Curaçao: plannen voor enorme fabriek voor groene waterstof gepresenteerd
Op het eiland Curaçao wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van een grote waterstoffabriek. De installatie krijgt in de demofase een vermogen van 75MW en moet in 2027 operationeel zijn. De investering bedraagt dan 400-miljoen Euro. Drijvende windmolens op zee moeten voor de aanvoer van voldoende groene stroom zorgen. Het grootste deel van de waterstof is bestemd voor de export naar onder andere Europa.
De ontwikkelingen van de waterstoffabriek zijn afgelopen week gepresenteerd door Ramon Chong, voorzitter van de Programmaorganisatie Floating Offshore Wind. Tijdens een seminar van de Vereniging van Nederlands Caribische Economen gaf hij nadere details. De plannen voorzien in een gefaseerde opbouw: na de demonstratiefase moet het project in 2032 doorgroeien naar maximaal 1.200 megawatt, met een uiteindelijke capaciteit van bijna 10.000 megawatt rond 2037. Volgens Chong beschikt het eiland over voldoende windenergie op zee om deze doelstelling waar te maken.
De samenwerking met Nederland is officieel vastgelegd in een intentieverklaring uit 2023 en een akkoord op hoofdlijnen in 2024. Daarmee is ook de steun van Nederlandse ministeries en kennisinstituten als TNO en RVO verzekerd. Bedrijven als Fugro, SBM Offshore en HyCC participeren in de plannen. Eerder uitgevoerde bodemonderzoeken en systeemanalyses tonen aan dat er geen technische bezwaren zijn voor realisatie. De geselecteerde zones voor de windparken liggen buiten de kust en bieden voldoende ruimte. De inzet is om van Curaçao een koploper in de groene energietransitie te maken.
Als het project slaagt, kan het eiland vanaf 2030 beginnen met de export van waterstof en afgeleide producten. Daarmee zou Curaçao voor het eerst sinds het stilleggen van de Isla-raffinaderij opnieuw een rol van betekenis kunnen spelen op de internationale energiemarkt.
Curaçao, is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het grondgebied en de zee van het Curaçao bestaan uit de eilanden Curaçao en Klein Curaçao en de daarbij behorende territoriale zee. Het eiland is gelegen in de zuidelijke Caraïbische Zee, net voor de kust van Venezuela.
Lees ook: usa-nieuw-apparaat-maakt-efficient-waterstof-uit-zeewater-en-zonne-energie