• Home Slider01

Europa: 132 waterstofproducenten lonken naar 800 miljoen euro subsidie

Europa: 132 waterstofproducenten lonken naar 800 miljoen euro subsidie

Europa Productie waterstofDe Europese Waterstofbank heeft 132 biedingen uit 17 Europese landen ontvangen voor de productie van groene waterstof. De waterstofproducenten kunnen subsidie krijgen op elke kilo waterstof die wordt geproduceerd. Dit bedrag kan oplopen tot 4,50 euro. De totale aangevraagde steun overschrijdt ruimschoots het Europese budget van 800 miljoen euro.

De subsidie die de producenten van groene waterstof kunnen krijgen overbrugt de kloof tussen de productiekosten en de prijs die kopers momenteel bereid zijn te betalen voor hernieuwbare waterstof in plaats van fossiele waterstof.

Alle biedingen samen zorgen voor een totaal gepland elektrolysevermogen van 8,5 gigawatt. Over een periode van tien jaar zou dit leiden tot een totaal productievolume van 8,8 miljoen ton hernieuwbare waterstof. Op jaarbasis zou dit bijna 10% van de REPowerEU-ambitie van de EU voor de binnenlandse productie van hernieuwbare waterstof in 2030 dekken.

Kurt Vandenberghe, directeur-generaal Klimaatactie, is positief over de grote belangstelling. “De aanvragen zijn binnen en de enthousiaste reacties uit de markt op de pilotveiling laten zien dat de Europese waterstofindustrie klaar is om op te schalen! Hernieuwbare waterstof is een belangrijke oplossing in het Europese streven om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.”

Het  Europees Uitvoerend Agentschap voor klimaat, infrastructuur en milieu (CINEA) gaat de biedingen rangschikken op basis van hun prijs. Aanvragers worden in april/mei 2024 geïnformeerd over de evaluatieresultaten en succesvolle aanvragers worden uitgenodigd om de subsidieovereenkomsten voor te bereiden en uiterlijk november 2024 te ondertekenen. Zij ontvangen de toegekende vaste premiesubsidie ​​voor maximaal 10 jaar en alleen bij gecertificeerde en geverifieerde duurzame waterstofproductie.

Lees ook: met-een-waterstoftruck-van-nederland-naar-borlaenge-in-zweden

Europa: met een waterstoftruck van Nederland naar Borlänge in Zweden

Europa: met een waterstoftruck van Nederland naar Borlänge in Zweden

Zweden holthausen reisIn de werkplaats van Holthausen in Hoogezand worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd aan een zware vrachtwagen op waterstof die gaat rijden in Zweden. De 6x2 waterstoftruck wordt voorzien van een oranje wrap zodat de volgende week volgens afspraak afgeleverd kan worden bij Maserfrakt in Zweden. De H2-brandstofceltruck zal op eigen kracht naar Scandinavië rijden en daarbij vertrekken uit Nederland en via Duitsland en de veerboot naar Denemarken uiteindelijk Zweden bereiken. Tijdens de overtocht is de waterstofvrachtwagen geladen met 50 kilo waterstof.

Eigenaar Carl Holthausen vertrekt op zondag 25 februari met de truck naar Zweden. Er reist een monteur mee die bij klant Maserfrakt direct trainingen gaat geven aan het personeel. Technische problemen tijdens de reis verwacht Holthausen niet, maar de grote uitdaging blijven de tankstations onderweg. "De eerste stop is in Neumunster waar een tankstation van Resato staat", laat Holthausen deze vrijdagochtend aan Waterstof Magazine weten. "Maar daarna passeren we veel H2-stations waarvan niet helemaal duidelijk is hoeveel kilo waterstof ze onder 350 bar kunnen leveren. Soms zal het vlot gaan en een andere keer moeten we even wachten en het voor een tweede keer proberen. We lopen met ons bedrijf voorop in de ontwikkelingen en dan kun je dit soort uitdagingen verwachten." Het plan is om waterstof te tanken in Hamburg, Duitsland en Göteborg, Zweden en vervolgens de truck af te leveren in Borlänge.

Door het voertuig daar het komende weekend al rijdend naar toe te brengen, wil de Nederlandse fabrikant direct  een statement maken en aantonen dat lange afstanden rijden mogelijk is met waterstof. Sales manager Joost van de Laar en vader en zoon Carl en Max Holthausen leveren de truck persoonlijk af.
Dit is de eerste van drie bestelde vrachtauto’s. Later dit jaar levert Holthausen nog een grote waterstofvrachtwagen met 100 kilo waterstof voor een extra grote actieradius en nog een vuilniswagen op waterstof. 

Lees ook: europa-aantal-bussen-op-waterstof-binnen-het-openbaar-vervoer-stijgt-explosief

Europa: aantal bussen op waterstof binnen het openbaar vervoer stijgt explosief

Europa: aantal bussen op waterstof binnen het openbaar vervoer stijgt explosief

Europa solaris waterstof busDe stads- of regio-bus op waterstof is in Europa steeds vaker te zien. Steeds meer steden schakelen over op emissievrij personenvervoer. En deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. De Europese Commissie heeft bepaalt dat iedere nieuwe bus binnen het openbaar vervoer vanaf 2035 volledig emissievrij moet zijn. Waterstof-elektrisch of batterij-elektrisch zijn dan de enige oplossing

Europees marktleider in bussen met een brandstofcel is de Poolse fabrikant Solaris. Het bedrijf heeft inmiddels honderden bussen op waterstof geleverd aan klanten in binnen- en buitenland. In 10 Europese landen rijden inmiddels 40 vervoersbedrijven met bussen van Solaris. En de orderportefeuille voor de komende jaren is goed gevuld. Er zijn inmiddels bestellingen geplaatst voor 500 bussen in heel Europa. De Poolse busfabrikant verkoopt twee uitvoeringen. Een bus met een lengte van 12 meter en een gelede bus met een lengte van 18 meter.  

Om succesvol te kunnen blijven is Solaris afhankelijk van de tankinfrastructuur. In Europa zijn inmiddels 230 waterstoftankstations in gebruik die overigens niet allemaal voldoende capaciteit hebben om bussen te kunnen tanken. Nieuwe waterstoftankstations, waarvan er momenteel 120 in aanbouw zijn, hebben vaak wel een grotere capaciteit.

De meeste waterstofbussen rijden momenteel in Nederland en Duitsland, maar de komende jaren maakt Italië een flinke sprong voorwaarts. Eind vorig jaar tekende Solaris het grootste contract in Europa ooit. Het gemeentelijk openbaar vervoerbedrijf TPER, in de Italiaanse stad Bologna, heeft maar liefst 130 Urbino 12 waterstofbussen aangeschaft. Daarnaast heeft het vervoersbedrijf een optie op nog eens 140 voertuigen.

Een andere Italiaanse openbaarvervoermaatschappij, Azienda Veneziana della Mobilita, heeft een indrukwekkend aantal van 90 Urbino-waterstofvoertuigen besteld, waaronder 75 12-meter-voertuigen en 15 gelede eenheden. Deze emissievrije waterstofbussen zullen zowel op het vasteland als op de eilanden van Venetië in gebruik worden genomen. Dit contract voorziet ook in een optie om de bestelling met nog eens 23 voertuigen uit te breiden.

Een even grote order heeft Solaris op de Duitse markt binnengehaald. De Duitse vervoerder RVK Kolonia heeft wederom voor de waterstofbussen van de Poolse fabrikant gekozen, om precies te zijn voor de derde keer. De indrukwekkende vloot van 35 Solaris-waterstofbussen zal worden aangevuld met 18 gelede voertuigen die beschikken over waterstof-brandstofceltechnologie. Tenslotte heeft de Stad Barcelona in Spanje 38 bussen op waterstof besteld.

In Europa zijn er nog maar weinig fabrikanten die zich op waterstofbussen richten. Het Belgische Van Hool heeft tien futuristische trambussen rijden in de Franse stad Pau en de Portugese fabrikant Caetano verkoopt sinds vorig jaar waterstofbussen met een brandstofcel van Toyota.   

Lees ook: thailand-toyota-presenteert-hilux-op-waterstof-met-dubbele-cabine

Thailand: Toyota presenteert HiLux op waterstof met dubbele cabine

Thailand: Toyota presenteert HiLux op waterstof met dubbele cabine

Thailand HiLux waterstofDe Japanse autofabrikant Toyota heeft in Thailand is een Toyota HiLux-concept met dubbele cabine onthuld. Thailand is daarmee het tweede land ter wereld waar een H2 HiLux gaat rijden. Vorig jaar is een kleine vergelijkbare serie, met een enkele cabine, gebouwd en gepresenteerd in het Verenigd Koninkrijk. De waterstoftechnologie in het voertuig is grotendeels gebaseerd op de techniek uit de Toyota Mirai.  

Toyota heeft de proef in Thailand nog niet officieel aangekondigd. Daarom is het nog onduidelijk of het voertuig in serieproductie zal worden gebouwd, of dat het voorlopig om enkele testmodellen gaat.

De FCEV HiLux is gebaseerd op de facelift uit 2024 van de HiLux-dieselserie, maar voegt een grill in carrosseriekleur, 'FCEV'-emblemen en blauwe accenten op de lichtmetalen velgen en spiegelkappen toe. Wat interieur betreft lijkt het HiLux-concept met dubbele cabine sterk op het standaard ontwerp, afgezien van het 'FCEV'-opschrift op het dashboard en de versnellingspook. Deze lijkt veel op het type dat wordt gebruikt in de Mirai. Het proefmodel bevat ook een automatische elektrische handrem, iets dat niet beschikbaar is in Toyota's huidige HiLux-assortiment. 

Drie waterstofcilinders met een gezamenlijke inhoud van zeven liter drijven de HiLux aan, waardoor hij een opvallend groot rijbereik van maximaal 600 km heeft. De tanks zitten onder het voertuig tussen de wielen. Onder de motorkap bevindt zich de waterstof-brandstofcel die waterstof omzet in elektriciteit, die vervolgens naar de elektromotor op de achteras wordt gestuurd. Omdat Toyota inhoudelijk nog niets heeft gepubliceerd over de HiLux op H2 is niet bekend of het voertuig hetzelfde vermogen van 134 kW/300 Nm heeft als de Mirai. 

Lees ook: quantron-en-ballard-leveren-eerste-7-5-tons-vrachtauto-op-waterstof

Duitsland: Quantron en Ballard leveren eerste 7,5 tons vrachtauto op waterstof

Duitsland: Quantron en Ballard leveren eerste 7,5 tons vrachtauto op waterstof

Quantron Ballard waterstofHet Duitse waterstofbedrijf Quantron heeft de eerste kleine vrachtwagens op H2 afgeleverd aan de eerste klanten. De Quantron QLI FCEV van 7,5 ton is ontwikkeld en gelanceerd in een recordtijd van slechts 18 maanden, van het begin van het project tot de overdracht aan de klant. In het voertuig zit een 45 kW brandstofcelsysteem van het Canadese bedrijf Ballard Power Systems. Met een tanktijd van slechts 10 minuten heeft de Quantron QLI FCEV een actieradius tot 400 km.


De kern van het Canadees-Duitse partnerschap is de integratie van Ballard's FCmove™-brandstofcelmodules in Quantron-voertuigen. Daartoe behoren de 44 ton wegende Quantron QHM FCEV zware vrachtwagen – de huidige Europese kampioen in de serie met een tankinhoud van 54 KG waterstof bij 700 bar – en de Quantron QLI FCEV lichte vrachtwagen. Beide emissievrije voertuigen hebben een aanzienlijk groter bereik en een korte tanktijd in vergelijking met batterij-elektrische modellen.

Een opvallend kenmerk van het intelligente ontwerp van Quantron is de volledige integratie van alle brandstofcelcomponenten in de framestructuur van de QHM FCEV en de QLI FCEV, wat betekent dat er geen compromissen hoeven te worden gesloten op het gebied van trailerlengte en laadvermogen. Deze zijn dan ook gelijk aan voertuigen op fossiele brandstoffen.

Lees ook: treinfabrikant-stadler-rail-verkoopt-opnieuw-waterstoftreinen-aan-californie

USA: treinfabrikant Stadler Rail verkoopt opnieuw waterstoftreinen aan Californië

USA: treinfabrikant Stadler Rail verkoopt opnieuw waterstoftreinen aan Californië

Californie Zwitserland trein waterstofHet Amerikaanse spoorbedrijf Caltrans heeft opnieuw een serie treinen op waterstof besteld bij de Zwitserse fabrikant Stadler Rail. De bestelling is de tweede order in een half jaar tijd. In oktober bestelde Caltrans vier waterstoftreinen, nu komen er zes bij. De tien treinen kosten gezamenlijk 185 miljoen euro en gaan een belangrijke bijdrage leveren aan emissievrij personenvervoer op het spoor in Californië. De eerste treinen zullen gaan rijden tussen Merced en Sacramento in het noorden van Californië.

De eerste treinen zullen naar verwachting in 2027 in gebruik worden genomen. Het ontwerp van het treinstel zal ze efficiënter, lichter en betaalbaarder maken dan traditionele door locomotieven getrokken personenwagons. De aankoop wordt gefinancierd via het historische meerjarige emissievrije voertuigpakket van gouverneur Gavin Newsom ter waarde van 10 miljard dollar.. Het vervoersbedrijf heeft nog een optie op 19 voertuigen van Stadler. De voertuigen worden gekocht door de California State Transportation Agency, samen met openbaar vervoersbedrijf Caltrans.

“Californië blijft het voortouw nemen op weg naar een emissievrij transportsysteem. Door onze vloot van passagierstreinstellen op waterstof uit te breiden, laten we zien dat we serieus bezig zijn met het inzetten van innovatieve en duurzame transportmogelijkheden voor de inwoners van onze staat”, zegt Toks Omishakin, minister van Transport in Californië in de regionale media.

Ook Tonu Tavares, directeur van Caltrans is tevreden. “Deze treinen op schone energie zijn de toekomst van het personenvervoer op de rails. Californië bouwt aan een klimaatbestendig transportsysteem dat iedereen zal helpen zich op een veilige en duurzame manier door de staat te verplaatsen.”

"Met deze onderscheiding en de verdere successen in de VS, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Litouwen bevestigt Stadler Rail opnieuw zijn leidende positie op het gebied van alternatieve en grondstofbesparende aandrijvingen met batterijen en waterstof", meldt het bedrijf uit het Zwitserse Thurgau trots. Stadler heeft al meer dan 150 batterij- en waterstofvoertuigen verkocht.

Lees ook: uniper-start-proefproject-voor-grootschalige-opslag-van-waterstof

Duitsland: Uniper start proefproject voor grootschalige opslag van waterstof

Duitsland: Uniper start proefproject voor grootschalige opslag van waterstof

Krummhorn Uniper waterstofHet Duitse energiebedrijf Uniper werkt in het noorden van Duitsland aan een proefproject voor de grootschalige ondergrondse opslag van waterstof. De proefopstelling moet in praktijk aantonen of het haalbaar is waterstof in zoutcavernes diep onder het aardoppervlak op te slaan. Uniper meldt dat het in de beginfase gaat om een opslagvolume van 3.000m3 in een oude zoutcaverne nabij de plaats Krummhörn. De zoutcaverne werd in het verleden gebruikt voor de opslag van aardgas, maar is sinds 2017 buiten gebruik.

Tijdens de proefoperatie wordt onderzocht of de gebruikte apparatuur, materialen en stoffen geschikt zijn om te gebruikt worden bij waterstof-toepassingen en doen de initiatiefnemers ervaring op met betrekking tot techniek en werking bij de opslag van waterstof. Uniper investeert circa 10 miljoen euro in dit groene toekomstproject met waterstof. Het Nedersaksische ministerie van Milieu, Energie en Klimaatbescherming geeft 2,4 miljoen euro subsidie.

Voor de bouw van de pilotcaverne H2 maakt Uniper gebruik van de bestaande opslagput K6. De toegang tot de caverne wordt hersteld en er vindt een tweetraps gasdichtheidstest plaats met behulp van stikstof en waterstof.

In de daaropvolgende pekelfase (afbeelding links) wordt in het onderste deel van de put een pilotcaverne met een geometrisch leeg volume van ongeveer 3.000 m3 gecreëerd. Deze configuratie maakt een mogelijke latere oplossing mogelijk om de caverne te vergroten. Als dit onderdeel is afgerond vindt er een nieuwe waterstoflektest plaats.

Als de caverne vervolgens van de nodige meetapparatuur is voorzien wordt de caverne voor de eerste keer gevuld met waterstof (afbeelding rechts). De pekel die zich nu nog in de caverne bevindt, wordt door de waterstof verdrongen en via een pekeldrainageleiding naar de oppervlakte gebracht. Na volledige vulling wordt de pekeldrainageleiding onder druk uit de caverne verwijderd met behulp van een zogenaamd snubbersysteem. Dan begint de exploitatiefase van de waterstofproefcaverne.

De in Krummhörn opgedane ervaringen zullen vervolgens de basis vormen voor grootschaliger projecten en voor de bouw van verdere commerciële waterstofcavernes van Uniper op andere locaties. 

Lees ook: haakkraanwagen-op-h2-voor-de-emissievrije-binnenstad-van-groningen

Nederland: haakkraanwagen op H2 voor de emissievrije binnenstad van Groningen

Nederland: haakkraanwagen op H2 voor de emissievrije binnenstad van Groningen

Groningen Kuster Holthausen waterstof truckEen uniek waterstofvoertuig maakte de afgelopen weken enkele proefritten door Nederland. De rode 6x2 haak kraanwagen is aan verschillende testen onderworpen alvorens het emissievrije voertuig aan de eindklant, de gemeente Groningen, wordt geleverd. De vrachtwagen wordt ingezet in de binnenstad van Groningen, waar vanaf 1 januari 2025 alleen nog emissievrije voertuigen welkom zijn. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld.

Bij de meeste vrachtauto’s wordt de waterstof opgeslagen in horizontaal gestapelde gasflessen achter de cabine. Bij dit voertuig heeft Holthausen Clean Technologie er voor gekozen de cilinders te plaatsen in de RVS kasten langs het chassis. De brandstofcel is geplaatst onder de cabine.

De electric driveline is voorzien van een 250kW electromotor van 340 pk. De truck springt zeer zuinig om met energie. Om de rem energie terug te winnen zijn er buffer-accubanken geplaatst zo dat regeneratief remmen mogelijk is. Hiermee wordt de accu van een elektrische vrachtwagen opgeladen tijdens het remmen. Zodra de voet het pedaal wordt losgelaten, werkt de elektromotor als een dynamo. Tijdens het uitrollen wordt de bewegingsenergie van de auto opgevangen in de accu en kan opnieuw gebruikt worden.+

De opdrachtgever voor de bouw is ESA Trucks Nederland die de truck gaat leveren aan Gemeente Groningen. De opbouw bestaande uit een haak en een kraan is verzorgd door Rondaan.

Afbeelding: tijdens een van de proefritten proefritten door Nederland wordt waterstof getankt bij het grote waterstoftankstation van Kuster Energy in Doetinchem.

Lees ook: autodealer-nedey-produceert-groene-waterstof-via-thermolyse
Frankrijk: autodealer Nedey produceert groene waterstof via thermolyse

Frankrijk: autodealer Nedey produceert groene waterstof via thermolyse

Nedey Jura waterstofDe Nedey auto-groep, actief in het noordoosten van Frankrijk, start met de productie van groene waterstof. Het bedrijf kiest daarbij niet voor de gebruikelijke electrolyse, maar kiest voor de relatief nieuwe techniek thermolyse, een chemische reactie waarbij een stof door verhitting gaat ontleden. Thermolyse is een reactie die ervoor zorgt dat chemische bindingen van een product uiteen vallen. Als basis wordt gebruik gemaakt van afval van verschillende zagerijen in de Zwitserse Jura.

Autoberijf Nedey distribueert voornamelijk automerken van de Stellantis Group. Dit bedrijf verschuift de komende jaren de productie van voertuigen met een fossiele verbrandingsmotor naar batterij-elektrisch en waterstof. Als reactie daarop begint de dealer-keten met de productie van waterstof.

Het project met de naam NedE4hy, gaat 25 miljoen euro investeren om een ​​eerste productie-eenheid in Etupes, nabij de Zwitserse grens, op te zetten. De techniek van de fabriek is ontwikkeld door Haffner Energy. Bij volle capaciteit gaat de fabriek bijna 2 ton CO2-vrije waterstof per dag produceren. Eind 2026, begin 2027 moet het bedrijf operationeel zijn.

De innovatieve waterstoffabriek komt te staan nabij de stad Belfort, midden in een van de belangrijkste ontwikkel-regio’s van groene waterstof in Frankrijk.

Lees ook: hysetco-lanceert-all-in-verhuurmodel-voor-bestelwagens-op-waterstof
Frankrijk: HysetCo lanceert all-in verhuurmodel voor bestelwagens op waterstof

Frankrijk: HysetCo lanceert all-in verhuurmodel voor bestelwagens op waterstof

Hysetco bestelwagens waterstofHet Franse waterstofbedrijf HysetCo breidt haar aanbod uit met bestelwagens op waterstof. Deze worden in de lease aangeboden. Het pakket omvat niet alleen de huur, maar ook het complete servicepakket inclusief waterstof. Vreemd is het aanbod niet, HysetCo is ook eigenaar van meerdere waterstoftankstations in de metropool Parijs en kan op deze wijze de vraag naar waterstof bij haar stations vergroten.

Het verhuuraanbod van HysetCo omvat een reeks lichte bedrijfsvoertuigen, waaronder de Peugeot e-Expert of de Renault Master van Hyvia, beiden met een brandstofcel. Het bedrijf meldt dat het de transitie naar emissievrije mobiliteit wil versnellen voor professionals die betrokken zijn bij een proces om hun wagenpark groener te maken. 

HysetCo biedt bedrijven daarom een ​​complete verhuur- en beheerservice voor een wagenpark op waterstof. De start-up zorgt voor de terbeschikkingstelling van het voertuig, het onderhoud en de reparatie ervan, de verzekering en het beheer van de administratieve formaliteiten. Al deze diensten zijn worden centraal aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Saint-Denis, aan de noordkant van Parijs. Hier heeft HysetCo ook de grootste garage van Europa die is goedgekeurd voor het onderhoud van waterstofvoertuigen.

 Het nog jonge bedrijf HysetCo groeit sterk en distribueert meer dan 23 ton waterstof per maand aan zijn klanten en beheert een vloot van meer dan 550 waterstofvoertuigen. 

Lees ook: cellcentric-meldt-vertraging-bij-bouw-van-brandstofcellen-fabriek

Duitsland: Cellcentric meldt vertraging bij bouw van brandstofcellen-fabriek

Duitsland: Cellcentric meldt vertraging bij bouw van brandstofcellen-fabriek

Weilheim Benz Volvo waterstof De brandstofcelfabriek “Klimawerk” van de Cellcentric, de  joint venture tussen Daimler Truck en Volvo, in de Duitse stad Weilheim an der Teck loopt volgens het magazine Automobilwoche aanzienlijke vertraging op. De reden hiervoor zijn onverwacht lange onderhandelingen met individuele grondeigenaren, die pas medio januari konden worden afgerond. “Door vertraging bij de aankoop van de grond lopen we anderhalf jaar achter op de oorspronkelijke planning met de bouw van onze productielocatie”, zegt Matthias Jurytko, CEO van Cellcentric tegen Automobilwoche. 

De ontwerptekeningen zien er spectaculair uit. Het terrein is zeer ecologisch verantwoord ontworpen met veel groene ruimten (afbeelding).  De restwarmte wordt geleverd aan het industriegebied Rosenloh en aangrenzende gebieden. Bij het nieuwe bedrijf gaan 450 mensen werken. Daimler Truck en Volvo investeren meer dan 100-miljoen in de fabriek die grootschalig brandstofcelstacks voor waterstoftrucks gaat produceren.

De belangstelling voor de stacks waarin waterstof wordt omgezet in elektriciteit is enorm, niet alleen bij Daimler Truck en Volvo. De brandstofcellen zullen ook aan andere voertuigfabrikanten worden geleverd. Ondanks de vertraging wil Cellcentric vasthouden aan de oorspronkelijke planning. Vanaf 2027/2028 moeten de eerste eenheden de fabriek verlaten.

Vrachtautofabrikant Daimler Truck houdt vast aan zijn schema voor de introductie van waterstoftrucks. Over een paar maanden gaat een pilotvloot van de Mercedes GenH2-truck van start bij klanten als Amazon, Air Products, Holcim, Ineos en Wiedmann & Winz. Daimler Truck opent ook het eerste tankstation voor vloeibare waterstof op zijn fabriekslocatie in Wörth.

“Voor emissievrij transport zijn vrachtwagens met een brandstofcel onmisbaar als aanvulling op batterij-aangedreven elektrische vrachtwagens”, zegt Jurytko. “Vooral met het oog op langeafstandstransport met zware en bederfelijke ladingen. Als we de EU-doelstellingen van 45 procent minder CO2-uitstoot in 2030 en 65 procent in 2035 voor zware bedrijfsvoertuigen willen bereiken, dan kan dat alleen met grootschalige productie van brandstofcellen ”, aldus de CEO van Cellcentric in het Duitse blad Automobilwoche.

Lees ook: honda-lanceert-de-cr-v-op-waterstof-op-de-amerikaanse-markt

Japan: Honda lanceert de CR-V op waterstof op de Amerikaanse markt

Japan: Honda lanceert de CR-V op waterstof op de Amerikaanse markt

Honda USA waterstofAutofabrikant Honda maakt bekend dat bedrijf later dit jaar een nieuwe personenauto op waterstof lanceert op de Amerikaanse markt. Het voertuig van het type CR-V is wereldwijd te koop als fossiele brandstofvariant, maar komt nu ook in elektrische versie, aangedreven door een brandstofcel. Afgelopen jaar hebben de eerste auto’s al op proef gereden in Japan. De CR-V is daarmee de opvolger van de Clarity Fuel Cell , die eerder in de VS, en dan met name in Californië, te koop was.

De personenwagen wijkt in details af van de Europese variant en heeft een in tweeën geknipte grille, waarbij het onderste deel is bedeeld met horizontale lamellen. Opvallend is dat de waterstof-CR-V, het best verkochte model van Honda ter wereld, een totaal andere motorkap heeft dan de bestaande versies van de SUV. De kap sluit niet aan op de grille, maar stopt net even eerder. Meer optische verschillen: de waterstofversie van de Honda CR-V heeft heldere, kleurloze achterlichten.

De auto wordt geproduceerd in de Verenigde Staten bij het Performans Manufacturing Center in Marysville, Ohio. De brandstofcel wordt in Michigan vervaardigd als onderdeel van een joint venture tussen Honda en General Motors. De productie is inmiddels gestart en er wordt verwacht dat de CR-V-brandstofcel later dit jaar met de verkoop zal beginnen. 

De waterstofauto zal waarschijnlijk alleen beschikbaar zijn in Californië, de enige staat met een dekkende H2-tankinfrastructuur. Of het voertuig uiteindelijk ook in Europa wordt aangeboden is nog niet bekend.

Lees ook: het-verschil-in-cijfers-tussen-vloeibare-en-gasvormige-waterstof

Wereld: het verschil in cijfers tussen vloeibare en gasvormige waterstof

Wereld: het verschil in cijfers tussen vloeibare en gasvormige waterstof

Vvloeibare waterstof Mercedes Gen H2Projecten met waterstof zijn volop in ontwikkeling. In de zomer van 2023 presenteerde Benz een zware vrachtauto op vloeibare waterstof met een actieradius van meer dan 1000 kilometer. In januari 2024 heeft het bedrijf Plug in de Amerikaanse staat Georgia de grootste fabriek voor vloeibare waterstof ter wereld in gebruik genomen (foto) en twee weken later maakte gasleverancier Air Liquide bekend op haar fabrieksterrein in Bergen, België een pilot te gaan draaien om op grote schaal waterstof van gasvorm om te zetten in vloeibaar. Doordat waterstof in vloeibare vorm aanzienlijk meer energie kan opslaan in de zelfde ruimte dan waterstof in gasvorm, zijn hogere prestaties mogelijk. Maar hebben we die voordelen altijd nodig? Hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine duikt in de wereld van liquid H2. 

Het hele achtergrondverhaal over vloeibare én gasvormige waterstof leest u via deze link.
-------

Lees ook: wie-en-wat-bepaalt-de-prijs-van-grijze-blauwe-roze-en-groene-waterstof

Europa: wie en wat bepaalt de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof

Europa: wie en wat bepaalt de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof

Kostprijs voor waterstofGroene waterstof is duurder dan grijze waterstof, maar hoe lang nog? Naarmate de technologie en de markt zich ontwikkelen, wordt groene waterstof goedkoper en krijgt de industrie een alternatief om de productie te verduurzamen. De snelheid waarmee dat gebeurt is afhankelijk van veel factoren en daarom onzeker.  Gevraagd naar de prijsontwikkeling van groene waterstof, reageren experts terughoudend. Niemand weet het, of kan het voorspellen. Onze partner MissieH2 ging op onderzoek uit.

De kostprijs van grijze waterstof wordt bepaald door de prijs van aardgas, de afschrijving en operationele kosten van de SMR, de opslag en het transport van de waterstof, en de kosten van de rechten om CO2 uit te stoten. Een vuistregel in de industrie was lange tijd dat de productiekosten van 1 kilo grijze waterstof op ongeveer 1 euro liggen. Maar door de hoge aardgasprijs is het bedrag de laatste jaren waarschijnlijk meer dan verdubbeld.

Voor de verduurzaming van de chemie, de industrie en het zwaar transport zal de komende jaren eerst naar blauwe waterstof worden gekeken. Net als grijze waterstof wordt blauwe waterstof van aardgas gemaakt. Alleen wordt de CO2 afgevangen en ondergronds opgeslagen.

De productie van groene waterstof een compleet ander procedé, en daarbij hoort ook een ander kostprijsplaatje. Groene waterstof wordt gemaakt door met groene stroom watermoleculen (H2O) te splitsen in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Voor de grootschalige productie van groene waterstof worden windparken op zee gepland, inclusief stroomkabels die de windstroom transporteren naar de elektrolysers op land of op zee. Een kostbare aangelegenheid.

Wilt u weten hoe de prijs van grijze, blauwe, roze en groene waterstof is opgebouwd en zich de komende jaren gaat ontwikkelen?

Klik dan hier voor het hele verhaal op de website van onze partner MissieH2.
----------------
Lees ook: nederland-nipv-publiceert-twee-rapporten-over-de-veiligheid-rond-waterstof
Nederland: NIPV publiceert twee rapporten over de veiligheid rond waterstof

Nederland: NIPV publiceert twee rapporten over de veiligheid rond waterstof

Vrasene Belgie accident waterstof 36Het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV) heeft twee rapporten gepubliceerd over veiligheid rond waterstof. Hulpverleners in Nederland zullen in de toekomst in de gebouwde omgeving vaker waterstof tegenkomen. Waterstofaggregaten zijn hier een voorbeeld van: ze worden op bouwterreinen en festivals gebruikt om op een duurzame manier stroom te leveren. Maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) is het publiek kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg.

Het eerste rapport gaat over waterstofaggregaten en beschrijft de wet- en regelgeving, de risico’s en de mogelijke maatregelen. Het tweede rapport gaat over waterstofincidenten en beschrijft de lessen die hulpverleningsdiensten hieruit kunnen leren.

Bij de inzet van waterstofaggregaten is ook sprake van de opslag van waterstof. En deze opslag brengt risico’s met zich mee. Het NIPV heeft beschreven waaraan waterstofaggregaten moeten voldoen en welke risico’s hieraan verbonden zijn. Zo geeft het rapport aan wanneer een informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt en zijn verkennende berekeningen gedaan aan waterstofexplosies in een 20 ft. container. Veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten kunnen het rapport gebruiken bij hun advisering aan het bevoegd gezag over vergunningaanvragen.

Het tweede rapport gaat over leren van ongelukken. Als een waterstofincident zich voordoet, is een belangrijke vraag hoe het incident heeft kunnen gebeuren. Met die kennis kunnen in de toekomst risico’s beperkt worden en mogelijk andere incidenten voorkomen worden. Maar een aspect dat vaak onderbelicht blijft, is welke lessen hulpdiensten kunnen leren van de inzet bij waterstofincidenten. Een belangrijke les is bijvoorbeeld dat een waterstofincident uit meerdere fasen bestaat en dat de inzet in iedere fase anders is. Het rapport beschrijft de resultaten van het onderzoek dat het NIPV heeft gedaan naar de ervaringen van hulpdiensten bij verschillende waterstofincidenten.

De rapporten kunt u lezen en downloaden via de onderstaande linken:

Foto: op donderdag 25 april 2013 raken op de N49 bij Vrasene (België) twee vrachtwagens bij een ongeval betrokken. Een van de vrachtauto’s vervoerde tubes met waterstof.  

Lees ook: waterstofschip-h2barge-vervoert-containers-naar-duitsland

Nederland: waterstofschip H2Barge vervoert containers naar Duitsland

Nederland: waterstofschip H2Barge vervoert containers naar Duitsland

Werkendam H2Barge2 waterstofNederland heeft er weer een nieuw emissievrij binnenvaartschip bij. In Werkendam is afgelopen week de H2Barge2 in gebruik genomen. Het schip voer de afgelopen decennia onder de naam ‘FPS Waal’ met een dieselmotor over de Nederlandse wateren. Na een ombouwperiode van een half jaar, op de werf van Holland Shipyards Group in Werkendam, wordt het schip nu voortgestuwd door elektromotoren die de stroom krijgen uit brandstofcellen en waterstof.

De zes brandstofcellen van het type Ballard FCwave leveren het schip een capaciteit van 1,2 MW. De H2Barge2 van 110 meter lengte gaat daarmee varen op de rivier de Rijn tussen de Nederlandse havenstad Rotterdam en Duisburg in Duitsland. Dat het schip veel CO2-uitstoot gaat besparen staat vast. Eigenaar Future Proof Shipping verwacht ergens tussen de 2000 en 3000 ton CO2 per jaar.

Lees ook: voor-parker-hannifin-wordt-de-waterstof-productlijn-steeds-belangrijker

Duitsland: Benz en Linde presenteren innovatief tankstation voor vloeibare H2 (video)

Duitsland: Benz en Linde presenteren innovatief tankstation voor vloeibare H2 (video)

Duitsland Worth am Rhein waterstofVrachtautofabrikant Daimler Truck en gasbedrijf Linde, hebben een belangrijke doorbraak bereikt op weg naar het koolstofvrij maken van transport met vloeibare waterstof. De afgelopen jaren hebben beide bedrijven gezamenlijk sLH2 ontwikkeld, een nieuw proces voor het verwerken van de vloeibare waterstof van -256 graden Celsius. In vergelijking met gasvormige waterstof zorgt deze innovatieve aanpak voor een hogere opslagdichtheid, een groter bereik en sneller tanken.

Het tankproces van vloeibare waterstof duurt ongeveer tien tot vijftien minuten voor een zware vrachtwagen van 40 ton. Er wordt in die tijd 80 kg vloeibare waterstof getankt, goed voor een bereik van 1.000 kilometer en meer. Tegelijkertijd verlaagt de nieuwe sLH2-technologie de benodigde investering voor een waterstoftankstation met een factor twee tot drie, en zijn de operationele kosten vijf tot zes keer lager.

Vergeleken met de reguliere tanktechnologie voor vloeibare waterstof (LH2), maakt het nieuwe proces gebruik van een innovatieve sLH2-pomp om de druk van de vloeibare waterstof enigszins te verhogen. Waterstof in deze vorm maakt een zeer robuust tankproces mogelijk, waardoor ook het energieverlies tijdens het tanken tot een minimum wordt beperkt, melden Benz en Linde in een persbericht. Bij dit proces is geen data-overdracht tussen het tankstation en het voertuig nodig, wat de complexiteit van het tankproces verder vermindert. Tegelijkertijd wordt de tankcapaciteit naar een nieuw niveau gebracht. Het proeftankstation heeft een capaciteit van 400 kg vloeibare waterstof per uur.

Het nieuwe openbare sLH2-tankstation in Wörth am Rhein, Duitsland, zet een maatstaf op het gebied van energie-efficiëntie en prestaties. Met een energieverbruik van slechts 0,05 KWh/kg is er ongeveer 30 keer minder energie nodig vergeleken met het conventionele tanken van gasvormige waterstof. De opslagtank voor vloeibare waterstof heeft een inhoud van vier ton, voldoende voor ongeveer tien uur non-stop tanken. Ondertussen kan de capaciteit van het sLH2-tankstation door bijvullen worden vergroot tot ruim acht ton per dag.

Vanaf medio 2024 zullen naar verwachting vijf bedrijven deelnemen aan de eerste klantproeven om de eerste ervaringen op te doen met CO2 -vrij langeafstandstransport met Mercedes-Benz GenH2 Trucks. De trekkers met oplegger zullen worden ingezet in verschillende langeafstandstoepassingen op specifieke routes binnen Duitsland, en ze zullen worden bijgetankt bij het openbare sLH2-tankstation in Wörth am Rhein en bij een tankstation in de omgeving van Duisburg.

Zelf zien hoe het tankproces in zijn werk gaat?  Klik dan hier

Lees ook: fedex-test-renault-master-op-h2-bij-het-bezorgen-van-pakjes-in-utrecht

Nederland: FedEx test Renault Master op H2 bij het bezorgen van pakjes in Utrecht

Nederland: FedEx test Renault Master op H2 bij het bezorgen van pakjes in Utrecht

utrecht FedEx waterstofLogistiekbedrijf FedEx is in Nederland gestart met het bezorgen en ophalen van pakjes op waterstof. Voor de proef die loopt in de stad Utrecht wordt de Renault Master Van H2-TECH gebruikt. Deze wordt in Frankrijk geproduceerd door het bedrijf HYVIA, een joint venture is tussen de Renault Group en Plug. De test in Utrecht duurt twee weken.

Met een volle tank van 6 kilo kan FedEx 400 kilometer rijden. Deze hoeveelheid waterstof wordt onder een druk van 700 bar binnen vijf minuten getankt. De waterstof-electrische auto heeft een elektromotor van 33 kW aan boord en een accu van 33 kWh om snel extra stroom te kunnen leveren. Hierdoor kan de brandstofcel egaler en daarmee efficiënter stroom produceren.

Marius Penninks van FedEx Express Europe is zeer geïnteresseerd in de uiteindelijke resultaten. “Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar oplossingen die onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nu al kunnen verminderen. Waterstof wordt vaak getipt als een toekomstige oplossing, zowel binnen als buiten de transportsector. Deze test biedt ons de kans om uit eerste hand ervaring op te doen met een voertuig van dit type, om feedback van onze chauffeurs te horen over de rijervaring, en om eventuele voordelen of beperkingen van de technologie te ontdekken in de context van een logistieke omgeving.”

Als onderdeel van de ambitie om tegen 2040 emissieneutraal te werken is FedEx Express begonnen met het elektrificeren van haar ophaal- en bezorgvloot in Europa en elders, waarbij oude dieselvoertuigen worden vervangen door batterij-elektrische. Of deze uitrol de komende jaren verder gaat is sterk afhankelijk van netcongestie in het gebied.

Lees ook: nederland-onbekendheid-bij-vergunningverleners-remt-de-ontwikkeling-van-waterstof

Nederland: onbekendheid bij vergunningverleners remt de ontwikkeling van waterstof

Nederland: onbekendheid bij vergunningverleners remt de ontwikkeling van waterstof

Maarn waterstof Voor veel toepassingen waarbij grote hoeveelheden energie nodig zijn om aan de vraag te voldoen is waterstof een van de oplossingen. Toch kiezen organisatoren van festivals en aannemers op bouwplaatsen regelmatig voor veel transportbewegingen met batterijen. “Waterstof is voor de vergunningverlener vaak nog een onbekend terrein”.

Wim Peels, waterstofspecialist bij Twinning Energy in Maarn kent de problematiek. “Bouwers willen aan de slag en organisatoren van festivals willen een leuk feest. Wat ze vooral niet willen is stagnatie in de aanloop. Alles moet voortvarend verlopen. Dat scheelt veel kosten. De vergunningverlening rond waterstof kan dan voor stagnering zorgen”.

Twinning Energy is gespecialiseerd in waterstoftoepassingen. Het bedrijf biedt een totaaloplossing aan de klant van idee tot en met realisatie, dus behalve advies kunnen zij ook daadwerkelijk de benodigde apparatuur leveren en alle facetten van een project faciliteren. Door de vele jaren ervaring kunnen de specialisten uit Maarn de vergunningsaanvrager én de vergunningverlener snel tot elkaar laten komen. 

“Waterstof is ook voor de behandelend ambtenaren vaak nog onbekend terrein”, zegt Peels. “En dan ontstaat er toch nog vaak een mate van vrees. Er worden aan het begin van het traject vragen gesteld en ieder antwoord levert weer nieuwe vragen op. Dit duurt onnodig maanden extra. Hier ontbreekt de nodige kennis over waterstof.”

Twinning Energy heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met vergunningaanvragen voor waterstoftankstations en zeer recent voor Europa’s grootste infrastructuur-project op waterstof in Bergen op Zoom. Daar heeft aannemer A.Hak een enorme grondboring uitgevoerd in opdracht van Tennet. De elektrische machines werden gevoed door drie stroomaggregaten op waterstof.

“De elektrische machines binnen dit project waren niet het probleem”, zegt Peels. “De uitdaging lag bij de drie aggregaten op waterstof en de aanvoer, opslag en afstandsnormen van H2 op het bouwterrein. In opdracht van A.Hak hebben wij de vergunning in een recordtijd verkregen, zodat het project snel en emissievrij van start kon. Ik durf te stellen dat alle partners binnen dit project de ‘emissievrije bouwplaats van de toekomst’ een enorme dienst hebben bewezen, door te laten zien dat het kan.”

Peels is niet tegen batterijcontainers, maar ziet wel de beperkingen. “Vooral bij grote bouwprojecten wordt er door meerdere chauffeurs de hele dag gereden om de containers aan- en af te voeren. Deze transportbewegingen vormen ook een risico en zorgen ook nog eens voor veel uitstoot. In Bergen op Zoom arriveerde in één transportbeweging ongeveer 10 MW bruikbaar vermogen. Dat maakt de bouwplaats een stuk veiliger.”  

Lees ook: brandstofcelfabrikant-nedstack-uit-arnhem-failliet-verklaard

Nederland: brandstofcelfabrikant Nedstack uit Arnhem failliet verklaard

Nederland: brandstofcelfabrikant Nedstack uit Arnhem failliet verklaard

Arnhem NedstackWaterstofpionier Nedstack uit Arnhem is failliet. Het bedrijf op Industriepark Kleefse Waard IPKW in Arnhem, dat in de herfst 2022 nog bewondering oogstte bij koning Willem Alexander tijdens een werkbezoek, is niet meer in staat om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Het faillissement kan grote gevolgen hebben voor verschillende langlopende waterstofprojecten in Nederland.

,,In overleg met de curator richten we ons op een doorstart”, reageert directeur Arnoud van de Bree van Nedstack in de regionale krant de Gelderlander. Op verdere vragen gaat het hij niet in, hij zegt ‘het zorgvuldige proces van afwikkeling van het faillissement’ niet te willen verstoren. Curator Coen Houtman reageert om die reden ook summier. Hij richt zijn volle aandacht nu op wat hij omschrijft als ‘inventarisatie van belangstellenden’ voor overname en doorstart’. ,,Met daarbij de vraag wat hebben jullie daar dan voor over.”

Het faillissement kan grote gevolgen hebben voor verschillende waterstofprojecten in Nederland waarin Nedstack participeert. Zo vaart het eerste nieuwe binnenvaartschip van Nederland, de Antonie, met een brandstofcel van Nedstack, zit Nedstack in een havencluster voor walstroom op waterstof en wordt in Arnhem een gigafactory ontwikkeld voor de grootschalige productie van grote brandstofcellen. Deze projecten kunnen gewoon doorgang vinden als het de curatoren lukt een nieuwe geldschieter te vinden.

Lees ook: voor-parker-hannifin-wordt-de-waterstof-productlijn-steeds-belangrijker

Frankrijk: Hydrogen Intelligence SA presenteert tuk-tuk op waterstof in Parijs

Frankrijk: Hydrogen Intelligence SA presenteert tuk-tuk op waterstof in Parijs

India tuktuk waterstofHydrogen Intelligence SA, een in Parijs gevestigd bedrijf, is van plan volgend jaar groene driewielers op waterstof commercieel te gaan produceren in India. De Indiase dochteronderneming Omega Seiki Mobility zal een serie van 100 driewielers maken voor een proefritten in de provincie Gurajadten de miljoenenstad Mumbai.  Als deze een succes worden zal de commerciële productie in de stad Chennai worden opgestart. De eerste tuk-tuk op H2 is gepresenteerd tijdens de waterstofbeurs Hyvolution in Parijs.

Volgens de eerste berekeningen zullen de driewielers op waterstof een actieradius krijgen van 500 kilometer.  Of deze afstand ook echt behaald kan worden moet binnenkort blijken, dan zal ’s werelds eerste tuk-tuk uitvoerig worden getest op het circuit van Le Mans in Frankrijk.

Lees ook: australie-arcc-ontwikkelt-zuinige-h2-bus-op-lichtgewicht-aluminium-frame

Australië: ARCC ontwikkelt zuinige H2-bus op lichtgewicht aluminium frame

Australië: ARCC ontwikkelt zuinige H2-bus op lichtgewicht aluminium frame

Victoria Merbourne ARCC bus waterstof Mooie cijfers en beelden uit Australië. De Aluminium Revolutionairy Chassis Company, kortweg ARCC, test in de straten van Melbourne twee nieuwe bussen op waterstof. De voertuigen zijn voorzien van een uniek lichtgewicht aluminium frame en daardoor veel lichter in gewicht dan traditionele bussen. Dat zien de ontwikkelaars terug in de verbruikscijfers. Het brandstofverbruik is slechts 6,25 kilogram per 100 kilometer. De brandstofcel voor de bussen is geleverd door Ballard.

In de Australische staat Victoria neemt de spanning toe om emissievrij te rijden. Als eerste en belangrijke stap heeft de regering aangekondigd dat het na 2025 niet meer is toegestaan bussen op diesel aan te schaffen. Reden voor ARCC om de focus te leggen op waterstof.

ARCC is een relatief jong bedrijf dat dat zes jaar geleden door de huidige ARCC-directeur Peter Murley is opgericht. Hij had op dat moment tientallen jaren ervaring in de busindustrie in Australië en daarbuiten. “Dit is een verhaal van David en Goliath”, zegt Murley. “Ons kleine team heeft lef en vastberadenheid getoond om te bereiken wat veel multinationals met enorme hoeveelheden kapitaal nog steeds proberen te bereiken. We zijn niet afhankelijk te zijn van aanbod, arbeid of internationale productie. We kunnen een volledig Australische industrie in stand houden, banen creëren en onze eigen economie stimuleren, terwijl we onze ecologische voetafdruk als natie verkleinen.” De directeur zegt dat het creëren van verandering in de Australische transportsector een gezamenlijke aanpak vereist tussen technologie- en engineeringbedrijven en de overheid.

Op het gebied van waterstoftankinfrastructuur is ARCC een samenwerking aangegaan met H2H Energy, waarbij het Australische bedrijf de eerste elektrische touringcar met waterstofbrandstofcellen in Australië heeft bijgetankt en waterstoftankoplossingen heeft geleverd voor nog eens vier proefgebieden. CEO en oprichter van H2H, Cranston Polson, meldt dat ARCC's voltooiing van zijn brandstofcelbus een game-changer was voor de Australische transportindustrie. “Het feit dat we dit technologieniveau binnen Australië kunnen ontwikkelen, betekent dat we de controle kunnen krijgen over onze doelstellingen op het gebied van klimaatverandering en nul-emissies. Het markeert eveneens de eerste van vele grote sprongen in deze sector.”

Video: De eerste bussen van ARCC rijden inmiddels in Melbourne
 
Lees ook: vattenvall-werkt-aan-waterstofinfrastructuur-op-luchthavens

Noorwegen / Zweden: Vattenfall werkt aan waterstofinfrastructuur op luchthavens

Noorwegen / Zweden: Vattenfall werkt aan waterstofinfrastructuur op luchthavens

Sscandinavie airbus waterstofEen nieuwe stap voor vliegen op waterstof wordt gezet in Scandinavië. Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een Momorandum of Understanding getekend met de luchtvaartbedrijven Swedavia, Avinor en SAS om het emissievrij vliegen sneller te kunnen ontwikkelen. Voor de uitrol van de tankinfrastructuur is energieleverancier Vattenfall als partner toegetreden. Het uiteindelijke doel is om de H2-infrastructuur voor vliegtuigen in te zetten op luchthavens in Zweden en Noorwegen.

Bij het project in Noord-Europa zijn 50 luchthavens betrokken. “Noorwegen en Zweden behoren tot de meest veeleisende regio’s op het gebied van de luchtvaart en hebben een groot potentieel voor de productie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen”, zegt Guillaume Faury, CEO van Airbus in het Franse Toulouse. “Dit partnerschap past perfect in de strategie om waterstof-luchtvaartecosystemen in de meest innovatieve regio’s van de wereld in te zetten.”

De coalitiepartners zijn relevante bedrijven. Swedavia is eigenaar van de 10 belangrijkste luchthavens van Zweden, Avinor eigenaar van 43 luchthavens in Noorwegen en SAS (Scandinavian Arlines) hebben al succesvolle samenwerkingen tot stand gebracht op het gebied van fossielvrije luchtvaart. De Scandinavische pioniers zijn enthousiast over de komst van Vattenfall, een energieproducent die investeert in hernieuwbare energiebronnen waaronder waterstof. Airbus, is belast met de ontwikkeling van de vliegtuigen op waterstof die in 2035 uit de fabriek moeten rollen.

Via het ‘Hydrogen Hub at Airports’-programma heeft Airbus overeenkomsten getekend met partners en luchthavens in tien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zuid-Korea, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: ruim-5-7-miljoen-euro-europese-subsidie-voor-h2hub-twente

Nederland: ruim 5,7 miljoen euro Europese subsidie voor H2Hub Twente

Nederland: ruim 5,7 miljoen euro Europese subsidie voor H2Hub Twente

Almelo H2HubGoed nieuws voor de Nederlandse grensregio Twente. De regionale H2Hub heeft 5,7 miljoen subsidie ontvangen uit het Horizon programma van de Europese Commissie. Met het geld gaat de H2Hub Twente de regionale opwek en opslag van groene waterstof verder ontwikkelen, wordt de efficiëntie binnen de productie geoptimaliseerd, wordt gekeken of de huidige aardgasinfrastructuur gebruikt kan worden voor waterstof en gaan een crematorium en vijf  woningen de toepassing van waterstof onderzoeken.

Ton Beune, manager van de H2Hub in Almelo kan met het geld volop aan de slag. “Twente heeft alle potentie om waterstof veilig, duurzaam en rendementsvol toe te passen. Daarmee willen we een business case op tafel leggen voor de ondersteuning van de energietransitie in Twente, ook als blauwdruk voor andere regio’s. Deze maatschappelijke uitdaging benutten we met de EU-subsidie maximaal.”                                                                                                                                                        Uit alle mogelijke scenario’s voor de energietransitie en een circulaire economie koos Twente bewust ook voor waterstof. Beune: “De regio Twente en het Twentse bedrijfsleven zijn doeners. Kijk maar naar onze stevige maakindustrie. Met die mentaliteit hebben we waterstof omarmd. Natuurlijk, de mogelijkheden van waterstof zijn nog niet volledig uitgekristalliseerd. Daarom is onze insteek in het Twents Waterstof initiatief die van al lerend ontwikkelen. Kortom, de ondernemende en onderzoekende aanpak.”

De H2Hub Twente ziet de EU-subsidie als absolute erkenning voor dit kennis- en expertisecentrum voor waterstof. Ton Beune: “Deze subsidie geeft daar een extra boost aan. Een groot compliment voor de 30 bedrijven en kennisinstellingen die de afgelopen 3 jaar met ons samenwerkten in diverse onderzoek- en ontwikkelingsprojecten”. De H2Hub Twente is niet de enige partner in het Twents Waterstof initiatief. “We zijn in sterk gezelschap van de Universiteit Twente, zij zijn ook de coördinator van dit Horizon programma. De derde partner is energiecoöperatie Almelo Energie. Denken én doen zijn met dit driekoppige partnerschap volledig in balans. We brengen de wetenschap rondom waterstof naar de werkelijkheid en vice versa”, aldus Beune.

Het Programma Horizon-Europe beleeft haar EU-kick off op 15 en 16 februari. Deels vindt dit plaats op de Universiteit Twente vanuit haar rol als coördinator Horizon-Europe. Op donderdagmiddag 15 februari opent de H2Hub Twente haar deuren voor deze kick off. Een ideale kans voor geïnteresseerden om uit de eerste hand het waterstofwerk van de H2Hub Twente te zien én alle details te vernemen over de Europese subsidie voor het Twents Waterstof partnerschap.

Lees ook nieuwe-blog-over-vergunningstraject-voor-productie-van-groene-waterstof

Nederland: nieuwe blog over vergunningstraject voor productie van groene waterstof

Nederland: nieuwe blog over vergunningstraject voor productie van groene waterstof

Wijchen Blog waterstofAlhoewel groene waterstof als een belofte geldt voor een succesvolle energietransitie, springen de waterstoffabrieken nog niet als paddenstoelen uit de grond, schrijft Caren Schipperus van Alex Advocaten in Wijchen. Bij het onderzoek voor haar nieuwe blog over de realisatie van waterstoffabrieken is de auteur enkele (onder de Wabo verleende) vergunningen tegengekomen. De vraag is welke rol kleine waterstoffabrieken kunnen spelen in het oplossen van netcongestie of de opslag van groene stroom. Het rendement is niet hoog, maar de opslagduur wel lang en de vermogens groot, in vergelijking met batterij-opslag.

Schipperus van Alex Advicaten heeft de afgelopen jaren de initiatiefnemers van GldH2, de waterstoffabriek in Zutphen, bijgestaan in het doolhof van vergunningen en instanties. Daarbij is een veel ervaring opgedaan. Dit is waardevolle kennis waarmee toekomstige vergunningsprocessen een stuk efficiënter kunnen verlopen. Met haar blog helpt Schipperus initiatiefnemers die een waterstoffabriek, groot of klein, willen bouwen met informatie over waar zij op moeten letten en welke vergunningen zij nodig hebben.

De blog van Alex Advocaten leest u via deze link

 Foto ter illustratie: waterstoffabriek van Siemens en Linde bij de Duitse stad Mainz

Lees ook: duitsland-nieuwe-traject-energietransitie-loopt-via-aardgas-naar-waterstof

Duitsland: nieuwe traject energietransitie loopt via aardgas naar waterstof

Duitsland: nieuwe traject energietransitie loopt via aardgas naar waterstof

Lelystad Maxima kopieDe Duitse regering heeft nieuw beleid aangekondigd voor de energietransitie. Nu de emissievrije kerncentrales zijn gesloten wordt het komende decennium overgeschakeld op nieuw te bouwen gascentrales. In eerste instantie gaan deze draaien op aardgas, om later te worden overgezet naar waterstof.

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD), minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) zijn het eens geworden over de essentiële elementen van de energiestrategie.

De nieuwe energiecentrales zijn bedoeld om ook in tijden met weinig zon en wind de levering van klimaatvriendelijke elektriciteit te garanderen . Volgens de informatie is het de bedoeling dat de centrales in eerste instantie op aardgas gaan draaien en later zullen worden omgebouwd naar klimaatvriendelijke waterstof. Daarbij wordt rekening gehouden dat deze H2 waarschijnlijk nog lange tijd aanzienlijk duurder is dan aardgas. 

Er is ook een zogenaamd capaciteitsmechanisme gepland. Daarin wordt bepaald dat exploitanten over een paar jaar beloond kunnen worden voor het op peil houden van de capaciteit van de elektriciteitscentrale, bijvoorbeeld op momenten dat er geen elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is.

De financiering moet worden betaald uit het Climate and Transformation Fund, een speciaal landelijk energiefonds. Volgens informatie uit coalitiekringen bedragen de kosten de komende twintig jaar zo'n 16 miljard euro. Volgens informatie van opinieblad Der Spiegel zullen de aanbestedingen ter ondersteuning van de nieuwe energiecentrales in de komende drie tot vier maanden worden opgesteld.

Over de gepresenteerde strategie is de energiesector tevreden. “De Gordiaanse knoop in de energiecentralestrategie is nu doorgesneden”, zegt Stefan Kapferer, hoofd van de transmissienetbeheerder 50Hertz . De netbeheerder is een van de vier bedrijven in Duitsland die elektriciteit transporteren via het zogenaamde hoogspanningsnet. Kapferer noemde het akkoord ‘goed nieuws voor de energietransitie en voor een betrouwbare stroomvoorziening voor de toekomst’. De netbeheerder wil wel inspraak bij de locatie-toewijzing van de nieuwe energiecentrales. Door ze op de juiste plekken te plaatsen hoeft het hoogspanningsnet niet overal drastisch te worden uitgebreid.

Het genationaliseerde energiebedrijf Uniper zal naar verwachting deelnemen aan de bouw van de nieuwe energiecentrales. CEO Michael Lewis meldt dat ze “zeer opgelucht” zijn over de overeenkomst. Snelle actie is dringend nodig omdat het goedkeuringsproces en de daadwerkelijke bouw van energiecentrales en opslagfaciliteiten meerdere jaren zullen duren. Uniper gaat ervan uit dat zij een deel van de nieuwe capaciteit voor Duitsland gaat bouwen, aldus Lewis. "Zodra we de details hebben kunnen onderzoeken, beslissen we of en met welke investeringen we meedoen."

De Duitse regering heeft maandenlang moeizaam onderhandeld om tot een akkoord te komen. De FDP, SPD en de Groenen konden het niet eens worden over de strategie richting emissievrij.

Foto: een van de twee turbines van de Maxima Centrale in Lelystad (Nederland) is inmiddels geschikt voor een mengsel van 50% aardgas en 50% waterstof.

Lees ook: toyota-test-waterstofverbrandingsmotor-in-australie-en-japan

Japan: Toyota test waterstofverbrandingsmotor in Australië en Japan

Japan: Toyota test waterstofverbrandingsmotor in Australië en Japan

Japan Toyota ICE motor waterstofDe Japanse autofabrikant Toyota blijft rotsvast vertrouwen in 100% schone voertuigen met een brandstofcel, maar blijft ook doorgaan met de ontwikkeling van waterstofverbrandingsmotoren. Eerst op het racecircuit, maar inmiddels in verschillende landen ook op de openbare weg. De bewezen technologie van een verbrandingsmotor maakt het rijden op waterstof een stuk betaalbaarder. Tankstationhouders die recent hebben geïnvesteerd in een kostbare waterstofpomp hebben niets te vrezen. Ook de voertuigen met een waterstof-ICE komen waterstof tanken in gasvorm onder hoge druk. Alleen mag de waterstof wel iets minder zuiver zijn.

Toyota is momenteel bezig met de ontwikkeling van een waterstofverbrandingsmotor en lijkt daar groot op in te zetten. De ontwikkeling is in volle gang, met een levensvatbaar prototype dat al op de weg rijdt in het winterse Japan en in het zomerse Australië. Maar niet nadat de waterstofverbrandingsmotor uitvoerig is getest op de internationale racecircuits in Japan en Europa, onder andere op het circuit van Le Mans.

Toyota heeft de waterstofverbrandingsmotor al in meerdere verschillende carrosserieën geplaatst om te racen. Zoals Waterstof Magazine eerder meldde heeft Toyota ook een bestelwagen getest met een eigen versie van de waterstofverbrandingsmotor. Terwijl de HiAce-bestelwagen een twin-turbo V-6 heeft, heeft de Corolla Cross Concept een veel bescheidener krachtpatser met de helft van het aantal cilinders, maar nog steeds een turbocompressor.

Voor het geval de kleine driecilinder de kopers niet aanspreekt, is Toyota al op zoek naar een grotere en krachtigere waterstofverbrandingsmotor. Toyota werkt daarbij samen met Yamaha om een grotere, krachtigere versie te ontwikkelen. De V-8 zal met 5,0 liter meer dan drie keer zo groot zijn als het huidige prototype. Het systeem is ingesteld om 444 pk te genereren.

In Europa zijn het vooral de fabrikanten van vrachtauto’s die waterstofverbrandingsmotoren ontwikkelen. Deze techniek is een stuk minder complex  dan de brandstofcel en de helft goedkoper.

Welke techniek op termijn de overhand gaat krijgen is voor pompstationhouders niet relevant. De voertuigen met verbrandingsmotoren hebben de bekende hogedruktanks voor waterstof aan boord waarin waterstof kan worden opgeslagen onder 700 bar. De uitrol van waterstoftankstations kan dus gewoon doorgaan.

Lees ook: plug-opent-s-werelds-grootste-fabriek-voor-vloeibare-waterstof-in-georgia

USA: Plug opent ’s werelds grootste fabriek voor vloeibare waterstof in Georgia

USA: Plug opent ’s werelds grootste fabriek voor vloeibare waterstof in Georgia

Een prachtige Georgia Plug USA waterstofopsteker voor het Amerikaanse waterstofbedrijf Plug. In de staat Georgia is de grootste fabriek ter wereld voor vloeibare waterstof klaar voor gebruik. In de fabriek wordt met PEM electrolysers, met een gezamenlijk vermogen van 40 MW, waterstof geproduceerd. Het gas wordt vervolgens afgekoeld tot 253 graden onder nul en in vloeibare vorm in enorme tankauto’s gepompt. De klanten voor vloeibare waterstof zijn de retailers Walmart, Amazon en Home Depot. Door waterstof in vloeibare vorm te transporteren kan er meer schone energie met één vrachtbeweging worden geleverd.

De fabriek, gelegen in Woodbine, Georgia, is ontworpen om 15 ton vloeibare elektrolytische waterstof per dag (TPD) te produceren – genoeg om ongeveer 15.000 vorkheftrucks per dag van energie te voorzien. Via acht PEM-elektrolysatoren van 5 megawatt (MW) wordt water gescheiden in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas wordt vervolgens bij -253 graden Celsius  gecondenseerd tot vloeibare vorm om via Plug's logistieke netwerk met behulp van Plug-cryogene trailers te worden afgeleverd bij de waterstoftankstations van klanten.

Plug voltooide de fabriek in een snel tempo van 18 maanden, ruim twee keer sneller dan de driejarige industrienorm voor waterstofcentrales. De locatie van de fabriek nabij de Interstate-95 (op anderhalve kilometer afstand) en de interstate-10 (op dertig kilometer afstand) maakt gemakkelijke toegang mogelijk tot commerciële en industriële centra, waaronder de vaste klanten van Plug in de VS.

De productie van vloeibare waterstof zal, naast de aanhoudende productie van gasvormige waterstof, naar verwachting een positieve impact hebben op het bedrijfsresultaat van Plug en zorgen voor een extra stapsgewijze verandering in de uitbreiding van de brandstofmarge.

“We hebben een historische mijlpaal bereikt voor Plug en het hele waterstofecosysteem”, zegt Andy Marsh, CEO van Plug Power. “Het online brengen van deze groene waterstoffabriek laat zien dat we de toonaangevende bouwer zijn van de wereldwijde waterstofinfrastructuur voor het ondersteunen van de vraag van klanten bij het koolstofvrij maken van hun activiteiten.”

Lees ook: greenpoint-opent-derde-waterstoftankstation-in-oude-tonge-zuid-holland

Nederland: Greenpoint opent derde waterstoftankstation in Oude-Tonge, Zuid-Holland

Nederland: Greenpoint opent derde waterstoftankstation in Oude-Tonge, Zuid-Holland

Oude Tonge Greenpoint waterstofGoed nieuws voor waterstofrijders in zuidwest Nederland. In Oude-Tonge op het eiland Goeree-Overflakkee heeft Greenpoint een nieuw waterstoftankstation geopend. De tanklokatie bevindt zich aan het knooppunt van de N59 en N215 en is het derde waterstoftankstation Greenpoint. Andere H2 lokaties staan in Dordrecht en Nieuwegein.

Het tankstation is geleverd door de Nederlandse fabrikant Resato. Er kan waterstof getankt worden onder 350 en 700 bar. De technische ondersteuning is verzorgd door Hystream.

Waterstoftankstation Greenpoint is gevestigd bij een bestaand tankstation van Van Kessel aan de Tonisseweg 3 in Oude-Tonge direct aan het knooppunt N59 en N215.

Lees ook: h2-bike-uit-marbach-rijdt-op-zelf-geproduceerde-groene-waterstof

Duitsland: H2-bike uit Marbach rijdt op zelf geproduceerde groene waterstof

Duitsland: H2-bike uit Marbach rijdt op zelf geproduceerde groene waterstof

Marbach waterstof fietsE-bikes hebben doorgaans een accu, maar een nieuwe elektrische fiets van een ondernemer uit de Duitse stad Marbach rijdt op waterstof. Het voertuig hoeft niet getankt te worden. Met een electrolyser, zo groot als een oude desktop-computer, produceert de eigenaar de nodige waterstof zelf. Hoge druk is niet nodig, het gas wordt opgeslagen in metaalhydride.

“De productie van batterijen voor fietsen is energie-intensief en daardoor schadelijk voor het klimaat. En er zijn zeldzame grondstoffen als lithium, kobalt en zeldzame aardmetalen nodig. Een e-bike op waterstof zou een alternatief kunnen zijn”, zegt David Wang, directeur van het bedrijf Wandaa uit Marbach (foto).  Hij verkoopt een e-bike waarbij de waterstof niet getankt hoeft te worden maar thuis kan worden opgewekt.

“Fietsen naar het benzinestation zou onpraktisch zijn”, zegt Wang op de regionale omroep SWR. “Zeker als je waterstof wilt tanken. Daarom bied ik de waterstoffietsen aan, samen met een apparaat ter grootte van een computer, om zelf waterstof op te wekken.” Om het systeem aan te tonen giet hij 200 milliliter gedestilleerd water in een bekerglas en drukt vervolgens op een knop. Vijf uur later heeft de machine het water afgebroken tot waterstof en zuurstof via elektrolyse. Vervolgens haalt Wang het volledig gevulde waterstofpatroon uit het achterste deel van de waterstofgenerator en bevestigt deze aan de fiets - op een plek waar normaal gesproken een fietsflessenhouder staat. Van daaruit wordt de brandstofcel gevoed met waterstof, die op zijn beurt de elektriciteit voor de elektromotor levert.

Volgens de fabrikant is de inhoud voldoende voor een afstand van zo'n 50 kilometer, elke extra waterstoffles voegt nog eens 50 kilometer toe. Eén fles weegt ongeveer twee kilogram, waarin waterstof gebonden is aan metaal. Dit betekent dat de fles veilig is en niet kan ontploffen. “Voor de productie van waterstof is elektrische energie nodig, net als voor een fietsaccu. 1,3 kilowattuur per fles”, zegt David Wang, die adviseert om de elektriciteit zelf te produceren, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

De waterstoffiets komt uit China. "Hij wordt daar al twee tot drie jaar in serie geproduceerd, honderdduizenden fietsen per jaar", beweert de ondernemer. 

Inmiddels heeft de Universiteit van Esslingen de eerste waterstoffiets besteld. Walter Czarnetzki is hoogleraar aan de Universiteit van Esslingen. Als hoofd van het Instituut voor Duurzame Energietechnologie en Mobiliteit heeft hij veel ervaring met voertuigen op waterstof. De waterstoffiets fascineert de waterstofexpert. “We hebben inmiddels een fiets besteld, voornamelijk voor onderzoeksdoeleinden.” Hij vindt de huidige verkoopprijs van bijna 4.000 euro voor een e-bike plus waterstofgenerator redelijk. 

De eerste retailer die de fiets gaat leveren is inmiddels gestrikt. Het is geen fietsenwinkel, maar een leverancier van terrasoverkappingen.  Eigenaar Heinz-Jürgen Sahm zag de waterstofaangedreven e-bike voor het eerst op de vakbeurs Solar Solutions in Düsseldorf. Hij was meteen onder de indruk en vindt het concept vernieuwend. Daarom wil hij de waterstof-e-bike samen met zijn terrasoverkappingen aan het begin van het seizoen in het voorjaar aanbieden. “Klanten kopen steeds vaker daken met geïntegreerde zonnecellen en kunnen de zonne-energie die ze zelf opwekken vervolgens gebruiken om waterstof voor hun fietsen te produceren. Dat lijkt mij een mooie combinatie.”

Lees ook: bouw-van-nieuwe-fabriek-voor-groene-waterstof-in-zwolle-gestart

Nederland: bouw van nieuwe fabriek voor groene waterstof in Zwolle gestart

Nederland: bouw van nieuwe fabriek voor groene waterstof in Zwolle gestart

Zwolle Hessenpoort bouw waterstofOp het industrieterrein Hessenpoort in Zwolle-Noord wordt volop gewerkt aan de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof. Opdrachtgever H2Go ontwikkelt op het terrein van de het Waterschap Drents Overijsselse Delta op de hoek Beinheimstraat / Steinfurtstraat een elektrolyseer waar dagelijks bijna 500 kilo waterstof wordt geproduceerd. Naast de fabriek komen meerdere laaddoks waar waterstof door tankauto’s afgehaald kan worden.

Initiatiefnemer Jan Bastiaan levert waterstof voor mobiliteit, bouwplaatsen, festivals en bedrijfsprocessen. Tankauto’s kunnen gevuld worden tot 500 bar. De elektrolyseer werkt met een hoog rendement. Ook de zuurstof, een bijproduct van de productie van waterstof via elektrolyse, krijgt ook en bestemming. Deze gaat per pijpleiding naar de naastgelegen rioolwaterzuivering en wordt gebruikt binnen het reinigingsproces.

In samenwerking met STOWA en het kenniscentrum van regionale waterbeheerders deed het waterschap de afgelopen tijd onderzoek naar een andere manier van zuiveren van afvalwater. In het hart van de rioolwaterzuivering, de zogeheten beluchtingsstraat, is pure zuurstof ingebracht in plaats van de traditionele beluchting. Traditionele beluchting uit de buitenlucht kost erg veel elektriciteit. De verwachting is dat het energieverbruik van een rioolwaterzuivering op deze wijze met de helft afneemt.

Jan Bastiaan van H2-Go onderzoekt nog of hij het derde afvalproduct, warmte, aan een bedrijf in de directe omgeving kan leveren. Dit zou het productieproces nog efficiënter maken.

Kuster H2 Energy in het Gelderse Babberich is de exclusieve partner voor de verkoop van waterstof. “H2-Go richt zich volledig op het zo efficiënt mogelijk produceren van groene waterstof”, zegt Jan Bastiaan, directeur van H2-Go. “Kuster zorgt voor het sales- en distributietraject. Ze kunnen de waterstof met een eigen vloot tankauto’s overal in Nederland leveren en gaan overeenkomsten aan met andere bedrijven met een eigen tankwagenvloot die waterstof willen vermarkten. We lopen hier in Zwolle voorop bij de ontwikkeling van de waterstofproductie en hopen dat zich meer initiatieven gaan ontwikkelen”.

Over dit voorjaar is de waterstoffabriek in Zwolle operationeel.  

Lees ook: europa-stellantis-group-komt-met-serie-nieuwe-bestelwagens-op-waterstof

Europa: Stellantis Group komt met serie nieuwe bestelwagens op waterstof

Europa: Stellantis Group komt met serie nieuwe bestelwagens op waterstof

Stellantis bestelwagens waterstofStellantis Bedrijfsvoertuigen breidt zijn productiecapaciteiten van bestelwagens met een brandstofcel uit. Twee fabrieken starten met de productie van de grote- en middelgrote voertuigen. Deze staan in Hordain, in het noorden van Frankrijk en Gliwice in Polen. Door op industriële schaal te gaan produceren hoopt het bedrijf de onbetwiste marktleider te worden op het gebied van emissievrije voortstuwing van bedrijfsvoertuigen in Europa.

De brandstofcelversies van de bedrijfswagens zijn gericht op het ondersteunen van intensief klantengebruik en bouwen voort op de technologie die wordt gebruikt in de emissievrije batterij-varianten. Waterstof heeft als extra voordelen een korte tanktijden en geen concessies aan het laadvermogen. Voor de middelgrote bestelwagens levert een tweede generatie van het brandstofcelsysteem een ​​segmentrecordbereik van maximaal 400 km en een tanktijd van minder dan vier minuten op. Voor de grote bestelwagens zorgt de toevoeging van brandstofceltechnologie voor een bereik van maximaal 500 km en een tanktijd van slechts vijf minuten.

Stellantis zal acht brandstofcel-waterstofversies van middelgrote en grote bestelwagens in eigen beheer produceren. Dat zijn de Citroën ë-Jumpy en ë-Jumper, Fiat Professional E-Scudo en E-Ducato, Opel/Vauxhall Vivaro en Movano, en Peugeot E- Expert en E-Boxer.

Waterstofbrandstofceltechnologie speelt een belangrijke rol in de routekaart voor emissievrije voortstuwing van Stellantis. De autogroep is de eerste fabrikant ter wereld die dit type voertuig op de markt brengt. In 2023 werd Stellantis een belangrijke aandeelhouder van Symbio, een toonaangevend waterstoftechnologiebedrijf met activiteiten in Europa en de Verenigde Staten.

Stellantis is een van 's werelds toonaangevende autofabrikanten met merken, waaronder Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia , Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move en Leasys. Het bedrijf voert het Dare Forward 2030 uit, een gedurfd strategisch plan dat de weg vrijmaakt voor het bereiken van de ambitieuze doelstelling om tegen 2038 een CO2-neutraal mobiliteitstechnologiebedrijf te worden.

Lees ook: walmart-bouwt-magazijnwagens-op-batterijen-razendsnel-om-naar-waterstof

Chili: Walmart bouwt magazijnwagens op batterijen razendsnel om naar waterstof

Chili: Walmart bouwt magazijnwagens op batterijen razendsnel om naar waterstof

Chili walmart waterstofWalmarkt, de grootste retailer ter wereld, schakelt in Chili razendsnel om van magazijnvoertuigen op batterijen, naar voertuigen op waterstof. Een half jaar nadat bij het distributiecentrum in de stad Quilicura, nabij de hoofdstad Santiago, een productielokatie voor groene waterstof is gebouwd, zijn al 80 van de in totaal 200 batterij-electrische magazijnvoertuigen omgebouwd.  Daardoor wordt de uitstoot van giftig afval met 250 ton per jaar wordt verminderd. Walmart verwacht dat het in de loop van het 15 jaar durende project de uitstoot van CO2 in de atmosfeer met 17.100 ton zal verminderen, wat overeenkomt met het planten van 34.200 bomen.

Walmart omarmde voor het eerst het potentieel van waterstof in 2012, met een vloot van 50 voertuigen en vorkheftrucks in de VS. Daar is de vloot inmiddels uitgegroeid naar meer dan 9.500 vorkheftrucks. Het bedrijf heeft dus al meer dan tien jaar praktijkervaring en is goed gepositioneerd om te investeren in het potentieel van Chili als producent van schone energie, inclusief groene waterstof.

Bij het distributiecentrum in Chili  staat een elektrolyser van 0,6 megawatt (MW) – bestaande uit twee stapels van 300 kilowatt (kW). Per dag wordt er 240 kilo groene waterstof geproduceerd. Het gas wordt opgeslagen in tanks van 30 bar en vervolgens gecomprimeerd naar 400 bar. Vervolgens wordt het gas via het dak geleverd aan twee laadstations van leverancier Plug in de bedrijfshal. Op werkdagen zou het verbruik op de locatie 190 kilo per dag moeten zijn”, schat Rodrigo Lorca Serrano, projectmanager bij Engie, het bedrijf dat het systeem heeft ontworpen..

Het potentieel groene stroom van Chili is enorm. De Chileense regering heeft van hernieuwbare energie een prioriteit gemaakt en als gevolg daarvan hebben de Chileense zonne- en windenergiesectoren hun opwekkingscapaciteit de afgelopen jaren vervijfvoudigd. Bijna 70% van het elektriciteitsverbruik van Chili is groen. Nu wil de regering grootschalig groene waterstof ontwikkelen om een gezonde export-economie op te richten. 

Ook Walmart is in Chili goed onderweg. Tegenwoordig is 84% van het energieverbruik van de retailer afkomstig uit schone energiebronnen. De meer dan 390 vestigingen in het land liggen op koers om in 2035 het doel te bereiken om 100% hernieuwbare energie te gebruiken. “We hebben ons ten doel gesteld om een regeneratief bedrijf te worden. Een bedrijf dat de zaken beter achterlaat dan wij ze hebben aangetroffen”, aldus topman McMillon van Walmart. “De energietransitie die onze wereld nodig heeft is niet eenvoudig, maar door samen te werken kunnen we het doen.”

Lees ook: kuqa-h2-project-moeizaam-van-start-chinese-electrolysers-presteren-slecht

China: Kuqa H2-project moeizaam van start, Chinese electrolysers presteren slecht

China: Kuqa H2-project moeizaam van start, Chinese electrolysers presteren slecht

Kuqa China waterstofEr zijn grote problemen met de productie van groene waterstof in China. De electrolysers die geleverd zijn door de Chinese fabrikanten Cockerill Jingli , Longi en Peric presteren aanzienlijk minder goed dan vooraf beloofd. De systemen blijken moeilijk overweg te kunnen met het wisselende energieaanbod. De electrolysers zijn gekoppeld aan grote zonnevelden.

China loopt internationaal gezien ver voorop bij de ontwikkeling van groene waterstof. Wereldwijd was eind vorig jaar een elektrolysecapaciteit van 1,2 GW geïnstalleerd, waarvan 610 MW in China. De belangrijkste bijdrage levert het Chinese olie- en chemieconcern Sinopec dat in juni 2023 de krachtigste groene waterstofproductie-eenheid ter wereld in de provincie Xinjiang in gebruik heeft genomen.  Binnen het Kuqa-project, met een elektrolysevermogen van 260 megawatt, moet 20.000 ton groene waterstof per jaar worden geproduceerd. Maar het project kent een moeizame start. De elektrolyser produceerde in zes maanden tijd slechts 2000 ton waterstof en blijft daarmee ver achter bij de verwachtingen.

De elektrolysers, geleverd door drie fabrikanten, Cockerill Jingli (120 MW), Longi (80 MW) en Peric (60 MW), ondervinden elk hun eigen technische problemen, maar hebben allemaal een gemeenschappelijk probleem in verband met hun flexibiliteit. De Chinese electrolysers, die gebruik maken van alkalische technologie, kunnen slecht overweg met de wisselvalligheid van hernieuwbare energiebronnen. De eenheid wordt aangedreven door een fotovoltaïsch park van 300 MW.

Hoewel de drie fabrikanten een werkingsbereik van 30 tot 100% van het nominale rendement hebben beloofd, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan lagere hoeveelheden elektriciteit, zou het werkelijke bereik volgens experts eerder 50-100% zijn. 

Deze industriële tegenslagen zijn geen goed nieuws voor de waterstofproducenten. Wereldwijd is alom bekend dat alkalische technologie niet het meest geschikt is voor het produceren van groene waterstof uit hernieuwbare elektriciteit. Ze werken beter als ze zijn aangesloten op een stabiel elektriciteitsnet.  Westerse fabrikanten van elektrolysers, zoals het Noorse NEL, het Amerikaanse Plug, het Duitse Siemens Energy en het Franse McPhy werken met PEM-technologie, die belooft beter overweg kan met een wisselend stroomaanbod.

“Op dit moment heeft geen enkele fabrikant van elektrolyseapparaten de lange termijn-effectiviteit van zijn electrolysers kunnen aantonen ”, verzekert een technisch expert in de sector. “Nel, Plug, McPhy en Siemens Energy kunnen het daarom mogelijk niet beter doen dan Longi, Peric en andere Cockerill Jingli. Een situatie die voor een opkomende sector niet verrassend is. We zitten in een leercurve zoals we die dertig jaar geleden op het gebied van windenergie hebben meegemaakt.”

Lees ook: volth2-ontvangt-subsidie-voor-stroomaansluiting-groene-waterstoffabrieken

Nederland: VoltH2 ontvangt subsidie voor stroomaansluiting groene waterstoffabrieken

Nederland: VoltH2 ontvangt subsidie voor stroomaansluiting groene waterstoffabrieken

Vlissingen VoltH2 waterstofHet Nederlandse waterstofbedrijf VoltH2 ontvangt voor twee van zijn groenewaterstoffabrieken subsidie uit het Just Transition Fund (JTF). De fabrieken worden gebouwd in Vlissingen en Terneuzen, één van de regio’s in Nederland die Europese steun ontvangt om de gevolgen op te vangen van de overgang van fossiele naar groene energie. Vandaag reikte Jo-Annes de Bat, gedeputeerde bij de Provincie Zeeland, aan VoltH2 twee cheques van 10 miljoen euro uit (foto). Het geld wordt geïnvesteerd in de zware stroomaansluitingen van de fabrieken.

Met een jaarlijkse productie en verbruik van bijna 600.000 ton waterstof is de Zeeuwse industrie koploper in de Benelux. Aangezien het gros van deze waterstof nog met aardgas wordt gemaakt, komt hierbij veel CO₂ vrij. Met de Green Deal streeft de Europese Commissie naar een klimaatneutraal Europa in 2050. Binnen deze energietransitie zal groene waterstof een cruciale rol spelen om de CO₂-uitstoot van de industrie en zwaar transport drastisch te verminderen. 

Ruim een derde van het beschikbare JTF-subsidiebedrag voor Zeeland gaat naar VoltH2. De waterstofproducent ontvangt 20 miljoen euro voor de benodigde 150 KV-aansluitingen voor twee groene waterstoffabrieken van ieder 25 MW, een in Terneuzen en een in Vlissingen. André Jurres, CEO van VoltH2, licht toe: “Een eerste voorwaarde van deze subsidie is dat we de uitstoot van CO₂ helpen reduceren. Elk van onze twee fabrieken zal vanaf 2026 jaarlijks ca. 2.000 ton groene waterstof produceren én daarmee circa 17 kton CO₂-uitstoot vermijden. Hiermee wordt VoltH2 het eerste bedrijf in de regio dat zal bijdragen aan de emissiereductiedoelstellingen van Smart Delta Resources, het samenwerkingsverband van de industrie in Zuid-West-Nederland binnen het Hydrogen Delta-programma. In een tweede fase, vanaf 2028, breiden we uit van 25 MW tot 125 MW, jaarlijks goed voor circa 10.000 ton groene waterstof én een besparing van ca. 85 kton CO₂.”

De fabrieken van VoltH2spelen ook een rol bij het oplossen van de netcongestie in Zeeland. Doordat de fabrieken draaien op groene stroom van windmolens of zonneparken, verbruiken ze alleen stroom op het moment dat die duurzaam opgewekt wordt. De waterstoffabrieken vlakken hiermee de productiepieken af die nu al op het stroomnet opduiken, en die in de toekomst door meer duurzame opwekking nog veel groter zullen worden.  

Een noodzakelijke randvoorwaarde voor de productie van groene waterstof is een elektriciteitsaansluiting met voldoende capaciteit. Het Just Transition Fund verleent nu de nodige steun voor de realisatie van twee 150 kV-verbindingen met onderstations. In Vlissingen lopen de kosten hoog op door het lange tracé richting het hoogspanningsstation en de boringen die nodig zijn om dijken, wegen, spoorwegen en andere kabels en leidingen te kruisen. In Terneuzen liggen de waterstoffabriek en het bestaande hoogspanningsstation zelfs aan verschillende kanten van het kanaal, daar moet de aansluiting het kanaal Gent-Terneuzen kruisen. Bijkomend pluspunt is dat ook enkele kleinere bedrijven in de buurt van VoltH2 relatief eenvoudig een aansluiting op deze kabel zullen kunnen krijgen. 

Foto: Van links naar rechts: Arjan Schipaanboord (Project Manager VoltH2), Jo-Annes de Bat (Gedeputeerde Provincie Zeeland) en Gerwin Hament (Director Operations VoltH2)

Lees ook: airbus-test-succesvol-een-brandstofcelsysteem-voor-grote-vliegtuigen

Duitsland: Airbus test succesvol een brandstofcelsysteem voor grote vliegtuigen

Duitsland: Airbus test succesvol een brandstofcelsysteem voor grote vliegtuigen

Airbus Munchen waterstofEen belangrijke stap voor vliegtuigfabrikant Airbus. Het bedrijf heeft succesvol een waterstofsysteem getest dat ontwikkelt is voor vliegtuigen. Als het de fabrikant lukt om een betrouwbaar technisch systeem te ontwikkelen en goedgekeurd te krijgen, betekent dat een enorme stap voor het vliegen in de toekomst. Argumenten dat vliegen vervuilend is en lawaaioverlast veroorzaakt zijn dan niet meer relevant. Waterstof stoot geen emissies uit en de elektromotoren maken nauwelijks geluid.

In 2020 maakte Airbus al duidelijk dat het bedrijf zoekt naar toepassingen met waterstof. Vier jaar geleden deelde Airbus vier concepten voor vliegtuigen op waterstof met het publiek. Drie gebruikten waterstofverbrandings- en hybride motoren voor de aandrijving, en de vierde was volledig elektrisch, met behulp van waterstofbrandstofcellen en een propellervoortstuwingssysteem. Deze brandstofcellen werken door de waterstof via een chemische reactie om te zetten in elektriciteit. Het bijproduct van de reactie is eenvoudig H2O, wat resulteert in bijna geen uitstoot.

Het enorme potentieel van waterstofbrandstofcellen om de luchtvaart koolstofvrij te maken, maakte het een van de belangrijkste technologieën die werden gekozen om verder te worden onderzocht voor de ZEROe-demonstrator - maar er was een uitdaging. Hoewel er al waterstofbrandstofcellen op de markt waren toen het project begon, leverde geen enkele de hoeveelheid energie die nodig was om een vliegtuig voort te stuwen en tegelijkertijd op een aanvaardbaar gewichtsniveau te blijven. Dus richtte Airbus in oktober 2020 Aerostack op, een joint venture met ElringKlinger, om waterstof-brandstofcelstacks te ontwikkelen die het hart zouden vormen van het elektrische voortstuwingssysteem op een ZEROe-vliegtuig.

Uitgebreide tests van het brandstofcelsysteem vonden enkele weken geleden plaats in Ottobrunn, Duitsland, op13 kilometer van München, in het E-Aircraft System House (EAS). De Airbus-faciliteit is het grootste testhuis voor alternatieve voortstuwingssystemen en brandstoffen in Europa, en het is de plaats waar de belangrijkste componenten van het voortstuwingssysteem dat de propellers van de demonstrator zal aandrijven, worden getest.

"Het was een enorm belangrijk moment voor ons omdat de architectuur- en ontwerpprincipes van het systeem dezelfde zijn als die we in het uiteindelijke ontwerp zullen zien", zegt Mathias Andriamisaina, hoofd testen en demonstratie van het ZEROe-project. "Het volledige stroomkanaal draaide op 1,2 megawatt, het vermogen dat we willen testen op onze A380-demonstratiemodel."

Observeren hoe de vele systemen tijdens deze tests op elkaar inwerken, is essentieel om de volgende stappen van het project mogelijk te maken. "Dit proces is hoe we leren welke veranderingen moeten worden aangebracht om de technologie vliegwaardig te maken", zegt Hauke Peer-Luedders, hoofd van het brandstofcelvoortstuwingssysteem voor ZEROe. "We meten hoe het voortstuwingssysteem als geheel werkt door het vermogen te testen dat nodig is voor verschillende vluchtfasen, zoals het opstijgen, waar we het maximale vermogen bereiken, en cruisen, wanneer we minder stroom verbruiken, maar over een langere periode. Het is drie jaar geleden dat we een vliegtuigconcept onthulden dat 100% wordt aangedreven door waterstofbrandstofcellen. Sindsdien hebben we ons aan onze oorspronkelijke tijdlijn gehouden en enorme vooruitgang geboekt.”

Het recente succes van het inschakelen van het iron pod-systeem met 1,2 megawatt is een cruciale stap in de richting van het doel om tegen 2035 een vliegtuig op waterstof in de lucht te brengen. Volgens de planning moet in 2026 een eerste Airbus A380 op waterstof het luchtruim kiezen. Dit is nog een test-vliegtuig.

Lees ook: een-actuele-en-dynamische-lezing-over-waterstof-boekt-u-op-showbird

Een actuele en dynamische lezing over waterstof boekt u direct op ShowBird

Een actuele en dynamische lezing over waterstof boekt u direct op ShowBird

SB Banner ShowBird met logo4De redactie van Waterstof Magazine gaat weer van start met een serie zeer inspirerende lezingen voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, gemeenten, ondernemersbelangenorganisaties en het onderwijs.
Een boeiende lezing van twee keer 30 minuten boekt u via SHOWBIRD.
Hier kunt u ook direct de beschikbare data checken.Lees ook: nederland-primeur-voor-tennet-en-hak-met-enorme-grondboring-op-waterstof
Nederland: primeur voor Tennet en Hak met enorme grondboring op waterstof  

Nederland: primeur voor Tennet en Hak met enorme grondboring op waterstof  

Bergen op Zoom Hak TennetTenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet en aannemer A.Hak hebben deze week in Bergen op Zoom een primeur met een boring op waterstof voor een hoogspanningskabel. De kabel de loopt van elektriciteitsstation Woensdrecht naar Bergen op Zoom versterkt het elektriciteitsnet in de regio. Met deze pilot op waterstof, waarbij de focus ligt op 100% emissievrij, zet TenneT een volgende belangrijke stap in het verduurzamen van haar bouwprojecten, ook in gebieden met de nodige stikstofuitdagingen. 

De bouwlokatie ligt direct naast een Natura 2000 gebied. Ter plaatse mag nagenoeg geen emissie worden uitgestoten. Op of direct bij de bouwplaats is ook geen zware stroomaansluiting beschikbaar voor de zeer moderne, stille en energiezuinige elektrische boor van A.Hak.  

“We hebben het energie- en uitstootprobleem van A.Hak opgelost door drie waterstofaggregaten die parallel geschakeld zijn op het bouwterrein te plaatsen”, zegt Marcel Kwakkel van Genpower in Groot-Ammers. "Voor de piekvraag hebben we er een extra batterijcontainer bijgeplaatst." 

De groene waterstof, voor het tot nu toe grootste infrastructuurproject op waterstof in Europa, is geleverd door Kuster H2 Energie in Babberich.  “Samen met de andere projectpartners hebben we een berekening gemaakt hoeveel waterstof er in twee tot drie weken nodig is”, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy. “Gezien de omvang van het project hebben we vier nieuwe hogedrukcontainers ingezet die maximaal 484 kilo waterstof kunnen bevatten onder 381 bar. De containers hebben we laten vullen met groene waterstof bij Holthausen in Groningen. Dichterbij hebben we dit volume groene waterstof niet kunnen laden. Op verzoek van A.Hak en TenneT hebben we het transport verzorgt met vrachtauto’s die rijden op emissie-neutrale HVO100.” 

Business unit directeur Electron bij A.Hak, Richard van Beers is zeer tevreden met het emissievrije project. “Bij A.Hak zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om duurzame verbindingen aan te leggen. Belangrijk hierbij is zo min mogelijk belasting van het milieu en de omgeving. Met deze pilot zetten we een belangrijke stap in die richting.” 

Netbeheerder TenneT speelt een essentiële rol in de Nederlandse energietransitie en wil projecten zo duurzaam en schoon mogelijk uitvoeren. Om die reden heeft CEO Manon van Beek, haar handtekening gezet onder het convenant ‘Schoon en Emissieloos bouwen’. Dit convenant gaat over de verduurzaming van onze bouwprojecten, en dat kan via de inzet van emissieloos materieel, zoals een elektrische boring, aangestuurd door waterstofaggregaten.  

Leverancier Genpower heeft de aggregaten wel eens eerder ingezet, maar het project in Bergen op Zoom is de eerste opdracht met een grote vermogensbehoefte. “We hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in de stroomvoorziening op bouwplaatsen of festivals waar nagenoeg geen of zelfs helemaal geen emissies mogen worden uitgestoten”, zegt directeur Marcel Kwakkel van Genpower. Kuster H2 Energy heeft inmiddels vier transportcontainers voor waterstof die perfect aansluiten op onze aggregaten. De kinderziektes zijn eruit, de stroomlevering in Bergen op Zoom is zeer stabiel verlopen. Kortom, laat de volgende opdrachten maar komen.” 

Lees ook: holthausen-ontwikkelt-h2-truck-die-werkt-bij-arctische-temperaturen
Nederland: Holthausen ontwikkelt H2-truck die werkt bij Arctische temperaturen

Nederland: Holthausen ontwikkelt H2-truck die werkt bij Arctische temperaturen

Hoogezand Holthausen truck zweden waterstofIn opdracht van het Zweedse bedrijf MaserFrakt bouwt Holthausen Clean Technology vrachtwagens op waterstof voor lange afstanden met een GVW-gewicht van 60 ton. De vrachtwagen op de foto’s wordt uitgerust met een extra zware brandstofcel van 250 kW en een zeer grote waterstoftankcapaciteit om lange afstanden te kunnen afleggen onder de barre wintertemperaturen in Scandinavië. Tevens zijn er twee hoofdpompen geïnstalleerd voor de winter- en zomerkoeling.

Het voertuig wordt ontwikkeld om te kunnen functioneren onder extreme kou in Arctische winterse omstandigheden. In totaal krijgt deze truck 20 waterstof hogedrukcilinders, die zijn geplaatst achter de cabine, voor de opslag van waterstof, een 250 kW Holthausen brandstofcelsysteem en een extra zware elektromotor van meer dan 450 kW (612 PK motor). Daarnaast wordt de truck uitgerust met speciale 2 warmtepompen om componenten te verwarmen en voor te verwarmen en te koelen, ook als het voertuig stilstaat.

Het Nederlandse bedrijf Holthausen Clean Technology in Hoogezand ontwikkelt en bouwt de truck en traint ook het service-onderhoudsbedrijf in Zweden dat de truck na overdracht gaat onderhouden.

Lees ook: waterstoftrein-rondt-testritten-tussen-zaragoza-en-teruel-succesvol-af

Spanje: waterstoftrein rondt testritten tussen Zaragoza en Teruel succesvol af

Spanje: waterstoftrein rondt testritten tussen Zaragoza en Teruel succesvol af

Teruel Zaragozza trein waterstofAfgelopen weekend heeft de waterstoftrein in de regio Aragón, in het noordoosten van Spanje, zijn testritten succesvol afgerond. In de koude januari-maand heeft het voertuig gereden op het baanvak tussen Zaragoza en Teruel.  Deze lijn is een van de meest veeleisende in de regio vanwege de steile en lange hellingen. Onderweg wordt  een hoogte van 1001 meter boven de zeespiegel bereikt bij het station Ferreruela. De trein reed 350 km in de hybride modus met waterstof-tankingen in winterse omstandigheden met temperaturen tot -3 °C.

De trein maakt onderdeel uit van het FCH2RAIL-project dat een bijdrage moet leveren aan emissievrij vervoer in heel Europa. Alleen in Zwitserland zijn 100% van de spoorlijnen geëlektrificeerd. In andere Europese landen is altijd sprake van een mix van elektrische treinen die gebruik maken van een bovenleiding en treinen en locomotieven op diesel.

De onderzoekers willen een trein ontwikkelen die op geëlektrificeerde trajecten gebruik maakt van de bovenleiding en op andere trajecten van waterstof gecombineerd met een brandstofcel. Het systeem moet daarnaast geschikt zijn om achteraf in te bouwen in bestaande diesel- en elektrische treinen. De Spaanse treinfabrikant CAF en Toyota Motor Europe zijn belangrijke partners.  

Dit project heeft financiering ontvangen van het Europese Clean Hydrogen Partnership onder subsidieovereenkomst nr. 101006633. Deze gemeenschappelijke onderneming ontvangt steun van het Horizon2020, het onderzoeks- en Innovatieprogramma van de Europese Unie , Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research. 

Foto: de waterstoftrein passeert het station van Teruel in Midden-Spanje

Lees ook: essen-bestelt-19-bussen-op-waterstof-voor-het-openbaar-vervoer

Duitsland: Essen bestelt 19 bussen op waterstof voor het openbaar vervoer

Duitsland: Essen bestelt 19 bussen op waterstof voor het openbaar vervoer

Doetinchem Solaris waterstofOpnieuw een succes voor de Poolse fabrikant van bussen op waterstof Solaris. De busbouwer heeft een contract getekend met de Duitse exploitant Ruhrbahn GmbH om 19 emissievrije waterstofbussen aan Essen te leveren. De order omvat de levering van negen Urbino 12 waterstofmodellen met een lengte van 12 meter  en tien Urbino 18 waterstof van 18 meter. De voertuigen zullen worden uitgerust met brandstofcellen die aan boord elektriciteit opwekken en een geavanceerde ADAS-veiligheidssystemen. De levering van de innovatieve voertuigen staat gepland voor 2024 en 2025. Dit zijn de eerste bussen van Solaris in Essen.

“We zijn enorm trots dat we Essen de nieuwste waterstofvoertuigen kunnen leveren, die niet alleen het passagierscomfort zullen vergroten, maar ook een nieuwe fase zullen vertegenwoordigen in de transformatie van de transportsector. Ik ben blij dat Ruhrbahn heeft besloten deze strategische stap te zetten”, aldus Olivier Michard, lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor verkoop en marketing bij Solaris Bus & Coach.

De 12 meter lange modellen zullen een brandstofcel van 70 kW gebruiken, terwijl de gelede bussen een brandstofcel van 100 kW zullen hebben. Alle modellen zullen worden aangedreven door elektromotoren. De waterstofbussen van Urbino zullen ook beschikken over Solaris High Power-batterijen die zijn ontworpen om de brandstofcel te ondersteunen als er extra energie wordt gevraagd bij bijvoorbeeld het wegrijden. De voertuigen worden ook voorzien van airconditioning met behulp van een CO2-apparaat met warmtepompverwarmingsfunctie. De bussen hebben usb-opladers en een uitgebreid passagiersinformatiesysteem. 

De belangstelling voor waterstoftechnologie blijft in Europa groeien, vooral in de toepassing ervan op emissievrij transport. Solaris is inmiddels de grootste fabrikant van waterstofbussen. Er rijden er inmiddels 180 in verschillende Europese steden en de komende maanden worden er nog 530 worden afgeleverd. De orderportefeuille is uitstekend gevuld.

Vooral de Duitse markt is actief en investeert in bussen op waterstof. Urbino-waterstofbussen rijden al in steden als Keulen, Wuppertal, Hofolding, Weimar, Frankfurt, Gross-Zimmern en in het grootstedelijk gebied van München. Bovendien zitten er nog meer contracten in de pijplijn, waaronder Aschaffenburg, Krefeld, Güstrow, Gross-Gerau, Hamburg en Duisburg. In Nederland rijden Solarisbussen in de regio ten zuiden van Rotterdam en in de Achterhoek.

Foto: een Solarisbus van vervoerder Arriva tankt bij het waterstoftankstation van Kuster n Doetinchem.

Lees ook: kawasaki-is-overtuigd-de-motorfiets-op-waterstof-is-onderweg

Japan: Kawasaki is overtuigd, de motorfiets op waterstof is onderweg

Japan: Kawasaki is overtuigd, de motorfiets op waterstof is onderweg

Japan kawasaki waterstof De Japanse fabrikant Kawasaki meldt dat het een doorbraak heeft bereikt bij de toepassing van waterstof in motorfietsen.  Hoewel het voertuig nog steeds in de prototypestatus zit, geven de eerste testen uitstekende resultaten op het gebied van betrouwbaarheid, prestaties en vooral emissies. Kawasaki gebruikt geen brandstofcel, maar een waterstofverbrandingsmotor.

De motor is een 4-cilinder met een cilinderinhoud van 998 cc, aangedreven door 5 waterstofpatronen die allen in een van de twee koffers zitten. Voorlopig is het ontwikkelde vermogen niet bekend, maar de ingenieurs van Kawasaki verzekeren dat de maximumsnelheid rond de 320 km/u zal liggen. Het tankprobleem is opgelost door gebruik te maken van compacte cilinders die worden verwisseld. Kawasaki heeft met zijn Japanse partners Honda, Yamaha en Suzuki veel problemen uit het verleden opgelost.

BMW had in 1999 de primeur met een motorfiets op waterstof, maar het duurde nog tot 2006 voordat deze onder de aandacht van een groot publiek werd gebracht. En de afgelopen decennia is onderzocht of waterstof ook in vloeibare vorm getankt kon worden. De energiedichtheid, en daarmee de actieradius, neemt dan enorm toe. Maar de fabrikanten hebben uiteindelijk geen oplossing gevonden om waterstof continue onder de -253 graden Celsius te houden. Hierdoor liep de temperatuur op en moest waterstof in gasvorm worden afgeblazen om een explosie te voorkomen. Het niet kunnen opslaan van voldoende waterstof in combinatie met een hoge prijs stopten de verdere ontwikkeling.

Door technische vooruitgang zijn inmiddels een groot deel van de problemen uit het verleden opgelost. Kawasaki ziet tegenwoordig meer kansen dan bedreigingen. De motorfiets op waterstof is onderweg.

Lees ook: drie-nieuwe-hyundai-koelwagens-op-waterstof-voor-groothandel-metro

Duitsland: drie nieuwe Hyundai koelwagens op waterstof voor groothandel Metro

Duitsland: drie nieuwe Hyundai koelwagens op waterstof voor groothandel Metro

Hylane metro truck waterstofDe Duitse afdeling van groothandel Metro heeft de eerste van drie koelwagens met brandstofcellen aan zijn vloot toegevoegd. De Hyundai Xcient Fuel Cell werd in Böblingen bij Stuttgart aan Metro overhandigd en zal in de toekomst in de regio onderweg zijn om de horeca te bevoorraden. Binnenkort volgen nog twee voertuigen.  

 Andreas Hewel, projectmanager bij hylane, is enthousiast over de samenwerking met Metro. "We prijzen ons gelukkig dat we een groot bedrijf als Metro als klant hebben. We hebben het volste vertrouwen in een succesvolle samenwerking. Met de beslissing om waterstoftrucks aan haar vloot toe te voegen, levert Metro een belangrijke bijdrage aan een duurzamere toekomst."
Met de Hyundai Xcient Fuel Cell vrachtauto kunnen lange afstanden eenvoudig emissievrij worden afgelegd: met een verbruik van 8 kg waterstof per 100 kilometer en een actieradius van ongeveer 400 kilometer kunnen vooe landelijke regio's worden voorzien van producten die koeling nodig hebben. De waterstoftruck is uitgerust met een koelsysteem met meerdere kamers, waardoor optimale koeling van de producten te allen tijde gegarandeerd.

Foto: De nieuwe vrachtwagen van Metro tankt bij het waterstoftankstation bij de luchthaven van Stuttgart.

Lees ook: waterstofmedaille-voor-patric-cnubben-van-hydrogen-architects

Nederland: waterstofmedaille voor Patric Cnubben van Hydrogen Architects

Nederland: waterstofmedaille voor Patric Cnubben van Hydrogen Architects

Patric Cnubben MissieH2 waterstofTijdens Eurosonic / Noorderslag heeft Patrick Cnubben van Hydrogen Architects een Gouden Waterstofmedaille van MissieH2 in ontvangst genomen.

De jury is van mening dat Patrick’s brede kennis en gepassioneerde waterstofvisie niet zijn te stuiten. Hij is in staat nationale en internationale overheidsloketten open te breken en nationale en internationale waterstofprojecten te realiseren. Hij realiseert projecten van idee-fase tot projectrealisatie.

Patric Cnubben is alom bekend door zijn aansprekende waterstoflezingen op de vele internationale podia. Niet zo vreemd dat hij als bestuurslid of toezichthouder benoemd werd in een breed scala aan stichtingen op gebied van bio-energie, energietransitie en -innovatie, met waterstof als dagelijks dikker wordende rode draad.

De waterstofmedaille van MissieH2 heeft hij dan ook absoluut verdiend.

Lees ook: hydrogen-park-ontwikkelt-waterstoffabriek-op-oude-kazerne-bij-venetie 

Italië: Hydrogen Park ontwikkelt waterstoffabriek op oude kazerne bij Venetië

Italië: Hydrogen Park ontwikkelt waterstoffabriek op oude kazerne bij Venetië

Italie Kazerne waterstofDe invulling voor het terrein van de voormalige kazerne Tombolan-Fava in Italië is bekend; het bedrijf Hydrogen Park gaat hier een waterstoffabriek bouwen. De H2 is bestemd voor bussen binnen het openbaar vervoer die de komende jaren moeten overschakelen van diesel naar emissievrij. Hydrogen Park kwam tijdens de aanbesteding met het beste plan voor het terrein van 70.000 m2.

Het voormalige militaire terrein ligt in de gemeente San Donà di Piave, een gemeente met bijna 43.000 inwoners en gelegen op het grondgebied van de metropool Venetië. Na afronding van de aanbesteding is een overeenkomst getekend tussen het gemeentebestuur en Hydrogen Park voor de ontwikkeling van duurzame mobiliteitsprojecten met de inzet van groene waterstof. De handtekeningen op het hoofdkantoor van Confindustria Veneto Est in Venetië.

Het akkoord draagt volgens de initiatienemers direct bij aan de energietransitie van fossiele mobiliteit naar hernieuwbare bronnen. Er komt een electrolyzer die zal worden aangesloten op een of meerdere zonneparken. Volgens de gemeente is Hydrogen Park, dankzij internationale ervaring, de beste partij om de plannen te verwezenlijken. Het bedrijf heeft geen verdere technische informatie verstrekt.

Alberto Teso, burgemeester van San Donà di Piave: “Het wordt een revolutionair project, waarmee 20 miljoen euro aan investeringen gemoeid is. Het is de enige fabriek van dit type in Noord-Italië. Duurzame ontwikkeling is een model voor het opnieuw lanceren van de economie die welvaart, gekwalificeerde banen en welzijn kan creëren, een doelstelling waarvoor we een referentiepunt willen worden voor heel Oost-Veneto."

Lees ook: india-vliegmaatschappij-mehair-wil-twintig-waterstofmotoren-van-zeroavia

India: vliegmaatschappij Mehair wil twintig waterstofmotoren van ZeroAvia

India: vliegmaatschappij Mehair wil twintig waterstofmotoren van ZeroAvia

India ZeroAvia waterstofDe Indiase luchtvaartmaatschappij Mehair heeft een optie genomen op maximaal twintig waterstofaangedreven elektromotoren van het type ZA600 geproduceerd door waterstofbedrijf ZeroAvia. Deze bestelling komt bovenop de ruim 2.000 pre-orders die ZeroAvia al heeft ontvangen van andere vliegmaatschappijen over de hele wereld.

ZeroAvia werkt in hoog tempo aan de ontwikkeling van vliegtuigmotoren met een brandstofcel. Het bedrijf is ervan overtuigd dat dit de beste oplossing is om emissievrij te vliegen. Met het bedrijf Verne heeft de ontwikkelaar recent een overeenkomst ondertekend om gezamenlijk de mogelijkheden te evalueren voor het gebruik van cryo-gecomprimeerde waterstof (CcH2) aan boord van vliegtuigen en voor het uitvoeren van CcH2 tanken uit gasvormige waterstof (GH 2 ) en vloeibare waterstof (LH2). Het bedrijf claimt dat in de vorm van waterstof tot 60 keer meer energie in een vliegtuig kan worden meegenomen dan in batterijen. Eind volgend jaar wil ZeroAvia de vliegtuigen op waterstof officieel gecertificeerd hebben.

De Indiase luchtvaartmaatschappij Mahair begon in 2011 met watervliegtuigvluchten op de Andamanen en Nicobaren. Het bedrijf heeft nu ambitieuze plannen om uit te breiden met amfibie- en wielvliegtuigen op een aantal subregionale routes door heel India. Vliegen op waterstof past daarbij.

Lees ook: nxt-mobility-opent-nieuw-waterstoftankstation-in-alkmaar

Nederland: NXT Mobility opent nieuw waterstoftankstation in Alkmaar

Nederland: NXT Mobility opent nieuw waterstoftankstation in Alkmaar

Alkmaar openingGoed nieuws voor waterstofrijders in Noord-Holland. Vanmiddag, vrijdag 19 januari, is in Alkmaar met het nodige tromgeroffel een nieuw waterstoftankstation geopend. Het tankstation is gevestigd op bedrijventerrein De Boekelermeer, aan de zuidkant van Alkmaar direct bij de snelweg A9 richting Amsterdam. De officiële opening is verricht door wethouder Peetoom van Alkmaar en gedeputeerde Olthof van de provincie Noord-Holland.

Met de opening is een maandenlange pilotfase van het tankstation afgesloten. Op het openbare H2-station kunnen vanaf heden alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen onder 350 bar waterstof tanken. Voor personenauto’s is 700 bar beschikbaar. Het tankstation heeft een capaciteit van 1000 kilo per dag en is 24 uur per dag open. De eerste klanten zijn drie bestelwagens van het type Renault Master H2 die rijden bij bedrijven rond Alkmaar en een aantal Hyundai Nexo’s en Toyota Mirai’s. NXT Mobility voert gesprekken met bedrijven om vrachtauto’s, bussen en vuilniswagens op waterstof te laten rijden.

De opening van het eerste waterstoftankstation is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat onderdeel uitmaakt van de GP Groot groep. Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility: “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof kan worden getankt nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is daarom een belangrijke stap, niet alleen voor NXT Mobility, maar ook voor onze regio. Op de NXT Energy Hub in Alkmaar bieden we een unieke combinatie van energieproducten voor duurzame mobiliteit aan: waterstof, duurzame diesel, LNG, en binnenkort ook ultrasnelle laadpunten voor elektrische personen- en vrachtauto's.”

Christiaan Peetoom, wethouder mobiliteit van de gemeente Alkmaar, benadrukt de lokale impact: "Ik ben er trots op dat het eerste waterstoftankstation in onze regio op de Boekelermeer staat. Dit nieuwe tankstation is een belangrijke en innovatieve ontwikkeling van duurzame mobiliteit. Het rijden op waterstof in- en rond Alkmaar is mede door dit initiatief een reële optie geworden. Dat GP Groot zelf ook vijf voertuigen op waterstof inzet laat zien dat het kan en ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen.”

Het waterstoftankstation in Alkmaar maakt deel uit van het project Duwaal waarin wordt getracht een keten van waterstofproductie, -distributie en -gebruik op te zetten. De productie van waterstof uit windenergie door het in Alkmaar en Wieringerwerf gevestigde Hygro speelt hierin een belangrijke rol. Zodra de regionaal uit wind geproduceerde waterstof beschikbaar is, wordt deze op de NXT Energy Hub in Alkmaar aangeboden. Op dit moment wordt de waterstof nog geproduceerd uit groen gas.

De nieuwe door de Nederlandse fabrikant Resato gebouwde waterstoftankinstallatie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage in het kader van de DKTI-transport subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook: frankrijk-colas-ontwikkelt-en-bouwt-waterstoffabriek-en-h2-station-in-duinkerke

Frankrijk: Colas ontwikkelt en bouwt waterstoffabriek en H2-station in Duinkerke

Frankrijk: Colas ontwikkelt en bouwt waterstoffabriek en H2-station in Duinkerke

Duinkerke Colas waterstofDe Franse Colas Groep heeft het contract binnengehaald voor het ontwerpen en bouwen van een waterstofproductie-, opslag- en distributie-eenheid in Duinkerken. Het bedrijf, dat voornamelijk bekend is van de aanleg van infrastructuur, begeeft zich daarmee op een nieuwe markt. Enkele weken geleden werd discreet aangekondigd dat Colas deel uitmaakt van het SHYMED-project (Hydrogen System for Electric Mobility in Duinkerke), een initiatief onder leiding van Hynamics, de waterstofdochteronderneming van de EDF-groep, in samenwerking met de Stedelijke Gemeenschap van Duinkerken en de Caisse des Dépôts en Consignaties.

De Colas-groep gaat een bedrijfslocatie ontwerpen en bouwen die productie, opslag en distributie combineert. Er komt een electrolyser met een vermogen van 1,25 MW, die waterstof gaat produceren voor 10 voertuigen, waaronder vuilniswagens en bussen in het openbaar vervoer. De officiële start van de werkzaamheden is gepland voor eind 2024.

Lees ook: usa-transportbedrijf-imc-stopt-met-batterijen-en-stapt-over-naar-waterstof
USA: transportbedrijf IMC stopt met batterijen en stapt over naar waterstof

USA: transportbedrijf IMC stopt met batterijen en stapt over naar waterstof

Memphis IMC USADe IMC Group, een van de grootste transportbedrijven in de USA en gevestigd in Memphis, stopt met vrachtauto’s op batterijen. De resultaten zijn niet naar tevredenheid. Nog dit kwartaal zal IMC 20 trucks op waterstof van Nikola ontvangen, later dit jaar komen er nog dertig bij. “De grootste uitdaging met batterij-EV’s is dat je binnen een periode van twaalf tot veertien uur slechts vier tot zes uur productiviteit uit de truck kunt halen als ze belast zijn”, verklaart CEO Joel Henry de overstap. 

Transportbedrijf IMC heeft meer dan 700 grote zware vrachtauto’s op de wegen, verspreid over de USA. De nieuwe voertuigen op waterstof worden als eerste ingezet in de zuidwesterlijke staten Californië, Nevada en Arizona. Dit is ook het gebied waar vrachtautoproducent Nikola de hoofdvestiging heeft. De totale kosten voor de waterstoftrucks bedragen ruim 20 miljoen euro.

"We verwachten met deze trucks aanzienlijke verbeteringen op het gebied van minder gewicht, verbeterde efficiëntie, zoals kilometers per liter brandstof en bedrijfskosten in de komende jaren", aldus topman Henry. Hij realiseert zich wel dat er nog steeds uitdagingen bestaan ​​bij het tanken van waterstof. De regio beschikt niet over voldoende tankinfrastructuur. Om de vrachtwagens van waterstof te voorzien, moeten de IMC Group een contract afsluiten met een waterstofbrandstofleverancier om tankwagenladingen waterstof aan de transportlocaties te leveren."

Andere grote transportbedrijven zoals JB Hunt Transport Services, een van de grootste leveranciers van supply chain-oplossingen in Noord-Amerika, gaan ook in praktijk met waterstof aan de slag. Het transportbedrijf kondigde afgelopen juli een overeenkomst aan waarbij dochteronderneming JB Hunt Transport 13 Nikola-klasse 8-vrachtwagens met nul-emissie gaat kopen. Deels op batterijen, deels op waterstof.

Lees ook: honda-en-isuzu-motors-testen-nieuwe-truck-op-waterstof-in-tokio

Japan: Honda en Isuzu Motors testen nieuwe truck op waterstof in Tokio

Japan: Honda en Isuzu Motors testen nieuwe truck op waterstof in Tokio

Tokio Honda truckEen zware vrachtwagen van 12 meter lang, voorzien van dominante letters "H2" op de zijkanten, wordt momenteel getest op de wegen in de Japanse hoofdstad Tokio. De truck is gezamenlijk ontwikkeld door Honda Motor en Isuzu Motors, rijdt op waterstof en wordt aangedreven door brandstofcellen. De twee fabrikanten denken groots en hebben het voertuig de naam Giga Fuel Cell gegeven.

Het voertuig heeft een totaalgewicht van 25 ton en beschikt over vier Honda-brandstofcelstacks, elk met een vermogen van 103 kW. In de tanks pas in totaal 56 kilo waterstof. De vrachtauto heeft een elektromotor van 320 kW en heeft een actieradius van maximaal 800 kilometer.

Het unieke is dat de H2-truck ook kan worden gebruikt als mobiele energiecentrale. Het voertuig is uitgerust met een externe vermogensafgiftefunctie, meldt Honda. In rampgebieden kan het voertuig dienen als mobiele stroomfabriek met een vermogen van 530 kWh. Als de testen voorspoedig verlopen moet de Giga Fuel Cell in 2027 op de markt komen.

Hoofdingenieur,  waterstofbedrijfsontwikkeling van Honda, Yoshikazu Murakami, is enthousiast over batterijen én waterstof. “Een van de unieke eigenschappen van waterstof is dat het energie met hoge dichtheid kan opslaan en kan worden getransporteerd. Door deze eigenschappen kunnen zware vrachtwagens, die zwaarder zijn en een grotere actieradius hebben dan personenauto's, veel baat hebben bij het gebruik van waterstofenergie.”

Toch moeten volgens Murakami de batterij-electrische voertuigen niet worden onderschat. “Vanuit een CO2-neutraal perspectief is het het meest zinvol om rechtstreeks gebruik te maken van elektriciteit die is opgewekt uit hernieuwbare energie; Elektriciteit heeft echter een lage energiedichtheid en de batterijen zijn niet goed in het ‘opslaan’ van energie. EV’s zijn geschikt voor personenauto’s en bedrijfsvoertuigen die niet voor lange afstanden worden gebruikt. Als het echter om zware vrachtwagens gaat, die een groot laadvermogen en lange afstanden moeten kunnen rijden, zijn batterij-elektrische voertuigen niet praktisch omdat er een grote capaciteit aan batterijen voor nodig is. Dat is waar waterstof in beeld komt.”

De test met de gezamenlijke vrachtwagen van Honda en Isuzu duurt in totaal drie maanden. Daarna zullen verbeterpunten aan het voertuig worden doorgevoerd.

Lees ook: airbus-opent-nieuw-waterstof-ontwikkelingscenter-in-stade

Duitsland: Airbus opent nieuw waterstof ontwikkelingscenter in Stade

Duitsland: Airbus opent nieuw waterstof ontwikkelingscenter in Stade

Stade Airbus WaterstofHet Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus opent een "ZEROe" ontwikkelingscentrum in de stad Stade, 25 kilometer ten westen van Hamburg. In het noorden van Duitsland wil de fabrikant systeemtechnologieën voor vliegtuigen ontwikkelen waaronder composietmaterialen voor cryogene waterstof. Dat betekent dat Airbus inzet op toekomstige vliegtuigen die emissievrij kunnen vliegen op vloeibare waterstof.

Airbus gaat zich richten op de ontwikkeling van kosteneffectieve en lichtgewicht waterstofsystemen met behulp van vezelcomposietmaterialen zoals CFRP. De kennis die wordt opgedaan wordt ingezet voor onder andere de constructie van een cryogene waterstoftank. In het ZEDC moeten de componenten niet alleen worden ontworpen, maar ook worden geassembleerd en gecontroleerd. Zoals de fabrikant meldt, werkt ZEDC samen met andere Airbus-locaties in Europa aan deze nieuwe tankontwikkeling.

Sabine Klauke, Chief Technical Officer van Airbus, laat weten dat verschillende bedrijfsonderdelen van Airbus bij het onderzoeksproject worden betrokken. Mogelijk kunnen de afdelingen ruimtevaart en maritiem van de uitkomsten profiteren.

Het nieuwe "ZEROe"-centrum ontvangt subsidie van de deelstaat Nedersaksen en  indirect van de landelijke overheid. Airbus gaat samenwerken met het geplande waterstofinnovatie- en technologiecentrum in Noord-Duitsland. Internationaal werkt Airbus samen aan de toekomst van emissievrij vliegen met ontwikkelingscentra in Bremen (Duitsland), Nantes (Frankrijk), Madrid (Spanje) en Filton (Verenigd Koninkrijk).

Lees ook: nederland-koning-bezoekt-waterstofprojecten-van-port-of-zwolle-in-meppel

Frankrijk: Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijks meest innovatieve waterstofregio

Frankrijk: Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijks meest innovatieve waterstofregio

Comte waterstof schoolIn Frankrijk loopt de regio Bourgogne-Franche-Comté ver voorop met innovatieve ontwikkelingen rond waterstof. In de regio met plaatsen als Belfort in het oosten, Dijon in het midden en Auxerre in het westen, barst het van de waterstofinitiatieven. Ongeveer 100 bedrijven en instellingen werken er inmiddels aan waterstofontwikkelingen, gezamenlijk zijn ze goed voor 200 banen.

Op ‘innovation24’ legt Nathalie Loch van het Regionale Economisch Agentschap en regionaal afgevaardigde van France Hydrogène, uit hoe de regio de nationale marktleider is geworden. “Het waterstof-verhaal begon in 1999 met onderzoeksactiviteiten op het gebied van brandstofcellen aan de Technische Universiteit van Belfort-Montbéliard en de Universiteit van Franche-Comté. Na tien jaar onderzoek ontstonden er in 2010 de eerste concrete projecten, zoals de F-City H2, een piepkleine stadsauto op waterstof. Binnen het project “MobyPost” werd de post bezorgd met een auto op waterstof en binnen “MobilHyTest” werden meer auto’s op waterstof getest.

Lees het hele verhaal over hoe onderwijs aan de basis staat van een succesvolle waterstoftoekomst via deze link.

Op onze nieuwspagina: waterstoffabriek-h2-go-sluit-exclusief-afnamecontract-met-kuster-h2-energy

Nederland: waterstoffabriek H2-Go sluit exclusief afnamecontract met Kuster H2 Energy  

Nederland: waterstoffabriek H2-Go sluit exclusief afnamecontract met Kuster H2 Energy  

Zwolle H2GoWaterstoffabriek H2-Go B.V. in Zwolle heeft een exclusief afnamecontract getekend met Kuster H2 Energy in Babberich. Kuster koopt de totale productie van groene waterstof op en gaat deze distribueren naar afnemers in Nederland. H2-Go gaat nog dit kwartaal de eerste waterstof produceren op het terrein van de rioolwaterzuivering Hessenpoort in Zwolle-Noord.   

De fabriek in Zwolle gaat draaien met een zeer groot rendement. Naast waterstof komt er bij het productieproces zuurstof en warmte vrij. De zuurstof wordt direct gebruikt binnen het reinigingsproces van het rioolwater. Voor de warmte wordt nog een toepassing gezocht. Door alle (bij)producten te gebruiken ontstaat een electrolyse-systeem met een zeer hoog rendement.  

Directeur Jan Bastiaan (rechts) is blij met de distributie-overeenkomst met Kuster H2 Energy. “Kuster is een zeer innovatief energiebedrijf en heeft als enig regionaal bedrijf in Oost-Nederland inmiddels de beschikking over een unieke eigen vloot van vier tankauto’s die waterstof kunnen transporteren naar afnemers. Regelmatig krijgen we bij H2-Go klanten aan de telefoon die waterstof bij ons willen kopen, maar zij realiseren zich onvoldoende dat daarvoor zeer speciale tankauto’s nodig zijn.” 

De vier tansportcontainers voor waterstof van Kuster en de eigen tankauto van H2-Go kunnen direct worden ingezet als de eerste waterstof wordt geproduceerd. Iedere dag is er in Zwolle 500 kilo groene waterstof beschikbaar.   

Om de waterstofontwikkelingen te versnellen wil Kuster samenwerken met ditributiepartners in heel Nederland. “Als partners zoeken wij vooral bedrijven die ervaring hebben met de in- en verkoop van waterstof”, zegt Jan-Pieter de Wilde van Kuster Energy. “Essentieel is dat ze beschikken over meerdere tankauto’s voor waterstof en over een eigen wagenpark. Met deze partijen willen we tot een gezamenlijk netwerk komen dat binnen een jaar landelijk dekkend moet zijn. Daar waar nodig schieten we elkaar met onze tankauto’s te hulp. In de beginperiode trekken we samen op om de markt te ontwikkelen. Op termijn worden we weer gewoon elkaars concurrent in het veld”.    

Jan Bastiaan van H2Go is er trots op om als eerste in Oost-Nederland een fabriek voor groene waterstof operationeel te hebben. “Onze fabriek in Zwolle is ook nog eens een fantastische oplossing voor de netcongestie. Lokale duurzame energie zelf lokaal gebruiken. Daarmee worden we een stuk minder afhankelijk van gas- en het elektriciteitsnet. Een win-win voor alle partijen.” 

Lees ook: hyundai-komt-met-een-compleet-nieuwe-nexo-waterstofauto

USA: Hyundai komt met een compleet nieuwe NEXO waterstofauto

USA: Hyundai komt met een compleet nieuwe NEXO waterstofauto

Las Vegas Hyundai waterstofDe Koreaanse autofabrikant Hyundai meldt dat de huidige waterstofauto, de NEXO, een waardige opvolger gaat krijgen. Momenteel wordt het voertuig, dat voor het eerst werd gepresenteerd in 2018, nog volop ontwikkeld. Volgend jaar zal het worden gepresenteerd. Hyundai liet dit weten tijdens de Consumer Electronics Show die jaarlijks in Las Vegas wordt georganiseerd.

Wereldwijd lopen Hyundai en het Japanse Toyota veruit voorop met de ontwikkeling. Maar Hyundai kijkt nu ook breder. Het bedrijf ziet knelpunten bij de acceptatie van waterstofauto’s. Daarom gaat de fabrikant zich ook richten op de waterstof-energievoorziening door zelf waterstof te gaan produceren en distribueren. Het Koreaanse bedrijf ziet goede toekomstmogelijkheden voor waterstoftoepassingen in trams, bussen, treinen, zware vrachtauto’s en personenauto’s.

De huidige NEXO heeft drie opslagtanks aan boord die samen 6,33 kilo waterstof kunnen bevatten onder 700 bar. De Nexo heeft een 163 pk sterke elektromotor en een kleine 1,56 kWh accu. De actieradius bedraagt 665 kilometer. In hoeverre Hyundai er in slaagt de prestaties van het nieuwe voertuig, inclusief brandstofcelsysteem te verbeteren, moet volgend jaar blijken.

Foto: de Hyundai NEXO van de redactie van Waterstof Magazine tankt bij een van de grootste waterstoftankstations van Nederland in Doetinchem

Lees ook: naast-brandstofcellen-ontwikkelt-bosch-ook-h2-verbrandingsmotoren

Duitsland: naast brandstofcellen ontwikkelt Bosch ook H2-verbrandingsmotoren

Duitsland: naast brandstofcellen ontwikkelt Bosch ook H2-verbrandingsmotoren

Cummins h2ICE Bosch waterstofDe Duitse fabrikant Bosch richt zich voor de mobiliteit voortaan niet alleen op brandstofcellen, maar ook op H2ICE’s. Nog dit jaar wordt de eerste waterstofverbrandingsmotor geïntroduceerd. Bosch verwacht dat er binnen de mobiliteit veel toepassingen zijn waarbij de robuuste verbrandingsmotor een beter alternatief is voor het kwetsbare brandstofcel systeem.  Voor de toekomst sluit Bosch geen enkele techniek bij voorbaat uit.

Afgelopen zomer is het bedrijf begonnen met de volumeproductie van brandstofcellen voor de mobiliteit in Duitsland en het heeft al orders binnengehaald van vrachtwagenfabrikanten in Europa, de VS en China. Een van de eerste klanten is vrachtwagenfabrikant Nikola.

De waterstofverbrandingsmotor zal volgens Bosch zijn toepassing gaan vinden in bedrijfsvoertuigen binnen het on- en off-road-segment, zoals zware langeafstandsvrachtwagens en bouwmachines. Deze technologie kan de prestaties van een dieselmotor evenaren. Inmiddels heeft Bosch al een drieliter H2-verbrandingsmotor in een raceauto getest. De waterstofmotoren zijn echter minder efficiënt dan brandstofcellen, maar een stuk goedkoper in aanschaf en in onderhoud. Brandstofcellen hebben de eigenschap dat ze gevoelig zijn voor vuil en stof en ze werken alleen op zeer zuivere waterstof. Verbrandingsmotoren kunnen daar beter tegen. De eerste verbrandingsmotoren zijn te verwachten in graafmachines en tractoren die boeren gebruiken om het land te bewerken.

Bosch is niet het eerste bedrijf dat serieus aan de ontwikkeling van verbrandingsmotoren werkt. Het Amerikaanse Cummins, de Duitse motorenfabrikant Deutz en het Zuid-Koreaanse Hyundai Doosan Infracore, ontwikkelen inmiddels ook waterstofmotoren. Net als zo’n beetje alle fabrikanten van zware vrachtauto’s.

De Amerikaanse ingenieursgigant Cummins en het Indiase industriële conglomeraat Tata maakten afgelopen jaar bekend bijna een half miljard euro te investeren in een nieuwe fabriek voor waterstofverbrandingsmotoren in India. De fabriek staat gepland in de industriële stad Jamshedpur in de oostelijke staat Jharkhand, waar Tata al een autofabriek en een gigantische staalfabriek exploiteert. De fabriek moet duizenden waterstofmotoren per jaar gaan produceren.

Lees ook: scottishpower-en-zeroavia-werken-samen-aan-h2voorziening-op-vliegvelden

VK: ScottishPower en ZeroAvia werken samen aan H2voorziening op vliegvelden

VK: ScottishPower en ZeroAvia werken samen aan H2voorziening op vliegvelden

Glasgow ScottishPower ZeroAviaLuchtvaart-pionier ZeroAvia en energiebedrijf ScottishPower hebben een overeenkomst getekend voor de levering van groene waterstof aan vliegvelden in Schotland. ZeroAvia loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van passagiersvliegtuigen op waterstof, maar daarvoor moet wel een tankinfrastructuur ontwikkeld worden. ScottishPower, met de hoofdvestiging in Glasgow gaat dit organiseren.

In de overeenkomst die is gesloten staat dat de bedrijven gezamenlijk verschillende modellen voor schone energie en waterstofvoorziening gaan onderzoeken ter ondersteuning van de luchtvaart en andere gebruikers. Dat betekent dat ScottishPower ook bewust kijkt naar andere toepassingen met waterstof op de luchtvaartlocaties.  

Naast het verkennen van waterstofleveringsmodellen en financiering op luchthavens, zullen de bedrijven ook de vereisten voor schone energie en de infrastructuur voor waterstofproductie verkennen voor potentiële toekomstige ZeroAvia-locaties binnen de distributienetwerkgebieden van ScottishPower in Schotland, Noordwest-Engeland en Noord-Wales.  

Voor Zero Avia is de samenwerking van groot belang. Het bedrijf heeft onlangs een overeenkomst voor 70 vliegtuigen op waterstof aangekondigd met het Schotse hoofdkantoor Ecojet. Van groot belang is dat bij levering de waterstofinfrastructuur klaar is, meldt Sergey Kiselev, Chief Business Officer van ZeroAvia. “Met de overvloed aan bestaande hernieuwbare energiebronnen en de vele geplande projecten heeft Schotland de kans om binnen het Verenigd Koninkrijk marktleider te zijn bij de ontwikkeling van een schone waterstofvoorziening. Door samen te werken met toonaangevende energiebedrijven als ScottishPower kunnen we de uitdagingen op het gebied van de brandstofinfrastructuur het hoofd bieden.” 

Peter Jones, directeur van de Green Hydrogen Business van ScottishPower, durft de uitdaging wel aan: “Groene waterstof , aangedreven door hernieuwbare energie, kan een sleutelrol spelen bij het koolstofvrij maken van zwaar transport. Wij verwelkomen de mogelijkheid om de luchtvaartindustrie te ondersteunen bij het leveren van effectieve oplossingen voor deze belangrijke sector.” 

Vliegtuigbouwer ZeroAvia is al ver gevorderd met het testen van een prototype van zijn eerste waterstofmotoren voor vliegtuigen met 20 zitplaatsen vanuit zijn R&D-hub in Gloucestershire, Engeland. Het bedrijf werkt aan de motorsystemen voor grotere vliegtuigen met 40 tot 80 zitplaatsen.

Lees ook: nieuwe-vessel-met-dual-fuel-aandrijving-op-waterstof-voor-windparken

Duitsland: nieuwe vessel met dual-fuel aandrijving op waterstof voor windparken

Duitsland: nieuwe vessel met dual-fuel aandrijving op waterstof voor windparken

Duitsland HydrocatFRS Windcat Offshore Logistics introduceert de allereerste Crew Transfer Vessel met dual-fuel aandrijving op waterstof in Duitsland. Met het schip kunnen personen en materialen worden verplaatst naar windparken op zee. De eerste klant die dit op waterstof gaat doen is 50Hertz. Dit bedrijf is de verantwoordelijke transmissienetbeheerder voor de netaansluiting van de windmolenparken in de Duitse Baltische Zee.

De Hydrocat 55 is een Crew Transfer Vessel die is uitgerust met de dual fuel waterstoftechnologie van het Belgische bedrijf CMB.TECH. Het schip is een innovatie voor de offshore windindustrie en betekent een belangrijke stap in het koolstofvrij maken van de scheepvaart.

De vessel beschikt over meerdere Dual fuel waterstofverbrandingsmotoren, die erg veel lijken op de traditionele dieselmotoren. Dat betekent dat onderhoud en reparatie eenvoudig en herkenbaar blijven, maar ook dat de motor gemakkelijk zonder aanpassingen kan worden teruggeschakeld naar dieselbrandstof. Zelfs als er geen waterstof beschikbaar is, kan het schip op traditionele brandstof blijven varen. Hierdoor is het een zeer robuuste en betrouwbare oplossing voor de offshore windindustrie.

Het dual fuel waterstofsysteem van de Hydrocat 55 zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot tijdens het gebruik en een aanzienlijke vermindering van de NOx-uitstoot. Met een lengte van 25 meter biedt de CTV plaats aan 24 personen en 2 tot 3 bemanningsleden en heeft een tankinhoud van 207kg waterstof in 27 cilinders. De motor is vervaardigd door MAN Engines voor dual fuel gebruik en achteraf uitgerust door CMB.TECH met een waterstofinjectiesysteem.

Door het gebruik van waterstof kan de Hydrocat 55 het dieselverbruik aanzienlijk verlagen en CO2-uitstoot besparen. Tegelijkertijd wordt maximale flexibiliteit en veiligheid gegarandeerd. De Hydrocat 55 is op dezelfde manier gebouwd als de Hydrocat 48, die in 2022 als eerste CTV op waterstof werd gelanceerd voor werkzaamheden in Belgische wateren.+

Lees ook: mexico-regering-legt-vijandig-beslag-op-waterstoffabriek-van-air-liquide

Mexico: regering legt vijandig beslag op waterstoffabriek van Air Liquide

Mexico: regering legt vijandig beslag op waterstoffabriek van Air Liquide

Mexico Air LiquideDe wereldwijde gasconcern Air Liquide lijkt slachtoffer te worden van de nationalistische president Andres Manuel Lopez Obrador van Mexico. De regeringsleider wil voor het einde van zijn ambtstermijn, later dit jaar, de staatsmacht versterken. Air Liquide lijkt een willekeurig slachtoffer en wil antwoorden op de vraag waarom de activiteiten van de waterstoffabriek zijn overgenomen.

Mexico heeft op 29 december opdracht gegeven tot de tijdelijke bezetting van de waterstoffabriek van Air Liquide bij de Miguel Hidalgo-raffinaderij in de stad Tula. De fabriek wordt nu geëxploiteerd door de raffinagetak van Pemex, bekend als Pemex Transformación Industrial. De overname verrast de Franse gasleverancier. "Air Liquide zet zich in om te opereren binnen het wettelijke kader van alle rechtsgebieden waar het actief is."

Air Liquide lijkt het slachtoffer van willekeur. In april kondigde de president Andres Manuel Lopez Obrador plannen aan om voor 5,5 miljard euro aan energieactiva van Iberdrola te kopen nadat het Spaanse bedrijf te maken kreeg met politieke vijandigheid van Mexico die zijn vergunningen en levering beïnvloedde. Een maand later nam de regering een stuk spoorlijn in beslag dat eigendom was van de Grupo Mexico van de miljardair German Larrea. Vorige week zei de president dat hij werkt aan een voorstel om een terrein in de buurt van Playa del Carmen te kopen van Vulcan Materials Co., nadat hij het in de USA gevestigde bedrijf had bekritiseerd wegens vermeende milieuschade en de Mexicaanse mariniers had gestuurd om het land te bezetten.

Air Liquide levert sinds 2017 waterstof aan de raffinaderij van Tula en heeft het bedrijf inmiddels voor 50 miljoen euro overgenomen. De waterstof wordt gebruikt om in de raffinaderij zwavel uit benzine en diesel te verwijderen. Het bedrijf gaat niet accoord met de vijandige overname. “Air Liquide neemt actief contact op met de autoriteiten om duidelijkheid te krijgen over de situatie en bekijkt momenteel haar opties in de context van deze ontwikkeling”, aldus het bedrijf in een zeldzaam persbericht. 

Lees ook: proef-met-mix-van-h2-en-aardgas-in-erftstadt-stopt-ondanks-succes

Duitsland: proef met mix van H2 en aardgas in Erftstadt stopt ondanks succes

Duitsland: proef met mix van H2 en aardgas in Erftstadt stopt ondanks succes

Erftstadt waterstofNa iets neer dan een jaar komt er een einde aan een proefperiode met waterstof in de Duitse gemeente Erftstadt. Het energiebedrijf GVG Rhein-Erft en het netwerkbedrijf Gheinische NETZGesellschaft werkten hierbij samen met TÜV Rheinland Energie om 100 woningen en bedrijven minder CO2 te laten uitstoten. Hiervoor werd een wisselende hoeveelheid CO2-vrije waterstof gemengd met aardgas en in de aardgasnet gepompt.

De proef vond onder de naam H2-mix plaats in de Erftstadt-districten Niederberg, Borr en Friesheim. Voor de energieleverancier GVG uit Hürth komt er een einde aan een spannend maar tegelijkertijd complex experiment. “We hebben verschillende hoeveelheden waterstof bijgemengd”, zegt Hürgen Bürger, woordvoerder van GVG. “De resultaten zijn indrukwekkend. In het aardgasnetwerk en bij de eindgebruikers hebben zich geen complicaties voorgedaan. De gasmix bestond op het hoogtepunt uit 20% waterstof. Daardoor stootten de eindverbruikers aanzienlijk minder CO2 uit.”

Voor het regionale netwerkbedrijf zijn de uitkomsten ook positief. Met het ongeveer 1.800 kilometer aardgasnetwerk is de waterstof probleemloos getransporteerd.

Toch hebben de initiatiefnemers besloten het project eind 2023 af te ronden. Er komt geen vervolg. Economisch gezien is er onvoldoende draagvlak voor waterstof, dat aanzienlijk duurder is dan aardgas.

Voor de test werden waterstofcilinders per vrachtwagen van het naburige Hürth Knapsack Chemical Park naar het invoedpunt in Erftstadt vervoerd. Daar werd de waterstof na een mixproces met aardgas op het industrieterrein van Erftstadt-Friesheim aan het gasnet geleverd.

Lees ook: eerste-hyzon-vuilniswagen-op-waterstof-succesvol-van-start

Australië: eerste Hyzon vuilniswagen op waterstof succesvol van start

Australië: eerste Hyzon vuilniswagen op waterstof succesvol van start

Australië Vuilniswagen waterstof hyzonDe Australische vestiging van het waterstofbedrijf Hyzon meldt dat een proef met een vuilnisauto op waterstof succesvol verloopt. In de eerste twee maanden, van een proefperiode van vier maanden, presteert de vuilniswagen met brandstofcel van Hyzon boven verwachting.

Na 40 proefdagen in de regio Illawarra, ten zuiden van Sydney, Australië, heeft het voertuig 33.000 containers geleegd en 280 ton afval ingezameld. Door over te schakelen op waterstof is  tijdens de werkzaamheden 4.200 liter diesel bespaard en voorkomen dat 11,3 ton CO2 is uitgestoten.

De truck is ontwikkeld door Hyzon, in samenwerking met Superior Pak, een van de toonaangevende fabrikanten van mobiele afvalinzamelingsvoertuigen en perswagens in Australië en wordt ingezet door afvalinzamelaar Remondis. Die laat weten de nieuwe techniek flink te testen. “Vanuit het perspectief van Remondis zullen alle ogen voorlopig op die ene vrachtwagen gericht zijn om te zien hoe deze zich staande houdt bij het uitvoeren van volledige dagtaken. Uit tests is gebleken dat de vrachtwagen 200 kilometer kan afleggen – waarbij volledige afvalinzamelingsritten worden uitgevoerd – zonder te tanken. De verwachting is dat de vrachtwagen elke dag 15 minuten zal worden bijgetankt.”

Chris Wade, regiomanager van Remondis NSW South Coast, zegt dat het bedrijf ernaar streeft om de waterstoftruck “in alle opzichten” te laten concurreren met de dieseltrucks van het bedrijf. “Dat omvat het voltooien van ongeveer 1.000 containerliften in ongeveer acht uur tijd. Daarmee moet een gebied met 300-duizend inwoners kunnen worden bediend.”

Lees ook: thyssenkrupp-wil-hogere-prioriteit-bij-waterstofpijplijn-met-zuid-europa

Duitsland: Thyssenkrupp wil hogere prioriteit bij waterstofpijplijn met Zuid-Europa

Duitsland: Thyssenkrupp wil hogere prioriteit bij waterstofpijplijn met Zuid-Europa

Essen Thyssenkrupp waterstofStaalfabrikant Thyssenkrupp, met het hoofdkantoor in de Duitse stad Essen, wil dat er haast wordt gemaakt met een waterstofleiding vanuit Zuid-Europa. “De Duitse industrie heeft enorme hoeveelheden groene waterstof nodig uit landen als Spanje, Portugal en Marokko”, zegt CEO Miguel López. Thyssenkrupp loopt zelf voorop, het bedrijf bouwt een nieuwe staalfabriek die zowel op aardgas als op waterstof kan draaien. “De enorme hoeveelheid waterstof die we nodig hebben kan alleen per pijpleiding worden aangevoerd”.

Om in de nieuwe fabriek in Duisburg volledig van aardgas af te kunnen komen, heeft Thyssenkrupp jaarlijks 130.000 ton waterstof nodig. De metaalproducent is slechts een van de vele afnemers van groene waterstof. In juni deden naast het staalbedrijf ook verschillende bedrijven, zoals RWE, BP Europa, Open Grid Europe en Vonovia, een beroep op politici om hun plannen om de waterstofeconomie op te schalen.

De regionale en landelijke overheid is het er in grote lijnen over eens dat de benodigde hoeveelheid waterstof niet uitsluitend in het eigen land geproduceerd kan worden. Toch heeft de regering hiervoor nog geen strategisch plan gepresenteerd.

“Thyssenkrupp is inmiddels zelf wereldwijd op zoek naar energiepartners”, zegt topman López. “Er zijn drie regio’s die mogelijk aan de vraag kunnen voldoen: het Iberisch Schiereiland, het Arabische Schiereiland en het zuiden van de Verenigde Staten. We onderzoeken de mogelijkheden voor partnerschappen in alle drie de regio’s”, aldus López.

Lees ook: missie-h2-waterstofkaart-toont-de-belangrijkste-waterstofprojecten

Nederland: Reedyk presenteert Liebherr LR1200 210-tons kraan op waterstof

Nederland: Reedyk presenteert Liebherr LR1200 210-tons kraan op waterstof

Reedijk waterstof kraanReedyk B.V. heeft een kraan van het type Liebherr LR1200 omgebouwd van diesel naar 100% waterstof. De ombouw heeft een jaar geduurd en is uitgevoerd in samenwerking met de Adrighem Group, wereldleider op het gebied van verhuur en verkoop van zwaar en mobiel materieel. De crawler crane van ca. 210 ton, heeft al een aantal jaren ervaring en is in perfecte staat. Maar de dieselmotor voldeed niet meer aan de huidige uitstootnormen.

De partners hebben de oude verbrandingsmotor in zijn geheel verwijderd en een brandstofcel met alle toebehoren ingebouwd. Eigen software-engineers hebben vervolgens de software ontwikkeld waardoor deze naadloos aansluit op de besturing van de kraan. De crawler crane wordt nu volledig aangedreven met waterstof zonder ook maar enige concessie te doen aan kracht, snelheid of veiligheid. Met 200 ton hefvermogen, markeert dit project een krachtige stap voorwaarts. Met de transitie van deze kraan bewijzen Reedyk en Adrighem dat duurzaamheid hand in hand kan gaan met kracht, efficiëntie en betrouwbaarheid.

De benodigde waterstof kan op iedere locatie geleverd worden in bundels van 16 cilinders. Deze kan de machinist zelf eenvoudig wisselen. Na de ombouw werkt de kraan 100% zero emissie. Er is geen sprake van uitstoot van CO2, fijnstof of stikstof. Er is geen stroom nodig op locatie en de machine werkt zeer stil.

De innovatieve en schaalbare ombouw-technologie is toepasbaar op een grote verscheidenheid zware en mobiele machines.

Lees ook: dats-24-opent-twee-nieuwe-waterstoftankstations-aantal-staat-nu-op-vijf

België: DATS 24 opent twee nieuwe waterstoftankstations, aantal staat nu op vijf

België: DATS 24 opent twee nieuwe waterstoftankstations, aantal staat nu op vijf

België Dats24Met de nodige trots en feestelijkheden heeft de Belgische keten van tankstations DATS 24 twee nieuwe waterstofstations in Erpe-Mere en Herve geopend. Met de twee nieuwkomers staat de teller nu op vijf publieke waterstoftankstations en baat de keten het grootste netwerk van België uit.

Het waterstoftankstation Erpe-Mere ligt op een strategische locatie tussen Brussel en Gent en H2-station Herve ligt vlakbij de snelweg tussen Luik en Aken. De tanklocaties vallen binnen het @H2Benelux-project van WaterstofNet, onderdeel van het Connecting Europe Facility-programma dat als doel heeft  om de bestaande openbare infrastructuur voor het tanken van waterstof en het waterstofvoertuigenpark in de Benelux aanzienlijk uit te breiden.

DATS 24 is een Belgisch bedrijf uit de Colruyt Group, met een onbemand tankstationsnetwerk van 129 stations verspreid over België en zevenendertig in Frankrijk. De naam DATS is een afkorting voor Discount Automatic Tanking Service

  • Adres waterstoftankstation Erpe-Mere: Gentsesteenweg 239
  • Adres waterstoftankstation Herve: Outre-Cour 37
Lees ook: rijden-op-waterstof-verschuift-van-brandstofcel-naar-h2-verbrandingsmotor
Wereld: rijden op waterstof verschuift van brandstofcel naar H2-verbrandingsmotor

Wereld: rijden op waterstof verschuift van brandstofcel naar H2-verbrandingsmotor

Keyou MotorEen opmerkelijke verschuiving binnen het rijden op waterstof. Het dure en gecompliceerde brandstofcelsysteem krijgt er een gedegen concurrent bij. Het afgelopen jaar maakten een flink aantal vrachtautofabrikanten bekend dat ze zich niet alleen maar concentreren op een brandstofcel, de waterstofverbrandingsmotor is een goed alternatief, schrijft Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstof Magazine.

Bij de Duitse fabrikant Keyou, gevestigd in de omgeving van München, kijken ze waarschijnlijk met volle tevredenheid naar deze ontwikkeling. Als een van de weinige bedrijven ter wereld is Keyou al jaren bezig met de ontwikkeling van verbrandingsmotoren op waterstof. De technologie van verbrandingsmotoren is...

Lees meer op de pagina 'achtergronden' of direct via deze link
Japan: Toyota Corolla raceauto op vloeibare waterstof steeds verder doorontwikkeld

Japan: Toyota Corolla raceauto op vloeibare waterstof steeds verder doorontwikkeld

Fuji Corolla toyota waterstofDe Toyota Corolla-raceauto die momenteel wordt getest tijdens de  Super Taikyu Race evalueert snel, meldt de Japanse autofabrikant. De Corolla is een van de eerste personenauto’s ter wereld die rijdt op vloeibare waterstof en de eerste die meedoet met autoraces. Het afgelopen weekend kwam de nieuwste versie in actie tijdens Round 7 S Endurance Final Fuji 4 Hour Race, de afsluitende race van het seizoen 2023. Toyota gebruikt de zeer populaire race als proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen en om waterstof onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

De unieke Corolla werd in mei voor het eerst gepresenteerd. Sindsdien is het rendement van het voertuig flink verhoogd. Om een ​​hoog rendement te bereiken moet de vloeibare waterstofpomp een stabiele en hoge brandstofdruk genereren. Door de drukprestaties en de duurzaamheid van de pomp voor vloeibare waterstof te verbeteren heeft Toyota inmiddels hetzelfde niveau bereikt als wanneer de auto was uitgerust met een benzinemotor of met gasvormige waterstof.

Tijdens de eerste Fuji 24 Hour Race die in mei werd gehouden, bedroeg het maximale aantal ronden dat kon worden afgelegd op één tankbeurt nog 16 ronden. Tussentijds zijn er verbeteringen aangebracht, zoals het verbeteren van de nauwkeurigheid waarmee wordt bepaald wanneer de tank vol is tijdens het tanken, is de de warmte-inbreng bij het tanken verminderd en is het verbruik van de hoeveelheid brandstofinjectie wanneer het gaspedaal niet wordt ingedrukt verminderd. Hierbij is 25% efficiëntie behaald en hoeft er minder vaak te worden getankt. Niet meer om de 16 rondes, maar om de 20.

Zonder de focus op veiligheid en beveiliging te veranderen is het gelukt om verschillende onderdelen lichter uit te voeren. Door het gewicht van de tank, veiligheidsklep/boil-off gasklep, rolkooi en hogedrukwaterstofonderdelen te verminderen, is het voertuig 50 kilo lichter geworden en weegt nu 1860 kilo.

Toyota richt zich niet alleen op zero-emissie, maar wil ook koolstof uit de atmosfeer halen. De waterstofmotor van de Corolla maakt daarbij gebruik van de eigenschappen van de verbrandingsmotor, namelijk dat deze een grote hoeveelheid lucht aanzuigt en warmte die wordt gegenereerd door de verbranding. In het motorblok is een CO2-terugwinningsapparaat geïnstalleerd. Concreet wordt er bij de inlaat van het luchtfilter een apparaat geïnstalleerd dat CO2 absorbeert. Deze wordt opgevangen in een kleine tank gevuld met adsorptieoplossing.

Toyota verwacht de komende jaren het waterstofverbrandingssysteem verder te optimaliseren.

Lees ook: acht-woningen-in-wolfheze-krijgen-eigen-energiesysteem-met-waterstof

Nederland: drie nieuwe Renault Masters van H2-TECH op waterstof in de regio Alkmaar

Nederland: drie nieuwe Renault Masters van H2-TECH op waterstof in de regio Alkmaar

Alkmaar Groot Masters waterstofEr gaan drie nieuwe bestelwagens op waterstof van Renault rijden in Noord-Holland. GP Groot groep, eigenaar van het plaatselijke waterstoftankstation, kondigt aan dat GP Groot inzameling, HB Adviesbureau en NXT Mobility elk een innovatieve Renault Master in gebruik gaan nemen. Deze drie voertuigen markeren een belangrijke stap in de energietransitie van de regio Alkmaar.

De Renault Master Van H2-TECH is een grote bedrijfswagen met een laadvolume van 12 m³ die is uitgerust met een 30 kW brandstofcel, een 33 kWh-batterij en vier tanks voor in totaal 6 kg waterstof. GP Groot behoort tot de eerste groep Nederlandse ondernemingen die de innovatieve voertuigen inzet.

Een waterstofvoertuig is een elektrisch voertuig dat waterstof gebruikt als energiebron in combinatie met een batterij en stoot geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. Waterstofvoertuigen hebben een grotere actieradius dan batterij-elektrische voertuigen en kunnen binnen enkele minuten worden volgetankt.

De auto’s worden voor verschillende doeleinden ingezet. GP Groot inzameling zet het voertuig in voor de doorontwikkeling van een bijzondere dienstverlening: het sorteren van chemisch afval bij en voor klanten. Gonny Schoonhoven, bedrijfsleider Gevaarlijk afval van GP Groot inzameling: “Er bellen regelmatig klanten met de vraag: “Wij hebben chemisch afval, kunnen jullie het ophalen?”. Veel mensen hebben geen idee aan welke wet- en regelgeving het transport en verpakken ervan moet voldoen. Wij sturen dan een ADR-chauffeur naar de klant om het specifieke afval te sorteren en te verpakken. Soms kan het gelijk meegenomen worden en in andere gevallen moet een andere wagen het  komen ophalen. De nieuwe Renault is uitermate geschikt voor dit werk.”

NXT Mobility gebruikt het voertuig als servicebus van haar technische dienst en HB Adviesbureau zet de waterstofbus in bij werkzaamheden in de openbare ruimte zoals veldwerkzaamheden voor (water-)bodemonderzoek en saneringen, het uitvoeren van inspecties en landmeetkundige werkzaamheden. Martijn Burgers, commercieel manager bij HB Adviesbureau: “De specialisten van HB Adviesbureau voegen waarde toe aan elk project op het gebied van biodiversiteit, leefbaarheid, beeldkwaliteit, circulariteit en klimaatbestendigheid. De inzet van een waterstofbus sluit hierbij perfect aan.”

De voertuigen tanken bij de nieuwe waterstof tankinstallatie van de NXT Energy Hub op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar. De tankinstallatie  is gerealiseerd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Renaults maken deel uit van een pilot om ervaring op te doen met het rijden op waterstof, de pilot vormt de laatste fase voor de publieke openstelling van het nieuwe waterstoftankstation.

Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility, licht toe: “Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen.” Metselaar vervolgt: “Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht. En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Door de ontwikkeling van ons eerste waterstoftankstation geven we bedrijven in de regio Alkmaar de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Binnenkort kunnen zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens (350 bar) waterstof tanken bij de NXT Energy Hub in Alkmaar. De tanklokatie zal binnenkort ook worden uitgebreid met hoogvermogen snelladers voor elektrische vrachtwagens.

Foto: Erik Boschman Fotografie

Lees ook: australie-toyota-en-hyundai-gaan-gezamenlijk-de-waterstofmarkt-ontwikkelen

Nederland: feestelijke uitreiking van waterstofmedaille aan waterstofprofessor Ad van Wijk

Nederland: feestelijke uitreiking van waterstofmedaille aan waterstofprofessor Ad van Wijk

Delftt Ad van WijkHet was te verwachten en het is geheel terecht. Professor Ad van Wijk is tijdens zijn afscheidssymposium van de Technische Universiteit van Delft beloond met een waterstofmedaille. Zijn afscheidsrede als professor van het toekomstige energiesysteem legt hij er de nadruk op dat het voor iedereen vooral betaalbaar moet zijn. Van Wijk heeft zich vele jaren ingezet voor de belangrijke rol die waterstof in de toekomst gaat innemen.


In het volle besef dat hij zeer terecht al menig ondernemers- én wetenschapsprijs in ontvangst mocht nemen, is de jury volmondig van mening dat waterstofprofessor Ad van Wijk de Missie H2 Waterstofmedaille ten volle verdient. Van Wijk nam afgelopen vrijdag welliswaar afscheid van de universiteit, maar dat betekent nog niet dat hij de waterstofontwikkelingen aan zich voorbij laat gaan. Missie H2, de organisatie achter de waterstofmedaille ziet de medaille vooral als aanmoediging om door te gaan met het waterstoftraject naar een emissievrije waterstof-samenleving.

Tijdens zijn afscheid werd ook het boek ‘Groene energie voor iedereen’ gepresenteerd. Het boek geeft een nieuw perspectief op een duurzame energievoorziening en is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels via de website profadvanwijk.com

Lees ook: ms-antonie-het-binnenvaartschip-op-waterstof-maakt-proefvaart-op-het-haringvliet

Duitsland: Lhyfe start met de bouw van eerste fabriek voor groene waterstof in Duitsland

Duitsland: Lhyfe start met de bouw van eerste fabriek voor groene waterstof in Duitsland

Baden Lhyfe waterstofIn de stad Schwäbisch Gmünd in Baden-Württemberg is het Franse bedrijf Lhyfe begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof. De productiefaciliteit kan maximaal 4000 kilo waterstof per dag produceren en 1000 ton per jaar, op basis van een geïnstalleerd vermogen van 10 MW. De fabriek wordt de grootste productie-eenheid van Lhyfe buiten Frankrijk en volgens het bedrijf de eerste echte groene waterstoffabriek van Duitsland.

De initiatiefnemers spreken over een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de groene waterstofmarkt in Duitsland en demonstreert de toenemende integratie van dit hernieuwbare gas in lokale ecosystemen. De installatie, die zal worden aangedreven door hernieuwbare energie uit waterkracht, wind en zon, moet over een jaar in gebruik moeten worden genomen. De waterstof zal met name bestemd zijn voor industriële afnemers en waterstoftankstations in de regio.  Begin dit jaar tekenden Lhyfe en de joint venture JET H2 een overeenkomst voor de bouw van een nieuw waterstoftankstation in Schwäbisch Gmünd. 

Het waterstofproject in project in Schwäbisch Gmünd wordt gefinancierd door de deelstaat Baden-Württemberg en de Europese Unie en moet een duurzame oplossing bieden voor de industrie. Het groene initiatief krijgt 6,4 miljoen euro subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

“We zijn erg blij dat de deelstaat en de gemeente Schwäbisch Gmünd een start hebben gemaakt met de ambitieuze doelstellingen voor een waterstofeconomie op basis van hernieuwbare energiebronnen en dat Lhyfe hen in deze dynamiek mag ondersteunen” zegt Luc Graré, hoofd Centraal- en Oost-Europa bij Lhyfe. “Met de bouw van deze waterstofproductie-installatie leveren we een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Duitse federale overheid.”

“Met dit soort samenwerking wordt Schwäbisch Gmünd een voorbeeldstad voor de landelijke uitrol van een waterstofnetwerk en tankstations via een regionale waterstofproductiefaciliteit die in staat is om meerdere spelers te bevoorraden”, vult Richard Arnold, burgemeester van Schwäbisch Gmünd aan . “Onze stad maakt al deel uit van de modelregio van de deelstaat Baden-Württemberg en met de voltooiing van deze locatie zal de stad ook de grootste waterstofproducent in de deelstaat zijn. We creëren zo een positieve dynamiek voor de commercialisering van het Aspen-land, waardoor bedrijven kunnen blijven produceren, terwijl ze hun uitstoot en hun impact op het klimaat beperken”.

In 2021 opende Lhyfe de eerste industriële site voor de productie van groene waterstof ter wereld in directe verbinding met een windpark in Frankrijk. In 2022 werd in de haven van de Franse stad Saint-Nazaire het eerste offshore proefplatform ter wereld voor de productie van groene waterstof ingehuldigd. Lhyfe is daarmee het eerste bedrijf ter wereld dat al is begonnen met de productie van waterstof op zee, op basis van een productiecapaciteit tot 400 kg/dag. Het bedrijf heeft in verschillende landen inmiddels meerdere projecten in portefeuille, met een totale opwekcapaciteit van 10,3 GW.

Lees ook: australie-afvalinzamelaar-remondis-presenteert-eerste-vuilniswagen-op-waterstof

Nederland: olympisch zwemkampioen overhandigt waterstof-medaille aan Pierre Devillers van Engie

Nederland: olympisch zwemkampioen overhandigt waterstof-medaille aan Pierre Devillers van Engie

Groningen engie medaille MissieH2 waterstofDe Nederlandse organisatie MissieH2 heeft donderdagmiddag een waterstofmedaille uitgereikt aan Pierre Devillers CEO Engie Nederland. Devillers wordt geëerd voor zijn enorme inzet voor versnelling van de energietransitie. Als voorloper heeft Engie inmiddels een van de twee terminals van de Maxima-centrale in Lelystad omgebouwd naar geschiktheid voor waterstof. Engie ontwikkelt in Eemshaven in Groningen een grote elektrolyser voor de productie van groene waterstof en het bedrijf is met tal van andere projecten koploper binnen de energietransitie. Pierre Devillers ontving de prijs uit handen van drievoudig olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo.

Pierre Devillers’ loopbaan is een internationale Engie-loopbaan, die nadrukkelijk in het teken staat van energie en energietransitie. Het mag dan ook niet verbazen dat Pierre als Country Manager Engie Nederland tevens Vicepresident Group Transformation Office werd bij Engie Group. Waar menig “fossiel bedrijf” zich graag tooit met groene veren, durft Engie het aan de transitiekar vlot te trekken en met lef voorop te gaan in de transitiestrijd. Hierbij bewijst Pierre dat een succesvolle energietransitie alleen slaagt als ambitieuze woorden gepaard gaan met dito daden. De ambitieuze corporate claim ‘Zero Carbon Champion’ past daarmee zowel Pierre, Engie Nederland als ook Engie Group als een jas.

Het eremetaal werd gistermiddag uitgereikt in een bomvolle Martinikerk in de stad Groningen tijdens het internationale waterstofevent Wind meets Gas.

Lees ook: twee-fabrikanten-presenteren-bussen-op-waterstof-met-een-rijbereik-van-1000-km

Nederland: Roto-Art in Tilburg wil rotatiegieten met machines op waterstof

Nederland: Roto-Art in Tilburg wil rotatiegieten met machines op waterstof

Tilburg Roto Art waterstofPlannen voor de bouw van groene waterstoffabrieken volgen elkaar in hoog tempo op. Daarnaast sluit het ministerie van Economische Zaken & Klimaat de ene na de andere deal voor de toekomstige import van groene waterstof. Maar wie gaat die klimaatneutrale brandstof en grondstof straks gebruiken? Welke kansen biedt groene waterstof voor ondernemers om te verduurzamen? In een rondgang zoomen we in op de plannen van drie bedrijven. Welke ideeën en plannen hebben ze met groene waterstof? Welke dilemma’s spelen er en welke obstakels moeten nog overwonnen worden?

Lampen, korfbalmandjes, bakfietsbakken en pizzabezorgkoffers. Het zijn allemaal producten die bij Roto-Art in Tilburg worden gemaakt door middel van ‘rotatiegieten’. Dit leggen we even nader uit. Een holle matrijs wordt gevuld met kunststofpoeder, die in een oven ronddraait totdat het product in de juiste vorm gesmolten is. Na afkoeling buiten de oven is het grote voordeel van rotatiegieten zichtbaar: een product kan in één keer gegoten worden en er zijn dus geen naden zichtbaar. Zo rollen er ieder jaar tegen de 200.000 producten uit de fabriek van Roto-Art, waar 45 mensen werken.

Het productieproces heeft ook een nadeel, namelijk dat de elf ovens warm gestookt worden met aardgas. Cas Oerlemans, eigenaar en directeur van Roto-Art, vertelt dat hij jaarlijks ettelijke honderdduizenden kubieke meters gas nodig heeft. Nog wel, want hij is actief bezig om een duurzaam alternatief te ontwikkelen. Oerlemans heeft 1.600 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand liggen. “Als de zon lekker schijnt leveren die 4 tot 5 megawattuur per dag”, vertelt hij.

In theorie zou Roto-Art de ovens, die tot 250 tot 300 graden worden gestookt, ook elektrisch kunnen verwarmen. “Maar dan voldoet mijn huidige aansluiting van 700 kilowatt niet. De ovens moeten snel regelbaar zijn en dat vraagt om hele grote vermogens. Dan heb ik een aansluiting van 4 miljoen kilowatt nodig. Als ik het netwerkbedrijf om zo’n aansluiting vraag, dan ben ik over 5 of 10 jaar aan de beurt, dus dat schiet niet op.”

De chronische filevorming op het elektriciteitsnet, waardoor bedrijven nauwelijks nieuwe of grotere aansluiting kunnen krijgen, is volgens de netwerkbedrijven niet voor 2030 opgelost. Het klimaatdoel om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten is wettelijk vastgelegd, maar er moet nog veel gebeuren om dat voor elkaar te krijgen. Veel bedrijven kunnen niet wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid, en kijken naar groene waterstof in plaats van elektriciteit als alternatief om te verduurzamen.

Oerlemans gebruikt de zonnestroom daarom op een andere manier: hij maakt er groene waterstof van. Roto-Art is nu in het bezit van een eigen elektrolyser, geleverd door het Nederlandse bedrijf Adsensys, met een vermogen van een kleine 20 kilowatt, die water met behulp van de eigen zonnestroom splitst in groene waterstof en zuurstof. Dat stelt het bedrijf in staat om bij één oven 20 procent waterstof bij te mengen.

Dat levert een bescheiden besparing op aardgas en dus CO2-uitstoot op. Investering: 200-duizend euro. “Dat is volgens geen enkele maatstaf rendabel”, zegt Oerlemans. “Als dat het criterium was, had ik er vorige week mee moeten stoppen. Maar ik ga ermee door, want ik wil met de toekomst bezig zijn.”

Nu is het nog behelpen, ook omdat Roto-Art zelf geen waterstof mag opslaan. “Als ik tegen de omgevingsdienst zeg dat ik mijn eigen waterstof maak én het wil opslaan, dan zien ze mij als producent, en dan gelden er strengere eisen.” Dus de zonnestroom die Roto-Art in het weekend opwekt, als de fabriek stilligt, gaat niet naar de productie van waterstof.
In de toekomst, die Oerlemans voor ogen heeft, worden al zijn ovens gevoed met 100 procent waterstof. Maar daarvoor heeft hij elektrolysecapaciteit nodig van meer dan 1 megawatt. Zulke schaalvergroting vereist dan wel een lagere prijs dan wat hij voor de eerste elektrolyser heeft betaald. “Over 3 à 4 jaar zijn de prijzen met 80 procent gedaald, zeggen ze nu. Dan wordt het interessant.”

Een alternatief is dat Roto-Art op termijn een aansluiting krijgt op het waterstofnetwerk dat Gasunie in Nederland gaat aanleggen. “Maar de grootverbruikers zullen eerst een aansluiting krijgen”, verwacht de ondernemer. “Misschien dat we hier op het bedrijventerrein de vraag naar waterstof kunnen bundelen, zodat we eerder aan de beurt komen”, filosofeert hij.

Wat Oerlemans zou helpen is meer duidelijkheid vanuit de overheid en advies over wat wel en niet is toegestaan. “Waar moet je precies aan voldoen als je waterstof wil opslaan? De regelgeving is onduidelijk. De omgevingsdienst weet ook niet hoe ze daar mee om moeten gaan. Die zeggen alleen ja of nee tegen een uiteindelijk voorstel. Ik zou graag aan de voorkant helderheid willen hebben.”

Tekst: Roy op 't veld  |   MissieH2 / Waterstof Magazine

Foto links: Het Nederlandse bedrijf Adsensys heeft het waterstofsysteem geleverd waarmee Roto-Art zelf waterstof produceert

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond

Nederland: werkzaamheden voor nieuw waterstoftankstation bij Alkmaar afgerond

Alkmaar NXT waterstoftankstation in aanbouwDe provincie Noord-Holland heeft er weer een nieuw waterstoftankstation bij. Op het bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar is het bestaande tankstation van NXT uitgebreid met een waterstoftankinstallatie. Daarmee is dit het tweede waterstoftankstation in de provincie boven het Noorzeekanaal. Eerder opende Avia Marees in de gemeente Kolhorn een klein waterstoftankstation.

De komende maanden wordt de nieuwe tankinstallatie uitvoerig met eigen voertuigen getest. Na de zomer staat de officiële opening op het programma. Vanaf dan kunnen alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen onder 350 bar als personenauto’s  onder 700 bar waterstof tanken.

De opening van het eerste waterstoftankstation is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat  onderdeel is van GP Groot, meldt directeur Erik Metselaar. “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof getankt kan worden nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is dan ook een belangrijke stap, niet alleen voor ons eigen NXT-concept, maar ook voor de hele regio. Ons doel is om op onze tankstations een verscheidenheid aan duurzame brandstoffen en energie aan te bieden. In die mix speelt waterstof een belangrijke rol.”

Uit recente cijfers van BOVAG (Tankstation in Cijfers 2023) blijkt dat er in Nederland slechts 15 waterstoflocaties operationeel zijn. Het doel van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat is om in 2025 minimaal 50 waterstoftankstations in Nederland te hebben. Vooral voor zwaar transport – waaronder voor trucks en bussen – is waterstof een interessante optie. Waterstofvoertuigen stoten geen luchtvervuilende emissies of broeikasgassen uit. Het enige restproduct is waterdamp. De actieradius van de trucks en bussen is bovendien aanzienlijk groter dan van batterij-elektrische alternatieven. En het tanken neemt niet meer dan een paar minuten in beslag, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert in vergelijking met het opladen van batterijen.

Bij NXT Energy Hub Alkmaar wordt op termijn in de regio geproduceerde waterstof verkocht. Daarvoor heeft NXT Mobility de handen ineengeslagen met HYGRO, dat in de Wieringermeer met behulp van een windturbine groene waterstof gaat produceren.

“Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht”, zegt directeur Erik Metselaar. “En als er geen waterstofvoertuigen worden verkocht, worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Daarom ontwikkelen wij ons eigen waterstofnetwerk. Zo geven we bedrijven de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.”

Op de tanklocatie zijn naast waterstof onder meer (bio-)LNG en het CO2-arme dieselalternatief Neste MY Renewable Diesel verkrijgbaar. Er komen binnenkort ook snelladers voor elektrische trucks, waarmee het aanbod verder wordt uitgebreid. Het waterstoftankstation is gevestigd op het adres Diamantweg 32, 1812 RC Alkmaar

Foto: de koel- en compressiecontainers worden op hun plek getakeld in Alkmaar

Lees ook: nieuwe-europese-afspraken-over-verduurzaming-luchtvaart-met-waterstof

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start

Frankrijk: bouw van groene waterstoffabriek in Occitanië vandaag van start

Toulouse LhifeDe Franse producent van groene waterstof Lhyfe begint vandaag met de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof in zuidwest Frankrijk. In de plaats Bessières, 20 kilometer ten noorden van Toulouse, wordt een fabriek van 5 MW gebouwd. Via het naastgelegen distributieplein wordt waterstof per vrachtauto de regio ingebracht. De fabriek en het distributieplein komen op een terrein van 8000m2. De waterstofhub moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verduurzamen van de mobiliteit.

De nieuwe waterstoffabriek is een belangrijk onderdeel van het H2-Corridor-project van de Franse regio Occitanië, dat is gericht op het verduurzamen van het goederen- en personenvervoer. Occitanië stelt € 5,9 miljoen ter beschikking om de oprichting van de site te ondersteunen, waarvan € 4,1 miljoen als lening en € 1,89 miljoen in de vorm van subsidies. De locatie van Lhyfe Occitanië krijgt een capaciteit van twee ton groene en hernieuwbare waterstof per dag. Dit is gelijk aan een opwekkingscapaciteit van 5 MW. De productielocatie is modulair opschaalbaar.

De Occitanië H2 Corridor maakt deel uit van een groter Noord-Zuid-Europees waterstofproject, dat tot doel heeft het goederen- en personenvervoer op de as tussen de Middellandse Zee en de Noordzee koolstofarm te maken.

Het doel van de regio voor de Occitanië H2 Corridor is om tegen eind 2024 twee installaties voor de productie van hernieuwbare waterstof te hebben, goed voor een totale productie van zes ton per dag. Er moeten zeven waterstoftankstations gebouwd worden die tussen de 600 en 1 200 kg per dag kunnen leveren aan 40 vrachtwagens op waterstof, 62 koelopleggers/-units en 15 regionale streekbussen.  

Carole Delga, President, Region of Occitanië is blij met de start van de werkzaamheden: “Groene waterstof tot een van de energieën van de toekomst. Vandaag de dag is zware mobiliteit een van de grootste uitdagingen van de energietransitie. Daarom heeft het gewest het project Occitanië H2 Corridor opgestart, waarbij industrie en mobiliteit op Europees niveau worden geïntegreerd. Ik ben er trots op dat dit project hier in Occitanië wordt ontwikkeld en dat Lhyfe bijdraagt ​​aan decarbonisatie van onze streek.”

De nieuwe fabriek van Lhyfe in zuidwest Frankrijk moet eind 2023 operationeel zijn.

Lees ook: siemens-heeft-veel-vertrouwen-in-waterstoftreinen-maar-starten-is-moeilijk

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

Volle zalen bij de lezingen over waterstof van Waterstof Magazine

Volle zalenDe afgelopen maand waren we weer bijna dagelijks onderweg in België en Nederland met boeiende lezingen over ontwikkelingen binnen de internationale waterstofeconomie. U kunt ons nu weer boeken voor een bijzonder inspirerend verhaal. Speciaal voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen, het onderwijs en organisaties binnen de energietransitie.

KLIK HIER voor een boeiend en inspirerend verhaal over de weg naar emissievrij.
Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan: nieuwe topman van Toyota blijft investeren in waterstof-technologie

Japan AmbulanceOnder de nieuwe Toyota-baas Koji Sato gaat de Japanse autofabrikant Toyota zich steeds meer op batterij-elektrische auto's richten, maar ook waterstoftechnologie blijft een van de speerpunten. Sato wil op het gebied van waterstof vooral breed gaan samenwerken met partners die waterstof produceren, transporteren en verbruiken. De focus ligt op het uitbreiden van de waterstofinfrastructuur en het uitbreiden van industrieën die de brandstof gebruiken. "We willen ervoor zorgen dat waterstof een haalbare optie blijft", aldus Sato.

Koij Sato zal vanaf april de grootste autofabrikant ter wereld leiden. Hij wil de groep meer focussen op batterij-elektrische auto's, maar houdt met meerdere technologieën vast aan Toyota's eerdere strategie. Het bedrijf blijft op grote schaal inzetten op hybride auto's, vergezeld van een offensief met puur elektrische voertuigen en de uitbreiding van de waterstofactiviteiten.

Sato wilde niet in detail ingaan op de doelen met waterstof. "We hebben op dit moment geen specifiek zakelijk doel". Van de waterstofauto Toyota Mirai heeft het bedrijf tot nu toe 22.000 exemplaren verkocht.

Foto: Het Japanse Kumamoto Ziekenhuis en Toyota Motor Corporation hebben de afgelopen jaren succesvol een ambulance op waterstof ontwikkeld. De brandstofcel in het voertuig kan ook stroom leveren aan apparaten in de omgeving.

Lees ook: transporteur-samskip-koopt-eerste-twee-containerschepen-op-waterstof

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Nederland: nieuwe kansen voor doelgroepen-vervoer op waterstof in Den Haag

Den Haag waterstof taxiDe gemeenteraad in Den Haag heeft gisteravond (donderdagavond) een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof opnieuw toe te laten bij het vervoer van doelgroepen. De afgelopen jaren werd daarvoor de grootste waterstofvloot van Nederland ingezet. In en rond de hofstad reden meer dan vijftig taxi’s op waterstof. Bij de nieuwe aanbesteding kwam het college met de mededeling dat waterstof niet emissievrij is, omdat er veelvuldig grijze waterstof gebruikt wordt. Batterij-elektrisch was volgens de toenmalige wethouder milieuvriendelijker.

Na hevige protesten en een lobby-campagne van het H2Platform, OR (Orange Gas), waterstofpompstationhouder Kerkhof en de Stichting Bevordering Waterstofinfrastructuur (i.o.) wordt er opnieuw naar de keuze gekeken. Gisteravond heeft de gemeenteraad van Den Haag een motie aangenomen waarin zij het college verzoekt waterstof wederom in de aanbesteding doelgroepenvervoer te overwegen.

De inzet van waterstof bij de CO2-vrije energievoorziening in Nederland is zeer actueel nu deze week is gebleken dat de stroomvoorziening in steeds groteren delen van het land tegen zijn grenzen aanloopt. Dit wordt mede veroorzaakt door de vele oplaadpalen voor elektrische voertuigen die veel stroom vragen. Grote tankstations langs de snelweg die in de toekomst de complete fossiele energiestroom willen vervangen door elektriciteit hebben straks een 25MW elektriciteitsaansluiting nodig.

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Verenigd Koninkrijk: Enapter wint Earthshot Prize van ZKH prins William

Londen EnapterHet Duits, Thais en Italiaanse waterstofbedrijf Enapter heeft gisteravond in Londen de Earthshot Prize gewonnen. De milieuprijs, een initiatief van ZKH Prins William en The Royal Foundation, heeft tot doel de wereldwijde zoektocht naar de meest inspirerende en innovatieve oplossingen voor de grootste milieu-uitdagingen te stimuleren. In totaal vijf projecten over de hele wereld vielen in de prijzen. Prins William en zijn vrouw Catherine waren aanwezig, net als tal van beroemdheden als voetballer Mo Salah van Liverpool, actrice Emma Thompson en David Oyelowo. Er waren optredens van Coldplay, Yemi Alade, Shawn Mendes en Ed Sheeran. De ceremonie vond plaats in het Alexandra Palace. Enapter ging naar huis met 1,2 miljoen Euro.

Enapter Mede-oprichter Vaitea Cowan (foto rechts) was bij het bekendmaken van de shortlist, medio september, al zeer verrast. "We zijn dolgelukkig om erkend te worden door de EarthShot-prijs. De steun die we krijgen bij het opschalen van de productie van onze AEM-elektrolysers voor groene waterstof zal ons in staat stellen een nog grotere rol te spelen in het groene proces. Onze missie  is om groene waterstof voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken door de kosten van AEM-waterelektrolyse te verlagen zodat waterstof kan concurreren met fossiele brandstoffen.”

“Onze elektrolysers zijn compacte modules die probleemloos geschakeld kunnen worden om op elke schaal groene waterstof te produceren. Ze zijn eenvoudig te installeren en, belangrijker nog, ze zijn gestandaardiseerd. Deze standaardisatie maakt ze perfect geschikt voor massaproductie, wat schaalvoordelen zal creëren om de kosten van elektrolysers enorm te verlagen en zijn daarmee toegankelijk voor iedere investeerder.”

Enapter bouwt momenteel een campus bij de Duitse stad Münster waar over twee jaar 10-duizend compacte elektrolysers per maand kunnen worden geproduceerd, schreef Waterstof Magazine eerder.

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Nederland: HyDelta versnelt onderzoek naar waterstof-toepassingen

Waterstoftank9Deze week is HyDelta, een Nederlands onderzoeksprogramma gericht op het veilig inpassen van waterstof in de bestaande infrastructuur voor gastransport en distributie, officieel van start gegaan. De verschillende partners willen barrières voor innovatieve waterstofprojecten wegnemen. Het project loopt tot januari 2022 met een eventuele uitloop naar april. Innovaties die het dichtst bij markintroductie zijn worden als eerste aangepakt.

Veel partijen lopen bij de ontwikkeling in praktijk aan tegen obstakels op het terrein van vergunningen, infrastructuur of veiligheidsvoorschriften. Hierdoor komen innovatieve projecten niet van de grond of er treedt vertraging op. Het HyDelta-programma wil deze obstakels inventariseren en bezwaren wegnemen door vraagstukken te onderzoeken. De verschillende partijen binnen HyDelta richten zich op de financiering, het onderzoek en de uitvoering. De financiering wordt geregeld door de Gasunie, Netbeheer NL en TKI Nieuw Gas. Voor onderzoek en uitvoering zijn DNV GL, Kiwa, TNO en de New Energy Coalition aangesloten. Deze laatste partij zal ook als coördinator optreden.

Geselecteerde onderwerpen zijn: technische aanpassingen in het aardgasnetwerk, veiligheid bij gebruik, metering van waterstof, geur en zichtbaarheid, standaardisering/normering, ontwikkelen van educatietrajecten, de werking van bijmengverplichtingen en de economie van de waterstofwaardeketen. Voor al deze onderwerpen wordt zoveel mogelijk aangesloten bij, of voortgeborduurd op, lopende en geplande internationale onderzoeken en initiatieven.

‘Dit programma is de wegbereider naar de daadwerkelijke toepassing van groene waterstof in de praktijk. Deze stap is noodzakelijk en dringend, om de vele innovaties die zich nu ontwikkelen, te kunnen versnellen en verder te brengen,’ aldus Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, onderdeel van de Topsector Energie.

Ondanks de vele initiatieven bevindt de ontwikkeling van een waterstofeconomie zich nog in een beginfase. Zo staan nog talloze vragen open, variërend van technische vragen rond de productie en de inpasbaarheid van waterstof in het transport- en opslagsysteem, tot vragen rond de economische en juridische aspecten ervan. HyDelta wil deze vraagstukken oplossen.

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

Gesprekken in Brussel over Portugees-Nederlandse waterstoffabriek

sines foto initiatiefnemersIn Brussel hebben politieke leiders en hoge ambtenaren uit Portugal en Nederland verder gesproken over de realisatie van een enorme waterstoffabriek in Sines. Nabij deze Portugese havenplaats moeten grote zonnevelden komen met miljoenen zonnepanelen voor de productie van groene waterstof. Onder andere de Nederlandse Waterstofgezant Noé van Hulst en Bart Biebuyck, executive director van Fuel Cells and Hydrogen joint undertaking, zitten aan de overlegtafel. ‘We doen echter geen mededelingen over welke bedrijven bij dit initiatief betrokken zijn, dat laten we aan de bedrijven zelf over,’ meldt Van Hulst aan Waterstof Magazine

‘Het doel van de gesprekken in Brussel was om te praten over de vervolgstappen en de wijze waarop dit plan zou kunnen passen binnen de regels van de Europese Unie. Maar het is op dit moment te vroeg om daarover meer te zeggen,' aldus Van Hulst, die daar nog wel aan toevoegt dat een groep bedrijven in Portugal en Nederland al geruime tijd samengewerkt aan het creëren van een waardeketen en handelsroute. De beide regeringen hebben het initiatief verwelkomd.

‘Nederland beschouwt groene waterstof als een noodzakelijke aanvulling op elektrificatie en energie-efficiëntie met het oog op het bereiken van de afgesproken klimaatdoelen voor 2050,’ zegt van Hulst. ‘Onze berekeningen tonen echter aan dat we enorme hoeveelheden waterstof nodig hebben om te verduurzamen. En dan hebben we het over hoeveelheden die onze eigen binnenlandse productiecapaciteit de komende 10 jaar zullen overtreffen, vandaar onze belangstelling voor import,’ laat Van Hulst aan onze redactie weten. De Portugese Minister van Milieu João Matos Fernandes zegt in de media in Portugal dat het plan voor de waterstoffabriek in Sines in april zal worden ingediend. Hij garandeert dat het Portugese bedrijven het project zullen ontwerpen en bouwen.

Na afloop van de gesprekken in Brussel plaatste de Portugese staatssecretaris van Energie João Galamba de bovenstaande foto op social media. Hij staat voor de banier, met rechts naast hem Noé van Hulst en links Bart Biebuyck.

 

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Feestelijke opening van de eerste waterstofwoning van Nederland

Stad 6Onder grote belangstelling is woensdagmorgen in Stad aan ’t Haringvliet de eerste waterstofwoning van Nederland officieel geopend. Het hart van het waterstofsysteem is een Solenco Powerbox met een Italiaans design die is opgesteld in de garage. In de Powerbox zit een brandstofcel gecombineerd met een elektrolyser. Deze wordt gebruikt om van stroom -uit de 30 zonnepanelen op het dak- waterstof te maken en op een later tijdstip van dit waterstof weer stroom. De waterstofopslag bevindt zich in de tuin. In een grijze metalen kast ligt in 24 cilinders onder 30 bar maximaal 1200 liter waterstof opgeslagen. Waterstof Magazine was ter plaatse. Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen