• Home Slider01

Leipzich bmw truck waterstofEen volgende stap voor de Duitse autofabrikant BMW. Het bedrijf start een proef om twee vrachtauto’s op waterstof met een brandstofcel te vergelijken met trucks met een waterstofverbrandingsmotor. Als onderdeel van het Europese H2Haul-project worden de brandstofceltrucks getest op routes tussen Leipzig, Landsberg en Neurenberg. Het doel is om de praktische geschiktheid van emissievrije voertuigen in de praktijk te testen. Om de test vlekkeloos te laten verlopen bouwt BMW, samen met partners, twee nieuwe waterstoftankstations met hoge capaciteit in Leipzig en Hormersdorf, aan de A9 ten noorden van Neurenberg. Hier kunnen vrachtauto’s snel met tientallen kilo’s waterstof worden bijgetankt.

“In de wereldwijde logistiek is de keuze van het juiste transportmiddel cruciaal”, legt Michael Nikolaides, hoofd productienetwerk en logistiek bij de BMW Group, uit. "Door waterstofvrachtwagens in serieproductie te gebruiken, richten we ons op technologische openheid en stimuleren we belangrijke toekomstige technologieën." De BMW Group werkt nauw samen met DHL en TEAL Mobility. De vrachtauto’s met een brandstofcel (foto) zijn geproduceerd door Iveco en hebben een actieradius van maximaal 800 km en kunnen in minder dan 20 minuten worden volgetankt. Met andere woorden: gelijkwaardig aan een dieselvrachtwagens. De tankst hebben een inhoud van 70 kg bij een druk van 700 bar. De vrachtwagens vervoeren onderdelen tussen Beieren (Neurenberg) en Leipzig (BMW-fabriek), een afstand van ongeveer 430 km. 

Het H2Haul-project heeft als doel waterstofvrachtwagens in de dagelijkse praktijk te testen en te onderzoeken welke bijdrage zij leveren aan de koolstofvrij maken van zwaar transport. In totaal zijn er 16 vrachtwagens in gebruik in Europa, waarvan er twee bij de BMW Group in Duitsland.

Naast vrachtwagens met brandstofcellen test BMW in het kader van het HyCET-project ook ICE-vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotoren. Deze voertuigen scoren punten door de lage productiekosten en worden volgens de EU-regelgeving beschouwd als emissievrije voertuigen. Beide aandrijvingstypen worden op dezelfde routes gebruikt om het optimale toepassingsgebied te bepalen.

De BMW-fabriek in Leipzig geldt al vele jaren als pionier op het gebied van het gebruik van waterstof in de logistiek. In 2013 werd hier het eerste overdekte waterstoftankstation van Duitsland gebouwd, speciaal gericht op intern transport. Tegenwoordig beschikt de fabriek over een van de grootste vloten van Europa met voertuigen als vorkheftrucks en sleepwagens op H2. Vijf waterstoftankstations zorgen voor een snelle energievoorziening.

Naast de logistiek zet BMW in Leipzig ook in op waterstof bij de productie. In de spuiterij worden bivalente branders gebruikt die zowel op aardgas als op waterstof kunnen werken. “Ons doel is om de productie grotendeels te decarboniseren”, legt Petra Peterhänsel, hoofd van de BMW-fabriek in Leipzig, uit.

BMW is van plan om in 2028 de eerste seriematig geproduceerde waterstofpersonenauto op de markt te brengen. Het is de bedoeling dat het naadloos wordt geïntegreerd in het bestaande voertuigportfolio en een aanvulling vormt op de reeds bestaande aandrijftechnologieën.

Lees ook: nederland-landelijk-netwerk-van-waterstofleidingen-wordt-aanzienlijk-duurder

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen