom Duitsland en Nederland de volgende markten zijn heeft onze redactie nog niet kunnen achterhalen. Weet u meer? Tip ons via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beelden van de officiële ingebruikname van de eerste waterstoftruck in Nieuw-Zeeland ziet u via deze link.

Nederland: havenboot Neo Orbis tankt waterstof in de vorm van poeder

Nederland: havenboot Neo Orbis tankt waterstof in de vorm van poeder

Lauwersoog NeoOrbis Amsterdam waterstofDe Neo Orbis, het innovatieve en nieuwe waterstofschip van Port of Amsterdam wordt gebouwd door Next Generation Shipyards uit Lauwersoog. De waterstof  voor het vaartuig wordt 'getankt' in poeder-vorm. De scheepswerf heeft de gunning gekregen na een Europees aanbestedingstraject. “Door continu te zoeken naar duurzame toepassingen en technieken, werkt Next Generation Shipyards aan het stimuleren van emissieloze scheepvaart”,  meldt Port of Amsterdam op haar site. “Dit sluit goed aan op onze visie Schone Scheepvaart, waarmee we toewerken naar emissievrije scheepvaart in de Amsterdamse haven in 2050. Door samen aan dit innovatieve waterstofschip te werken, komen we daar een stap dichterbij.’

De Neo Orbis is het pilotschip dat voor het Europese programma H2Ships wordt gebouwd. Het is het eerste schip ter wereld dat elektrisch zal varen, voortgestuwd met waterstof in gasvorm, maar de waterstof wordt aan boord meegenomen in vaste vorm. In poeder of korrels met de naam natriumboorhydride. Schepen kunnen dit poeder eenvoudig opslaan aan boord en het kan onderweg worden omgezet in gasvormige waterstof door het in contact te brengen met zeer zuiver water en een katalysator. Het grote voordeel van deze waterstofdrager is de hoge energiedichtheid en dat het op veel plekken veilig kan worden gebunkerd. Het nadeel is dat het veel energie kost om het poeder of de korrels te maken. Waterstof in een poedervorm is niet nieuw, het wordt al veel gebruikt in waspoeders.

“Als dit echt vaart gaat krijgen, is het een groot deel van de oplossing voor de scheepvaart”, zegt directeur Albert Keizer van de scheepswerf in Lauwersoog. “De hoeveelheden poeder die een schip aan boord moet hebben, is vergelijkbaar met wat ze nu aan fossiele brandstoffen meenemen. Extra grote tanks zijn dus niet nodig. Ik denk dat er een heel mooie mix ontstaat, zodat er voor elk schip een juiste toepassing te vinden is.”

Voor Port of Amsterdam gaat de Neo Orbis als vlaggenschip fungeren. Naar verwachting wordt in juni 2023 gestart met proefvaren. Het ontwerp van de Neo Orbis komt van Wijk Yacht Creations. De innovatieve waterstofinstallatie is een ontwerp van H2 CIF. Het project wordt gesubsidieerd door Interreg North West Europe.

Hoe werkt natriumboorhydride? Nieuw is het in ieder geval niet.  Bekijk de uitleg via deze link.

 

Spanje: waterstoftrein van fabrikant CAF wordt getest bij Zaragoza

Spanje: waterstoftrein van fabrikant CAF wordt getest bij Zaragoza

Zaragoza trein H2In Spanje is treinfabrikant CAF begonnen met de eerste testritten met een nieuwe waterstoftrein. De testen die worden uitgevoerd in de regio Zaragoza en zijn onderdeel van het project FCH2Rail dat het samen met DLR, Toyota, Renfe, ADIF, CNH2, IP en Stemmann-Technik wordt ontwikkeld. Het doel is om treinen die rijden op niet-geëlektrificeerde spoorlijnen met energie uit waterstof te verduurzamen en zo nul-emissie uit te laten stoten.

Dit project heeft een budget van 14 miljoen euro, met financiering van 10 miljoen euro van het Clean Hydrogen Partnership, voorheen FCH2 JU, een agentschap van de Europese Commissie dat zich inzet voor de bevordering van de ontwikkeling van waterstof en brandstofcellen.

USA: Nuclear Hydrogen Initiative stimuleert de opwek van kern-waterstof

USA: Nuclear Hydrogen Initiative stimuleert de opwek van kern-waterstof

Kerncentrale waterstoffMeer dan 40 deelnemers van over de hele wereld hebben de oprichting aangekondigd van het Nuclear Hydrogen Initiative (NHI), een samenwerkingsverband dat werkt aan de stimulering van kernwaterstof. Via stroom, opgewekt in kerncentrales, kan volgens de initiatiefnemers grootschalig en op CO2-vrije wijze waterstof worden geproduceerd. De belangengroepering gaat beleidsmakers, bedrijven, investeerders en andere stakeholders betrekken bij de bewustwording van de belangrijke rol die waterstof geproduceerd met kernenergie kan spelen bij het leveren van koolstofvrije, veilige en betaalbare energie. 

"Waterstof speelt een belangrijke rol in een koolstofarm wereldwijd energiesysteem en we kunnen enorme mogelijkheden bieden om het snel op te schalen door gebruik te maken van kernenergie", zegt Elina Teplinsky , partner en kernenergie- en waterstofexpert bij Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP. "Maar er moet nog veel werk worden verzet om beleidsondersteuning te genereren, commerciële partnerschappen te bevorderen, technische problemen op te lossen en financieringsmodellen voor nucleaire waterstofprojecten te maken. Het Nuclear Hydrogen Initiative wil belanghebbenden uit de hele kernenergie- en waterstofwaardeketens samen brengen om deze uitdagingen aan te pakken."   

Nucleaire technologieën hebben de potentie om waterstof op een schone en efficiënte manier te produceren om bedrijven, die niet zonder gas kunnen, van CO2-vrije energie te voorzien. Het opwekken van waterstof met kernenergie heeft volgens de belangengroep belangrijke voordelen waaronder dat het geringe ruimtebeslag en het is 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar betrouwbaar en schoon beschikbaar.

"We zien onze kerncentrales als veelzijdige schone-energiecentra die niet alleen 24/7 koolstofvrije elektriciteit opwekken voor het net, maar ook schone waterstof," zegt Colleen Wright , vice-president Corporate Strategy voor Constellation. "Klimaatexperts zijn het erover eens dat we de klimaatcrisis niet volledig kunnen oplossen zonder overvloedige beschikbaarheid van waterstof. Kernenergie blijft de meest efficiënte en economische manier om stroom te produceren op de schaal die we nodig hebben.”

"Landen over de hele wereld investeren in waterstof als een belangrijk instrument om een ​​netto-nuluitstoot te bereiken, en velen staan ​​klaar om gebruik te maken van de duidelijke voordelen van kernenergie om het op grote schaal te produceren", zei Teplinsky. "Ons rapport toont de enorme kans die voorhanden is om een ​​bestaande koolstofvrije energiebron op een belangrijke nieuwe manier te benutten." 

China: Zobo Shuntai Automobile levert 50 koelvrachtwagens op waterstof

China: Zobo Shuntai Automobile levert 50 koelvrachtwagens op waterstof

China 50 koelwagensIn China zijn de afgelopen weken 50 koelwagens op waterstof de weg opgegaan. De vrachtauto’s zijn geproduceerd door Zobo Shuntai Automobile en in het Zibo Convention and Axhibition Center met een officiële plechtigheid overgedragen aan de klant. Het is de grootste vloot koelwagens op waterstof wereldwijd.

Volgens de fabrikant blijft het niet bij deze aantallen. Tijdens de ceremonie werd gesproken over een eerste batch van 50, waarmee de indruk wordt gewekt dat er meerdere voertuigen gaan volgen. De 50 koelwagens op waterstof van 4,5 ton zijn uitgerust met een Yihuatong 81kW brandstofcelmotorsysteem geleverd door Dongyue Future Hydrogen Energy Company. De actieradius van de trucks overschrijdt de 400 kilometer en de tanktijd is 5 minuten. Voor Europese begrippen is dit zeer snel.

De ceremonie vond plaats in Zibo, een stad met 4,7 miljoen inwoners in het noordenoosten van China.

VS: Microsoft en Plug testen succesvol noodstroom-aggregaat op waterstof

VS: Microsoft en Plug testen succesvol noodstroom-aggregaat op waterstof

VS Microsoft Plugg WaterstofComputergigant Microsoft meldt een succes bij de ontwikkeling van emissievrije datacentra. Een nieuw back-up systeem op waterstof moet de gebruikelijke dieselgeneratoren vervangen. De technische uitdaging was het enorme vermogen dat het apparaat in korte tijd moet leveren. Door enkele jaren geleden een samenwerking aan te gaan met waterstofbedrijf Plug is nu een doorbraak bereikt. Eerder deze zomer is het systeem van 3 MW succesvol getest.

Als onderdeel van zijn plannen om klimaatverandering aan te pakken, wil Microsoft tegen 2030 volledig stoppen met het gebruik van diesel als brandstof voor zijn back-up stroomsystemen. Om datacenters 24/7 te laten draaien, ongeacht stroomuitval, zijn de huidige datacenters uitgerust met batterijen die de tijdelijke stroomvraag kan opvangen totdat de back-upgeneratoren worden aangezet. Grote batterijen kunnen een ​​datacenter niet langer dan een paar uur van stroom te voorzien.

Microsoft is zeer enthousiast over de mijlpaal die in juni is bereikt: het ontwerpen en testen van een waterstofbrandstofcelsysteem van drie megawatt dat ongeveer 10.000 computerservers in een datacenter, of ter vergelijking 600 huizen, van stroom kan voorzien. "Wat we zojuist hebben gezien, was voor de datacenterindustrie een maanlandingsmoment", meldt Sean James, directeur datacenteronderzoek bij Microsoft op social media. Het bedrijf is al sinds 2013 met het onderzoek bezig.

In 2018 richtte de computergigant zijn aandacht op de PEM brandstofceltechnologie die op pure waterstof kan draaien. Als partner is vervolgens Plug (voorheen Plug Power) binnengehaald om een ​​op maat gemaakt systeem te bouwen. Microsoft en Plug hebben het systeem in juni enkele weken succesvol getest. Nu gaat Plug verder werken aan een gestroomlijnde commerciële versie die bij een Microsoft datacenter geplaatst gaat worden. Er is nog geen specifieke streefdatum bekend gemaakt.

Foto: het teststation van Microsoft en Plug met een vermogen van 3 MW kan energie leveren aan 10-duizend servers in een datacenter. Fotograaf: Microsoft/John Brecher

Nederland: Holthausen opent tijdelijk waterstof tankstation in Amsterdam

Nederland: Holthausen opent tijdelijk waterstof tankstation in Amsterdam

Amsterdam Holthausen waterstofDe Groningse waterstofpionier Holthausen heeft een nieuw waterstoftankstation in Amsterdam geopend. De tanklokatie aan de Australiëhavenweg 116 op het industrieterrein Westpoort richt zich hoofdzakelijk op zwaar transport en er is waterstof onder 350 bar beschikbaar. Deze lokatie is tijdelijk, elders op het industrieterrein, aan de Beiraweg, komt volgend jaar de definitieve tanklokatie.

Carl Holthausen, Directeur Holthausen: ”Ik ben trots dat Holthausen Energy Points het eerste waterstoftankstation in Amsterdam is waar straks waterstof in grote volumes van 40-50 kg, in één keer getankt kan worden”. Aan de Beiraweg zal na realisatie van het waterstoftankstation ook waterstof geproduceerd worden en zal ook een vulstation voor cilinders worden geplaatst. Daarmee hebben klanten gemakkelijk en snel toegang tot waterstof voor hun (bouw)generatoren en hijs- en liftgereedschappen, zoals heftrucks.”

Nieuw-Zeeland: NZ Post heeft landelijke primeur van waterstof-truck

Nieuw-Zeeland: NZ Post heeft landelijke primeur van waterstof-truck

Auckland Post NZ waterstofIn Nieuw-Zeeland is het nationale postbedrijf NZ Post begonnen met het bezorgen van post en pakjes op waterstof. Het is de eerste door waterstof aangedreven vrachtwagen van het land, voor de kiwi’s belangrijke stap bij het verminderen van de koolstofemissies van zwaar transport. De vrachtauto is een Hyundai XCIENT Fuel Cell. Het heeft vier jaar geduurd om de eerste waterstoftruck in Nieuw-Zeeland te krijgen. Op het technisch vlak moest het stuur verplaatst worden naar de andere kant.

Minister Megan Woods van Energie is zeer enthousiast over de nieuwste truck. "Het is echt. De vrachtwagen gaat op onze wegen rijden. Het is geen plan, strategie of concept. Dit is klimaatactie.” De overheid heeft ruim 300.000 euro subsidie gegeven om de eerste vijf waterstoftrucks naar het land te krijgen.

Nieuw-Zeeland is de derde markt ter wereld, na Korea en Zwitserland, die de waterstofvrachtauto XCIENT laat rijden. De Zwitsers waren de eerste in 2020 en daar hebben nu 25 bedrijven 47 voertuigen op de weg.

“Als de NZ Post-proef succesvol is, kunnen vrachtwagens op waterstof een relatief snelle manier zijn om de uitstoot van de zware transportvloot te verlagen. We geloven heilig in groene waterstof als brandstof”, zegt Dawn Baggaley, duurzaamheidsmanager van NZ Post. “vooral het snelle tanken geeft grote voordelen.”

In Nieuw-Zeeland worden volop voorbereidingen getroffen voor een landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations. Het eerste station zal begin 2023 operationeel zijn, in 2030 moeten er 100 verspreid over het Noorder- en Zuider-eiland staan. In eerste instantie is de proef beperkt tot in en rond Auckland, omdat de nieuwe tankinfrastructuur, die door Hiringa Energy wordt gebouwd, achterloopt op schema. De vrachtwagen van NZ Post zal in Auckland worden bijgetankt met groene waterstof geproduceerd door BOC in de Glenbrook-fabriek.

Hyundai NZ meldt dat er grote belangstelling is van andere transportbedrijven voor het testen van waterstof als een emissievrij alternatief voor dieselvrachtwagens. De prestaties van het voertuig in Zwitserland geeft de transporteurs vertrouwen. Daar hebben de waterstoftrucks van Hyundai inmiddels meer dan 4 miljoen kilometer probleemloos afgelegd. De pers in Nieuw-Zeeland meldt dat Duitsland en Nederland de volgende markten zijn waar Hyundai waterstoftrucks gaan rijden.

Op de foto van links naar rechts NZ Post CEO David Walsh, minister van Energie Megan Woods en Hyundai NZ CEO Andy Sinclair. 

Nederland: Hogeschool HAN zoekt bedrijven voor ontwikkeling waterstofsystemen

Nederland: Hogeschool HAN zoekt bedrijven voor ontwikkeling waterstofsystemen

Arnhem HAN Toine PetersDe Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) zoekt ondernemers voor de gezamenlijke ontwikkeling van brandstofcelsystemen in mobiele toepassingen. Onder de projectnaam ‘H2 Modus’ gaat de school, samen met ondernemers, onderzoek doen naar waterstoftoepassingen in machines voor grondverzet, landbouw, infra, evenementen, hogedrukreinigers, boten en mobiele generatoren. “Maar deze lijst is nog lang niet compleet”, zegt Toin Peters, docent Automotive van de HAN. “Er kunnen nog meerdere toepassingen bij. Veel bedrijven zijn al of willen aan de slag met waterstof, maar dit is vaak best gecompliceerd. Door samen te werken en kennis te delen denken wij dat er sneller belangrijke stappen gezet kunnen worden.”

Binnen het project ‘H2 Modus’ wil de HAN de integratie van H2 brandstofcelsystemen in diverse toepassingen eenvoudiger maken. “Inmiddels is duidelijk dat we bij heel veel activiteiten afscheid moeten nemen van de oude vertrouwde dieselmotor”, zegt Peters. “Veel ondernemingen hebben inmiddels de eerste innovatieve stappen gezet om hun producten te elektrificeren. In diverse branches zie je inmiddels bedrijven die er vaardig in zijn geworden om verbrandingsmotoren te vervangen door een batterij-elektrisch systeem, in veel gevallen een prima oplossing.”

Toch blijkt dat elektrificatie niet altijd de beste oplossing is. Op steeds meer locaties is er geen laadmogelijkheid, kan er onvoldoende energie worden meegenomen of wordt er te veel vermogen gevraagd. Daarnaast kan het kostenaspect een rol spelen. Uitbreiding van het energiesysteem met een waterstof-systeem biedt dan mogelijk een oplossing, omdat H2 makkelijker opgeslagen en vervoerd kan worden. Een derde voordeel is dat er meer energie kan worden meegenomen in vergelijking met batterijen. De integratie van een H2 brandstofcel-systeem is echter complex en de kennis hierover is nog niet overal voorhanden. 

Diverse MKB-bedrijven hebben zich inmiddels bij het project ‘H2 Modus’ aangesloten. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zal worden gewerkt aan onderwerpen als energiebehoefte en dimensionering van de deelsystemen zoals H2-opslag, brandstofcel, batterijpakket en elektrische last. Daarnaast krijgen de wet- en regelgeving, de veiligheid, standaardisatie en modulaire opbouw aandacht.

De betrokken ondernemers en HAN gaan gedurende de twee jarige projectperiode, de noodzakelijk kennis van H2 brandstofcellen te ontdekken en te delen. De verwachting is dat verschillende deelnemers de opgedane kennis direct gaan toepassen binnen hun eigen bedrijven.

Ook geïnteresseerd om mee te doen aan een ontwikkelingstraject met andere innoverende ondernemers en professionals van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen? Neem contact op met Toin Peters, Projectmanager Prototyping van HAN Automotive Research: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.      

Foto: Toin Peters voor de volledig zelfstandig werkende generator op waterstof, die door de HAN is gebouwd om trainingen en demonstraties te geven over H2-brandstofcel-systemen.

Duitsland: levering gestart van grootste treinvloot ter wereld op waterstof

Duitsland: levering gestart van grootste treinvloot ter wereld op waterstof

Bremen TreinIn Nedersaksen in het noorden van Duitsland zijn de eerste treinen op waterstof gearriveerd. De regio wordt het eerste gebied ter wereld waar een serie waterstoftreinen in de normale dienstregeling wordt ingezet. Eerder reden in dit gebied al treinen op proef op H2. De test gaf het regionale vervoerbedrijf LNVG zoveel vertrouwen dat er 14 waterstoftreinen zijn besteld. De voertuigen zijn gebouwd door treinfabrikant Alstom en zijn van type Coradia iLint.

