• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Europa: België, Nederland en Duitsland vragen EU om werkbaar waterstof-transitieplan

Waterstofleiding 2024 waterstofDe drie voorzitters van de belangenorganisaties voor waterstof in België, Nederland en Duitsland vragen in een opiniestuk gericht aan politici doortastend te zijn bij besluitvorming over waterstof. Volgens de briefschrijvers staat de Europese Unie voor de grote uitdaging om haar ambitieuze klimaatdoelstellingen te verenigen met het behoud van de concurrentiepositie van haar industrie- en technologie-sector. Doortastende politieke beslissingen zijn nodig als Europa op koers wil blijven met haar klimaatinspanningen en haar industrie duurzaam en toekomstbestendig wil maken. De voorzitters hebben het in het gezamenlijke opiniestuk over schone waterstof en niet specifiek groene.

Volgens de drie belangenverenigingen is schone waterstof cruciaal voor het bereiken van klimaatneutraliteit en technologisch leiderschap. Maar het probleem is dat de noodzakelijke randvoorwaarden hiervoor nog grotendeels ontbreken. Er zijn dringend maatregelen nodig om aan de grote vraag naar schone waterstof te voldoen en een afdoende en betaalbaar aanbod te garanderen.

België, Duitsland en Nederland zijn volgens de briefschrijvers sterk geïndustrialiseerde landen, goed voor 30% van de Europese industriële productie en 40% van het huidige Europese waterstofverbruik. Deze landen zullen ook in de toekomst de belangrijkste verbruikers van schone waterstof worden in sectoren als staal, chemie, proceswarmte, energie en transport. Met de Noordzee als mogelijke locatie voor de productie van schone waterstof, een compact netwerk van gaspijpleidingen en belangrijke havenfaciliteiten zijn deze landen goed gepositioneerd om Europa’s importhub voor waterstof te worden. Ondanks deze kansen blijft het ontwikkelen van een markt voor schone waterstof op de korte termijn een uitdaging.

Er is een specifiek actieplan nodig voor de drie landen om hun toekomstige positie als industriële hotspot, veilig te stellen. Om dit doel te kracht bij te zetten hebben de nationale waterstof-associaties van België, Duitsland en Nederland in mei 2024 een Memorandum of Understanding ondertekend dat onder meer gericht is op nauwe samenwerking aan gemeenschappelijke thema’s die de waterstofeconomie in deze landen vooruit kunnen helpen.

De belangenverenigingen vragen de EU de kostenkloof voor schone waterstof dichten. Zoals de resultaten van de eerste veiling van de Europese Waterstofbank duidelijk hebben gemaakt, is de kostenkloof voor het bedrijfsleven te groot om van fossiel over te kunnen schakelen naar schone maar dure  waterstof. De transportkosten van H2 moeten naar beneden door een snelle ontwikkeling van een volwaardige pan-Europese waterstofbackbone. Deze is dringend nodig om toegang te krijgen tot goedkopere waterstof uit Noord- en Zuid-Europa.

Ook moet het regelgevend kader verbeterd worden. Waterstofpioniers hebben te maken met een te restrictieve wetgeving. De definities en voorwaarden voor de productie van schone waterstof zijn te streng en beperken de economisch haalbare uitrol. Bovendien maken complexe staatssteunregels, versnipperde financieringsregelingen en het ontbreken van gestroomlijnde certificeringsprocedures voor schone waterstof het voor de drie landen nog moeilijker om de Europese doelstellingen te bereiken.

Daarom is het tijd dat Europa haar inspanningen op het gebied van de inzet van schone waterstof maximaliseert en realistische doelen stelt voor de regio’s die grotendeels afhankelijk zijn van en in grote mate bijdragen aan het succes van de transitie naar schone waterstof. Het is nu tijd om actie te ondernemen, aldus Tom Hautekiet, voorzitter van de Belgische Waterstofraad (BHC), Katherina Reiche, voorzitter van de Duitse Nationale Waterstofraad (NWR) en Marcel Galjee, voorzitter van NLHydrogen (NLHydrogen).

Lees ook: nederland-kostprijs-en-beschikbaarheid-van-waterstof-zijn-drempels-voor-de-maakindustrie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen