• Home Slider01

Nieuwegein electrolyser waterstofDe Nederlandse Koning Willem-Alexander heeft afgelopen vrijdag - zittend in een kraan - een nieuw productiestation voor groene waterstof in Nieuwegein geopend. Op de productielokatie van Hysolar wordt waterstof gemaakt via electrolyse uit groene stroom opgewekt via zon en wind.  Met de nieuwe waterstoffabriek kan het bedrijf jaarlijks 300.000 kilo groene waterstof produceren. Dat is genoeg om ongeveer zestig bussen of vrachtwagens te laten rijden. De productielocatie voor goene waterstof via electrolyse is één van de eerste in Nederland. Nu zelf waterstof wordt gemaakt is importeren uit het buitenland, voor een waterstoftankstation, niet meer nodig.

De waterstoffabriek staat op het terrein van KWR in Nieuwegein en is met een 1 kilometer lange pijpleiding verbonden met het waterstoftankstation van Scholman, even verderop op het industrieterrein. Daar kunnen personanauto’s, vrachtauto’s en bussen waterstof tanken onder 350 of 700 bar. Ook kunnen tubtrailers gevuld worden voor klanten elders.

Hysolar werd opgericht door Allied Waters – het zusterbedrijf van KWR – en aannemingsbedrijf Jos Scholman, met energiebedrijf Van Kessel/Greenpoint als partner. Het consortium combineert wetenschappelijke expertise en praktijkervaring om groene waterstof breed toepasbaar te maken. KWR speelt hierin een ondersteunende rol door zijn expertise op het gebied van waterstofonderzoek in te zetten. Aannemingsbedrijf Jos Scholman brengt het rijden op waterstof al gewoon in praktijk. Het bedrijf heeft inmiddels tientallen voertuigen op waterstof bij de dagelijkse werkzaamheden in gebruik.

Lees ook: china-bmw-brillance-heeft-chinese-primeur-met-autotransport-op-groene-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen