Canada: havenkraan van DP World draait een jaar lang op waterstof
DP World heeft de eerste tests van zijn op brandstofcellen werkende RTG-kraan in de haven van Vancouver in Canada, afgerond. Dit is een belangrijke mijlpaal in de decarbonisatie van de havenactiviteiten via waterstoftoepassingen. De RTG wordt momenteel in het veld getest, waarbij het bedrijf de haalbaarheid onderzoekt van het elektrificeren van zijn wereldwijde vloot van 1500 RTG-kranen.
RTG-kranen, die traditioneel op diesel rijden, zijn essentieel voor de goederenafhandeling, maar dragen ook aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen. In de terminal van DP World in Vancouver zijn 19 RTG-kranen verantwoordelijk voor 50% van het dieselverbruik en genereren ze meer dan 4200 ton CO2 per jaar . De implementatie van waterstoftechnologie belooft de uitstoot drastisch te verminderen of mogelijk te elimineren.
Doug Smith, CEO van DP World in Canada, vindt het belangrijk om ook naar de verduurzaming van havenkranen te kijken. "We zetten ons in voor het bevorderen van duurzame werkwijzen die sectorbrede verandering teweeg kunnen brengen. Deze pilot markeert niet alleen een belangrijke stap in DP World's streven naar het koolstofvrij maken van haar activiteiten, maar zet ook een nieuwe maatstaf voor duurzame logistiek. Praktijktesten moeten aantonen dat onze oplossingen betrouwbaar en effectief zijn en kunnen de deur openen naar elektrificatie van onze wereldwijde vloot van RTG's."
DP World lanceerde zijn pilotproject in oktober 2023. De eerste fase omvatte de ombouw van een diesel RTG-kraan met een geïntegreerde oplossing bestaande uit een waterstof-elektrische generator, een batterij-energieopslagsysteem, een waterstofopslagmodule, regeneratieve energieopvang en geïntegreerde controle- en veiligheidssystemen. De RTG is nu de tweede fase ingegaan, een veldtest van een jaar om prestatieparameters zoals waterstofverbruik, energieopwekking en regeneratieve energieopvang te volgen. Met deze gegevens kan het team de emissievrije waterstof-elektrische RTG vergelijken met een traditionele diesel-aangedreven RTG op het gebied van productiviteit, betrouwbaarheid, onderhoud, kosten en milieuvoordelen.
Om te kunnen functioneren, slaat de RTG-kraan tot 135 kg gecomprimeerde gasvormige waterstof op in 15 hogedruktanks. De waterstof wordt naar het brandstofcelsysteem gevoerd. Het bidirectionele energiesysteem wint energie terug bij het neerlaten van containers, wat de energiebehoefte aanzienlijk verlaagt en de operationele efficiëntie verbetert.
Scott Mason, President en CEO van TYCROP, is enthousiast. "Tijdens de fabriekstest draaide het systeem 16 uur onafgebroken, waarbij de kraan op waterstof een last van 40 ton 105 keer tilde en liet zakken. Daarbij stootte de machine alleen stoom uit, in plaats van de 400 kg CO2 van een vergelijkbare dieselunit."
Als de veldproef succesvol is, overweegt DP World om al zijn 25 dieselaangedreven RTG-kranen in Vancouver en Prince Rupert in Canada, om te bouwen om zo zijn doelstellingen voor nul-uitstoot te halen.
Lees ook: china-700-miljoen-euro-voor-de-ontwikkeling-van-waterstofauto-s