Zweden: treinfabrikant Pesa levert eerste rangeerlocomotief op H2 aan Väte
De bevolking van Zweden gaat de volgende maand kennismaken met de eerste locomotief op waterstof. Het voertuig dat gebouwd is door de Poolse fabrikant Pesa zal voor het eerst in Zweden te zien zijn tijdens de beurs Train & Rail in Stockholm die van 6 tot en met 8 mei wordt gehouden. Daarna gaat de locomoetief op reis door het land.
Dit is de eerste van 25 exemplaren die bij de Poolse fabrikant Pesa besteld zijn en de oudere diesellocomotieven in het Zweedse goederenverkeer moet vervangen. Väte Rail heeft aangekondigd dat het bedrijf van plan is om alle diesellocomotieven uit de roulatie te halen. In totaal zijn er twintig locomotieven in gebruik voor rangeerwerkzaamheden en bij goederenterminals.
De H2-locomotief wordt per treinveer naar Ystad in Zweden vervoerd en vervolgens tijdens de beurs tentoongesteld. Aansluitend zal de locomotief twee weken lang door Zweden toeren. De route omvat Oxelösund, Gävle, Borlänge, Göteborg, Malmö en Trelleborg. Vervolgens wordt de locomotief met de veerboot vanuit Ystad terug naar Polen gebracht voor de laatste aanpassingen.
De waterstoflocomotief SM42-6Dn is een vierassige locomotief met vier tractiemotoren. Elke motor heeft een vermogen van 180 kW. De maximaal toegestane snelheid bedraagt 90 km/u. De locomotief beschikt over radiobesturing en kan ook met een pantograaf voor het rijden onder de bovenleiding worden uitgerust.
De locomotief wordt aangedreven via twee brandstofcellen met elk een vermogen van 85 kW. De waterstofopslag bestaat uit 32 tanks die samen 175 kg waterstof kunnen bevatten. Het bijvullen duurt ongeveer 30 minuten. Om aan de piekvraag te voldoen is de locomotief bovendien uitgerust met een hoogcapaciteitsaccu met LTO-technologie en een totale capaciteit van 167 kWh.
Foto: Tijdens een recente demonstratie in het testcentrum in Żmigród van het Poolse Spoorweginstituut werd de SM42-6Dn-locomotief bijgetankt met behulp van een mobiel tankstation.
Lees ook: india-krachtigste-waterstoftrein-ter-wereld-heeft-actieradius-van-1000-km