Duitsland: regio Lotharingen/ Saarland krijgt grensoverschrijdend waterstofnetwerk
Een belangrijke stap voor emissievrije staalproductie in Duitsland. De landelijke overheid heeft er definitief voor gekozen om deel te nemen aan het nieuwe regionale waterstofnetwerk dat noordoost Frankrijk en het westen van Duitsland moet verbinden. De nieuwe gaspijp met de naam MosaHYC moet in 2032 alle waterstofproducenten verbinden met de waterstofverbruikers in de regio’s Moezel en Saar.
Tussen de Franse regio Lotharingen en het Duitse Saarland zal de MosaHYC, een 90 kilometer lange waterstofverbinding, worden aangelegd tussen Saint Avold en Perl, waarop met name de staalproducenten in Völklingen en Dillingen zullen worden aangesloten. De verwachting is dat de pijpleiding in 2027 in gebruik wordt genomen. Saarstahl (foto) wil vanaf 2027 staal gaan produceren met waterstof. Het Saarse staalbedrijf hoopt daarom dat er snel productiecapaciteit en transportcapaciteit beschikbaar zal zijn in Duitsland en Frankrijk.
Voor de regio Lotharingen is de overeenkomst met Duitsland van groot economisch belang. Op het chemieplatform Carling aan de Moezel zijn de voorbereidingen om over te schakelen op waterstof al enkele jaren bezig. Verschillende industriële bedrijven hebben hun wens geuit om zich aan Franse en Duitse zijde te verenigen. Zo heeft het Franse bedrijf GRTgaz Frankrijk een investering van 40 miljoen euro aangekondigd, terwijl de Saarland-exploitant Creos Deutschland Wasserstoff 70 miljoen euro op tafel legt om de sector te ontwikkelen. Andere energiegroepen zoals GazelEnergie, eigenaar van de thermische eenheid van de Carling-centrale, maar ook bedrijven als de Saar-staalproducent SHS, hebben hun belangstelling getoond. GazelEnergie wil met haar Emil'Hy-project 56.000 ton waterstof per jaar produceren. Verso Energy wil in Carling drie productie-eenheden inzetten voor een verwacht volume van 51.000 ton per jaar met een totale investering van 450 miljoen euro.
Aan de andere kant van de grens heeft Saarstahl aangekondigd staal te willen produceren door vanaf 2028 fossiele brandstoffen te vervangen door waterstof. De grote uitdaging is iedereen binnen het netwerk te laten samenwerken.
Het waterstofagentschap van Saarland verwacht dat er op de lange termijn jaarlijks 350.000 ton groene waterstof nodig zou kunnen zijn om aan de energievraag van de verschillende bedrijven te voldoen. Een deel van de waterstof zal in de regio worden geproduceerd uit groene energie, een ander deel zal via gaspijpen van elders worden aangevoerd.
Lees ook: nederland-waterschap-verbetert-waterkwaliteit-met-baggerproject-op-waterstof