Frankrijk: doelstellingen voor productie groene waterstof niet haalbaar
Vanochtend heeft de Franse overheid bekend gemaakt dat de doelstelling van het land voor de productie van groene waterstof naar beneden worden bijgesteld. Marc Ferracci, minister van Industrie en Energie, formaliseerde vanochtend de nieuwe waterstofstrategie van de Franse regering. Het doel is nu om in 2030 ‘tot 4,5 gigawatt’ te installeren en maximaal 8 GW in 2035, vergeleken met respectievelijk 6,5 GW en 10 GW voorheen.
De stap terug in de ontwikkelsnelheid van groene waterstof is vanochtend gepresenteerd in de nieuwste ‘nationale strategie voor koolstofarme waterstof’. De Franse regering geeft daarin aan dat de ambities van het land op dit gebied aanzienlijk zijn teruggebracht. En dit gebeurt terwijl de sector te kampen heeft met een reeks tegenslagen: eerder deze week werd onthuld dat het Franse bedrijf McPhy, dat met tientallen miljarden aan overheidssubsidies de eerste Franse gigafabriek voor groene waterstofproductie zou ontwikkelen, de deuren heeft gesloten en officieel te koop staat. De aandelenkoers is sinds de officiële beursgang met 90% gedaald.
In de nieuwe nationale strategie staat dat de productie van ‘groene’ waterstof door elektrolyse van water uiteindelijk in 2030 ‘tot 4,5 gigawatt (GW)’ moeten bereiken, vergeleken met de 6,5 GW die tot nu toe beoogd werd. Dezelfde daling zien we ook bij de doelstelling voor 2035, aangezien de doelstelling van minimaal 10 GW naar een maximum van 8 GW gaat die tegen die tijd beschikbaar moet zijn. Oorzaak: een trage vraag en "uitrolschema's die uiteindelijk langzamer verliepen dan aanvankelijk verwacht", zo wordt uitgelegd.
Vooral in de regio Franche-Comté is sprake van een dramatische situatie. Hier vloeide veel subsidie naartoe, maar verschillende bedrijven die zich bezighouden met waterstofontwikkelingen zijn inmiddels gesloten.
Gezien deze situatie is het terecht om de vraag te stellen: hoe is het mogelijk dat een sector die tot voor kort op een voetstuk stond, in zoveel moeilijkheden is geraakt? " Er zijn meerdere factoren ", legt Christophe Husson, CFE-CGC-afgevaardigde Faurecia Hydrogen Solutions France en vicevoorzitter van de Unie van Metaalindustrie van Franche-Comté uit. We hebben te lijden onder de financiële situatie van de staat. Subsidies nemen af en de overheid heeft besloten te investeren in kunstmatige intelligentie (AI) en defensie in het licht van de wereldwijde geopolitieke situatie."
Een van de klachten die belanghebbenden in de waterstofsector uitten, was een gebrek aan coördinatie van de kant van de staat. "Er zijn miljarden geïnvesteerd in een sector die niet bestond en er was niemand die de leiding nam", zegt Tarek Zarhad, vakbondsvertegenwoordiger bij Forvia, een fabrikant van auto-onderdelen. "Er was geen planningscommissaris, dus elk bedrijf investeerde op basis van zijn eigen project, maar er was niemand die al deze projecten met elkaar verbond tot een succesvolle keten. De waterstofbedrijven communiceren niet met elkaar."
Christophe Grudler, Europarlementslid voor het Territoire de Belfort, een gebied waar veel waterstofbedrijven actief zijn is teleurgesteld. "We herhalen de fout die we met elektrische batterijen maakten, door investeringen af te remmen. Als dit zo doorgaat, zullen we in de toekomst waterstofvoertuigen in China kopen, terwijl we dat hier ook hadden kunnen doen. De Franse en Europese strategie voldoet niet."
Lees ook: nederland-overeenkomst-met-oman-over-import-van-vloeibare-waterstof