• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: waterstof-event rond opening eerste openbare H2-tankstation in Zuid-Limburg

Landgraaf MinliEen belangrijke stap voor de ontwikkeling van mobiliteit op waterstof in de Nederlandse provincie Limburg. Minli Bedrijven met tankstations in het zuiden van Limburg en de Belgische grensregio is begonnen met de bouw van het eerste waterstoftankstation. Tijdens een Zero-emissie Event in Landgraaf gaat Minli ondernemers en beleidsmakers van lokale en regionale (semi)overheidsinstellingen informeren over uiteenlopende oplossingen voor emissievrij vervoer en transport. En zijn een aantal vakkundige sprekers en er vallen veel emissievrije voertuigen, waaronder op waterstof, te zien. Elders op het terrein zijn de eerste bouwwerkzaamheden voor het waterstoftankstation inmiddels gestart.

Huub Minten van Minli Bedrijven, met verschillende tankstations in Nederland en België verwacht dat waterstof een belangrijke rol gaat spelen bij intensief vervoer en zwaar transport. “Bij Minli verwachten we dat batterij-elektrisch een blijvertje is, maar dat de totale energievraag voor de mobiliteit op termijn niet via de stroomkabel geleverd kan worden. Daarom investeren we ook in ons eerste waterstoftankstation bij de vestiging in Landgraaf – bedrijventerrein Strijthagen. Hier kunnen transporteurs straks in een kwartiertje hun tank vullen om een hele dag probleemloos en emissievrij de routes te rijden.”

Voertuigen op waterstof zijn inmiddels al enkele jaren te koop. Zo heeft Toyota een indrukwekkende sedan met de naam Mirai waarvan er in Nederland al honderden rondrijden. De Hyundai Nexo is een SUV op waterstof. Hyundai heeft in Europa ook al bijna 100 vrachtauto’s op waterstof op de weg in o.a. Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Deze voertuigen rijden waterstof-elektrisch met een brandstofcel. Vrachtautofabrikant MAN komt volgend jaar met een trekker op waterstof. Deze vrachtauto werkt op met een zero-emissie waterstofverbrandingsmotor en kan moeiteloos in de huidige vrachtvloot worden geïntegreerd. Meerdere merken bestelwagens hebben inmiddels voertuigen op waterstof.

Voor het Zero-emissie Event heeft Minli een aantal belangrijke sprekers uitgenodigd. Theo Heinink van de provincie Gelderland praat met Freed Janssen, wethouder van Gemeente Landgraaf, over de uitrol van Clean Energy Hubs in de regio en andere delen van Nederland. Waterstofspecialist Paul Bombeld, hoofdredacteur van Waterstof Magazine, presenteert de nieuwste wereldwijde ontwikkelingen binnen waterstof en de mobiliteit en Edwin Jongh van Toyota vertelt dat ’s werelds grootste autofabrikant het verminderen van de CO2-uitstoot zeer serieus neemt en daarom veel investeert in waterstof. Subsidiespecialist Igor Savelkouls van ERAC vraagt aandacht voor de vele subsidiemogelijkheden voor ondernemers die willen investeren in zero-emissie.

Na de lunch kunnen bezoekers kennis maken met verschillende voertuigen op waterstof, er is een expositie en er kunnen proefritten gemaakt worden om het rijden op waterstof zelf te ervaren.

Het Zero-emissie event van Minli Bedrijven in Landgraaf is voor iedereen toegankelijk, maar richt zich voornamelijk op beroepsvervoerders van personen en goederen.

Meer informatie kunt u krijgen via:

Inschrijven kan direct via Inschrijving MINLI Event 2024

Lees ook: nederland-de-ontwikkeling-van-de-groene-waterstof-economie-verloopt-via-blauw

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen