• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: Ephyra opent waterstoftankstation voor de pleziervaart in Anse de la Réserve

Ciotat Cloe waterstofDe Provençaalse start-up Ephyra heeft de afgelopen week in Marseille het eerste waterstoflaadstation ter wereld voor pleziervaartuigen geopend. Het waterstoftankstation staat op de kade van de kleine jachthaven van Anse de la Réserve, aan de voet van het Palais du Pharo. Initiatiefnemer is de bekende zeilster Chloé Zaied, die met de start-up Ephyra sinds enkele jaren actief is bij het ontwikkelen van maritieme waterstofprojecten langs de Franse zuidkust.

Hoewel de officiële opening afgelopen week heeft plaatsgevonden is het tankstation al enkele maanden in gebruik. De installatie is deze zomer getest tijdens de Olympische Spelen, waarvan de zeilwedstrijden deze zomer voor de kust van Marseille plaatsvonden. Ephyra vervoerde met haar 12 meter lange boot op waterstof (foto), zeven uur per dag, honderden vip’s en officiële delegaties naar de wedstrijden.

De boot op waterstof is ontworpen op de scheepswerf La Ciotat door het bedrijf Hynova, eveneens eigendom van Chloé Zaied. Met het waterstoftankstation kan het vaartuig in 15 minuten worden opgeladen met groene waterstof geproduceerd via elektrolyse van zeewater. Deze waterstof wordt in de haven van Marseille geproduceerd.

Oprichter Chloé Zaied wil de komende jaren het ecosysteem ‘boot en laadstation’ ook in andere jachthavens ontwikkelen. De havens van Saint-Tropez en Ramatuelle zijn al in de running, het uiteindelijke doel is om de waterstofoplossing uit te breiden naar de hele Middellandse Zee.

Helemaal nieuw is een waterstoftankstation op de kade en bestemd voor de zeevaart niet. In de haven van Antwerpen staat al enkele jaren een waterstoftankstation dat een veerboot van energie voorziet. Bij dit tankstation kunnen ook personenauto’s, bussen en vrachtauto’s tanken.  

Lees ook: busfabrikant-iveco-verkoopt-in-een-maand-tijd-31-bussen-op-waterstof-in-frankrijk

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen