• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Australië: grootste voertuig op waterstof ter wereld arriveert in Christmas Creek, Pilbara

Australie mine christmas creek waterstofHet prototype van de waterstofaangedreven vrachtwagen van het mijnbouw- en energiebedrijf Fortescue is afgelopen week aangekomen in de regio Pilbara in West-Australië. Hier zal het grootste voertuig ter wereld worden ingezet in een ijzerertsmijn. De kiepauto met de naam ‘Europa’ wordt op locatie getest op daadwerkelijke inzetbaarheid tijdens de zeer ruige werkzaamheden.

De Liebherr T 264-vrachtwagen wordt getest in een echte mijnomgeving in Christmas Creek en vormt de basis voor beslissingen over de toekomstige vloot emissievrije vrachtwagens van een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Als de ‘Europa’ op locatie in gebruik is genomen, wordt het bijgetankt met vloeibare waterstof vanuit een gasvormige en vloeibare waterstoffabriek, gevestigd bij Fortescue's Green Energy Hub in Christmas Creek. De ‘Europa’ heeft een 1,6 MWh batterij (in-house ontwikkeld door Fortescue WAE) en 500 kW aan brandstofcellen. Het prototype kan meer dan 380 kg vloeibare waterstof opslaan.

Dino Otranto, CEO van Fortescue Metals, is zeer tevreden met de nieuwe stap naar emissievrij: "Het is fantastisch dat ons prototype van de waterstofaangedreven vrachtwagen zich nu bij zijn batterij-elektrische equivalent, de Roadrunner, op de bouwplaats bevindt. De ‘Europa’ integreert voor het eerst een Fortescue Zero-batterij in een Liebherr-dumptruck, wat een enorme mijlpaal is in onze samenwerking met Liebherr. Om mijnbouw te decarboniseren is een systeemoplossing nodig. Dit nieuwe energiesysteem zal voor ons een gamechanger zijn in het verminderen van onze CO2-uitstoot.”

Voor Oliver Weiss, Executive Vice President of R&D, Liebherr-Mining, is de dagelijkse inzet van het voertuig van groot belang. "Wat we van deze hybride truck leren, zal onze toekomstige ontwikkelingsstrategieën voor emissievrij transport in belangrijke mate vormgeven en verbeteren. Het is fascinerend om te zien hoe deze samenwerking helpt om onze geplande ontwikkelingen van nieuwe technologie te versnellen, van ideeën tot demonstratie en gebruik in het veld.”

Lees ook: waterstofveerboot-in-de-baai-van-san-francisco-vervoert-passagiers-gratis

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen