Verenigd Koninkrijk: Powerhouse Energy Group maakt waterstof uit afvalplastic
Het beursgenoteerde bedrijf Powerhouse Energy Group heeft een Feedstock Testing Unit in gebruik genomen die van afvalplastic waterstof kan maken. Het eerste testmodel kan 2,5 ton afvalplastic verwerken, maar daarna wordt flink opgeschaald. Het eerste commerciële model gaat naar 35 ton. De unit staat op de campus van de Universiteit van Chester in Cheshire. 50 investeerders mochten daar de afgelopen weken een kijkje nemen.
De huidige unit werkt met DMG Technology en maakt gebruik van pyrolyse om afval in een roterende oven af te breken tot chemische componenten. De technologie is al bijna tien jaar in ontwikkeling bij het bedrijf. Pyrolyse is een thermochemisch ontledingsproces dat plaatsvindt bij afwezigheid van zuurstof. Het primaire product dat door dit thermochemische proces wordt gegenereerd, is syngas. Syngas is een mengsel van gassen, voornamelijk waterstof, methaan en koolmonoxide. Het Powerhouse-systeem is speciaal ontworpen om het waterstofaandeel in het syngasmengsel te maximaliseren, aangezien waterstof het meest gewenste en waardevolle resultaat is.
In gezuiverde vorm kan syngas vervolgens direct worden gebruikt als eindproduct in bijvoorbeeld in een gasturbine, maar het kan ook verder worden verwerkt tot andere waardevolle producten, waaronder zuivere waterstof.
Paul Emmitt, CEO van Powerhouse Energy Group, is enthousiast over de vooruitgang. “Powerhouse is zich bewust van de uitdagingen die het gebruik van pyrolyse en vergassing van afval met zich meebrengt. Daarom hebben we onze inspanningen tot nu toe gericht op onderzoek en ontwikkeling, wat heeft geresulteerd in deze eerste kleine unit.”
Het testmodel heeft de technologie al bewezen door het meerdere dagen onafgebroken te draaien met goede resultaten, hoewel het niet per se verwacht wordt dat de unit als demonstratieproject de hele tijd op volle toeren draait, aldus het bedrijf.
Lees ook: tunesie-inwoners-gabes-demonstreren-tegen-kolonialistische-waterstoffabriek