• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Polen: marktaandeel van Solaris waterstofbussen in Europa stijgt naar 50 procent

Cannada Polen solaris waterstofHet gaat goed met de uitrol van bussen op waterstof in Europa. De Poolse fabrikant Solaris meldt dat het bedrijf de afgelopen maanden tientallen nieuwe bussen heeft verkocht in landen als Frankrijk, Duitsland en Tsjechië. De Canadese leverancier van brandstofcellen Ballard, lift automatisch op dit succes mee. De bestelde bussen worden voor het overgrote deel volgend jaar geleverd. Solaris heeft inmiddels in Europa 50% van de markt voor brandstofcelbussen in handen en al meer dan 250 bussen op waterstof geleverd.

Busfabrikant Solaris levert in Frankrijk acht gelede bussen op H2  aan overheidsinstantie Le Syndicat Mixte des Transport en Commun du Territoire de Belfort voor passagiersvervoer in de regio Belfort. De Urbino 18 waterstofmodellen van Solaris zullen eind volgend jaar worden toegevoegd aan de groeiende vloot emissievrije bussen van de lokale exploitant RTTB.

"We zijn er bijzonder trots op om samen te werken met SMTC in Belfort en de stad te voorzien van de hightech, emissievrije waterstofbussen”, zegt directeur Brice Bonavia van Solaris Frankrijk. “De Urbino 18 Waterstofbus is niet alleen een innovatief vervoermiddel, maar ook een stap naar een duurzame toekomst. Dankzij de nieuwe Solaris-bussen kunnen de inwoners van Belfort genieten van schonere lucht en modern, betrouwbaar openbaar vervoer." De Urbino 18 waterstof wordt aangedreven door een 100kW brandstofcel van Ballard die op het dak is geplaatst.

Solaris gaat ook vier 12 meter lange Urbino 12 waterstofmodellen leveren aan Artois Mobilités voor het TADO-vervoersnetwerk in Lens in Noord-Frankrijk. De brandstofcelbussen moeten begin 2025 op de openbare weg verschijnen. In deze voertuigen zit een brandstofcel van 70 kW en een actieradius van 350 km.

Het afgelopen voorjaar kwam het nieuws al naar buiten dat Solaris met Île-de-France Mobilités overeenstemming heeft bereikt over de levering van 22 Urbino 12-waterstofbussen. Deze zullen deel uitmaken van een proefproject op waterstof dat in 2025 de regio Parijs zal bedienen.

Maar ook in Tsjechië behaalt Solaris succes. Het particuliere transportbedrijf Martin Uher Bus heeft aangekondigd dat Solaris 10 Urbino 12-waterstofvoertuigen gaat leveren voor haar wagenpark rondom Praag. De levering vindt naar verwachting eind 2025 plaats. De voertuigen worden ingezet in de heuvelachtige gebieden rond de regio Midden-Bohemen.

Solaris breidt haar aanwezigheid in Duitsland met de verkoop van uit 26 Urbino 12-waterstofbussen aan vervoersmaatschappij REVG Kerpen. Twee voertuigen zijn al geleverd, de rest zal naar verwachting in 2025 in gebruik worden genomen. In Duitsland rijden al tientallen Solarisbussen op waterstof in de steden Hamburg, München, Aschaffenburg, Güstrow en Keulen.

Lees ook: nederland-tweede-waterstoftankstation-van-foutainfuel-komt-in-rotterdam

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen