Duitsland: Gasunie en Storag starten vulling waterstofcavernes in Nedersaksen
Een belangrijke stap in de ontwikkeling van grootschalige ondergrondse waterstofopslag. In het Duitse Etzel, in de regio Nedersaksen zijn de Gasunie en Storag Etzel begonnen met het injecteren van ongeveer 90 ton waterstof in twee bestaande cavernes. Daarna zal de Gasunie zal beginnen met de bouw van de bovengrondse installatie. De start van de werkzaamheden betekent ook dat de projectfase “H2CAST Ready” succesvol is afgerond. Hierin is aangetoond dat de cavernes en ondergrondse materialen geschikt zijn voor gebruik voor ondergrondse waterstofopslag.
Vanochtend, vrijdag 9 mei 2025, zetten initiatiefnemers Marc van der Linden, directeur Business Development Gasunie, en Boris Richter, algemeen directeur van Storag Etzel de werkzaamheden symbolisch in gang. De waterstof wordt geleverd door Plug Power vanuit de productiefaciliteit in Werlte, 90 kilometer ten zuiden van de opslagfaciliteit in Etzel. De waterstof, die in de twee cavernes wordt geïnjecteerd, wordt via elektrolyse geproduceerd met gebruik van elektriciteit uit het net op momenten dat de opwekking van hernieuwbare energie in Duitsland zijn piek bereikt. In totaal zal ongeveer 90 ton waterstof worden geïnjecteerd in de twee cavernes.
Voor Marc van der Linden, Business Development Director bij Gasunie is het een belangrijk moment. "Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral bij het verduurzamen van de industrie. Grootschalige waterstofopslag is cruciaal voor een efficiënt functionerende waterstofmarkt. Voor Gasunie zijn deze mijlpalen de volgende stap in onze ambitie om waterstofopslagcapaciteit te ontwikkelen om zo bij te dragen aan een soepele start van de waterstofmarkt in Nederland en Duitsland."
De Gasunie wil in het noorden van Nederland bij HyStock en bij Storag Etzel in Noordwest Duitsland grootschalig waterstof opslaan. Het doel is om uiteindelijk een opslaginstallatie voor meerdere cavernes te ontwikkelen en beheren met een totale capaciteit die kan oplopen tot 1 TWh waterstof. De locatie van de caverneopslag in Etzel is strategisch gunstig met een perfecte verbinding naar de Duits-Nederlandse waterstofmarkt, dicht bij het toekomstige waterstofkernnetwerk en de energiehub in Wilhelmshaven.
Boris Richter, Managing Director van STORAG ETZEL: "We werken continu aan onze waterstofopslagstrategie. De Etzel-cavernes zijn flexibel schaalbaar, zodat ook de bestaande lokale ondergrondse gas- en olieopslagfaciliteiten kunnen worden herbestemd voor waterstof. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om het project in de toekomst uit te breiden. Eén ding is zeker: ondergrondse opslag van waterstof in cavernes op industriële schaal werkt effectief. We willen er klaar voor zijn wanneer de waterstofmarkt zich verder ontwikkelt."
Lees ook: nederland-ondanks-negatief-advies-toch-waterstoffabriek-bij-chemelot