Hoewel de uitrol van de treinen iets vertraging heeft opgelopen zijn de eerste emissievrije voertuigen deze week gearriveerd. De waterstoftreinen gaan rijden tussen Cuxhaven aan de Noordzee, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude bij Hamburg en vervangen 14 dieseltreinen. De hele spoorverbinding is daarmee emissievrij. Passagiers kunnen na de zomervakantie instappen, in de zomer staan alleen ritten gepland waarmee personeel wordt opgeleid.

De waterstoftreinen zijn besteld door het Nedersaksische regionale vervoersbedrijf (LNVG) en kosten gezamenlijk 85 miljoen euro. Daarnaast is er extra geïnvesteerd in de stations en perrons. Voor een bedrag van 7,5 miljoen euro zijn onder andere een aantal perrons verlengd. De nieuwe waterstoftreinen zijn 13 meter langer dan de treinen op H2 waarmee de afgelopen jaren is getest.

De treinen worden als zeer innovatief beschouwd en de levertijd was uiteindelijk vijf jaar. Het vervoersbedrijf heeft een 30-jarig contract afgesloten voor onderhoud van de treinen en de levering van waterstof. De waterstoftreinen halen een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur en hebben een actieradius van 1000 kilometer.  

Spanje / Portugal: Iberdrola en BP samen aan de slag met waterstof

Spanje / Portugal: Iberdrola en BP samen aan de slag met waterstof

Iberdrola BP waterstofHet van oorsprong Spaanse energiebedrijf Iberdrola en oliegigant bp hebben bekendgemaakt een ​​strategische samenwerking aan te gaan om de energietransitie te versnellen. De bedrijven gaan samenwerken bij de uitrol van elektrische laadpunten in Spanje en Portugal en bij de grootschalige productie van waterstof uit wind- en zonne-energie.

Samen zijn de bedrijven van plan de openbare oplaadinfrastructuur voor snelle EV's aanzienlijk uit te breiden om de uitrol van elektrische voertuigen te ondersteunen en om grootschalige productiehubs voor groene waterstof te ontwikkelen in Spanje, Portugal en het VK. 

De voorzitter van Iberdrola, Ignacio Galán, vindt de samenwerking tussen een de twee energie-giganten een logische stap. “De omvang van de uitdagingen van de energietransitie vereist allianties tussen bedrijven zoals Iberdrola en bp. Samen beschikken we over de technologie en kennis die nodig is om de industriële ontwikkeling van Europa te versnellen met schone energie."

Iberdrola en bp gaan een joint venture te vormen die van plan is tot € 1 miljard te investeren om een ​​netwerk van maximaal 11.000 snelle en ultrasnelle openbare oplaadpunten voor  batterij-elektrische voertuigen in heel Spanje en Portugal. Het plan omvat het installeren en exploiteren van een eerste 5.000 snellaadpunten tegen 2025 en tot een totaal van 11.000 in 2030, inclusief de bestaande en toekomstige snellaadhubs van bp en Iberdrola.

De bedrijven gaan ook een joint venture oprichten voor grootschalige geïntegreerde productie van groene waterstof in Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. Het groene waterstofproject bij de raffinaderij van bp in Castellón, aan de oostkust van Spanje bij Valencia, maakt deel uit van de overeenkomst. Op basis van de samenwerking in Spanje, Portugal en het VK zijn Iberdrola en bp van plan potentiële toekomstige kansen voor de productie van groene waterstof te verkennen in andere geografische gebieden op de wereld.

Oostenrijk: openbaar vervoersbedrijf IVB test waterstofbus in Innsbruck

Oostenrijk: openbaar vervoersbedrijf IVB test waterstofbus in Innsbruck

Innsbruck busHet bedrijf IVB dat het openbaar vervoer verzorgt in en rond de Oostenrijkse stad Innsbruck, test momenteel een waterstofbus. De Innsbrucker Verkehrsbetriebe en Stubaitalbahn GmbH meldt dat de H2-bus wordt getest binnen het routenetwerk van de stad. De test met de OV-bus van het type Solaris Urbino 12 Hydrogen, wordt uitgevoerd op verzoek van de Volkspartij van Innsbruck, die van mening is dat er verder moet worden gekeken dan alleen naar batterijen bij emissievrij vervoer. Gedurende de testperiode wordt het nieuwe waterstoftankstation van het bedrijf MPreis in Völs gebruikt om het voertuig onder 350 bar van waterstof te voorzien. De bus rijdt verschillende routes door de hoofdstad van Tirol, ritten met passagiers zijn nog niet gepland. Het waterstofvoertuig is voor voorbijgangers herkenbaar aan een blauw nummerbord.

Christoph Appler van de Volkspartij is blij met de testperiode, hoewel het uiteindelijk meer dan een jaar duurde om de voertuigen daadwerkelijk op de weg te krijgen. "Ik ben blij dat onze wens eindelijk wordt uitgevoerd. Beter laat dan nooit. Na het doorlopen van deze proefritten gaat de IVB de testresultaten van de waterstofbus snel presenteren aan de leden van de gemeenteraad van Innsbruck. De overstap naar schone mobiliteit in Innsbruck kan alleen slagen als er een goede en vooral transparante data beschikbaar komt over de beste bussen van de volgende generatie. Het vraagt ​​om een ​​continue en eerlijke discussie met alle politieke besluitvormers en stakeholders over de kernvraag welk wagenpark het IVB moet exploiteren om in de nabije toekomst te kunnen voldoen aan de eisen van de Aanbestedingswet wegvoertuigen. Een eenzijdige en haastige vaststelling van de nieuwe, milieuvriendelijke rijvormen zou fatale gevolgen kunnen hebben voor het openbaar vervoer in en rond de Tiroolse hoofdstad."

Waterstofvoertuigen worden volgens de Volkspartij al gebruikt of getest in tal van bedrijven binnen het openbaar vervoer over de hele wereld. In Oostenrijk exploiteert Wiener Linien waterstofbussen en onlangs werd samen met Wien Energie een eigen waterstoftankstation gerealiseerd. Ook de gemeente Wels test waterstofbussen. Andere steden rond de Tiroolse hoofdstad hebben en hadden testbussen op waterstof in gebruik. Bolzano, München en Wuppertal worden ze al jarenlang gebruikt”, aldus de Volkspartij.

Nederland: exclusieve toertocht voor waterstofrijders door Zuid-Holland

Nederland: exclusieve toertocht voor waterstofrijders door Zuid-Holland

Nexo BollenveldenWaterstofrijders uit binnen- en buitenland zijn op 28 augustus welkom bij de eerste De Waterstofdealer FCEV Tour. Vanuit Zoetermeer maken de deelnemers deze middag kennis met de mooiste plekjes in de provincie Zuid-Holland en kan gezamenlijke waterstofervaring worden uitgewisseld. Er zijn meerdere routes uitgezet, de deelnemers mogen zelf een keuze maken. De Waterstofdealer en de toertocht zijn een initiatief van de Van der Linden Groep en heeft als doel de waterstofrijders een gezellige dag te bezorgen. De deelname is gratis.

Het programma op zondag 28 augustus begint om 11 uur met de inloop. Om half twaalf volgt de briefing en een fotoshoot en om 12 uur wordt gestart. Rond 15 uur worden de deelnemers terug verwacht en volgt er een receptie en prijsuitreiking. Om 17 uur is het einde. Er wordt gestart bij De Waterstofdealer aan de Edelgasstraat 5D in Zoetermeer.

De organiserende partij de Van der Linden Groep is een van de overtuigde pioniers in Nederland op het gebied van waterstof. Dit voorjaar werd hiervoor een speciale website opgericht. Steven Tent, Fleet Manager van de Van der Linden Groep, is hier nauw bij betrokken. “Wij zijn dewaterstofdealer.nl gestart omdat wij ons als de Van der Linden Groep zien als dé waterstofdealer van Nederland. We zijn Hyundai-dealer en een van onze modellen is de Hyundai Nexo, een model dat rijdt op waterstof. DeWaterstofdealer.nl is aan de ene kant een commercieel kanaal om het model onder de aandacht te brengen, maar ook een platform waar informatie, tips en gebruiksmogelijkheden van een waterstofauto wordt uitgelicht. Aan het begin heb je altijd een periode waar onbekend nog onbemind is. Er komt steeds meer vraag naar verduurzaming vanuit de markt, ook op het gebied van mobiliteit. Dan komt waterstof natuurlijk steeds meer om de hoek kijken, en dan gaan steeds meer mensen op waterstof rijden. En hoe meer gebruikers, hoe meer kennis.

En er zijn mensen die zo’n auto rijden omdat ze een groene en duurzame uitstraling willen hebben. Groener en duurzamer dan waterstof is er op het moment niet. Je hebt in principe je eigen energiecentrale bij je, waar water in gaat en waar water uit gaat. Wat wil je nog meer?”

Bent u waterstofrijder en wilt u met een of meerdere personen meedoen aan dit gratis event? Meldt u dan zo snel mogelijk aan via deze link

Frankrijk: Netflix filmt op waterstof op Château de Courances bij Parijs  

Frankrijk: Netflix filmt op waterstof op Château de Courances bij Parijs  

Parijs Netflix WaterstofEnergy Observer Developments, heeft een stroom-aggregaat op waterstof geleverd voor de opname van een serie voor Netflix. Op deze wijze kon de filmcrew 12 uur lang op volg vermogen geheel emissievrij filmen. Het apparaat is geleverd door Eneria, een bedrijf gespecialiseerd in gasgeneratoren en heeft een diesel-aggregaat vervangen. Daarmee is een uitstoot van 700 kg CO2 bespaard.

Het waterstof aggregaat GEH2®  is ontwikkeld door Energy Observer Developments (EODev) met de unieke ervaring die is opgedaan aan boord van Energy Observer: het eerste zelfvoorzienende waterstofschip op basis van schone energie, dat innovatieve oplossingen voor het milieu ontwikkelt. De missie van het bedrijf, opgericht in maart 2019, is om de energietransitie te versnellen door duurzame, betrouwbare, efficiënte en betaalbare industriële oplossingen aan te bieden.

De filmploeg van Netflix gebruikte op een avond emissievrije elektriciteit in het park van het Château de Courances bij Parijs om een ​​verlichtingssysteem aan te drijven dat was ontworpen om de effecten van een nacht met volle maan te reproduceren.

Het aggregaat op waterstof is op een vrachtwagen van 19 ton aangevoerd die ook 44 kg waterstof, gecomprimeerd tot 200 bar, aangeverde. De volledig mobiele installatie kon zo de filmploeg rond het park volgen. Het apparaat produceerde nagenoeg geen geluid, zodat de filmploeg ongestoord kon werken. Een 18 kW HMI Daylight-ballon, die het licht van de maan simuleert, werd gebruikt om de acteurs rond het kasteel te begeleiden bij nachtelijke verlichting.

Laurent Orvoën , Eneria's New Energy Development Sales Manager, is blij met dit succes: "Dit was een primeur voor de mobiele versie, maar zoals gewoonlijk heeft de GEH2® opnieuw aangetoond dat het zonder problemen aan alle verwachtingen kan voldoen, ongeacht de omstandigheden. We hebben er alle vertrouwen in dat de transitie zal versnellen en we zijn ervan overtuigd dat waterstof en de door EODev ontwikkelde schone elektro-waterstofoplossingen voor veel sectoren onmisbaar zullen worden. We investeren daarmee in de toekomst."

Denemarken: Everfuel levert waterstof op extreme testlocaties van Volvo

Denemarken: Everfuel levert waterstof op extreme testlocaties van Volvo

Everfuel dDenmarkHet Deense bedrijf Everfuel gaat de waterstof leveren voor een test met Volvo-trucks. De nieuwe vrachtauto’s op waterstof worden getest in Zweden en Spanje onder respectievelijk extreem koude en extreem warme omstandigheden. De testperiode gaat begin 2023 van start. Everfuel zal op beide locaties een mobiel waterstoftankstation met de naam Everfiller inzetten (foto).

"De samenwerking met de Volvo-groep is van grote waarde voor ons”, meldt Jacob Krogsgaard, CEO van Everfuel. “We zijn klaar om de commerciële uitrol van zijn waterstof-brandstofceltrucks, die gepland staat voor 2025, te ondersteunen. Ook voor ons bedrijf is dit een waardevol leerproces. We gaan data verzamelen met betrekking tot de waterstoftankprocedures van zware voertuigen in extreme klimatologische omstandigheden. Bovendien gaat dit Volvo-project aantonen hoe waterstof en batterij-elektrisch ieder een eigen rol spelen binnen de toekomstige mobiliteit.”

Everfuel maakt deel uit van het Green Fuels for Denmark-project onder leiding van Ørsted, dat onlangs door de Europese Commissie is toegelaten tot het IPCEI-programma. Als onderdeel van dit initiatief zal het bedrijf betrokken zijn bij de ontwikkeling van een netwerk van tankstations voor de distributie van groene waterstof voor het wegvervoer.

Nederland: demodagen met e-robotiller, de veld-robot op waterstof

Nederland: demodagen met e-robotiller, de veld-robot op waterstof

E robotiller demodagenDe e-robotiller gaat op toernee door Zuidwest Nederland. De lichte veldrobot op waterstof is deze zomer te zien in de Hoekse Waard, op Goeree Overflakkee en in Voorne-Putten. Omdat het voertuig rijdt op een brandstofcel stoot deze nul procent emissie uit.

Naast 100% schoon is het voertuig ook nog eens zeer licht. De landbouwmachine weekt 3500 kg en dat is ongeveer eenderde van een trekker met een werktuig. Door het lichte gewicht treedt aanzienlijk minder bodemverdichting op. Er zit geen bestuurder op het voertuig, dat volledig autonoom het werk doen, aangestuurd door satelliet-navigatie. De e-robotiller is op 31 augustus te zien op de aardappeldemodag in Westmaas (Zuid-Holland).
De exacte lokatie en tijdstip waarop u de e-robotiller deze zomer aan het werk kunt zien is ongeveer een week voor het event bekend en worden gecommuniceerd via de e-robotiller nieuwsbrief waarvoor u zich via deze link kunt inschrijven. 

Geen tijd om af te reizen naar zuidwest Nederland? U kunt de erobotiller ook aan het werk zien via deze link.

 

Japan: Toyota komt begin 2023 met kleine vrachtauto op waterstof

Japan: Toyota komt begin 2023 met kleine vrachtauto op waterstof

Toyota vvrachtautoToyota maakt bekend in 2023 te beginnen met de uitrol van lichte vrachtauto’s op waterstof. De eerste voertuigen gaan rijden in Japan. Binnen dit project werkt Toyota samen met de Japanse bedrijven Isuzu, Hino Motors en Commercial Japan Partnership Technologies Corporation. Dit zijn deels dochterbedrijven van Toyota.

Voor welke opdrachtgever de waterstof-vrachtauto’s ingezet gaan worden is niet bekendgemaakt. Wel heeft Toyota laten weten dat de inzet van batterij-elektrisch niet mogelijk is en dat de testwagens snel moeten kunnen tanken. Lichte vrachtwagens worden in Japan vaak ingezet voor de logistiek van supermarkten en gemakswinkels.  De voertuigen zijn uitgerust met koel- en vriesfuncties en de goederen worden meerdere keren per dag afgeleverd. De energievraag van deze kleine vrachtauto’s is daarbij hoog. De test gaat in januari 2023 van start in de stadsregio's Fukushima en Tokio.

Toyota is dertig jaar geleden al begonnen met de ontwikkeling van brandstofcelvoertuigen, waarbij waterstof in een brandstofcel wordt omgezet in stroom. In 2014 lanceerde Toyota de Mirai, een sedan met waterstofbrandstofcellen die inmiddels over de hele wereld te koop is. 

Naast de Mirai heeft Toyota een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van grotere voertuigen met een brandstofcel, zoals bussen in Japan en Europa en vrachtauto’s in de Verenigde Staten. Sinds kort kijkt de Japanse autofabrikant ook naar het gebruik van waterstof in verbrandingsmotoren.

Zuid-Korea: Hyundai Supernal ontwikkelt innovatieve luchttaxi op waterstof

Zuid-Korea: Hyundai Supernal ontwikkelt innovatieve luchttaxi op waterstof

eVTOLDe Koreaanse autofabrikant Hyundai heeft de eerste beelden van een nieuwe luchttaxi gepresenteerd. De taxi is een soort helikopter met de naam eVTOL en kan verticaal opstijgen en landen. Het vliegende voertuig wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Supernal dat speciaal hiervoor is opgericht. De eerste conceptversie van het vliegende voertuig is deze week gepresenteerd tijdens de Farnborough International Airshow die op Farnborough International Aiport, 40 km ten zuidwesten van Londen, wordt gehouden.

Bij het ontwerp maakt Supernal op het gebied van constructie, robotica en technologie voor autonoom rijden, gebruikt van de ervaring van veel toeleveranciers in de automarkt. Er is in de eVTOL ruimte voor vier passagiers en een piloot.

Over zes jaar moet het toestel beschikbaar zijn voor de commerciële markt. Volgens verwachting zullen de eerste eVTOL’s gaan vliegen in de Verenigde Staten. De door elektriciteit aangedreven vliegende helikopter zal eerst gaan vliegen met een batterijpakket, daarna komt er een serie die vliegt op waterstof op de markt.  

USA: 52 miljoen euro subsidie om waterstofprojecten te versnellen

USA: 52 miljoen euro subsidie om waterstofprojecten te versnellen

Californië SoCalGasHet Amerikaanse Ministerie van Energie heeft aangekondigd dat het 52,5 miljoen euro te gaan uittrekken voor de financiering van 31 projecten om de ontwikkeling van de waterstofsector te stimuleren. De overheidsfinanciering omvat 16,5 miljoen euro voor het Office of Fossil Energy and Carbon Management (FECM) en 36 miljoen euro voor het Office of Energy Efficiency and Renewable Energy (EERE). 

De FECM ondersteunt 12 projecten gericht op zeer technische gebieden zoals het verlagen van de kosten door de verbetering van materialen en het productieproces van technologieën voor de productie van waterstof. Deze projecten omvatten ook de ontwikkeling van een innovatief systeem voor koolstofafvang, -opslag en -gebruik door middel van methaanreformingsinstallaties en een verbrandingssysteem voor gasturbines die volledig op waterstof draaien.

De EERE ondersteunt 19 projecten met betrekking tot de productie en opslag van groene waterstof. Deze initiatieven zullen zich richten op elektrolyse met verbeterde productiemethoden en geoptimaliseerde assemblage om de kosten te verlagen.  Ze zullen ook betrekking hebben op de productie van schone waterstof, het ontwerp van duurzamere en efficiëntere brandstofcellen, de binnenlandse waterstofvoorziening en tank- en opslagsystemen.

"Als we de klimaatverandering effectief willen bestrijden, moeten we investeren in alternatieve en innovatieve energietechnologieën", zei de Amerikaanse vertegenwoordiger Scott Peters onlangs. “Deze revolutionaire technologie is in staat om de Verenigde Staten van stroom te voorzien en ons tegelijkertijd te helpen onze klimaatdoelen te bereiken."

In totaliteit wil de Amerikaanse regering 31 projecten met betrekking tot waterstof ondersteunen, waarvan het project van SoCalGas (foto) onderdeel uitmaakt. Samen met NREL (National Renewable Energy Laboratory) wil men bij Zuid-Californië Gas een nieuw opslagsysteem ontwikkelen voor waterstof. Het systeem zal functioneren zonder de eis van compressie. Hiervoor is een subsidie beschikbaar van 1,7 miljoen euro. Het is een deel van de in totaal beschikbare 52,5 miljoen euro.  HY2MEGA, zoals het project gedoopt is, moet een veilige manier zijn voor waterstof-opslag. Het is een project met een looptijd van drie jaar en gaat voor het einde van dit jaar van start.

Nederland: Delft Hydro Motion Team 2022 bedankt iedereen voor de steun

Nederland: Delft Hydro Motion Team 2022 bedankt iedereen voor de steun

Monaco studententeam 2022Na de deelname aan de Open Sea Challenge voor de kust van Monaco, houdt het Hydro Motion Team van de Technische Universiteit van Delft op te bestaan. Een jaar lang heeft het team naar de race toegewerkt en laten zien wat de raceboot op waterstof allemaal kan. Met ingang van het studiejaar neemt een nieuw studententeam de uitdaging in Monaco voor de zomer van 2023 op zich.

Tijdens de Manoeuvrability Challenge voltooiden de piloten van het team 2022 het parcours vlot in 5 minuten en 42 seconden. Hiermee behaalden de studenten een mooie 2e plaats. De Speed Challenge was de zwaarste beproeving. Door de Mediterraanse hitte kon de race niet worden uitgevaren. Het team zette echter een meer dan uitstekende prestatie neer in de laatste race. Met een overtuigende 17 ronden werd deze Endurance Challenge gewonnen. Dit was de race waar de kracht van waterstof zeer duidelijk te zien was.

Met deze resultaten heeft het Delftse studententeam uiteindelijk de 2e plaats behaald in het wereldkampioenschap. Alle teamleden zijn ontzettend trots op deze prestatie. Bij de prijsuitreiking was er nog een extra verrassing. De Nederlandse studenten kregen ook nog een prijs voor het hoogst eindigen van alle prototype boten.

Zuid-Korea: Hyundai presenteert innovatieve raceauto op waterstof

Zuid-Korea: Hyundai presenteert innovatieve raceauto op waterstof

hyundai n visionHyundai heeft twee voertuigen gepresenteerd die de richting aan moeten geven hoe emissie vrije voertuigen ontwikkeld worden. De RN22e is de variant op een batterij en de N Vision 74 rijdt op een combinatie van een kleine batterij en waterstof. Het N-merk van Hyundai staat voor hoge-prestatie voertuigen.   

Het waterstofvoertuig RN22e (foto) is uitgerust met vierwielaandrijving en biedt een geoptimaliseerde koppelverdeling waardoor de bestuurder de koppeloutput naar de voor- en achterwielen kan verdelen. Koeling en remmen zijn geoptimaliseerd om de auto geschikt te maken voor racen. Het motorvermogen is 430 kW, het koppel is 740 Newtonmeter. De batterij heeft een capaciteit van 77,4 kWh. De topsnelheid is volgens de Koreaanse autofabrikant meer dan 250 km/u.

De N Vision 74 moet doen denken aan het conceptvoertuig Pony Coupe en meet 4.952 x 1.995 x 1.331 mm met een wielbasis van 2.905 mm. De N Vision 74 is ook geïnspireerd op het Hyundai N 2025 Vision Gran Turismo conceptvoertuig , dat in 2015 werd onthuld met de lancering van het merk N om de toekomst van op waterstof-voertuigen schetsen.

De N Vision 74 met alleen achterwielaandrijving kan 500 kW aan vermogen leveren, heeft een maximumkoppel van meer dan 900 Nm en een batterij met een capaciteit van 62,4 kWh. De waterstoftank heeft een inhoud van 4,2 kg en kan in 5 minuten worden getankt. De actieradius ligt boven de 600 km.

Het batterij-elektrische voertuig met de naam RN22e is gebaseerd op de Ioniq 6. Beide voertuigen worden momenteel door Hyundai getest.

Frankrijk: Toulouse krijgt onderzoekscentrum voor waterstofcapsules

Frankrijk: Toulouse krijgt onderzoekscentrum voor waterstofcapsules

Blagnac Toulouse VliegtuigUniversal Hydrogen Co. , het Franse bedrijf dat waterstoftoepassingen in de luchtvaart ontwikkelt heeft een technisch ontwerpcentrum bij Toulouse geopend. Het research en ontwikkelcentrum is gevestigd in de historische Hangar B16 op de luchthaven Toulouse-Blagnac. Gasten die waren uitgenodigd voor de opening konden direct kennismaken met het ATR 72-testvliegtuig dat onder andere wordt gebruikt voor de ontwikkeling van waterstofcapsules.

Tijdens het openingsevenement is de nadruk gelegd op de modulaire capsuletechnologie van Universal Hydrogen. De ontwikkeling van waterstofcapsules, voor vloeibare of gasvormige waterstof, is een van de belangrijkste aandachtsgebieden voor het team in Toulouse en heeft de belangrijkste prestatiedoelen overtroffen in de laatste volledige prototypetests. 

Universal Hydrogen maakt commerciële vluchten op waterstof op korte termijn realiteit. Bestaande vliegtuigen worden omgebouwd met een waterstof-ombouwkit. Een tweede aandachtsgebied zijn grote capsules die waterstof bevatten en als tank meegaan in het vliegtuig. In de toekomst wordt dus niet meer getankt op de vliegvelden, maar worden capsules verwisseld. Het bedrijf richt zich op regionale vliegtuigen en vliegtuigen met één gangpad als de meest impactvolle mogelijkheden op korte termijn om koolstofarmer te worden. Eind dit jaar moet het eerste vliegtuig op waterstof op proef gaan vliegen.

Het doel is om in 2025 met regionale vliegtuigen te vliegen, met een maximum van 80 zitplaatsen. De tankcapsules, met gasvormige of vloeibare waterstof, wegen ongeveer 400 kilogram. Ze zijn herbruikbaar en worden vervoerd via het bestaande vrachtnetwerk, van productielocaties naar luchthavens over de hele wereld. Het bedrijf, dat 82 miljoen euro heeft opgehaald, zegt al bestellingen te hebben voor 200 vliegtuigen, voornamelijk in Europa, bij zo'n vijftien verschillende luchtvaartmaatschappijen

Nederland: boeren willen eigen waterstofproductie voor emissievrije voertuigen

Nederland: boeren willen eigen waterstofproductie voor emissievrije voertuigen

Boerderij zonnepanelenNederlandse boeren hebben deze week in Den Haag een brief aangeboden waarin ze vragen om steun voor kleinschalige waterstofproductie op de boerderij. De brief ging gepaard met een ondersteuningsverklaring van FrieslandCampina, ABN Amro en LTO Nederland. Landbouwminister Minister Staghouwer reageerde positief op het initiatief en deed de toezegging het voorstel te bespreken met zijn collegaminister Rob Jetten die over de besteding van het Klimaatfonds gaat.

De boeren nemen melkveebedrijf Eelshuis in het Groningse Siddeburen als voorbeeld. Daar wordt samen met netbeheerder Enexis waterstof geproduceerd voor een waterstofwijk in het dorp Wagenborgen. De waterstof wordt gemaakt op het boerenerf. Tijdens de voorbereiding van dit project liep boerin Marjolein van Tilburg-Feiken meermaals tegen het probleem aan dat er geen subsidies beschikbaar zijn voor kleinschalige waterstofproductie. Ook andere agrarische ondernemers worden met dit probleem geconfronteerd.  

“Er zijn subsidies voor electrolysers voor de productie van waterstof op industriële schaal,” leg Van Tilburg-Feiken uit. “Op boerderijen is juist behoefte aan kleinschalige electrolysers. Juist hiervoor zijn geen subsidies. Daarom lukt het niet om initiatieven van de grond te krijgen. Er is veel potentie voor de opwek van duurzame energie op het platteland. Door de netcongestie kan dat potentieel niet benut worden. Op veel plekken in Nederland kunnen boerderijen geen groene stroom meer aan het energienet leveren. Waterstofproductie vormt dan een uitstekende oplossing,” aldus Van Tilburg-Feiken.

Waterstof heeft meerdere toepassingen op de boerderij en kan worden gebruikt ook voor transport of verwarming van nabijgelegen woningen. De initiatiefnemers denken dat de waterstofproductie ook een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de netcongestie.

Minister Staghouwer reageerde positief op de brief. “U komt precies op het juiste moment. We hebben te maken met netcongestie en stijgende energieprijzen. Het perspectief van waterstof in het agrarisch bedrijf vind ik interessant en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om diesel te gaan vervangen. Dit is een duidelijke innovatie in de agrarische sector.”

Staghouwer gaat zich er voor inspannen dat pilots en demonstratieprojecten op het gebied van agrarische waterstofproductie worden gefaciliteerd.

VK: catamaran met draagvleugels produceert waterstof op volle zee

VK: catamaran met draagvleugels produceert waterstof op volle zee

Catamaran Drift EnergyDe Britse start-up Drift Energy claimt een grote doorbraak bij het produceren van groene waterstof op zee. Het bedrijf heeft nieuwe catamaran met draagvleugels voorzien van een propeller onder het wateroppervlak. Met de energie die daarmee wordt opgewekt wordt water gesplitst in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt opgeslagen in tanks op het dek.

De boot met een lengte van 5,5 meter kan snelheden tot 25 knopen halen. Het enige bijproduct bij de waterstofproductie is zuurstof dat wordt afgeblazen. Op basis van een testrun van twee uur vulde het schip een opslagtank van zes liter met schone, groene waterstof en produceerde het zoveel elektriciteit dat het, als de tank groter was geweest, 60 liter waterstof had kunnen maken.

Ben Medland, oprichter en chief executive van Drift Energy spreekt van een belangrijke doorbraak. De catamaran is de afgelopen weken getest op de Noordzee bij Brightlingsea, 70 kilometer ten oosten van Londen. "We wisten door computermodellering dat ons concept een enorm potentieel had, omdat het in wezen een mozaïek is van bewezen technologieën zoals commerciële elektrolyse-eenheden, turbines en waterstofopslagtanks. De eerste proefvaarten bewijzen dat onze energiejachten in praktijk ook werken”, aldus Medland. Drift Energy wil het proces binnen een jaar repliceren op een jacht tot 40 meter lang, dat in staat zou zijn om 250.000 liter of meer waterstof per uur te produceren.

Interesse in deze techniek? Drift Energy zal op 30 en 31 juli aanwezig zijn op het SailGP-evenement in Plymouth.

Spanje: treinfabrikant CAF test deze zomer eerste trein op waterstof

Spanje: treinfabrikant CAF test deze zomer eerste trein op waterstof

Zaragoza trein op waterstofDe Spaanse treinfabrikant CAF begint deze zomer met het testen van de eerste trein op waterstof. Het bedrijf ziet een grote toekomst voor deze emissievrije treinen op niet geëlektrificeerde baanvakken. Vooral regionale treinen rijden nog op spoorlijnen zonder bovenleiding. De vervangingsmarkt in Europa is de komende decennia enorm.

CAF werkt aan de nieuwe H2-trein samen met DLR, Toyota, Renfe, Adif, CNH2, IP en Faiveley Stemmann Technik onder de projectnaam FCH2Rail. De demonstratietrein is uitgerust met een nieuw hybride stroomopwekkingssysteem dat zowel brandstofcellen als batterijen gebruikt. Dit systeem is geïntegreerd in het bestaande tractiesysteem van het voertuig, waardoor de trein in elektrische modus kan rijden op geëlektrificeerde lijnen en in hybride modus op lijnen zonder bovenleiding.

Eerst wordt het waterstofsysteem getest, waarna de eerste waterstoftankbeurt kan plaatsvinden en waterstof aan de brandstofcellen kan worden toegevoegd. Als dit eenmaal is voltooid, kan alle energie die de trein nodig heeft, worden verkregen via het nieuwe hybride systeem. De waterstof die tijdens de tests wordt gebruikt, is afkomstig uit hernieuwbare bronnen en wordt geleverd door de het energiebedrijf Iberdrola. In februari meldde Waterstof Magazine dat Iberdrola en CAF hiervoor een overeenkomst hebben getekend.  Zodra de onderzoeken in de werkplaats zijn afgerond bij CAF in Zaragoza, zal de trein beginnen met de dynamische tests op een het Spaanse spoor. Deze proefritten staan ​​voor deze zomer gepland.

Het project heeft een budget van € 14 miljoen, waarvan € 10 miljoen wordt gefinancierd door het Clean Hydrogen Partnership, voorheen FCH2 JU, een agentschap van de Europese Commissie dat zich inzet voor de bevordering van de ontwikkeling van waterstof en brandstofcellen.

Frankrijk: eerste Peugeot bedrijfswagen op waterstof in de showroom

Frankrijk: eerste Peugeot bedrijfswagen op waterstof in de showroom

Peugeot waterstofPeugeot heeft afgelopen week haar eerste bestelwagen op waterstof gepresenteerd. Na jarenlange ontwikkeling en testen is het voertuig nu voor de markt beschikbaar. Bedrijven die het wagenpark willen verduurzamen kunnen direct aan de slag. Voorwaarde is wel dat er een waterstoftankstation in de buurt gevestigd is.

De Peugeot E-Expert Hydrogen is de eerste bestelwagen met brandstofcel. De aandrijflijn is identiek aan de Peugeot E-Expert op batterijen, maar in plaats van de grote 75 kWh-batterij heeft hij een kleiner pakket van 10,5 kWh en tanks die 4,4 kg waterstof onder druk kunnen opslaan. Deze tanks zijn gepositioneerd onder de laadruimte van de bestelwagen en liggen naast elkaar in de rijrichting.

Met een volle lading waterstof heeft de waterstof-wagen een actieradius van 400 km. Het tanken van het voertuig duurt ongeveer 3 minuten. In tegenstelling tot personenauto’s op waterstof kan bij de Peugeot bestelwagen de batterij ook via het stroomnet worden opgeladen dankzij een ingebouwde lader. De kleine batterij geeft de E-Export Hydrogen een bereik van ongeveer 50 kilometer.

Het vermogen wordt naar een elektromotor gestuurd die 136 pk en een koppel van 260 Nm levert. Het voertuig heeft exact hetzelfde laadvolume als de batterij-elektrische variant, evenals een laadvermogen van 1.100 kg en een trekgewicht van 1.000 kg.

De fabrikant merkt op dat de bestelwagen bij normaal gebruik afhankelijk is van de stroom die is opgeslagen in het batterijpakket. Het voertuig rijdt op batterijen die voortdurend worden bijgeladen met stroom uit de brandstofcel. Het voertuig heeft natuurlijk regeneratief remmen dat elektriciteit recupereert bij het vertragen.

Het voertuig zal in Frankrijk worden gebouwd en vervolgens naar Rüsselsheim, de thuisbasis van Opel in Duitsland, worden gestuurd, waar het zal worden omgebouwd naar waterstof.

Spanje: zeven nieuwe waterstofbussen voor Barcelona Metropolitan Transport

Spanje: zeven nieuwe waterstofbussen voor Barcelona Metropolitan Transport

Barcelona H2busToeristen die deze zomer Barcelona bezoeken kunnen kennismaken met een bus op waterstof. Het bedrijf Barcelona Metropolitan Transport (TMB) heeft de afgelopen twee maanden zeven bussen op H2 aan de vloot toegevoegd. Het totaal aantal H2-bussen de de Catelaanse hoofdstrad staat nu op acht. De voertuigen gaan rijden op de drukke lijnen tussen het stadscentrum en Francesc Macià en Glòries. De komende drie jaar gaat de waterstofvloot groeien naar 60 voertuigen.

TMB's Strategisch Plan voor 2025 staat beschreven dat het openbaarvervoersbedrijf de impact van busvervoer op het milieu wil minimaliseren. Daarmee is het afgelopen jaar al begonnen en tot 2024 gaat het busbedrijf met 210 hybride aardgas-, 154 elektrische en 46 waterstofvoertuigen rijden. De overgang naar milieuvriendelijke voertuigen vereist een investering van bijna 410 miljoen euro.

Duitsland: Rolls-Royce neemt Duitse elektrolyser-fabrikant Hoeller over

Duitsland: Rolls-Royce neemt Duitse elektrolyser-fabrikant Hoeller over

HoellerDe holding van het Britse Rolls-Royce heeft een meerderheidsbelang genomen in Hoeller Elektrolyzer uit Wismar. Hoeller produceert elektrolysers voor de productie van groene waterstof. De eerste praktijkresultaten van deze samenwerking komen naar verwachting volgend jaar.

Het in Wismar gevestigde Hoeller Electrolyzer ontwikkelt polymeer elektrolytmembraan (PEM) stacks, onder de merknaam Prometheus, voor de productie van waterstof. De overname door Rolls-Royce zal het Britse bedrijf toegang geven tot een belangrijke technologie voor de productie van groene waterstof die de basis zal worden voor een nieuwe reeks elektrolyseproducten.

Rolls-Royce Power Systems uit Friedrichshafen wil verder bouwen op zijn specialisme om te komen tot motoren die volledig draaien op waterstof. In de huidige gasmotoren kan 10% waterstof bijgemengd worden en dat moet het komende half jaar groeien naar 25%. De nieuwste motoren, die in 2023 op de markt komen, zijn geschikt voor 100% waterstof en stoten dan ook geen CO2 meer uit. De Rollce-Royce Holding wil in 2030 35% minder CO2 uitstoten en in 2050 koolstofneutraal zijn.  

Rolls-Royce werkt al aan de ontwikkeling van een elektrolyser met een stack van Hoeller Electrolyzer en naar verwachting wordt volgend jaar het eerste demonstratiesysteem in gebruik genomen. Het eerste klantproject met het nieuwe elektrolysersysteem staat gepland voor 2024.

Concurrent Kawasaki Heavy Industries meldt dat verbrandingsmotoren die draaien op waterstof langzaam terrein winnen ten koste van de brandstofcellen. De Japanse motorenfabrikant denkt dat verbrandingsmotoren op waterstof zeer interessant kunnen zijn voor langeafstandsbussen, schepen en zware machines. Alleen wanneer de cilinderinhoud klein is, zou de brandstofcel favoriet blijven.

Monaco: 2e prijs voor TU Delft Hydro Motion team bij Open Sea Challenge

Monaco: 2e prijs voor TU Delft Hydro Motion team bij Open Sea Challenge

Delft 2022Het Hydro Motion Team van de Technische Universiteit in Delft heeft afgelopen week de tweede plaats behaalt bij de Monaco Energy Boat Challenge 2022. Bij de Endurance Challenge die afgelopen zaterdag voor de kust van Monaco werd gehouden eindigde het team op de eerste plaats, maar een dag eerder kregen de studenten te maken met technische storing tijdens de Speed Challenge, een tem,peratuursetting in de motorcontroller moest gewijzigd worden. Er werden op deze dag nul punten binnengehaald. Tijdens de eerste dag werd het Delftse studententeam tweede tijdens de Manouvrability, de manoeuvreer-test van de boten.

Als een van de weinige deelnemers kozen de studenten er voor om geen accu’s te gaan gebruiken, maar om een zeer innovatieve boot met een brandstofcel te ontwikkelen. Dit vaartuig op waterstof heeft onder het wateroppervlak drie draagvleugels die de boot bij hoge snelheid uit het water tillen om vaarweerstand te verminderen.
Het huidige team wordt nu ontbonden en opgevolgd door een compleet nieuw studententeam dat volgend jaar opnieuw aan de challenge zal meedoen. 

Monaco: de spanning stijgt bij het Hydromotion Team van de TU Delft

Monaco: de spanning stijgt bij het Hydromotion Team van de TU Delft

Monaco Delft1De stemming is goed bij het Hydromotion Team in Monaco. Deze week doen de studenten van de Technische Universiteit Delft met een vliegende boot op waterstof mee aan de Monaco Energy Boat Challenge. Begin deze week werd de boot opgebouwd en gekeurd. Op vrijdag en zaterdag vinden de Speed Challenge en de Endurance Challenge plaatst voor de kust van het Vorstendom.

De nadruk van de wedstrijd ligt op emissievrij varen. Nagenoeg alle teams van over de hele wereld kiezen daarbij voor batterij-elektrisch. Slechts twee teams kiezen voor waterstof, waaronder het team uit Delft. De eerste dagen liepen de studenten tegen wat technische problemen aan. Door de hoge golven voor de kust kreeg de boot het flink te verduren en viel de motor kortstondig uit. Gelukkig kon dit na korte tijd worden verholpen.

Gisteren was de grote parade waarbij de teams de innovatieve vaartuigen aan het publiek konden showen. Aansluitend was er de Manoeuvrability Challenge, waarbij de wendbaarheid van de boot is beoordeeld. Het Nederlandse team werd derde in het klassement.

Op vrijdag staat de Speed Challenge op het programma, een tocht van Monaco naar Ventimiglia in Italië en weer terug. Het team hoopt hierbij een snelheid van 20 knopen (40km/h) te halen en binnen een uur terug te zijn op het vertrekpunt.

Zaterdag staat de derde en laatste challenge op het programma. In de Endurance Challenge krijgen alle teams 4 uur tijd om een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Er worden rondjes gevaren van 5,5 kilometer. Hierbij moet de Nederlandse boot accelereren, omdat met een hoge snelheid het vaartuig door drie draagvleugels boven het zeeoppervlak zal worden uitgetild en de vaarweerstand flink afneemt. Het team dat de meeste rondjes aflegt binnen de gestelde tijd is winnaar.
In Monaco is het vrijdag en zaterdag rond de 28 graden met een matige wind.

Update vanuit Monaco (vrijdag 8-7-2022 22.43 uur)

Vandaag was onze tweede challenge, de speed challenge. Het team heeft tijden de sea trails hard gewerkt om de snelheid van de boot op open zee zo hoog mogelijk te krijgen. De race begon voorspoedig met massa start. Samen met de acht boten uit onze klasse begonnen we onze reis naar Ventimiglia. Direct na de start waren we met onze boot op de 5e plek beland. Zodra de fuel cell op gang gekomen was konden we steeds harder varen, we voeren nog harder dan bij de sea trails! Met de hoge snelheid van 16 knopen (wel 30 km/h!), hebben wij onze tegenstander Villa d’este zelfs kunnen inhalen. Voorspoedig bereikte wij Ventimiglia, nu op een mooie 4e plek. Na 35 minuten varen werd de mediterraanse warmte helaas te veel voor de boot. De koeling systemen hadden nog niet de optimale instellingen om tegen deze hitte op te boksen. Na 2/3 van de race gevaren te hebben, moesten daarom wij helaas de beslissing maken om onze race te staken. Eenmaal terug in de haven is het team meteen van start gegaan met de reparatie van de boot. Na uitgebreid onderzoek naar zowel mechanische en elektronische onderdelen en een grondige data analyse bleek het probleem in de motor controler te zitten. Na ontdekt te hebben waar het probleem zat heeft het team direct actie ondernomen en de instelling aangepast. Met deze aanpassingen verwachten wij morgen (zaterdag) de volle vier uur van de endurance challenge uit te kunnen varen!

Nederland: studententeam AeroDelft ontwikkelt waterstofvliegtuig op LH2

Nederland: studententeam AeroDelft ontwikkelt waterstofvliegtuig op LH2

Delft Aero planeHet studententeam AeroDelft heeft met succes de eerste vlucht met haar prototype BEV-vliegtuig gemaakt. Het vliegtuig werd gisteren gepresenteerd  tijdens het AeroDelft zomer-event op Breda International Airport. De ambitie van het team om de luchtvaart te verduurzamen met waterstof, komt daarmee letterlijk en figuurlijk in beweging.

De eerste stap in de ontwikkeling is een het prototype vliegtuig ombouwen van fossiel naar batterij-elektrisch. Deze stap is inmiddels gerealiseerd. De volgende stap is om de batterijen te vervangen door een brandstofcel die gevoed wordt met waterstof dat onder hoge druk kan worden meegenomen. “Dat is nog steeds een tussenstap”, meldt teamlid Gerben Drijfhout aan Waterstof Magazine. “Gezien de energiebehoefte van vliegtuigen zien wij vloeibare waterstof als uiteindelijk doel. Maar deze ontwikkeling gaat nog wel enkele jaren duren.”

Het studententeam AeroDelft, gevestigd in Delft, wil met het ‘Project Phoenix’ aantonen dat vloeibare waterstof een duurzaam alternatief voor conventionele brandstoffen in de luchtvaart. Daarvoor worden twee vliegtuigen ontwikkeld: het prototype-vliegtuig op schaal en een bemand vliegtuig op ware grootte.

Het prototype, een 1:3 schaalmodel van een gemotoriseerd zweefvliegtuig, heeft een spanwijdte van 6 meter en weegt 40 kilogram. De data van de eerste vlucht op batterijen toont aan dat het zelf-ontwikkelde vliegtuig klaar is om op vloeibare waterstof te vliegen. Dit is een belangrijk test-platform voor de waterstoftechnologie die het team ontwikkelt.

Het full-scale vliegtuig moet voortbouwen op deze technologie en ‘s werelds eerste bemande vliegtuig op vloeibare waterstof worden. Het vliegtuig, oorspronkelijk een vierzitter en omgebouwd tot tweezitter, weegt maximaal 920 kilogram. De komende jaren gaat het vliegtuig eerst vliegen op gasvormige waterstof en uiteindelijk op vloeibare H2.

Nu het eerste geëlektrificeerde model een succesvolle vlucht heeft gemaakt op batterijen, wordt het volgende traject het daadwerkelijk vliegen op gasvormige waterstof. De aandrijflijn hiervoor is inmiddels ontwikkelt, teamlid Drijfhout verwacht begin 2023 daadwerkelijk het prototype waterstofvliegtuig in de lucht te hebben. Een jaar later volgt het full-scale model op waterstof in gasvorm. Volgens de huidige planning moet het eerste vliegtuig op vloeibare waterstof in 2025 de eerste proefvlucht gaan maken.

AeroDelft is een studententeam gevestigd in Delft. Het team bestaat uit meer dan 50 studenten met verschillende achtergronden en nationaliteiten.

Australië: digitaal Waterstof Kenniscentrum moet H2-industrie versnellen

Australië: digitaal Waterstof Kenniscentrum moet H2-industrie versnellen

Australie Hydrogen projectsDe Australische CSIRO's Hydrogen Industry Mission komt met een Waterstof Informatiecentrum. Het doel van het digitale centrum is om de onderzoek en ontwikkeling rond waterstof te bevorderen door regelmatig bijgewerkte informatie te verstrekken over beleid, projecten, onderzoek en middelen.

Larry Marshall, Chief Executive van CSIRO, meldt bij de presentatie dat Australië uitstekend is gepositioneerd om waterstof te laten uitgroeien tot een miljardenindustrie, met de daarbij behorende werkgelegenheid. “Australische waterstof moet voor de binnenlandse carbonisatie zorgen en een importproduct worden voor landen over de hele wereld.”

Via het Hydrogen Knowledge Centre hebben gebruikers toegang tot een breed scala aan informatie, van interactieve tools die de toekomstige kosten van waterstof voorspellen op basis van technologie-inzet en energieverbruik, tot educatieve bronnen die de basisprincipes van waterstof en het gebruik ervan in de energiemix uitleggen. Het Hydrogen Knowledge Centre wordt een centraal punt van essentiële informatie voor waterstof-R&D in Australië. Het helpt dubbel werk te voorkomen en bevordert de snelheid van ontwikkelingen die Australië nodig heeft om een ​​wereldwijd een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling en export van waterstof.

Een nieuwe industriekaart, ook onderdeel van het kenniscentrum, zal alle huidige projecten in heel Australië uitlichten en gebruikers in staat stellen zoekopdrachten te filteren op projectvoorstanders, eindgebruik en ontwikkelingsstatus. De nieuwe kaart laat 85 huidige waterstofprojecten zien die worden aangestuurd door de industrie in heel Australië. 

Volgens schattingen van de Australische regering zou de Australische waterstofproductie voor export en binnenlands gebruik tegen 2050 meer dan 33 miljard euro aan extra BBP kunnen genereren."

Het Australische Hydrogen Knowledge Center is toegankelijk via deze link

De industriekaart (afbeelding) is te zien via deze link

 

Nederland: grootste waterstoffabriek van Europa komt in Rotterdam

Nederland: grootste waterstoffabriek van Europa komt in Rotterdam

Rotterdam Shell Maasvlakte waterstofEnergiebedrijf Shell maakt bekent definitief te beginnen met de bouw van een gigantische waterstoffabriek op de Maasvlakte in Rotterdam. Het plan werd al eerder aangekondigd, maar gaat nu definitief van start. De bouw van de fabriek, die 60.000 kilogram groene waterstof per dag gaat produceren, kost een miljard euro. De groene stroom voor de fabriek komt van een groot windpark op zee, die ook deels eigendom is van Shell. Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel. 

De fabriek wijkt met zijn futuristische ontwerp af van bestaande complexen in de haven. Het complex krijgt een opvallende, grote schil. Vanuit die ring rondom het gebouw kunnen belangstellenden in de productieplant kijken. De nieuwe waterstoffabriek met de naam ‘Holland Hydrogen I’ is twintig keer groter dan Europa’s huidige grootste groene waterstoffabriek, die staat bij de Shell olieraffinaderij in Keulen. Het is de bedoeling om de groene waterstof te verkopen aan tankstations. Dit zorgt voor een CO₂-winst van 2500 dieselvrachtwagens per dag. Omdat vrachtauto’s op waterstof nog maar beperkt leverbaar zijn gaat de waterstof eerst naar de eigen raffinaderij in Pernis, als vervanger van aardgas.

CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf spreekt van een fantastisch moment. “Dit is een grote stap in de energietransitie. Een groot bedrijf als Shell, een belangrijke partij in de haven, omarmt niet alleen de duurzaamheidsgedachte, maar ook Rotterdam. Zij neemt het voortouw om te decarboniseren.” 

Naast Shell zijn er nog vijf bedrijven die groene waterstof willen produceren op de Tweede Maasvlakte, waaronder BP, Uniper en Air Liquide. Voor deze bedrijven is al ruimte gereserveerd, zegt Castelein. Het financieringsbesluit van Shell wordt vanmiddag in Wassenaar gevierd. Daarbij zijn onder anderen premier Rutte, Shell-topman Ben van Beurden en Castelein aanwezig.

België: tankstation-keten Dats 24 opent vier nieuwe waterstoftankstations

België: tankstation-keten Dats 24 opent vier nieuwe waterstoftankstations

Wilrijk Dats 24 waterstoffDe Belgische tankstationketen Dats 24 opent in hoog tempo nieuwe waterstoftankstations. Ruim een maand geleden opende het bedrijf een H2-pomp langs de A12, iets ten zuiden van Antwerpen. De komende maanden komen er nog vier waterstoftankstations bij.

Het eerste H2-station van Dats 24 werd in 2018 geopend in Halle en het tweede de afgelopen maand in Wilrijk. Hier moeten binnenkort vuilnisauto’s van de stad Antwerpen waterstof komen tanken. Op 7 juli wordt het derde waterstoftankstation geopend in Haasrode, in de regio Leuven. De komende maanden komen er nog H2 stations bij in Erpe-Mere, aan de snelweg tussen Brussel en Gent, in Ollignies aan de snelweg tussen Brussel en Rijssel (Lille) en Herve, iets ten oosten van Luik. In korte tijd heeft Dats 24 dan vijf nieuwe locaties geopend.

DATS 24 is een keten van 140 tankstations die  onderdeel zijn van de Colruyt Group. Colruyt is een bekende supermarktketen in België. 

Binnen het project H2Benelux werken de overheden van de Benelux samen met een aantal bedrijven om de ontwikkeling van waterstoftankstations voor personenauto’s op te stimuleren. Concreet worden binnen het project ‘H2BeNeLux’ 8 waterstoftankstations gebouwd: 4 in Nederland (Regio Amsterdam (2), Utrecht , Rotterdam), 3 in België (Regio Leuven, Luik, Gent) en 1 in Luxemburg. Een aantal tanklocaties is inmiddels operationeel.

Bij elk waterstoftankstation worden 10 auto’s op waterstof ingezet, zodat op al deze plaatsen proeftuinen rond waterstof worden gecreëerd.

Het Belgisch-Nederlandse WaterstofNet heeft het projectidee H2Benelux ontwikkeld en ingediend bij Europa. Tijdens de uitvoering van H2Benelux is WaterstofNet coördinator van het project, en organiseert WaterstofNet de inhoudelijke en financiële rapportering en de communicatie. H2BeNelux is goedgekeurd binnen het Europese programma ‘Connecting
Europe Facility (CEF) - Transport Sector’ en krijgt financiële ondersteuning van de Nederlandse, Vlaamse, Waalse en Luxemburgse overheid.

Monaco: vliegende waterstofboot uit Delft bij Energy Boat Challenge

Monaco: vliegende waterstofboot uit Delft bij Energy Boat Challenge

Monaco Delft bootHet TU Delft Hydro Motion Team neemt deze week deel aan de Monaco Energy Boat Challenge in Monaco. Vanaf vandaag, tot zaterdag 9 juli, strijden studententeams uit de hele wereld tegen elkaar op de open zee voor Monaco. Alle boten varen zeer duurzaam. Het studententeam bestaat uit 25 studenten van de Technische Universiteit in Delft en doet mee met een boot op waterstof. Aan het vaartuig is een jaar gebouwd.

Het team heeft veel vertrouwen in een goed resultaat. “Het grote voordeel van waterstof ten opzichte van batterijen, is dat wij veel meer energie kunnen meenemen in een compactere ruimte”, aldus teamlid Shayan Farrokhi. “Om als elektrische boot dezelfde afstand te kunnen varen als onze waterstofboot, moet deze boot veel meer ruimte hebben om accu’s mee te nemen die dezelfde hoeveelheid energie dragen.” Tijdens de competitie wordt de boot op de proef gesteld op zijn snelheid, manoeuvreerbaarheid en uithoudingsvermogen. Shayan: “We willen de scheepvaart laten zien dat het nu al mogelijk is om te varen op waterstof. De technieken bestaan.”  

Net als vorig jaar doet het studententeam mee met een boot die zichzelf bij een hoge snelheid uit het water lift. De vorm van de romp en drie draagvleugels onder water zijn zo ontworpen, dat de boot tijdens het varen een stukje uit het water wordt geduwd. Zo ervaart de boot minder weerstand en kan deze zuiniger en sneller varen.

Student Martin is verantwoordelijk voor deze techniek. ‘Draagvleugels kun je vergelijken met vleugels van een vliegtuig, maar dan onder water. Wanneer we hard genoeg varen, ontstaat er lift en wordt de gehele romp een stukje uit het water getild. Doordat er hierdoor minder oppervlakte van de boot in contact is met het water, zorgt dit voor een grote afname van de weerstand.’ Door deze technieken toe te passen maakt het team een grotere kans om de wereldtitel deze zomer binnen te slepen.  


Het TU Delft Hydro Motion Team bestaat uit 25 studenten van elf verschillende studies aan de TU Delft. In één jaar tijd doorlopen de studenten van het team het gehele proces van ontwerpen, produceren, testen en tenslotte racen van een waterstofboot. Sinds de oprichting in 2005 probeert het team de maritieme sector te inspireren om schoner te varen. Het studententeam van vorig jaar deed ook mee aan de race in Monaco met een boot op waterstof met draagvleugels. Toen hadden ze pech, door de grote golven klapte het vaartuig hard op het water en raakte dusdanig beschadigd dat verder meedoen onmogelijk bleek.

Duitsland: 27 treinen op waterstof gaan eind dit jaar rijden in de regio Taunus

Duitsland: 27 treinen op waterstof gaan eind dit jaar rijden in de regio Taunus

Taunus Zug wasserstoffEind dit jaar is de grootste vloot van waterstoftreinen ter wereld een feit. In de regio Taunus bij Frankfurt am Main gaan 27 waterstoftreinen rijden. De voertuigen gaan rijden op regionale lijnen zonder bovenleiding en vervangen jarenoude dieseltreinen. De innovatieve treinen inclusief een grootschalig waterstoftankstation vragen een investering van 500 miljoen euro.

De H2-treinen worden ingezet op de lijnen Frankfurt-Höchst-Bad Soden, Frankfurt-Königstein, Frankfurt-Brandoberndorf en Bad Homburg-Friedberg. De voertuigen wordt getankt op het industrieterrein Frankfurt-Höchst. In het noordelijke deel van het industrieterrein zijn de afgelopen maanden nieuwe sporen aangelegd en zijn de eerste van vier pompen voor het vullen van de H2-treinen geplaatst. Het tankstation inclusief omliggende spoorinfrastructuur vragen een investering van 3,3 miljoen euro en wordt gefinancierd door de deelstaat Hessen.

De waterstof is afkomstig van bedrijven op het industrieterrein Höchst, waar dagelijks 7000 kilo waterstof als bijproduct wordt geproduceerd. Bij het tankstation wordt ook nog een vijf megawatt elektrolyser gebouwd, voor het geval de aanvoer vanuit de bedrijven staakt.

De waterstoftreinen van fabrikant Alstom hebben een brandstofcel aan boord in plaats van een dieselmotor en hebben met een actieradius tot 1000 kilometer, een vergelijkbare actieradius als dieseltreinen. Daardoor hoeven de treinen slechts een keer per dag te tanken, dit kost 15 minuten tijd.

De topsnelheid van een waterstoftrein is 140 kilometer per uur, elke eenheid is 45 meter lang, heeft 160 zitplaatsen en biedt plaats aan in totaal 300 passagiers. Op de vier woon-werkroutes in de regio Taunus worden meestal twee gekoppelde eenheden gebruikt.

Nederland : Resato en Van Halteren ontwikkelen zeer groot H2-tankstation

Nederland : Resato en Van Halteren ontwikkelen zeer groot H2-tankstation

Assen Resato waterstof tankenDe Nederlandse fabrikant van waterstoftankstations Resato heeft samen met Van Halteren Technologies een H2-tankstation ontwikkelt met zeer hoge capaciteit. Het tankstation kan tussen de 2000 en 11.400 kilo waterstof per dag leveren onder een druk van 350 en 700 bar. De samenwerking tussen deze Nederlandse technologiebedrijven maakt het mogelijk om onbeperkt back-to-back te tanken voor vrachtwagens, bussen en auto's.

De nieuwe H2 Direct-technologie is gebaseerd op een modulaire opzet waardoor deze schaalbaar is voor toekomstige uitbreiding wanneer de vraag toeneemt. De kern van het systeem is gebouwd met een hydraulisch systeem dat de energie levert aan de verschillende compressortrappen. Een modulaire set versterkers comprimeert de waterstof tot 350 en/of 700 bar. Het hydraulisch systeem zorgt voor de hoge capaciteit.

De twee bedrijven spreken van een disruptieve oplossing voor de heavy-duty mobiliteitsmarkt in vergelijking met bestaande systemen. De waterstof onder druk kan onmiddellijk in meerdere dispensers worden getankt. Ook kan de waterstof via tubetrailers worden opgeslagen en vervoerd naar tankstations of andere industriële toepassingen. Door de ultrahoge capaciteit en de verscheidenheid aan drukken is het modulaire systeem ideaal voor het tanken van grote volumes met meerdere dispensers.

“Met ons systeem kunnen bussen, vrachtwagens en auto's tegelijkertijd worden getankt”, meldt Resato. “Met hoge prestatiemogelijkheden en minder bewegende delen heeft het systeem slechts jaarlijkse onderhoudsintervallen nodig. Dit vermindert de uitvaltijd aanzienlijk en verlaagt de operationele kosten.”

H2direct, de eerste in zijn soort, is een direct compressiesysteem met ultrahoge capaciteit dat het back-to-back tanken van waterstofvoertuigen, treinen en schepen mogelijk maakt. De lineaire eenheden van het systeem comprimeren de waterstof tijdens het tanken. Het waterstofgas wordt geleverd volgens het tankprotocol. Het opslaan van grote buffers onder hoge druk bij de tanklocaties is niet meer nodig.

Duitsland: BMW komt eind 2022 met testvloot van 50 waterstofauto’s

Duitsland: BMW komt eind 2022 met testvloot van 50 waterstofauto’s

Antwerpen BMWBMW meldt tegen het einde van 2022 een serie van 50 waterstofauto’s te gaan produceren. Dit wordt de eerste grootschalige test van waterstofvoertuigen van het Duitse merk, dat bij de ontwikkeling van waterstoftechnologie samenwerkt met Toyota. De vloot van vijftig auto’s van het type ‘iX5 Hydrogen’ worden ook ingezet om waterstoftechnologie verder onder de aandacht te brengen bij opiniemakers en regeringsleiders.

De afgelopen zomer is het waterstofvoertuig heimelijk getest in Frankrijk en de afgelopen winter bij de poolcirkel in Zweden. De resultaten waren meer dan uitstekend.

De waterstofauto is in alle opzichten identiek aan een klassieke X5, met uitzondering van meer ingesprongen luchtinlaten in de bumper, een meer verticale gril. De waterstof wordt bij 700 bar opgeslagen in twee, met koolstofvezel versterkte, kunststof tanks die onder de vloer zijn geplaatst en een inhoud van 6 kilo hebben. De grootste tank bevindt zich in de lengterichting; de tweede bevindt zich onder de achterbank, in de dwarsstand. Door het combineren van het vermogen van de batterij van 170 pk, de brandstofcel en de elektromotor van de vijfde generatie komt het vermogen op 374 pk. De elektromotor zit op de achteras. BMW belooft een actieradius van 500 km en een tanktijd van maximaal 4 minuten.

Foto: het testvoertuig dat onderweg is van Zweden naar Parijs tankt waterstof in België

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Den Haag waterstof taxiDe gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond (donderdagavond) een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof opnieuw toe te laten bij het vervoer van doelgroepen. De afgelopen jaren werd daarvoor de grootste waterstofvloot van Nederland ingezet. In en rond de hofstad reden meer dan vijftig taxi’s op waterstof. Bij de nieuwe aanbesteding kwam het college met de mededeling dat waterstof niet emissievrij is, omdat er veelvuldig grijze waterstof gebruikt wordt. Batterij-elektrisch was volgens de toenmalige wethouder milieuvriendelijker.

Na hevige protesten en een lobby-campagne van het H2Platform, OR (Orange Gas), waterstofpompstationhouder Kerkhof en de Stichting Bevordering Waterstofinfrastructuur (i.o.) wordt er opnieuw naar de keuze gekeken. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof wederom in de aanbesteding doelgroepenvervoer te overwegen.

De inzet van waterstof bij de CO2-vrije energievoorziening in Nederland is zeer actueel nu deze week is gebleken dat de stroomvoorziening in steeds groteren delen van het land tegen zijn grenzen aanloopt. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele oplaadpalen voor elektrische voertuigen die veel stroom vragen. Grote tankstations langs de snelweg die in de toekomst de complete fossiele energiestroom willen vervangen door elektriciteit hebben straks een 25MW elektriciteitsaansluiting nodig.

Duitsland: energieprijzen stijgen, ook waterstof aan de pomp wordt duurder

Duitsland: energieprijzen stijgen, ook waterstof aan de pomp wordt duurder

Duitsland Waterstof ShellVoor het eerst in tien jaar gaat in Duitsland de prijs aan de pomp voor waterstof omhoog. De flinke stijging van energieprijzen heeft ook invloed op de prijs van waterstof. Vanaf 7 juni kost één kilogram waterstof 12,85 euro bij alle waterstoftankstations van H2 Mobility. Ondanks de prijsstijging zijn de kosten van het rijden met een waterstofauto over een afstand van 100 km nog steeds lager dan vergelijkbare ritten met conventionele brandstoffen of met een batterij-elektrische auto met een openbaar toegankelijk snellaadstation.  

Bij een gemiddeld verbruik van 0,8 kilogram waterstof (WLTP) kost de rit € 10,28 per 100 km. Een overeenkomstige rit met benzine of diesel en een verondersteld gemiddeld verbruik van 6,6 liter bij een brandstofprijs van € 1,90 kost € 12,54 . Het opladen van 19 kWh (gemiddelde behoefte voor 100 km) aan een openbare laadpaal kost gemiddeld € 11,21, meld de ADAC, de Duitse belangenorganisatie voor automobilisten.

Nederland: minister Jetten debatteert vandaag over Nationale Waterstofstrategie

Nederland: minister Jetten debatteert vandaag over Nationale Waterstofstrategie

Tweede kamer waterstofDe commissie Economische Zaken en Klimaat debatteert vandaag, woensdag 13 april van 17.00 tot 22.00 uur, over de waterstofstrategie van Nederland. Hiervoor komt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie naar de Kamer. In het commissiedebat komen verschillende onderwerpen omtrent waterstof aan bod komen. De regeringspartijen CDA en VVD hebben inmiddels laten weten de ambities met waterstof te willen verdubbelen. Belangstellenden die het debat over waterstof willen volgen kunnen live meekijken via de link onderaan dit artikel.

Een belangrijk onderdeel van de Nationale Waterstofstrategie is de uitrol van de 'waterstof Backbone', een ringleiding door Nederland waardoor de Gasunie waterstof gaat transporteren. Over enkele weken houdt de Gasunie een informatiesessie over deze backbone. Er wordt technische uitleg gegeven en op welke wijze ondernemers een contract met Hynetwork kunnen sluiten. Inschrijven kan via deze link 

In het Nationaal Waterstof Programma staan drie punten centraal als het gaat om de waterstofketen. Ten eerste kan waterstof een belangrijke rol spelen voor de industriesector omdat hiervoor vaak hoge temperaturen nodig zijn. Hoge temperaturen worden nu nog met fossiele brandstoffen bereikt, waterstof kan hiervoor een alternatief zijn. Het produceren van waterstof vergt veel stroom, daarom zal er een grote hoeveelheid duurzame elektriciteit nodig zijn, zoals wind op zee. Ten tweede kan waterstof ook een rol gaan spelen in de transport- en mobiliteitssector. Denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens die grote afstanden moeten overbruggen en dit niet op stroom kunnen, hiervoor is waterstof een alternatief. Ten derde gaat het programma in op de randvoorwaarden die nodig zijn voor het ontwikkelen van een waterstofketen. Hierbij gaat het om thema’s als beleid, wet- en regelgeving, en veiligheid.

De waterstofmarkt is momenteel nog in ontwikkeling en heeft ook een internationaal karakter. Er wordt gekeken naar de rol van de overheid bij bijvoorbeeld de opslag en transport van groene waterstof.

Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via de onerstaande link kunt u live meekijken.

Livestream: Groen van Prinstererzaal | Tweede Kamer der Staten-Generaal
Nederland: Koning Willem Alexander bezoekt waterstofprojecten in Rotterdam

Nederland: Koning Willem Alexander bezoekt waterstofprojecten in Rotterdam

Rotterdam Koning waterstofZijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmorgen 12 april een werkbezoek gebracht aan de Rotterdamse haven. Het bezoek stond in het teken van waterstof. In Rotterdam komt op jaarbasis bijna drie keer het totale energieverbruik van Nederland binnen. Dat staat gelijk aan dertien procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie.

Als energiehaven van Noordwest-Europa heeft Rotterdam een ambitieuze verduurzamingsstrategie waarin elektrificatie en waterstof een belangrijke rol spelen. Er wordt ingezet op productie van groene waterstof, waterstof op basis van restgassen, infrastructuur voor transport van waterstof via buisleidingen en import en toepassing in industrie en transport. Koning Willem-Alexander kreeg tijdens zijn bezoek een toelichting op de waterstofambities van de Rotterdamse haven.


Tijdens een vaartocht langs de Maasvlakte sprak de Koning onder meer met Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam, Randolf Weterings, programmamanager Electrification & Hydrogen, en Alice Krekt, directeur klimaatprogramma bij Deltalinqs over de waterstofontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Aan de hand van ontwikkelingen op diverse projecten, werd door verschillende bedrijven de waterstofwaardeketen toegelicht: van import en export tot waterstofproductie in de haven, de vraagontwikkeling in industrie en transport van waterstof, tot de aanleg van waterstofleidingen (de zogenoemde ‘H₂-backbone’ door de haven en de ‘Deltacorridor’ verder richting Noordrijn-Westfalen via Chemelot). Het bedrijf ThyssenKrupp Staal belichtte de vraag naar waterstof in Duitsland.
Na de vaartocht volgde een bezoek aan Neste, waar Bart Leenders, vice-president Global Production, een toelichting gaf over hoe Neste werkt aan verduurzaming en welke rol waterstof daarin speelt. Tenslotte deelden vertegenwoordigers van verschillende bedrijven in de haven hun uitdagingen op het gebied van waterstof met de Koning.

Grote foto: Havenbedrijf Rotterdam / Danny Cornelissen  Inzet: foto website Koninklijk Huis

Saoedi-Arabië: bouw begint van grootste groene waterstoffabriek ter wereld

Saoedi-Arabië: bouw begint van grootste groene waterstoffabriek ter wereld

Saoedi Arabië windmolensIn Saoedi-Arabië wordt rond deze tijd begonnen met de bouw van de grootste fabriek voor groene waterstof ter wereld. Uit 4 gigawatt aan elektriciteit, opgewekt uit zon en wind, moet 650-duizend kilo waterstof per dag worden geproduceerd. In de vorm van vloeibare ammoniak wordt deze waterstof verscheept naar landen over de hele wereld. Een optie van een duizenden kilometerslange waterstof-pijpleiding naar Europa wordt verder onderzocht. Totale investering: 4,5 miljard euro.

De enorme waterstofplant maakt gebruik van elektrolysers, ontworpen door het Duitse bedrijf ThyssenKrupp. Iedere elektrolyser is ongeveer 40 meter lang. Er worden in totaal 120 apparaten geplaatst in de woestijn bij de nieuw op te richten stad Neom, in het noordwesten van Saoedi-Arabië, aan de kust van de Rode Zee en de Golf van Akaba. 

De fabriek wordt gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Air Products, dat in juli 2020 een overeenkomst voor de realisatie met Saoedi-Arabië heeft getekend. De bouwvoorbereidingen zijn al lang aan de gang, nu de grond geëgaliseerd is zal de komende dagen de daadwerkelijke bouw beginnen.

Naast een productiebedrijf voor groene waterstofmarkt ontwikkelt staatsolieproducent Saudi Aramco ook een plant voor de productie van blauwe waterstof, gemaakt uit aardgas. Saoedi-Arabië bekijkt het zakelijk, de waterstof zal worden verkocht aan degenen die op de wereldmarkt de hoogste prijs biedt. Het land wil uiteindelijk 's werelds grootste exporteur van groene waterstof worden. 

Het project met de naam Helios, wordt geleid door een consortium met onder meer Air Products en ACWA Power International, een Saoedisch nutsbedrijf. In 2026 moet de eerste waterstof geproduceerd worden.

Nederland: opening eerste waterstoffabriek bij zonnepark in Oosterwolde

Nederland: opening eerste waterstoffabriek bij zonnepark in Oosterwolde

Oosterwolde Alliander GroenGasVandaag openen netwerkbedrijf Alliander en hernieuwbare energieontwikkelaar GroenLeven in Oosterwolde (Friesland) de allereerste binnenlandse waterstoffabriek naast een zonnepark in Nederland. Op deze locatie wordt met zonnepanelen opgewekte elektriciteit omgezet naar waterstof. Alliander en GroenLeven gaan hier onderzoeken op welke manier waterstof een rol kan spelen in gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren. gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet niet voldoende is om grootschalige opgewekte zonne-energie terug te leveren.

In Oosterwolde onderzoeken Alliander en GroenLeven de komende vijf jaar gezamenlijk op welke manier waterstof kan bijdragen aan het efficiënt gebruiken van het elektriciteitsnet. In het onderzoek kijkt Alliander of filevorming op het elektriciteitsnet kan worden verminderd of voorkomen en of waterstof een oplossing is om uitbreiding van het net te voorkomen. Voor de pilot heeft Alliander direct naast een zonnepark van GroenLeven een waterstofinstallatie gebouwd. Met deze installatie gaat GroenLeven met de elektriciteit uit haar zonnepark water omzetten naar waterstof. Deze 100% groene waterstof wordt vervolgens afgenomen door het lokale taxibedrijf Kort en brandstofleverancier OrangeGas uit Heerenveen. Naar verwachting kan jaarlijks 100.000 kilogram waterstof worden geproduceerd. Goed voor ongeveer 10 miljoen schone kilometer aan autoritten met een personenauto.
Foto: de waterstoffabriek in aanbouw, direct naast het zonnepark

Wereld: Leanne Halliday over risico’s van de nieuwe waterstofeconomie

Wereld: Leanne Halliday over risico’s van de nieuwe waterstofeconomie

Perth7 waterstofTerwijl de wereld intensiever zoekt naar nieuwe manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, schetst Leanne Halliday van LRQA de voordelen van waterstof als vervanger van fossiele brandstoffen. Leanne beschrijft ook de snelle ontwikkeling van de waterstofeconomie en een aantal risico’s waarmee deze wordt geconfronteerd, en legt uit waarom assurance-diensten van gerenommeerde onafhankelijke serviceverleners een vitale rol zullen spelen bij de acceptatie van waterstof als een belangrijke bron van schone energie.
Meer leest u via deze link
Duitsland: BMW zoekt al 40 jaar naar een optimale waterstofauto (overzicht)  

Duitsland: BMW zoekt al 40 jaar naar een optimale waterstofauto (overzicht)  

BMW historie waterstofVorige week bracht Waterstof Magazine het bericht dat BMW in het noorden van Zweden, direct bij de poolcirkel, een BMW X5 op waterstof aan het testen is. Onder barre omstandigheden wordt het voertuig met een brandstofcel aan praktijktesten onderworpen. Autokenners weten dat dit niet de eerste keer is dat het Duitse automerk naar buiten brengt onderzoek te doen naar waterstoftoepassingen. Inmiddels heeft het bedrijf al vier decennia ervaring met de brandstofcel en voertuigen met een waterstof-verbrandingsmotor.

De flirt met waterstof is voor BMW niet geheel vrijblijvend. Het automerk heeft nu eenmaal veel gebruikers die dagelijks lange afstanden afleggen en pittig rijden. Met een voertuig op batterijen is dat onmogelijk. En dan staat de vraag nog open of batterijen goed zijn voor het milieu en of er voldoende grondstoffen te vinden zijn om de wereld op batterijen te laten rijden.

Het rijden op waterstof is voor nagenoeg alle bestuurders zeer herkenbaar. Je rijdt naar een tankstation en vier minuten later kun je weer 600 kilometer vooruit. BMW zag dat 40 jaar geleden al, maar heeft verzuimd echt door te drukken met waterstofontwikkelingen. En dan speelde de tankinfrastructuur ook nog een remmende rol.

Maar de tijden zijn veranderd. In Duitsland zijn inmiddels bijna 100 waterstoftankstations operationeel, vaak gelegen bij belangrijke kruisingen van snelwegen. En in heel Europa komen er de komende jaren in hoog tempo H2-stations bij. In 2022 probeert BMW het daarom opnieuw met waterstof, nu met de BMW X5.

Auteur Willeme van Autoblog heeft zich verdiept in de 40-jarige relatie tussen BMW en waterstof. Een prachtig overzicht, met veel foto’s van waterstofvoertuigen uit een ver verleden, vindt u via deze link.

 

VS: eerste waterstoftrucks van Nikola onderweg naar Ontario (video)

VS: eerste waterstoftrucks van Nikola onderweg naar Ontario (video)

Phoenix Nikola testritOnder grote belangstelling heeft startup Nikola de eerste vrachtauto’s op waterstof gedemonstreerd. De twee trucks vertrokken vanuit Phoenix in Arizona naar Ontario in Californië. De testrijders waren de gewone vrachtwagenchauffeurs van Transportbedrijf Biagi Bros, die de voertuigen over een afstand van 579 kilometer over de Amerikaanse wegen stuurden.

De chauffeurs zijn bijzonder positief over de testrit. Een van hen laat na afloop weten dat de Tre FCEV een van de beste voertuigen is die hij ooit heeft bestuurd. Andere chauffeurs zijn onder de indruk van de eenvoud: gewoon het gaspedaal intrappen en de truck doet wat hij moet doen: optrekken, geen versnellingen en meteen koppel.

De video toont het vertrek van de trucks, de tocht over de Amerikaanse snelwegen en het tankproces bij een tankstation van Shell, speciaal ingericht voor zware voertuigen. Nikola meldt dat er 100 kilo waterstof wordt getankt onder 700 bar. De tanktijd bedraagt 10 tot 15 minuten.

Het videoverslag van de eerste tocht ziet u via deze link.

 

Nederland: eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet over op waterstof

Nederland: eerste woning in Stad aan ’t Haringvliet over op waterstof

Stad inspiratiehuis waterstofHet is een gewoon rijtjeshuis in een gewone straat in een dorpje in Zuid-Holland. Miljoenen Nederlanders wonen in een soortgelijke woning. Toch is hier iets bijzonders aan de hand. Dit is het ‘inspiratiehuis’ van netbeheerder Stedin. De woning is afgesloten van het aardgas, sinds deze week stroomt er waterstof door de leidingen. In één klap is deze woning geheel CO2-vrij.

Het inspiratiehuis staat niet geheel toevallig in Stad aan ’t Haringvliet op het eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp met 600 woningen maakt zich al jaren op om de eerste plaats te worden die volledig overschakelt naar waterstof. Niet in een paar proefwoningen en niet alleen in een nieuwbouwwijk, het hele dorp gaat om. Van woningen uit begin vorige eeuw tot goed geïsoleerde woningen van na het jaar 2000.  Het waterstofproject heeft de afgelopen jaren miljoenen euro’s subsidie ontvangen om deze test uit te voeren. Als het project slaagt, gaan grote delen van Nederland volgen. Over drie jaar moet dat duidelijk zijn. De gemeente Goeree-Overflakkee, Netbeheerder Stedin en een grote groep inwoners werkt samen binnen dit zeer innovatieve project.

De eerste woning gebruikt nog maar een beperkte hoeveelheid waterstof. Dat wordt overigens niet van ver aangevoerd, maar vlakbij via elektrolyse geproduceerd. De volgende stap is een ‘draagvlakmeting’ in de zomer van 2022. Als daaruit blijkt dat minimaal 70 procent van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het dorp achter het waterstofproject staan, moet in 2025 ieder gebouw op de waterstofleiding aangesloten zijn.

“Dat wordt nog behoorlijk spannend’’, laat inwoner Koos van Rijn (66) in de regionale media weten. Hij is sinds 2019 betrokken is bij Stad Aardgasvrij. “Het valt of staat met de kosten van waterstof. Nu hebben we nog geen beeld van wat de maandlasten zouden zijn voor iemand die van aardgas overstapt op waterstof. Als het duurder uitvalt, dan kun je het antwoord wel raden.’’ Heel spectaculair is de overstap van aardgas naar woningen niet. De waterstof stoomt door dezelfde leidingen en de waterstof cv-ketel ziet er precies zo uit als een ketel op aardgas. Heel veel bijzonders valt er niet te zien, maar de techniek in de nieuwe cv-ketel is een stuk gecompliceerder.

Stad Aardgasvrij heeft een bijdrage ontvangen van 5,6 miljoen euro van het Programma Aardgasvrije Wijken om het project te bekostigen. 

Europa: met een octrooi bepaalt u zelf wie er van uw waterstofuitvinding mag profiteren

Europa: met een octrooi bepaalt u zelf wie er van uw waterstofuitvinding mag profiteren

Octrooi febr 22Waterstof en open innovatie. Een termen die vaak langskomen en die aantrekkelijk klinken; wie wil nou niet putten uit de expertise van vele innovatieve partijen om zo snel baanbrekende technologieën te ontwikkelen? Het past ook in een ideëel beeld van een wereldwijde deeleconomie, waar technologische vooruitgang wordt gedeeld zodat we er allemaal beter van worden. In dat licht zien sommigen bescherming van intellectueel eigendom d.m.v. bijvoorbeeld octrooien als een obstakel, een barrière voor samenwerking. Klopt dat beeld wel? In deze blog gaan Nyske Blokhuis en Anne de Blécourt van octrooibureau EP&C hier dieper op in.

De waterstofindustrie is er een met vele spelers op diverse vakgebieden als productie, opslag, transport en verbruik. Dit vereist expertise uit verschillende hoeken, over bijvoorbeeld elektrode-materialen, koelinstallaties, pompsystemen en brandstofcelontwerpen. Daarnaast is standaardisatie van bijvoorbeeld vulslangen, opslagvormen en transportdrukken wenselijk. Het ligt daarom voor de hand om samenwerkingen op te zoeken met partijen die samen de benodigde expertise voor de gehele waterstofketen bezitten. Hoe u dit regelt leest u op Waterstof Magazine in deze blog.

Schrijf u nu in voor de GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

Schrijf u nu in voor de GRATIS nieuwsbrief van Waterstof Magazine

Flyer nieuwsbrief blauwDe redactie van Waterstof Magazine geeft ieder weekend een overzicht van het actuele waterstofnieuws wereldwijd.

Interesse?

Schrijf u direct in voor deze gratis nieuwsbrief via deze link.
Wereld: investeren in blauwe waterstof commercieel gezien oninteressant

Wereld: investeren in blauwe waterstof commercieel gezien oninteressant

Blauwe waterstofInvesteren in de productie van blauwe waterstof kan voor bedrijven de komende tien jaar al snel uitlopen op een financieel drama. Een kilo blauwe waterstof geproduceerd uit fossiele brandstoffen waarbij de koolstof wordt afgevangen, is momenteel goedkoper dan een kilo groene waterstof. Maar dat gaat tussen nu en 2030 veranderen, schrijft hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine.
Het hele achtergrondverhaal leest u op het tabblad 'achtergronden' of via deze link. 

Nederland: Hydrogen Port Equipment Day voor een duurzaam havengebied

Nederland: Hydrogen Port Equipment Day voor een duurzaam havengebied

Rotterdam air liquide terbergAir Liquide neemt het initiatief om het havengebied van Rotterdam weer een stukje schoner te maken. Tijdens de Hydrogen Port Equipment Day kunnen belangstellen kennismaken met de nieuwste schone transportmiddelen die worden aangedreven met waterstof. Leveranciers van havenmateriaal en de Haven van Rotterdam participeren in het evenement dat een bijdrage moet leveren om van een van de grootste havengebieden ter wereld een duurzaam gebied te maken.

Interesse? De Waterstofhaven Equipment Day is gratis en gericht op iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe technische ontwikkelingen, mobiliteit en duurzaamheid in de haven.

Datum & tijd: vrijdag 10 december 2021 van 9.30 tot 12.00 uur

Opgeven via deze link

 

Zweden: in Luleå wordt emissievrij met groene waterstof staal geproduceerd

Zweden: in Luleå wordt emissievrij met groene waterstof staal geproduceerd

Fossiel vrij staalThorsten Herbert, directeur bij Nel Hydrogen, geeft een inkijkje in de fabriek voor groen staal in Zweden. De fabriek in Luleå, onderdeel van het Hybrit-project, werd vorig jaar zomer in gebruik genomen en produceert geheel fossielvrij staal met waterstof. De groene waterstof wordt geproduceerd via een grote elektrolyser met een capaciteit van 4,5 MW van Nel Hydrogen (foto). Niet alleen de waterstof, maar ook de benodigde elektriciteit wordt groen opgewekt. Naast de fabriek is momenteel een ondergrondse waterstofopslag in aanbouw van 100m3.

Het belangrijkste doel van het Hybrit-project is om de uitstoot van CO2 te minimaliseren bij de productie van staal. De staalindustrie is verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde  CO2-uitstoot. In Zweden, een land met veel staalindustrie, is dat 10%.

De fabriek in Luleå, dicht bij de Finse grens, maakt deel uit van het bredere gezamenlijke Hybrit-initiatief van staalproducent SSAB, ijzerertsproducent LKAB en Vattenfall met financiële steun van het Zweedse Energieagentschap. Tijdens de testfase, die duurt tot 2024, zal zowel aardgas als waterstof worden gebruikt, zodat de twee brandstoffen kunnen worden vergeleken. Staalproducenten van over de hele wereld kijken met veel belangstelling naar dit project.

Hybrit Development is een joint venture tussen de staalproducent SSAB, het mijnbouwbedrijf LKAB en het energiebedrijf Vattenfall. Het doel van de joint venture is om 's werelds eerste fossielvrije, op erts gebaseerde staalproductieproces te ontwikkelen. Het project ging in het voorjaar van 2016 van start en het doel is om in 2035 een industrieel proces te hebben. Het bijproduct van het gebruik van fossielvrije elektriciteit en waterstof in de staalproductie, in plaats van cokes en kolen, zal water zijn in plaats van koolstofdioxide. Het initiatief heeft het potentieel om de totale CO2-uitstoot van heel Zweden met 10 procent te verminderen. 

België: binnenvaartschip op waterstof voor vervoer van vloeibare chemicaliën

België: binnenvaartschip op waterstof voor vervoer van vloeibare chemicaliën

België VolendamInovyn, een producent van vinylproducten en dochterbedrijf van chemiereus INEOS, gaat samen met het Nederlandse VT Group een bulkschip voor vloeibare chemicaliën ontwikkelen dat op waterstof vaart. Het schip gaat varen in België tussen Antwerpen in Vlaanderen en Jemeppe in Wallonië. De waterstof die het schip verbruikt is als restproduct afkomstig uit een chemische fabriek.

De VT Group zal het bestaand binnenschip ‘Volendam’ uitrusten met waterstoftechnologie en daarbij de traditionele dieselmotor vervangen. Dit zal de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 1.000 ton verminderen. VT zal ook eigenaar en exploitant zijn van dit nieuwe binnenvaartschip.

Wouter Bleukx, Hydrogen Business Manager bij Inovyn: "Vervoer op waterstof zal een cruciale rol spelen binnen het Europese traject naar nul procent CO2-uitstoot. Inovyn ziet zichzelf als belangrijke partner om de uitstoot in de transportsector te verlagen. We zijn reeds een producent van koolstofarme waterstof en hebben een aanzienlijke vraag naar transport."

Niels Groenewold, CEO van VT Group: "Onze sterke relatie met Inovyn heeft ons altijd in staat gesteld om te innoveren. De mogelijkheid om bij te dragen aan een net zero operatie is erg waardevol voor ons en sluit naadloos aan bij de duurzaamheidsambities van ons bedrijf."

Keller ontwikkelt de meest innovatieve waterstof-druksensoren | advertorial

Keller ontwikkelt de meest innovatieve waterstof-druksensoren | advertorial

Advertorial KellerADVERTORIAL |  Wereldwijd neemt het aantal voertuigen dat rijdt op waterstof in hoog tempo toe. In Europa, Azië en de Verenigde Staten rijden inmiddels duizenden auto’s, bussen en vrachtwagens op waterstof en er komen er steeds meer bij. Al deze voertuigen worden onder hoge druk getankt, de zware onder 350 bar en de personenauto’s onder 700. Keller heeft druksensoren die zorgen dat dit proces veilig verloopt.

Keller heeft speciale druksensoren voor waterstof. De piëzo-resistieve sensoren hebben een RVS-scheidingsmembraan om de feitelijke chip, die de druk meet, te isoleren van het medium. De ruimte waarin de drukmeetchip zich bevindt is gevuld met olie. De druk op het RVS-scheidingsmembraan wordt daarmee 1 op 1 op de chip overgebracht. Zonder mitigerende aanpassing zou de toepassing van dit type druksensor kunnen leiden tot problemen door het fenomeen “permeatie”.

Bij permeatie dringen waterstof H+ ionen door de poriën van het rvs heen, waardoor ze zich in de oliegevulde ruimte van de druksensor kunnen ophopen. Hier binden ze zich weer tot H2 moleculen. Bij uitzetting leidt tot een valse drukwaarde.  Als de uitzetting groot genoeg is zou een druksensor zelfs defect kunnen gaan.

Om permeatie te voorkomen wordt het membraan van Keller verguld. De extra goudlaag op het membraan vertraagd het permeatie proces, lang genoeg om geen problemen te veroorzaken. Bij non-corrosieve toepassingen is het vergulden van een RVS316L membraan voldoende voor een levensduur van 10 jaar. Bij corrosieve toepassingen is dezelfde combinatie slechts 3 jaar, maar als een verguld Hastelloy C276 membraan wordt gebruikt is de levensduur ook 10 jaar.

Meer informatie over de innovatieve druksensoren van Keller vindt u via deze link

Duitsland: Proton ontwikkelt stroomvoorziening voor mobiel H2-tankstation

Duitsland: Proton ontwikkelt stroomvoorziening voor mobiel H2-tankstation

Proton BeierenDe Duitse bedrijf Proton heeft een stroomvoorziening ontwikkeld voor een mobiel waterstoftankstation van Shell New Energies. Het systeem bevat een batterij van de Oostenrijkse provider Xelectrix Power, gecombineerd met drie brandstofcellen die gezamenlijk 240 kW kunnen leveren. De ‘HyShelter240’ levert de stroom die nodig is om de waterstof op lokatie te kunnen comprimeren naar hoge druk. Het mobiele tankstation van Shell staat op verschillende locaties waar niet altijd voldoende netstroom beschikbaar is.

De Beierse waterstofbrandstofcelexpert Proton Motor Fuel Cell levert noodstroomvoorzieningen op basis van waterstof voor datacenters, gemeentelijke nutsbedrijven, ziekenhuizen en andere kritieke openbare voorzieningen tot netwerkonafhankelijke oplaadinfrastructuur voor batterij-elektrische voertuigen. De kerncomponenten van de ‘HyShelter 240’brandstofcelcentrale zijn drie PM Frame S43 Proton Motor-brandstofcelsystemen.

Eerder dit jaar leverde Proton al een stroomvoorziening aan de wijk Weitmar in de Duitse stad Bochum. Hier wordt de komende drie jaar onderzoek uitgevoerd naar manieren om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Voor de stroomopwekking en verwarming in de toekomst, gaan de initiatiefnemers onder meer waterstof gebruiken als opslag, zonne-energie, brandstofcellen en warmtepompen. Met een 36kW brandstofcel, worden 81 appartementen van CO2-vrije energie voorzien.

Parijs: wereldberoemde voetballers nemen kijkje in Dakar-truck op waterstof

Parijs: wereldberoemde voetballers nemen kijkje in Dakar-truck op waterstof

Paris MessiAan de truckrally van Dakar in 2022, die zal worden verreden in Saudi-Arabië, zal voor het eerst een vrachtwagen op waterstof deelnemen. Het Franse bedrijf Gaussin komt met een truck op waterstof. In Parijs werd het voertuig in het voetbalstadion van Paris Saint-Germain gepresenteerd.

Over een maand zal het voertuig arriveren in de havenstad Jaddah, aan de Rode Zee. Vanaf daar vertrekken de teams en hun vervolg naar Ha’il, midden in de woestijn. Daar gaat de krachtmeting op nieuwjaarsdag van start. In twee weken tijd rijden de teams via Riyadh terug naar Jeddah aan de kust.  Het parcours leent zich vooral voor twee dingen: zand en mysterie.

Deelname zal in eerste instantie bedoeld zijn als testrit om te zien of de hedendaagse techniek extreme omstandigheden wel of niet kan weerstaan. Het is voor Gaussin een uitgelezen kans om te zien hoe betrouwbaar waterstoftoepassingen inmiddels zijn. In totaal rijden de voertuigen 8000 kilometer. De waterstoftruck heeft een maximale snelheid van 140 km/u en op een volle tank kan 250 kilometer worden gereden.

Het Franse beursgenoteerde Gaussin is al enkele jaren bezig met waterstoftoepassingen. Het bedrijf werkt aan vrachtauto’s met opleggers op waterstof, autonome containertrekkers die worden ingezet op haventerreinen en voertuigen voor emissievrij goederentransport op luchthavens.

De truck die wordt ingezet bij Dakar is niet alleen krachtig, maar ziet er ook indrukwekkend uit. Daarvoor is Gaussin een samenwerking aangegaan met de Italiaanse ontwerpstudio Pininfarina. Eerder deze maand werd het voertuig gepresenteerd in het voetbalstadion van Paris Saint-Germain waar verschillende wereldberoemde voetballers persoonlijk een kijkje kwamen nemen.

De H2-truck is overigens niet het enige emissievrije voertuig dat deelneemt aan de woestijnrally. Ook een batterij-elektrische wagen zal zijn opwachting maken. De zero-emissie voertuigen passen in het beleid van de organisatie van Dakar, in 2030 wil de race emissievrij zijn.

Voor beelden van de H2-truck in het voetbalstation van Paris Saint-Germain klikt u hier

 

Zwitserland: Nederlandse bloemen voor bijdrage aan uniek waterstofnetwerk

Zwitserland: Nederlandse bloemen voor bijdrage aan uniek waterstofnetwerk

HydrospiderDe typisch Nederlandse ‘Dag van de Ondernemer’ is doorgedrongen tot in Zwitserland. InnovaTrain AG, een Nederlands bedrijf in Zwitserland  is door Rick Slettenhaar (rechts op de foto) van de Nederlandse Ambassade in het zonnetje gezet. Het bedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de logistiek van waterstof in containers en dus aan emissievrije mobiliteit. Vanmorgen kregen Kristin Kranenberg en Pieter van den Bold, in een prachtig zonnig Zwitserland, een boeket Nederlandse bloemen, als dank voor de bijdrage die zij internationaal leveren aan innovatie, duurzaamheid en welzijn.

Het bedrijf InnovaTrain AG levert laad- en losdocks waarin de 20-voets containers met waterstof kunnen worden geplaatst. Deze docks staan door het hele Alpenland, bij zowel de vullokaties als bij afnemers, zoals de waterstoftankstations.

Via deze link kunt u zien hoe deze docks eruitzien en werken.

 

Nederland: Den Haag stopt met taxi’s op waterstof en kiest batterij-elektrisch

Nederland: Den Haag stopt met taxi’s op waterstof en kiest batterij-elektrisch

Den Haag kerkhofDe gemeente Den Haag heeft besloten afscheid te nemen van de waterstoftaxi’s in de Hofstad. Voor de komende zes jaar is gekozen voor een bedrijf dat het personenvervoer batterij-elektrisch (BEV) zal uitvoeren. De huidige contracten lopen volgend jaar af, de nieuwe overeenkomst met BEV’s gaat op 1 augustus 2022 in en loopt tot 21 juli 2028. De gemeente houdt de optie open om het contract daarna nog met twee jaar te verlengen.

De bedrijven die inschreven op de vervoersconcessie konden in totaal 30 punten verdienen, waarvan 8 voor duurzaamheid. Waterstof is voor de gemeente niet duurzaam genoeg, rijden op (grijze) stroom wel. In Nederland rijden er momenteel ongeveer 70 taxi’s op waterstof, bijna allemaal in Den Haag. Het voordeel van het rijden op waterstof ten opzichte van elektrisch is een grotere actieradius, snel tanken en het niet hoeven realiseren van eigen laadpleinen.

De taxi’s in Den Haag zijn van het type Toyota Mirai. Erwin Jongh van Toyota Nederland reageert ontstemd op het nieuws. “De kennis over energie-efficiency en kosten-efficiency is nogal verschillend. Juist in Amsterdam starten we met taxi’s op waterstof. En steden als Oslo, Kopenhagen en Parijs zetten er massaal op in. Laten we Den Haag als koploper overeind houden. Het elektriciteitsnet van Den Haag is te zwak om taxi’s met batterijen in deze mate te kunnen opladen.”

Jan Paul Kerkhof van BP Kerkhof levert nagenoeg alle waterstof aan de taxivloot. “De gemeente komt met het argument dat er niet voldoende groene waterstof zou zijn. Maar wij leveren hier gewoon 100% groene waterstof waar we de taxi’s mee kunnen bedienen. Sterker nog, dit doen we al twee jaar lang. Het is vreemd dat grijze stroom wel duurzaam is. Dat een schoon en beginnend product als waterstof, op deze manier in ontwikkeling wordt geremd kan ik niet bevatten. Andere gemeenten stimuleren wel waterstofvoertuigen en de komst van tankstations”, aldus Kerkhof.

OG, het vroegere OrangeGas, is retailpartner van BP Kerkhof in Den Haag. Joyce van Os de Man, directeur Benelux is zeer ontevreden over de invulling van deze aanbesteding. Zo geeft van Os de Man aan dat biobrandstoffen ook steeds vaker geweerd worden uit aanbestedingen omdat er in Nederland tank-to-wheel gemeten wordt (wat komt er uit je uitlaat) in plaats van well-to-wheel (de hele keten). Waterstof is zero-emissie én als het uit groene bronnen wordt opgewekt is het in de keten ook schoon. Zo beschikt OG over een groen waterstofproject in Oosterwolde waar er door middel van een groot zonnepanelenveld met het teveel aan groene stroom, groene waterstof wordt geproduceerd. “We moeten er mijns inziens voor waken dat we geen stekker-elektrisch oogkleppen beleid krijgen door een hele sterke lobby. We hebben alle schone brandstoffen keihard nodig om onze duurzaamheidsdoelstellingen zo snel mogelijk te halen. We zijn overigens niet tegen batterij-elektrisch. Ons bedrijf verkoopt ook gewoon laadpalen.”

Nederland: waterstof-ambassadeur Nienke Homan in bestuur Green Hydrogen

Nederland: waterstof-ambassadeur Nienke Homan in bestuur Green Hydrogen

Nienke HomanNienke Homan uit Groningen treedt toe tot het bestuur van de Green Hydrogen (GH2). GH2 is een Zwitserse stichting zonder winstoogmerk en krijgt steun van het Australische bedrijf Fortescue Future Industries dat wereldwijd actief is met uiteenlopende waterstofprojecten. De organisatie is gevestigd in Geneve. Homan is een van de grote voorstanders van groene waterstof in Nederland, eind deze maand legt ze haar functie als gedeputeerde in de provincie Groningen voor GroenLinks neer. GH2 omschrijft Homan als duurzaamheidsexpert.

Homan is voorzitter van de Sustainable Hydrogen Club en medeoprichter van SDGproof.org. en pleitbezorger voor waterstof als alternatief voor fossiel gas in de regio, staat in de persverklaring

Nienke Homan: "Ik ben verheugd om toe te treden tot het bestuur van de Green Hydrogen Organization, omdat groene waterstof de ontbrekende schakel is in de energietransitie, en omdat we ervoor moeten zorgen dat de groene waterstofeconomie er komt”.

 GH2 is in september 2021 opgericht en wordt voorgezeten door de voormalige premier van Australië, Malcolm Turnbull.

Het bestuur bestaat verder uit

  • Youngcho Chi, President & Chief Innovation Officer van Hyundai Motor Group, Zuid-Korea
  • Yun Choi, CEO van Korea Zinc Company, Ltd., Zuid-Korea
  • Mevrouw Maria Paz de la Cruz, CEO van H2 Chile, Chili
  • Andrew Forrest AO, oprichter van Fortescue Future Industries, voorzitter van FortescueMetals Group & de Minderoo Foundation, Australië
  • Frannie Léautier, CEO van Southbridge Capital, Rwanda
  • Lord Adair Turner, voorzitter van de Energy Transitions Commission en voormalig voorzitter van de Autoriteit voor financiële diensten, Verenigd Koninkrijk
Nederland: grootste waterstoftankstation van Europa onderweg naar Doetinchem

Nederland: grootste waterstoftankstation van Europa onderweg naar Doetinchem

Assen transportVanuit Assen is dit weekend het transport begonnen van een van de grootste waterstoftankstations van Europa. Het tankstation is geproduceerd bij het bedrijf Resato International voor Kuster H2 Energy in Doetinchem. Tien bussen van vervoersbedrijf Arriva gaan gebruik maken van de tankvoorziening.

“Het tankstation behoort bij de grootste openbare tankstations van Europa waar zowel 350 als 750 bar getankt kan worden”, zegt commercieel directeur Jan-Pieter de Wilde van Kuster. “Arriva zal jaarlijks ongeveer 100.000 kilo komen tanken, maar het tankstation is gekocht op groei. Bij een toevoerdruk van 50 bar levert het tankstation 1080 kilo per 24 uur. Maar dit getal gaat in praktijk omhoog omdat de toevoerdruk meestal hoger ligt. De compressoren hoeven dan minder te comprimeren en de hogedrukvaten zijn dan sneller gevuld.”

Het waterstofvulpunt komt bij het bestaande tankstation van Kuster aan de Braamtseweg op industrieterrein Wijnbergen in Doetinchem. Het tankstation is 24 uur per dag beschikbaar, voertuigen kunnen gevuld worden met 350 en 700 bar en er kan betaald worden met alle algemene betaalmiddelen.

Resato heeft ongeveer 4 weken nodig om de installatie operationeel op te leveren en te testen. Half december kan er waterstof getankt worden.

Nieuw-Zeeland: binnen 5 jaar landelijk netwerk van H2-stations voor zwaar transport 

Nieuw-Zeeland: binnen 5 jaar landelijk netwerk van H2-stations voor zwaar transport 

New Sealand IringaHiringa Refueling in Nieuw-Zeeland maakt bekend te starten met de uitrol van een landelijk netwerk van waterstoftankstations met een hoge capaciteit. De stations richten zich primair op het zwaar transport. Het bedrijf uit Nieuw-Zeeland heeft daarvoor een overeenkomst getekend met Haskel's Hydrogen Systems Group, een wereldspeler in compressietechniek en waterstoftankstations.

De eerste order omvat vier tankstations die op strategische plekken worden geplaatst op het Noordereiland (afbeelding rechts). De steden Auckland, Hamilton, Tauranga en Palmerston North krijgen als eerste een H2-station.  Deze moeten het komende jaar worden geleverd en in gebruik genomen en vragen een investering van 30 miljoen euro. De volgende leveringen moeten binnen vijf jaar plaatsvinden. Hiringa hoopt dan 24 tankstations, geschikt voor zwaar transport, op het Noorder- en Zuidereiland in gebruik te hebben. Nieuw-Zeeland behoort dan tot de eerste landen ter wereld met een dekkend netwerk dat kan voorzien in groene waterstof voor de transportsector. In 2030 verwacht het bedrijf 100 waterstoftankstations in heel Nieuw-Zeeland te exploiteren.

De TR Group, eigenaar van een van de grootste wagenparken voor zware voertuigen in Nieuw-Zeeland, gaat investeren in 20 trucks op waterstof. Daarvoor krijgt het bedrijf bijna 4 miljoen euro subsidie van de regering.  De TR Group zal de vrachtwagens leasen aan verschillende toonaangevende logistieke bedrijven.

De initiatiefnemers verwachten duizenden nieuwe banen in de nieuwe waterstofeconomie, niet alleen bij de initiatiefnemer zelf, maar ook bij andere bedrijven door het hele land.

Hiringa Refueling is een dochteronderneming van Hiringa Energy in Nieuw-Zeeland. Haskel's Hydrogen Systems Group is een dochteronderneming van Ingersoll Rand, beursgenoteerd in New York.

Nederland: zesde Air Liquide Waterstof Callenge start vrijdag in Waddinxveen

Nederland: zesde Air Liquide Waterstof Callenge start vrijdag in Waddinxveen

Waddinxveen zesdeOp vrijdag 12 november gaat in Nederland de zesde 24-uurs Waterstof Challenge van start. Ongeveer twintig equipes uit Nederland en België starten ’s middags om 13 uur bij de Van der Linden Groep in Waddinxveen. Waterstofliefhebbers kunnen tijdens de start niet alleen veel gewone waterstofauito’s bewonderen maar ook de snelste ter wereld, de waterstofracewagen van Team Forze van de Technische Universiteit Delft. Maar ook de zuinigste waterstofauto, de Eco-runner is te zien in Waddinxveen.

Tijdens de 24 uur in de waterstofauto kunnen de deelnemende teams punten krijgen per gereden kilometer, per tankstop en per bezocht land. Daarnaast verdienen ze punten door specifieke opdrachten op specifieke locaties te verrichten. Tijdens de rit zijn de voertuigen online te volgen: zowel via een portal met een real time puntenstand als via de social media-kanalen.

Het evenement begon ooit als een leuk idee met zes waterstofauto’s in 2017. Al vrij snel kwam er een Duitse editie en afgelopen jaar vond ook de eerste Scandinavische variant plaats.

De groei van het evenement zit daarnaast in de contacten tussen de deelnemers en de partners van dit evenement. “We zijn uitgegroeid tot een groot Europees netwerkevent”, aldus Arjan de Putter, directeur Fast Concepts en initiatiefnemer van de 24 uur Waterstof Challenge. “En juist die verbinding vinden we heel belangrijk,” vult Wim Peels, General Manager Twinning Energy en medeorganisator, aan: “Waterstofmobiliteit realiseren kun je niet in je eentje, je moet elkaar weten te vinden en elkaar helpen.”

De groei van dit evenement heeft ook geleid dat Air Liquide de naamgevende partner is geworden. Air Liquide is de grootste speler in waterstof voor mobiliteit ter wereld. Diederik Luijten is vice-president Hydrogen Energy Air Liquide Europa. “Air Liquide heeft zich verbonden als hoofdsponsor van de 24u Hydrogen Challenge, die reeds voor het 5e achtereenvolgende jaar zal doorgaan. Het doet ons enorm veel plezier om zoveel enthousiaste teams te zien die bereid zijn om 24 uur lang in waterstofauto's te rijden. Belangrijk is dat die helemaal geen schadelijke stoffen uitstoten! “

“Het samenwerken is cruciaal in de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge,” zegt De Putter. “En juist doordat je 24 uur met elkaar in de auto doorbrengt heb je alle tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Een van onze deelnemers zei na afloop dat hij het ‘the best teambuilding ever’ vond.”

Door een samenwerking met een tuinfestival en een kwekerij krijgen de deelnemers bij de start een boom en een bijzondere opdracht mee: als ze deze boom planten kunnen ze een fors aantal punten verdienen. “Natuurlijk zit daar een mooie symboliek in,” zegt Peels, “maar ook een stukje trots: als deelnemer kun je daarna volgen hoe jouw boom groeit.”

De organisatie van de Air Liquide 24 uur Waterstof Challenge bestaat sinds 2020 uit een samenwerking tussen Fast Concepts en Twinning Energy. Al eerder organiseerden zij meerdere keren de German 24 hour Hydrogen Rally  vanuit Stuttgart en dit jaar voor het eerst de Nordic 24 hour Hydrogen Challenge die van start ging in Kopenhagen.

Nederland: DREAMH2AUL test twee vrachtauto’s van 44 ton op waterstof

Nederland: DREAMH2AUL test twee vrachtauto’s van 44 ton op waterstof

Deventer TotalVijf Nederlandse partijen werken vanaf vandaag samen binnen het project DREAMH2AUL om twee vrachtauto’s op waterstof te laten rijden. De trucks worden gebouwd door Zepp.Solutions uit Delft, de transportbedrijven Vos Transport Group en de BCTN Group willen de twee voertuigen binnen de vrachtwagenvloot gaan inzetten en TotalEnergies wil hiervoor een waterstofvulpunt realiseren in Deventer. TNO onderzoekt de praktijkgegevens om deze te kunnen vergelijken met soortgelijke voertuigen.

Zepp.solutions is de komende jaren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de twee waterstof-elektrische vrachtwagens. Dit zullen 's werelds eerste waterstof aangedreven emissievrije trekkers voor opleggers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving. De trucks zullen een actieradius van meer dan 600 km hebben. Hiervoor zal Zepp brandstofcelsystemen met hoog rendement en een extreem hoge vermogensdichtheid ontwikkelen en inzetten.

De waterstof-aandrijflijn zal worden ingebouwd in twee N3 trekkers, die zullen worden ingezet door Vos Transport Group en BCTN Group voor stadsdistributie, regionaal containertransport en (internationaal) lange afstandstransport. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn hard op weg om als één van de eerste logistieke bedrijven binnen Europa de 4e Lean & Green Star te behalen. Dit door de diverse CO2 reducerende maatregelen en grote besparingen die de afgelopen jaren al zijn gerealiseerd.

Aan het assortiment van het reeds bestaande tankstation (foto) op industrieterrein A1 in Deventer zal waterstof worden toegevoegd. TotalEnergies is van plan hier uitsluitend groene waterstof aan te bieden.  

Zowel de vrachtwagens als het tankstation zullen naar verwachting halverwege 2023 operationeel zijn. Het DREAMH2AUL-project wordt ondersteund door de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in transport (DKTI) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Londen EnapterHet Duits, Thais en Italiaanse waterstofbedrijf Enapter heeft gisteravond in Londen de Earthshot Prize gewonnen. De milieuprijs, een initiatief van ZKH Prins William en The Royal Foundation, heeft tot doel de wereldwijde zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve oplossingen voor de grootste milieu-uitdagingen te stimuleren. In totaal vijf projecten over de hele wereld vielen in de prijzen. Prins William en zijn vrouw Catherine waren aanwezig, net als tal van beroemdheden als voetballer Mo Salah van Liverpool, actrice Emma Thompson en David Oyelowo. Er waren optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran. De ceremonie vond plaats in het Alexandra Palace. Enapter ging naar huis met 1,2 miljoen Euro.

Enapter Mede-oprichter Vaitea Cowan (foto rechts) was bij het bekendmaken van de shortlist, medio september, al zeer verrast. "We zijn dolgelukkig om erkend te worden door de EarthShot-prijs. De steun die we krijgen bij het opschalen van de productie van onze AEM-elektrolysers voor groene waterstof zal ons in staat stellen een nog grotere rol te spelen in het groene proces. Onze missie  is om groene waterstof voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken door de kosten van AEM-waterelektrolyse te verlagen zodat waterstof kan concurreren met fossiele brandstoffen.”

“Onze elektrolysers zijn compacte modules die probleemloos geschakeld kunnen worden om op elke schaal groene waterstof te produceren. Ze zijn eenvoudig te installeren en, belangrijker nog, ze zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie maakt ze perfect geschikt voor massaproductie, wat schaalvoordelen zal creëren om de kosten van elektrolysers enorm te verlagen en zijn daarmee toegankelijk voor iedere investeerder.”

Enapter bouwt momenteel een campus bij de Duitse stad Münster waar over twee jaar 10-duizend compacte elektrolysers per maand kunnen worden geproduceerd, schreef Waterstof Magazine eerder.

Nederland: waterstof dual power trekker op de Achterhoekse Waterstofdagen

Nederland: waterstof dual power trekker op de Achterhoekse Waterstofdagen

Doetinchem New HollandDe eerste waterstof dual power trekker ter wereld komt het komende weekend naar de Achterhoekse Waterstofdagen. Het voertuig kan geheel emissievrij rijden op waterstof en kan -indien gewenst- overschakelen op diesel. De uitstoot van CO2 en NOX is aanzienlijk lager terwijl koppel en vermogen volledig behouden blijft. De tractor is een van de tienallen voertuigen op waterstof die vrijdag en zaterdag te zien zijn bij het voetbalstadion van De Graafschap.

Tijdens de Achterhoekse Waterstofdagen in Doetinchem worden ieder uur lezingen gegeven over waterstof binnen de mobiliteit, de techniek achter waterstofvoertuigen en het waterstofnetwerk van de toekomst. Remeha is aanwezig met de eerste cv-ketel op waterstof ter wereld. Op de parkeerplaats voor het stadion staan tientallen voertuigen op waterstof opgesteld, van auto tot quad en van tractor tot heftruck. Er vliegt een drone op waterstof, er is een kooktoestel op waterstof te zien en de eerste waterstofbakfiets ter wereld.

vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober 2021. De toegang is gratis, coronacheck verplicht.

Op de website www.waterstofindeachterhoek.nl staat het hele programma.

Frankrijk: Hopium meldt 1000 pre-orders voor waterstofauto Machina

Frankrijk: Hopium meldt 1000 pre-orders voor waterstofauto Machina

Frankrijk Hopium MachinaaDe startup Hopium meldt in een persbericht de eerste doelstelling te hebben bereikt. Het Franse bedrijf, opgericht door coureur Olivier Lombard, zegt de eerste 1.000 bestellingen binnen te hebben voor haar waterstof auto Machina. De intekenaars hebben inmiddels de eerste 430 euro als aanbetaling overgemaakt. De liefhebbers moeten nog wel even geduld hebben, pas volgend jaar is het eerste prototype klaar, de uiteindelijke productie wordt rond 2026 verwacht.

Hopium is een nieuw Frans bedrijf opgericht door coureur Olivier Lombard, die in 2011 op 21-jarige leeftijd de jongste klassewinnaar werd op het circuit van Le Mans. De Machina op waterstof werd in oktober vorig jaar voor het eerst aangekondigd en in juni van dit jaar gepresenteerd tijdens de autoshow van Parijs. Het voertuig gaat minstens 120.000 euro gaan kosten.

Kopers krijgen daarvoor een emissievrije waterstofauto met een actieradius van 1000 kilometer, 500 PK  en een topsnelheid van meer dan 200 km/h. Volgens de autobedrijf zit de tank tussen de twee en drie minuten weer vol.

“Door als eerste onze auto te reserveren, hebben de toekomstige gebruikers van de Hopium Machina hun betrokkenheid bij ons project en hun steun voor waterstoftechnologie als aandrijfbron voor de toekomst getoond. We hopen de nieuwe leden van onze gemeenschap een nog nooit vertoonde ervaringen te bieden,’’ zegt oprichter en CEO Olivier Lombard.

Verenigd Koninkrijk: Ford komt volgend jaar met Transit op waterstof

Verenigd Koninkrijk: Ford komt volgend jaar met Transit op waterstof

ford op waterstofDe Amerikaanse autofabrikant Ford is bezig met de ontwikkeling van een bestelwagen op waterstof. Het wereldwijde succesnummer Ford Transit krijgt een brandstofcel. Samen met AVL, een Brits bedrijf dat gespecialiseerd is in voortstuwingstests, gaat Ford gezamenlijk een prototype te bouwen. Het project, deels gefinancierd door het Britse Advanced Propulsion Center en de overheid, heeft tot doel de integratie van kennis, techniek en technologie te verbeteren. 

De nieuwe Transit BEV zal in het voorjaar van 2022 in het Verenigd Koninkrijk op de markt komen en heeft een actieradius van 350 km. De aandrijflijn maakt gebruik van een modulair brandstofcelsysteem en vervangt de batterij van de Transit BEV, het model waarop het waterstofvoertuig op is gebaseerd.

Met de Transit op waterstof wil Ford onderzoeken of het voertuig in praktijk voldoet aan de wensen van de klanten op het gebied van rijbereik, snelladen en laadvermogen. Daarbij wordt de H2-wagen vergeleken met de Transit op batterijen.

ACTUEEL: schrijf u nu in voor de Waterstof Magazine Nieuwsbrief

ACTUEEL: schrijf u nu in voor de Waterstof Magazine Nieuwsbrief

Banner nieuwsbrief2Duizenden waterstofprofessionals op vijf continenten ontvangen één keer per week de Waterstof Magazine Nieuwsbrief. Ieder weekend, geheel gratis, de actuele waterstof-ontwikkelingen in uw mailbox.

Schrijf u direct in via deze link.
Nederland: Hydrozine wordt gemakkelijke CO2-vrije stroombron op bouwplaats

Nederland: Hydrozine wordt gemakkelijke CO2-vrije stroombron op bouwplaats

Helmond DensOp de Automotive Campus in Helmond werkt DENS (Dutch Energy Solutions) aan een oplossing om grote hoeveelheden waterstof te verplaatsen zonder hoge druk of exotische temperaturen. DENS zoekt de oplossing in Hydrozine, ook wel bekend als mierenzuur, een vloeistof waar een grote hoeveelheid waterstof in zit. Op de bouwplaats wordt deze vloeistof gescheiden in waterstof en CO2. Er blijft geen restproduct achter.

Hydrozine is een vloeibare waterstofdrager. Als Waterstof Magazine een kijkje neemt bij DENS in Helmond staan er enkele grote vaten achter het bedrijfspand. Buitenstaanders zouden kunnen denken dat er gewoon water in de vaten zit. Zware compressoren en hogedruktanks zijn voor het aanvoeren en opslaan van waterstof niet meer nodig.

“Het geheim van DENS is de omzetting van Hydrozine naar waterstof”, zegt Max Aerts, een van de oprichters van het bedrijf. “Hydrozine bevat 53 gram waterstof per liter. Het door DENS ontwikkelde apparaat reformt de vloeistof in waterstof en CO2. Toch is het proces CO2-neutraal, omdat de CO2 er bij het productieproces is ingestopt. De waterstof die vrijkomt wordt vervolgens omgezet in stroom in een generator die werkt op waterstof.”

Bouwbedrijf Heijmans heeft inmiddels de schone stroomvoorziening getest op een bouwterrein bij de Technische Universiteit Eindhoven. Een grootschaligere test vindt plaats op een bouwplaats van de snelweg A16 met een ander bouwbedrijf. Daar worden met de schone stroomgenerator een midigraver, een ankerboormachine, een machine voor hogesnelheidspalen en een shovel van 20 ton opgeladen. 

Het tanken van Hydrozine is eenvoudig. Mierenzuur is een vloeibare brandstof die gewoon in plastic tanks op de bouwplaats aankomt. Je hoeft hem alleen maar in de tank van 6000 liter te pompen, die in de 10 voets container zit waar ook de generator in zit. Het apparaat van DENS levert een nominaal vermogen van 20kW en heeft een 60 kWh accu. Door de grote tank heeft het aggregaat een capaciteit van 3.2MWh waarmee je ongeveer 60 Tesla’s kunt opladen.  

Omdat Hydrozine slecht een vijfde van de energiedichtheid van diesel heeft, zijn er heel wat liters van nodig. Elke minuut gaat er bijna een liter mierenzuur doorheen. Van de uitstoot van stikstof, zwaveloxide en fijnstof is geen sprake. Het reformingssproces en de stroomgenerator met een brandstofcel zijn fluisterstil. Een beperking is nog wel. De systemen van DENS kunnen nu 4 kg waterstof per uur produceren en dit moet nog fors omhoog om aan de totale energievraag van de bouwplaats te kunnen voldoen.

Voor de mobiliteit onderzoekt DENS of zware voertuigen ook direct met een Hydrozine-systeem kunnen worden ingericht. Het grote gemak is dat ze dan op traditionele wijze kunnen tanken.

Nederland: zuivelgigant heeft wereldprimeur met tankauto op waterstof

Nederland: zuivelgigant heeft wereldprimeur met tankauto op waterstof

Groningen Friesland CampinaZuivelcoöperatie FrieslandCampina haalt in de provincie Groningen melk op bij boerenbedrijven met een vrachtauto op waterstof. Een wereldprimeur die te danken is aan Transport Groep Noordwolde, een van de transporteurs die voor de coöperatie werkt. De trekker is gekocht bij Hyzon Europe die in de regio de eerste Europese fabriek voor waterstoftrucks exploiteert. De bedrijven hebben besloten voor Groningen te kiezen omdat daar een tankvoorziening voor waterstof aanwezig is, maar de zuivelgigant wil het emissievrije transport uitbreiden naar andere regio’s als daar de tankvoorziening gegarandeerd is.

De melkwagens van FrieslandCampina worden steeds duurzamer. Zo heeft het zuivelbedrijf de CO2-uitstoot per kilometer van het transport tussen boerderijen en productielocaties het afgelopen decennium al met 18,1 procent verlaagd. Gisteren is een volgende belangrijke stap gezet in de verdere verduurzaming van het melktransport, door de eerste 50-tons melkwagen rijdend op waterstof in gebruik te nemen.  Hans Wieleman, Manager Milk Logistics bij FrieslandCampina: “We blijven onszelf uitdagen en verbeteren, stap voor stap. Ruim vijf jaar geleden is FrieslandCampina gestart met het gebruik van liquid natural gas (LNG) als schonere brandstof voor de melkwagens en hebben we pompstations in heel Nederland – met succes - gestimuleerd om deze brandstof te leveren. Nu proberen we hetzelfde met waterstof mogelijk te maken in nauwe samenwerking met producent Hyzon en vervoerder Transport Groep Noord. Transport is en blijft belangrijk voor de verdere verduurzaming bij FrieslandCampina. Samen met deze betrokken partijen willen we de klimaatimpact van onze melkwagens tot een minimum beperken.”

Het zuivelbedrijf laat met de aanschaf van de waterstoftruck zien dat het bedrijf daadwerkelijk stappen durft te nemen in de verduurzaming, ondanks dat de prijs van een H2-truk nog aanzienlijk hoger is dan de prijs van een vergelijkbare wagen op diesel. FrieslandCampina adviseert andere transportbedrijven om deze mogelijkheid voor CO2-neutraal transport snel uit te breiden en daarmee samen het gebruik van waterstof in het transport te versnellen en daarmee de klimaatverandering tegen te gaan.

Nederland: ombouw woningen van aardgas naar waterstof is geen probleem

Nederland: ombouw woningen van aardgas naar waterstof is geen probleem

Uithoorn Stedin rapportNetbeheerder Stedin heeft eind vorig jaar in Uithoorn 14 bestaande woningen succesvol omgezet van aardgas naar waterstof. Uit de test moest blijken of de theoretische berekingingen ook in praktijk realiteit zijn. Stedin voerde dit project samen uit met energie-expert DNV, gemeente Uithoorn, woningbouwvereniging Eigen Haard, installateur Feenstra en ketelleveranciers Nefit-Bosch en Remeha. Vrij snel na de proefperiode kwamen er al positieve reacties naar buiten. Nu ligt er een officieel rapport met de titel ‘Technisch eindrapport ombouwproject Uithoorn’. Waterstofmagazine zet de belangrijkste conclusies op een rij.

De praktijktest kwam tot stand omdat uit diverse studies is gebleken dat het huidige aardgasnetwerk geschikt is om waterstof in te transporteren. Lopende projecten als ‘Rozenburg’, ‘The Green Planet’ en de test in het Schotse Leeds worden uitgevoerd met nieuwe netwerken. Netbeheerder Stedin, met 2 miljoen aansluitingen in het westen van Nederland, wil juist weten wat de mogelijkheden met een bestaand netwerk in huizen van voor de eeuwwisseling zijn. Vandaar dat de test is uitgevoerd in woningen die rijp zijn voor de sloop, aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn. De bewoners hebben de woningen voor aanvang van de test verlaten.

Het doel van het project is inzicht te krijgen in de wijze waarop straks miljoenen woningen in Nederland moeten worden omgebouwd van aardgas naar waterstof met zo min mogelijk aanpassingen. Binnen de scope viel het 8 bar druk-reduceerstation, het 100 mbar distributienetwerk en de gasleidingen binnen de woningen. Onderdeel van de proef was het testen van de dichtheid van leidingen met stikstof. Het project moet inzage geven in de ombouwwerkzaamheden per woning in tijd, geld, mensen en middelen.

Tijdens de proef is duidelijk geworden dat alle gebruikte materialen op het gebied van functionaliteit en lekdichtheid geschikt zijn voor waterstof. Vrijwel alle koppelingen, op drie na, waren lekdicht voor aardgas, stikstof, helium en waterstof. De drie koppelingen die lekten zijn nagetrokken en bleven daarna lekdicht. De twee geteste cv-ketels op waterstof van Nefit-Bosch en Remeha functioneerden uitstekend en hebben niet gehaperd.

Het hele gasleidingsysteem is geschikt voor waterstof, slechts de knelkoppelingen vragen aandacht. De ombouwwerkzaamheden wijken nauwelijks af van de aardgaswerkzaamheden die nu al in woningen worden uitgevoerd. Op het gebied van veiligheid zijn er geen onoverkomelijke uitdagingen. Gedurende de hele testperiode heeft zich geen enkele onveilige situatie voorgedaan.

De praktijktest laat zien hoeveel tijd het kost om een woning om te bouwen van aardgas naar waterstof. Gemiddeld is dat één dag. Omdat de ombouw maatwerk is, is het niet te verwachten dat dit -als er meer ervaring is opgedaan- sneller kan. Tijdwinst is nog wel te behalen als niet de totale ketel wordt vervangen, maar alleen het gasblok, de brander en de warmtewisselaar.

In een rapport dat Stedin heeft uitgebracht staat de conclusie dat de ombouw van woningen op aardgas naar woningen op waterstof technisch mogelijk is. Er zijn geen onoverkomelijke technische uitdagingen. De test was echter te kleinschalig, om definitieve conclusies te kunnen trekken zijn aanvullende, grootschalige pilotprojecten nodig. De wet- en regelgeving moet ook worden aangepast.

Voordat de proef in Uithoorn van start ging zijn de omwonenden uitvoerig geïnformeerd. Er zijn dan ook geen negatieve signalen uit de omgeving binnengekomen.

Het hele rapport kunt u hier downloaden:
https://www.stedin.net/-/media/project/online/files/duurzaamheid-en-innovatie/technisch-eindrapport-uithoorn.pdf

 

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Waterstoftank9Deze week is HyDelta, een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op het veilig inpassen van waterstof in de bestaande infrastructuur voor gastransport en distributie, officieel van start gegaan. De verschillende partners willen barrières voor innovatieve waterstofprojecten wegnemen. Het project loopt tot januari 2022 met een eventuele uitloop naar april. Innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn worden als eerste aangepakt.

Veel partijen lopen bij de ontwikkeling in praktijk aan tegen obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. Hierdoor komen innovatieve projecten niet van de grond of er treedt vertraging op. Het HyDelta-programma wil deze obstakels inventariseren en bezwaren wegnemen door vraagstukken te onderzoeken. De verschillende partijen binnen HyDelta richten zich op de financiering, het onderzoek en de uitvoering. De financiering wordt geregeld door de Gasunie, Netbeheer NL en TKI Nieuw Gas. Voor onderzoek en uitvoering zijn DNV GL, Kiwa, TNO en de New Energy Coalition aangesloten. Deze laatste partij zal ook als coördinator optreden.

Geselecteerde onderwerpen zijn: technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen. Voor al deze onderwerpen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij, of voortgeborduurd op, lopende en geplande internationale onderzoeken en initiatieven.

‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie.

Ondanks de vele initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofeconomie zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan. HyDelta wil deze vraagstukken oplossen.

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

sines foto initiatiefnemersIn Brussel hebben politieke leiders en hoge ambtenaren uit Portugal en Nederland verder gesproken over de realisatie van een enorme waterstoffabriek in Sines. Nabij deze Portugese havenplaats moeten grote zonnevelden komen met miljoenen zonnepanelen voor de productie van groene waterstof. Onder andere de Nederlandse Waterstofgezant Noé van Hulst en Bart Biebuyck, executive director van Fuel Cells and Hydrogen joint undertaking, zitten aan de overlegtafel. ‘We doen echter geen mededelingen over welke bedrijven bij dit initiatief betrokken zijn, dat laten we aan de bedrijven zelf over,’ meldt Van Hulst aan Waterstof Magazine

‘Het doel van de gesprekken in Brussel was om te praten over de vervolgstappen en de wijze waarop dit plan zou kunnen passen binnen de regels van de Europese Unie. Maar het is op dit moment te vroeg om daarover meer te zeggen,' aldus Van Hulst, die daar nog wel aan toevoegt dat een groep bedrijven in Portugal en Nederland al geruime tijd samengewerkt aan het creëren van een waardeketen en handelsroute. De beide regeringen hebben het initiatief verwelkomd.

‘Nederland beschouwt groene waterstof als een noodzakelijke aanvulling op elektrificatie en energie-efficiëntie met het oog op het bereiken van de afgesproken klimaatdoelen voor 2050,’ zegt van Hulst. ‘Onze berekeningen tonen echter aan dat we enorme hoeveelheden waterstof nodig hebben om te verduurzamen. En dan hebben we het over hoeveelheden die onze eigen binnenlandse productiecapaciteit de komende 10 jaar zullen overtreffen, vandaar onze belangstelling voor import,’ laat Van Hulst aan onze redactie weten. De Portugese Minister van Milieu João Matos Fernandes zegt in de media in Portugal dat het plan voor de waterstoffabriek in Sines in april zal worden ingediend. Hij garandeert dat het Portugese bedrijven het project zullen ontwerpen en bouwen.

Na afloop van de gesprekken in Brussel plaatste de Portugese staatssecretaris van Energie João Galamba de bovenstaande foto op social media. Hij staat voor de banier, met rechts naast hem Noé van Hulst en links Bart Biebuyck.

 

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Stad 6Onder grote belangstelling is woensdagmorgen in Stad aan ’t Haringvliet de eerste waterstofwoning van Nederland officieel geopend. Het hart van het waterstofsysteem is een Solenco Powerbox met een Italiaans design die is opgesteld in de garage. In de Powerbox zit een brandstofcel gecombineerd met een elektrolyser. Deze wordt gebruikt om van stroom -uit de 30 zonnepanelen op het dak- waterstof te maken en op een later tijdstip van dit waterstof weer stroom. De waterstofopslag bevindt zich in de tuin. In een grijze metalen kast ligt in 24 cilinders onder 30 bar maximaal 1200 liter waterstof opgeslagen. Waterstof Magazine was ter plaatse. Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen