• Home Slider01

Frankrijk Formula Student WaterstofEen belangrijke stap binnen de internationale Formula Student competitie. Een Nederlands team heeft de wereldwijde primeur door voor het eerst met een racewagen op waterstof aan de start te verschijnen. De competitie is een strijd tussen honderden studententeams van over de hele wereld en omvat het ontwerpen, bouwen, testen en racen met een kleinschalige racewagen in formulestijl. In het verleden werd gereden op benzine, tegenwoordig rijden veel teams batterij-elektrisch. Dit jaar rijdt voor het eerst een voertuig op waterstof mee. De racewagen op H2 is ontworpen door een studententeam dat is verbonden aan de Nederlandse Universiteit Twente.

HyDriven, een team van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion, begon in 2011 met deelname aan de Shell Eco-marathon, een competitie waarin teams proberen om met 1 kg waterstof zo ver mogelijk te rijden. Na 10 jaar in deze competitie te hebben gereden heeft het team meermaals de eerste plek behaald en zijn ze wereldkampioen geworden. In 2021 is besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan en over te stappen naar de Formula Student.

Dit jaar is het eerste jaar dat verbrandingsmotoren in sommige FS-competities zijn afgeschaft, voor de Nederlandse studenten een goed moment om een statement te maken met waterstof. Het doel van HyDriven is andere FS-teams uit te dagen om de overstap naar waterstof te maken en de innovatie in waterstof, zowel binnen als buiten Formula Student, te versnellen.

De start met de racewagen op een circuit verliep niet vlekkeloos. In juli vond de eerste race van het jaar plaats waar het team deel nam op het TT-circuit in Assen, maar slaagde er helaas niet in om door de technische inspecties te komen. Maar met nieuwe kennis kwam er het afgelopen weekend een nieuwe kans tijdens de Formula Student France. En daarmee had het Nederlandse team de primeurs als het eerste team ter wereld dat met een zelfgebouwde waterstofauto heeft gereden tijdens Formula Student.

Lees ook: nieuw-investeringsplan-van-hy-north-versnelt-transitie-naar-waterstofeconomie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen