Nederland: rapport over 33 woningen op waterstof in Wagenborgen Groningen gepresenteerd
In Nederland zijn sinds 23 april 2024 33 woningen, die gebouwd zijn in de jaren 70, aangesloten op een waterstofleiding. Alvorens de woningen konden overstappen van aardgas naar waterstof zijn er veel onderzoeken doorlopen. De afgelopen week is er een rapport verschenen dat een interessant inkijkje geeft over hoe verschillende processen zijn doorlopen. Gemakkelijk was het allemaal niet, maar dat geldt voor de hele energietransitie, meldt Enexis. Volgens programmamanager Sybe bij de Leij laat Wagenborgen zie hoe je de energietransitie in praktijk waarmaakt. En via een indrukwekkende 360 graden tour laat netbeheerder Enexis iedereen die is geïnteresseerd tot in detail meekijken. En via een zeer toegankelijk rapport kan iedereen van de ervaringen in Groningen leren.
De ombouw van de woningen is in de periode van 31 oktober 2023 tot en met 23 april 2024 gerealiseerd. Vervolgens is het project in de beheerfase gekomen. In het rapport bespreekt Enexis de ervaringen uit de initiatief- tot en met de startfase, die liep van januari 2019 t/m april 2024. De waterstof in de woningen wordt uitsluitend gebruikt voor de centrale verwarming en warm tapwater. Er wordt beschreven wat er is gedaan, welke keuzes er zijn gemaakt en wat er tot nu toe is geleerd. Het rapport leest u via de onderstaande link.
De waterstof voor de woningen wordt aangeleverd bij een ontvangststation: het zogenoemde waterstofplein. Dit plein is in opdracht van netbeheerder Enexis aangelegd op het terrein van melkveebedrijf Eelshuis, een paar kilometer ten zuidwesten van het dorp Wagenborgen en staat links op de afbeelding. Het plein bestaat uit een opstelplaats voor tubetrailers, afgeschermd met betonnen keerwanden en een aarden wal. Uit veiligheidsoverwegingen is het plein zodanig ontworpen dat trailers niet achteruit hoeven in te steken, maar dóór de opstelplaats rijden. In verband met de draaicirkel van de trailers is het plein daardoor maar liefst 40 x 60 meter. Bij wisseling van de trailers worden waterstofleidingen gespoeld met stikstof afkomstig uit een tiental drukflessen. Op het plein staat ook een buffervoorraad van 250 kg waterstofgas in flessen. Deze voorraad garandeert ongestoorde levering bij wisseling van trailers en bij noodgevallen. In principe is deze voorraad genoeg voor minimaal 62 uur.
Het waterstofgas wordt door de tubetrailers geleverd op een druk van circa 200 bar. Op het waterstofplein wordt de druk in twee stappen teruggebracht naar 8 bar. De inhoud van de trailer wordt vastgesteld met een drukmeter. Die laat zien wanneer er een nieuwe lading moet komen. Op het plein krijgt de waterstof ook een geurtje, om lekken op het plein, onderweg in de leidingen en in de woningen snel te kunnen opmerken.
Om de warmtevraag in de 33 deelnemende woningen te dekken is jaarlijks tussen 2.000 en 4.000 kg waterstof nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. In fase 1 van de pilot koopt energieleverancier Essent deze extern in. Een volle tubetrailer heeft een lading van ongeveer 350 kg waterstof. Jaarlijks zijn er zes tot twaalf nodig, voornamelijk in de wintermaanden. De waterstofleverancier heeft zekerheid moeten geven dat ook bij extreme kou, tot veertien dagen gemiddeld -17 °C, voldoende waterstof wordt geleverd.
Er worden in het rapport zes belangrijke leerpunten opgesomd • Individuele en persoonlijke benadering van de bewoners is essentieel. • Bestaande aardgasleidingen zijn geschikt voor veilige distributie van waterstof. Dat geldt zowel voor hoofdleidingen in de straat als voor de gasleidingen in huis. • Monteurs kunnen veilig aan waterstofleidingen werken door eerst te spoelen met stikstof. Dat voorkomt dat er in de leiding een brandbaar mengsel van waterstof en lucht (zuurstof) kan ontstaan. • Verduurzaming van oudere woningen is ingrijpend. De feitelijke omzetting naar waterstofgas en het aanpassen van de installaties zijn veel minder ingrijpend. Dat deel van het werk is per woning in één dag klaar. • Een warmtepomp met een waterstof cv-ketel in een hybride combinatie, maakt het mogelijk om woningen veilig, efficiënt en duurzaam te verwarmen. • Bij de transitie naar waterstofgas zijn veel partijen betrokken. Een goede overeenkomst met heldere doelen helpt om de samenwerking op het spoor te houden. Maar het belangrijkste zijn enthousiasme en betrokkenheid.
Het hele rapport kunt u downloaden via deze link.
Via de website van WaterstofWijk Wagenborgen kunt u middels een ‘360 graden virtuele tour’ tot in detail een kijkje nemen bij het project.
Lees ook: italie-uitstoot-naar-beneden-acht-nieuwe-waterstoftankstations-langs-autostrada-del-brennero