Bij Nefit Bosch in Deventer is de bouw van een waterstofontvangststation gestart als aftrap voor 's werelds eerste open lokale groene waterstofketen voor de industrie. De bouw van het ontvangststation markeert een belangrijk moment in de unieke samenwerking tussen energiebedrijf Essent, industriële afnemer Nefit Bosch, infraspecialist voor waterstof Firan en initiatiefnemer Witteveen+Bos. Binnen het project vallen ook een 17 meter hoge opslagtank voor groene waterstof en een electrolyzer van 2,5 MW om op het industrieterrein groene waterstof te produceren.
De eerste afnemer van waterstof wordt Nefit-Bosch dat in Deventer een R&D centrum voor het langdurig testen van waterstof cv-ketels opent. Momenteel worden er al op beperkte schaal H2-ketels voor verschillende landen getest en wordt waterstof nog aangeleverd via bundels. (Blauwe pijl op de foto). Dat gaat vanaf begin 2025 veranderen. Het nieuwe waterstofontvangststation van Essent bestaat onder meer uit een 17 meter hoge buffertank waar de in eerste instantie met tankwagens aangevoerde groene waterstof wordt opgeslagen. Dat deel van het project moet in februari 2025 klaar zijn. Naast het ontvangststation wordt vervolgens een 2,5 MW elektrolyser gebouwd.
Voor Markus Baumeister, Director Engineering bij Nefit Bosch, is waterstof van groot belang. “In Deventer openen wij volgend jaar in februari een compleet vernieuwd wereldwijd R&D center, waarbij het duurtesten van nieuwe modellen waterstof cv-ketels een speerpunt vormt. De bouw is inmiddels in volle gang (foto rechts). Afwachten is voor ons geen optie. Daarom is het fantastisch dat wij met alle partners binnen het project echt samenwerken om zo snel en bedrijfszeker mogelijk de onmisbare waterstof aangeleverd te krijgen!”
Naast het ontvangststation komt de elektrolyser, die uit lokaal en regionaal geproduceerde duurzame elektriciteit groene waterstof maakt. Bas van der Stelt, Hydrogen Business Developer Essent: “Met de elektrolyser completeren wij de waterstofketen, zodat productie, distributie en verbruik lokaal afgehandeld worden. Voor Essent is dit de kickstart van ons portfolio van waterstof voor de industrie.”
Voor Raphaël van der Velde van ingenieursbureau Witteveen+Bos is waterstof het speerpunt binnen het project, maar kijkt zijn bedrijf ook naar hogere rendementen in de hele productieketen. “Naast waterstof is het ook de bedoeling om zuurstof en warmte lokaal te benutten.” Netbeheerder Firan onderzoekt of ook naastgelegen bedrijven aangesloten kunnen worden op het lokale waterstofnetwerk.
Lees ook: nederland-energiebedrijf-equinor-zoekt-afnemers-voor-blauwe-waterstof-in-eemshaven