• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

VS: 60 miljoen subsidie voor efficiëntere productie van groene waterstof

aa ElektrolyserEr komt nieuw onderzoek om de kostprijs van groene waterstof flink naar beneden te krijgen. Het ministerie van Energie in de Verenigde Staten trekt hier bijna 60 miljoen Euro voor uit. Het eindproduct, groene waterstof, moet goedkoper worden door efficiëntere elektrolysers en brandstofcellen. Aan de basis van het proces staat het optimaal benutten van zonne- en windenergie.

Wereldwijd kan groene waterstof nog lang niet concurreren met de grijze variant. Deze wordt op grote schaal op continenten als Amerika en Europa gemaakt uit aardgas. In de VS gaat het om 10 miljoen ton per jaar en in Nederland om bijna 1 miljoen ton. In Australië wordt voor de waterstofproductie ook steenkool gebruikt. Bij dit productieproces komt veel CO2 vrij. Het eindresultaat, in de vorm van waterstof, is dan wel geheel CO2 vrij, maar de productieketen beslist niet. De tussenoplossing is blauwe waterstof. aa Zonnepaneel763Hierbij wordt in het productieproces de CO2 afgevangen en veilig opgeslagen in de aardbodem. Een aardige tussenstap, maar geen definitieve oplossing. Vandaar dat wereldwijd wordt gezocht naar een efficiënte productiemethode op basis van CO2-vrije elektrolyse. De grote hoeveelheid elektriciteit die dit kost moet dan wel duurzaam worden opgewekt.

Met een investering van 60 miljoen Euro wil de Amerikaanse overheid de waterstofproductie van stoomreforming verplaatsen naar elektrolyse. En dat raakt de Amerikaanse fossiele gasindustrie in het hart. Het is extra pijnlijk omdat de prijs van groene stroom flink aan het dalen is. Hoe goedkoper de stroom, hoe goedkoper het eindproduct. En met efficiëntere elektrolysers zou het wel eens snel kunnen gaan. De focus van de subsidieverstrekker ligt dan ook op kostenverlaging door schaalvergroting en standaardisatie van componenten en systemen.

aa Wind FarmDe fabrikanten van elektrolysers hebben de afgelopen decennia overigens niet stilgezeten. Sinds 2002 zijn de kosten van elektrolysers al met 80% gedaald. Dat betekent dat een elektrolyser tegenwoordig ongeveer 900 Euro per kilowatt kost. De overheid hoopt met meer research dit bedrag tot zo’n 350 Euro te kunnen laten dalen. De kostprijs van groene waterstof zal dan dalen tot ongeveer 1,80 Euro per kilogram. De prijs van duurzame elektriciteit moet dan zijn gedaald naar 3 cent per kWh.

In het noorden van Europa kan dit nog lang duren, maar in landen als Portugal en Spanje aaHydrogenics electrolyseren in Afrika is deze prijs al bereikt. De Portugese minister van Energie verklaarde onlangs dat zeer grote zonneparken stroom kunnen produceren voor 1,47 cent per kWh. In het Midden-Oosten, in Qatar, werd onlangs zonne-energie aangeboden voor 1,42 cent. Een wereld laagte-record.

Aan de stroomprijs kan het dus niet liggen, de grote efficiëntieslag bij de productie van groene waterstof moet behaald worden in de hardware. Met 60 miljoen Euro subsidie hoopt de Amerikaanse overheid dat er grote slagen gemaakt kunnen worden.

Tekst: Paul Bombeld

Het laatste waterstofnieuws wekelijks in uw mailbox? Schrijf u nu in voior de gratis nieuwsbrief.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen