Duitsland: tentoonstellingsschip vaart met waterstofinnovaties door Duitsland
Een bijzondere tentoonstelling over waterstoftechniek reist de komende maanden door Duitsland. Morgen, op 14 mei 2025, begint het schip MS Wissenschaft in Berlijn weer aan zijn jaarlijkse rondreis. De tentoonstelling aan boord is gewijd aan toekomstige energievormen, het thema van het nationale wetenschapsjaar 2025. Een van de deelnemers, het Helmholtz-Zentrum Hereon, presenteert twee innovaties: het kunstmatige blad bestemd voor waterstofproductie en metaalhydriden voor de opslag van H2 in waterstoftanks.
Het Jaar van de Wetenschap is een initiatief van het Duitse Ministerie van Onderzoek, Technologie en Ruimtevaart en de organisatie Science in Dialogue. Elk jaar staat een ander thema centraal. Deze keer staat de energie van de toekomst centraal. Het gaat over het belang van onderzoek voor het bereiken van een klimaatneutrale energievoorziening in economie en maatschappij. Onderdeel van het thema is de drijvende tentoonstelling op de MS Wissenschaft, is een drijvend wetenschapscentrum dat elke zomer door Duitsland vaart.
Op de stand van Hereon leren bezoekers dit jaar waarom waterstof een van de meest veelbelovende energiebronnen is voor een klimaatneutrale toekomst, hoe het duurzaam kan worden geproduceerd en efficiënt kan worden opgeslagen. Aan het Instituut voor Functionele Materialen voor Duurzaamheid op de Hereon-campus in Teltow ontwikkelen onderzoekers een kunstmatig blad voor de duurzame productie van waterstof. Foto-elektroden vormen een belangrijk onderdeel van het blad. Ze bestaan uit verschillende functionele materialen, met name een halfgeleider voor lichtabsorptie. Wanneer zonne-energie een foto-elektrode raakt, ontstaat er een elektrische impuls in de halfgeleider, die een chemische reactie op gang brengt. Water wordt gesplitst in de componenten waterstof en zuurstof. Dit is een natuurlijk proces dat is gemodelleerd naar echte plantenbladeren.
Om waterstof op te slaan, worden metaalhydrideopslagtanks ontwikkeld aan het Hereon-Institut für Hydrogentechnologie in Geesthacht. Deze tanks bevatten metaalpoeder dat waterstof chemisch bindt. De metaalatomen hangen als een rooster aan elkaar. De waterstofatomen worden afgezet in de ruimtes tussen deze roosterstructuur. Deze vorm van opslag vereist minder druk en gematigdere temperaturen dan conventionele tanks. Op de MS Wissenschaft kunnen bezoekers interessante inzichten krijgen in hoe deze technologieën werken.
De nieuwe minister van Onderzoek, Dorothee Bär, opent de tentoonstelling op woensdag 14 mei. De MS Wissenschaft ligt vervolgens aangemeerd in Berlijn aan de Schiffbauerdamm, tussen de spoorbrug Friedrichstraße en de Marschallbrücke. Het schip is vanaf 14.00 uur voor iedereen toegankelijk. Na Berlijn vaart het schip naar Brandenburg om vervolgens via Osnabrück, Münster en het Ruhrgebied naar Beieren te varen.
Het complete reisplan met alle haltes, programmapunten en openingstijden vindt u via deze link.
Lees ook: zuid-korea-nieuwe-waterstoftruck-van-hyundai-voor-de-amerikaanse-markt