• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: energiebedrijf RWE opent eerste proeffabriek voor groene waterstof in Lingen

Lingen ITM waterstofEen nieuwe stap voor de productie van waterstof in Duitsland. Nabij de voormalige kerncentrale in Lingen is  gisteren een electrolyzer van 14 MW officieel in gebruik genomen. De productiehoeveelheid gaat de komende jaren nog verder worden opgeschaald, de locatie ligt op het belangrijkste electriciteits-knooppunt van Duitsland op de plek vaan de stroom van de enorme windparken op de Noordzee in het Duitse stroomnet worden ingevoerd.

De eerste electrolyzer in Lingen, 30 km over de Nederlandse grens bij Oldenzaal, is slechts het begin. In de directe omgeving van de nu geopende locatie moet volgend jaar een eerste grote elektrolysefabriek met een vermogen van 100 megawatt in bedrijf worden genomen. Deze productie zal naar verwachting tegen 2027 verdrievoudigd zijn.

De waterstof die in de proeffabriek wordt geproduceerd, moet eerst in een uitgebreid testprogramma worden gemengd met de brandstof voor een gasturbine in de naburige RWE-gascentrale. Vanaf medio volgend jaar zullen ook waterstofvoertuigen worden getankt met de daar geproduceerde waterstof. RWE wil de in Lingen geproduceerde waterstof leveren aan industriële klanten in de Duitse regio’s Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

De deze week geopende productielocatie voor groene waterstof is voor energiebedrijf RWE een proeffabriek. Hier kan, als het systeem op volle kracht draait, 270 kilo waterstof per uur worden geproduceerd. De ondersteuning van waterstofprojecten is een belangrijke stap “naar een klimaatneutrale en duurzame economie in Duitsland”, verklaarde minister van Economische Zaken Robert Habeck van de politieke partij De Groenen maandag bij de opening van de faciliteit. De premier van Nedersaksen, Stephan Weil (SPD), prees het "voorbeeldige pionierswerk" in Lingen. Het proefproject is bedoeld om bevindingen te leveren die “belangrijk zijn voor toekomstige grootschalige fabrieken op industriële schaal”, legt RWE uit. Het Nedersaksische ministerie van Milieu financiert de faciliteit met acht miljoen euro.

De premier van Nedersaksen, Stephan Weil, zegt dat Lingen een voorbeeld is van de succesvolle transformatie van de energie-industrie. Vorig jaar werd op het RWE-terrein in Lingen een van de laatste kerncentrales in Duitsland gesloten. “Onze regio Nedersaksen zal in de toekomst een belangrijke rol spelen op de Duitse energiekaart”, legt de SPD-politicus uit. Het land is nu al het belangrijkste windenergieland en de regering wil deze positie verder uitbouwen. Er zijn financierings-toezeggingen van de federale en deelstaatregeringen ten bedrage van 490 miljoen euro voor de bouw van het 300 MW-systeem.

Lees ook: europa-busproject-jive-1-succesvol-afgerond-131-bussen-op-waterstof-rijden-in-vier-landen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen