Noorwegen: Equinor meldt flinke vertraging bij aanleg waterstofpijp naar Duitsland
Opnieuw komt er vroegtijdig een einde aan een veelbelovend waterstofproject. Het Noorse energieconcern Equinor ziet voorlopig af van plannen om samen met het Duitse RWE een pijpleiding aan te leggen voor het transport van waterstof van Noorwegen naar Duitsland. Een van de redenen is de regelgeving van de overheid die enerzijds beweert dat de energietransitie snel moet worden ingezet, maar tegelijkertijd met gecompliceerde regelgeving projecten commercieel gezien volledig oninteressant maakt. Onlangs meldde een topman in de waterstofsector nog dat het eenvoudiger is een grote chemische fabriek vergund te krijgen dat een kleine electrolyser.
Equinor, het grootste olie- en gasbedrijf van Noorwegen, zet de plannen voor grootschalige productie van groene waterstof in de ijskast om een gebrek aan vraag vanuit klanten. Ook zou de huidige regelgeving te wensen overlaten. De initiatiefnemers zeggen niet dat de waterstoftransportleiding er niet komt, maar dat deze mogelijk met flinke vertraging wordt aangelegd.
Equinor en RWE presenteerden hun plannen om samen te werken aan waterstofprojecten in januari vorig jaar. Het idee achter de krachtenbundeling was het versterken van de energieonafhankelijkheid van Duitsland. Ook zou de samenwerking de Noorse economie helpen minder afhankelijk te worden van de verkoop van olie en gas. Een woordvoerder van Equinor meldt dat de plannen voor de ontwikkeling van nieuwe, voor waterstof geschikte gascentrales wel doorgaan. Wanneer deze concreet worden is nog niet te zeggen. De inspanningen op dat vlak bevinden zich nog in een zeer vroeg stadium bevinden.
In Noord-Europa heeft Noorwegen de beste papieren om grootschalig groene waterstof op te gaan opwekken door overvloed aan zon, wind en waterkracht. De Duitse industrie moet op termijn een van de grootste afnemers worden van Noorse H2, maar de Duitse maakbedrijven zijn terughoudend omdat waterstof - door gecompliceerde regelgeving - aanzienlijk duurder is dan fossiele brandstof.
Lees ool: nederland-waterstoffabriek-van-shell-snel-van-start-door-creatieve-oplossing-voor-stroomtoevoer