• Home Slider01

Wanneperveen Overijssel werkschip waterstofDe provincie Overijssel presenteert vandaag een nieuw, duurzaam werkschip op waterstof. Het schip met een brandstofcel wordt vanmiddag, woensdag 4 september,  officieel gepresenteerd in Wanneperveen in de Kop van Overijssel. De boot wordt ingezet voor inspecties en schouw van provinciale vaarwegen, het oplossen van meldingen en calamiteiten en het uitvoeren van incidenteel klein onderhoud.

Overijssel gebruikte eerder een schip dat dateert uit 1983. Dit was aangedreven op diesel, een stuk milieuonvriendelijker dus. Er werd daarom besloten om een oplossing te bedenken die een minder schadelijk effect zou hebben op het milieu. Dat is belangrijk, omdat het schip door Europese gebieden, zoals de Weerribben, gaat varen. Behalve dat de schepen langer door kunnen varen dan een schip op enkel batterijen, is het voordeel van waterstof ook dat het geen schadelijke stoffen uitstoot.

Belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp van het nieuwe schip zijn geweest: het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen en de vermindering van geluid. De officiële doop is bij het steunpunt Beukers aan de Zomerdijk 20B in Wanneperveen, gemeente Steenwijkerland. Het officiële programma begint om 14.00 uur en omvat onder meer een toelichting door projectleider Bas Spliet, scheepsbouwer Klaas Groeneveldt uit Hendrik Ido Ambacht en maritiem consultant Remko Leinenga. Vervolgens wordt de scheepsnaam onthuld.

Lees ook: vier-manieren-om-waterstof-op-te-slaan-maar-opslag-blijft-een-grote-uitdaging

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen