• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: medewerkers ministerie van Verkeer en Waterstaat sjoemelen met H2-subsidie

Duitsland ministerie waterstofEen waterstofschandaal in Duitsland. Daar is op het federale ministerie van Verkeer en Waterstaat (foto) gesjoemeld met het toekennen van subsidie voor waterstofprojecten. Klaus Bonhoff, hoofd van de beleidsafdeling, is bij het bekend worden van het schandaal onmiddellijke ingang ontslagen en Adam Mutwil, hoofd van de afdeling waterstof en brandstofcellen, is inmiddels overgeplaatst. De twee werknemers worden nu geconfronteerd met een disciplinaire hoorzitting vanwege beschuldigingen dat zij niet onpartijdig waren bij het toekennen van staatssteun

Het Duitse ministerie van Transport heeft de terugbetaling van subsidies voor één project geëist en de uitbetaling van nog eens twee projecten stopgezet, nadat er een onderzoek was ingesteld naar de vraag of de subsidies voor waterstofvoertuigen wel onpartijdig zijn toegekend. Uit onderzoek blijkt nu dat daarover twijfels zijn ontstaan.

De zaak rond Bonhoff draait om een subsidiebedrag van 1,4 miljoen euro voor het innovatiecluster HyMobility. Werner Diwald, een persoonlijke vriend van Bonhof en voorzitter van de Duitse Waterstof- en brandstofcelvereniging, zou hebben geregeld dat de subsidie naar dat project ging. Na klachten is er een onderzoek ingesteld dat zich steeds verder uitbreidde.

Het onderzoek richtte zich op vijf ontvangers van een totaalbedrag van 31-miljoen euro aan subsidie. In één geval was het besluit om staatssteun toe te kennen “formeel en inhoudelijk onrechtmatig”. Het bedrijf moet het subsidiebedrag nu terugbetalen. Twee andere projecten krijgen te maken met  een externe juridische toetsing als check of de subsidie terecht is toegekend. “Op basis van de bevindingen van de Interne Auditdienst bestaat het vermoeden dat de twee medewerkers onder meer de onpartijdigheid van hun ambt, de loyaliteitsplicht en de informatie- en waarheidsplicht hebben geschonden”, meldt het ministerie.

Net als bij de projecten waarvan de financiering werd gekort of waarvan de subsidie moet worden terugbetaald, heeft het ministerie de namen van beide medewerkers niet bekendgemaakt.

Lees ook: duitsland-gemeentelijk-vervoerbedrijf-rebus-gaat-rijden-met-52-bussen-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen