• Home Slider01

Rostock Rebus waterstof2De grootste bestelling van waterstofbussen bij fabrikant Solaris wordt zichtbaar in de straten van Rostock. Twee jaar geleden bestelde het busbedrijf 52 bussen op waterstof en dat was een absoluut record voor Solaris. Begin dit jaar zijn de laatste voertuigen geleverd en inmiddels in gebruik. “Sommige passagiers zelfs teleurgesteld zijn als er geen waterstofbus op hun route rijdt.”

De regionale politici zijn trots op het Noord-Duitse vervoersbedrijf dat zeer voortvaren met de emissievrije bussen aan de slag is gegaan. “Deze investering is een mijlpaal in de mobiliteitstransitie en brengt twee belangrijke toekomstgebieden in onze deelstaat samen: Mecklenburg-Vorpommern staat voor groene energie uit wind, zon en waterstof en met haar mobiliteitsoffensief voor aantrekkelijke openbare mobiliteitsaanbiedingen op het platteland. Met 52 nieuwe waterstofbussen stelt vervoersbedrijf Rebus de norm voor milieuvriendelijk lokaal vervoer in Duitsland”, zegt Ines Jesse, staatssecretaris bij het ministerie van Economische Zaken, Infrastructuur, Toerisme en Arbeid van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.

De waterstofvloot van Rebus bestaat uit 47 twaalf meter lange solobussen (de Urbino 12 Hydrogen) en vijf 18 meter lange gelede bussen (de Urbino 18 Hydrogen). De omwisseling van diesel naar waterstof is succesvol verlopen. Op weekdagen rijden er in de oude wijk van Güstrow al zo'n 25 waterstofbussen rond.

De overstap naar de nieuwe technologie was een enorme uitdaging voor het Rebus-team. Terwijl het bedrijf voorheen maximaal tien tot twaalf nieuwe bussen tegelijk in gebruik nam, vereiste de komst van 52 waterstofbussen in een korte periode aan het einde van het jaar een uitzonderlijk hoog niveau van inspanning op logistiek, personeels- en technisch vlak. "Ons team heeft geweldig werk geleverd! De overstap naar de waterstofbusvloot betekende een enorme extra last, maar samen hebben we die succesvol doorstaan”, zegt Marc Weinhauer, bestuurder van Rebus. “Alle voertuigen moesten worden voorbereid op regulier onderhoud, van de werkplaatsuitrusting tot de coördinatie met het operationele controlesysteem en testritten om ervoor te zorgen dat ze functioneel waren.”

Volgens Rebus zijn de eerste reacties van passagiers en chauffeurs overwegend positief. De stille, klimaatvriendelijke bussen met brandstofcellen worden hoog gewaardeerd – zozeer zelfs dat sommige passagiers zelfs teleurgesteld zijn als er geen waterstofbus op hun route rijdt. De actieradius van de waterstofbussen overtreft de verwachtingen van het openbaarvervoerbedrijf en bedraagt ​​in het landelijk regionaal vervoer maximaal 500 kilometer per tankbeurt.

Ook de levering van groene waterstof door H2APEX uit Rostock-Laage voor tanken in Güstrow draait op volle toeren. Een tweede waterstoftankstation bij het Rebus-depot in Bad Doberan moet in maart 2025 in gebruik worden genomen.

De totale investering bedraagt ​​circa 40 miljoen euro.

Lees ook: frankrijk-elogen-stopt-de-bouw-van-xxl-electrolyserfabriek-in-vendome

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen