• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Estland: eerste fabriek voor groene waterstof in Baltische Staten opent eind dit jaar

Estland Tallinn waterstofUltilitas, de grootste producent van hernieuwbare energie van Estland, bouwt momenteel de eerste fabriek voor groene waterstof in de Baltische Staten. De electrolyzer komt te staan nabij Tallinn in Estland. Naast de productie-eenheid worden ook de eerste waterstoftankstations van Estland gebouwd en zullen door vervoersbedrijf Bolt de eerste waterstofauto's in de hoofdstad gaan rijden.

De groene waterstofproductie-eenheid van Utilitas wordt gebouwd in het Väo-energiecomplex bij de Utilitas Tallinn Power Plant. "De productie van groene waterstof is een goede aanvulling op ons Väo-energiecomplex, omdat lokaal geproduceerde groene elektriciteit als input kan worden gebruikt en de warmte die vrijkomt bij de productie van waterstof wordt toegevoerd aan het stadsverwarmingsnetwerk. Dergelijke cross-sectorale oplossingen maken het energiesysteem efficiënter, flexibeler en betrouwbaarder en helpen uiteindelijk de kosten van het koolstofvrij maken van de maatschappij te verlagen", aldus Priit Koit, CEO van Utilitas Group. De maximale jaarlijkse productie van de productielokatie, die eind dit jaar operationeel moet zijn, bedraagt ​​130 ton groene waterstof.

In Jüri, tien kilometer ten zuidoosten van Tallinn, bouwt ketenpartner Alexela een nieuw waterstoftankstation. Een tweede H2-station komt aan de Peterburi tee snelweg. Verschillende partijen binnen het waterstofproject hebben aangekondigd tientallen auto’s op waterstof te laten rijden.

Het investeringsbedrijf UG Investments gaat 30 Toyota Mirai waterstofauto's kopen van Elke Auto als onderdeel van het eerste groene waterstof project. Deze worden geëxploiteerd door de vervoersbedrijf Bolt, dat naast batterij-elektrische auto’s ook op waterstof gaat rijden.

Lees ook: zuid-korea-grootste-waterstoftankstation-voor-vloeibare-h2-geopend-in-gwangyang

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen