• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Grootste waterstof-project ter wereld in logistiek van start

In Zwitserland gaat Europa’s grootste waterstofproject in de logistieke sector in september van start. De eerste tien vrachtauto’s op waterstof zijn inmiddels aan Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) geleverd. HHM is een in Zwitserland gevestigde joint venture tussen de Hyundai Motor Company en het Zwitserse H2 Energy. Het doel van de organisatie is het Europese bedrijfswagenpark te transformeren naar een duurzame toekomst door emissievrije commerciële brandstofcelvoertuigen aan te bieden.

hyundai xcient fuel cellDe eerste tien vrachtauto’s op waterstof zijn inmiddels per schip onderweg van Zuid-Korea naar Europa (foto links ). De vrachtauto’s, geproduceerd door Hyundai, hebben als bestemming Zwitserland, om daar dit najaar als eerste voertuigen ingezet te worden in het CO2-vrije zware transport over de weg. De tien H2-wagens zullen in september officieel worden overgedragen aan het samenwerkingsverband HHM in Zwitserland. Later dit jaar volgen nog 40 vrachtauto’s. De jaren daarna gaat het snel. Tot 2025 moeten er in totaal 1600 voertuigen in het Alpenland gaan rijden.

Na de zomer moeten ook zes tankstations voor waterstof operationeel zijn. Aan de tankstations wordt nu nog volop gebouwd. Partners binnen dit project zijn het Oostenrijkse OMV, Avia, Shell, Migrol en Coop. Deze laatste twee zijn dochterondernemingen van de grote Zwitserse supermarktorganisaties Migros en Coop en bezitten tankstations door het hele land.
Gösgen waterstoftransportDe waterstof wordt vervoerd in kleine zeecontainers (foto). Vrachtauto’s van de supermarktbedrijven behoren bij de eerste klanten van HHM. Inmiddels is het eerste nieuwe waterstoftankstation geopend. Deze staat bij een bestaand Avia tankstation in Sankt Gallen bij de Bodensee, in het uiterste noordoosten van het land.  

De nieuwe vrachtauto’s van het type XCIENT Fuel Cell kunnen ongeveer 400 kilometer afleggen op een lading waterstof. De XCIENT wordt aangedreven door een 190 kW waterstof-brandstofcelsysteem met dubbele 95 kW-brandstofcellen. Zeven grote waterstoftanks bieden samen een opslagcapaciteit van 32 kg waterstof. Het tanken van elke vrachtwagen duurt ongeveer 8 tot 20 minuten, afhankelijk van het tankstation. Het dubbel gemonteerde brandstofcelsysteem levert voldoende energie om de Zwitserse bergpassen te kunnen bedwingen. Hyundai werkt nog aan de ontwikkeling van een losse trekker. Deze krijgt een actieradius van 1000 km.

In 2019 richtte Hyundai Motor Company de Hyundai Hydrogen Mobility (HHM) op, een joint venture met het Zwitserse H2 Energy, dat de vrachtwagens zal verhuren aan commerciële vrachtwagenbeheerders tegen betaling van een vaste prijs per kilometer. Dat betekent dat er geen initiële investering nodig is voor eindgebruikers.

Met belastingvoordelen is er in Zwitserland een optimaal ontwikkelingsklimaat voor emissieloos vervoer geschapen. Voor Hyundai is dat een van de redenen om het Alpenland als startpunt voor het unieke en zeer innovatieve waterstofproject te kiezen. De Zwitserse LSVA-verkeersbelasting op Gösgen waterkrachtcentralebedrijfsvoertuigen is niet van toepassing is op emissievrije vrachtwagens. Dat maakt de transportkosten per kilometer van de brandstofcelwagen nagenoeg gelijk aan die van een gewone dieseltruck.

De businesscase van Hyundai behelst het gebruik van uitsluitend schone groene waterstof die wordt opgewekt uit waterkracht. Om de CO2-uitstoot echt te verminderen, leveren de aangesloten tankstations alleen groene waterstof. De eerste waterstoffabriek (foto) die staat in Niedergösgen is inmiddels in bedrijf. Een tweede fabriek is in aanbouw in Sankt Gallen. De groene waterstof wordt geproduceerd door Hydrospider, een joint venture van Alpiq, H2 Energy en Linde / PanGas.

Zwitserland is een van de landen die het grootste aandeel energie opwekt vanuit waterkracht en kan daarom voldoende groene energie leveren voor de productie van waterstof. Zodra het logistieke project in Zwitserland naar tevredenheid verloopt, is Hyundai van plan uit te breiden naar andere Europese landen. Daarbij worden landen als Oostenrijk, Noorwegen, Duitsland en Nederland als eerste genoemd.

Meer technische informatie over de innovatieve Hyundai XCIENT Fuel Cell leest u hieronder.

Main Specification

Item Model

 

XCIENT Fuel Cell

Vehicle Type

 

Cargo (Chassis Cab)

Cab Type

 

Day Cab

Drive System

 

LHD / 4X2

Dimensions [mm]

 

Wheel Base

 

5,130

Overall (Chassis Cab)

 
 

Length

9,745

 

Width

2,515

(2,550 with side protector), Maximum allowable width 2,600

 

Height

3,730

Weight [kg]

   

Max. Gross Combination Weight

36,000 as pull-cargo

Max. Gross Vehicle Weight

19,000 as rigid truck

 

Front / Rear

8,000 / 11,500

Empty Vehicle Weight (Chassis Cab)

9,795

Calculated Performance

 

Drive Range

 

Accurate range to be confirmed later

Max. Speed

 

85km/h

Powertrain

   

Fuel Cell Stack

190 kW (95 kW x 2 EA)

Battery

 

661 V / 73.2 kWh – by Akasol

Motor / Inverter

350 kW / 3,400 Nm – by Siemens

Transmission

 

ATM S4500 – by Allison / 6 forward speeds and 1 reverse speed

Rear Axle ratio

4.875

Hydrogen Tank

 

Filling Pressure

350 bar

Capacity

 

32.09 kg H2 (available hydrogen amount at SOF 100%)

Brake

   

Service Brake

Disc

Auxiliary Brake

Retarder (4-Speed)

Suspension

   

Type

Front / Rear

Air (2-bag) / Air (4-bag)

Tires

Front / Rear

315/70R22.5 / 315/70R22.5

Safety

   

Front Collision-avoidance Assist (FCA)

Standard

Smart Cruise Control (SCC)

Standard

Electronic Braking System (EBS) +

Vehicle Dynamic Control (VDC)

Standard (ABS is included in VDC)

Lane Departure Warning (LDW)

Standard

Air Bag

 

Option

* Hyundai Motor Company reserves the right to change specifications and equipment without prior notice.

Afmetingen:

H2 truck Hyundai

 

Meer over Hyundai Hydrogen Mobility: www.hyundai-hm.com
Meer over Hydrospider AG: www.hydrospider.ch
Meer over H2 Energy: www.h2energy.ch
Meer over H2 Mobility Switzerland: www.h2mobilitaet.ch

Disclaimer: Hyundai Motor Company is van mening dat de informatie in dit document correct is op het moment van publicatie. Het bedrijf kan echter indien nodig nieuwe of bijgewerkte informatie uploaden en gaat ervan uit dat het niet aansprakelijk is voor de juistheid van informatie die door de lezer wordt geïnterpreteerd en gebruikt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl