• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: H2-elektriciteitshuis van de toekomst bewaart de zomerzon voor kille winterdagen

Delft Green Village H2 waterstofOp het terrein van The Green Village, onderdeel van de Technische Universiteit Delft, vindt deze winter een opvallende test plaats. Onderzoekers proberen in beeld te krijgen of enkele woningen de hele winter geen beroep op het elektriciteits- en gasnet hoeven te doen, als ze aan het begin van het winterseizoen een waterstofvoorraad van 60 kilo hebben opgebouwd. Hiermee kan stroom worden gemaakt en kan de verwarming ongeveer 7 maanden draaien. Onderdeel van de proef zijn zonnepanelen, een electrolyser en 52 gasflessen waarin de waterstof ligt opgeslagen.

Op The Green Village, het fieldlab voor duurzame innovatie, staan drie doorzonhuizen op een rijtje, elk een voortuintje met tegelpad naar de voordeur. Aan de overkant staan nog een paar appartementen. Overal liggen zonnepanelen op de daken. Maar wat de bezoekers niet zien is dat alle woningen via een ondergrondse stroomkabel zijn aangesloten op een waterstofinstallatie. Het nieuwe H2-systeem moet ervoor zorgen dat het overschot aan zonne-energie in de zomer kan worden omgezet in waterstof en op deze manier wordt verplaatst naar de winter. In de koude winterperiode wordt maximaal en direct gebruik gemaakt van de energie uit de zonnepanelen, maar wanneer het nodig is springt de waterstofinstallatie bij.

Het onderzoek is van groot belang voor heel Nederland. Daar zit het stroomnet inmiddels helemaal vol en moeten grootverbruikers vaak 10 jaar op een zware stroomaansluiting wachten. In de zomer, als er veel zonne-energie wordt geproduceerd, worden in Nederland de zonneparken regelmatig uitgezet omdat het aanbod van groene stroom groter is dan de vraag uit de markt. Dit probleem zal de komende jaren verergeren.

De onderzoekers in Delft proberen in beeld te krijgen wat de beste oplossing is om overtollige energie uit de zomer op te slaan tot een koude winter. Daarbij worden verschillende technieken bekeken. Omdat waterstof een haalbare oplossing lijkt, wordt er nu een praktijktest op het universiteitsterrein uitgevoerd. “Als je dat gaat doen, loop je tegen van alles aan, en dat is bijzonder leerzaam”, laat Marjan Kreijns, directeur van The Green Village weten. “Het eerste onderzoek is inmiddels positief afgesloten. In de afgelopen zomer hebben we voldoende waterstof kunnen produceren om comfortabel de winter door te komen.”

De eerste proefinstallatie is groot in omvang, met zijn 30m2. Dat is een gevolg van de mix van grote installaties met de vereiste veiligheidsmaatregelen. Gaandeweg bleken de vereiste veiligheidsafstanden ingrijpend. Dat ligt niet zozeer aan het gevaar. Waterstof is een explosief gas, maar dat is aardgas ook. Het grote verschil tussen de twee is dat waterstof niet eerder is uitgeprobeerd in de bebouwde kom. Ook dat hoort bij pionieren.

De onderzoekers realiseren zich dat zo’n installatie zeker niet bij alle 8 miljoen huishoudens in Nederland kan worden geplaatst. Dat hoeft dan ook geenszins. “In een dichtbevolkt land als Nederland zou je gek zijn om deze opstelling massaal uit te rollen. Er zijn heel veel slimme combinaties die je kunt maken om veel efficiënter te werken. Dit is het baseline experiment, vervolgens kunnen we ermee gaan spelen. Als we zo’n installatie verdelen over meerdere huishoudingen wordt het al een stuk aantrekkelijker”, aldus de onderzoekers.

Of het eerste testjaar succesvol kan worden afgesloten horen we de komende zomer.

Lees ook: nederland-h2-experience-center-van-xintc-met-unieke-schaalbare-electrolyser-geopend

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen