• Home Slider01

Zellik België waterstof proeftuinEr komen in twee nieuwe proeflocaties met waterstof in de bebouwde omgeving. Binnen het ‘Smart dHYstrict’ project gaan Belgische en Nederlandse spelers grensoverschrijdend samenwerken om te onderzoeken hoe H2 op een kostenefficiënte manier kan worden ingezet voor de verduurzaming van een lokaal energiesysteem.  De eerste locatie is ‘Green Energy Park’ in Zellik in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en de tweede locatie is een industriële site van VDL in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het project loopt in totaal drie jaar.

De twee proefprojecten zullen qua concept complementair zijn. Het gaat hier om een uitgebreide proeftuin, waarin distributienetten voor elektriciteit, gas, waterstof en warmte geschikt worden gemaakt om de verschillende energiestromen optimaal in te zetten. “In het kader van dit project gaan we een energiesysteem opbouwen op kleine schaal in hun ‘Smart Village Lab’ waar we met beperkte vermogens de koppeling van productie en gebruik van waterstof via een distributienet willen aantonen”, vertelt Stefan Neis, projectmanager bij projectleider WaterstofNet. “Het geheel wordt aangestuurd door een slim energie management systeem. In een vervolgtraject kan dit opgeschaald worden naar een groter deel van de Green Energy Park site met deelname van grotere gebruikers.”

Op de bedrijfslocatie van VDL wordt een lokaal microgrid opgebouwd om op die manier grotendeels onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. In deze ‘grid-arme’ proeftuin ligt de focus op opslag van lokaal opgewekte energie in de vorm van waterstof, die wordt gebonden aan een vaste drager. “De doelstelling is om op deze locatie de energievoorziening zoveel mogelijk onafhankelijk te maken van het elektriciteitsnet,” vult Stefan Neis aan.
Bij beide proeftuinen is het uiteindelijke doel methodes te onderzoeken om de belasting van het elektriciteitsnet drastisch te reduceren, door middel van optimale lokale consumptie en tijdelijke opslag van overtollige energie in de vorm van waterstof. Hiervoor zal Smart dHYstrict verschillende configuraties testen, ook in hybride combinaties met warmtepompen, onder realistische omstandigheden en met behulp van een slim energie management systeem (EMS). In de proeftuinen kunnen toekomstige gebruikers ervaren hoe de combinatie van verschillende energiedragers, inclusief waterstof, een lokaal energiesysteem op een kosteneffectieve manier koolstofneutraal kan maken.


Een van de partners binnen het project is het Belgisch-Nederlandse WaterstofNet. Deze organisatie gaat onder andere bezoeken en workshops organiseren om bedrijven, vergunningsverleners, brandweer en lokale overheden informeren over het projectresultaat. Een van de doelen van de proeftuinen is ook het bredere publiek te laten kennismaken met waterstof en aan te tonen dat het veilig kan gebruikt worden. Allerlei organisaties, zoals onderwijsinstellingen, NGO’s, installatiebedrijven, enz. zullen de proeftuinen op termijn kunnen bezoeken.

Het programma ontvangt financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

Foto: Ter voorbereiding op de proeftuin heeft  Fluvius twee flinke elektriciteitscabines geplaatst op de site van Green Energy Park in het Vlaams-Brabantse Zellik.

Lees ook: eerste-steen-gelegd-voor-nieuwe-waterstoffabriek-van-lhyfe-in-de-franse-alpen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen