Eerste waterstofwoning van Nederland geopend
ACHTERGRONDEN Het eerste waterstofhuis van Nederland is op 11 september officieel geopend. In het dorpje Stad aan ’t Haringvliet staat het Innovathuis dat met groene energie uit zonnepanelen een jaar lang alle seizoenen kan overbruggen. De hele installatie bestaande uit een elektrolyser, brandstofcel en een speciale boiler, passen in een flinke Amerikaanse koelkast. Energie uit de zonnepanelen wordt opgeslagen in twee grote accu’s en in de tuin ligt een opslagtank voor waterstof. Een uiterst innovatief experiment, de belangstelling bij de officiële opening was dan ook groot. Uit Nederland en België kwamen honderden bezoekers.
Erg groot kan de installatie van de waterstofwoning niet zijn. Het pand is een gewone rijtjeswoning, weliswaar aan het uiteinde en met garage met 30 zonnepanelen op het dak, vloerverwarming en uitstekend geïsoleerd. Voor Nederlandse begrippen is het geen bijzondere woning, hiervan staan er duizenden of misschien wel tienduizenden in het land. En dat betekent ook dat wat hier mogelijk is met groene energie, op vele andere plekken moeiteloos kan worden herhaald. De CV-ketel in de woning werkt met een katalytische brander.
Marijke de Wit en Jean Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee zijn er rotsvast van overtuigd dat waterstof de oplossing is om seizoenscycli met duurzame energie te overbruggen. Warmtepompen, zeker luchtwarmtepompen zien ze als een tussenoplossing. ‘En elektrische batterijen kunnen misschien op termijn twee weken zonder zon overbruggen, maar nooit een hele winter.’ En een toekomst off-grid is volgens het duo waar we onvermijdelijk op afstevenen. Dat kan goed met woningen die de overtollige zonne-energie van de zomermaanden omzetten in waterstof. Ondanks dat er tijdens het omzetten van stroom naar waterstof en weer terug ongeveer 60% van de energie verloren gaat, zien De Wit en Scheurleer dat niet als probleem. ‘Zonne-energie is gratis, een kwestie van voldoende zonnepanelen monteren. Dat willen we laten zien in deze gewone Nederlandse woning.
Het broeide bij Scheurleer al langer. Hij verdiepte zich afgelopen jaren intensief in de mogelijkheden van waterstof . Gaandeweg werd hem steeds duidelijker welke rol waterstof zou moeten spelen. Tegelijkertijd nam zijn verbazing toe dat er vooral over wordt gepraat maar zo weinig concreets wordt uitgeprobeerd. Weldra ontstond het idee om er dan zelf maar mee aan de gang te gaan. Het initiatief sluit naadloos aan op het streven van het eiland Goeree-Overflakkee om energie neutraal te zijn.
Uniek en nieuw binnen het project is de zogenaamde Powerbox. Geen rechte kast, maar uitvoering met een Italiaans design. Deze is in samenwerking met Hugo Vandenborre ontwikkeld. Hij is directeur van het bedrijf Solenco Power uit België en gespecialiseerd in groene energieoplossingen voor woningen. De Powerbox krijgt een plaatsje in de garage en is gekoppeld aan een waterstoftank met een capaciteit van 1200 liter in de tuin. Hier wordt een buffer waterstof onder 30 bar opgeslagen. In de powerbox zit een brandstofcel. Als de woning meer vermogen vraagt dan deze brandstofcel kan leveren, springt een ingebouwde batterij bij. Op de bovenste verdieping hangt een batterij van 4 kW die overdag wordt opgeladen door zonnepanelen en 's avonds en 's nachts aan de stroomvraag voldoet. Desgewenst zijn er extra batterijen bij te plaatsen.
Na de officiële opening zal de woning het eerste half jaar vooral worden gebruikt als kenniscentrum, voor voorlichtingsdoeleinden en demonstraties. Daarna is het de bedoeling om er proefbewoners in onder te brengen. Maar Scheurleer is zo betrokken bij het experiment dat hij niet uitsluit dat hij er zelf als eerste een half jaar in het Innovathuis trekt. Dan kan hij aan den lijve ondervinden hoe het is om in een waterstof-woning te wonen.
Verdere toekomstplannen heeft het duo ook al. Nog dit jaar hopen Scheurleer en De Wit bekend te kunnen maken dat ze een wijk met minimaal 250 waterstofwoningen gaan ontwikkelen. Waar deze wijk gaat komen is nog even geheim. De nieuwe wijk moet in elk geval over vijf jaar klaar zijn. ‘En dat is razendsnel voor ontwikkelaarsbegrippen. Zeker wanneer je bedenkt dat er een waterstofinfrastructuur moet worden aangelegd. Dan loop je echt nog wel tegen wat hobbels aan. Ondanks alle ervaringen die we tegen die tijd hebben opgedaan met het Innovathuis.’
Scheurleer en De Wit geloven zo sterk in het concept dat ze met Solenco hebben uitgedokterd, dat ze er een speciaal bedrijf voor hebben opgericht: Hylife Innovations. Dat moet het complete woon- en wijkconcept ook beschikbaar maken voor andere ontwikkelaars. Want het is een dynamisch terrein wat ze betreden, beseffen ze, waarin hele andere krachten actief zijn dan waar je normaal als projectontwikkelaar mee te maken hebt. ‘We komen ineens op het werkterrein van de grote energiebedrijven en netbeheerders die allemaal met hun eigen ideeën en belangen de energietransitie ingaan. Dat biedt nieuwe uitdagingen, maar laten we nu eerst maar eens met deze woning aan de slag gaan. We lopen vast nog tegen verrassingen aan, al denken we dat de energiesommetjes die we hebben gemaakt conservatief zijn. Misschien kunnen we met minder zonnepanelen toe, misschien kan het vat van de katalytische boiler kleiner, misschien kan het waterstof opslagvat kleiner. We gaan het allemaal ontdekken. Het eerste waterstofhuis van Nederland is ook voor ons een groot experiment en avontuur.’ Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief