• Home Slider01

Hamburg Moorburg waterstofDe Duitse overheid verleent samen met de Europese Unie 4,6 miljard euro subsidie aan bedrijven die willen investeren in waterstof. Het betreft in totaal 23 projecten op het gebied van productie, transport en opslag van waterstof. Samen met de 3,3 miljard die het bedrijfsleven zelf financiert gaat het om een totale investering van 7,9 miljard.

Tot de ondersteunde projecten behoort onder meer een elektrolyser van 100 megawatt in Hamburg-Moorburg (foto). Op de locatie van een stilgelegde elektriciteitscentrale moet een waterstofinfrastructuur worden aangelegd. In het westen van Duitsland komen er grensoverschrijdende verbindingen met het Nederlandse waterstofnetwerk. Van de 23 projecten hebben er in totaal negen betrekking op de productie van waterstof door middel van elektrolyse. Bij andere projecten worden bestaande opslag-cavernes diep onder in de aardlaag gemoderniseerd of worden andere opslagfaciliteiten ontwikkeld die tot 370 GWh aan vermogen kunnen opslaan. Daarnaast wordt er 2000 km nieuwe waterstofleidingen aangelegd.

Dit is de derde ronde uit de serie “Important Projects of Common European Interest”, kortweg IPCEI, die zich dit keer richt op de Hy2Infra. In eerdere rondes werden de ontwikkeling van waterstof technologieën voor eindgebruikers gesubsidieerd en de waterstof toepassingen in de industrie.

Een bijzondere focus in de huidige Hy2Infra-financieringsronde ligt op het koppelen van individuele projecten. “Verschillende projecten vormen clusters van pijplijn-, opslag- en opwekkingsinfrastructuur met verbindingen naar industriële klanten in energie-intensieve gebieden, zoals de staal- en chemische industrie”, legt het federale ministerie van Economische Zaken uit. Andere projecten zijn bedoeld om waterstofimport via pijpleidingen naar Duitsland mogelijk te maken door buurlanden zoals Nederland met Duitsland te verbinden. De IPCEI-pijplijnprojecten zijn ook een belangrijke bouwsteen voor de Europese waterstofbackbone, die tegen 2037 moet worden aangelegd .

De Duitse regering wil ook zo snel mogelijk beslissen over een importstrategie voor waterstof en waterstofderivaten. Deze is bedoeld om duidelijkheid te verschaffen over de overkoepelende doelen en randvoorwaarden, de Duitse importeisen voor waterstof en derivaten en het opzetten van waterstofpartnerschappen en importcorridors, schrijft het ministerie van Economische Zaken.

Ondanks dat waterstofprojecten soms moeilijk tot ontwikkeling komen geeft de Duitse regering met deze subsidieronde een duidelijk signaal af dat zij een belangrijke rol zien weggelegd voor waterstof binnen de energietransitie.

Lees ook: frankrijk-dankzij-de-olympische-spelen-groeit-het-aantal-waterstoftankstations-in-parijs-snel

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen