Duitsland: eerste deel van landelijk waterstofnetwerk is gevuld met H2
De Duitse gasnetbeheerder Nowega heeft een primeur in Duitsland. Het bedrijf uit Münster heeft het eerste deel van het Duitse waterstofkernnetwerk gevuld met H2. Het traject in Nedersaksen is 55 kilometer lang en ligt tussen Lingen en Bad Bentheim, direct over de Nederlandse grens bij Oldenzaal. De pijpleiding die wordt gebruikt is een voormalige aardgaspijp.
De pijpleiding is het eerste tastbare onderdeel van het geplande waterstofkernnetwerk, dat in de toekomst heel Duitsland zal bestrijken. De waterstofleiding is slechts een onderdeel van het totale systeem. In Lingen bouwt energiebedrijf RWE Generation een elektrolyser met een vermogen van 300 megawatt. Honderden vakmensen zijn hier al dagelijks aan het werk.
Frank Doods, staatssecretaris van het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Nedersaksen, benadrukt: “De waterstofeconomie kan alleen functioneren als het elektriciteitsnet er klaar voor is.” De pijpleiding is daarom niet alleen een symbool voor technologische vooruitgang, maar ook een concrete voorwaarde voor de opschaling van klimaatneutrale energiebronnen. Voor Nedersaksen betekent het project op de lange termijn meer leveringszekerheid, meer klimaatbescherming en nieuwe economische perspectieven.
Naar verwachting wordt het netwerk al in de tweede helft van dit jaar verder naar het zuiden uitgebreid: er zijn concrete plannen voor een nieuw traject van Bad Bentheim naar Legden. Het doel is om aan te sluiten op de waterstofopslag Epe, Chemiepark Marl, industriële afnemers in de regio en verbindingen met Nederland.
Met de voortdurende uitbreiding wil Duitsland een leidende rol spelen in de Europese waterstofstrategie. In de toekomst verbindt een uitgebreid netwerk op intelligente wijze productie, opslag en verbruik. Daarmee wordt niet alleen de energievoorziening gecarboniseerd en veiliggesteld, maar worden ook nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk.
De pijpleiding tussen Lingen en Bad Bentheim is volgens de initiatiefnemers daarom veel meer dan alleen een technisch project: ze markeert het begin van een nieuwe fase in de energietransitie – met waterstof als ruggengraat van een klimaatneutrale industrie.
Lees ook: frankrijk-kawasaki-presenteert-motorfiets-met-waterstof-verbrandingsmotor-in-le-mans