• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: kart op waterstof in actie tijdens Greenkarting in Lelystad

Lelystad kart waterstof Studenten en docenten van de Tata Steel Academy, de beroepsopleiding verbonden aan metaalproducent Tata Steel Nederland, hebben in de afgelopen maanden hard gewerkt om een racekart te bouwen die rijdt op waterstof. Volgens de ontwikkelaars is het een primeur voor een Nederlandse MBO-opleiding. Doel van het ontwikkelen van een waterstofkart is om een nieuwe generatie studenten kennis te laten maken met dé energiedrager van de toekomst. Afgelopen week kwam het innovatieve voertuig in actie tijdens het even Greenkarting op het circuit in de Nederlandse stad Lelystad.

De Tata Steel Academy heeft een lange geschiedenis met elektrische karts. Al sinds jaar en dag worden studenten uitgedaagd om in teamverband een kart te bouwen en daar vervolgens het circuit mee op te gaan. In een landelijke competitie wordt er vervolgens tegen andere MBO-scholen gereden. In deze wedstrijden gaat het zowel om snelheid als om zuinigheid.

Na de lancering van het Green Steel-plan door Tata Steel Nederland, kwamen Hans Nooij en Erik de Mink van het Green Karting-programma op het idee om zelf een waterstofkart te bouwen. Danny Jansen en Dennis Cornielje hebben het plan verder uitgewerkt. Allen zijn zij verbonden aan de Tata Steel Academy. Vanuit die rol is het team op zoek gegaan naar een geschikte manier om studenten van de Academy kennis te laten maken met waterstof. Inspiratie deed het viertal op bij de Technische Universiteit in Delft waar inmiddels een raceauto en een kart op waterstof ontwikkeld zijn.

,,Als Academy hebben we veel ervaring met elektrisch karten, we kennen daarom de leveranciers en hebben hen gevraagd mee te denken", aldus de vier pioniers. In Polen vond het team een brandstofcel die waterstof kan omzetten in elektriciteit. Deze is afkomstig van Horizon Education, een bedrijf dat zich volledig heeft gespecialiseerd in het leveren van technische installaties voor gebruik in het onderwijs. In Nederland en dus dichterbij huis vonden zij twee bedrijven die konden zorgen voor een frame en een motor.

Nu de waterstofkart af is gaat het een rol spelen in het onderwijs voor nieuwe studenten. Onder de naam ‘Waterstof Awareness’ leert de nieuwe generatie elektrotechnici, werktuigbouwkundigen en procestechnici vanaf september werken met waterstof. ,,Dit is dé energiedrager van de toekomst, het is dus goed dat onze studenten hier al tijdens hun studie mee leren werken. We weten niet wat de techneut van de toekomst precies nodig heeft, maar we weten wel dat basale kennis van waterstof nodig is.’’

Afgelopen week kwam het emissievrije voertuig in actie tijdens het event Greenkarting in Lelystad, een evenement waar jongeren met hun zelfgebouwde, klimaatneutrale kart kunnen racen. Helemaal vlekkeloos gaan de eerste meters van de noviteit overigens niet. Met horten en stoten komt 'ie van zijn plek af om daarna meteen weer stil te vallen. "Het is zoeken in het begin", legt Erik de Mink van de Tata Steel Academy uit aan de regionale omroep Flevoland. "Als je te snel, teveel gas geeft dan slaat 'ie meteen af."

Maar oefening baart kunst. Naarmate coureur Jesse van Leeuwen langer achter het stuur zit, hoe soepeler de rondjes worden afgelegd. Heel hard gaat het overigens niet. De topsnelheid ligt vooralsnog niet veel hoger dan veertig kilometer per uur.

Na ruim een half uur rondjes rijden, is de tank van de waterstofkart leeg en is het gedaan. Waterstof tanken op het circuit is nog niet mogelijk. Ook op dat gebied moet nog het nodige worden ontwikkeld.

Lees ook: 127-nieuwe-waterstofbussen-voor-vervoersbedrijf-tper-in-bologna

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen