• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Wereld: investeren in blauwe waterstof commercieel gezien oninteressant

Blauwe waterstofInvesteren in de productie van blauwe waterstof kan voor bedrijven als snel uitlopen op financiële drama’s. Een kilo blauwe waterstof, geproduceerd uit fossiele brandstoffen waarbij de koolstof wordt afgevangen, is momenteel goedkoper dan een kilo groene waterstof. Maar dat gaat binnen tien jaar veranderen, schrijft hoofdredacteur Paul Bombeld van Waterstof Magazine.


Bij de productie van blauwe waterstof worden fossiele brandstoffen gebruikt. Tijdens het productieproces wordt de koolstof afgevangen en diep onder de grond opgeslagen. Op korte termijn is dat de goedkoopste manier om waterstof te produceren. De techniek achter het productieproces is inmiddels volwassen, maar de techniek achter koolstofafvang en opslag nog niet. Als de fossiele brandstof gas erg goedkoop is kan waterstof voor rond de 1,50 euro geproduceerd worden. Dat is een stuk goedkoper dan groene waterstof die al snel het dubbele kost.

Als naar de kostencurve voor groene waterstof wordt gekeken ontstaat Blauwe waterstof 1een interessant beeld. Door de opschaling bij de productie van electrolysers gaat hier de kostprijs de komende jaren fors omlaag. De verwachting is tussen nu en 2030 met zo’n 75%. In China bouwt de chemiereus Baofeng al een groene waterstoffabriek die waterstof gaat produceren voor ongeveer 2 euro per kilo.

Over acht jaar zullen overal op de wereld groene waterstoffabrieken staan die uit hernieuwbare energie waterstof produceren voor ongeveer anderhalve euro, in 2050 zou dat moeten zijn gedaald naar minder dan een euro. De basis van groene waterstof, energie uit wind, zon en waterkracht, is rond die tijd enorm doorontwikkeld en nagenoeg gratis.

Blauwe waterstof 2Dat geldt niet voor blauwe waterstof. Zelfs op plekken in de wereld waar gas zeer goedkoop is, blijft het productieproces kostbaar. De kosten van blauwe waterstof zullen de komende decennia dan ook nauwelijks dalen, omdat de fossiele brandstof altijd zal moeten worden ingekocht. Schaalvoordelen en het doorontwikkelen van systemen voor koolstofafvang veranderen hier nauwelijks iets aan.

Grote investeringen in productiesystemen voor blauwe waterstof zijn dan ook nauwelijks terug te verdienen. De looptijd van deze projecten bedraagt 30 jaar, terwijl er over acht jaar al een goedkopere en schonere variant waterstof beschikbaar is. Een nachtmerrie voor iedere investeerder. De kostencurve voor groene waterstof is een tijdbom voor blauwe waterstof.

Nog maar tien jaar geleden werd waterstofproductie met koolstofafvang en -opslag aangekondigd als de goedkoopste optie voor schonere elektriciteitsopwekking op grote schaal. Het probleem bij de Blauwe waterstof 3productie van groene waterstof via elektrolyse was indertijd de kostprijs van duurzame energie. Vooral zonnepanelen, de zogenaamde fotovoltaïsche zonne-energie, leken in vergelijking met blauwe waterstof een duur wetenschappelijk experiment. Maar scherpe waarnemers konden toen al zien dat zonne-energie een geweldige kostencurve had, modulair was in te zetten en stapsgewijs inzetbaar. De kostprijs van zonne-energie is sindsdien enorm gedaald, de productie van groene waterstof profiteert hier volop van mee. Nu al op beperkte schaal, maar de komende decennia overal op de wereld.
Foto rechts: In Japan werd in 2020 een van de grootse fabrieken ter wereld voor groene waterstof geopend. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen