• Home Slider01

San Bernadino 2024 train waterstofNa een duizenden kilometers lang reis over verschillende continenten is de eerste trein op waterstof in Californië gearriveerd. De trein gaat dit najaar rijden op de niet-geëlektrificeerde spoorlijn tussen San Bernadino en Redlands in het oosten van de metropool Los Angeles. Het voertuig heeft twee passagierscoupé ‘s met daartussen het aandrijfgedeelte dat bestaat uit een waterstofsysteem en een batterijpakket. Op de zijkanten staat Flirt H2.

Aan de komst van de eerste emissievrije trein in de USA is tien jaar gewerkt, waaronder vier jaar aan treinontwikkeling door de San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA). Het vervoersbedrijf verzorgt de treindienst in een van de snelst groeiende economische en bevolkingscentra van het land, waar de luchtkwaliteit ook nog eens een groot probleem is.

De wereldreis van de waterstoftrein begon in Oost-Zwitserland, waar het voertuig is gebouwd door treinfabrikant Stadler. Vanaf daar werd het per vrachtwagen en vervolgens per binnenschip naar België vervoerd, waar de reis over de Atlantische Oceaan begon. Bijna een jaar geleden kwam de trein aan in de haven van Galveston, Texas, om vanaf daar door te reizen naar het Transportation Technology Center in Pueblo, Colorado voor veiligheidstests. Aan het einde van de testperiode werd deze zomer de H2-trein aan een Burlington Northern Santa Fe-locomotief gekoppeld om de nieuwe trein in twee dagen ruim 1.600 kilometer te trekken van Pueblo naar San Bernardino.

De nieuwe waterstoftrein is gemakkelijk te herkennen aan het kenmerkende blauw-witte waterdampontwerp dat rondom de twee passagierswagons van de trein en het centrale energiepakket is aangebracht.

Direct na de zomer zal de H2-trein de tests afronden, inclusief ritten op de Arrow-lijn en Metrolink-systeemcontroles. In het najaar worden dan de eerste passagiers in Californië emissievrij vervoerd.

Lees ook: nieuwe-en-boeiende-lezingen-van-waterstof-magazine-op-vijf-plaatsen-in-nederland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen